Kemissä kuvattu Lilian ensi-iltaan viikon kuluttua

Kemin elokuvaviikolla esitetään Lilianin lisäksi myös muita kotimaisia riippumattomia lyhytelokuvia.

16.1.2017
Kemin kaupungin nuorisotyön Kemi Factori sekä kemiläinen Hepola Films järjestävät yhteistyössä Kemin elokuvaviikko -tapahtuman 23-27.1. Tapahtumapaikkana toimii Kemin Sauvosalin auditorio osoitteessa Valtakatu 22, 94100 Kemi.

Tapahtumaviikon pääesityksenä esitetään Hepola Filmsin tuottama kokoillan elokuva Lilian, joka on kuvattu Kemissä ja sen lähiympäristössä. Elokuva saa tapahtumassa ensi-iltansa ja jatkaa matkaansa sen jälkeen muille elokuvafestareille.

Lillian sijoittuu uuden sisällissodan repimään Suomeen. Nuori toisinajattelija Lilian selviää ainoana hengissä joukkoteloituksesta ja lähtee etsimään perhettään. Lilianin pasifistinen ajatusmaailma joutuu koetukselle anarkian keskellä. Elokuvan on ohjannut Joonas Pirttikangas ja tuottanut Juho Tuovila. Elokuvan tekijöistä suurin osa on kemiläislähtöisiä, muun muassa Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa media-alan opiskelleita. Pääosia esittävät sisarukset Henna ja Tommi Karjalainen sekä Henri Finström.

Kemin elokuvaviikon aikana esitetään Lilianin lisäksi myös muita kotimaisia riippumattomia lyhytelokuvia yhteistyössä Findie Ry:n kanssa.

Hepola Films on vuonna 1999 aloittanut elokuvaryhmä, joka on tuottanut erilaisia lyhyt- ja kokopitkiä elokuvia. Tekijät ovat kehittyneet tuotanto tuotannolta ja Lilian edustaa jo ammattilaatua pienestä budjetista huolimatta.

Findie ry (Finnish Independent Movie Association ry) perustettiin vuonna 2005. Sen tarkoituksena on edistää suomalaisen riippumattoman elokuvan tunnettuutta ja lisätä ihmisten kiinnostusta elokuvaamisharrastusta kohtaan.


Sauvosalin auditorio on Kemi Factorin pääasiallinen toimintaympäristö. Kemi Factori työskentelee lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi, tuottamalla heille laadukkaita sekä monipuolisia taide- ja kulttuuripalveluja. Auditoriossa toimi vuosikymmeniä sitten elokuvateatteri Kino Sauvo, jonka toiminta loppui 1980-luvulla.

Elokuvaviikon elokuvien esitysajankohdat:

Maanantaina 23.1 klo 19.00
Tiistai 24.1 klo 19.00
Perjantai 27.1 klo 19.00

Esityksiin on vapaa pääsy, ikärajasuositus on 15 vuotta.

Bio Rex rakentaa Tornioon ison elokuvateatterin

16.12.2015
Tornio saa vuoden 2016 aikana modernin kolmen salin elokuvateatterin, jonka toivotaan houkuttelevan asiakkaita rajan molemmin puolin. Uusi elokuvateatteri tulee sijaitsemaan Kauppakeskus Rajalla - På Gränsenissä.

Leffateatterin rakennustyöt käynnistyvät alkuvuodesta. Suunnittelu- ja taustatyötä elokuvateatterin eteen on tehty kuitenkin jo useamman kuukauden ajan.  Avajaisia päästään viettämään alustavan aikataulun mukaan kesällä 2016.

Kolmessa elokuvasalissa on yhteensä noin 350 asiakaspaikkaa jyrkästi nousevissa elokuvakatsomoissa. Myös liikuntarajoitteisille on paikkoja.  Saleihin asennettavan uudenaikaisen kuvan- ja äänentoiston lisäksi myös kuulorajoitteiset huomioidaan uuden induktiosilmukkatekniikan avulla.  Elokuvateatterista tulee löytymään myös noin sadan neliön lippu- ja herkkumyymälä.

- Tornio on markkina-alueena ainutlaatuinen sijaintinsa sekä asiakaskuntansa puolesta. Rakentamalla elokuvateatterin rajalle uskomme pystyvämme tarjoamaan kulttuurielämyksiä niin suomen- kuin ruotsinkielisille asiakkaillemmekin, kertoo Bio Rex Cinemasin toimitusjohtaja Aku Jaakkola.
Jaakkolan mukaan laaja  Ruotsin puolelle ulottuva asiakaskunta tullaan huomioimaan myös elokuvateatterin ohjelmistossa.

- Elokuvateatteri on hieno lisä Tornioon ja kauppakeskukseen. Saamme näin keskukseen tarjontaa erityisesti  illan tunneille, joka varmasti piristää  toimintaa myös kaupallisesti. Keskuksessa on erinomaiset olosuhteet elokuvateatteriasiakkaille, iloitsee kauppakeskuksen omistajan Työeläkevakuutusyhtiö Varman asiakkuuspäällikkö Tytti Juhokas.

Elokuvateatteri tarjoaa elämyksiä paitsi kuluttajille, mutta  palvelee myös yritysten tarpeita.
- Vaikka liiketoiminnan fokus on vahvasti kuluttajanäytöksissä,  ovat elokuvateatterimme salit myös yritysten yksityisnäytösten sekä kokousasiakkaiden käytössä. Suunnitellessamme uutta elokuvateatteria haluammekin, että se palvelee markkina-alueen asiakaskuntaa mahdollisimman laaja-alaisesti, Jaakkola huomauttaa.

Bunny the Killer Thing - Haparanda-Tornion ensi-ilta torstaina

7.12.2015
Joonas Makkosen ohjaaman, miljoonan euron budjetilla tehdyn Bunny the Killer Thing -kauhukomedian Haaparanta-Tornio -alueen ensi-ilta ja myös alueen ainoa näytös on tämän viikon torstaina 10. joulukuuta kello 20 Suomen aikaa Haaparannan Folkets Husilla. Liput esitykseen maksavat 12 euroa tai 90 kruunua.

Elokuva kertoo syrjäseudulla juhlivaa ihmisjoukkiota terrorisoivasta olennosta, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi jänis. Elokuvassa seitsemän nuorta suomalaista kaverusta matkaavat viikonloppua viettämään mökille keskelle ei-mitään. Sattuman kautta kolmen ulkomaalaisen miehen seurue lähtee suomalaisten mukaan samalle mökille. Miehet tuntuvat salailevan jotakin.

Haaveet bileviikonlopusta vaihtuvat taisteluun elämästä ja kuolemasta, kun omituinen olento hyökkää metsästä. Olento on puoliksi ihminen ja puoliksi jänis, ja se jahtaa kaikkea, joka muistuttaa naisten sukupuolielimiä.

 

Torniolainen Joonas Makkonen on toiminut ohjaamisen lisäksi toisena käsikirjoittajana tuottaja Miika J. Norvannon kanssa sekä. Makkonen on myös leikannut elokuvan. Musiikin rainaan on säveltänyt Jussi Huhtala. Kuvaus on Tero Saikkosen käsialaa. Leffan tuotantoyhtiöt ovat Black Lion Pictures, Jo-Jo the Dig Films sekä Bottomland Productions. Elokuvassa käytetyt kielet ovat englanti, suomi ja ruotsi.

Pääosissa ovat Hiski Hämäläinen, Enni Ojutkangas, Roope Olenius, Gareth Lawrence, Orwi Manny Ameh, Jari Manninen, Veera W. Vilo, Katja Jaskari ja Olli Saarenpää. Poliisipäällikkö esittää entinen pornonäyttelijä Henry Saari.

 

Elokuva sai Madness-sarjan pääpalkinnon Espanjan Madridissa pidetyssä Nocturna - Madrid International Fantastic Film Festival –tapahtumassa toukokuussa. Syyskuussa elokuva palkittiin USA:n Tucsonissa pidetyssä Arizona Underground Film Festivalilla parhaana eksploitaatioelokuvana. Kolmannen kansainvälisen palkintonsa Bunny the Killer Thing voitti Argentiinassa Buenos Aires Rojo Sangre -genre-elokuvafestivaalilla marraskuussa. Parhaan näyttelijän palkinnon voittivat yhdessä Orwi Manny Ameh sekä Jari Manninen rooleistaan Mr. Black ja Mr. White.

Suomessa elokuva on saanut kriitikoilta varsin negatiivisen vastaanoton. Helsingin Sanomien Juho Typpö tuomitsi elokuvan vastenmielisenä ja raiskauksilla mässäilevänä tekeleenä. Näyttelijöitä säälineen Typon mukaan rainan katselu on tuskallinen kokemus ja arvioi koko elokuvan olevan pohjanoteeraus ja häpeä koko genrelle. Hän myös ihmetteli mitä käsikirjoittajien päässä on liikkunut.

Ilta-Sanomien Tarmo Poussun mukaan elokuvalla ole tavalliselle katsojalle mitään annettavaa, eikä elokuvan kömmähdyksiä ei saa anteeksi sillä, että genreen kuuluu kömpelyys. Keskisuomalaisen Marko Ahosen mielestä juonikuvio saattaa kuulostaa hauskalta sopivasti kännissä. Tylyimmän arvion esitti Dome.fi, jonka mukaan elokuva on ehkä huonoin filmi ikinä.