Lordi -yhtye uusissa esiintymiskostyymeissään. Toinen vasemmalta on bändin uusi basisti Hiisi.

Lordin uusi Killection-albumi julkaistaan tammikuussa

Fiktiivinen kokoelma sisältää myös "yhden uuden kappaleen", keväällä edessä mittava Euroopan kiertue.

14.10.2019
AFM Records julkaisee ensi vuonna tammikuun 31. päivänä Lordin Killection -albumin, joka johdattaa hirviöviisikon puolentoista kuukauden kiertueelle ympäri Euroopan. Lordin kymmenes studioalbumi on jo ennen julkaisuaan saanut aikaan hyvää värinää ollen yhtyeen tähänastisen tuotannon ehdottomasti omanlaisensa kokonaisuus.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Mukana on tietenkin myös se yksi uusi biisi vuodelta 2019, koska eikös kokoelmalevyissä ole tapana olla myös sellainen, Mr. Lordi alias Tomi Putaansuu perustelee.


Osa levystä äänitetty Torniossa

Osa levystä on äänitetty Tornion musiikkitalon suojissa. Tornio on Lordille läheinen kaupunki, sillä yhtyeen ensimmäisiä demoja äänitettiin siellä jo vuonna 1993, kun Tomi Putaansuu opiskeli Länsi-Lapin ammattioppilaitoksen taiteen ja viestinnän koulutusyksikössä. Sieltä  mies valmistui medianomiksi vuonna 1994.
Tornion lisäksi albumia on äänitetty Helsingissä ja Tampereella.
Lapissa Putaansuu on asunut Tornion lisäksi myös Rovaniemellä ja Keminmaassa.


Keikkasuosiota riittää

Vuonna 1992 perustettu Lordi lukeutuu kiistatta Suomen menestyneimpiin vientituotteisiin, jonka oma visuaalinen maailma on hurmannut miljoonat kuulijat ympäri maailman. Eurooppalaislavoja tasaiseen tahtiin viime vuodet kiertänyt Lordi nauttii tällä hetkellä myös kotimaassaan keikkasuosiota, sillä viime joulukuussa keikka Tavastialla myyntiin pikapikaa loppuun, ja kesällä keikka Hyvinkään Rockfestin lauteilla ampui kentän täyteen.

Seuraavan kerran Suomessa päästään nauttimaan suuresta showsta 13. joulukuuta, jolloin Lordi nähdään Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa.

Ensi kevään Euroopan kiertue starttaa Budapestista 16. helmikuuta ja päättyy 29. maaliskuuta Hollannin Amstelveeniin. Kaikkiaan Killectour 2020 pitää sisällään 29 keikkaa.

Uusi basisti peikkohahmo Hiisi

Lordi on julkaissut virallisilla sivuillaan myös uudet esiintymisasunsa, mikä yhtyeellä on ollut tapana tehdä jokaisen uuden studioalbumin ilmestyessä. Bändissä on tapahtunut myös yksi muutos, sillä pitkäaikainen basisti Ox on jättänyt yhtyeen. Ox soitti viimeisen keikkansa Hyvinkään Rockfesteilla kesällä. Yhtyeen uusi basisti käyttää nimeä Hiisi, joka on "liskomainen peikkohahmo pohjoisesta".

Lordi -yhtyeen kokoonpano on nyt Mr. Lordi, laulu, Amen, sähkökitara, taustalaulu, Mana, rummut, taustalaulu, Hella, kosketinsoittimet, laulu ja Hiisi, basso. Heistä alkuperäisjäseniä ovat Mr. Lordi ja Amen.


Killection-levyn biisilista näyttää seuraavalta:

01           Radio SCG 10
02           Horror For Hire
03           Shake The Baby Silent
04           Like A Bee To The Honey
05           Apollyon
06           SCG10 The Last Hour
07           Blow My Fuse
08           I Dug A Hole In The Yard For You
09           Zombimbo
10           Up To No Good
11           SCG10 Demonic Semitones
12           Cutterfly
13           Evil
14           Scream Demon
15           SCG10 I Am Here


Lordin albumit

Get Heavy, 2002
The Monsterican Dream, 2004
The Arockalypse, 2006
Deadache, 2008
Babez for Breakfast, 2010
To Beast or Not to Beast, 2013
Scare Force One, 2014
Monstereophonic – Theaterror vs. Demonarchy, 2016
Sexorcism, 2018
Killection, 2020

Nyt se tapahtuu: Thyrane vihdoin lavalle Kemissä

Uusi Thyrane -albumi ilmestyy ensi vuonna - 15 vuotta edellisen julkaisun jälkeen.

3.9.2019
Lauantaina 14. syyskuuta se tapahtuu. Kemiläinen black metal-suuruus Thyrane tekee ensimmäisen virallisen keikkansa kotikaupungissaan. Paikaksi on valikoitunut kaupungin johtavan rokkibaarin aseman nopeasti itselleen napannut RockBar & Grill 82. Illan muut bändit ovat Serotonin Syndrome, Spiritual Holocaust ja DIY Torture Device.

Thyranen taival rockmaailmassa on ollut enemmän kuin mielenkiintoinen, johon mahtuu myös yli kymmenen vuoden täydellinen hiljaiselo, joka päättyi kolme vuotta sitten kun bändi lupautui esiintymään vuoden 2016 Jalometalli-festivaaleilla Oulussa.
- Kun Jalometallin keikasta sovittiin, emme itsekään tienneet onko se bändin jäähyväis- vai paluukeikka. Molemmat vaihtoehdot olivat mahdollisia, muistelee yhtyeen nokkamies Blastmor.
Jalometalliin yhtyeen ylipuhui Jalometallin promoottori Marco Järvenpää, bändin hyvä ystävä. Thyranen edellinen keikkakin oli nimenomaan Jalometallissa vuonna 2004. Yhtye soitti samaisella festarilla myös vuosina 2002 ja 2003.

Jäähyväiskeikkahan siitä tuli, mutta ei Thyranelle, vaan Jalometalli-festivaalille, jonka taival päättyi siihen, ainakin toistaiseksi. Thyranelle se oli täydellinen lähtölaukaus uuteen tulemiseen.
Thyranen keikkaa luonnehdittiin jäätäväksi. Bändi oli valmistaunut siihen hyvin ja veti sellaisen keikan, että oksat pois, ikäänkuin bändi ei olisi ikinä tauolla ollutkaan. Yhtye veti teltan täpösen täyteen, vaikka samaan aikaan päälavalla sauhusi powermetalliaan ruotsalainen festivaalin pääesiintyjä Sabaton. Kaikin puolin onnistunut keikka kertoi, että Thyranelle on edelleen kysyntää metallimusiikin kentällä. Pian keikan jälkeen yhtye pestattiinkin Black Mass -tapahtumiin Tampereella, Helsingissä ja Oulussa sekä vuoden 2017 Hyvinkään Steelfestiin ja vuoden 2018 Kaaosfestiin Vaasaan.

Kemi laittoi bändin pannaan 90-luvulla

Mutta miksi Thyrane ei ole vetänyt keikkaa Kemissä.
- Itse asiassa ollaan kyllä, mutta ei levyttävänä bändinä. Bändin alkuaikoina ihan ensimmäinen keikka vedettiin vuonna 1995 Keminmaan nuorisotalolla ja heti seuraavana päivinä Peurasaaren nuorisotalolla ja Karihaaran nuorisotalolla Kemissä.  Vuonna 1996 tultiin Tassuvaivojen jälkeen toiseksi Lockarockissa ja tehtiin Takitsun nuorisotalolla vituralleen mennyt keikka.
- Sen jälkeen meidät laitettiin pannaan, eikä päästy enää esiintymään Kemin nuorisotaloille. Kemin päättäjät pitivät meitä niin arveluttavana bändinä, etteivät halunneet päästää meitä enää lavalle. Taidettiin saarnata black metalliin liittyvää ideologiaa saarnattua sen verran hanakasti, että joidenkin mielestä se ylitti hyvän maun rajat, Blastmor hymähtää.
- Siihen loppuivat Thyranen soitot nuorisotaloilla ja vitutti se meitäkin sen verran, että päätettiin jättää keikkailu Kemissä sikseen. Eikä Kemissä toisaalta semmoisia mestoja ollutkaan, joihin Thyranen black metal olisi solahtanut. Ei esimerkiksi joku Outo Orava tai joku muu tanssisalonki olisi meille passannut mitenkään.

Nyt puitteet on kohdallaan

Niin tai näin, niin virallisiksi keikoiksi Thyrane laskee vain levyttävänä bändinä tekemänsä keikat. Ja niitä yhtye ei ole aiemmin Kemissä tehnyt. Mutta nyt siis tekee.
Aika on kaikin puolin otollinen ja yhtye tulee ihan varmasti vetämään tuvan täyteen. Jokaisen itseään metallifaniksi kutsuvan on siis syytä hankkiutua paikalle, kun Thyrane pääsee irti RockBar -82:n lavalla. Luvassa on aikamoinen spektaakkeli.
- Puitteet kuppilassa ovat kohdallaan. Se on juuri sellainen mesta, jossa haluamme esiintyä. Kun vielä ikkunat peitetään ja valaistus on muutenkin sopivasti synkkä, niin kaikki on kohdallaan. Jos vielä meidän kaikki Facebook- ja muut kaverit on mukana, niin kyllä kelpaa, Blastmor mainitsee.
Blastmorin mukaan kotikonnuilla esiintymiseen tulee ihan varmasti erilainen fiilis muihin keikkoihin verrattuna.
- Jännitystä on mukana joka ikisellä keikalla, kuten pitää ollakin, mutta Kemissä varmasti vielä vähän enemmän, kun yleisössä on paljon tuttuja.

Thyrane ja nimekkäät lämppärit

Ensimmäiseksi viralliseksi keikakseen Thyrane katsoo tehneensä vuonna 1999 Lahden Kasisalissa, jossa esiintyivät myös The 69 Eyes ja Finntroll.
- Olihan ne aikamoisia aikoja ja keikkoja. Tavastialla meillä oli taas lämppärinä Entwine Finntrollin lisäksi. Ja minkälaiset urat nekin bändit ovat tehneet. Tietysti vähän harmittaakin, kun tietää mihin kaikkeen meillä olisi ollut bändinä mahdollisuuksia tuolloin, jos asiat olisivat menneet toisin, Blastmor puntaroi.

Kaikkiaan Thyrane laskee tehneensä parikymmenvuotisella urallaan about 60-70 keikkaa. Viimeksi bändi oli soittopuuhissa yleisön edessä kesäkuussa Kauhajoen Nummirockissa kesäkuussa.
- Aika harvakseltaan on ylipäätään keikkailtu, tehty vain tarkkaan valikoituja keikkoja ja keikkapaikkoja. Se tarkoittaa sitä että me on mietetty, että päästään soittamaan oikeasti hyvässä seurassa, sellaisten bändien kanssa joilla on meille merkitystä, Blastmor huomauttaa.
Esimerkkinä Blastmor nostaa viime vuoden lokakuussa Helsingin loppuunmyydyssä Nosturissa ...and Oceans ja Trollheims Grott -yhtyeiden kanssa tehdyn keikan.
- Se ja muut samantyyppiset keikat jättävät oikeanlaisen palon tehdä lisää keikkoja. Ne ovat vain helvetin hienoja, mies taustoittaa.

Uusi levy työn alla

Pelkästään keikkailuun Thyranen aktivoituminen ei ole jäänyt, sillä bändi työstää parhaillaan uutta levyään, joka on bändin viides pitkäsoitto. Edellisestä onkin aikaa, sillä Travesty of Heavenly Essence ilmestyi vuonna 2005.
- Uusi levy julkaistaan ensi vuonna, kun Travestyn julkaisemisesta tulee kuluneeksi 15 vuotta. Aika vitun pitkä aika, Blastmor virnistää.
Vielä nimettömälle albumille tulee noin kymmenen biisiä.
- Kitarat, bassot ja koskettimet nauhoitetaan kotioloissa, rummut, laulu ja miksaus tehdään Tico Ticon studiossa. Tällä hetkellä pohjat on soitettu viiteen biisiin.
Blastmorin mukaan yhtye ei ole pitänyt erityistä hoppua levynteon kanssa.
- Mitäpä sitä, kun ei ole levytyssopimusten tuomia paineita, kuten nuoruusvuosina. Kaiken voi tehdä paljon hitaammin ja biisit voi hioa niin, että niihin on varmasti itse tyytyväinen. Ja itse haluan tehdä biisit siten, että niitä voidaan esittää myös keikoilla ilman mitään taustanauhoja. Näin ei jää itselleenkään mitään hampaankoloon. Ja kai se on myönnettävä, että rima on tosi korkealla, Blastmor päättää.
Aiempiin levytyksiin; Symphonies of Infernality, 1999, The Spirit of Rebellion, 2000), Hypnotic, 2003 ja Travesty of Heavenly Essence, 2005, Blastmor on edelleen tyytyväinen.
- Mutta Hypnoticia ei olisi ikinä pitänyt julkaista Thyrane -nimellä, koska se ei ole black metallia. Oma suhtautuminen siihen on siksi kaksijakoinen, Blastmor päättää.

Thyranen kokoonpano Kemissä on sama, jolla yhtye on tehnyt kaikki 2006 Jalometallin jälkeiset keikat. Jalometallissahan kosketinsoittaja Hanna-Mari oli viimeistä kertaa mukana, sen jälkeen kiippariosaston otti haltuunsa Lazarus. Bändin muut jäsenet ovat siis edelleen Daemon (basso), Joni Lahdenkauppi (kitara) ja Ville Miinala (rummut). Blastmor itse hoitaa puolestaan laulamisen kitaroinnin ohella.

Sonata Arctica julkaisi uuden singlen videon kera

Kappale Cold on toinen lohkaisu syyskuussa ilmestyvältä Talviyö -albumilta.

24.8.2019
Sonata Arctica on julkaissut jo toisen kappaleen kahden viikon kuluttua ilmestyvältä Talviyö -albumilta. Kauniin kappaleen nimi on Cold. Ensimmäinen singlelohkaisu, kappale nimeltä A Little Less Understanding julkaistiin juhannuksen alla.

6. syyskuuta ilmestyvä Talviyö on kemiläisyhtyeen kymmenes studioalbumi. Se sisältää 11 biisiä. Jo julkaistujen singlebiisien lisäksi levyltä löytyvät kappaleet Message from the Sun, Whirlwind, Storm the Armada, The Last of the Lambs, Who Failed the Most, Ismo´s Got Good Rectors, Demon´s Cage, The Raven Still Flies ja The Garden.

Vuonna 1996 perustetun yhtyeen edellinen studioalbumi The Ninth Hour ilmestyi  vuonna 2016. Debyyttialbumi Ecliptica julkaistiin vuonna 1999, joka aloitti yhtyeen maailmanvalloituksen. Bändin suosio on edelleen huikeaa. Siitä kertoo esimerkiksi yli miljoonaan yltävä Facebook-tykkääjien määrä. Tarkka luku on tällä hetkellä 1 126 152.


Pohjois-Amerikan kiertueelle

Yhtye aloittaa levyn julkaisupäivänä 6. syyskuuta laajan, 34 keikkaa käsittävän Pohjois-Amerikan kiertueen Floridan Margatesta. Kiertue päätyyy 17. lokakuuta Connecticutin osavaltion Hartfordiin. Yhtye nähdään myös Orlandossa, Charlottessa, Silver Springissä, Worhesterissä, New Yorkissa, Edmontonissa, Quebecissa, Torontossa, Detroitissa, Clevelandissa, Chicagossa, St. Paulissa, Kansas Cityssä, Denverissä, Salt Lake Cityssä, Edmontonissa, Calgaryssä, Vancouverissa, Seattlessa, San Franciscossa, Anaheimissa, Tempessä, Dallasissa, St. Luisissa, Atlantassa, St. Petersburgissa, Durhamissa, Charlestonissa, Baltimoressa ja Clifton Parkissa. Kiertueella ovat mukana myös amerikkalainen Kamelot ja kotimainen Battle Beast.

Palattuaan rapakon takaa yhtye huilaa hetken ja tekee sen jälkeen lyhyen, vain neljä keikkaa käsittävän Suomen kiertueen 6.-9.11. esiintyen Tampereella, Helsingissä, Laukaassa ja Kuopiossa ja jatkaa välittömästi Euroopan rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta. 14. joulukuuta Saksan Bochumiin päättyvä kiertue on saanut nimekseen The Raven still flies over Europe. Kiertueella ovat mukana myös Edge Of Paradise ja Temple Balls.

Videotervehdys Keminmaan Taiteiden Yöhön

Talviyön julkaisupäivää seuraavana lauantaina 7.9. Sonata Arctica on mukana myös Keminmaan ensimmäisessä Taiteiden Yö -tapahtumassa, vaikka yhtye onkin fyysisesti jo Yhdysvalloissa.

Bändi lähettää Keminmaan koulukeskuksen Valleniussaliin videotervehdyksen, joka esitetään klo 12 alkavan Taiteiden Yön avauksen yhteydessä. Yhtye lahjoittaa myös pari tuotepakettia, jotka arvotaan kaikkien Keminmaan Taiteiden Yössä kävijöiden kesken.

Insomniumin uusi kokoonpano näyttää tältä.

Jani Liimatainen virallisesti Insomniumin riveihin

Insomniumin Heart like a grave -albumin kansi näyttää tältä.

Bändin lokakuussa julkaistava uusi Heart Like A Grave -albumi on syväsukellus suomalaiseen melankoliaan

16.7.2019
Melodista death metallia soittava Insomnium julkaisee uuden Heart Like A Grave -albuminsa 4. lokakuuta maailmanlaajuisesti Century Median kautta ja samalla julkistaa uuden kokoonpanonsa, joka täydentyy virallisesti kemiläislähtöisellä kitaristi Jani Liimataisella, joka on jo nähty aika ajoin yhtyeen livekokoonpanossa.

- Vuonna 2018 kävi selväksi, että Ville Friman ei voinut yhdistää enää uraansa Yorkin yliopistossa kiertue-elämän kanssa. Päätimme, että kolmas kitaristi on tarpeen, jotta saamme homman toimimaan. Kauas ei tarvinnut katsoa, sillä Jani Liimatainen on ollut jo mukana livekeikoillamme useammalla kiertueella. Miekkonen on myös mitä mainioin muusikko, vokalisti, biisintekijä ja vielä kaupan päälle mukava hemmo, joten päätös oli äärimmäisen helppo, Insomnium kertoo.

- On iso kunnia liittyä näin hienoon yhtyeeseen. Olen paikkaillut Villeä aina tarvittaessa jo vuodesta 2015, joten vastaus heidän kysymykseensä oli selvä. Odotan innolla tulevia seikkailuja näiden jätkien kanssa, joita ylpeänä kutsun myös ystävikseni, Jani toteaa.

Myös Ville Friman on iloinen tästä päätöksestä.
- Kun Jani on messissä, meillä on kasassa takuuvarma lineup, jolla keikat saadaan tehtyä täysillä ympäri maailman, Ville toteaa ja lupaa näkyvä myös kiertueilla aina kun se on vain mahdollista.

Tästä eteenpäin bändin kokoonpano on:
Markus Hirvonen – Rummut
Ville Friman – Kitarat ja laulu
Niilo Sevänen – Laulu ja basso
Markus Vanhala – Kitarat
Jani Liimatainen – Kitarat ja laulu

Uuden albumin konseptina yhtyeen mukaan on sukeltaa syvälle suomalaisen melankolian sydämeen.
- Inspiraation lähteinä olivat synkimmät ja surullisimmat laulut, runot ja tarinat, jotka todella ovat onnistuneet vangitsemaan pohjoisen synkkyyden, bändi luonnehtii ja nostaa esiin esimerkiksi Saima Harmajan runot, Tapio Rautavaaran tuotannon sekä Peltoniemen Hintriikan surumarssin fiilikset – omien elämänkokemustensa ohella.

Entistä rikkaamman soundimaailman tarjoilevan uutuuslevyn takana löytyy pohjoista voimaa myös lahden toiselta puolen, sillä ruotsalainen Jens Bogren miksasi ja masteroi kokonaisuuden.

Heart Like A Groven biisilista näyttää seuraavalta:

1.    Wail of the North
2.    Valediction
3.    Neverlast
4.    Pale Morning Star
5.    And Bells They Toll
6.    The Offering
7.    Mute Is My Sorrow
8.    Twilight Trails
9.    Heart Like a Grave
10.   
Karelia

Jo taannoin julkistettiin Insomniumin marras-joulukuun 27 keikan Euroopan-kiertue yhdessä The Black Dahlia Murderin ja Stam1nan kanssa. Kiertue visiteeraa Ranskassa, Espanjassa Sveitsissä, Itävallassa, Puolassa, Tsekissä, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Luxembourgissa ja Belgiassa. Rundi alkaa Pariisista 12. marraskuuta ja päättyy 13.12. Antwerpeniin.