Lihamyllyn paluu rottaluolaan

Meatgrinder. Kuva: Oona Jakku.

Torniolaisyhtye Meatgrinder julkaisi uutta materiaalia viiden vuoden tauon jälkeen.

5.1.2021
Torniolaisyhtye Meatgrinder on julkaissut uutta musiikkia pitkästä aikaa.
- Edellisestä julkaisusta on vierähtänyt jo viisi vuotta, joten viimeistään nyt on aika palata kunnolla sorvin äärelle, yhtye kertoi viime vuoden viimeisenä päivänä Facebookissa jakamassaan päivityksessä.

Päivitys sisälsi linkin Spotify-palveluun ja siellä singlen Return to the Ratsnest äärelle. Sinkku sisältää kaksi biisiä, Manic Beer Feaster ja ACAB. Pituutta julkaisulla on yhteensä kokonaiset kaksi minuuttia ja 19 sekuntia. Julkaisijaksi on merkitty Mulkuting Records 2020.
Yhtyeen mukaan kyseessä on kaamosajasta huolimatta tuhannen auringon voimalla kasattu pläjäys.

Vuonna 2012 perustettu Meatgrinder on viime vuosina ollut melko hissuksiin, mutta aina silloin tällöin rottaluolasta on jotain elonmerkkejä tullut. Viime syyskuussa bändi piipahti keikalla Helsingin Lepakkoluolassa Extraordinarily Spectacular Ultimate Gameshow -tapahtumassa. Vajaata vuotta aiemmin, marraskuussaä 2019 Meatgrinder esiintyi RÄSH -minitourin merkeissä Oulussa, Jyväskylässä ja Helsingissä.

Sitä edelliset havainnot yhtyeestä - jonka toiminnan loppumisvuodeksi lappilaisen populaarimusiikin löytöpiste Populappi on ehtinyt merkitä jo vuoden 2016 - vuosilta 2014 ja 2015. Vuonna 2014 Meatgrinder sijoittui Kemissä pidetyssä Lockarock-bändikilpailussa kolmanneksi. Tuolloin myös Rokkineuvos istui kisan tuomaristossa. Vuonna 2015 Meatgrinder palkittiin Porvoossa pidetyssä Sounds 2015 -tapahtumassa tuhannen euron stipendillä.

Genrekseen yhtye määrittelee crossover thrashin. Bändin antia on kuvailtu myös kalja- tai pizzarässiksi. Viimeisten tietojen mukaan yhtyeen muodostavat yhä vokalisti Antti Mäki, basisti Samuel Mäkinen, rumpali Antti Liakka, soolokitaristi Juho Lalli ja rytmikitaristi Eemeli Haarala. Viimeisten tietojen mukaan siksi, että yhtye ei nettimaailmassa itsestään kovin tarkkoja tietoja - ei edes Facebook-sivuillaan - jakele.

Sinkkujulkaisuun liittyvän päivityksen lisäksi yhtye ei ole kertonut tulevaisuuden suunnitelmistaan. Anyway, yhtyeen Return to the Ratsnest -sinkun antiin voi tutustua osoitteessa: https://open.spotify.com/album/0o711XH1ONJSt3POqEGb35…

Ja yhtyeen Facebook-sivu löytyy täältä: https://www.facebook.com/MEATGR1NDERKitaristi Alexi Laiho on kuollut

Alexi Laiho. Kuva: terhi Ylimäinen.


04.01.2020
Yksi maailman tunnetuimmista kitaristeista, Alexi Laiho, on kuollut vain 41-vuotiaana. Children of Bodom -yhtyeen keulamiehenä maineeseen noussut muusikko menehtyi viime viikolla kodissaan Helsingissä. Laiho oli kärsinyt pitkäaikaisista terveysongelmista viime vuosien aikana.

Alexi Laihon ja rumpali Jaska Raatikaisen perustama Children of Bodom aloitti uransa vuonna 1993, ja yhtye oli yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä metalliyhtyeistä aina vuoden 2019 lopulla nähtyyn jäähyväiskonserttiin saakka. Viime vuonna Alexi Laiho muodosti ympärilleen Bodom After Midnight -kokoonpanon, joka ehti äänittää kolme kappaletta ja kuvata yhden musiikkivideon, jotka julkaistaan postuumisti vielä määrittelemättömänä ajankohtana.

Children of Bodomin lisäksi Laiho vaikutti muun muassa Warmenin, Sinergyn sekä Kylähullut-yhtyeen ja The Local Bandin riveissä. Esimerkiksi Metal Hammer Golden Gods -palkinnolla sekä lukuisilla muilla kansainvälisillä tunnustuksilla palkittu kitaristi nähtiin myös Helsingin Juhlaviikkoja varten säveltämänsä, Senaatintorille sata kitaristia koonneen 100 Guitars From Hel -jättikonsertin tähtenä vuonna 2015.

- Olemme musertuneita rakkaan ystävämme ja bändimme jäsenen äkillisestä poismenosta. Sanat eivät pysty kuvailemaan sitä järkytystä ja surua, jota tunnemme, Bodom After Midnight -yhtyeen Daniel Freyberg, Mitja Toivonen sekä Waltteri Väyrynen sanovat.

Lahjakas kitaristi ja muusikko nautti suuresti myös roolistaan uusperheen isänä, enona sekä kummisetänä. Tärkeät perhesuhteet toivatkin Laiholle varsinkin viimeisimpien vuosien aikana hyvää vastapainoa aktiivisen kiertämisen rinnalle. Hänellä oli erityisen läheinen ja lämmin suhde isosiskoonsa, vanhempiinsa ja isosiskonsa tyttäreen. Sisko kertoo:
- Olemme kaikki syvästi järkyttyneitä ja surun murtamia. Toivomme koko perhe, että saamme rauhan päästä tämän vaikean ajan yli. Pikkuveljeni tullaan hautaamaan perhepiirissä.

Alexi Laihoa jää kaipaamaan myös hänen perheensä Australiassa.
- Alexi oli mitä rakastavin ja uskomattomin aviomies ja isä. Sydämemme ovat ikuisesti palasina, Kelli Wright-Laiho sanoo.

Sonata Arctica täyttää 25 vuotta

Klikkaa kuva, niin saat sen isommaksi.

Kattava juhlakiertue Suomessa ensi keväänä, liput jo myynnissä

17.12.2020
Yksi Suomen kautta aikain menestyneimmistä metalliyhtyeistä, kemiläinen Sonata Arctica, täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 25 vuotta. Neljännesvuosisadan mittaista matkaa päästään juhlimaan kotimaassa 12 kaupungin verran helmi-maaliskuussa. Kiertue alkaa Jyväskylän Lutakosta 18. helmikuuta ja matkaa läpi Suomen päättyen Espoon Kulttuurikeskukseen 26. maaliskuuta.

- Ensimmäiset 25 vuotta on ollut huikea matka Sonata Arcticalle. Tässä sitä vielä ollaan kaikenlaisten seikkailujen jälkeen. Kunhan vuosi vaihtuu, kaikki vuoden 2021 keikat vedetään 25th anniversary tour -nimikkeen alla, ja keikoilla kuullaan läpileikkaus yhtyeen koko tähänastisesta tuotannosta, bändi kertoo.

Sonata Arctica räjäytti pankin heti Ecliptica-esikoisalbumillaan vuonna 1999, ja sittemmin meno on ollut melkoista. Kymmenen studioalbumin, lukemattomien kiertueiden ja jättimäisten festivaalikeikkojen jälkeen keskiössä on edelleen melodinen metalli, ja yhtye aikoo jatkaa samalla linjalla. Sonata Arctican edellinen Talviyö-albumi julkaistiin vuonna 2019.

Kaikki tulevan kiertueen ennakkoliput ovat nyt myynnissä lipunmyyntipalveluissa.

Kotikaupungissaan Kemissä bändi nähdään elokuun alussa pidettävässä Satama Open Air -festivaalissa.

 

Metallimuusikot kunnioittavat Suomen itsenäisyyspäivää - tietysti äänittämällä Metalli-Finlandian

6.12.2020
Myös suomalaisilta metallimuusikoilta löytyy kosolti isänmaallisuutta, minkä he osoittavat omalla tavallaan. 13 eri yhtyeissä soittavaa metallimuusikkoa äänitti Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi Finlandia-hymnin metalliversion. Tsekkaa biisi jutun yläpuolelta.

- Suomen itsenäisyyden sadantenakolmantena vuonna maailma ja Suomi on kokenut jotain ennennäkemättömän katastrofaalista. Vaikka pandemia on rajoituksineen tuonut monille pelkoa ja menetyksiä, on musiikki silti asia, joka yhdistää ihmisiä jopa kaikkein epätoivoisimmalla hetkellä, kirjoittaa Metalli-Finlandian saatesanoissa mm. oululaisesta Epileptica -yhtyeestä tunnettu J. Palmroos, joka on tuottanut kappaleen.

- Kappaleella on varmasti paikka jokaisen suomalaisen ja Suomessa asuvan sydämessä. Pidetään toisistamme huolta. Keep listening metal, J. Palmroos jatkaa.

Metalli-Finlandialla lauluvat Ilkka Keskitalo (King Company), Pete Ahonen (Burning Point, Stargazery), Jonne Järvelä (Korpiklaani, Jonne), Jari Tiura (Stargazery, Michael Schenker Group), Seidi Koivusalo (Epileptica, Ekakierros) ja Tomi Kurtti (Mysterizer).

Huikeasta soitosta vastaavat rytmikitaristi Esa Orjatsalo (Metal De Facto, Bloody Hell), soolokitaristit Tomi Nikula (Epileptica) ja Joonas Pulkkinen (Shereign, Black light  discipline), bassoa jytkyttää Lauri Huovinen (Bad Baron, Zarthas), rumpuja paukuttaa Atte Palokangas (Beast In Black, Agonizer, Thunderstone)  ja koskettimien takaa löytyy itse  J. Palmroos (Epileptica, Mysterizer, Stargazery).