Sonata Arctican kaksi albumia parhaiden powermetal-albumien listalle

6.7.2017
Kemiläinen Sonata Arctica -yhtye sai peräti kaksi albumia nettisivusto Loudwiren 25 kaikkien aikojen parhaan powermetal -albumien listalle. Vuonna 2003 ilmestynyt yhtyeen kolmas studioalbumi Winterheart's Guild on sijalla 11 ja vuonna 1999 ilmestynyt debyyttialbumi Ecliptica sijalla 16.

Listalle pääsi myös kaksi muuta suomalaista hengentuotetta. Korkeimmalle sijalle noteerattiin Stratovariuksen vuonna 1997 ilmestynyt Visions. Nightwishin vuonna 1998 ilmestynyt kakkosalbumi Oceanborn päätyi listan sijalle 10.

Listan ykköseksi arvostettiin vuonna 1984 perustetun saksalaisen Helloweenin vuoden 1988 albumi Keeper of the Seven Keys: Part II ja kolmoseksi vuotta aiemmin ilmestynyt samannimisen albumin ykkösosa. Väliin kakkoseksi kiilasi niinikään 1980-luvun puolivälissä perustetun saksalaisyhtye Blind Guardianin Imaginations From the Other Side vuodelta 1995.

Samainen sivusto on listannut kymmenen parasta powermetal-yhtyettä. Loogisesti ykköspaikalle nousi Helloween, kakkoseksi Blind Guardian sekä hieman yllättäen kolmoseksi Manowar, jonka Kings of Metal -pitkäsoitto oli albumilistalla vasta sijalla 13. Nightwish on listalla viidentenä ja Sonata Arctica kuudentena.

Loudwire.comin 25 kaikkien aikojen parasta powermetal-albumia

1. Helloween, Keeper of the Seven Keys: Part II (1988)
2. Blind Guardian, Imaginations From the Other Side (1995)
3. Helloween, Keeper of the Seven Keys: Part I (1987)
4. Gamma Ray, Land of the Free (1995)
5. Symphony X, The Odyssey (2002)
6. Stratovarius, Visions (1997)
7. Lost Horizon, A Flame to the Ground beneath (2003)
8. Symphony X, The Divine Wings of Tragedy (1997)
9. Rhapsody, Power of the Dragonflame (2002)
10. Nightwish, Oceanborn (1998)
11. Sonata Arctica, Winterheart's Guild (2003)
12. Blind Guardian, Follow the Blind (1989)
13. Manowar, Kings of Metal (1988)
14. Falconer, Falconer (2001)
15. Crimson Glory, Transcendence (1988)
16. Sonata Arctica, Ecliptica (1999)
17. Manowar, Hail to England (1984)
18. Kamelot, Epica (2003)
19. Primal Fear, Black Sun (2002)
20. Edguy, Mandrake (2001)
21. Angra, Temple of Shadows (2004)
22. Savatage, Hall of the Mountain King (1987)
23. Running Wild, Port Royal (1988)
24. DragonForce, Inhuman Rampage (2006)
25. Heavenly, Dust to Dust (2004)

Loudwire.comin 10 parasta powermetal bandiä

1. Helloween
2. Blind Guardian
3. Manowar
4. Symphony X
5. Nightwish
6. Sonata Arctica
7. Gamma Ray
8. Rhapsody
9. Dragonforce
10. Iced Earth

Kuuntele kemiläistä joulumetallia

23.12.2016
Kemiläinen Helvetti -yhtye on julkaissut joulusinkun kappaleesta Heinillä härkien kaukalon. Keskiviikkona ilmestynyt sinkku on ladattu Youtube- ja SunCloud-palveluihin.

Helvetti -bändin muodostavat Kari Bondén, Timo Juopperi ja Miikka Keskitalo. Kyse on Metujan & Epäjärkkäreitten fuusion tuotoksesta.

Heinillä härkien kaukalon on joululaulu, joka ilmestyi suomenkielisin sanoin vuonna 1926 jyväskyläläisen opettajan Martti Korpilahden toimittamassa lauluvihkossa Varpunen. Laulu on alkujaan 1600 -luvulta peräisin oleva ranskalainen kansanlaulu Entre le bœuf et l’âne gris.

Laulusta on moni pop- ja rockpuolen artisti tehnyt oman versionsa. Heihin lukeutuvat muiden muassa Eppu Normaali, Johanna Kurkela ja Tarja Turunen, unohtamatta myöskään Raskasta Joulua -poppoota.

Ja sitten ei muuta kuin joulunvietto käyntiin oheisen neljän minuutin herkän biisin myötä.

Konemetallin uranuurtajilta uusi albumi

Machinae Supremacy.

Kemissäkin esiintyneen Machinae Supremacyn uutuusbiisi nyt kuunneltavissa.

30.11.2016
Videopelimetallin uranuurtaja, luulajalaisyhtye Machinae Supremacy aktivoituu julkaisurintamalla. Yhtyeen seuraavan kokopitkän albumin julkaisupäivä koittaa 16. joulukuuta.

Kemissäkin esiintynyt bändi yhdistelee takuuvarmalla tavalla musiikissaan peleistä ammentamiaan inspiraatioita koneilla luomiinsa maailmoihin – unohtamatta klassista alternative-metalliaspektia. Into The Night World -albumi jatkaa siitä mihin edellinen Phantom Shadow -levyn tarina päättyi, mutta ajoittuu aikaan 20 vuotta myöhemmin.

Machinae Supremacy esiintyi Kemin Coronarockissa Tervahallilla tammikuussa 2007. Illan muut esiintyjät olivat Deep Insight, Hannibal & Soppa sekä Starcrash.

 

Machinae Supremacy on julkaissut aiemmin albumit Deus Ex Machinae (2004), Redeemer (2006), Overworld (2008), A View From the End of the World (2010), Rise of a Digital Nation (2012) ja Phantom Shadow (2014).

Brittien Metal Hammer on listannut bändin yhdeksi tämän ajan kiinnostavimmista yhtyeistä, ja Musicalypsen päätoimittaja rankkasi tulevan albumin yhdeksi vuoden 2016 parhaista albumeista.

Aikaisemmin muun muassa meille kotoisten Children Of Bodomin ja Ensiferumin kanssa kiertänyt bändi aloittaa uuden albuminsa rundin Jenkeistä. Kiertueen ensimmäinen, 13 keikkaa käsittävä pätkä käynnistyy 7. tammikuuta Washingtonista ja päättyy 21. tammikuuta Dallasiin.

23. kesäkuuta 2000 perustetussa yhtyeessä vaikuttavat Robert Stjärnström (laulu), Jonas Rörling & Tomi Luoma (kitarat), Andreas Gerdin (basso) ja Niklas Karvonen (rummut).

Yhtyeen tulevan albumin ensimmäisen digisinglejulkaisusta My Dragons Will Decimate voi nautiskella nyt Spotifyssä: https://open.spotify.com/album/6Nvv3pzfeRV9UY5vbxelkg

Wacken Metal Battle Finland tulee taas

Kilpailu tarjoaa mahdollisuuden päästä soittamaan Nummirockiin ja yhdelle myös Wacken Open Air –festivaaleille.

27.11.2016
Haluatko bändisi Nummirockin lavalle? Tai peräti Wacken Open Air -metallifestivaalin lavalle Saksaan? Mahdotontako? Ei välttämättä.

Nimittäin Wacken Metal Battle Finland on jälleen tulossa.  Vuosittain Wacken Open Airissa Saksassa järjestettävän kansainvälisen bändikilpailun Suomen edustajaehdokkaat valitaan joulu-tammikuussa järjestettävässä neljässä semifinaalissa.

Semifinaalien parhaat pääsevät Suomen finaaliin, joka järjestetään Nummirock -festovaalin yhteydessä Kauhajoen Nummijärvellä kesäkuussa. Sieltä tuomariston päätöksellä valitaan Suomen edustaja Wackenin kansainväliseen loppukilpailuun. Yleisöäänestystä ei ole.

Suomen semifinaalit mitellään 22.12. Helsingin On the Rocksissa, 6.1.2017 Tampereen Jack the Roosterissa, 7.1.2017 Katse Ravintolassa Jyväskylässä sekä Oulun 45 Specialissa 27. tammikuuta.

Ilmoittauminen kisaan onnistuu osoitteessa www.metalbattle.fi


Wacken Metal Battle Finland
on osoittautunut erittäin hyväksi ponnahduslaudaksi mukana olleille voittajille. Ensimäisenä ison harppauksen teki Battle Beast, joka kävi voittamassa koko maailman finaalin ja sen jälkeen ovat sekä Shiraz Lane että Blind Channel päässeet suorituksillaan etenemään suuria harppauksia urillaan.

Shiraz Lane on juuri nyt Lordin kanssa massiivisella Euroopan kiertueella ja Blind Channel matkalla Lontoon musiikin kehtoon, Camdeniin. Molemmilla bändeillä on maailmanlaajuinen levytyssopimus sekä kova hype niin Suomessa kuin maailmallakin.


Suomen semifinaalien ja finaalin voittajat saavat palkintoja Nummirock yhteistyökumppaneilta ja sponsoreilta, joita ovat mm. Intro Music ja Soundtools. Wacken Metal Battlen kansainvälisessä finaalissa Saksassa palkitaan viisi parhaaksi valittua yhtyettä. Palkinnot tulevat Wacken Open Airin kumppaneilta ja sponsoreilta, kuten Visions Backdrops, Marshall, Paiste, Randall, Markbass, Pearl ja Washburn.


Nummirock
järjestetään 22.-25. kesäkuuta. Tähän mennessä festivaalin esiintyjistä on julkistettu Anaal Nathrakh, Ensiferum, Gaahls WYRD, Korpiklaani, Swallow the Sun sekä Vorna.

Wacken Open Air pidetään 3.-5. elokuuta. Massiivisen festarin esiintyjistä ovat varmistuneet Sonata Arctica, Apocalyptica, Amorphis, Amon Amart, Avanthasia, Emperor, Kreator, Mayhem, Saltatio Mortis, Paradise Lost, Heaven Shal Burn, Lacuna Coil, Powerwolf, Candlemass, Hämatom, Turbonegro, Fates Warning, Soilwork, Orange Goblin, ASP, Grand Marcus, Aura Noir, Rage ja Napalm Death.

Ordogin pitkä odotus päättyi lopultakin

Torniolaisyhtyeen viides studioalbumi The Grand Wall ilmestyi puolen vuoden viivästyksen jälkeen.

23.11.2016
Torniolaisen Ordog -yhtyeen viides studioalbumi The Grand Wall on saatettu maailmaan. Bändi on vakuuttunut, että maanantaina julkaistu albumi on jälleen askel eteenpäin.
- The Grand Wall on musiikillisesti edellisiä levyjämme monipuolisempi ja soundeiltaan tymäkämpi. Hyvässä tasapainossa raskaampaa ja vauhdikkaampaa osastoa, kuvailee kitaristi Valtteri Isometsä.
- Sanoituksellisesti liikutaan ehkä aikaisempaa enemmän itsetutkiskelussa, tietoisuuden sekä filosofioiden tarkastelussa. Läsnä ovat toki vanhemmatkin teemat kuten suru ja pessimismi - erilaisten metaforien kautta, jatkaa vokalisti Aleksi Martikainen.
Myös basisti Olli-Pekka Rissanen painottaa yhtyeen aiempaa täyteläisempää soundimaailmaa.
- Sävellyksellisesti olen aina tykännyt Valtterin jutuista, mutta rehellisesti sanottuna, soundien takia aikaisemmat levyt ei ole olleet minun mieleeni. Minulle oli erittäin tärkeää, että levy tehdään oikeassa studiossa.
Alkujaan yhtye soitti funeral doomia ja biisit olivat hidasta junnaamista, 8-22 minuuttia pitkiä parin riffin toistoa. Toki vieläkin biisit ovat pitkähköjä, sillä The Grand Wall sisältää kuusi biisiä.

Ensimmäistä kertaa mukana
bändin ulkopuolinen äänittäjä

Levyntekoprosessi olikin erilainen aiempiin verrattuna.
- Edelliset levyt on yleensä tehty keskenämme ja äänitelty asioita kotioloissa. Nyt varattiin studio ja tehtiin aika tiiviillä tahdilla koko paketti. Ensimmäistä kertaa meillä oli myös bändin ulkopuolinen äänittäjä. Itse ei aina huomaa joitain pieniä juttuja, joita voisi tehdä toisin, niin silloin on hyvä, että paikalla on ulkopuolisia korvapareja, Isometsä painottaa.
- Syntikkanauhoitukset meni aika perinteisin Ordog-menetelmin siinä mielessä, että ne nauhoitettiin kokonaan erikseen, ei-studio-olosuhteissa. Istuttiin syntikan ja Harjun Jussin kanssa alas ja pikku erissä nauhoiteltiin niitä. Tosin normaalista poiketen, synasessioissa ei kulunut väkijuomia tippaakaan, Rissanen naurahtaa.
- Valmiit synaraidat lähetettiin Lindholmin Antille, joka liitti raidat lopullisiin tuotteisiin. On muuten pätevä äijä. Oma osuuteni olisi voinut olla hiotumpi ja tarkemmin soitettu, mutta toisaalta, turha hiominen ja kliinisyys vie särmän ja tietyn fiiliksen pois lopputuotteesta, Rissanen puntaroi.

Selkeä työnjako,
julkaisu nostatti fiiliksiä

Yhtyeen työnjako biisien teon suhteen on kohtuullisen selkeä.
- Minä yleensä säveltelen yksinäni ja teen demoversioita kotona, joihin Jussi loihtii sitten kosketinvelhona omia pianoitaan ja orkestraatioitaan. Aleksi on päävastuussa lyriikoista, mutta kyllä minäkin muutamia olen tehnyt, Isometsä selvittää.
Bändin keskuudessa fiilikset ovat varsin hyvät, kun levy on saatu lopulta julkaistua, monien värikkäiden vaiheiden jälkeen, vaikka yhtye ei ole koskaan hoppuillut julkaisujensa kanssa. 
- Mahtavaa lopultakin saada levy ulos. Sehän on ollut valmiina melkein vuoden ja kaiken maailman selkkausta asian tiimoilta on ollutkin, Rissanen lisää.

Saksalaisfirma vaihtui venäläiseen,
julkaisu viivästyi puoli vuotta

Levyn julkaisuhan viivästyi puolisen vuotta. Alun perin albumin piti ilmestyä jo ennen heinäkuun Jalometalli-keikkaa.
- Kevättalvella kirjoitettiin sopimus pienehkön saksalaisen levy-yhtiön kanssa ja levyn piti ilmestyä kesäkuussa. No, sen levy-yhtiön kaveri osoittautuikin sitten aika saamattomaksi selittelijäksi, eikä mitään tahtonut tapahtua vaikka julkaisupäivä häämötti, Isometsä valaisee.
- Myös kontaktin pitäminen oli hankalaa miehen erittäin heikon englanninkielen kanssa, eikä bändissämme liiemmin saksankielen taitajia ole. Oli lopulta pakko ilmoittaa kohteliaasti, että yhteistyömme on päättynyt. Sitten otimme yhteyttä venäläiseen MFL:ään, joka lupasi julkaista levyn myöhemmin syksyllä, koska heillä oli kesän ja alkusyksyn julkaisusuunnitelmat jo valmiina. MFL:n kanssa yhteistyö on toiminut mahtavasti ja ammattimaisesti, Isometsä kertoo.
Martikainen muistuttaa, että MFL Records otti mukaan myös kaksi muuta venäläistä yhtiötä Solitude Productionsin ja Frozen Lightin.
- Tämä oli meille erittäin merkittävä lisä. Täytyy myös muistaa, että ilman Miika Kuusisen paneutuvaa promootiota, Jarno Lahden joustavaa ja tarkkaa kansitaiteilua sekä ilman levykauppa Äxää tilanne olisi ollut huomattavasti kaoottisempi. Kaikki ovat tehneet yhteistyötä todella hyvin. Varmasti unohdin mainita myös muita merkittäviä ihmisiä tämän suhteen, mutta kiitän heitä myöhemmin.

"Vahvasti undergroundissa ja marginaalissa"

Martikaisen mukaan Ordogin asema suomalaisen metallimusiikin kentällä on vahvasti undergroundissa ja marginaalissa.
- Doom-metallissa tämä on aika usein niin, mutta tottakai löytyy vahvoja poikkeavuuksiakin.
Martikainen painottaa myös yhtyeen olevan kunnianhimoinen.
- Se merkitsee ainakin sitä, että yritämme kehittyä musiikillisesti, emmekä tee koskaan samaa albumia uudelleen. Aina pitää löytää uusia aspekteja ja tehdä kokeiluja.
Musiikin tekeminen on ollut yhtyeen jäsenille harrastus, vaikka ote musiikin tekemiseen on ollut ammattimainen. Kun yhtyeellä on selvästi paloa musiikin tekemiseen, on pakko kysyä, pysyykö musiikkitouhu jatkossakin harrastuksena.
- Totta. Tosissaan musiikkia tehdään, mutta siinä mielessähän tämä on harrastus, että kaikki jäsenet ovat ns. oikeissa töissä tai opiskelevat. Harrastuksena tämä todennäköisesti tulee myös pysymään ja on sellainen henkireikä arkielämässä, Isometsä aprikoi.
Rissanen on sanoo rempseästi, ettei hän jaksa ottaa asiasta stressiä.
- Tehdään mitä tehdään ja maistuu jos maistuu. Ollaan täysin tietoisia, ettei tämän musan kanssa kannata olla päivätöitä lopettamassa.

Keikoille saa pyytää

Nyt kun maanantaina julkaistu levy on musiikkidiggareiden kynsissä, luonnollisesti toiveena on saada lisää kuuntelijoita. Skenen sisällä bändi tunnetaan, sen ulkopuolella heikommin. Livevedot lisäisivät bändin tunnettavuutta.
- Keikkoja olisikin tarkoitus soittaa enemmän. Meitä saa aina pyytää keikkailemaan ja tulemme mielellämme, Martikainen painottaa.
Bändihän on esiintynyt aina säästeliäästi. Keikkakysyntää on ollut ulkomailla kotimaata enemmän. Venäjällä yhtye on jopa lievässä kulttimaineessa.
- Pistokeikoissa ulkomaille tai edes Helsinkiin ei ole välttämättä järkeä, vaikka ainahan ne mukavia reissuja ovat, Rissanen alleviivaa käytännön realismia ja muistuttaa asialla olevan myös toinen puolensa.
- Eipähän olla päästy leipääntymään keikkailuun.
Viimeksi yhtye esiintyi livenä heinäkuussa Oulun Jalometalli-festareilla.
- Jalometallin keikasta jäi hyvät fiilikset, vaikka soitimmekin aika epäedullisella paikalla yht´aikaa Sabatonin ja Thyranen kanssa. Kaikkiaan hienosti järjestetty festivaali ja meitäkin kohdeltiin silkkihansikkain, Isometsä kiittelee.

Albumin kappaleet yksilöllisesti numeroituja

Ordogin The Grand Wall –albumia on myynnissä rajoitettu 500 kappaleen painos. Jokainen kappale on yksilöllisesti numeroitu. Levy on tilattavissa suoraan bändiltä osoitteen ordogband@gmail.com kautta tai  levykauppa Äx:ästä tämän linkin kautta:
https://www.levykauppax.fi/artist/ordog/grand_wall/#498013

Ordog

Perustettu 2005.
Tyylilaji doom/death metal.
Kotikaupunki Tornio.
Kokoonpano: Aleksi Martikainen (laulu), Valtteri Isometsä (kitara), Tapio Hautalampi (rummut), Jussi Harju (koskettimet), Olli-Pekka Rissanen (basso).
Facebook-sivut: https://www.facebook.com/ordogband/?fref=ts
Yhtyeen nettisivut: http://www.ordogband.com/ 

Julkaisut

Studioalbumit:
Crow and the Storm (2006, Ostra Records)
Life Is Too Short for Learning to Live (2008, Violent Journey Records)
Remorse (2011, Violent Journey)
Trail for the Broken (2014, Violent Journey)
The Grand Wall (2016, MFL Records/Solitude Productions/Frozen Light)

Demot:
I (2006)
II (2006)
I–II (2006)
III (2007)

The Grand Wall biisilista

1. Open the Doors to Red
2. Sundered
3. In the Looming Bitterness
4. The Perfect Cut
5. Wings in Water
6. The Grand Wall

”Aggressiivisuuden ja melankolian sävyttämiä polkuja”

Torniolaisen Ordogin viides tuomionjulistus The Grand Wall ilmestyy marraskuussa.

25.10.2016
Torniossa vuonna 2005 perustettu metalliyhtye Ordog julkaisee viidennen albuminsa The Grand Wall 21. marraskuuta. Levy ilmestyy 500 kappaleen numeroituna painoksena, joka julkaistaan yhteistyössä venäläisten MFL-Recordsin, Solitude Productionsin ja Frozen Lightin kanssa. Albumi sisältää kuusi tuoretta melankolian ja tuomion sävyttämää biisiä.

- Uusi albumi kävelee käsi kädessä aggressiivisuuden ja melankolian sävyttämiä polkuja niin sanoituksissa kuin musiikissakin. Se on metafora linnakkeelle, jonka muuria et voi ylittää, Ordogin laulaja Aleksi Martikainen kertoo levystä ja sen nimestä. 

Tiistaina yhtye päästi maailmalle yhden biisin, kun kappaleen Sundered yli kahdeksan ja puoliminuuttinen lyriikkavideo ladattiin Youtube-palveluun.

Martikaisen lisäksi yhtyeeseen kuuluvat kitaristi Valtteri Isometsä, rumpali Tapio Hautalampi, kosketinsoittaja Jussi Harju sekä basisti Olli-Pekka Rissanen.

The Grand Wallin biisilista:

1. Open the Doors to Red
2. Sundered
3. In the Looming Bitterness
4. The Perfect Cut
5. Wings in Water
6. The Grand Wall

Ordogin diskografia

I demo (2006)
II demo (2006)
Crow and the Storm (Ostra, 2006)
III demo (2007)
Life Is Too Short for Learning to Live (Violent Journey, 2008)
Remorse (Violent Journey, 2011)
Trail for the Broken (Violent Journey, 2014)
The Grand Wall (MFL-Records/Solitude Productions/Frozen Light, 2016) 

Bändin Facebook-sivut löytyvät osoitteesta: https://www.facebook.com/ordogband/?fref=ts
Yhtyeen nettisivujen osoite on: http://www.ordogband.com/ 

Tony Kakolla (vas) ja Tommy Portimolla (oik) täyttyi lauantaina tuhannen Sonata Arctica -keikan rajapyykki. Keskellä Ahti Kortelainen, joka 17 vuotta sitten toimitti levy-yhtiö Spinefarmille bändin demon, joka johti levytyssopimukseen ja yhtyeen nopeaan murtautumiseen kansainvälisen tason metallibändiksi.

Kakolla ja Portimolla täynnä tuhat Sonata-keikkaa

The Ninth Hour –albumi nousi suoraan Suomen virallisen listan kakkoseksi.

16.10.2016
Sonata Arctican kahdella alkuperäisjäsenellä, laulusolisti Tony Kakolla ja rumpali Tommy Portimolla oli lauantaina juhlapäivä yhtyeen Lontoon keikalla. Komeassa 02 Shepherd's Bush Empire -areenalla pidetty konsertti oli kaksikolle jo tuhannes Sonata Arctica -keikka.

- Äkkiä se aika mennee ku on kivvaa, ilakoi Portimo Facebook -päivityksessään.

Sunnuntaina yhtye sai toisenkin aiheen juhlaan, sillä bändin uusi The Ninth Hour -studioalbumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kakkoseksi. Ykköspaikan vei niinikään listauutuuksiin lukeutuva Sannin nimikkoalbumi Sanni.

Bändin Euroopan kiertue jatkuu vielä kuuden keikan verran. Tänään yhtye soittaa Pariisissa Ranskassa, tiistaina Strasbourgissa, keskiviikkona Sveitsin Prattelnissa, torstaina Italian Milanossa, perjantaina Saksan Mannheimissa ja lauantaina Bochumissa. Pienen hengähdystauon jälkeen vuorossa on Pohjois-Amerikan kiertue 6.11.-17.12.

 

Yhtyeen nettisivujen mukaan Sonata Arctican ensimmäinen keikka oli 21. elokuuta 1999 Helsingin Tavastia-klubilla. Saman vuoden joulukuussa yhtyeen keikat numero 2-5 tapahtuivat Tornion Jesperi -klubilla, Viitasaarella, Alavudella ja Nivalassa.

Aikakirjojen mukaan bändin ensimmäinen ulkomaankeikka oli 4. huhtikuuta 2000 Ruotsin Motalassa. Se oli samalla yhtyeen 17. keikka. Ensimmäisen kerran Pohjoismaiden ulkopuolella Sonata Arctica soitti 9. huhtikuuta 2000 Saksan Hampurissa.

Kotikaupungissaan Kemissä yhtye soitti ensimmäistä kertaa 30. kesäkuuta 2000. Se oli yhtyeen uran 60. keikka Sonata Arctican nimellä.

Ensimmäistä kertaa Euroopan ulkopuolella yhtye soitti 3. syyskuuta 2001. Paikaksi valikoitui Japanin Tokio. Se oli Sonata-keikka numero 80. Etelä-Amerikassa yhtye vieraili ensimmäisen kerran kevättalvella 2002. Ensimmäinen veto, joka oli samalla Sonata-keikka numero 125, tapahtui 20. maaliskuuta Brasilian Porto Alegressa.

Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa Sonata Arctica soitti ensimmäisen kerran 13. huhtikuuta 2005. Keikkapaikkana oli Springfieldin Jaxx-klubi.

 

Alkuperäisellä nimellään Tricky Beans yhtye teki kolme demonauhaa (Agre Pamppers, 1996), Friend Till the End (1996) ja PeaceMaker (1997), jonka jälkeen nimi muutettiin muotoon Tricky Means. Vuonna 1999 julkaistu neljäs demo oli nimeltään FullMoon, jonka äänittäjä Ahti Kortelainen lähetti Spinefarm Recordsille.

Yhtiö solmi yhtyeen kanssa kolmen albumin mittaisen levytyssopimuksen ja samassa yhteydessä yhtyeen nimi vaihdettiin Sonata Arcticaksi. Tuolloin kokoonpano oli vakiintunut muotoon Tony Kakko (laulu ja koskettimet), Janne Kivilahti (basso), Jani Liimatainen (kitara) ja Tommy Portimo (rummut).

 

Bändin ensimmäinen albumi Ecliptica julkaistiin Suomessa marraskuussa 1999 ja muualla alkuvuodesta 2000. Albumi oli myyntimenestys etenkin Japanissa, jossa sitä myytiin yli 30 000 kappaletta.

Kaikkiaan yhtye on julkaissut urallaan yhdeksän studioalbumia. Ecliptican jälkeen ovat ilmestyneet Silence (2001), Winterheart’s Guild (2003), Reckoning Night (2004), Unia (2007), The Days of Grays (2009), Stones Grow Her Name (2012), Pariah’s Child (2014) sekä tuoreimpana äskettäin ilmestynyt The Ninth Hour (2016).

Lisäksi yhtye on levyttänyt nykykokoonpanollaan uudestaan Ecliptica -albumin nimellä Ecliptica – Revisited: 15th Anniversary Edition (2014). Nykyiseen miehistöön kuuluvat Kakon ja Portimon lisäksi kosketinsoittaja Henrik Klingenberg, kitaristi Elias Viljanen sekä basisti Pasi Kauppinen.

Julkaistuja singlejä yhtyeellä on tasan 20, viimeisimpinä The Ninth Hour -albumilta lohkaistut Closer to an Animal ja Life.

Minialbumeja julkaisulistalta löytyy neljä; Successor (2000), Orientation (2001), Takatalvi (2003) sekä Don’t Say a Word (2004), livealbumeja kolme; Songs of Silence – Live in Tokyo (2002), For the Sake of Revenge (2006) ja  Live in Finland (2011). Kokoelmalevyjä on ilmestynyt kaksi; The End of This Chapter (2005) ja The Collection (2006).

Human Desolation seuraava iso metallinimi?

10.10.2016
Tukholmalainen, vahvasti suomalaisväritteinen Human Desolation on parhaillaan levittämässä melodista deathmetalliaan Euroopassa, kuten Rokkineuvos viime vuoden syyskuussa yhtyeestä kirjoittamassaan jutussa ennakoi.

Human Desolation avasi Itä-Euroopan kiertueensa viime viikon tiistaina Tsekin Ceska Budejovicesta, jonka jälkeen se on soittanut Prahassa, Slovakian Liptovsky Mikulasissa, Puolan Tarnowissa, Unkarin Budapestissä ja eilen Romanian Aradissa.

Tänä iltana vuorossa Romanian Cluj Napoca, josta kvintetin rundi jatkuu Bulgarian Svisthowiin, Varnaan ja Sofiaan. Kiertue päättyy 14. lokakuuta Serbian Novia Sadissa pidettävään United Metal -festivaaliin.

Kyse ei ole - vielä - yhtyeen headline -kiertueesta, rundin pääesiintyjä on Norjan Bergenistä ponnistava Cretura, joka luonnehtii musiikkiaan äärimmäiseksi sinfoniseksi metalliksi. Human Desolationin ohella toinen lämppäri on niinikään bergeniläinen melodista metallia soittava Fairy. Lisäksi keikoilla esiintyy paikallisia suuruuksia.


Human Desolationin muodostavat kaksi suomalaista ja kolme ruotsalaista muusikkoa. Laulusolistina on Kristian Reunanen, rummuissa Miika Hakomäki, kitaroissa Fredrik Danielsson ja Fredrik Iggfors sekä bassossa Daniel Severinsson. Miika Hakomäen torniolaislähtöinen isä Pauli Hakomäki vaikutti legendaarisessa The Wild Things –yhtyeessä.

Rokkineuvoksen viime syyskuussa kirjoittama juttu yhtyeestä löytyy Rokkineuvoksen juttuarkistosta täältä, kun sivua skrollaa alaspäin: http://www.rokkineuvos.fi/421001048

 

Bändin viime vuonna ilmestynyt debyyttialbumi Mind Grind Paradigm nousi paitsi yleisön, myös median suosioon.

- Vaikuttava on oikea sana kuvaamaan tätä todella innovatiivista, järjettömän korkeatasoista levyä, kirjoitti saksalainen Ragherrie antaen levylle 86 pistettä sadasta.

- Levyn nopeus ja iskut saavat kuulijan jopa hengästymään, mainitsi niinikään saksalainen Crossfire -metallisivusto antaen 7/10 pistettä.

- Human Desolation on bändi, jota on seurattava, sillä se voi olla seuraava iso bändi, suitsutti Taste of Khaos –sivusto antaen levylle 4/5 pistettä. Samoilla linjoilla on myös Metal Militia. - Ei kahta sanaa, tämä bändi epäilemättä ansaitsee tulla seuratuksi.

Lazarus Thryranen uusi kosketinsoittaja

Thyrane vuosimallia 2016.

7.10.2016
Viime kesänä Oulun Jalometalli-festivaaleilla hurmoksellisen paluun tehnyt kemiläinen black metal -yhtye Thyrane on julkistanut uuden kokoonpanonsa promokuvien kera.
Bändin jäsenet esiintyvät taiteilijanimillä kitaristi Joni Lahdenkauppia lukuunottamatta. Uusi kosketinsoittaja tottelee nimeä Lazarus. Yhtyeessä soittavat lisäksi V (rummut), Daemon (basso) sekä Blastmor (kitara, laulu).


Toki Lazaruksen henkilöllisyyttä voi hakea halutessaan niin taiteilijanimen antamien vihjeiden pohjalta kuin valokuvastakin. Lazaruksen valinnasta yhtye kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa näin:
- Huolellisen harkinnan ja mietiskelyn jälkeen päätimme pestata tämän kaverin. On harvinaista olla todistamassa sellaista omistautumista kuin mitä olemme nähneet harjoituksissa, ja odotamme innokkaasti keikoille pääsyä tämän ilmiömäisen kanttorin kanssa.


Thyranen seuraavat tiedossa olevat keikat ovat 2.-3. joulukuuta Black Mass -tapahtumissa Tampereella ja Helsingissä sekä Oulun Hevimestassa 10. joulukuuta. Ensi vuoden rytinöistä yhtye on toistaiseksi julkistanut esiintymisensä Hyvinkään Steelfest Open Air Metal Festival -tapahtumassa toukokuussa.

Sonata Arcticalla on tänään karkkipäivä

The Ninth Hour ilmestyy kauppoihin ja Euroopan kiertue käynnistyy loppuunmyydyllä keikalla Norjan Trondheistä.

7.10.2016
Sonata Arcticalla on tänään merkkipäivä. Yhtyeen yhdeksäs studioalbumi The Ninth Hour on ilmestynyt ja illalla bändi aloittaa 14 keikkaa käsittävän Euroopan kiertueensa loppuunmyydyllä Byscenen -areenalla Norjan Trondheimissä.

Myös huominen veto Ruotsin Borlängessä ja ensi viikon perjantain keikka Hollannin Tilburgissa ovat loppuunmyytyjä. Kiertueella Sonata Arctica esiintyy myös Tanskassa, Saksassa, Englannissa, Ranskassa, Sveitsissä ja Italiassa. Kiertueella Sonata Arcticaa lämmittelee ruotsalainen vuonna 2011 perustettu power metal -yhtye Twilight Force.


Yhtyeen fanit ovat kuumeisesti odottaneet bändin itsensä tuottamaa The Ninth Hour -studioalbumia, jolta on toistaiseksi lohkaistu kaksi singleä, Closer To An Animal ja Life, jonka tyylikkään Ville Juurikkalan ohjaaman musiikkivideon voit tsekata jutun yläpuolelta.

22. lokakuuta Saksan Bochumiin päättyvän Euroopan kiertueen jälkeen bändi huokaisee pari viikkoa, kunnes 6. marraskuuta sonaattorit aloittavat USA:n Charlottesta 33 esiintymistä sisällään pitävän Pohjois-Amerikan kiertueen, joka kestää joulukuun 17 päivään saakka. Kiertueen lämppäribändit ovat norjalais-saksalainen metalliyhtye Leaves' Eyes ja kotimainen melodista death metalia soittava Omnium Gatherum.


Tammi-helmikuussa 2017 yhtye heittää koti-Suomessa seitsemän keikkaa käsittävän kiertueen, jonka lämmittelybändi paljastetaan myöhemmin.  Lisäksi yhtye on merkinnyt helmi-, maalis- ja huhtikuulle jo seitsemän keikkaa Tsekin tasavaltaan, Espanjaan, Portugaliin ja Saksaan. Lisäksi yhtye on kiinnitetty elokuussa Saksassa pidettävälle Wacken Open Air -festivaalille.

 

Thyrane kiinnitettiin Steelfest Open Airiin

Kemiläisbändi julkistaa piakkoin uuden kokoonpanonsa.

29.9.2016
Viime kesän jykevän paluun keikkalavoille Oulun Jalometallissa kymmenen vuoden tauon jälkeen tehnyt kemiläinen Thyrane on kiinnitetty ensi  toukokuussa Hyvinkäällä järjestettävään Steelfest Open Air -tapahtumaan.

19.-20.5. kuudetta kertaa järjestettävä Steelfest Open Airin on pestattu lisäksi muun muassa black metalia soittavat ranskalainen Peste Noire ja yhdysvaltalainen Nighbringer. Hyvinkään Villatehtaan lavalla nähdään myös harvoin livevetoja tarjoileva Anal Blasphemy ja black metal -veteraani Behexen.


Tapahtuman kiinnityksiin lukeutuvat myös kotimaiset funeral doom -yhtyeet Skepticism ja Shape of Despair, tunnelmallista black metallia paahtava Kalmankantaja, death metalcombo Firespawn (SWE), Enthroned (BEL), Fin (USA), Lvcifyre (UK), Necrowretch (FRA), Cut Up (SWE), Sinister (NED), Azazel, Korgonthurus, Baptism ja Sargeist.

Tapahtuman ennakkolippuja myy Tiketti. Ensimmäiset 200 kahden päivän lippua irtoaa 75 eurolla, kun normaalihinta on 80€. Koulumajoituksen sisältävä kahden päivän lippupaketti maksaa sadalta ensimmäiseltä sata euroa, sen jälkeen 123 euroa.


Uudelleen aktivoitunut Thyrane nähdään livenä jo aiemmin ainakin pariin otteeseen. Bändi soittaa 2. joulukuuta  Tampereella pidettävässä mustan metallin Black Mass -tapahtumassa sekä 10. joulukuuta Oulun Hevimestassa Rites of North II -tapahtuman pääesiintyjänä.

Thyranelle Oulussa lauteita lämmittelevät kohta 10 vuotta okkultistisen black metallin sanomaa levittänyt jyväskyläläinen Funerary Bell, jonka jäsenistö on varsin tuttu monista muista black metal yhteyksistä alan harrastajille sekä illan avaava viime vuonna viimeisimmän täyspitkänsä julkaissut oululainen Curse Upon A Prayer.

Thyrane julkistaa piakkoin uuden kokoonpanonsa, sillä Jalometallin keikan jälkeen kosketinsoittaja HM ilmoitti, ettei jatka yhtyeen riveissä. Bändi ilmoitti kunnioittavansa päätöstä painottaen HM:n olleen vuosien varrella tärkeä osa bändiä. Siitä lähtien bändi on etsinyt uutta kosketinsoittajaa.

Thyrane heinäkuussa Jalometallin lavalla Oulussa enemmän kuin innostuneen yleisön edessä.

”Bändillä on vielä paljon annettavaa”

Thyrane kiinnettiin Black Mass -tapahtumaan, lisää keikkoja tulossa

7.9.2016
Kesällä Oulun jalometalli -festivaaleilla vakuuttavan paluukeikan kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen tehnyt kemiläinen metalliyhtye Thyrane jatkaa uraansa. Bändi on kiinnitetty 2. joulukuuta Tampereella pidettävään mustan metallin Black Mass -tapahtumaan.

Thyranen lisäksi Tampereen Hiedanrannan uudessa kulttuurikeskus Kuivaamossa mesoavat muun muassa tamperelainen, Lord Sargofagianin luotsaama blackmetal-pumppu Baptism ja Ahvenanmaalta ponnistava deathmetal -yhtye Vorum. Baptism on julkaissut neljä studioalbumia, joista viimeisin on vuonna 2012 ilmestynyt As the Darkness Enters. Vorumin viimeisin tuotos on viiden biisin Current Mouth -äänite vuodelta 2015.

Tapahtuma jatkuu 3.12 Helsingin Ääniwallissa ja siellä soittavat Baptismin ja Vorumin lisäksi ainakin turkulainen Archgoat. Lisää esiintyjiä niin Tampereelle kuin Helsinkiinkin julkistetaan myöhemmin.

 

Thyrane soittaa Tampereella ja muillakin tulevilla, myöhemmin julkistettavilla keikoilla vanhaa materiaaliaan.
– Vanhalla matskulla keikkailu on tällä hetkellä ainoa oikea vaihtoehto. Uskon, että bändillä on vielä niin paljon annettavaa vanhemmasta tuotannosta, jo siksikin koska viimeisimmän levyn (Travesty of Heavenly Essence, 2005) biisejähän me ei olla veivailtu keikoilla Jalometallia lukuunottamatta veivailtu, yhtyeen pääjehu Blastmor kertoo.
– Ja kyllä, lisääkin keikkoja on tulossa, mutta niistä ollaan vielä hissukseen. Kerrotaan kun aika on oikea, Blastmor lisää.
Yhtyeessä on tapahtunut myös ainakin yksi miehistönvaihdos. Kosketinsoittaja Hannamari soitti viimeisen keikkansa Thyranessa Jalometallissa. Uudistunut Thyrane julkistetaan myöhemmin uusien promokuvien kera. Kokoonpanosta Blastmor ei tällä erää sen enempää turise.
– Mutta jos sanon, että ollaan kuitenkin täydessä keikkavalmiudessa, niin kertoohan sekin jotain, mies virnistää.

Jalometallissa Thyrane soitti kokoonpanolla Blastmor (kitara, laulu), Daemon (basso), Hanna-Mari (koskettimet), Joni Lahdenkauppi (kitara) ja Ville Miinala (rummut).

Thyranen setti Jalometallissa näytti tältä:

1. Intro + Insidious dream of inhuman fear
2. Parasites of submission
3. Satanist
4. Words of the prophet
5. Crushing defeat of the triune godhead
6. Black harmony
7. Travesty of heavenly essence
8. Chaotic profane phenomena
9. In the shape of a demon
10. Dance in the air
11.
Satanic ages overture
Encore: Nox Diaboli

Thyranen Black Mass -keikoista ensimmäisenä kertoi inferno.fi

Sonata Arctica Suomen kiertueelle alkuvuodesta 2017

6.9.2016
7. lokakuuta uuden The Ninth Hour -albumin julkaiseva Sonata Arctica iskeytyy Suomen keikkalavoille alkuvuodesta. The Ninth Hour on järjestyksessään yhdeksäs Sonata Arctica -albumi ja levyn on jälleen tuottanut yhtye itse.

Suomen kiertue pitää sisällään seitsemän keikkaa. Kiertue lähtee liikkeelle 18. tammikuuta Jyväskylän Lutakosta ja päättyy 4. helmikuuta Joensuun Kerubi-klubille. Rundin ainoa Pohjois-Suomen keikka on Oulun Areenalla perjantaina 20. tammikuuta. Katso kaikki keikat lipunhintoineen alta. Lipunmyynti keikoille alkaa keskiviikkona 7.9. klo 12. Kiertueen lämmittelybändistä tiedotetaan myöhemmin.

Lokakuussa Sonata Arctica tekee 14 keikkaa käsittävän Euroopan kiertueen, jonka avausesiintyminen Norjan Trondheimissä 7.10. on loppuunmyyty. Myös Hollannin Tilburgissa 14. lokakuuta pidettävä keikka on loppuunmyyty. Kiertueella Sonata Arctica esiintyy myös Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Englannissa, Ranskassa, Sveitsissä ja Italiassa.

Marras-joulukuussa sonaattorit kiertävät Pohjois-Amerikkaa. Laaja kiertue käsittää 33 esiintymistä USA:ssa ja Kanadassa. Mittavien kiertueiden myötä bändin jo ennestäänkin uskomaton live-kunto eittämättä hioutuu taatusti huippuunsa ennen kotimaan vetoja.

Tänä kesänä Sonata Arctica teki toistakymmentä festarikeikkaa, joista viimeisimpänä erikoisuutena akustinen veto Pyhätunturin Aittakurussa. Kesän ainoan sähköisen keikkansa yhtye veti Kemin Satama Open Airissa. Ruutinpuiston keikan ohjelmisto oli osin yhtyeen fanien valitsema. Keikan avausbiisinä yhtye soitti vuonna 2001 ilmestyneeltä Silence –albumilta kappaleen The Power of One livenä ensimmäisen kerran sitten vuoden 2002. Harvinaista herkkua oli myös vuoden 2003 Winterheart´s Guild –albumilta ohjelmistoon poimittu The Misery, jonka edellinen live-esitys oli vuodelta 2011.

 

Sonata Arctica – The Ninth Hour World Tour – Finland 2017

 

Ke 18.1. Lutakko, Jyväskylä – S/K18. Liput 25,00 € / 23,00 € jäsenille / 28,00 €. lippu.fi, jelmu.net

To 19.1. Rytmikorjaamo, Seinäjoki – K18. Liput 25,50 € / 22,50 € jäsenille / 27,00€. rytmikorjaamo.fi/klubi, Tiketti

Pe 20.1. Areena, Oulu – K18. Liput 27,50 € / 30,00 €. www.ticketmaster.fi

Pe 27.1. The Circus, Helsinki – K18. Liput 27,50 € / 28,00 €. www.ticketmaster.fi

La 28.1. Apollo, Turku – K22. Liput 30,00€ / 35,00€ / 40,00€. lippu.fi

Pe 3.2. House Of Rock, Kouvola – K18. Liput 25,00 € / 28,00 €. digilippu.fi

La 4.2. Kerubi, Joensuu. Liput 22,00 € / 24,50 €. www.tiketti.fi, levy-eskot

Nightwish -yhtyettä on haviteltu viime vuosina useaan otteeseen Kemiin. Yritykset eivät ole onnistuneet, mutta Raskasta Joulua -kiertue tuo joulukuussa Kemiin yhtyeen molemmat laulusolistit Floor Jansenin ja Marco Hietalan. Kuva: Juhani Hiltunen.

Nightwishin Floor Jansen Kemiin

Hollantilaislaulaja on mukana Tervahallilla pidettävässä Raskasta Joulua -konsertissa 2. joulukuuta.

29.8.2016
Raskasta Joulua -kiertue pysähtyy tänä vuonna ensimmäistä kertaa Kemiin. Perjantaina 2. joulukuuta Tervahallissa pidettävän konsertin solisteja ovat Nightwish -yhtyeen Floor Jansen ja Marco Hietala, Ville Tuomi (Suburban Tribe, Leningrad Cowboys) sekä Antony Parviainen (Machine Men).

Raskasta joulua on tuottaja ja kitaristi Erkka Korhosen vuonna 2004 perustama projekti, joka esittää joululauluja raskaammin sovitettuina versioina. 12. kertaa liikkeelle lähtevä kiertue nähdään marras-joulukuussa liki 30 eri hallissa, areenalla ja konserttisalissa. Lapissa kiertue koetaan Kemin lisäksi Rovaniemen Lappi Areenalla lauantaina 3. joulukuuta.

Hollantilainen 35-vuotias Floor Jansen on mukana kiertueella ensimmäistä kertaa. Hän on toiminut ympäri maailmaa suositun Nightwish -yhtyeen laulusolistina lokakuusta 2013 alkaen. Hän laulaa myös yhtyeen uusimmalla, viime vuonna ilmestyneellä Endless Forms Most Beautiful -albumilla.

 

Raskasta Joulua -yhtyettä johtaa kitaristi Erkka Korhonen kumppaneinaan rumpali Mirka Rantanen, kitaristi Tuomas Wäinölä, basisti Erkki Silvennoinen ja kosketinsoittaja Vili Ollila.

Viime vuosina Raskasta Joulua -konsertit ovat olleet usein loppuunmyytyjä. Tämänkin vuoden kiertueesta muutama konsertti on jo loppuunmyyty. Kemin konserttiin 39 euron hintaisia lippuja on vielä saatavissa. Niitä myy www.lippu.fi

Viime vuonna yleisöennätyksen tehnyt kiertue keräsi konsertteihin 26 000 henkeä ja jouluaattona esitetty Raskasta Joulua Special 467 000 silmäparia ruutujen ääreen.

Menestyksekkään kiertueen lisäksi kokoonpanon akustinen Tulkoon Joulu -levy oli Suomen myydyimpien levyjen TOP20-listalla marras-joulukuun. Niin ikään levyn nimikkoraidasta tehtyä Tulkoon joulu -musiikkivideota on tähän mennessä katsottu Youtubesta yli kaksi miljoonaa kertaa.