Borel Grin julkaisi ensimmäisen videosinglensä

Kemiläisyhtye Boreal Grin on julkaissut ensaimmäisen virallisen videosinglensä. Muun muassa Youtubesta löytyvälle videolle on tallennettu kappale Hey, politicians.
­- Tehtiin tämmönen videosinkku ettei porukka unohda meitä, virnistää yhtyeen laulajakitaristi Pete Markkanen.
Markkasen mukaan yhtye on ollut hyvin aktiivinen, vaikka sitä ei ole keikkalavoilla juuri näkynytkään.
- Ei olla juuri keikoilla ehditty käymään kun olemme tehneet vain uusia biisejä. Pitkäsoitto tehdään varmaan tuossa loppuvuodesta, Markkanen paljastaa.

Vuonna 2012 perustettu yhtye on kasvanut sitten viime vuonna julkaistun III-levyn jälkeen yhdellä soittajalla. Kolmikko Pete Markkanen (laulu ja kitarat), Henri Herlevi (basso) ja Janne Torkell (rummut) ovat saaneet seurakseen soolokitaristi Timo Miettusen, mikä on tuonut lisää syvyyttä bändin soittoon.
- Kemin oman "Blackmoren" saaminen messiin on piristänyt meidän meininkiä hemmetin paljon, Markkanen myöntää.

Yhtye on saanut hyvää palautetta osaamisestaan, niin keikoilla kuin muutenkin. Soundi-lehden demoefektipalstallla Boreal Griniä suitsuttettiin muun muassa näin:
- Periaatteessa simppeleitä riffejä  maustetaan tyylikkäästi esim. Death‐bändin tyylisillä bassofilleillä.
- Bändi kuulostaa niin soiton kuin soundienkin puolesta erittäin hyvältä.
 - Sanoitukset eivät ole erityisen elegantit, mutta ei se juuri häiritse. Hyvä bändi.

Omanlaistaan raskasta rockia vääntyvä Boreal Grin julkaisi ensimmäisen demo-ep:nsä huhtikuussa 2013 ja toisen vielä samana vuonna. Kolmosdemo julkistettiin toukokuussa 2014.

Etusivun vinkkiteksti:

Kemiläinen Boreal Grin -yhtye on laajentunut triosta kvartetiksi ja julkaissut ensimmäisen virallisen videossinglensä.

Katso bändin kuulumiset ja tsekkaa kappaleen Hey, politicians musavideo täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159448

Terveet Kädet ja Lapin helvetti

Suomen ensimmäinen, vuodesta 1980 saakka toiminut ja vanhin yhä toimiva hardcore punk -yhtye Terveet Kädet jaksaa rellestää. Koplan vauhti ei osoita ehtymisen merkkejä, sillä maaliskuun alussa yhtye julkaisee yhden virstanpaalun lisää uralleen.

6.3 ilmestyvän albumin nimi on Lapin helvetti.  Julkaisija on Svart Records.

Asian ensimmäisenä uutisoineen Inferno-lehden nettisivujen mukaan cd:n lisäksi myös vinyylinä julkaistava, 18 biisiä sisältävä lätty sisältää muun muassa kappaleet Verinen Jeesus ja Tappava usko. Julkaisua torniolaisyhtye juhlistaa Amerikan kiertueella 26.2. - 8.3. USA:n kiertuepaikkakuntia ei ole julkistettu.

Edellisen studioalbuminsa Musta hetki Terveet Kädet julkaisi vuonna 2012.

Yhtyeessä vaikuttavat laulaja Läjä Äijälän lisäksi Ilari Kinnunen (kitara, taustalaulu), Jani Kaarlela (basso) sekä Aki Kannisto (rummut).

Lyhenteellä TK tunnettu yhtyeen ensimmäinen julkaisu oli EP-levy Rock laahausta vastaan vuonna 1980. Ensimmäinen studioalbumi Terveet Kädet ilmestyi vuonna 1983.

Forever and ever-hitin Demis Roussos on kuollut

Demis Roussos, yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista kreikkalaislaulajista on kuollut.  Yli 60 miljoonaa levyä myyneen tenorin kuolemasta kertoi ensimmäisenä BBC.

15.6.1949 Egyptin Aleksandriassa syntynyt Artemios Ventouris ”Demis” Roussos menehtyi 68 -vuotiaana Kreikan Ateenassa.

Roussoksen uran suurimmat hitit olivat vuonna 1973 julkaistu Forever and Ever, joka nousi listojen kärkipaikoille useissa maissa sekä vuonna 1974 ilmestynyt My only fascination. Roussoksen suosio oli 1970-luvulla yhtä vankkaa ympäri Eurooppaa kuin latinalaisen Amerikan maissakin.

Roussoksen muita kappaleita ovat muun muassa My Friend the Wind, My Reason, Velvet Mornings, Goodbye, My Love, Goodbye, Someday ja Lovely Lady of Arcadia.

Roussoksen ura alkoi 17-vuotiaana vaihtuvissa kokoonpanoissa, sen jälkeen kun perhe oli muuttanut Suezin kriisin aikaan Egyptistä Kreikkaan.

Vuonna 1968 perustettu progressiivisen rockin yhtye Aphrodite’s Child toi hänelle julkisuutta yhtyeen laulajana. Yhtye saavutti myös kansainvälistä huomiota, eikä vähiten Roussoksen ensiluokkaisten vokaaliosuuksien ansiosta. Viimeisestä albumista 666 on sanottu muodostuneen jopa eräänlainen kulttiklassikko. Yhtyeen lopetettua Roussos teki vielä satunnaisia levytyksiä entisen yhtyekaverinsa Vangeliksen kanssa.

Myös Roussoksen sooloura on menestyksekäs. Hänen viimeiseksi levykseen jäi vuonna 2009 julkaistu Demis.

Demis Roussos konsertoi Suomessa 23. ja 24.10.1974 Helsingin Kulttuuritalolla, 14. ja 15.3.1975 Finlandia-talolla sekä 16.3.1975 Turun Konserttitalolla.

Demis Roussoksen kappaleet värittävät myös Rokkineuvoksen teini-ikää, minkä vuoksi Rokkineuvos toivottaa laulajalle hyvää matkaa tuonpuoleiseen. Lepää rauhassa.

The Grammers kaipaa juuri Sinun apuasi

Hardrock-yhtye The Grammers tähtää jälleen Suomen viralliselle albumilistalle uudella Journey -albumillaan, jonka julkaisupäivä on 23. tammikuuta.
Yhtye on luonut Facebookiin tapahtuman, jonka otsikkona on "Nostetaan uusi The Grammers-albumi Journey albumilistalle 8.1.-30.1.2015!"

Yhtye vetoaa faneihinsa ja ystäviinsä, jotta albumia myytäisiin niin paljon, että se nousisi Suomen viralliselle albumilistalle. Edellisellä albumilla Electra Magic vastaava temppu onnistui ja levy nousi viikoksi listan sijalle 39.
- Pystymmekö näin levymyynnin kulta-aikana, armon vuonna 2015 vielä parempaan suoritukseen, yhtye kysyy Facebookissa ja vastaa itse: Pystymme!

11 biisiä sisältävä Journey julkaistaan cd-formaatissa, mutta yhtye lupaa, että jos cd myy, levystä julkaistaan myös vinyyliversio. Cd:n hinta on varsin kohtuullinen 13,95.


The Grammers on Säkylässä vuonna 1999 perustettu hardrock-yhtye, joka voitti rockin SM-kilpailun vuonna 2002.
Yhtyeessä on myös kemiläisväriä, sillä Tuomo Pfaler - tuo mainio mies hammondeineen - liittyi yhtyeeseen vuonna 2009. Kemissä ja vähän laajemminkin Pfaler tunnetaan myös How Much More -yhtyeen urkurina.
The Grammersin muut jäsenet ovat Hannu Vainionpää (laulu), Ville Vesalainen (kitara), Hannu Huitu (kitara), Saku Kujala (basso) ja Jussi Vuola (rummut).


Nimikkoalbuminsa The Grammers bändi julkaisi vuonna 2003. Kakkoslevy Money & Glory ilmestyi 2004, kolmosjulkaisu Only Hard is Hard Enough 2008, nelonen Mk III 2009 ja Electra Magic siis 2011. Mk III sijoittui erinomaisesti Radio Rockin vuoden 2009 levy - äänestyksessä päätyen sijalle 13.

The Grammers on julkaissut myös neljän biisin High Machine Experience -EP:n (loppuunmyyty) vuonna 2000, kolmen biisin Not Enough Feeling -EP:n (loppuunmyyty) 2001, kahden biisin Ashtrash -EP:n (vain promokäyttöön) vuonna 2002, kahden biisin No Redeemer -singlen 2008, 16 Years -singlen 2011 sekä digisinglet Killer ja U.S. of A. vuonna 2013.


Journey -albumin julkaisee levy-yhtiö  V.R. Label. Albumin kerrotaan rakentuvan edelleen tanakasti bändin tutuille vahvuuksille, jossa tiukka ja orgaaninen bändisoitto luo mestarillisen pohjan vokalisti Hannu Vainionpään voimakkaalle ja yhä monimuotoisemmalle rock-tulkinnalle
Albumi sisältää kappaleet Journey, Brother, Hey Mama, Kids, Glitter & Glow, Sweet Liberation, Sign of the War, U.S. of A., Home Love, Flight to Mars ja Tsar Bomba.


Levyjulkaisun myötä The Grammers lähtee koko kevään kestävälle kiertueelle. Levyn julkaisukeikat pidetään 23.1 Turun RokBarissa ja 24.1 Helsingin Club Perkeleessä.

Vielä vaillinaisen keikkalistan mukaan yhtye saapuu 30. tammikuuta Rovaniemen Grandeen, joka on rundin pohjoisin paikka. Helmikuussa yhtye nähdään Sotkamossa ja Kajaanissa, mutta muita pohjoisimman Suomen keikkoja ei ole (vielä) tiedossa. Toivottavasti yhtye saadaan talven/kevään aikana myös Meri-Lappiin.

The Grammersin FB-kampanjaan voi tutustua ja liittyä osoitteessa: https://www.facebook.com/events/1511877855742254/1511956032401103/?notif_t=like

Levyn voi tilata osoitteesta: http://www.levykauppax.fi/artist/grammers/journey/#cd

Ja yhtyeen edellisen Electra Magic-levyn listasijoituksen voi varmistaa osoitteesta:
http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/albumit/2011/23

Lumilinnan esiintyjät kautta aikojen

Lumilinnassa ovat esiintyneet myös mm. CMX, Miljoonasade, J. Karjalainen, Apulanta, Hector, Apocalyptica, Ultra Bra ja Bomfunk MC´s

Tänä vuonna Lumilinnaan avajaisissa esiintyvä Sonata Arctica on jo toistamiseen Kemin Lumilinnan avajaisvieraana. Ensimmäisen kerran yhtye vieraili LumiLinnan pakkaslauteilla vuonna 2001, siis 14 vuotta sitten. Tuolloin yhtye oli vielä uransa alkuvaiheissa, joskin pyöritellyt melkoisen joukon melodisen metallin ystäviä pikkusormensa ympärille eri puolilla maailmaa.

Vuosien varrella lumilinnan musiikkitarjonta on vaihdellut paljon. Alkuvuosina esiintyjiin panostettiin ja heitä oli paljon. Sittemmin painopiste on ollut lasten ohjelmistossa ja rokkikansa on saanut etsiä livekokemuksia muualta kuin lumilinnasta.

Ensimmäinen lumilinna rakennettiin Ruutinpuistoon ja vuoden 2002 seitsemäs linna Kauppatorille, kaikki muut linnat on rakennettu sisäsatamaan.

Tässä katsaus linnan esiintyjiin. Vaikka listasta on pyritty tekemään kaiken kattava, sitä se ei ole. Jos Sinulla on tietoja puuttuvista esiintyjistä, ole hyvä ja laita kommenttia joko suoraan tälle sivulle tai sähköpostitse osoitteella rokkineuvos@gmail.com

Karita Mattila ensimmäisen linnan supertähti

Ensimmäisessä, siinä Maailman Suurimmassa LumiLinnassa päätähtenä oli oopperalaulaja Karita Mattila, jonka konsertti myytiin loppuun linnan viimeisenä aukiolopäivänä 27. maaliskuuta 27.3.

Ruutinpuiston linnan esiintyjiä olivat lisäksi Unicef-konsertissa mukana olleet Anna Hanski, M.A. Numminen, Eija Ahvo, Susanna Haavisto, Pedro Hietanen ja Eija Vilpas. Konsertissa solistien taustalla soitti pianisti Iiro Rantalan johtama Trio Töykeät, jossa rumpujen takana istui Rami Eskelinen ja bassoa soitti Eerik Siikasaari.

Linnassa yleisön kietoi säveliinsä myös Heikki Sarmannon ja Gregory Allan Freelonin Perfect Harmony. Maailmankuulu jazzoratorio toi Kemiin myös yhdysvaltalaisen Ebony Operan solistikunnan yhdessä Savonlinnan opperakuoron kera. Konsertin orkesterissa soittivat Juhani Aaltonen (rummut), Pekka Sarmanto (kontrabasso), Tapio Aaltonen (lyömäsoittimet), Esko Rosnell (rummut) ja Heikki Sarmanto (piano).

Televisiossakin nähdyn Jääsadun päärooleissa olivat Hannele ”Taiska” Kauppinen, Anita Seppänen ja sen musiikista vastasivat Sami Itkonen (R.I.P.) sekä Kari Hautalampi.

Kemiläisistä nuoriso-orkestereista ensimmäisessä LumiLinnassa soittivat Tassuvaivat sekä Showfine.

CMX, Miljoonasade, J. Karjalainen

Vuoden 1997 Lumilinna avattiin jo 6.12.2006. Nyt päästiin jo reippaan rockin makuun, sillä esiintyjien joukossa olivat CMX, Miljoonasade, J. Karjalainen, Aikakone sekä Aarne Tenkanen ja Tempuntekijät. Linnassa koettiin myös Kauhava Big Bandin Elvis in gospel-konsertti.

Ensimmäisen lumilinnan oopperalinjaa jatkoivat Jaakko Ryhänen, Tamara Lund, Alexandru Ionitza, Ari Alamikkotervo, Ritva Auvinen, Johanna Bister, Sauli Tiilikainen, Marko Putkonen, Hannu Jurmu, Elina Risku, Johanna Nurmimaa sekä tähtiviulisti Vasile Pantir.

Linnan jouluoopperassa Kirsi Talvelan ohjauksessa lauloivat puolestaan Anna-Kristiina Kaappola, Eila Toikka, tenori Marko Salo, baritoni Marko Puustinen ja basso Markus Nieminen. Opperan 16-jäseninen kuoro oli koottu Kemi-Tornio –alueen laulajista.

Kolmannessa Apulanta ja Hector, neljännessä Apocalyptica ja Ultra Bra

Kolmannessa, nyt kaksikerroksisessa lumilinnassa vuonna 1998 rock-musiikkia tarjosivat Apulanta, Hector & Strangers sekä paikallisista ainakin No Way ja JokaMiesLuokka, hengellistä musiikkia Jaakko Löytty & Co, iskelmää Paula Koivuniemi, Kari Tapio ja Matti Esko, lastenmusiikkia Mikko Alatalo, levynjulkaisumusiikkia Markku Ketola, oopperaa Jorma Hynninen, magiikkaa taikuri Iiro Seppänen, taitoluistelua Susanna Rahkamo ja Petri Kokko sekä jalkapallotaidetta Arctic Soccer Tournament takavuosien maailmantähtineen.

Vuoden 1999 perätikolmikerroksisen linnan estradille kutsun saaneena nousivat ainakin Apocalyptica, Kirka sekä Ultra Bra. Lapsia viihdytti muun muassa Huvitutti-orkesteri.

Millenium-linnan ohjelmistoon vuonna 2000 lukeutuivat Mikko Alatalo, Pave Maijanen, Kaartin soittokunta, Jaakko Löytty, Lenni-Kalle Taipale Trio, Kolme Rouvaa eli Vieno Kekkonen, Brita Koivunen ja Pirkko Mannola, Vesa-Matti Loiri (viihdekonsertti Helismaasta Leinoon), Mustarastas -orkesteri, Bomfunk MC’s, Fröbelin Palikat sekä Mukaralla-orkesteri Tutturitareineen.

Lisäksi linnassa järjestettiin kevään aikana myös koululaiskonserttina LumiLinna-rock. Paikallisista bändeistä linnassa esiintyi ainakin De Soto. Linnassa nähtiin myös Apu-lehden järjestämä Veikka Gustafssonin kiipeilynäytös.

Vuonna 2001 Sonata Arctican lisäksi musiikillista ohjelmaa linnassa tarjosivat Mamba, Marika Krook, Vocapella, Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden Vangit.
Tepa Lukkarisen johtama De Soto -yhtye soitti Lumilinnassa myös 2001. Konsertista julkaistiin myös äänite, joskin vasta vuonna 2009 nimellä De Soto Frozen Alive.

Niukkuuden aikaa 2002- 2005

Vuoden 2002 Kauppatorille pykätyssä linnassa tapahtumia ei juuri nähty, ainoa taisi olla avajaiskulkuetta ja -karkeloita johtanut kansantanssiyhtye Rimpparemmi. Samoin tapahtui 2003, jolloin ohjelmistopuolen viihdykkeitä olivat vaihtuvat teemaviikot, Pressan Katit-lastenkonsertti, Loimuavat Liekit -tulishow, lasten karaoke sekä ulkoilmadisko. Myöskään vuoden 2005 linnan ohjelmistosta ei Rokkineuvoksen käytettävissä olleista tiedostoista löytynyt merkintöjä esiintyjänimistä.

Niukkaa ohjelmistopolitiikkaa noudatettiin myös kymmenennessä linnassa vuonna 2005. Avajaisissa esiintyneen Antti Tuiskun lisäksi juhlavuoden kunniaksi järjestettiin 2 konserttia, joissa esiintyjinä olivat lauluyhtye Rajaton sekä Sonja Lumme ja Timo Turpeinen. Konsertteja ei kuitenkaan järjestetty linnassa, vaan Kemi-Tornio ammattikorkeakoulun Sauvo-salissa. Lisäksi lapsille ja lapsenmielisille oli kattavampaa ohjelmaa muun muassa Muumien, Hilarius Hiiren, Taikuri Luttisen, Kengurumeiningin myötä.

Remu & Hurriganes ja Techicolour 2006, Jope Ruonansuu 2007

Vuoden 2006 linnassa rockmusiikin lippua heilutti avajaisissa esiintyneen Remu ja Hurriganesin lisäksi ainoastaan Jimi Pääkallon johtama Technicolour. Lapset iloitsivat Hilarius Hiiren ja Peppi Pitkätossun seurassa.

Vuonna 2007 avajaisissa kansaa villitsi Seitsemän Seinähullua Veljestä. Muita esiintyjiä olivat ainakin Nine Lives ja Jope Ruonansuu. Linnassa järjestettiin myös paikallisin voimin erillinen nuorisorock-ilta.

Meurman, Danny, Aalto ja Söder

2008 linnan avajaisissa esiintyi vuoden 2007 Idols-finalisti, neljänneksi sijoittunut Kristian Meurman, jonka lisäksi aikakirjoihin on jäänyt merkintä Dannyn keikasta maaliskuun viimeisenä lauantaina.

Vuonna 2009 avajaisia juhlittiin Memory Con Te –pyromusikaalin merkeissä. Ilman tähtiesiintyjiä mentiin myös vuosina 2010 ja 2011. Vuoden 2012 urheiluteemaisen linnan avajaiset muistetaan muun muassa Sakari Kuosmasen vetämästä Finlandiasta. Kuosmasen lisäksi lavalla nähtiin Sanna Malo, Aki Louhela ja Simodeus.

Vuonna 2013 avajaisissa esiintyi Saara Aalto ja viime vuonna Inga Söder.

Lähteet:

Lumilinna-lehdet 1996, 1997, 1998 ja 2000
Riikka Vähäsarja: Opinnäytetyö: Kemin lumilinna, elinkaari ja vetovoimatekijät, Pirkanmaan ammattikorkeakoulu 2010.
Rokkineuvoksen omat arkistot
Youtube ja muut nettisivustot

Livevieraita riittää Meri-Lapissa myös vuonna 2015

Kun siirrytään vuoden 2015 puolelle, livekeikkojakin Meri-Lapissa yhä riittää. Tässä vaiheessa listat ovat vielä varsin vajaat, mutta muutamia mielenkiintoisia livevieraita on jo vahvistunut.

Tammikuussa Kemissä huomio tietysti kiinnittyy pitkälti laajaan ja laadukkaaseen Pakkasukko Blues´n Jazziin, mutta muutakin on tarjolla. Näistä muista epäilemättä mielenkiintoisin on kaupungin ylpeyden Sonata Arctican liveveto ulkona LumiLinnan avajaisissa lauantaina 24. päivä.

Lisäksi perjantaina 30. päivä räppäri Aste nousee Corner Innin lavalle. Lauantaina 31. päivä Café Chilloutin lavalla mellastavat Nicky Rothen, Janne Kotila ja Pastori Oinas Psychobilly –iltamien merkeissä. Tilaisuuteen on vieläpä vapaa pääsy.

Helmikuun Kemin livevieraista ovat varmistuneet Isäntä Meidän (Ramona 7.2) ja Joku Paikallinen Bändi (13.2), joka saapuu juhlistamaan Corner Innin 10-vuotisjuhlia. Nykyisin enimmäkseen muilla mailla vierahilla soitteleva Joku Paikallinen Bändihän on alun perin kemiläislähtöinen, vaikka nykyiseksi asemapaikaksi on kirjattu Salo.

Myös kokkolalaisessa Isäntä Meidän –yhtyeessä on vähintään neljäsosa kemiläisverta rumpali Jani ”Hurtsi” Hurulan myötä, ellei hiukan enemmänkin, sillä yhtyeen basistina on Sonata Arcticastakin tuttu Pasi Kauppinen. Helmikuun antiin lukeutuu myös Heikki Silvennoinen & Band, joka esiintyy Chilloutissa 21.2.

Maaliskuussa Kemin keikoista on vahvistettu ainoastaan Elastisen piipahdus Corner Innissä perjantaina 20. päivä. Huhtikuussa kaupunkiin saapuvat Timo Rautiainen ja Valtteri Tynkkynen (Chillout 2.4), hulvaton bilebändi Steve`n Seagulls (Corner Inn 17.4) sekä Pave Maijanen (Chillout 24.4.).

Torniossa livemusiikin ykkösmestaksi nousee Musiikkitalo, jossa on tarjolla lukuisia opinnäyte- ja muita konsertteja. Ja mikä parasta, konsertit ovat pääsääntöisesti ilmaisia kaikelle kansalle.

Sarjan avaavat perjantaina 8. tammikuuta Taru Kaartinen ja Toni Sunden. Keskiviikkona 14. tammikuuta vuorossa ovat Matkalla- ja Groovy Steady – yhtyeet. Lisäksi tammikuussa Musiikkitalolla kuullaan Haikaran musiikkia Iso Lintu-yhtyeen voimin ja Von Hertzen Brothersin tuotantoa tykittävää Approachia (21.1) sekä Melulintua ja Daft Punkia soittavaa Instant Touch –yhtyettä (28.1).

Helmikuussa konservatorion opiskelijat pitävät (varauksella) Suomipopshown Umpitunnelissa (4.2) ja maaliskussa soul/funk-konsertin (18.3). Huhtikuussa on vuorossa kevään suurproduktio, Mikko Alatalon lauluihin nojautuva Iso Joki Tulvii – Siirtomaasuomen lauluja.

Alkuvuoden yksi tapaus on perinteinen Lapland Tattoo Weekend helmikuun toisena viikonloppuna, jolloin Umpitunnelin lavalle nousevat The Brother Firetiribe, Drillz ja Hellbet.

Katso koko alkuvuoden livetarjonta tammikuusta huhtikuulle täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159759

30 000 sivuklikkausta - Rokkineuvos kiittää

Rokkineuvoksen nettisivuilla meni juuri äsken rikki 30 000 sivulatauksen määrä. Yksi etappi on jälleen saavutettu. Vieläpä reilusti alle kolmessa kuukaudessa.

Rokkineuvos on hämmentynyt moisen lukeman edessä, mutta samalla hyvin, hyvin kiitollinen Toisaalta se luo paineita sivujen jatkuvaan päivittämiseen ja kehittämiseen.

Iso käsi jokaiselle sivuillani vierailleelle ja juttujani lukeneelle.

Tämä on mahtavaa, upeaa!  Tästä on hyvä jatkaa taas kohti seuraavaa etappia.


Kiittäen ja kumartaen


Rokkineuvos

Siinä se on: Nightwish julkaisi albuminsa kannen, nimen sekä julkaisupäivän

Nightwish julkaisee uuden albuminsa Endless Forms Most Beautiful 27. maaliskuuta. Albumin knsaitaiteesta vastaa jälleen yhtyeen pitkäaikainen luottotaiteilija Toxic Angel.

Albumi sisältää 11 kappaletta. Suomessa julkaistava versio on audiobook, joka sisältää tupla-CD:n sekä peräti 48-sivuisen kansivihon. Albumin äänityksestä vastaavat tuttuun tapaan Tero Kinnunen sekä Mikko Karmila, joka myös miksasi albumin.

Albumin masteroi Mika Jussila ja vastaavana tuottajana toimii Tuomas Holopainen, Tero Kinnusen ja koko yhtyeen avustamana.

Ennen albumia yhtye julkaisee 13. helmikuuta ensimmäisen singlen Élan. Fyysinen single sisältää kolme versiota Élanista sekä bonusbiisin Sagan.

Lisää raskasta rockia Suomen suveen: Testament, Opeth, Parkway Drive ja Alice Cooper

Raskaan sarjan bändejä nähdään ensi vuonna Suomessa tuhtiakin tuhdimpi nivaska. Viimeisimmät tulonsa varmistaneet ovat Seinäjoen Provinssirockissa esiintyvät australialainen Parkway Drive sekä ruotsalaiset Refused ja Raised Fist.

Seinäjoen Törnävänsaarella 24.−27. kesäkuuta järjestettävän festivaalin esiintyjälistalla on perinteisesti monipuolinen kattaus, ja tapahtuman muita esiintyjiä ovat muun muassa Muse, Calvin Harris, Stam1na, Passenger, Kent, The Cardigans, First Aid Kit, Hollywood Undead, Haloo Helsinki ja Kaija Koo. Kotimaisista viimeisin kiinnitys on Huoratron.

Helsingin Suvilahdessa 26.-28. kesäkuuta pidettävän Tuska Open Air Metal Festivalin esiintyjälistalle on lisätty nimet Opeth, Blues Pills, Bloodbath, Einherjer, The Sirens, Ne Obliviscaris ikiliikkuja  Alice Cooperin lisäksi. Uusista suomalaisorkestereista mukana ovat Warmen, Morbid Evils, Foreseen ja genren ulkopuolelta Atomirotta.

Tuskan aiempia kiinnityksiä ovat muun muassa amerikkalaiset Lamb Of God ja Sword , ruotsalaiset In Flames ja Bombus sekä kotimaiset Amorphis ja Stratovarius.



Myös Kauhajoen Nummirock on vahvistanut esiintyjäkaartiaan kovalla nimellä, sillä Kaliforniassa vuonna 1983 perustettu trash-legenda Testament tulee laittamaan Nummijärven laineille kyytiä.

Nummirockin yleisölle tarjoillaan myös kotimaisen trash/speed -lupaus Lost Societyn, perinneheavylla ratsastavat  Battle Beastin sekä rokimmalla linjalla taivaltavan Santa Cruzin antia.

Perinteikästä metallijuhannusilottelua tarjoava Nummirock järjestetään 18.-20.6.2015 jo 29. kertaa. Aikaisemmin varmistuneet bändit ovat ruotsalaisnelikko Arch Enemy, Dark Funeral , Amaranthe ja Sonic Syndicate  sekä tanskalainen Heaven Shall Burn, sveitsiläinen Eluveitie , sekä kotimaiset  Insomnium, Moonsorrow, Korpiklaani, Sotajumala, Mors Principium Est, Ranger ja Steve’n’Seagulls.


Tampereen Eteläpuistossa 5.-6. kesäkuuta pidettävään Radio City South Park -festivaaliin saapuvat puolestaan brittiyhtye Def Leppard sekä saksalaiset heavyjyrät Helloween ja Accept.

Judas Priest puolestaan on pestattu Helsingin jäähallissa 4. kesäkuuta pidettävän Tuska Pre Partyn ykköstähdeksi. Birmingamilaisyhtyeen lisäksi kekkereissä soittaa amerikkalainen Five Finger Death Punch.

Kesän yksi kuumimpia keikkoja koetaan Hämeenlinnan uudessa tapahtumapuistossa 22. heinäkuuta kun aussibändi AC/DC saapuu kaupunkiin uuden Rock Or Bust -albuminsa kiertueella.

Ruotsalainen Sabaton puolestaan hyökkää Suomeen jo maaliskuussa. 18.-22.3 Falunin hirmut soittavat Seinäjoella, Helsingissä, Tampereella ja Joensuussa.

Rotuaari Piknik 2015 –ohjelmassa mielenkiintoisia kiinnityksiä – Ile Kalliosta Eppu Normaaliin ja Maija Vilkkumaahan

Oulussa ensi kesänä jo 16. kerran järjestettävä Rotuaari Piknik –tapahtuma on kiinnittänyt todella mielenkiintoisia bändejä.

Avajaispäivänä eli keskiviikkona esiintyvät rockjätti Apulanta, reggaesuosikki Jukka Poika ja hurmaava Olavi Uusivirta. Torstaina Rotuaarin lavalla nähdään suomirockin legenda Eppu Normaali, tunnelmallinen Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani sekä huippumuusikoista koostuva Ile Kallio Big Rock Band.

Piknikin perjantai on täynnä naisenergiaa. Lavalle nousevat valloittava Sanni, teräsnainen Kaija Koo sekä supersuosioon noussut Haloo Helsinki!.

Nelipäiväisen festivaalin viimeistelevät lauantai-iltana lavoille tauon jälkeen palaava yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista eli Maija Vilkkumaa, uuden albuminsa keväällä julkaiseva Pariisin Kevät sekä energinen tähtiartisti Anna Abreu.

Rotuaari Piknik järjestetään keskellä Oulua 8.7. – 11.7.2015. Lipunmyynti alkaa maanantaina 15.12. klo 9. Ikärajattomaan tapahtumaan liput maksavat alkaen 37,50. Myynti tiketti.fi

Pääesiintyjä avaa Aula-Pubin live-illat tänään

Kemin Syväkankaalla sijaitseva uudistunut Aula-Pub avaa tänä iltana luvatut live-illat. Mestan estradin korkkaa Pääesiintyjä –yhtye, jossa soittavat taiteilijat Michael Minefield - kitara ja laulanta, Justin Time – rummut, Mike MacMarvellous – kitara sekä Tony St.Steelfinger – basso.

Yhtye soittaa omien biisien lisäksi kovalla ja rennolla meiningillä covereita muun muassa ZZ Topilta, Deep Purplelta ja Thin Lizzyltä. Facebook-kutsussaan yhtye lupailee settiinsä myös yllätysbiisejä.

Showtime on kello 22 ja liput kustantavat viisi euroa. Aula-Pub löytyy Syväkankaan keskustasta osoitteesta Ouluntie 38.

Rokki raikaa loppuvuodestakin – Kemissä ja Haaparannalla

Loppuvuodestakin reippaan rokin ystäville on kosolti livetarjontaa Meri-Lapissa – mutta enimmäkseen Kemissä. Tornio/Haaparanta –alueella on joulukuussa jäljellä neljä rokkipitoista live-iltaa, Kemissä tämä ilta mukaan lukien yhdeksän kappaletta.

Huomenna Haaparannan Pondesissa remuavat Stefan Berggren & Thomas Jakobsson ja samalle illalle sattuu myös Haaparannan kansantalolla pidettävä Raj-Raj Bandin 15-vuotisjuhlakonsertti. Tapaninpäivänänä 26.12 Pondesissa esiintyy ex-Freestylelaulaja Tommy Ekman ex-Gyllene Tider Micke Sydinin kanssa. Haaparannan keikoista ja artisteista voit lukea lisää rajaseudun asioihin paremmin perehtyneen kollegani Arto Junttilan ylläpitämiltä sivuilta osoitteessa www.vaylanpyorre.com

Twin Cityn loppuvuoden neljäs liveakti on ruotsalaisen coveryhtye No Hablasin esiintyminen TornioHaparandan uuden vuoden juhlassa 31.12 Victoriantorilla.

Kemissä tänään Ankkurin lauteille nousee Teemu Ylinikan, Jani Rojolan ja Mikko Raappanan muodostama Gotham Duo. Huomenna lauantaina rockin ilosanomaa levittää niin ikään Ankkurissa Pepe Toivainen & Rokkiveljet. Tiedot bändien treenikämpiltä kertovat, että luvassa on kovaa settiä.

Viikon kuluttua perjantaina 19.12 Ankkurin lavan valtaa trubaduuri Lasse Jauhola ja lauantaina samassa paikassa revittelee Flyin`Blind –yhtye. Lauantaina toisena hyvänä vaihtoehtona on Chilloutissa pidettävä Slap Betty –yhtyeen uuden singlen julkaisukeikka.

Tapaninpäivänänä 26.12 Kemissä jytisee jälleen kahdessa paikassa. Grooving High Allstars pane peput heilumaan Corner Innissä ja Ankkurissa vietetään kymmenen vuoden takaisessa Aasian tsunamissa menentyneen soulmies Aki Sirkesalon muistojuhlaa. Lauantaina 27.12. on vuorossa harvinaisempaa herkkua kun How Much More nousee pitkästä aikaa Ankkurin lavalle.

Vuoden 2014 Kemin livekeikat saa kunnian päättää Maya Paakkari & The Grandmen, joka pistää menojalkoihin vauhtia Ankkurissa.

Katso tarkemmmat tiedot Rokkineuvoksen kattavasta keikkakalenterista täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159759

50 vuotta sitten: Superbiisien syntymävuosi 1965

50 vuotta sitten, vuonna 1965 tehtiin lukuisia populaarimusiikin historiaan jääneitä kappaleita.
Vuosi oli varsinainen superhittien tehtailuvuosi.

Muun muassa The Beatles julkaisi kaksi albumia - Help 6. elokuuta ja Rubber Soul 3. joulukuuta - joiden biiseistä ikivihreän asemaan ovat päätyneet nimikappaleen ohella muun muassa You’ve Got to Hide Your Love Away, Ticket to Ride ja Yesterday.

Rubber Soulin biiseistä kuolemattomien sarjaan ovat nouseet Drive My Car, Norwegian Wood, Girl, Nowhere Man, Michelle sekä In My Life.

Rubber Soul –albumin äänityssessioissa levytettiin myös Day Tripper – joka ei kuitenkaan albumille päätynyt, vaan julkaistiin ainoastaan singlenä, jossa oli kaksi A-puolta. Singlen toinenkin biisi - We can´t work it out - on osa musiikin maailmanhistoriaa, kuten tietysti The Beatleskin.

Rolling Stones

Myös toinen rockin dinosaurus The Rolling Stones teki vuonna 1965 lukuisia ikihittejä. Tunnetuista tunnetuin on (I can´t get no) Satisfaction, joka kertoo henkisestä tyytymättömyydestä, ei seksuaalisesta, kuten usein on luultu.

Kappale julkaistiin singlenä sekä yhtyeen neljännen albumin Out of our heads Yhdysvaltain-painoksella. Albumi piti sisällään myös toisen vuoden 1965 Rollari-singlen, Heart of stone, joka on albumin brittiversion kolmas yhtyeen oma biisi. Kaikki muut yhdeksän biisiä olivat rhythm and blues –covereita, joita yhtye levytti runsaasti uransa alkuvaiheissa.

Muut albumin omat biisit olivat I´m Free ja Gotta Get Away, joka julkaistiin As Tears Go By –singlen kääntöpuolella. Mick Jaggerin ja Keith Richardsin säveltämän kappaleen esitti alun perin Marianne Faithfull samana vuonna. As Tears Gone By julkaistiin singlen lisäksi vain USA:ssa ilmestyneellä December´s Children (and everybodys) –albumilla.

Vuoden 1965 –rollarihitteihin lukeutui myös Get off of my cloud, joka oli yhtyeen viides perättäinen ykköshitti Britanniassa sekä toinen perättäinen listaykkönen USA:ssa. Kappale julkaistuun USA:ssa myös December´s Children –LP:llä, mutta Iso-Britanniassa vain singlenä.

Vuosi 1965 oli myös sikäli merkityksellinen, että Rolling Stones esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa, Yyterin juhannusjuhlilla. Siitäkin on siis pian jo 50 vuotta.

Bob Dylan, The Byrds ja The Kinks

Vuonna 1965 näki päivänvalon myös Bob Dylanin Like a Rolling Stone –kappale, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkein aikojen merkittävimmistä kappaleista. Rolling Stone-lehti nimesi sen vuonna 2004 maailman kaikkien aikojen hienoimmaksi pop-kappaleeksi. Listan kakkonen oli muuten The Rolling Stonesin (I can´t get no) Satisfaction.

Biisi rikkoi myös kolmen minuutin kappalestandardin rajan yli kuuden minuutin kestollaan. Se on mukana Dylanin elokuussa 1965 julkaistulla Highway 61 Revisited -albumilla.

Dylan teki tavallaan historiaa myös saman vuoden maaliskuussa julkaistulla Bringing It All Back Home –albumillaan julkaistulla kappaleella Mr. Tambourine Man. Suurelle yleisölle kappaleen teki tunnetuksi The Byrds -yhtye, jonka sähköinen folkrock -versio nousi listaykköseksi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa.

The Rolling Stonesin lisäksi suomalaisnuoria ilahdutti vierailuillaan The Kinks, joka esiintyi vuonna 1965 syyskuussa Turussa, Helsingissä ja Lahdessa. Ray ja Dave Daviesin perustama yhtye oli edellisvuonna tehnyt superhittinsä You Really Got Me.

The Kinksin vuoden 1965 saavutuksiin kuuluu toisen studioalbuminsa Kinda Kinks julkaisu. Se sisälsi muun muassa Tired of waiting you –kappaleen, joka nousi Britannian listaykköseksi. The Kinksin muita vuoden 1965 hittejä olivat kappaleet See my friends, Set me free ja Til´ the end of the day.

My Generation ja The Who

Vuosi 1965 oli myös The Whon vuosi. Yhtyeen single My Generation julkaistiin saman nimisellä debyyttialbumilla. Biisiä pidetään myös yhtenä rockhistorian merkittävimmistä. Useissa listauksissa se keikkuu kärkipäässä tai sen tuntumassa.

Pete Townshend kirjoitti kappaleen brittiläiselle mod-nuorisolle ja se kertoo heidän turhautumisestaan vanhempaan sukupolveen. Valtavasta suosiosta huolimatta biisi ei noussut listaykköseksi, jota The Who ei koskaan saavuttanut.

My Generation albumilta irrotettiin nimikappaleen lisäksi kolme muutakin singleä, joista tunnetuin lienee The Kids Are Allright.

Samana vuonna tehtiin paljon muitakin myös ympäri maailmaa soineita kappaleita, kuten Beach Boysien California Girls ja Help Me Rhonda, James Brownin I Got you (I feel good), Otis Reddingin Respect, Herbie Hancockin Maiden Voyage sekä The Lollipopsien I will stay, josta Hurriganes teki sittemmin oman versionsa Suomessa.

Kotimaiset ykkösnimet Tapio Rautavaara, Katri Helena ja Irwin Goodman

Tunnetuimmat vuonna 1965 Suomessa levytetyt kappaleet ovat Tapio Rautavaaran Reppu ja reissumies sekä Katri Helenan Minne Tuuli Kuljettaa.

Reppu ja reissumies –kappaleen sanoitti Reino Helismaa ja säveltäjä oli Toivo Kärki. Rautavaaran ohella sen on levyttänyt moni muukin laulaja, mutta Rautavaaran versio on tunnetuin.

Toivo Kärjen sävellystaidot ovat myös Minne Tuuli Kuljettaa –kappaleen takana. Sanat lauluun kirjoitti Juha Vainio. Se osallistui Eurovision laulukilpailun Suomen karsintaan, mutta sen letkajenkka-rytmiä pidettiin liian radikaalina ja YLE ilmoitti muutaman päivän miettimistauon jälkeen lähettävänsä Euroviisuihin Viktor Klimenkon esittämän kappaleen Aurinko laskee länteen, joka oli Toivo Kärjen yhdessä Reino Helismaan kanssa kirjoittama. Kappale myös jäi Helismaan viimeiseksi sanoitukseksi, eikä hän ehtinyt kuulla Klimenkon esitystä, sillä hän kuoli tammikuussa 1965.

Aurinko laskee länteen jäi Napolin loppukilpailun 18 osallistujasta jaetulle viimeiselle sijalle, koska ei saanut tuomaristolta ainuttakaan pistettä. Suomen karsinnassa muuten kymmenen paikallisraadin suosikki oli Marjatta Leppäsen kappale Iltaisin.

Toivo Kärki oli vakuuttunut siitä, että ”Minne tuuli kuljettaa” olisi menestynyt kilpailussa Klimenkolle säveltämäänsä laulua paremmin. Myös suuren yleisön samanlainen käsitys vain vahvistui loppukilpailun jälkeen, kun voittajaksi selviytyi monien mielestä hyvin ”letkajenkkamainen” Poupée de sire, poupée de son. Monen mielestä Suomi menetti valinnallaan mahdollisen euroviisuvoiton.


Muita vuoden 1965 suuria kotimaisia hittejä olivat Irwin Goodmanin Työmiehen lauantai ja rautalanka & pop-yhtye Johnny & The Soundsin Tunti vain. Johnny & The Soundsin rumpalina oli muuan Johnny Liebkind, joka oli 1960-luvun suosituimpia kotimaisia pop- ja iskelmälaulajia Dannyn ja Irwin Goodmanin ohella.

Onko Suomen seuraava euroviisuedustaja saamelainen?

Uuden Musiikin Kilpailun artistit ja kappaleiden nimet vuotivat Spotify-musiikkipalvelun kautta viikkoa suunniteltua aiemmin nettiin. Tämän vuoden 18 UMK-kilpailijaa oli tarkoitus julkistaa vasta tiistaina 13. tammikuuta järjestettävässä pressitilaisuudessa.

UMK:ssa kilpailevat Aikuinen kappaleella Kyynelten lahtiAngelo De Nile kappaleella All for VictoryEeverest (Love It All Away)Hans on the Bass (Loveshine)Heidi Pakarinen (Bon voyage)Ida Bois (Kumbaya)Järjestyshäiriö (Särkyneiden sydänten kulmilla)Jouni Aslak (Lions and Lambs)Norlan ”El Misionario” (No voy a llorar por it)Opera Skaala (Heart of Light)Otto Ivar (Truth or Dare)Pertti Kurikan Nimipäivät (Aina mun pitää)Pihka ja Myrsky (Sydän ei nuku), Satin Circus (Crossroads), Shava (Ostarilla), Siru (Mustelmat), Solju (Hold Your Colors) ja Vilikasper Kanthänen kantamattomiin).

Suurin osa artisteista on Rokkineuvokselle tuntemattomia. Ilman googlettamista suoralta kädeltä tuttuja ovat vain kehitysvammaisten punkyhtye Pentti Kurikan Nimipäivät, joka on elokuvan Kovasikajuttu myötä saanut mainetta Suomen rajojen ulkopuolellakin, poprockyhtye Järjestyshäiriö, jolta mieleen on jäänyt heidän debyyttialbuminsaTuhlatut päivät, valvotut yöt vuodelta 2005,sekä tangokuningatar Heidi Pakarinen.

Satin Circus oli puolestaan muutama päivä sitten kuvaruudussa Ylen mainiossa SuomiLove –sarjassa, eikä yhtyeen tv:ssä esittämä kappale Emma tuntunut lainkaan hassummalta. Pikainen googletus selvitti, että Siru on Siru Airistola, eli viime vuoden Voice of Finland –voittaja.

Lappilaisittain mielenkiintoa UMK:ta kohtaan varmasti löytyy, sillä saamelaiskilpailijoita löytyy useampikin. Solju on Hilda Länsmanin ja Ulla Pirttijärvi-Länsmanin muodostama saamelainen äiti-tytär-duo. Vuonna 1971 syntynyt Ulla Pirttijärvi-Länsman aloitti laulajan uransa 1980-luvulla Angelin Tytöissä ja siirtyi soolouralle 1992 ilmestyneen esikoisalbumin jälkeen. Hän on julkaissut neljä sooloalbumia.

Pirttijärvi-Länsmanin nykyinen yhtye on vuonna 2009 perustettu Ulda. Hän on myös vieraillut mm. Wimme Saaren ja RinneRadion levyillä. Lisäksi hän oli mukana jo vuonna 1987 Angelin tyttöjen edeltäjän Angel-Nuorat -ryhmän sekä norjalaisen Mari Boinen saamenkielisiä joululauluja sisältäneellä kasetilla. 2000-luvun alussa Pirttijärvi-Länsman toimi Lapin läänintaiteilijana.

Myös vuonna 2014 perustetun elektronisen tanssimusiikkiduo Eeverestin toinen jäsen on saamelainen Niko Mansikka-aho, taiteilijanimeltään Manzikk. Ryhmän toinen jäsen on Marcus Tikkanen.

UMK:n saamelaisnimiin lukeutuu myös Vilikasper Kanth, on ollut aikaisemmin mukana mm. Idols- ja Voice of Finland-kilpailuissa. Hän on muun muassa HIFK:ssa, Viikingeissä ja Atlantiksessa pelanneen jalkapalloilija Jirijoonas Kanthin veli. Kanthien isoäiti on Utsjoen saamelaisia.

Lapin Radion mukaan Ruotsin viisukarsinnoissa eli Melodifestivalenissa on puolestaan mukana poromies Jon Henrik Fjällgren, joka nousi tunnetuksi voitettuaan Ruotsissa Taläng-kykykilpailun komealla joiullaan.

Fjällgren on syntyisin Kolumbia Calista, ja hänen adoptoitiin hyvin nuorena ruotsinsaamelaiseen perheeseen. Hänen kappaleensa on nimeltään Jag är fri (Manne Leam Frijje).

YleX-radiokanavan haastattelema UMK:n tuottaja Anssi Autio on harmistunut vuodosta.

- Ikävää, että UMK-kilpailijat ja biisien nimet vuotivat julkisuuteen. Olemme selvittäneet asiaa ja on käynyt ilmi, että kyseessä on levy-yhtiön virhe, Autio kommentoi YleX:lle.

Ensi tiistaina UMK:n pressitilaisuudessa julkaistaan kuitenkin itse kappaleet ja paljon muita asioita uuteen UMK-kauteen liittyen. Tilaisuus esitetään suorana lähetyksenä klo 13 alkaen osoitteessa yle.fi/umk

- Koko pajatso ei tyhjentynyt. Julkaisemme pressissä itse kappaleet, musiikkivideot ja paljon ohjelmaan liittyviä uudistuksia.

UMK-laulukilpailun kautta valitaan Suomen edustaja Eurovision-laulukilpailuun, joka käydään tänä vuonna Itävallan Wienissä toukokuussa. Viime vuonna UMK:n voitti Softengine, joka pääsi finaaliin sijoittuen lopulta 11:nneksi kappaleellaan Something Better.

Pelle Miljoona, Anssi Tikanmäki ja Sami Hurmerinta täyttävät tänä vuonna 60 vuotta

Tänäkin vuonna moni muusikko täyttää pyöreitä vuosia. Jo tänään maanantaina (5.1.) 50 vuotta täyttää Mamba –yhtyeen sielu Tero Vaara. Rokkineuvos onnittelee lämpimästi.

Viidenkympin viivalle tänä vuonna saapuu kolme tunnettua tangokuninkaallista. Vuoden 1996 tangokuningatar Saija Varjus täyttää 50 vuotta 30. tammikuuta ja vuoden 1989 tangokuningatar Arja Koriseva puhkaisee samaisen rajapyykin 21. huhtikuuta. 16. elokuuta miehen iän saavuttaa vuoden 1995 tangokuningas Jari Sillanpää.

Ulkomaisista 50 vuotta tänä vuonna täyttävät muiden muassa Guns N' Rosesin legendaarisimman kokoonpanon rumpali Steven Adler 22. tammikuuta ja amerikkalainen laulaja, muusikko ja tuottaja, parhaiten Nine Inch Nailsista tuttu Trent Reznor, jonka syntymäpäivä on 17. toukokuuta.

60 vuotta täyttävät

Kuudenkympin iän saavuttavat tänä vuonna kotimaan muusikoista Kake Randelin (26.1.), Petri Tiili alias Pelle Miljoona (10.2.), Anssi Tikanmäki (18.3.) ja Sami Hurmerinta (11.5.).

Ulkomaalaisista muusikoista samana vuonna eli 1955 syntyneitä ovat saksalaiskitaristi Michael Schenker (10.1.) , hollantilaissyntynen muusikko Edward Lodewijk van Halen eli Eddie Van Halen (26.1.), itäsaksalainena punkkarina tunnetuksi tullut Nina Hagen (11.3.), australialainen, mutta Skotlannin Glasgowissa syntynyt AC/DC:n soolokitaristi Angus Young (31.3.) sekä englantilainen Billy Idol (30.11.)

70 vuotta täyttävät

Vuonna 1945 syntyneitä eli 70 vuoden iän saavuttavia muusikoita on iso liuta. Suomalaisista Vesa-Matti Loiri ehti jo eilen sunnuntaina juhlia seitsenkymppisiään. Myöhemmin tänä vuonna 70 vuotta täyttävät Ilkka Sysimetsä eli Frederik (2.2.), Jani Uhlenius (28.2.), Markus Isberg eli Markus Allan (3.6.), Katri Helena Kalaoja (17.8.), Inga Sulin-Ahola (17.8.), Toni Edelmann (25.10.) sekä Marion Rung (7.12.).

Ulkomaalaista 70 vuoden iän saavuttavat brittilaulaja Rod Stewart (10.1), brittikitaristi Eric Clapton (30.3), amerkkalainen John Fogerty (28.5.), Blondie –yhtyeen vokalisti Debbie Harry, Deep Purplen laulusolisti Ian Gillan (19.8.), Uriah Heepistä tuttu Ken Hensley (24.8.), irlantilainen rockmuusikko George Ivan Morrison alias Van Morrison (31.8.), puertoricolainen laulaja Jose Feliciano (8.9.), Peter George John Criscuola, joka tunnetaan paremmin KISS-yhtyeen rumpalina nimellä Peter Criss (20.12), eikä ikääntyminen säästä myöskään Mr. Motörheadia, Ian Fraser ”Lemmy” Kilmisteriä, joka saavuttaa 70 vuoden iän 20. joulukuuta.

70 vuotta täyttävät myös Abba –yhtyeestä tutut Björn Ulvaeus (25.4.) sekä Anni-Frid Lyngstad (15.11.).

Muiden muassa Bob Marley, Anki Lindqvist ja Kari Tapio täyttäisivät myös tänä vuonna 70 vuotta, mutta heidät kuolo on jo korjannut. Marley poistui keskuudestamme jo vuonna 1981, Anki vuonna 2007 ja Kari Tapio vuonna 2010.

Jerry Lee Lewis täyttää 80 vuotta

Kunnioitettavat 80 vuotta täyttää 29. syyskuuta amerikkalainen rock´n rollin uranuurtaja, pianisti ja laulaja Jerry Lee Lewis, joka on syntynyt 29. syyskuuta.

Mikäli eläisi, myös rock´n rollin kuningas Elvis Presley täyttäisi myös jo 80 vuotta. Hän kuitenkin poistui keskuudestamme vuonna 1977.

Tänä vuonna jo yksi musiikkisuuruus on poistunut keskuudestamme. Amerikkalainen countrylaulaja James Cecil Dickens, paremmin tunnettu nimellä Little Jimmy Dickens kuoli 2. tammikuuta Nashvillessä. Hän kuului Country Music Hall of Fameen vuodesta 1983.

Voice of Finland käyntiin ilman lappilaislaulajia

Perjantaina Nelosella startanneen laulukilpailu Voice of Finlandin neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa ei lappilaislaulajia nähty. Eikä nähdä myöskään ainakaan seuraavassa kolmessa Ääni ratkaisee -jaksossa.

Ääni ratkaisee -jaksoja on kuitenkin kaikkaan kymmenen, joten on mahdollista että pohjoisimman Suomen laulajakykyjä on mukana kuudessa viimeisessä Ääni ratkaisee -jaksoissa, joiden laulajia ei ole vielä julkistettu.

Ensimmäisessä Ääni ratkaisee -jaksossa lauloivat Johanna Takalo (Oulu), Kai Linsén (Helsinki), Emilie Untamala (Tukholma), Kimmo Blom (Helsinki), Juhani Vahto (Turku), Sara Strömmer (Espoo), Amanda Kauppinen (Espoo), Aukusti Saarijärvi (Kiiminki), Reetta Lantta (Helsinki), Anna Kabanen (Turku), Heikki Mäkäräinen (Helsinki) ja Maria Höglund (Kirkkonummi).

Ketkä pääsivät jaksoon ja kenen tähtivalmentajan joukkueeseen, voit katsoa täältä: http://www.ruutu.fi/ohjelmat/the-voice-of-finland/kausi-4-jakso-1-aani-ratkaisee-1

Ensi perjantaina (9.1) kello 20 toisessa jaksossa ovat mukana Jani Klemola (Veteli), Tiia Laakso (Kellokoski), Kevin Stocks (Parainen), Jukka Karjalainen (Jyväskylä), Linn Ekebom (Turku), Tom Eklund (Vantaa), Niina Hell-Lång (Kerava) ja Riina Amnesmäki (Porvoo).

Tämän jälkeen uusi The Voice of Finland -jakso esitetään sekä torstaina että perjantaina.

Torstaina 15.1. klo 20 nähtävässä kolmannessa jaksossa laulavat laulavat Arvo Jean-Michael (Tampere), Miro Miikael (Helsinki), Riitta Leivo (Helsinki), Sara Karvanen (Helsinki), Laura Leogrande (Helsinki), Diana Drathen (Tampere), Tina Sandqvist (Helsinki) ja Sara Kypärä (Jyväskylä).

Perjantain 16.1. -jaksossa jatkoonpääsyä tavoittelevat Lesmana Vilmi (Rajamäki), Lumi Summer (Helsinki), Timo Mäenpää (Tampere), Björn Suomivuori (Helsinki), Iitu Häkkänen (Helsinki), Petri Räikönen (Kotka) ja Miia Kosunen (Joensuu).

Kymmenen Ääni ratkaisee –jakson jälkeen eteen tulee kolme kaksintaistelujaksoa, joissa kukin tähtivalmentaja asettaa omat laulajansa kaksintaisteluun toisiaan vastaan!

Kolmannessa vaiheessa eli kahdessa knockout-jaksossa laulajat jaetaan uudelleen pareiksi ja he laulavat omat bravuuribiisinsä. Toinen laulajista menee jatkoon

Neljänteen vaiheeseen asti selvinneet pääsevät mukaan live-lähetyksiin joita on kolme ennen semifinaalia ja finaalia. Live-vaiheessa myös katsojat pääsevät vaikuttamaan kilpailun kulkuun.

Voice of Finlandin neljännen kauden tähtivalmentajat ovat vanha tuttu Michael Monroe sekä uusina Olli Lindholm, Tarja Turunen ja Lasse Mellberg eli Redrama. Sarjan juontaa Axl Smith.

Ensimmäisen Voice of Finlandin voitti Mikko Sipola keväällä 2012. Kauden laulajista esille nousivat myös Jesse Kaikuranta, Mikko Herranen, Saara Aalto ja Krista Siegfrids, joka vuotta myöhemmin valittiin Suomen euroviisuedustajaksi. Pohjois-Suomen laulajista kyntensä näytti oululainen Aki Louhela.

Keväällä 2013 voittajaksi nousi Antti Railio ja pohjoisen laulajista hyvin kuvassa olivat mukana Inga Söder, Nina Kähönen ja Suvi Aalto.

Keväällä 2014 voittajan nimi oli Siru Airistola. Pohjois-Suomen lippua kantoi ansiokkaasti Jussi Kari. Kolmannen kauden esitykset voit katsoa täältä: http://www.nelonen.fi/ohjelmat/the-voice-of-finland/tag/kaikki-esitykset

Vuonna 2014 taivaallisiin soittojoukkoihin siirtynyt monta muusikkoa

Maanantaina menehtyneen Joe Cockerin (1944-2014) lisäksi taivaallisiin soittojoukkoihin on tänä vuonna siirtynyt monta kuuluisaa laulajaa ja muusikkoa.

Esimerkiksi vain vuorokautta ennen Cockeria joukostamme poistui itävaltalainen lauluja Udo Jürgens (1934-2014), jonka meriittilistalle lukeutuu muun mussa Eurovision laulukilpailun voitto vuonna 1966 kappaleella Merci, chérie.

Muita Jürgensin tunnettuja kappaleita ovat Shirley Basseyn tunnetuksi tekemä Reach for the Stars sekä Buenos Dias, Argentina. Suomalaisten hyvin tuntema Jürgensin sävelmä on Carolan soitettu levytys Rakkauden jälkeen. Jürgens levytti yli 50 albumia, sävelsi yli tuhat kappaletta ja myi yli 100 miljoonaa levyä.

Jouluaattona perinteisen hautakierroksen yhteydessä lasken yhden kynttilän Kemin Paattion pohjoisen hautausmaalle edesmenneiden muusikkojen muistolle, sillä he ovat omalla työllään suoneet meille paljon tunteikkaita ilon hetkiä musiikkinsa myötä.

Tässä listaa vuonna 2014 kuolleista tunnetuista muusikoista (lähde Wikipedia):

Ulkomaiset:

3. tammikuuta – Phil Everly (1939-2014), yhdysvaltalainen laulaja. 1950-60 lukujen taitteessa suosionsa huipulla olleen Everlyn veljesparin nuorempi. Veljesparin tunnetuimpia hittejä olivat Bye Bye Love (1957), Wake Up Little Susie (1957), Claudette (1958), Let it be me (1959) ja All I Have to Do Is Dream (1960).

27. tammikuuta – Pete Seeger (1919-2014), yhdysvaltalainen folklaulaja, jonka tunnetuimmat hitit ovat Where Have All The Flowers Gone (yhdessä Joe Hickersonin kanssa) sekä We Shall Overcome.

11. helmikuuta – Alice Babs (1924-2014), ruotsalainen laulaja ja näyttelijä. Hän oli vuonna 1958 Ruotsin ensimmäinen edustaja Eurovision laulukilpailussa, jossa hänen esittämänsä laulu Lilla stjärna sijoittui neljänneksi. Paljon jazzmusiikkia tulkinnut Babs tulkitsi teki 1960-luvulla yhteistyötä Duke Ellingtonin kanssa. Hän levytti kaikkiaan noin 800 kappaletta

18. helmikuuta – Maria Franziska von Trapp, itävaltalaissyntyinen laulaja, viimeinen natseja Yhdysvaltoihin paenneen Trappin perheen elossa ollut lapsi.

24. helmikuuta – Franny Beecher (1921-2014), yhdysvaltalainen Bill Haley & His Comets -yhtyeen kitaristi, joka kuuluu The Cometsin jäsenenä Rockabilly Hall of Fameen.

26. helmikuuta – Paco de Lucía (1947-2014), espanjalainen flamencokitaristi, jota pidetään eräänä kaikkien aikojen merkittävimmistä flamencomuusikoista. Hän on esiintynyt muun muassa Al di Meolan ja John McLaughlinin kanssa.

15. maaliskuuta – Scott Asheton (1949-2014), yhdysvaltalainen The Stooges –yhtyeen rumpali.

31. maaliskuuta – Frankie Knuckles (1955-2014), yhdysvaltalainen DJ ja musiikkituottaja, jota pidetään house-musiikkityylin isänä.

3. huhtikuuta – Arthur Smith (1921-2014), yhdysvaltalainen kantri-instrumentaalien säveltäjä sekä kitaristi, viulisti ja banjonsoittaja, jonka suurin hitti oli instrumentaali Guitar Boogie.

15. huhtikuuta – Shane Gibson (1979-2014), yhdysvaltalainen Korn –yhtyeen kitaristi.

5. kesäkuuta – Aaron Sachs (1923-2014), yhdysvaltalainen saksofonisti ja klarinetisti

27. kesäkuuta – Bobby Womack (1944-2014) yhdysvaltalainen muusikko, laulaja-lauluntekijä, joka teki pääasiassa r&b- ja soul-musiikkia. Bobby Womack teki yhdessä J. J. Johnsonin kanssa musiikin elokuvaan Across 110th Street. Elokuvan tunnussävel on Womackin kirjoittama ja esittämä, ja se on nousi uudestaan pinnalle Quentin Tarantinon käytettyä sitä elokuvassaan Jackie Brown ja Ridley Scottin käytettyä sitä elokuvassaan American Gangster.

11. heinäkuuta – Tommy Ramone, (oik. Thomas Erdelyi (tai unkariksi Erdélyi Tamás), (1949-2014), amerikanunkarilainen muusikko ja Ramones-yhtyeen rumpali.

16. heinäkuuta – Johnny Winter (1944-2014), yhdysvaltalainen blues- ja rock-kitaristi, yksi maailman tunnetuimpia kitaristeja.

1. lokakuuta – Lynsey de Paul, oikealta nimeltään Lynsey Monckton Rubin (1950-2014), brittiläinen laulaja-lauluntekijä, joka sävelsi uransa aikana 12 brittien singlelistan kahdenkymmenen parhaan joukkoon yltänyttä kappaletta.

23. lokakuuta – Alvin Stardust (1942-2014), (oik. Bernard William Jewry), englantilainen rockmuusikko ja näyttelijä, jonka suuria hittejä olivat mm. My Coo-Ca-Choo, Jealous Mind, You, You, You, Red Dress ja Good Love Can Never Die. Alvin Stardust kävi esiintymässä myös Suomessa mm. Oulun Kuusrokissa 1976.

25. lokakuuta – Jack Bruce (1943-2014, skotlantilainen rock- ja jazzmuusikko, joka soitti mm. John Mayal´s Bluesbreakers, Manfred Mann, sekä Cream -yhtyeissä. Brucen tunnetuin kappale on hänen yhdessä Eric Claptonin kanssa säveltämänsä Sunshine Of Your Life.

2. marraskuuta – Acker Bilk (oik. Bernard Stanley Bilk) (1929-2014) brittiläinen jazzklarinetisti, jonka kansainvälinen läpimurto tapahtui vuonna 1961 kappaleella osoittautui Stranger on the Shore. Vuonna 1984 hän levytti albumillisen Olavi Virran säveltämiä kappaleita.

3. joulukuuta – Ian McLagan (1945-2014), englantilainen kosketinsoittaja, joka tunnetaan yhtyeistä Small Faces ja The Faces.

Suomalaiset

3. maaliskuuta – Kari ”Pitkä” Lehtinen (1945-2014), Sleepy Sleepersin, The Charliesin ja Turo’s Hevi Geen basisti. Hän soitti myös Dave Lindholmin ja Launeen K-yhtyeessä.

3. maaliskuuta – Simo Salminen (1956-2014), suomalainen jazztrumpetisti, joka soitti 1970-luvulta alkaen useissa nimekkäissä suomalaisissa jazzorkestereissa, kuten Tapiola Big Bandissa, Paradisessa ja UMO:ssa. 1978 hän muutti Yhdysvaltoihin ja oli mukana Buddy Richin, Eddie Palmierin ja Machiton yhtyeissä. Palattuaan Suomeen 1983 hän toimi mm. Oulunkylän Pop & Jazz konservatorion opettajana ja palasi UMO-yhtyeeseen.

12. huhtikuuta – Brita Koivunen (1931-2014), suomalainen iskelmälaulaja, jonka tunnetuimpiin levytyksiinsä kuuluvat käännösiskelmät Suklaasydän (1956), Sävel rakkauden (1957) ja Mamma, tuo mies minua tuijottaa (1959).

23. huhtikuuta – Matti Sarapaltio (1940-2014), suomalainen muusikko ja äänentoistoalan asiantuntija, joka erikoistui 1970-luvulta alkaen musiikkifestivaalien ja muiden suurten yleisötapahtumien äänentoistotekniikkaan. Hänen yrityksensä MS Audiotronin tuntevat kaikki musiikkialan toimijat. Yritys työllisti parhaimmillaan yli 80 vakituista työntekijää ja kymmeniä keikkatyöntekijöitä. Saksofonistina hän soitti mm. Leo Lindblomin yhtyeessä ja säesti urallaan myös Olavi Virtaa.

3. syyskuuta – Aarno Raninen (1944-2014), muusikko, kapellimestari, säveltäjä, sovittaja, laulaja ja kosketinsoittaja. Hän aloitti uransa keikkamuusikkona jo 14-vuotiaana. Ranisen tunnetuimpia sävellyksiä ovat muun muassa Näin on, Lapponia, Huilumies, joululaulu Tule joulu kultainen sekä Seija Simolan kappaleet Kun aika on, Maritza, Rakkaus kasvoista kasvoihin ja Sulle silmäni annan. Raninen on soittanut myös Miljoonasateen albumilla Vain nopeat elävät sekä yhtyeen joulusinglellä Kyyneleitä joulupuurossa. Raninen oli yksi matkustajista, jotka olivat kokemassa Suomen ainoaa lentokonekaappausta Oulussa 30.9.1978.

22. syyskuuta – Markku Laamanen (1949-2014), oli iskelmälaulaja, joka käytti vuosina 1968–1975 taiteilijanimeä Gulliver. Syksyllä 2009 Laamanen osallistui Talent Suomi -kykyjenetsintäkilpailuun sijoittuen kolmanneksi laulettuaan Josh Grobanin kappaleen You Raise Me Up.

20. lokakuuta – Vilho Kekkonen (1909-2014), laulaja ja säveltäjä. Hän eli 105-vuotiaaksi ja oli maailman vanhin esiintynyt tenori.

24. lokakuuta – Timo Tervo (1950-2014), muusikko, laulaja, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja, jonka levytysura alkoi vuonna 1969 singlen kakkospuolen kappaleella Maailmantäysi aikaa ja oli mukana Karma –yhtyeessä. Tervo julkaisi soolourallaan kaikkiaan kahdeksan studioalbumia. Tunnetaan myös laulaja Jonna Tervomaan isänä. Tervo kuoli liikehermoja rappeuttavaan ALS-tautiin.

Marraskuun alku (kuolinpäivä ei tiedossa) – Sauvo Puhtila (1928-2014), suomalainen sanoittaja, säveltäjä ja radiotoimittaja, joka tunnetiin parhaiten nimimerkillä Saukki. Uransa aikana Puhtila työskenteli monien suomalaisen viihteen suurnimien, kuten Laila Kinnusen, Jaakko Salon, Annikki Tähden ja Olavi Virran kanssa kanssa. Hän vaikutti myös Yleisradiossa toimittajana, nuorten ajanvieteohjelmien päällikkönä ja lopulta viihdepäällikkönä. Hänet muistetaan myös yhtyeestä Saukki ja pikkuoravat.

3. joulukuuta – Martti ”Huuhaa” Innanen (1931-2014), muusikko-taidemaalari, iskelmälaulaja ja kirjailija ja taidemaalari. Hän tuli tunnetuksi kappaleillaan Elsa, kohtalon lapsi, Urjalan taikayö, Gunnar vierasmaalainen ja Kumiteräsaappaat. Innaselle on ainoana suomalaisena myönnetty yhdysvaltalaisen Billboard-lehden vuotuinen tunnustuspalkinto vuonna 1968.

Rokki raikaa loppuvuodestakin – Kemissä ja Haaparannalla

Loppuvuodestakin reippaan rokin ystäville on kosolti livetarjontaa Meri-Lapissa – mutta enimmäkseen Kemissä. Tornio/Haaparanta –alueella on joulukuussa jäljellä neljä rokkipitoista live-iltaa, Kemissä tämä ilta mukaan lukien yhdeksän kappaletta.

Huomenna Haaparannan Pondesissa remuavat Stefan Berggren & Thomas Jakobsson ja samalle illalle sattuu myös Haaparannan kansantalolla pidettävä Raj-Raj Bandin 15-vuotisjuhlakonsertti. Tapaninpäivänänä 26.12 Pondesissa esiintyy ex-Freestylelaulaja Tommy Ekman ex-Gyllene Tider Micke Sydinin kanssa. Haaparannan keikoista ja artisteista voit lukea lisää rajaseudun asioihin paremmin perehtyneen kollegani Arto Junttilan ylläpitämiltä sivuilta osoitteessa www.vaylanpyorre.com

Twin Cityn loppuvuoden neljäs liveakti on ruotsalaisen coveryhtye No Hablasin esiintyminen TornioHaparandan uuden vuoden juhlassa 31.12 Victoriantorilla.

Kemissä tänään Ankkurin lauteille nousee Teemu Ylinikan, Jani Rojolan ja Mikko Raappanan muodostama Gotham Duo. Huomenna lauantaina rockin ilosanomaa levittää niin ikään Ankkurissa Pepe Toivainen & Rokkiveljet. Tiedot bändien treenikämpiltä kertovat, että luvassa on kovaa settiä.

Viikon kuluttua perjantaina 19.12 Ankkurin lavan valtaa trubaduuri Lasse Jauhola ja lauantaina samassa paikassa revittelee Flyin`Blind –yhtye. Lauantaina toisena hyvänä vaihtoehtona on Chilloutissa pidettävä Slap Betty –yhtyeen uuden singlen julkaisukeikka.

Tapaninpäivänänä 26.12 Kemissä jytisee jälleen kahdessa paikassa. Grooving High Allstars pane peput heilumaan Corner Innissä ja Ankkurissa vietetään kymmenen vuoden takaisessa Aasian tsunamissa menentyneen soulmies Aki Sirkesalon muistojuhlaa. Lauantaina 27.12. on vuorossa harvinaisempaa herkkua kun How Much More nousee pitkästä aikaa Ankkurin lavalle.

Vuoden 2014 Kemin livekeikat saa kunnian päättää Maya Paakkari & The Grandmen, joka pistää menojalkoihin vauhtia Ankkurissa.

Katso tarkemmmat tiedot Rokkineuvoksen kattavasta keikkakalenterista täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159759

Legendaarinen The Yardbirds korvaa Nazarethin Rockin’ Christmas -tapahtumissa

Legendaarinen brittiyhtye The Yardbirds korvaa Suomen esiintymisensä sairastapauksen vuoksi peruttamaan joutuneen Nazarethin.
Äänihuulten virussairaudesta kärsivä Nazarethin vokalisti Linton Osborne ja Nazareth pahoittelevat jouduttuaan peruttamaan suuresti odottamansa esitykset Jyväskylässä ja Rovaniemellä.
Molempien tapahtumien lipunmyynti on ollut kiivasta ja tiedossa on rockin juhlaa koko illan aina pikkutunneille saakka.

Nazareth on jo aiemmin joutunut peruuttamaan osan Euroopan konserteistaan Osbornen sairastumisen vuoksi. Yhtye kuitenkin yritti viimeiseen saakka päästä esiintymään Rockin’ Christmas -tapahtumiin Suomeen – onnistumatta.

Uusista, ensi keväällä järjestettäväksi tarkoitetuista Nazareth-keikoista käydään jo alustavia neuvotteluja - tarkoista päivämääristä tiedotetaan mahdollisimman pian.

Maan rokkaavimmat pikkujoulut koetaan perjantaina 12. joulukuuta Jyväskylän Paviljongissa ja lauantaina 13. joulukuuta Rovaniemen Lappi Areenalla kun Rockin’ Christmas -tapahtuma marssittaa kolme kovanluokan artistia samalle lavalle yhden illan aikana.

Tiedossa on tuntien ajan rockin juhlaa kun Iso-Britannian hardrock-legenda ja edelläkävijä Uriah Heep saapuu Suomeen lukuisten uskollisten faniensa ja musiikkinsa ystävien iloksi.

Illan toinen kansainvälinen huippuartisti, brittiläinen The Yardbirds on tuttu hiteistään kuten For Your Love, Over Under Sideways Down ja Heart Full of Soul. Yhtyeen riveissä on soittanut kolme rock-kitaristien kärkikastiin lukeutuvaa muusikkoa; Eric Clapton, Jeff Beck ja Jimmy Page, joista jälkimmäinen jatkoi The New Yardbirdsien kautta Led Zeppeliniä perustamaan.

Mm. rock-musiikin vaikuttavimmaksi kitarayhtyeeksi kuvailtu The Yardbirds ikuisti nimensä Rock and Roll Hall of Fameen vuonna 1992 ja yhtye löytyy mm. maineikkaan Rolling Stone -julkaisun “100 kaikkien aikojen merkittävintä artistia” -listalta.

Suomeen The Yardbirds saapuu kokoonpanolla Andy Mitchell (laulu, huuliharppu, akustinen kitara), David Smale (basso, taustalaulu), Ben King (soolokitara), Anthony ”Top” Topham (soolo/rytmikitara) ja Jim McCarty (rummut, taustalaulu).

Jyväskylässä yhtyeitä lämmittelee Heikki Silvennoisen ja Pave Maijasen luotsaama Silvennoinen Maijanen Band, jonka ohjelmisto myötäilee 1960-70 -lukujen brittiläistä ja suomalaista rockmusiikkia, kuten Creamin, Royalsin ja Rock `n` Roll Bandin tuotantoa.

Rovaniemellä puolestaan nähdään keväällä kymmenen vuoden tauon jälkeen odotetun uuden singlen julkaissut Melrose. Suomirockin eturivin artisteihin jo kolmen vuosikymmenen ajan lukeutunut trio astelee lavalle kokoonpanolla Tokela (laulu, kitara), Roger (basso) ja Jami (rummut).

Konserttijärjestäjä Eastway Live pahoittelee force majeure -tilanteesta johtunutta viime hetken muutosta ohjelmassa.

ROCKIN’ CHRISTMAS – URIAH HEEP, THE YARDBIRDS + special guests

Perjantai 12.12. Jyväskylä, Paviljonki klo 20.00 (ovet auki klo 19.00)
Lauantai 13.12. Rovaniemi, Lappi Areena klo 20.00 (ovet auki klo 19.00)
Ikäraja K-18.

Liput: 49e (sis. toimituskulut)
VIP-paketit alkaen 109e + alv 24% (yht. 135,16€)
Lipunmyynti ja tiedustelut: www.menolippu.fi –verkkokauppa, puh. 010 8414150 sekä Lippupalvelun palvelupisteet, verkkokauppa ja puhelinmyynti.

VIP-pakettien myynti ja tiedustelut: Menolippu Oy, puh.  010 841 41 85, vip@menolippu.fi

Hän on täällä tänään: Antti Tuisku

10.12.2014 Kemi on viides pysäkki Antti Tuiskun Minun jouluni -konserttikiertueella. Illalla kello 19 Kemin kirkossa alkavassa konsertissa Tuisku esittää perinteisiä joululauluja sekä muita tunnelmallisia kappaleita uransa varrelta. Kiertue alkoi marraskuun lopulla Helsingistä ja päättyy 21.12. Kuopioon.

Joululaulut ovat Antti Tuiskulle hyvinkin tuttuja, onhan mies tehnyt jo kaksi joulualbumia; Minun jouluni (2005) ja Minun jouluni 2 (2011).

Vuonna 1984 syntynyt Antti Tuisku on yksi Suomen uuden sukupolven menestyneimmistä mieslaulajista. Debyyttialbuminsa Ensimmäinen hän julkaisi vuonna 2004. Sen jälkeen hän on julkaissut kahden joulualbumin lisäksi kuusi popalbumia, joista uusin Tie ilmestyi vuonna 2013. Albumilta julkaistiin mm. singlet Rakkaus on, Jää tai mee ja Leila.

Tuiskun levyjä on myyty Suomessa yhteensä yli 200 000 kappaletta. Uran suurimpia hittejä ovat Läpi jään, Sekaisin, Juuret, Hyökyaalto ja Yksinäinen.

Pinnalle Tuisku nousi Idols -laulukilpailun kautta vuonna 2003 sijoituttuaan kolmanneksi Hanna Pakarisen ja Jani Wickholmin jälkeen.

Antti Tuisku jatkaa samalla Kemin kirkon suurten joulukonserttien sarjaa. Aiemmin Kemin komeasssa kirkossa omat joulukonserttinsa ovat pitäneet jo Johanna Kurkela, Kemin kuninkaalliset sekä Club For Five. Ja kaksi on vielä Tuiskunkin jälkeen jäljellä, ensi sunnuntaina Suvi Teräsniska ja tulevana tiistaina Lauri Tähkä.

Joulukonserttien sarja jatkuu Kemin kirkossa

Suurten joulukonserttien sarja jatkuu Kemin kirkossa tänään klo 18 kun paikalle saapuu Club for Five, joka on Helsingissä vuonna 2000 perustettu suomalainen uuden sukupolven a cappella-lauluyhtye, jonka erikoisuus on instrumentaalinen lähestyminen laulamiseen, ikään kuin ihmisäänellä "soittaminen".

Erityisesti erilaisten lyömäsoitinten jäljittely ihmisäänellä ja niin sanottu beatboxing on tyypillistä Club for Fivea. Yhtye voitti Tampereen Sävel -yhtyelaulukilpailun vuonna 2001. Yhtye on keikkaillut Suomen lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Kiinassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Yhtye on julkaissut kuusi studioalbumia ja ne ovat kaikki myyneet kultaa.

Lauluyhtyeen muodostavat sopraano Maija Sariola, altto Susanna Hietala, tenori Jouni Kannisto, basso Tuukka Haapaniemi sekä baritoni Juha Viitala. Kemin konsertti on Jouluna 2014 -konserttikiertueen kymmenes konsertti. Yhtyeen kiertue on nyt tarkalleen puolivälissä.

Tällä viikolla Kemin kirkkoon saapuu myös Antti Tuisku, jonka Minun jouluni konsertti järjestetään keskiviikkona kello 19 alkaen.

Ensi viikolla Kemin kirkkoon nimiartisteista saapuvat vielä Suvi Teräsniska (14.12) ja Lauri Tähkä (16.12).

Tähän mennessä Kemin kirkossa pidetyistä konserteissa Johanna Kurkela veti paikalle noin 350 henkeä ja Kemin kuninkaallisten suuri joulukonsertti noin 700 henkeä.

Maailman kuuluisin vokaalijazzryhmä The Manhattan Transfer Suomeen toukokuussa

New Yorkissa vuonna 1972 perustettu The Manhattan Transfer, jota on tituleerattu maailman parhaaksi jazzlauluyhtyeeksi, saapuu toukokuussa 2005 Suomeen. Yhtye esiintyy Helsingin Finlandia-talolla torstaina 7.5., Tampereen Tampere-talolla perjantaina 8.5. sekä Turun Caribiassa lauantaina 9.5.

The Manhattan Transfer on ollut jo yli neljän vuosikymmenen ajan merkittävä osa musiikin historiaa. Jazzin, big bandin ja populaarimusiikin sekoittamisesta tunnettu solistiyhtye on saavuttanut urallaan lähes kaiken mahdollisen; yhtyeen levytyksiä on myyty maailmanlaajuisesti miljoonia, ja se on vastaanottanut lukuisia arvostettuja musiikkialan tunnustuksia, mm. 10 Grammy-palkintoa, toistakymmentä Grammy-ehdokkuutta sekä nimityksen vokaaliryhmien Hall of Fameen.

Maailman kuuluisimpiin vokaalijazzryhmiin lukeutuvan legendaarisen kvartetin muodostavat maailmankuulut vokaalitaiturit Janis Siegel (altto), Alan Paul (tenori) sekä Cheryl Bentyne (sopraano), joita säestää yhtyeen oma orkesteri. Uutena jäsenenä lavalla esittäytyy Trist Curless (basso), joka nähdään perustajajäsen Tim Hauserin saappaissa tämän siirryttyä ajasta ikuisuuteen tämän vuoden lokakuussa.

Neliääninen ryhmä on lähes alkuajoistansa saakka nauttinut niin maailmanlaajuisesta suosiosta kuin lyömättömästä asemastaan lähestulkoon samalla kokoonpanolla.

New Yorkin klubeilta maailmanmaineeseen ponkaissut The Manhattan Transfer sai osakseen todellista kulttisuosiota heti ryhmän aloitellessa uraansa 1970-luvun alkupuolella, joskin vasta vuonna 1979 julkaistu Extensions-albumi ja siltä irrotettu Twilight Zone/Twilight Tone -single poiki yhtyeelle sen ensimmäisen todellisen hitin kotimaassaan.

Samaiselta albumilta löytyy myös legendaarinen Birdland -kappale, josta sittemmin on muodostunut The Manhattan Transferin varsinainen tavaramerkki. Tämä vuoden 1980 soitetuin jazzkappale toi nelikolle sen ensimmäisen Grammy -palkinnon samana vuonna.
Siitä eteenpäin yhtyeen menestys on ollut huimaa; seuraavana vuonna The Manhattan Transfer teki musiikin historiaa voittamalla Grammy-palkinnot pop- ja jazz -sarjoissa.

The Boy From New York City -kappale nousi Yhdysvaltain TOP10 -myyntilistalle ja yhtye palkittiin jälleen Grammy-palkinnolla.
Until I Met You -kappale puolestaan toi The Manhattan Transferille Grammyn parhaasta jazz-esityksestä.  Molemmat kappaleet löytyvät Mecca For Moderns -albumilta.
Yhtyeen maineikkain albumi, Vocalese, oli ehdolla julkaisuvuotenaan 1985 peräti 12 eri Grammy-palkintoon – enemmän ehdokkuuksia on saanut vain Michael Jackson Thriller-albumillaan.

Lähes 30 albumia urallaan julkaisseen The Manhattan Transferin tunnetuimpia hittejä ovat mm. Birdland, The Boy From New York City, Route 66, Until I Met You ja Twilight Zone. Yhtyeen vaihteleva ohjelmisto kattaa niin jazzin, rhythm’n’bluesin, doowopin, swingin, brasilialaismusiikin kuin rockinkin – eri musiikkityylejä tulkitsemalla tämä maailman tasokkaimpiin viihdyttäjiin lukeutuva ryhmä takaa yleisölleen nautinnollisen esityksen kerta toisensa jälkeen.

Yhtyeen tuo Suomeen Eastway Live. Yhtye on esiintynyt Suomessa lukuisia kertoja aiemminkin, muun muassa Pori Jazzissa vuosina 1987, 1991, 1993, 1996 ja 2001. Viimeksi The Manhattan Transfer konsertoi Suomessa kolme vuotta sitten Finlandia-talolla.

The Manhattan Transfer Suomessa:

Helsinki Finlandia-talo torstaina 7.5.2015 klo 19.00
Liput 54,50e/64,50e/69,50e
Vip-paketit á 139 € + Alv24% (172,36€)

Tampere-talo perjantaina 8.5.2015 klo 20.00
Liput 64,50e/59,50e
Vip-paketit á 119 € + Alv24% (147,56€)

Turku Caribia, Radio City Areena lauantaina 9.5.2015 klo 20.00
Liput 59,50e
VIP-paketit á 119 € + Alv24% (147,56€)
Vip-paketteihin lisänä laskutus- ja toimituskulu alkaen 8 € / tilaus.

Lipunmyynti alkaa maanantaina 8.12.2014 klo 09.00
Ennakkomyynti Menoklubin jäsenille käynnistyy torstaina 4.12.2014 klo 09.00 ja päättyy sunnuntaina 7.12.2014 klo 15:00 osoitteessa www.menolippu.fi/klubiennakot

Lipunmyynti:
Helsinki ja Turku: www.menolippu.fi -verkkokauppa sekä Lippupalvelun palvelupisteet, verkkokauppa ja puhelinmyynti
Tampere: Tampere-talo sekä Lippupisteen palvelupisteet, verkkokauppa ja puhelinmyynti
VIP-pakettien myynti ja tiedustelut: Menolippu Oy, puh.  010 841 41 85, vip@menolippu.fi

Nightwish Oulun Qstockiin

Ensi kesänä 13. kertaa järjestettävän Oulun Qstock-festivaalin lauantain pääesiintyjäksi on vahvistunut kotimaisen metallimusiikin kärkinimi Nightwish.
 
Nightwish on parhaillaan studiossa äänittämässä keväällä julkaistavaa kahdeksatta albumiaan, ja kesän myötä yhtye lähtee pitkälle Euroopan-kiertueelle. Kiteellä vuonna 1996 perustettu Nightwish on kansainvälisesti menestynein suomalainen yhtye, sen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti yli seitsemän miljoonaa kappaletta. Oulussa Nightwish nähtiin viimeksi loppuunmyydyllä Club Teatrialla vuonna 2012.
 
- Nightwishin saaminen Qstockiin on mahtava juttu. Luvassa on todella upea
show pimenevässä lauantai-illassa, festivaalijohtaja Mikko Forstén hekumoi.

 
Esiintyjäjulkistuksen myötä Qstock tuo myyntiin odotettuja joululippuja. Kahden päivän joululiput ovat myynnissä perjantaina 5. joulukuuta klo 9.00 alkaen, ja myynti jatkuu uudenvuodenaattoon saakka.
 
Joululippuja myyvät Lippupalvelun toimipisteet kautta maan, Osuuskauppa Arinan Prismat Oulussa, Kempeleessä, Kemissä ja Torniossa sekä DNA Kauppa Oulun Ideaparkissa. Lipun hinta on 95 euroa, Lippupalvelussa hintaan lisätään palvelumaksu. Lisäksi useista Oulun alueen hotelleista on saatavilla lippu-majoituspaketteja lahjakortteina. Tarkemmat lippu- ja
majoitustiedot löytyvät festivaalin kotisivulta osoitteesta www.qstock.fi

- Joululippuja myydään enintään kymmenen kappaletta asiakasta kohden. Lippujen ostorajoituksella pyritään hillitsemään mahdollista ammattimaista trokaamista. Viime kesänä liput myytiin ennakkoon loppuun jo hyvissä ajoin, jolloin nettikaupoissa yksityishenkilöiden myymien Qstock -lippujen hinnat nousivat useisiin satoihin euroihin, festivaalikoordinaattori Niina Ristolainen perustelee.
 
Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 24.–25.7.2015. Qstock on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista festivaaleista. Se on ollut loppuunmyyty jo kahtena vuotena peräkkäin keräten 30 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Hot News! Muse Provinssirockiin!

Brittiyhtye Muse saapuu ensi kesän Provinssirockiin, joka laajenee nelipäiväiseksi. Tapahtuma pidetään Sienäjoen Törnävänsaaressa 24.-27. kesäkuuta.

Hetki sitten julkistetun Muse-kiinnityksen ohella Provinssirock kertoi sosiaalisen median välityksellä, että festareille on kiinnitetty myös Calvin Harris.

Provinssirock lupaa lisää artistijulkistuksia somessa tällä viikolla tiistaista perjantaihin aina klo 10.00.

Myös Provinssirockin lipunmyynti on aloitettu. Rajoitettu erä neljän päivän lippuja on nyt myynnissä 135 euron (alkaen) hintaan.

Muse on viime vuosien suosituimpia rockyhtyeitä maailmassa.  Yhtye on myynyt yli 18 miljoonaa albumia. Suomessa Muse on vieraillut usein, viimeksi heinäkuussa 2013 Helsingin Olympiastadionilla.

Calvin Harris on skotlantilainen elektronisen musiikin tuottaja, laulaja-lauluntekijä ja DJ. Harrisin tunnetuimpia kappaleita lienevät Summer, Feel So Close, Acceptable in the 80s, The Girls, I'm Not Alone, Flashback ja Bounce.  (Lähde: Wikipedia)

Lynyrd Skynyrd Suomeen toukokuussa

Southern rockin legendoihin lukeutuva yhdysvaltalainen Lynyrd Skynyrd saapuu konsertoimaan Helsingin jäähalliin tiistaina 5. toukokuuta 2015. Liput konserttiin tulevat myyntiin maanantaina 17. marraskuuta klo 09 Lippupalvelussa ja Menolipussa.

Vuonna 1962 Floridan Jacksonvillessä perustettua yhtyettä kutsutaan amerikkalaisen southern rock’n’rollin ruumiillistumaksi niin musiikkinsa kuin rockin henkeen vannovan elämäntyylinsä puolesta.

Yli 30 miljoonaa albumia maailmanlaajuisesti myynyt Lynyrd Skynyrd yhdistelee perinteistä rockia etelän syviin blues-vaikutteisiin. Komeuden kruunaa kolmen kitaran ilotulitus, josta on samalla muodostunut yhtyeen tavaramerkki.

Lynyrd Skynyrd tunnetaan lukuisista rockin klassikkoistaan, kuten Sweet Home Alabama, Free Bird, Gimme Three Steps ja Simple Man. Yhtye on päässyt arvostettuun Rock’n’Roll Hall Of Fameen merkittävästä vaikutuksestaan rockin historiassa.

1970-luvulla Lynyrd Skynyrd nousi vauhdilla suureen suosioon. Vuonna 1973 se julkaisi ensimmäisen kokopitkän albuminsa, Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd. Kultalevyllä huimasta myynnistä palkittu albumi oli vasta alkusoittoa yhtyeen lukuisille kulta- ja platinalevyille, maineen kasvaessa entisestään nimekkäiden artistien kuten mm. The Whon ja The Rolling Stonesien lämmittelijänä.

Suosionsa huipulla ratsastaneen yhtyeen tarina oli kuitenkin päättyä vuonna 1977 kun kolme sen jäsenistä menehtyi lento-onnettomuudessa. Yhtye hajosi tapahtuneen jälkeen, joskin onnettomuudesta selvinneet jäsenet pitivät tiiviisti yhteyttä ja keikkailivat omilla kokoonpanoillaan. Lynyrd Skynyrdin paluu studioon ja esiintymislavoille tapahtui vasta vuonna 1987, onnettomuudessa menehtyneen laulaja Ronnie Van Zantin pikkuveljen Johnnyn johdolla.

Vuosiensa aikana kokemat lukuisat kohtalokkaat käänteet ja miehistönvaihdokset ovat hioneet periksiantamattomasta pitkän linjan yhtyeestä genrensä suosituimpiin lukeutuvan artistin sekä southern rock-lähettilään, joka esiintyy vuodesta toiseen täysille saleille ympäri maailmaa.

Lynyrd Skynyrd julkaisi viimeisimmän studioalbuminsa Last Of A Dyin’ Breed elokuussa 2012. Albumi osoittaa yhtyeen olevan elämänsä vedossa; koukuttavat kappaleet yhdistettynä kolmeen kitaraan luovat aidon ja helposti tunnistettavan Skynyrd-soundin.
    
- Lynyrd Skynyrd on yhä voimissaan siinä missä musiikkimmekin. Haluamme keskuudestamme poistuneiden jäsenien olevan meistä ylpeitä, sekä kantaa yhtyeen nimeä suurella ylpeydellä, toteaa yhtyeen alkuperäisjäsen, kitaristi Gary Rossington.

Lynyrd Skynyrdin nykyisessä kokoonpanossa vaikuttavat Rossingtonin lisäksi Johnny Van Zant - laulu, Rickey Medlock- kitara, Mark "Sparky" Matejka -kitara, Michael Cartellone - rummut, Johnny Colt - basso, Peter Keys - koskettimet, Dale Krantz Rossington- taustalaulu ja Carol Chase - taustalaulu.

Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.lynyrdskynyrd.com

Judas Priest kesäkuussa Suomeen

Brittiläinen metalliyhtye Judas Priest saapuu kesäkuussa Suomeen. Yhtye esiintyy Tuska Pre-Party tapahtumassa Helsingin jäähallissa torstaina 4. kesäkuuta.
Tapahtumassa soittaa lisäksi amerikkalainen metallibändi Five Finger Death Punch, joka on aiemmin rundannut muiden muassa Kornin, Slipknotin ja Avanged Sevenfoldin kanssa.

Konsertti on osa Judas Priestin Redeemer of Souls -kiertuetta. Liput tulevat myyntiin maanantaina 10. marraskuuta Lippupalvelussa ja Tiketissä.

Birminghamissa jo vuonna 1969 perustettu Judas Priest on pitkän uransa aikana julkaissut 16 studioalbumia, viisi livealbumia ja neljä kokoelma-albumia. Bändin levymyynti on  maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta.

Yhtyeen viimeisin albumi Redeemer of Souls julkastiin tämän vuoden heinäkuussa ja se nousi Suomen virallisen albumilistan ykköseksi. Billboardin arvostetulla listalla albumi oli parhaimmillaan sijalla kuusi ja se on yhtyeen kaikkien aikojen paras listasijoitus Yhdysvalloissa.

Yhtyeen kokoonpanossa vaikuttavat laulaja Rob Halford, kitaristit Glenn Tipton ja Richie Faulkner, basisti Ian Hill sekä rumpali Scott Travis.

Suomessa yhtye on vieraillut usein, viimeksi Helsingissä huhtikuussa 2012 ja Tampereella kesäkuussa 2011. Pohjois-Suomessakin yhtye on nähty, sillä Judas Priest esiintyi 3 500 yleisön edessä Oulun jäähallissa helmikuussa 2005.

Varsinainen Tuska Open Air -festivaali järjestetään Helsingin Suvilahdessa 26.-28. kesäkuuta. Sen vahvistettuja esiintyjiä ovat ruotsalaiset In Flames ja Bombus sekä ensimmäistä kertaa tapahtumaan saapuva amerikkalainen Lamb Of God. Yhdysvalloista saapuu myös The Sword, Teksasin Austinista ponnistava heavymeatl-yhtye.

Kotimaisista metalligenren suuruuksista Tuska-festareilla esiintyvät ainakin Amorphis ja Stratovarius.

Anders Bagge - mies tähtien takana

1.1.2015 - Lauantaina Haaparannan Pondesissa esiintyvä Anders Bagge ei ole mikä tahansa kitaranrämpyttelijä, vaan mies, joka on tottunut tekeämään töitä maailmantähtien kanssa.
Hän on tuottanut ja tehnyt lauluja muiden muassa Madonnalle, Celine Dionille, Janet Jackson, Santanalle, Jennifer Lopezille, Jessica Simpsonille, Enrique Iglesiasille, Ace of Baselle ja Ashley Tisdalelle.

Bagge on tunnettu Ruotsissa myös pitkäaikaisena Idol -ohjelman tuomarina. Hän oli yksi kolmesta tuomarista kausilla 2008-2011 sekä 2013. Lisäksi hän on tuomaroinut myös Made In Sweden -ohjelmassa.

Vuonna 1968 syntynyt Bagge tunnetaan myös tukholmalaisen, vuonna 1998 perustetun kansainvälisen musiikin tuotantoyhtiö Murlyn Music Group AB:n perustajana ja toisena omistajana yhdessä Christian Wahlbergin kanssa.


Tuottajaoppinsa Bagge on osin saanut isältään Sven Orloffilta, joka toimi tuottajana 1950-luvuta 1980-luvulle.  Jo viisivuotiaana Bagge seurasi studiolla pidettyjä, muun muaasa trumpetti- ja pianosessioita. Tuottajana hän aloitti 17-vuotiaana vuonna 1985.

1990-luvun alkupuolella Bagge oli mukana Legacy of Sound -yhtyeessä. Baggen läpimurto tapahtui vuonna 1998 hänen kirjoitettuaan suurhitin Becouse of You 98 Degrees -poikabändille, jonka muodostivat Jeff Timmons, Nick Lachey, Justin Jeffre ja Drew Lachey. Biisi ampaisi jenkkilistan kolmoseksi ja myi platinaa hujauksessa.

Vuonna 2004 Bagge palkittiin Lontoossa vuoden parhaasta popbiisistä, joka oli Janet Jacksonin All Nite (Don´t stop).

Bagge on tuttu heppu myös Euroviisuympyröissä. Vuonna 2010 hän tuotti Safura Alizadein kappaleen Drip Drop, joka sijoittui Azerbaidzanin edustuskappaleena Euroviisujen finaalissa viidenneksi.
Bagge oli tuottamassa myös toista Azerbaidzanin edustuskappaletta. Sabina Babajevan When The Music Dies sijoittui vuoden 2012 euroviisufinaalissa neljänneksi.

Baggen tulosta Haaparannalle kertoi ensimmäinenä nettisivusto Väylänpyörre Musiikkiuutiset. Juttu löytyy täältä: http://www.vaylanpyorre.com/ponden-kristina-tuo-ruotsalaislegendat-haaparannalle-tulossa-mm-europe-kitaristi-john-norum/

Lähde: Wikipedia

Anette Olzon lopetti yhteistyön levy-yhtiönsä kanssa

Entinen Nightwish-vokalisti Anette Olzon, joka viime kesänä esiintyi Tornion Torandassa PArkFesti -tapahtumassa, on päättänyt yhteistyön earMUSICin kanssa, kertoo nettisivusto www.mesta.net/

Olzonin sooloalbumi Shine ilmestyi maaliskuussa earMUSICin julkaisemana. Sivuston mukaan Olzon vastaili hiljattain Facebookissa fanien kysymyksiin. Kun puhetta tuli uudesta soololevystä, vastaus oli selkeä.

- En tiedä, sillä olen päättänyt lopettaa yhteistyön levy-yhtiön kanssa ja jatkaa omillani. Jää nähtäväksi, koska ja miten julkaisen uutta musiikkia. Todennäköisesti julkaisen materiaalia internetin ja iTunesin kautta. Levyt eivät kuitenkaan nykyään myy.
- Olen suunnitellut seuraavaa projektiani mutta en ole vielä aloittanut uusien viisujen säveltämistä.

Aki Sirkesalon tribuutti-ilta oli kunnianosoitus Suomi-soulin suurmiehelle

Aki Sirkesalo ehti antaa suomalaisille musiikkielämälle paljon, vaikka hänen elämänsä katkesi aivan liian varhain Aasian tsunamissa kesken Khao Lakin loman tapaninpäivänä 2004. Suomi-soulin keulakuva julkaisi uransa aikana viisi studioalbumia, yhden kokoelman ja lukuisia hienoja kappaleita. Sirkesalon levyjä on myyty yli 100 000 kappaletta.

Sirkesalon traagisesta kuolemasta tuli tapaninpäivänä kuluneeksi tasan kymmenen vuotta, joten Kemissä, ravintola Ankkurin tiloissa, pidetty kunnianosoitus Suomisoulin suurmiehelle oli enemmän kuin paikallaan.

Kokoonpano Aapo Järvimäki (laulu ja akustinen kitara), Jani-Petteri Hägg (kitara), Taneli Knuutinen (hammond B3 ja koskettimet), Mikko Raappana (basso), Pasi Hautalampi (rummut) sekä Krista Tiitinen (laulu) esittivät pieteetillä Sirkesalon suurimpia ja rakastetuimpia hittejä reilun tunnin paketin verran.

Keikan tekniset pulmat häiritsivät muusikkoja, eivät niinkään salintäyteistä yleisöä, joka nautti tanssien ja kuunnellen Sirkesalon musiikista, jota harvemmin livenä kuulee. Tribuutti-illan järjestäminen oli hieno, hyvin ajoitettu teko ja sai yleisön, joka osasi arvostaa sitä.

Konsertissa kuultiin seuraavat kappaleet:

 1. Helena
 2. Enkeleitä, onko heitä?
 3. Mielenrauhaa
 4. Mustankipee
 5. Hiljennä, Siiri
 6. Mykkäkoulu
 7. Mysteeri
 8. Punatukkainen
 9. Naispaholainen
10. Seksuaalista häirintää
11. Lemmen jättiläinen
12. Tule mun luo
13. Mullonikäväsua
14. Toijalan takana
15. Mä tuun kotiin
---
16. Parempaa aikaa

Kymmenen vuotta sitten Aasian tsunamissa kuoli kaikkiaan 296 684 ihmistä, mukaan lukien 179 suomalaista. Aki Sirkesalon (42) lisäksi turmassa menehtyivät muun muassa hänen vaimonsa Johanna (38) sekä heidän lapsensa, 4-vuotias tytär Saana ja 8-vuotias poika Sampo.

Tsunamin jälkeen pitkään kateissa olleen Sirkesalon sanotaan antaneen tsunamille suomalaiset kasvot. Sirkesalon ja hänen perheensä ruumiit löydettiin vasta kuukausia katastrofin jälkeen. Sirkesalo perheineen on haudattu Akaan Toijalan hautausmaalle.

Vuosina 1994 - 2005 levytetyistä Sirkesalon lauluista muistetaan esimerkiksi kappaleet Hikinen Iltapäivä, Mustankipee, Naispaholainen, Seksuaalista häirintää, Toijalan takana, Helena, Pelkkää kuvitelmaa, Kiire, Punatukkainen, Mullonikäväsua sekä Lisa Nilssonin kanssa levytetty duetto Mysteriet - Mysteeri.

Sirkesalon viimeinen albumi Sanasta miestä julkaistiin suunnitelmien mukaan 23. helmikuuta 2005 omaisten suostumuksella postuumisti. Sirkesalo oli ehtinyt muokata levyn valmiiksi ennen lähtöään viimeiseksi jääneelle matkalleen. Levy nousi samantien listaykköseksi ja myi platinaa. Levyn tuotto lahjoitettiin Plan Suomi -säätiölle.

Aki Sirkesalo äänitti Sanasta miestä -albumiaan myös Tornion musiikkitalon studiossa ja oli pääesiintyjänä niin musiikkitalon vihkijäisissä kuin sen avajaiskonsertissakin vuonna 2004.

Aki Sirkesalon ura

Sirkesalo aloitti musiikkiharrastuksen seurakunnan puhallinorkesterissa ja kuorossa 10-vuotiaana ja jatkoi VPK:n torvisoittokunnassa. Sittemmin trumpetinsoitto vaihtui kitaraan ja musiikki rockiin.

Ensimmäinen varsinainen saavutus oli U-Puu -yhtyeen demo, joka soi Rockradiossa. Vuonna 1984 Aki Sirkesalo pääsi yhtyeensä Naamiot kanssa Rockin SM -kisojen finaaliin. Yhtye hajosi pian kisojen jälkeen. Samana vuonna alkoi myös hänen juontajauransa Rockradiossa.

Sirkesalon vuonna 1986 Raine Salon kanssa perustettu Giddyups teki kaksi levyä ja kiertueen Neuvostoliittoon vuonna 1989. Veeti Kallion, Sami Saaren ja Sasu Moilasen kanssa Aki Sirkesalo jatkoi vuosikymmenen vaihteessa yhtyeessä Veeti & The Velvets.

Soolouransa Sirkesalo aloitti vuosien 1992 ja 1993 vaihteessa. Ensimmäinen menestys oli single Hikinen iltapäivä huhtikuussa 1994 ja syksyllä julkaistu Mustankipee. Seuraavan vuoden alussa julkaistu Naispaholainen soi myös radioasemilla ja tammikuussa julkaistu esikoisalbumi Mielenrauhaa nousi kärkikymmenikköön ylittäen syksyllä kultalevyrajan ja myi lopulta yli 40 000 kappaletta.

Vuonna 1996 Aki Sirkesalo sai Emma-palkinnot vuoden miestulokkaana ja vuoden levystä. Syksyllä ilmestyi toinen levy Aika. Levyn hittejä olivat Missä betoni kasvaa, Seksuaalista häirintää ja Kiire. Vuosina 1996–1997 hän veti myös YLE:n TV1:ssä musiikkiohjelmaa Groovymeisseli yhdessä Sami Saaren kanssa.

Kolmas albumi Kissanelämää ilmestyi syyskuussa 1998. Hittejä olivat Punatukkainen, versio Van Morrisonin Brown Eyed Girlistä ja Kissanainen. Myös Kissanelämää myi kultaa. Ennen kolmatta albumia Sirkesalo oli mennyt naimisiin ja saanut ensimmäisen lapsensa.

Vuoden 2000 hitti oli Helena. Ennen uuden albumin, Enkeleitä onko heitä, julkaisua helmikuussa 2001 julkaistiin samanniminen single. Enkeleitä onko heitä saavutti viidennen sijan suomen virallisella listalla. Levyltä otettuja singlejä olivat Senat sakaisin, Tule mun luo, Talismaani ja Kitara.

Aki Sirkesalon kokoelmajulkaisu Halutuimmat julkaistiin lokakuussa 2002. Hittisinglejen lisäksi levyllä olivat kappaleet Melkein onnellinen ja Toijalan takana.
Vuoden 2003 alussa Aki Sirkesalo julkaisi Lisa Nilssonin kanssa singlen Mysteriet.
Vuonna 2004 Aki Sirkesalo veti YLE:n TV1:ssä ohjelmaa nimeltä Poppia kyydissä.

Tapaninpäivänä 2005 julkaistiin Aki Sirkesalon Musiikkia: Mielenrauhaa -levy, joka taltioitiin Helsingin Kulttuuritalolla 15. syyskuuta 2005 pidetyssä konsertissa. Lemmen Jättiläiset -yhtye esitti Aki Sirkesalon musiikkia uran varrelta solisteinaan Esa Kaartamo, Jussu Pöyhönen, Maarit Hurmerinta, Sami Saari, Antti Matikainen, Petra Gargano, Niko Ahvonen, Maija Vilkkumaa, Jiri Nikkinen ja Tuomari Nurmio.

Urallaan Sirkesalo esiintyi myös Kemissä, muun muassa Hullunmyllyssä elokuussa 2001.

Tapaninpäivänä 2014 Sirkesaloa muistettiin paitsi Kemin tribuuttikonsertilla, myös esimerkiksi Facebookissa, jossa Sirkesalon Youtube-videoita postattiin todella paljon.

Aki Sirkesalo on poissa, mutta hänen musiikkinsa elää. Rest In Peace!

Lähde: Wikipedia.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu