Kirjot väräjävät Torniossa heinäkuun ajan

Tornion Kuvataideseuran gallerian heinäkuun kuukauden kuistiteos on Raili Raution akvarelli Viserrys vuodelta 2017.

2.7.2019
Tornion Kuvataideseuran heinäkuun näyttelynä on Kari Vaaran Väräjävät kirjot.
- Olipa aiheena abstraktio tai esittävä rakennelma, maalausteni lähtökohtana ovat värit. Yksittäinen väri tai väririnnastus panee maalausprosessin liikkeelle ja eteneminen tapahtuu haparoiden, oikeaa suuntaa etsien. Vain hyvin harvoin tavoiteltava lopputulos on tiedossa, eikä se silloinkaan toteudu aivan toivotun kaltaisena. Siihen on tyydyttävä. Joskus löytyy sitten aivan jotain muuta kuin alkaessa oli mielessä, ja se voi olla hyvinkin ilahduttavaa. Yllätykset ovat yksi kiehtova puoli maalaamisessa, Vaara taustoittaa näyttelyään ja työtapaansa.

- Tämän näyttelyn teokset ovat syntyneet muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tänä vuonna, suurin osa niin, ettei tästä näyttelystä ollut vielä tietoa. Niitä ei siis ole suunniteltu näyttelykokonaisuutta ajatellen, vaan hetkellisen innoituksen vallassa, ilmaisun tarpeesta ja ilosta, Vaara mainitsee.

Vaara muistuttaa, että lähes jokainen maalari kertoo saavansa inspiraationsa luonnosta.
- Luonto on ehtymätön innoituksen lähde, ja sen ilmiöiden kuvaaminen tarjoaa mahdollisuuden värikokeiluihin. Irtautuminen todellisuuden kuvaamisesta voi kehittyä huimaksi leikiksi, mutta todellisuuteen viittaavaankin esittämiseen voi löytää uusia, jännittäviä sävyjä. Oman ilmaisun etsiminen ja kehittäminen vaatii koko elämän mittaisen ponnistelun, Vaara painottaa.

Näyttely on esillä Tornion Kuvataideseuran galleriassa (Keskikatu 26, Tornio) 31.7. saakka. Taiteilija on tavattavissa paikalla lauantaina 20. 7 klo 13-15.

Gallerian heinäkuun kuukauden kuistiteos on Raili Raution akvarelli Viserrys vuodelta 2017.

Pohjoinen satujen maa esittäytyy Kemissä

Kuvataiteilija Irina Sitdikovan taidetta on inspiroinut Venäjän Lapin luonto, ihmiset ja kansanperinne.

8.1.2019
Kemin historiallisessa museon vaihtuvassa näyttelytilassa on tammi-helmikuussa mahdollisuus tutustua kuvataiteilija Irina Sitdikovan Venäjän Lapin luonnon, ihmisten ja kansanperinteen innoittamaan omaperäiseen taiteeseen.

Näyttely, jonka nimi on Hyperborea – Pohjoinen satujen maa, on Suomi-Venäjä-seuran 75-vuotisjuhlanäyttely ja se on Kemissä avoinna 9.1-17.2.2019. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelyyn liittyy taidetyöpaja, missä Irina Sitdikova opastaa kemiläisiä taiteen harrastajia kuivasivellintekniikkaan. Kemi 150 vuotta -teeman mukaisesti kuvattaviksi kohteiksi on valittu juhlavuottaan viettävän kaupungin merkkirakennuksia. Työpaja järjestetään Kemin taidemuseossa keskiviikkona 9. tammikuuta kko 17.00.


Ural-vuorten eteläosissa Tšeljabinskin alueen Simin kaupungissa vuonna 1965 syntyneen ja vuodesta 1981 Murmanskin alueen toiseksi suurimmassa kaupungissa Apatiitissa asuneen Irina Vitalyevna Sitdikovan taiteellinen tuotanto käsittää maaluksia ja grafiikkaa, luonto– ja kierrätystaidetta sekä kuvituksia kirjoihin ja aikakausjulkaisuihin. Hän on ollut Venäjän taiteilijaliiton jäsen vuodesta 2016 lähtien.

Irina Sitdikovan teoksia on ollut esillä Apatiitissa, Kirovskissa ja Murmanskissa sekä muissa Murmanskin alueen kaupungeissa samoin kuin Pietarissa ja Moskovassa. Suomessa hänen teoksiaan on aiemmin nähty Kemissä ja Apatiitin ystävyyskunta Keminmaassa.

Hänen töitään on hankittu Murmanskin alueen taidemuseon ja Venäjän Tiedeakatemian Pohjois-Euroopan tutkimuksen museon kokoelmiin sekä lukuisiin yksityiskokoelmiin Venäjällä, Suomessa, Norjassa ja Saksassa. Suomea sujuvasti puhuva taiteilija on aktiivinen luonnonsuojelija ja innokas Suomen ystävä. Hän toimii myös Apatiitin Suomen ystävien yhdistys ”Naapurien” puheenjohtajana.


Irina Sitdikovan näyttely on avoinna Kemin historiallisen museon vaihtuvassa näyttelytilassa 9.1.-17.2.2018, jonka jälkeen se kiertää eri paikkakunnilla Suomessa joulukuuhun 2019 saakka.

Näyttelykiertue palkittiin Venäjän kulttuuriministeriön apurahalla syyskuussa Savonlinnassa järjestetyssä Suomalais-venäläisessä kulttuurifoorumissa. Lisäksi näyttelykiertueen toteuttamista tukevat Suomi-Venäjä-Seura ja sen Pohjois-Suomen piirijärjestö.

Sirkka Raikamon teos "Kuun hurmaamat".

Sirkka Raikamon "Koti-ikävä - Hemlängtan" -näyttely tammikuussa Tornion Kuvataideseuran Galleriassa

1.1.2019
Kemi-Torniosta lähtöisin oleva kuvataiteilija ja taideopettaja Sirkka Raikamo (o.s.Räsänen) avaa vuoden 2019 esimmäisen näyttelyn Tornion Kuvataideseuran Galleriassa 8. tammikuuta.
Näyttely on Raikamon 30- vuotisjuhlanäyttely, sillä hän aloitti taiteilijauransa vuonna 1988 Kemissä Pohjolan Sanomien tiloissa.

Niin opettajana, kuin taiteilijanakin Sirkka Raikamoa on kiinnostanut erilaisten kuvaustekniikoiden mahdollisuudet. Se on johdattanut hänet akvarelli-, pastelli- ja öljymaalauskausien jälkeen kollaasien sekä graafisen taiteen kautta valokuvan ja maalauksen yhdistelyyn, jota voi kutsua sekatekniikaksi. Hän käyttää materiaaleinaan itsekuvattuja ja käsiteltyjä valokuvia akryylimaalaustensa pohjana. Näin syntyneissä uusissa maalauksissa tulee ilmi taiteilijan leikittelevä ja mielikuvituksellinen ilmaisu.

Kemin tyttölyseon arvostettu taideopetus, kuvaamataidon opettajan koulutus Ateneumissa 1965 - 1969, taiteen maisterin tutkinto Taideteollisessa korkeakoulussa, sekä useat opit niin kotimaassa kuin ulkomailla ovat Sirkka Raikamon osaamisen pohjana. Pitkä työrupeama, erityisesti viimeiset 24 työvuotta Helsingin kuvataidelukiossa johtavana taideaineiden opettajana on johdattanut nyt eläkkeellä olevan taiteilijan kokeilevien tekniikoiden maailmaan.

Tässä näyttelyssä on mukana sekä uusia nykypäivän taiteilijaelämää myötäileviä teoksia, että aikaisempia maalauksia 30-vuotiselta taipaleelta. Maalausten sisällön, sommittelun ja kuvailmaisun värimaailman tavoitteena on herättää katsojissa hyvää mieltä ja positiivisia tuntemuksia.

Näyttelyn avajaiset ovat 8.1.2019 klo 16 - 19 Tornion Kuvataideseuran Galleriassa (Keskikatu 26, Tornio). Näyttely on avoinna 8.1.- 2.2.  ti - pe klo 12-17 ja la klo 11 - 15.