Uusien laulujen ilta oli tervetullut tapahtuma

Kemin Ankkurissa lokakuun lopulla pidetty Uusien laulujen ilta oli varsin onnistunut ja tervetullut tapahtuma. Idea on kerrassaan loistava ja uskoisin vastaavilla tapahtumilla olevan kysyntää jatkossakin.

Illan järjesti lauluntekijäyhdistys Kertsi ry - joka on nimensä napannut tietysti kertosäkeen kansanomaisesta väännöksestä. Illan juontajana toiminut Kertsi ry:n Saija Juulia Aarnio kertoi, että Kemissä toteutettiin yhdistyksen historian toinen uusien laulujen ilta. Aiemmin vastaava happening oli järjestetty vain Helsingissä.

Ankkuriin oli kerääntynyt yleisöäkin ihan mukavasti, mutta enemmänkin olisi mahtunut. Kemin Taiteiden yön ohjelmistoon sijoitetun tapahtuman yleisämenestystä päällekkäisyydet todennäköisesti jossain määrin rajoittivat.


Ilta oli joka tapauksessa antoisa, oli ilo kuulla ihan tuoreita biisejä, joista valtaosa oli balladeja, mutta myös reippaampaankin menoon yllyttiin. En ryhdy arvioimaan laulajia, laulutekijöitä enkä heidän suorituksiaan muuten kuin toteamalla, että hyvin meni.

Illan aloitti vasta 14-vuotias kemiläinen Veera Pyykkö, joka esitti ensimmäisen itse tekemänsä laulun. Toisena estradille nousi sallalainen Memmu Jussila, joka esitti kappaleet Makaronilaatikko ja Sudenhuone säestäen itseään pianolla. Naisvaltaisessa esiintyjäjoukossa ensimmisenä miehenä esiintyi kemiläisille hyvin tuttu, muun muassa TimeKillers -yhtyeessä vaikuttava Tuomas Julku, joka akustisen kitaransa kanssa esitti laulut Happy people ja Rakkauslaulu.

Seuraavaksi kuultiin rovaniemeläispariskunta Heli Kaltiokummun ja Mikko Nuoralan esittämänä kappale Tähtikuvioita. Pariskunta vetää Rovaniemellä omaa Pop Up -musiikkikouluaan. Mikko tunnetaan myös Grooving High Allstars -yhtyeen kitaristina.


Viidentenä esiintymisvuoron sai yksi illan puuhanaisista ja samalla illan ehdottomasti kokenein artisti, Hannele "Taiska" Kauppinen, joka esitti kappaleet Suomimies, Viisi yötä jouluun ja Taikasukset (jtmo eli jos tulkitsen muistiinpanojani oikein). Biiseistä ensimmäinen on jo äänitetty ja se julkaistaan itsenäisyyspäivän tienoilla joulukuussa. Luonnollisesti Taiskan laulussa kuului kokemuksen mukanaan tuoma varmuus.

Illan toisessa sessiossa laulaja/lauluntekijät esiintyivät illan housebandin kanssa. Heli Kaltiokumpu esitti laulunsa Elämäni mies ja rovaniemeläinen Nele Mourujärvi kaksi kappaletta, joiden nimet jäivät merkitsemättä muistiin.

Kemiläinen Eemeli Pehkonen, joka viisi vuotta sitten nähtiin Idols-ohjelmassakin, tekee uutta tulemista ja esitti vakuuttavasti kappaleensa Huomisen mahdollisuus ja Varjoista valoon. Ivalolaisen Heli Aikion kappaleen nimi oli puolestaan Syksyn lehti. Kemiläisen Heidi Ylitalon kappaleet Tuulien tie ja Elämänantaja kirvoittivat yleisöltä komeat aplodit.


Myös Taiska esiintyi poikansa Elias Kauppisen johtaman housebandin kanssa kappaleet (jtmo eli jos tulkitsen muistiinpanojani oikein) Runoutuminen, Saat saattaa mua ja Taksilapsi. Illan päätteeksi lavalle nousi vielä uutta albumia valmisteleva Erkki Huru Band, jonka biisien nimet menivät hälinässä ohi.

Esitysten väleissä Aarnio haastatteli laulajia ja muusikoita sekä ammattiopisto Lappian lauluntekijöiden linjaa vetävää Arto Kiimalaista. Hänellä on parhaillaan vedettävänä jo kuudes vuoden mittainen lauluntekijöiden kurssi.

Lisää tätä, toivoo Rokkineuvos.