Santa Lucian Perse palaa -olut lanseerataan perjantaina Kemissä

Rokkineuvos haastattelee bändiä Oluthuone Kukossa pidettävässä tilaisuudessa. Koko bändi on paikalla.

12.12.2019
Tornion Panimo lanseeraa Lucian päivänä kemiläisbändi Santa Lucian nimikko-oluen, joka kantaa yhtyeen kokoelmalevyn Perse palaa -nimeä. Kaikille avoimet ja maksuttomat lanseerausbileet pidetään Oluthuone Kukossa Kemissä perjantaina 13.12. klo 19 alkaen. Paikalla on koko Santa Lucia -bändi ja Tornion Panimon edustajat. Tilaisuudessa Rokkineuvos haastattelee bändiä. Yhtye ei soita tilaisuudessa, mutta yhtyeen musiikkia kyllä kuullaan.

Bileissä juhlistetaan myös Perse palaa – kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987-1992 -kokoelman toista painosta ensimmäisen 350 kappaleen myytyä loppuun ennätysajassa. Ensimmäinen painos julkaistiin 30. elokuuta, siis vain runsaat kolme kuukautta sitten.
- Toinen, kansainvälinen painoskin on lähes loppuunmyyty, mutta sitä voi vielä tilata Svart Recordsilta, laulusolisti Mape Morottaja vinkkaa. Tilaaminen käy vaikkapa tämän linkin kautta: https://svartrecords.com/product/perse-palaa-kaikki-levytykset-ja-vahiten-havettavat-demot-1987-1992-red-vinyl/
- Toiseen painokseen tehtiin myös tiivistelmä historiikista englanniksi, sillä haastattelupyyntöjä on tullut mm. Brasiliasta, Espanjasta ja Saksasta, Mape lisää.

Kokoelmalta löytyy Santa Lucian koko levytetty tuotanto sekä yhdeksän ennen julkaisematonta demobiisiä kolmen punaisen vinyylin kokonaisuutena. Vinyyleiltä löytyy luonnollisesti myös yhtyeen ainoaksi jäänyt pitkäsoitto Arktista hysteriaa sekä uudelleen miksattu ja bändin viimeiseksi jäänyt virallinen julkaisu Neljä tunnelia tuonelaan.

Arkista hysteriaa ilmestyi vuonna 1990 ja EP Neljä Tunnelia Tuonelaan 1992. Lisäksi yhtye julkaisi uransa aikana neljä singleä, Sankarit/Viimeinen Aamu (1988), Miljoona Ruusua/Pyhä Yö (1988), Ruusutarha/Vihaan sinua (1989) ja Harhaa/Pelastus avaruudesta (1990).

Rolling Stone käynnisti kuhinan

Kun Perse palaa -kokoelma julkaistiin kukaan ei aavistanut mitä tuleman pitää.
Ei levy-yhtiö, eikä bändi.
28. elokuuta, siis kaksi päivää ennen kokoelman julkaisua arvovaltainen, maailman tunnetuimpiin musiikkijulkaisuihin lukeutuva laajalevikkinen amerikkalainen Rolling Stone -lehti julkaisi kriitikko Hank Shteamerin kirjoittaman pitkän artikkelin Santa Luciasta.
– Santa Lucian pitkät ja arvaamattomat kappaleet muistuttavat monin paikoin dystooppista taidemetalliyhtyettä Voivodia, jos tuo yhtye olisi maustanut soundiaan goottilaisella new wavella ja proto-pop-punkilla.
Shteamerin mielestä bändin ulosannin hienostuneisuus tulee vakuuttavammaksi kun ottaa huomioon, että Santa Lucian viisi jäsentä – kaikki naisia – olivat vain 12-vuotiaita bändiä perustettaessa ja 16-vuotiaita levytyssopimusta tehdessä. Kemiläisbändistä selvästi innostuneen Shteamerin mukaan viiden suomalaisteinin 1980-luvun bändi julkaisi vuoden 2019 tyylikkäimmän uusintapainoksen.

Rockmaailman raamatuksikin mainitun Rolling Stonen mukaan yhtye kutoi metallista, progesta, punkista ja popista oudon, mutta kiehtovan kokonaisuuden. Mape Morottajan laulua lehti kuvaili karismaattiseksi ja vertaili sitä nuoreen Björkiin. Kati Pyykön kitarointia Shteamer kuvasi upeaksi. Kauttaaltaan ylistävässä artikkelissa Shteamerin mukaan Santa Lucian tapa sekoittaa genrejä on yhtä aikaa tyrmistyttävä ja riemastuttava.

Tornion Panimo innostui välittömästi

– Rekisteröin suurella ilolla Santa Lucian -julkaisun ja sen ympärillä käynnistyneen pöhinän. Ajattelin heti, että totta kai meidän täytyy panna kemiläisbändille tribuuttiolut. Olen itse samalta kylältä kuin bändiläiset, joten mukana on rutkasti kotiseutunostalgiaa, kertoo Tornion Panimon myyntipäällikkö Heikki Huhtamäki.
Panimo ei lähtenyt vain lyömään Santa Lucia -etikettiä jo olemassa olevaan olueensa, vaan toimitusjohtaja Kaj Kostiander halusi luoda jotain uutta yhdessä Santa Lucian jäsenten kanssa.
– Tornion Panimo on tullut tunnetuksi menestyksestään oluenpanon kuninkuuslajissa eli lagerin panemisessa. Keskustelimme bändin kanssa heidän toiveistaan. Heillä oli yksi vaihtoehto ylitse muiden ja se oli chili. Oluen nimi, Perse palaa, vie ajatukset luontevasti tulisen ruuan suuntaan. Melko hurjaahan se oli tömäyttää chiliä lageriin, mutta rohkea ja rajoja rikkova bändi ansaitsee rohkean ja rajoja rikkovan oluen, nauraa Kostiander.

Pala suomalaisen musiikin historiaa

Santa Lucia on epäilemättä piirtänyt lähtemättömän jälkensä suomalaisen musiikin historiaan. Jo aikalaiset näkivät, että kemiläiset teinitytöt toivat hevimetallin suomalaiseen naisrokkiin ja oli jo omana aikanaan poikkeus testosteronilla marinoidussa härmärockissa ja etenkin metallipiireissä.

Yhtye perustettiin Kemissä 1984 jäsenten ollessa 12-vuotiaita. Santa Lucia solmi levytyssopimuksen Poko Rekordsin kanssa 1987. Koska bändin jäsenet olivat tuolloin vasta 16-vuotiaita ja kaikki levytys- ja keikkasopimukset neuvoteltiin yhdessä heidän vanhempiensa kanssa.

Bändi vakuutti niin soittotaidoillaan kuin omaperäisillä biiseilläkin sekä räyhäkkäällä asenteellaan. Legendaarinen bändi oli oman tiensä kulkija, joka pysyi tyylilleen uskollisena, lukuun ottamatta hairahdusta Miljoona ruusua -biisin punkversioon. Ironista kyllä bändi tunnetaan nimenomaan tästä biisistä. Toisaalta – juuri tarttuminen latvialaista alkuperää olevaan Vera Teleniuksen levyttämään suomalaisversioon taisi olla juuri se tekijä, joka herätti laajemman kiinnostuksen yhtyettä kohtaan.

Bändi keikkaili useamman vuoden ympäri Suomea ja pistäytyi myös Ukrainassa, Ruotsissa, Virossa ja Norjassa. Santa Lucia hajosi 1990-luvun alussa bändin jäsenten tultua täysi-ikäisiksi ja lähdettyä opiskelemaan eri puolille Suomea. Bändi soitti aktiiviaikansa viimeiset keikat Kemissä ja Torniossa vuonna 1992. Santa Lucia teki vielä 2010-luvulla muutamia keikkoja mm. Stonen ja A.R.G.:n kanssa.

Toista samanlaista ei ole tullut

Bändin 32-sivuisen historiikin kokoelman kylkeen kirjoittanut niinikään kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen kirjoittaa tekstissään osuvasti Santa Lucian olleen poikkeuksellinen ryhmä.
– Santa Lucian aiheuttamaa hämmentävää pyörremyrskyä ei ole toista samanlaista tullut. He olivat jotain yllättävää ja aikakaudelle outoa, uhkaavaakin. Perinteiset roolit kääntyivät päälaelleen, kun itsevarman arrogantit tytöt määräsivät tahdin. Hämmentävintä kuitenkin oli Santa Lucian virtuoosimainen osaaminen, joka tykitettiin täysin häpeilemättömästi vasten yleisön kasvoja.

Aikalaisbändi Stonen laulaja-basisti Janne Joutsenniemen mukaan levy kuulostaa edelleenkin helvetin ajattomalta.
– Santa Lucian musa on sekoitus asioista, joita he diggailivat. Siinä oli paljon näkemystä ja tekemisen paloa. Jos Santa Lucia olisi jäänyt oman aikansa kliseiseksi kuvaksi, ei kukaan olisi varmasti heistä kiinnostunut vuonna 2019 – tämä uusintajulkaisu juuri todistaa sen.

Myös raskaalle rockille omistautunut Inferno-lehti nostaa hattua yhtyeen tekemälle työlle päätoimittaja Matti Riekin sanoin.
– Jokaiselle umpihangelle on avaajansa, ja tästä katsantokannasta Santa Lucian pioneerityössä ei ole sinänsä mitään eriskummallista. Siinä sen sijaan on, ettei lyhytikäiseksi jääneen yhtyeen latua ole vielä tänäkään päivänä kyennyt suksimaan kukaan. Yksikään toinen bändi ei ole onnistunut yhdistämään vauhtimetallista pohjaa, jälkipunkin jylhänkolhoa tunnelmaa ja kotimaisen kasaripopin puolelta rahdattuja koskettimia samalla tavalla – liekö edes yrittänyt.

Lordin uusi single on se erilainen rakkauslaulu

2.12.2019
Parin viikon päästä Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa nähtävä Lordi on julkaissut toisen maistiaisen tulevalta Killection-albumiltaan. Fiktiivisen kokoelman "se uusi biisi" I Dug a Hole in The Yard for You on tehty kuulostamaan Lordilta tässä ajassa.
- Se on tämän niin sanotun kokoelman modernein biisi, mutta kappaleen kertosäkeen melodia ja nimi ovat olleet olemassa itse asiassa jo Lordin toiselta The Monsterican Dream -albumilta lähtien, Mr. Lordi paljastaa.


Legendaarisen metallimiehen Mikko Karmilan äänittämä ja miksaama biisi on rankka rakkaustarina vainotusta ihastuksen kohteesta, mutta Lordin tuotannossa biisin tarina on Mr. Lordin mukaan enemmän normaali kuin epänormaali. Stalkattu ja tapettu tyyppi tulee takaisin kostamaan.
- Jos mitään yliluonnollista ei tapahtuisi, se olisi mainitsemisen arvoista.
Singlestä on myös kuvattu Kaira Filmsin Vesa Rannan ja Aapo Lahtelan työstämä ja ohjaama video, jonka voit katsoa jutun yltä.
- Video kuvattiin nopealla aikataululla viime viikolla Oulussa, ja mukana on myös Lordi-faneille tuttu hahmo Ralph Ruiz, joka on varmaan kymmenen vuotta toivonut, että pääsisi mukaan videolle. Amerikan mies on ollut harvoin maisemissa, kun videota on kuvattu, mutta nyt aikataulut viimein osuivat yksiin, Mr. Lordi kertoo.
Muun muassa Lordi-tuotannoissa ääninäyttelijänä ja joskus lavallakin nähty Ruiz on ollut vuosien mittaan bändin seikkailuissa mitä erilaisimmissa rooleissa sekä hahmona myös Lordi-sarjakuvassa.
- Monia on hämmentänyt, että onko tämä oikea vai keksitty hahmo, mutta kyseessä on omalla naamalla ja nimellään oleva tyyppi, jolla on oma elämänsä. Hänet on vain imetty tähän mukaan, kun hän kerran mukaan halusi. Pitää varoa, mitä toivoo – sitä saa mitä tilaa, Mr. Lordi virnistää.

Ensi vuonna tehtävän kattavan Killectourin Euroopan-osuuden lämmittelijät on nyt myös julkistettu. Mukana kiertävät niin ikään suomalainen Flesh Roxon, Aeternitas, Almanac sekä Tarchon Fist, kuten Rokkineuvos jo aiemmin uutisoi. Suomen-kiertueen lämmittelijä ilmoitetaan myöhemmin.

Jani Liimataisen ja Anette Olzonin The Dark Element julkaisi kakkosalbuminsa Songs the Night Sings

Not Your Monster on viimeisin singlejulkaisu Songs the Night Sings -albumilta.

11.11.2019
The Dark Element on julkaissut kakkosalbuminsa Songs the Night Sings perjantaina 8. marraskuuta Frontiers -levymerkin kautta. Viimeisin singlelohkaisu albumilta on kappale nimeltä Not Your Monster, jonka musiikkivideon voit katsoa jutun yläpuolelta.

The Dark Element on ex-Nightwish-solisti Anette Olzonin sekä kemiläislähtöisen kitaristi Jani Liimataisen yhteisprojekti, jonka esikoisalbumi The Dark Element ilmestyi vuonna 2017. Liimatainen tunnetaan myös Cain’s Offering- ja Insomnium-yhtyeistään, sekä Sonata Arctican kitaristina vuosilta 1996–2007.

Liimataisen ja Olzonin lisäksi The Dark Elementin riveissä vaikuttavat nykyään basisti Jonas Kuhlberg, joka soittaa myös Cain´s Offeringissä ja One Desire -yhtyeessäAndré Linman (ex- Sturm und Drang) kanssa.Pietarsaarelaislähtöinen Kuhlberg kuului vuosina 2004–2015 helsinkiläiseen MyGrain-yhtyeeseen, jonka kanssa hän teki neljä levyä. Yhtyeen rumpalina toimii Wintersunista ja Stratovariuksesta tuttu Rolf Pilve.

Songs the Night Sings on järjestyksessään yhtyeen toinen albumi.
– Minusta albumi on erittäin raskas, mutta silti erittäin melodinen. Nyt kun minulla ja Anettella oli takana jo yksi yhteinen albumi, olemme löytäneet tyylin, jota haluamme noudattaa, kuten myös ihanteellisen tavan työskennellä yhdessä, levyn tuottajanakin toiminut Jani Liimatainen kertoo.

Songs the Night Sings -albumi pitää sisällään kappaleet:

1. Not Your Monster
2. Songs The Night Sings
3. When It All Comes Down
4. Silence Between The Words
5. Pills On My Pillow
6. To Whatever End
7. The Pallbearer Walks Alone
8. Get Out Of My Head
9. If I Had A Heart
10. You Will Learn
11. I Have To Go

Lordin uusi single Shake the Baby Silent on tuulahdus 1990-luvulta

Fiktiivisen Killection -kokoelman "toiseksi uusin biisi" sai seurakseen upeisiin piirroksiin perustuvan lyriikkavideon.

11.11.2019
Lordi -yhtye on julkaissut ensimmäisen singlen 31. tammikuuta 2020 ilmestyvältä Killection -albumilta.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Shake the Baby Silent on näistä biiseistä se muka "toiseksi uusin" sijoittuen vuoteen 1995 tällä meidän fiktiivisellä aikajanalla, Mr. Lordi kertoo.

Tuon vuoden moni muistaa eritoten Suomen jääkiekon ensimmäisestä MM-kultahulinasta, mutta se ei jaksanut kiinnostaa bändin pääjehua lainkaan niin paljon kuin siinä ajassa voimakkaasti tullut konein höystetty metalli.
- Kyllähän tässä biisissä kuuluu sen hetken hevihumppa tai konehevi, miksi sitä nyt sanoisi. Diggailin sitä jo silloin ja toki diggailen edelleen, Mr. Lordi jatkaa.

Lordi-yhtye oli itse asiassa oikeastikin olemassa jo vuonna 1995, mutta tuolloin bändi oli vasta lähettelemässä demoja levy-yhtiöihin kolmen vuoden alkutaipaleensa hedelminä.
- Yksi mun vanha tuttavani totesi kuullessaan tämän biisin, että Lordihan kuulosti tuolloin ihan oikeasti tältä, eli ihan kauheasti tässä ei edes siis totuutta nyt ole vääristelty. Aikakapselointi on toiminut, mutta toki tähän on nähty vaivaakin, Mr. Lordi hymyilee.

Hyvä referenssi Shake the Baby Silent -singlen onnistumiseen oli se hetki, kun yhtyeen A&R Janne Halmkrona totesi biisin kuulostavan "jotenkin hassulta", mutta pian tuon ajan referenssiraitoja kuunneltuaan lisäsi, että juuri tältähän tuon ajan jytke juuri kuulostikin.

Katso 1990-luvun puolivälin soundeihin kuulijan vievään biisiin tehty lyriikkavideo jutun yläpuolelta.

Sonata Arctica tammikuussa Tornioon


Kemiläisyhtye julkisti lisää kotimaan keikkoja meneillään olevalle Talviyö -kiertueelle.

20.10.2019
Sonata Arctica on julkistanut meneillään olevalle laajalle kiertuekokonaisuudelle lisää kotimaan keikkoja. Yhtye esiintyy tammi-helmikuussa 2020 kotimaan kamaralla 11 paikkakunnalla.

Kotimaan keikkarupeama käynnistyy 24. tammikuuta Tornion Club Teatrialta ja pyörähtää sen jälkeen Nivalassa, Lahdessa, Espoossa, Turussa, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä, Lappeenrannassa, Joensuussa, Oulussa ja päättyy Seinäjoelle 22. helmikuuta. Kiertueella Sonata Arctica markkinoi syyskuussa ilmestynyttä kymmenettä studioalbumiaan Talviyö. Kiertueen lämmittelijöinä toimivat Arion ja Temple Balls. Lipunmyynti keikoille alkaa perjantaina 1.11. klo 9.

Parhaillaan bändi on lyhyellä huililla syys-lokakuun aikana tekemänsä 34 keikan Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen.


Ensimmäisen neljän esiintymisen kotimaan keikkasetin yhtye heittää jo nyt 6.-9. marraskuuta, kun yhtye näyttäytyy faneilleen Tampereella, Helsingissä, Laukaalla ja Kuopiossa, ja jatkaa sen jälkeen välittömästi The Raven still flies over Europe -rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta ja päättyy 14. joulukuuta Saksan Bochumiin.

Ensi vuonna kotimaan keikkojen jälkeen jälkeen Kemin melometallisankarit suuntaavat Talviyö -maailmankiertueensa Etelä-Amerikkaan. Bändi konsertoi huhtikuussa Brasiliassa, Argentiinassa, Chilessä, Kolumbiassa, Costa Ricassa, El Salvadorissa ja Guatemalassa 17 paikkakunnalla.

Tornion Club Teatrialla yhtye esiintyy jo toistamiseen. Ensivierailunsa sinne bändi teki 22. tammikuuta 2017 upean konserttipaikan avajaisissa.

Lordi -yhtye uusissa esiintymiskostyymeissään. Toinen vasemmalta on bändin uusi basisti Hiisi.

Lordin uusi Killection-albumi julkaistaan tammikuussa

Fiktiivinen kokoelma sisältää myös "yhden uuden kappaleen", keväällä edessä mittava Euroopan kiertue.

14.10.2019
AFM Records julkaisee ensi vuonna tammikuun 31. päivänä Lordin Killection -albumin, joka johdattaa hirviöviisikon puolentoista kuukauden kiertueelle ympäri Euroopan. Lordin kymmenes studioalbumi on jo ennen julkaisuaan saanut aikaan hyvää värinää ollen yhtyeen tähänastisen tuotannon ehdottomasti omanlaisensa kokonaisuus.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Mukana on tietenkin myös se yksi uusi biisi vuodelta 2019, koska eikös kokoelmalevyissä ole tapana olla myös sellainen, Mr. Lordi alias Tomi Putaansuu perustelee.


Osa levystä äänitetty Torniossa

Osa levystä on äänitetty Tornion musiikkitalon suojissa. Tornio on Lordille läheinen kaupunki, sillä yhtyeen ensimmäisiä demoja äänitettiin siellä jo vuonna 1993, kun Tomi Putaansuu opiskeli Länsi-Lapin ammattioppilaitoksen taiteen ja viestinnän koulutusyksikössä. Sieltä  mies valmistui medianomiksi vuonna 1994.
Tornion lisäksi albumia on äänitetty Helsingissä ja Tampereella.
Lapissa Putaansuu on asunut Tornion lisäksi myös Rovaniemellä ja Keminmaassa.


Keikkasuosiota riittää

Vuonna 1992 perustettu Lordi lukeutuu kiistatta Suomen menestyneimpiin vientituotteisiin, jonka oma visuaalinen maailma on hurmannut miljoonat kuulijat ympäri maailman. Eurooppalaislavoja tasaiseen tahtiin viime vuodet kiertänyt Lordi nauttii tällä hetkellä myös kotimaassaan keikkasuosiota, sillä viime joulukuussa keikka Tavastialla myyntiin pikapikaa loppuun, ja kesällä keikka Hyvinkään Rockfestin lauteilla ampui kentän täyteen.

Seuraavan kerran Suomessa päästään nauttimaan suuresta showsta 13. joulukuuta, jolloin Lordi nähdään Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa.

Ensi kevään Euroopan kiertue starttaa Budapestista 16. helmikuuta ja päättyy 29. maaliskuuta Hollannin Amstelveeniin. Kaikkiaan Killectour 2020 pitää sisällään 29 keikkaa.

Uusi basisti peikkohahmo Hiisi

Lordi on julkaissut virallisilla sivuillaan myös uudet esiintymisasunsa, mikä yhtyeellä on ollut tapana tehdä jokaisen uuden studioalbumin ilmestyessä. Bändissä on tapahtunut myös yksi muutos, sillä pitkäaikainen basisti Ox on jättänyt yhtyeen. Ox soitti viimeisen keikkansa Hyvinkään Rockfesteilla kesällä. Yhtyeen uusi basisti käyttää nimeä Hiisi, joka on "liskomainen peikkohahmo pohjoisesta".

Lordi -yhtyeen kokoonpano on nyt Mr. Lordi, laulu, Amen, sähkökitara, taustalaulu, Mana, rummut, taustalaulu, Hella, kosketinsoittimet, laulu ja Hiisi, basso. Heistä alkuperäisjäseniä ovat Mr. Lordi ja Amen.


Killection-levyn biisilista näyttää seuraavalta:

01           Radio SCG 10
02           Horror For Hire
03           Shake The Baby Silent
04           Like A Bee To The Honey
05           Apollyon
06           SCG10 The Last Hour
07           Blow My Fuse
08           I Dug A Hole In The Yard For You
09           Zombimbo
10           Up To No Good
11           SCG10 Demonic Semitones
12           Cutterfly
13           Evil
14           Scream Demon
15           SCG10 I Am Here


Lordin albumit

Get Heavy, 2002
The Monsterican Dream, 2004
The Arockalypse, 2006
Deadache, 2008
Babez for Breakfast, 2010
To Beast or Not to Beast, 2013
Scare Force One, 2014
Monstereophonic – Theaterror vs. Demonarchy, 2016
Sexorcism, 2018
Killection, 2020

Nyt se tapahtuu: Thyrane vihdoin lavalle Kemissä

Uusi Thyrane -albumi ilmestyy ensi vuonna - 15 vuotta edellisen julkaisun jälkeen.

3.9.2019
Lauantaina 14. syyskuuta se tapahtuu. Kemiläinen black metal-suuruus Thyrane tekee ensimmäisen virallisen keikkansa kotikaupungissaan. Paikaksi on valikoitunut kaupungin johtavan rokkibaarin aseman nopeasti itselleen napannut RockBar & Grill 82. Illan muut bändit ovat Serotonin Syndrome, Spiritual Holocaust ja DIY Torture Device.

Thyranen taival rockmaailmassa on ollut enemmän kuin mielenkiintoinen, johon mahtuu myös yli kymmenen vuoden täydellinen hiljaiselo, joka päättyi kolme vuotta sitten kun bändi lupautui esiintymään vuoden 2016 Jalometalli-festivaaleilla Oulussa.
- Kun Jalometallin keikasta sovittiin, emme itsekään tienneet onko se bändin jäähyväis- vai paluukeikka. Molemmat vaihtoehdot olivat mahdollisia, muistelee yhtyeen nokkamies Blastmor.
Jalometalliin yhtyeen ylipuhui Jalometallin promoottori Marco Järvenpää, bändin hyvä ystävä. Thyranen edellinen keikkakin oli nimenomaan Jalometallissa vuonna 2004. Yhtye soitti samaisella festarilla myös vuosina 2002 ja 2003.

Jäähyväiskeikkahan siitä tuli, mutta ei Thyranelle, vaan Jalometalli-festivaalille, jonka taival päättyi siihen, ainakin toistaiseksi. Thyranelle se oli täydellinen lähtölaukaus uuteen tulemiseen.
Thyranen keikkaa luonnehdittiin jäätäväksi. Bändi oli valmistaunut siihen hyvin ja veti sellaisen keikan, että oksat pois, ikäänkuin bändi ei olisi ikinä tauolla ollutkaan. Yhtye veti teltan täpösen täyteen, vaikka samaan aikaan päälavalla sauhusi powermetalliaan ruotsalainen festivaalin pääesiintyjä Sabaton. Kaikin puolin onnistunut keikka kertoi, että Thyranelle on edelleen kysyntää metallimusiikin kentällä. Pian keikan jälkeen yhtye pestattiinkin Black Mass -tapahtumiin Tampereella, Helsingissä ja Oulussa sekä vuoden 2017 Hyvinkään Steelfestiin ja vuoden 2018 Kaaosfestiin Vaasaan.

Kemi laittoi bändin pannaan 90-luvulla

Mutta miksi Thyrane ei ole vetänyt keikkaa Kemissä.
- Itse asiassa ollaan kyllä, mutta ei levyttävänä bändinä. Bändin alkuaikoina ihan ensimmäinen keikka vedettiin vuonna 1995 Keminmaan nuorisotalolla ja heti seuraavana päivinä Peurasaaren nuorisotalolla ja Karihaaran nuorisotalolla Kemissä.  Vuonna 1996 tultiin Tassuvaivojen jälkeen toiseksi Lockarockissa ja tehtiin Takitsun nuorisotalolla vituralleen mennyt keikka.
- Sen jälkeen meidät laitettiin pannaan, eikä päästy enää esiintymään Kemin nuorisotaloille. Kemin päättäjät pitivät meitä niin arveluttavana bändinä, etteivät halunneet päästää meitä enää lavalle. Taidettiin saarnata black metalliin liittyvää ideologiaa saarnattua sen verran hanakasti, että joidenkin mielestä se ylitti hyvän maun rajat, Blastmor hymähtää.
- Siihen loppuivat Thyranen soitot nuorisotaloilla ja vitutti se meitäkin sen verran, että päätettiin jättää keikkailu Kemissä sikseen. Eikä Kemissä toisaalta semmoisia mestoja ollutkaan, joihin Thyranen black metal olisi solahtanut. Ei esimerkiksi joku Outo Orava tai joku muu tanssisalonki olisi meille passannut mitenkään.

Nyt puitteet on kohdallaan

Niin tai näin, niin virallisiksi keikoiksi Thyrane laskee vain levyttävänä bändinä tekemänsä keikat. Ja niitä yhtye ei ole aiemmin Kemissä tehnyt. Mutta nyt siis tekee.
Aika on kaikin puolin otollinen ja yhtye tulee ihan varmasti vetämään tuvan täyteen. Jokaisen itseään metallifaniksi kutsuvan on siis syytä hankkiutua paikalle, kun Thyrane pääsee irti RockBar -82:n lavalla. Luvassa on aikamoinen spektaakkeli.
- Puitteet kuppilassa ovat kohdallaan. Se on juuri sellainen mesta, jossa haluamme esiintyä. Kun vielä ikkunat peitetään ja valaistus on muutenkin sopivasti synkkä, niin kaikki on kohdallaan. Jos vielä meidän kaikki Facebook- ja muut kaverit on mukana, niin kyllä kelpaa, Blastmor mainitsee.
Blastmorin mukaan kotikonnuilla esiintymiseen tulee ihan varmasti erilainen fiilis muihin keikkoihin verrattuna.
- Jännitystä on mukana joka ikisellä keikalla, kuten pitää ollakin, mutta Kemissä varmasti vielä vähän enemmän, kun yleisössä on paljon tuttuja.

Thyrane ja nimekkäät lämppärit

Ensimmäiseksi viralliseksi keikakseen Thyrane katsoo tehneensä vuonna 1999 Lahden Kasisalissa, jossa esiintyivät myös The 69 Eyes ja Finntroll.
- Olihan ne aikamoisia aikoja ja keikkoja. Tavastialla meillä oli taas lämppärinä Entwine Finntrollin lisäksi. Ja minkälaiset urat nekin bändit ovat tehneet. Tietysti vähän harmittaakin, kun tietää mihin kaikkeen meillä olisi ollut bändinä mahdollisuuksia tuolloin, jos asiat olisivat menneet toisin, Blastmor puntaroi.

Kaikkiaan Thyrane laskee tehneensä parikymmenvuotisella urallaan about 60-70 keikkaa. Viimeksi bändi oli soittopuuhissa yleisön edessä kesäkuussa Kauhajoen Nummirockissa kesäkuussa.
- Aika harvakseltaan on ylipäätään keikkailtu, tehty vain tarkkaan valikoituja keikkoja ja keikkapaikkoja. Se tarkoittaa sitä että me on mietetty, että päästään soittamaan oikeasti hyvässä seurassa, sellaisten bändien kanssa joilla on meille merkitystä, Blastmor huomauttaa.
Esimerkkinä Blastmor nostaa viime vuoden lokakuussa Helsingin loppuunmyydyssä Nosturissa ...and Oceans ja Trollheims Grott -yhtyeiden kanssa tehdyn keikan.
- Se ja muut samantyyppiset keikat jättävät oikeanlaisen palon tehdä lisää keikkoja. Ne ovat vain helvetin hienoja, mies taustoittaa.

Uusi levy työn alla

Pelkästään keikkailuun Thyranen aktivoituminen ei ole jäänyt, sillä bändi työstää parhaillaan uutta levyään, joka on bändin viides pitkäsoitto. Edellisestä onkin aikaa, sillä Travesty of Heavenly Essence ilmestyi vuonna 2005.
- Uusi levy julkaistaan ensi vuonna, kun Travestyn julkaisemisesta tulee kuluneeksi 15 vuotta. Aika vitun pitkä aika, Blastmor virnistää.
Vielä nimettömälle albumille tulee noin kymmenen biisiä.
- Kitarat, bassot ja koskettimet nauhoitetaan kotioloissa, rummut, laulu ja miksaus tehdään Tico Ticon studiossa. Tällä hetkellä pohjat on soitettu viiteen biisiin.
Blastmorin mukaan yhtye ei ole pitänyt erityistä hoppua levynteon kanssa.
- Mitäpä sitä, kun ei ole levytyssopimusten tuomia paineita, kuten nuoruusvuosina. Kaiken voi tehdä paljon hitaammin ja biisit voi hioa niin, että niihin on varmasti itse tyytyväinen. Ja itse haluan tehdä biisit siten, että niitä voidaan esittää myös keikoilla ilman mitään taustanauhoja. Näin ei jää itselleenkään mitään hampaankoloon. Ja kai se on myönnettävä, että rima on tosi korkealla, Blastmor päättää.
Aiempiin levytyksiin; Symphonies of Infernality, 1999, The Spirit of Rebellion, 2000), Hypnotic, 2003 ja Travesty of Heavenly Essence, 2005, Blastmor on edelleen tyytyväinen.
- Mutta Hypnoticia ei olisi ikinä pitänyt julkaista Thyrane -nimellä, koska se ei ole black metallia. Oma suhtautuminen siihen on siksi kaksijakoinen, Blastmor päättää.

Thyranen kokoonpano Kemissä on sama, jolla yhtye on tehnyt kaikki 2006 Jalometallin jälkeiset keikat. Jalometallissahan kosketinsoittaja Hanna-Mari oli viimeistä kertaa mukana, sen jälkeen kiippariosaston otti haltuunsa Lazarus. Bändin muut jäsenet ovat siis edelleen Daemon (basso), Joni Lahdenkauppi (kitara) ja Ville Miinala (rummut). Blastmor itse hoitaa puolestaan laulamisen kitaroinnin ohella.

Sonata Arctica julkaisi uuden singlen videon kera

Kappale Cold on toinen lohkaisu syyskuussa ilmestyvältä Talviyö -albumilta.

24.8.2019
Sonata Arctica on julkaissut jo toisen kappaleen kahden viikon kuluttua ilmestyvältä Talviyö -albumilta. Kauniin kappaleen nimi on Cold. Ensimmäinen singlelohkaisu, kappale nimeltä A Little Less Understanding julkaistiin juhannuksen alla.

6. syyskuuta ilmestyvä Talviyö on kemiläisyhtyeen kymmenes studioalbumi. Se sisältää 11 biisiä. Jo julkaistujen singlebiisien lisäksi levyltä löytyvät kappaleet Message from the Sun, Whirlwind, Storm the Armada, The Last of the Lambs, Who Failed the Most, Ismo´s Got Good Rectors, Demon´s Cage, The Raven Still Flies ja The Garden.

Vuonna 1996 perustetun yhtyeen edellinen studioalbumi The Ninth Hour ilmestyi  vuonna 2016. Debyyttialbumi Ecliptica julkaistiin vuonna 1999, joka aloitti yhtyeen maailmanvalloituksen. Bändin suosio on edelleen huikeaa. Siitä kertoo esimerkiksi yli miljoonaan yltävä Facebook-tykkääjien määrä. Tarkka luku on tällä hetkellä 1 126 152.


Pohjois-Amerikan kiertueelle

Yhtye aloittaa levyn julkaisupäivänä 6. syyskuuta laajan, 34 keikkaa käsittävän Pohjois-Amerikan kiertueen Floridan Margatesta. Kiertue päätyyy 17. lokakuuta Connecticutin osavaltion Hartfordiin. Yhtye nähdään myös Orlandossa, Charlottessa, Silver Springissä, Worhesterissä, New Yorkissa, Edmontonissa, Quebecissa, Torontossa, Detroitissa, Clevelandissa, Chicagossa, St. Paulissa, Kansas Cityssä, Denverissä, Salt Lake Cityssä, Edmontonissa, Calgaryssä, Vancouverissa, Seattlessa, San Franciscossa, Anaheimissa, Tempessä, Dallasissa, St. Luisissa, Atlantassa, St. Petersburgissa, Durhamissa, Charlestonissa, Baltimoressa ja Clifton Parkissa. Kiertueella ovat mukana myös amerikkalainen Kamelot ja kotimainen Battle Beast.

Palattuaan rapakon takaa yhtye huilaa hetken ja tekee sen jälkeen lyhyen, vain neljä keikkaa käsittävän Suomen kiertueen 6.-9.11. esiintyen Tampereella, Helsingissä, Laukaassa ja Kuopiossa ja jatkaa välittömästi Euroopan rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta. 14. joulukuuta Saksan Bochumiin päättyvä kiertue on saanut nimekseen The Raven still flies over Europe. Kiertueella ovat mukana myös Edge Of Paradise ja Temple Balls.

Videotervehdys Keminmaan Taiteiden Yöhön

Talviyön julkaisupäivää seuraavana lauantaina 7.9. Sonata Arctica on mukana myös Keminmaan ensimmäisessä Taiteiden Yö -tapahtumassa, vaikka yhtye onkin fyysisesti jo Yhdysvalloissa.

Bändi lähettää Keminmaan koulukeskuksen Valleniussaliin videotervehdyksen, joka esitetään klo 12 alkavan Taiteiden Yön avauksen yhteydessä. Yhtye lahjoittaa myös pari tuotepakettia, jotka arvotaan kaikkien Keminmaan Taiteiden Yössä kävijöiden kesken.

Insomniumin uusi kokoonpano näyttää tältä.

Jani Liimatainen virallisesti Insomniumin riveihin

Insomniumin Heart like a grave -albumin kansi näyttää tältä.

Bändin lokakuussa julkaistava uusi Heart Like A Grave -albumi on syväsukellus suomalaiseen melankoliaan

16.7.2019
Melodista death metallia soittava Insomnium julkaisee uuden Heart Like A Grave -albuminsa 4. lokakuuta maailmanlaajuisesti Century Median kautta ja samalla julkistaa uuden kokoonpanonsa, joka täydentyy virallisesti kemiläislähtöisellä kitaristi Jani Liimataisella, joka on jo nähty aika ajoin yhtyeen livekokoonpanossa.

- Vuonna 2018 kävi selväksi, että Ville Friman ei voinut yhdistää enää uraansa Yorkin yliopistossa kiertue-elämän kanssa. Päätimme, että kolmas kitaristi on tarpeen, jotta saamme homman toimimaan. Kauas ei tarvinnut katsoa, sillä Jani Liimatainen on ollut jo mukana livekeikoillamme useammalla kiertueella. Miekkonen on myös mitä mainioin muusikko, vokalisti, biisintekijä ja vielä kaupan päälle mukava hemmo, joten päätös oli äärimmäisen helppo, Insomnium kertoo.

- On iso kunnia liittyä näin hienoon yhtyeeseen. Olen paikkaillut Villeä aina tarvittaessa jo vuodesta 2015, joten vastaus heidän kysymykseensä oli selvä. Odotan innolla tulevia seikkailuja näiden jätkien kanssa, joita ylpeänä kutsun myös ystävikseni, Jani toteaa.

Myös Ville Friman on iloinen tästä päätöksestä.
- Kun Jani on messissä, meillä on kasassa takuuvarma lineup, jolla keikat saadaan tehtyä täysillä ympäri maailman, Ville toteaa ja lupaa näkyvä myös kiertueilla aina kun se on vain mahdollista.

Tästä eteenpäin bändin kokoonpano on:
Markus Hirvonen – Rummut
Ville Friman – Kitarat ja laulu
Niilo Sevänen – Laulu ja basso
Markus Vanhala – Kitarat
Jani Liimatainen – Kitarat ja laulu

Uuden albumin konseptina yhtyeen mukaan on sukeltaa syvälle suomalaisen melankolian sydämeen.
- Inspiraation lähteinä olivat synkimmät ja surullisimmat laulut, runot ja tarinat, jotka todella ovat onnistuneet vangitsemaan pohjoisen synkkyyden, bändi luonnehtii ja nostaa esiin esimerkiksi Saima Harmajan runot, Tapio Rautavaaran tuotannon sekä Peltoniemen Hintriikan surumarssin fiilikset – omien elämänkokemustensa ohella.

Entistä rikkaamman soundimaailman tarjoilevan uutuuslevyn takana löytyy pohjoista voimaa myös lahden toiselta puolen, sillä ruotsalainen Jens Bogren miksasi ja masteroi kokonaisuuden.

Heart Like A Groven biisilista näyttää seuraavalta:

1.    Wail of the North
2.    Valediction
3.    Neverlast
4.    Pale Morning Star
5.    And Bells They Toll
6.    The Offering
7.    Mute Is My Sorrow
8.    Twilight Trails
9.    Heart Like a Grave
10.   
Karelia

Jo taannoin julkistettiin Insomniumin marras-joulukuun 27 keikan Euroopan-kiertue yhdessä The Black Dahlia Murderin ja Stam1nan kanssa. Kiertue visiteeraa Ranskassa, Espanjassa Sveitsissä, Itävallassa, Puolassa, Tsekissä, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Luxembourgissa ja Belgiassa. Rundi alkaa Pariisista 12. marraskuuta ja päättyy 13.12. Antwerpeniin.