Sonata Arctican Talviyö Suomen listaykköseksi

16.9.2019
Sonata Arctican uutuusalbumi Talviyö nousi tuoreeltaan suoraan Suomen virallisen fyysisen albumilistan kärkeen. Listan kakkoseksi nousi The Rasmuksen Dead Letters (Fan Edition) ja kolmoseksi Viikatteen Noutajan valssi.

Seuraavilla sijoilla ovat Ninni Poijärven ja Tommi Kaleniuksen Kosketus, Iggy Popin Free, Ellinooran Vaalenpaunainen Vallankumous, Rammsteinin Rammstein, Lana Del Reyn Norman Fucking Rockwell, Toolin Fear Inoculum ja Slipknotin We Are Not Your Kind.
Sonata Arctican kymmenes studioalbumi pärjäsi hyvin ilmestymisviikollaan myös albumien kokonaismyynnissä, jossa myös digimyynti huomioidaan. Talviyö on virallisen albumilistan kakkosena jenkkiräppäri Post Malonen uutuuslevy Hollywood´s Bleedingin jälkeen.

Kolmoseksi nousi Ellinooran Vaaleanpunainen Vallankumous, joka oli viime viikolla listaykkösenä. Laskussa oleva JVG:n Rata/raitti putosi pykälän verran listan neljänneksi.
Nousussa ovat viidentenä oleva jyväskyläläisräppäri Gettomasan Diplomaatti ja kuudetta sijaa pitävä Rammsteinin nimikkoalbumi. Ed Sheeranin No. 6 Collaborations Project putosi seitsemänneksi ja Lukas Leonin kahdeksanneksi. Yhdeksäntenä on amerikkalaisen laulaja/lauluntekijä Billie Eilishin When We All Fall Asleep, Where Do We Go ja kymmenentenä Lauri Tähkän Meidän Tulevat Päivät.

Post Malonen, Sonata Arctican ja Ellinooran lisäksi virallisen albumilistan tulokkaita ovat The Rasmuksen Dead Letters (Fan Edition) (11.), Melanie Martinezin K-12 (20.), Viikatteen Noutajan valssi (34.),  Iggy Popin Free (41.) ja Ninni Poijärven ja Tommi Kaleniuksen Kosketus (42).

CMX:n Alkuteos nousi suoraan listaykköseksi

18.2.2018
CMX:n 16. studioalbumi Alkuteos nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkeen tuoreeltaan. Albumi on  pitkäperjantaina vuonna 1985 Torniossa perustetun CMX:n jo kahdeksas albumi, joka on noussut Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

Aiemmin A. W. Yrjänän, Janne Halmkronan, Timo Rasion ja yhtyeeseen vuonna 2013 liittyneen rumpali Olli-Matti Wahlströmin muodostama yhtye on tehnyt saman albumeilla Vainajala (1998), Isohaara (2002), Aion (2003), Pedot (2005), Iäti (2010), Seitsentahokas (2013) sekä Mesmeria (2015).

Albumin kappaleiden teemat keskittyvät länsimaisen kulttuurin alkukuvastoon sekä äärimmäisiin tietoisuudentiloihin. Albumi, jonka työnimi oli kaikessa yksinkertaisuudessaan TROGOAUTOEGOCRAT, HEPTAPARAPARSHINOKH, TRIAMATZIKAMNO!, termit perustuvat värikkäänä ja arvoituksellisena tunnetun armenialaisen George Gurdjieffin psykologiaan.
Albumijulkaisun myötä CMX lähtee Kolmen vuosikymmenen lauluja -kiertueelle, jonka pohjoisin etappi on Oulun Hevimesta 29. maaliskuuta.


Albumilistan kakkospaikalle nousi niinikään uutuuslevy, amerikkalaisräppäri Kendrick Lamarin Black Panther The Album Music From And Inspired By. Kymmenen kärkeen mahtui kaksi muutakin listauutuutta, elokuvasoundtrack Fifty Shades Freed, joka päätyi seitsemännelle sijalle ja sijalta yhdeksän löytyvä Stig Doggin Playlist, vol.1, joka on Stigin kuudes studioalbumi.

Listakolmosena on yhden sijan tippuva JVG:n Popkorni, nelosena niinikään pykälän alaspäin heilahtava Antti Tuiskun Anatude, joita molempia voi jo pitää listaveteraaneina. JVG:n teos on ollut listalla jo 25 viikkoa ja Anatude kolme viikkoa vähemmän. Viidentenä on viime viikon listaykkönen Aleksanteri Hakaniemen debyyttialbumi Nuorena Jaksaa. Videobloggaaja ja dj Aleksanteri Hakaniemi on aiemmin toiminut muun muassa Reino Nordinin yhtyeen taustalaulajana sekä Justimuksen ja Evelinan DJ:nä.

Kymppikärkeen mahtuivat myös historiallisen musikaalidraaman The Greatest Showman elokuvasoundtrack sijalle kuusi, amerikankuubalaisen laulaja-lauluntekijä Camila Cabellon ensimmäinen soololevy Camila, sekä englantilaisen laulaja, lauluntekijä Ed Sheeranin Divide, joka löytyy peräti 50. listaviikollaan sijalta kymmenen.

Viikon albumilistan viides uutuus on sijalta 39 löytyvä jo vuonna 1977 perustetun veteraaniyhtye Toton 40 Trips Around The Sun. Juhlakokoelma sisältää kaikki kaikki bändin rakastetuimmat klassikkot Africasta Hold the Lineen ja Rosannaan.

Anatude jatkaa albumilistan ykköspaikalla

1.10.2017
Antti Tuiskun Anatude jatkaa vakuuttavaa menoaan Suomen virallisen albumilistan ykkösenä jo toista viikkoa putkeen. Kysymys kuuluukin, että kuka ja koska pystyy Tuiskun listaliiderin paikalta syrjäyttämään?

Albumilistan kaksi muuta mitalisijaa ovat viime viikon tapaan JVG:n Popkorni ja Foo Fightersin Concrete and Gold. Nelossijalle nousi 30. listaviikollaan brittiläisen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranin Divide, joka nousi viisi sijaa. Amerikkalaisräppäri Macklemoren kakkosalbumi Gemini on viikon listan korkeimmalle noussut uutuus.

Haloo Helsinki! -yhtyeen Hulluuden Highway piti asemansa kuudentena. Platta on pysytellyt nyt listalla komeat 29 viikkoa. Huomattavasti paremmaksi panee kymppisijalta seitsemänneksi noussut Sannin nimikkoalbumi, joka on viihtynyt listalla jo huimat 51 viikkoa eli liki vuoden. Ja epäilemättä se vuosikin täyteen tulee.

Kahdeksantena on listan toiseksi korkeimmalle kivunnut uutuus, brittimetallia paahtavan Cradle of Filthin Cryptoriana-The Seductiveness Of Decay. Kymppikärjen täydentävät amerikkalaiset räpartistit Post Malonen Stoney -albumillaan ja Xxxtentacion nimen 17 saaneella levyllään.

Jo mainittujen lisäksi listalle pääsi viisi albumiuutuutta, The Killersin ehtaa jenkkirockia sisältävä Wonderful wonderful (16), Norjan black metal -hurjimus Satyriconin Deep calleth upon deep (17), vähemmän yllättäen Twin Peaks -soundtrack (36), laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen Hillitön elämä (38) ja tamperelaisen metallibändi Skeinin Deadweight (39).


Antti Tuiskun kovasta suosiosta osoituksena on hänen edellisen albuminsa En Kommentoi killuminen listan 13. sijalla 123 listaviikon jälkeen.

Singlelistallakin Tuiskulla on kaksi plattaa, Tragedia kahdeksantena ja Aamukuuteen (feat. Erin) yhdeksäntenä. Sinkkulistaakin räppärit hallitsevat kohtuullisen selvästi, sillä ykkösenä on Post Malonen Rockstar (Feat. 21 Savage), kakkosena Cheekin Jari Sillanpää -cover Sinä ansaitset kultaa ja kolmantena JVG:n Älä jätä roikkuu.

Hieman yllättäen Antti Tuiskun Swäg (feat. JVG) on latauslistalla vasta viidentenä. Piikkipaikalla on nosteessa olevan Alman ja French Montanan Phases. Striimatuimpien listalla Tuiskun biisikaksikko on niinikään sijoilla 8 ja 9. Radiosoittolistan ykkösenä Aamukuuteen sen sijaan toki on.