Raskasta joulua oli suurmenestys Kemissä

Raskaana oleva Floor Jansen oli Raskasta joulua -konsertin tähti, joka hurmasi kemiläisyleisön täydellisesti.

3.12.2016
Raskasta joulua -konserttikiertueen kautta historian ensimmäinen vierailu Kemissä oli enemmän kuin onnistunut. Konsertti myytiin loppuun kahta viikkoa ennen kiertueen rantautumista Perämeren Monacoon. Tervahalliin ahtautui komeat 1 400 henkeä.

Konserttiyleisön joukossa oli niin hevimusiikin faneja kuin joululaulujenkin ystäviä. Osa toki molempia, mutta yleisön joukossa oli runsaasti ihmisiä, jotka olivat ensimmäistä kertaa kuuntelemassa raskasta rockia. Suurin osa väestä oli joka tapauksessa ensimmäistä kertaa Raskasta joulua -konsertissa. Asialle omistautuneimmat ovat tietysti aiempina vuosina käyneet katsomassa RJ-konsertteja Torniossa, Rovaniemellä ja Oulussa.


Useampana vuonna RJ-konsertin kokeneena tohdin alleviivata, että jokainen konsertti on ollut kokemus isolla K:lla. Niin nytkin, vaikka jotakin olennaista puuttui, kun Tony Kakko joutui jättämään RJ-kiertueen väliin Sonata Arctican samanaikaisen Pohjois-Amerikan rundin vuoksi. Ja jos eläisimme täydellisessä maailmassa, niin olisihan lavalla pitänyt nähdä myös JP Leppäluoto ja Jarkko Aholakin. Mutta kaikkea ei voi saada, ei ainakaan yhdellä kertaa.

Konsertin myötä ensimmäistä kertaa Kemissä nähtiin yhdessä molemmat nykyiset Nightwish -solistit Floor Jansen ja Marco Hietala. Jansen vieraili ylipäätään ensimmäistä kertaa Kemissä. Ja millä tavalla. Raskaana oleva nainen hullaannutti yleisönsä. Jokainen  hollantilaisen laulama kappale oli nappiveto. Seitsemännellä kuulla oleva Jansen odottaa esikoistaan, jonka isä on hänen Sabaton-yhtyeen rumpalina tunnettu ruotsalainen puolisonsa Hannes Van Dahl.


Konsertin tarjoama superyllätys oli se, että Jansen lauloi Oi jouluyö -kappaleen suomeksi. Se veti monelta montun auki. Vaikka ääntäminen ei täydellistä ollutkaan, vuodelta 1847 peräisin olevan laulun tulkinta oli yleisön mieleen, todellakin. Jansenin muista lauluista on pakko nostaa esille myös erittäin kaunis tulkinta Carola Häggkvistin ja Erik Hillestadin vuonna 1999 tekemästä Himlen i min famn -laulusta. Äärettömän sykähdyttävä oli myös Jansenin suoritus Christmas is here -kappaleessa, puhumattakaan konsertin päättäneestä Ave Mariasta, jonka Jansen duotoi bändikollegansa Marco Hietalan kanssa.

Hietala puolestaan - voi veljet - veti bravuurinsa Varpunen jouluaamuna sellaisella intensiteetillä ettei paremmasta väliä. Etenkin allekirjoittaneeseen kappale uppoaa kaikissa muodoissaan ja tuo aina mieleeni pikkuveljeni Veli-Matin, joka kuoli  jo vuonna 1972, vain neljän ja puolen vuoden ikäisenä. Myös Hietalan vetämä Little drummer boy tuntuu aina rintalastan alla - sille ei voi mitään.


Vaikka Nightwish-solistien osuutta tulee korostettua, on syytä tuoda esiin, että myös Machine Men -yhtyeen vokalistina tunnetuksi tullut Toni "Antony" Parviainen sekä muun muassa Suburban Tribe -yhtyeen laulusolistina teutaroinut Ville Tuomi ovat ensiluokkaisia laulajia.

Eikä kokonaisuus voisi toimia ilman bändiä, jota johti koko Raskasta joulua -idean isä kitaristi Erkka Korhonen kumppaneinaan rumpali Mirka Rantanen, kitaristi Mikko Salovaara, basisti Erkki Silvennoinen ja kosketinsoittaja Vili Ollila. Soittopuolikin toimi paremmin kuin komeasti.

Äänentoistokin toimi Tervahallissa varsin kohtuullisesti, vaikka paikka ei akustiikaltaan kovin kaksinen ole. Nightwishin miksaaja Kimmo Ahola teki kuitenkin hyvää työtä.

Toivoa sopii, että tulevinakin vuosina RJ-kiertue rantautuu Kemiin. Uskoakseni kokemus oli varsin myönteinen niin RJ-väelle kuin paikallisjärjestelyt hoitaneelle Eventworksin osaavalle organisaatiollekin, vaikka Tervahalli paikkana tuo omat kommervenkkinsä.


EDIT 4.12. klo 14.08.
Juttuun korjattu konsertin toisen kitaristin nimi. Tuomas Väinölän sijaan kitaraa soitti  Kiuas-yhtyeen Mikko Salovaara. Väinölä soitti samana iltana Anssi Kelan Parasta ennen -levyn loppuunmyydyllä julkaisukeikalla Helsingin Tavastialla.
Kiitos oikaisusta Arto Hänniselle ja nimimerkki Kristiinalle.

Raskasta Joulua Kemi 2.12.2016

Settilista


1. Enkelikello / Marco Hietala
2. Me käymme joulun viettohon / Antony Parviainen
3. White Christmas / Floor Jansen
4. Sydämeeni joulun teen / Ville Tuomi
5. Ensimmäinen joulu / Marco Hietala
6. Himlen i min famn / Floor Jansen
7. Nisse-polkka / Ville Tuomi
8. Sylvian joululaulu / Antony
----
9. Tähti tähdistä kirkkain / Antony
10. Tonttu / Ville Tuomi & Marco Hietala
11. Mielenrauhaa / Antony Parviainen
12. Tulkoon joulu / Pojat
13. Christmas song / Vili Ollila ja Erkka Korhonen
14. Little drummer boy / Marco Hietala
15. Christmas is here / Floor Jansen
16. 1939 / Antony Parviainen
17. Oi jouluyö / Floor Jansen
18. Varpunen jouluaamuna / Marco Hietala
19. Petteri Punakuono / Ville Tuomi
----
20. Joulu, juhla parahin / Pojat
21. Ilouutinen / Antony + kaikki
22. Ave Maria / Marco Hietala & Floor Jansen