Taiska SuomiLOVEssa lauantaina

Taiska laulaa SuomiLOVE -ohjelmassa tulevana lauantaina. Kuva: Taiskan FB-sivut.

3.1.2017
Kemiläinen Hannele Kauppinen alias Taiska on mukana YLE TV-1:n seuraavassa SuomiLOVE -sarjan jaksolla tulevana lauantaina 7.1. klo 21.15. Taiskan lisäksi mukana ohjelmassa esiintyvät Sonja Lumme, Janna, Susanna Haavisto & Eija Ahvo, Jarkko Martikainen, Klamydia, Nikke Ankara sekä LOVEband solisteinaan Johanna Iivanainen ja Osmo Ikonen. Ohjelman juontavat Jenni Pääskysaari ja Mikko Leppilampi.

SuomiLOVE on kahdella Kultaisella Venlalla palkittu musiikkiviihdeohjelma, lämminhenkinen matka musiikin ja rakkauden maailmaan. Meneillään on SuomiLOVEn 3. kausi. SuomiLOVE on tarjonnut mieleenpainuvia tarinoita ja upeaa musiikkia sekä laajan kattauksen suomalaisia huippuartisteja.

SuomiLOVEn jokaisen kauden aikana kerrotaan sata tarinaa rakkaudesta ja jokaiseen tarinaan liittyy jokin laulu. Ohjelmassa artistit pääsevät esittämään kappaleensa suoraan tarinaan liittyvälle ihmiselle. Välillä tunnelmoidaan studiossa, välillä muusikot matkaavat ympäri Suomea yllättämässä ihmisiä lauluillaan.

Sata tarinaa piirtää laajan kuvan suomalaisesta rakkaudesta, ja sata laulua antaa niille tunteita herättävän soundtrackin. SuomiLOVEssa rakkaudelle ei ole olemassa yhtä tiettyä muottia, eikä rakkaus ole pelkkää romantiikkaa, vaan tarinat kertovat myös ystävyydestä, perhesuhteista tai vaikkapa fanittamisesta.

Tarinoissa on on vaikeuksien voittamista, uskomatonta tuuria, lujaa luottoa elämään, syvää surua ja suurta iloa. SuomiLOVE porautuu syvälle sieluun, ja avaa kyynelkanavat, mutta nostaa pintaan myös ilon ja naurun.

Katso YLE TV 1 lauantaina 7.1. klo 21.15

Voice of Finlandin tammikuussa alkavalla uudella kaudella mukana vain yksi lappilaislaulaja

13.12.2016
32-vuotias Ramona Vaara Torniosta on perjantaina 6. tammikuuta alkavan uuden The Voice of Finland -kauden ainoa lappilainen kilpailija. Oulustakaan ei tällä kertaa mahtunut mukaan kuin yksi laulaja, 20-vuotias Erica Hokkanen.

Nettisivuillaan Nelonen kertoo, että  kaudelle saapui ennätysmäärä hakemuksia, joista ensimmäiseen Ääni ratkaisee -vaiheeseen tiensä selvitti noin kahdeksankymmentä kilpailijaa.

Perjantaina 6.1.2017 nähtävässä ensimmäisessä jaksossa on mukana laulajia Turusta, Helsingistä, Jyväskylästä, Akaasta, Espoosta, Huittisista ja Seinäjoelta, jotka koettavat äänellään vakuuttaa tähtivalmentajat Michael Monroen, Redraman, Olli Lindholmin ja Anna Puun valitsemaan heidät joukkueeseensa.


Nelosen mukaan kuudennella The Voice of Finland -kaudella on mukana mm. Suomen ensimmäisellä Idols-kaudella viidenneksi sijoittunut Victoria Shuudifonya sekä sukupuolensa korjannut Demian Seesjärvi, jolle kilpailuun osallistuminen on iso asia siinäkin mielessä, että hän on muiden muutosten ohessa joutunut myös opettelemaan laulamisen uudelleen.

Mukana ovat myös suosittua Parrakas mies -blogia pitävä A-J Keskinen sekä itähelsinkiläisen Mikaelin seurakunnan pastori Sini Ikävalko, joka on tuttu myös Tangomarkkinoilta. TVOF-kisaan lähtevät toisiaan vastaan myös pariskunta Saija Saarinen ja Aaron Knox. Lisäksi mukana on Talent Suomesta tutusta Lahden Gospelkuorosta ponnistava duo.

Heikki Paasonen on tällä kaudella mukana ensimmäistä kertaa alusta alkaen juontajana. Ruudussa nähdään myös TVOF:in somekasvo Tinni Wikström.

TVOF-tunnelmaan pääsee virittäytymään tällä kertaa jo hyvissä ajoin ennen kauden alkua, kun joulupäivänä 25.12. nähdään TVOF:n viisivuotista taivalta juhlistava erikoisjakso The Voice of Finland Special klo 18.30 Nelosella.

Lähde: www.nelonen.fi

Eini putosi Tähdet, tähdet - ohjelmasta

23.10.2016
Pellolaislaulajatar Eini joutui jättämään Tähdet, tähdet -ohjelman sunnuntaina esitetyn 70-luvulle pyhitetyn teemajakson jälkeen, jossa seitsemän artistia pisti parastaan lavalla leveissä lahkeissa ja näyttävissä kampauksissa.

Putoamisuhan alla oli Einin ohella viimeisessä vaiheessa oli Arttu Wiskari. Yleisö antoi enemmän ääniä The Who:n kappaleen Behind blue eyes esittäneelle Wiskarille ja Elviksen Burning love -hitin esittänyt Eini passitettiin kotiin.

Einin esitys sai raadilta ylistyssanoja, mutta katsojat eivät vedolle lämmenneet.
– On hienoa, ettet tehnyt mitään Elvis-versiota, vaan Eini-version. Tämä oli sun paras esitys tähän mennessä. Parannat tässä kisassa koko ajan, Maria Veitola kehui.
– Tykkäsin sun versiosta Eini. Näytät hemmetin hyvälle. Tämä oli varmasti sun paras veto, vieraleva tuomari Maarit Hurmerinta komppasi.

Lähetyksessä kuultiin lisäksi Pete Parkkosen tulkinta Toton Hold the line -kappaleesta, Antti Ketosen esitys Frederikin hulvattomasta ja Carl Douglasin aluperäisesittämästä Kung fu taistele (Kung fu fighting) -kipaleesta ja Benjamin hamusi ääniä Tapani Kansan kuluneella R-A-K-A-S -kappaleella.

Todelliset klassikot esittivät Johanna Försti, joka lauloi Earth, Wind and Firen Septemberin ja Mikko Alatalo, joka vakuutti esityksellään Billy Joelin Piano man -kappaleesta.

Suora lähetys starttasi näyttävästi Abban Waterloo-hitillä. Kisan tähtikaarti oli pukeutunut kimalteleviin hopeisiin housuihin ja näyttäviin sinisiin glitter-paitoihin.
Eini oli kolmas ohjelmasta pudotettu laulaja. Ensimmäisenä putosi oopperalaulaja Essi Luttinen, ja viime sunnuntaina lavat joutui jättämään räppäri Evelina. Ensi sunnuntaina teemana on ooppera.

MTV-3 -nettisivuston haastattelussa Eini vakuutti, ettei harmita ollenkaan.
- Olen todella onnellinen, kun sain niin hyvää palautetta. Oli kivaa olla tässä mukana, Eini sanoi.
Naista kuitenkin ihmetytti, että kaikki miehet ovat yhä mukana kisassa, jossa jatkaa enää yksi nainen, Johanna Försti.
- Onneksi hän on kova mimmi, Eini totesi painottaen oman fiiliksensä olevan hyvän.
- Olen iloinen, että sain kokea kaiken tämän. Tämä oli kivaa heittäytymistä. Nyt lähden katsomon puolelle jännittämään muiden tekemistä.
Ohjelman jälkeen Eini jatkaa tiivistä keikkailua ja työstää samalla uutta levyään.
– Sinkkuja on tulossa nyt syksyllä aika tiheästi. Uutta levyä purkitetaan parhaillaan. Pikkujouluaika tuo lisää kiireitä keikkailuun, Eini jutteli ja sanoi lähtevänsä vuodenvaihteen jälkeen perheensä kanssa lomailemaan, lomakohdetta paljastamatta.

Bruno Mars on ollut EMA-ehdokkaana huikeat yksitoista kertaa. Vuonna 2011 hän voitti paras kappale (best song) -kategorian, ja on noussut viidellä singlellään yhdysvaltalaisen Billboard-listan kärkeen nopeammin kuin kukaan sitten Elvis Presleyn.

MTV European Music Awards -gaalan pääesiintyjät julkistettu

Antti Tuisku on mukana kisaamassa parhaan suomalaisen aktin palkinnosta.

Parhaan suomalaisen aktin tittelistä kisaavat Antti Tuisku, Paula Vesala, Evelina, Nikke Ankara ja Teflon Brothers.

13.10.2016
MTV on julkaissut vuoden 2016 European Music Awards (EMA) -gaalan tähtiesiintyjät. Pääesiintyjäksi on valittu itsekin useita EMA-palkintoja kahminut kansainvälinen supertähti Bruno Mars. Palkintogaala pidetään Hollannin Rotterdamin Ahoy -areenalla 6. marraskuuta ja se lähetään Music TV:ssä suorana lähetyksenä klo 22 alkaen.

Ruotsin pop-sensaatio Zara Larsson ja Tanskan Lukas Graham kisaavat muun muassa paras uusi tulokas (Best New Act) -ehdokkuudesta ja he esiintyvät lavalla. Suomesta kisassa mukana ovat Antti Tuisku, Paula Vesala, Evelina, Nikke Ankara ja Teflon Brothers.


Kolminkertainen MTV EMA -voittaja Bruno Mars tekee näyttävän paluun EMA-lavalle esittämällä ensi kertaa maailmanlaajuisesti livenä uuden, lokakuussa julkaistun 24K Magic -singlensä 2016 MTV EMA-palkintogaalassa.

MTV EMA -gaalan lavalle Mars astuu jo kolmatta kertaa. Vuonna 2013 hän esitti Amsterdamin MTV EMA -gaalassa Gorilla-megahittinsä. 24K Magic on Marsin kolmannen, samannimisen studioalbuminsa tärkein single ja hänen ensimmäinen soolokappaleensa neljään vuoteen. 24K Magic -sinkku sekä musiikkivideo julkistettiin 7.10., ja samaa nimeä kantava albumi saapuu kauppoihin 18. marraskuuta.

Bruno Marsin lisäksi EMA-gaalan lavalle astuu neljä maailmanlaajuisesti menestynyttä suosikkia, joista kaksi tulee Pohjoismaista. Kaikki neljä supertähteä kisaavat tänä vuonna monissa EMA-kategorioissa. Tanskalainen soul-pop-bändi Lukas Graham on ehdolla paras kappale-, paras uusi tulokas -, paras läpimurto- ja paras tanskalainen esiintyjä sekä 7 years -kategorioissa (Best Song,Best New Best Push, Best Danish Act ja 7 Years). Lush Life ja Never Forget You -hiteistään tunnettu ruotsalainen pop-sensaatio Zara Larsson kisaa paras uusi tulokas (Best New)- ja paras ruotsalainen esiintyjä (Best Swedish Act) -palkinnoista.

Kanadalainen moninkertaista platinaa myynyt pop-tähti Shawn Mendes on ehdolla paras miesartisti -, paras pop -, parhaimmat fanit (Best Male, Best Pop ja Best Fans) -kategorioissa sekä paras kanadalainen esiintyjä (Best Canadian Act) -palkinnosta. Yhdysvaltalainen pop-sensaatio DNCE kilpailee paras uusi tulokas (Best New)- ja paras läpimurto (Best Push) -kategorioissa ja esittää gaalassa muun muassa uuden Body Moves -sinkkunsa.

Parhaan suomalaisesiintyjän (Best Finnish Act) tittelistä kisaavat soolouransa aloittanut Vesala Älä droppaa mun tunnelmaa -singlellään, Antti Tuisku Pyydä multa anteeks kunnolla -kappaleellaan, ja lisäksi mukana on Teflon Brothersien Lähiöunelmii, Evelinan Honey sekä Nikke Ankaran Värifilmi. Katsojat voivat äänestää suosikkiartistejaan osoitteessa mtvema.com. Äänestys päättyy 5.11. klo 00.59.

Yle Teema pyhittää lauantai-illan Bowielle

23.1.2016
Yle Teeman David Bowien (8.1.1947–10.1.2016) muistolle pyhitetyn pitkän muistoillan ohjelmistossa lauantaina 23.1 klo 21 lähtien ovat hieno dokumentti David Bowien viisi vuotta (2013), kaksi komeaa konserttitaltiointia; Dublinissa 2003 kuvattu A Reality Tourin keikka sekä D.A. Pennebakerin dokumenttielokuva Ziggy Stardust & The Spiders from Mars kiertueen jäähyväiskeikalta Lontoosta 1973.

Illan aluksi ja lopuksi nähdään Bowien uusimmat – ja viimeisiksi jääneet – musiikkivideot Lazarus ja Blackstar. Lisäksi esitetään Bowien pitkän hiljaisuuden vuonna 2013 yllättäen päättänyt musiikkivideo Where Are We Now?.

David Bowien viisi vuotta

Klo 21.04 alkava Francis Whatelyn vuonna 2003 ohjaama dokumenttielokuva David Bowien viisi vuotta kertoo Bowien pitkästä ja monikasvoisesta urasta viiden tärkeän vuoden kautta. Ne valottavat Bowien yllätyksellisiä käänteitä ja muodonmuutoksia sekä hänen inspiraatiolähteitään. Kameleonttimaisen tähden nousu pop-ikoniksi liittyi jatkuvaan uuden etsimiseen.

Käännekohtien vuosina dokumentissa esitellään 1971, jolloin Bowie kehitti itselleen alter egon, kosmisen rocktähden nimeltä Ziggy Stardust, 1975, jolloin hän muuttui kokaiinikoukussa olevaksi jääkylmäksi soullaulajaksi nimeltään Thin White Duke ja näytteli muukalaista elokuvassa Mies toisesta maailmasta, taiteellisesti antoisan Berliinin-kauden huippu, Low'n ja Heroesin vuosi 1977, Scary Monstersin ja Ashes to Ashes -singlen vuosi 1980, sekä vuosi 1983, jolloin Bowie teki suurimpiin kaupallisiin menestyksiinsä kuuluneen singlen Let’s Dance ja lähti puoli vuotta kestäneelle Serious Moonlight -kiertueelle.

- Pidän itseäni keräilijänä, keräilen persoonallisuuksia ja ideoita, olen tarinankertoja, Bowie sanoi. Hän toisti haastatteluissa ettei ole rocktähti, hän vain käyttää rockia välineenään. Bowie oli kulttiartisti josta tuli supertähti.

Dokumentissa on mukana monien Bowien keskeisten työtoverien avomielisiä haastatteluja, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia sekä tietysti upeaa musiikkia. Haastateltavina ovat muun muassa Tony Visconti, Brian Eno, Robert Fripp, Rick Wakeman, Nile Rodgers, Carlos Alomar, Dennis Davis, Earl Slick ja Mike Garson. Ääneen pääsevät myös kriitikot ja tutkijat. Esimerkiksi kulttuurikriitikko Camille Paglia hehkuttaa Ziggy Stardustin ilmestyskirjamaista vaikutusta 1970-luvun alussa.

A Reality Tour

Klo 22.05 alkavassa A Reality Tour -taltioinnissa Dublinin Point Depotista marraskuussa 2003 Bowie esittää kattavan kokoelman suurimpia hittejään pitkän uransa varrelta. Konserttitaltioinnissa kuullaan mm. Rebel Rebel, Ashes to Ashes, The Man Who Sold the World, Changes, Ziggy Stardust, Fame, Under Pressure, Heroes, Five Years ja Hang on to Yourself.

Klo 23.03 alkava David Bowie: Where Are We Now? -musiikkivideo julkaistiin yllättäen David Bowien 66-vuotispäivänä 8.1.2013. Bowien Berliinin-vuosia muistelevan musiikkivideon ohjasi videotaiteilija Tony Oursler.

Ziggy Stardust

Klo 23.08 käynnistyvä Ziggy Stardust – The Director’s Cut on dokumentaristi D.A. Pennebakerin kuvaama Ziggy Stardust & The Spiders from Mars -konsertti Lontoon Hammersmith Odeonissa 3. heinäkuuta 1973, jossa Bowie järkytti yleisöä (ja bändiä) ilmoittamalla jättävänsä konserttilavat. Bowien yhtyeessä soittavat Mick Ronson, Trevor Bolder ja Mick Woodmansey.

Nyt nähdään Pennebakerin myöhemmin työstämä, uudelleen masteroitu ja leikattu dokumenttielokuva tuosta legendaarisesta konsertista, joka jäi Ziggy-hahmon viimeiseksi esiintymiseksi. Dokumentissa kuullaan muun muassa kappaleet Space Oddity, All the Young Dudes, Suffragette City, Time ja Rock 'n' Roll Suicide sekä Bowien tulkinnat Lou Reedin laulusta White Light / White Heat ja Jacques Brelin laulusta My Death.

Illan päätteeksi klo 00.34 esitetään Johan Renckin ohjaama kymmenminuuttinen surrealistinen Blackstar -musiikkivideo, joka julkaistiin 19. marraskuuta viime vuonna.

David Bowien viisi vuotta, A Reality Tour ja Ziggy Stardust ovat katsottavissa myös Yle Areenassa. Ohjelmat on aiemmin esitetty Teemalauantaissa syyskuussa 2013.

Lähde: Yle Teeman nettisivut

 

Yle Teema tarjoaa joululahjaksi kattavan musiikkivideoiden historiapaketin

Mukana muun muassa Spandau Ballet, The Human League, Ultravox, Herbie Jancock, Michael Jackson, David Bowie, Frankie Goes to Hollywood, Elton John, Simple Minds, The Cure, Billy Joel, Aretha Franklin, Joe Strummer ja The Pogues, Blur ja Oasis.


23.12.2015
Video Killed the Radio Star on 13-osainen sarja kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä, joka ensiesitettiin kesällä 2015. Nyt  Yle Teema uusii sarjan kokonaan jouluaaton lahjapaketissa kello 10.00–14.45. Sarjan alussa keskitytään 1980-luvun musiikkivideoihin ja lopuksi perehdytään 1990-luvun brittipoppiin.

Musiikkivideoita käsittelevää tv-sarjaa on tehty vuodesta 2009 alkaen kaikkiaan kuusi tuotantokautta. Teema esittää uusimman kauden jaksot.

Sarjan on ohjannut Scott Millanney ja tuottanut Monster Entertainment. Kukin jakso on katsottavissa Areenassa 30 päivän ajan ensilähetyksen jälkeen. Alla olevat jaksojen esittelyt on kirjoittanut Ylen ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

Osa 1/13: The Synth Years.

Musiikkisarja kuuluisien musiikkivideoiden tekemisestä käynnistyy katsauksella 1980-luvun alun syntikkabändeihin. Videoiden elokuvamaisuus ja visuaalisuus nousivat esiin vastaiskuna punkin pelkistetylle karuudelle. Ohjaajat, artistit ja muut asiantuntijat kertovat videoista Fade to Grey (Visage), Vienna (Ultravox), To Cut a Long Story Short (Spandau Ballet), Planet Earth (Duran Duran), Maid of Orleans (OMD), Mirror Man (The Human League), It’s My Life (Talk Talk) ja Rockit (Herbie Hancock).

Osa 2/13: The Human League.

1980-luvun syntikkapopin suuruuksiin kuuluneen brittibändin laulaja Phil Oakey muistelee, kuinka tehtiin mm. ikoninen, elokuva elokuvassa -video Don’t You Want Me (1981), joka nousi listaykköseksi niin Britanniassa kuin USA:ssa. Analyysia tehdään myös videoista Empire State Human, (Keep Feeling) Fascination, The Lebanon, Electric Dreams ja Human.

Osa 3/13: Michael Jackson.

Ohjaaja Steve Barron kertoo, kuinka tehtiin elokuvamainen, mm. syttyvistä katukivistä muistettava Billie Jean (jonka Amerikan MusicTv hyväksyi taistelun jälkeen ensimmäiseksi mustan artistin esittämäksi videoksi kanavalleen). Mukana myös John Landisin ohjaama 14-minuuttinen Thriller sekä Smooth Criminal. Analyysissa myös Give It to Me ja Man in the Mirror. Jacksonia muistelevat Quincy Jones ja Berry Gordy.

Osa 4/13: David Bowie.

"Videotaide melkeinpä keksittiin David Bowieta varten." Kameleonttimaisen rockartistin videoista analyysissä ovat mm. Jean Genie, Lets Dance, Ashes to Ashes, Blue Jean, China Girl ja Dancing in the Street. Mukana on myös Bowien omia ajatuksia vuosien varrelta. Ohjaaja David Mallet muistelee, miten taivas kikkailtiin mustaksi musiikkivideossa Ashes to Ashes. China Girlin rohkeaa ja sensuroitua versiota käsitellään.

Osa 5/13: Frankie Goes to Hollywood.

1980-luvun Britannian huippubändin vokalisti Holly Johnson ja ohjaaja Kevin Godley kertovat, miten Relax, Two Tribes ja Power Of Love -videot tehtiin. Kaikki kolme biisiä nousivat brittien listaykkösiksi. Relaxin homoeroottisuus, Two Tribesin parodinen supervalta-kukkotappelu ja Power of Loven joulun sanoma ovat teemoina.

Osa 6/13: Elton John.

Carlton-loistohotellin hiekkarannalla Cannesissa kuvattu iloinen I’m Still Standing (1982) on yksi Elton Johnin tunnetuimmista videoista. Siitä kertovat Elton itse ja ohjaaja Russell Mulcahy. Believe-videon ohjaaja Marcus Nispel kertoo metropoliksesta, jossa zeppeliniint ja kaksitasot pörräävät. Mukana myös koskettava Elton’s Song, retrohenkinen I Guess That’s Why They Call It the Blues sekä Wrap Her Up ja I Want Love.

Osa 7/13: Simple Minds.

Vokalisti Jim Kerr muistelee, kuinka hän oppi uuden sanan "musiikkivideo". Mukana Chelsea Girl, Don’t You Forget About Me (johon bändi suhtautui aluksi hyvin skeptisesti), Promised You A Miracle, All The Things She Said, Veronassa livenä kuvattu Waterfront ja autenttisen koskettava Belfast Child.

Osa 8/13: The Cure.

Vokalisti Robert Smith ja The Curen luotto-ohjaaja Tim Pope kertovat bändin videoista. Mukana Friday I’m in Love, Let’s Go to Bed, varjokuvilla leikkivä Boy’s Don’t Cry, tosifaneja kauhistuttanut Why Can’t I Be You, In Between Days, klaustrofobinen "kaappitarina" Close To Me ja esiintyjille hyisen talvinen Pictures of You.

Osa 9/13: Billy Joel.

Billy Joel ja ohjaajat Jay Dubin, Russell Mulcahy ja Andy Morahan verestävät muistoja. Mukana mm. rock-nostalginen Tell Her About It, mekaanikkotarina Uptown Girl, Allentown, The Longest Time ja upeasti svengaava gospel-henkinen The River of Dreams, jonka maisemiin levykannen kaunis kuvittaja välttämättä halusi itsekin mukaan.

Osa 10/13: Aretha Franklin.

Soulin kuningattaren videotaiteesta kertovat ohjaajat Brian Grant, Jay Dubin and Andy Morahan. Mukana myös koreografi Arlene Phillips. Aiheina mm. Detroitissa – Arethan vastusteluista huolimatta – kuvattu autoteemainen, mustavalkoinen Freeway of Love, Another Night, Think (The Blues Brothers) ja George Michaelin kanssa tehty I Knew You Were Waiting for Me, jonka kulisseissa päätähdillä ei ihan synkannut.

Osa 11/13: Joe Strummer ja The Pogues.

Tarinoita siitä, miten The Clashin legendaarinen vokalisti Joe Strummer (1952–2002) esiintyi bändin hajottua spagettilänkkärissä Straight To Hell ja liittyi yhteen iiripunkkaribändi the Poguesin kanssa. Muistelemassa myös alkoholiongelmista kärsinyt ja vuonna 1991 Poguesista poispotkittu vokalisti Shane McGowan sekä Pogues-manageri Frank Murray. Biiseinä mm. Tommy Gun, Rock the Casbah, A Pair of Brown Eyes ja London Calling.

Osa 12/13: Blur.

1990-luvun brittipopin huippubändin Blurin jäsenet vokalisti Damon Albarnin johdolla kertovat mm. videoista There’s No Other Way, Parklife (1993), Country House, The Universal, Song 2 ja Coffee & TV. Mukana myös musiikkivideoiden ohjaajien kuten taiteilija Damien Hirstin muistikuvia.

Osa 13/13: Oasis.

Kahdeksan ykkössingleä, kahdeksan ykkösalbumia: Oasis oli Britannian ykkösbändi 1995–2005. Erityisesti muistetaan albumi (What’s the Story) Morning Glory? (1995). Ohjaaja Nigel Dick kertoo Oasis-videoista Rock’n’Roll Star, Wonderwall, Don’t Look Back in Anger ja Champagne Supernova. Bändin jäsenet nähdään tekemässä The Importance of Being Idle -videota ja kertomassa tunnelmistaan ruumissaaton osallistujina.

Lähde: Yle Teema

Lemmy -dokumentti löytyy nyt Yle Areenasta

Lemmy Kilmister

15.11.2015
Sunnuntai-iltana Yle Teemalla nähty dokumenttielokuva Motörhead-pomo Lemmy Kilmisteristä on nyt katsottavissa Yle Areenalta. Se on katsottavissa 15.12. saakka:

Dokkarissa sukelletaan joulukuussa Suomeen saapuvan legendan elämään ja uraan. Beatlesia diggailevan Lemmyn merkitystä rock-kartalla vuonna 2010 valmistuneessa dokumentissa kommentoivat mm. Ozzy Osbourne, Dave Grohl, Slash ja Alice Cooper.

Jouluaattona 1945 Englannin Stokessa syntynyt Ian Fraser "Lemmy" Kilmister näki Beatlesit jo Cavern Clubilla, roudaili Jimi Hendrixiä ja on soittanut monessa bändissä.
- Olen aina pitänyt Beatlesia maailman parhaana bändinä, Lemmy on sanonut.


Lemmyn omista bändeistä tunnetuimmat ovat avaruusrockbändi Hawkwind sekä tietysti Motörhead, jonka armoton punkhevi iskee kuin tuhat volttia ja joka viitoitti tietä muun muassa thrash metalille. Klassisen Motörhead-kokoonpanon muodostivat Lemmy, äskettäin edesmennyt Phil "Philthy Animal" Taylor ja "Fast" Eddie Clarke.

Greg Olliverin ja Wes Orshoskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa päästään kierrokselle Lemmyn uskomattomaan kotiin, joka pursuaa muisto- ja keräilyesineitä.
- I just like stuff… Stuff is what happens, Lemmy filosofoi.

Lemmy tunnetaan sotahistorian ja natsiesineistön keräilijänä, ja hän esittelee kykyjään vanhan panssarivaunun kuskina ja ampujana. Natsisyytökset hän torjuu jyrkästi.
Yksityiselämästä paljastetaan muun muassa se, miten Lemmy tapasi yllättäen poikansa ensi kertaa.

Tunnin ja 51 minuuttia kestävä dokkari löytyy nyt osoitteesta http://areena.yle.fi/1-1872023


Yle Teeman loppuvuoden musiikkidokumenttielokuvista ovat esittämättä vielä Don’t Stop Believing: Everyman’s Journey, joka nähdään 22.11, 6. joulukuuta esitettävä Sonny Rollins: Beyond the Notes sekä 12.12 esitettävä Sinatra: All Or Nothing At All.

Yhdysvaltalainen, vuonna 2012 valmistunut Don’t Stop Believing: Everyman’s Journey on tosielämän rocksatu, joka kertoo tarinan kuinka filippiiniläinen coverbändin laulaja Arnel Pineda päätyi YouTube-videolta amerikkalaisen Journeyn laulusolistiksi stadionkiertueelle.

Sonny Rollins: Beyond the Notes (USA 2012) on Dick Fontainen ohjaama dokumenttielokuva 80 vuotta täyttäneestä saksofonistista ja jazzlegendasta, joka vannoo yhä musiikillisen vapauden nimeen. Syntymäpäivää juhlimassa ovat myös Ornette Coleman ja Jim Hall.


Alex Gibneyn ohjaaman, juuri valmistuneen neliosaisen dokumenttielokuvan ensimmäinen osa Sinatra: All Or Nothing At All esitetään tasan sata vuotta sitten syntyneelle Frank Sinatralle omistetussa Teemalauantaissa 12.12. klo 21. Dokumentin muut osat esitetään sunnuntain musiikkidokumenttipaikalla.

Lisäksi Yle Teemalla vietetään 25.-29.11 kanavan elokuvafestivaalia, jolloin ei esitetä erillistä rockdokumenttislottia.


Aiemmin tänä syksynä Teemalla on jo nähty liuta tasokkaita musiikkidokkareita. Näiden ähtinä ovat olleet muun muassa B.B. King, Billie Holiday, James Brown ja Alice Cooper.
Teemalla on myös nähty henkilökuva suomalaisen musiikin suuresta taustavaikuttajasta, Love Recordsin perustajasta Atte Blomista, leffa konemusiikin historiaa (I Dream of Wires) ja oikeussalidraama raskaan rockin maailmasta (As the Palaces Burn: Lamb of God).

Lokakuussa oli kaksi tv-ensi-iltaa, tämän vuoden kehutuimpien musiikkielokuvien joukosta, The Possibilities Are Endless eli Edwyn Collins: Kaikki on mahdollista ja Don't Thing I've Forgotten. Edellinen oli omaperäinen kuvaus laulaja Edwyn Collinsin halvaantumisesta, toipumisesta ja paluusta musiikin pariin, jälkimmäinen järisyttävä kertomus hirmuhallinnon tuhoamasta Kambodzhan rocksukupolvesta.

Tänään nähtävän Lemmy-dokumentin lisäksi kanalla on esitetty toiveuusintoina elokuvat Pulp- ja Journey -yhtyeistä.

Juttua on muokattu su 15.11 tapahtuneen dokumentin tv-esityksen jälkeen.