Kari Hautalampi työmaallaan kosketinsoitinten ääressä. Vieressä Men In Blackin joukkuekaveri Juhani Hägg. Kuva on viime kesän Satama Open Air -festivaaleilta.

Viidenkympin viiva ei muuta Kari Hautalammen elämää

Hautsi on tottunut soittamaan suuremmankin yleisön edessä. Kuva on vuoden 2014 Twin City -festivaaleilta Tornosta.

Kosketinsoitinvirtuoosi elää unelmaansa - elättää itsensä musiikilla.

11.12.2015
Muusikko Kari "Hautsi" Hautalampi ohitti torstaina täyttyneen 50 ikävuoden merkkipaalun vastaan rauhallisesti.
- Eipä tämä sen kummemmalta tunnu kuin muulloinkaan. Fiilis on sama kuin viimeiset 20 vuotta, mies kertoo samalla kun vastailee saamiinsa onnitteluihin Facebookissa. Siellähän nykypäivänä synttärionnittelut enimmäkseen tehdään, harva nykyään enää soittelee onnittelupuhelua, onnittelukortin lähettämisestä puhumattakaan.
- Se on sitä nykyaikaa, 10.12.1965 syntynyt Hautalampi virnistää.


Hautalammen musiikilliset taustat ovat aika perinteiset. Hänen isänsä oli muusikko ja äiti harrasti kuorolaulua.
- Itse kävin läpi kouluaikana normaalit koulubändikuviot. Sieltä se lähti. Jo koulubändien kanssa tehtiin vähän keikkaakin, koskettimia soittava mies taustoittaa.
Ensimmäinen varsinainen työhomma musiikin saralla tuli eteen vuonna 1984, kun Hautalampi lähti mukaan Kemin kaupunginteatterin 11 virran maa -musikaaliin, joka perustui Mikko Alatalon samannimiseen LP-levyyn.
- Sen jälkeen tuli jäätyä pitkäksi aikaa teatteriin, Hautalampi kertoo.
Tuohon aikaan Kemin kaupunginteatterin ohjelmistossa oli musiikkinäytelmiä joka vuosi, joten osaavalle muusikolle töitä riitti jatkuvasti viime vuosituhannen loppupuolelle saakka. Viime vuosina teatteririntamalla on ollut hiljaisempaa, joskin Hautalampi sovitti musiikin ja treenautti bändin juuri päättyneisiin Ihanat Naiset Rannalla -esityksiin.
- Teatterin ohessa tein kaikenlaista muutakin musiikkiin liittyvää, keikkahommia muun muassa iskelmämusiikin puolella.


Yksi merkittävä sarka Hautalammen uralla on ollut mukanaolo yhdessä Kemirockin legendaarisimmista bändeistä, Nicepapissa.
- Sekin alkoi itse asiassa teatterilta, jonne oli tulossa NIcepapin Hehkuvat Hiilet -produktio. Sen toteuttamisen jälkeen bändissä tapahtui muutoksia ja porukka oli miettinyt, että soitinvalikoimaa voisi laajentaa koskettimiin.
Nicepapissa mies oli oman aikansa, mutta viimeiset kymmenisen vuotta Nicepapin satunnaisilla keikoilla koskettimia on soittanut Matti Aho.
- Matin kanssa vaihto tapahtui ihan luonnollisesti, mitään skismoja siinä ei ollut.


Sen jälkeen Hautalammen pääasiallinen työmaa on ollut Men In Black -yhtye, joka on soittanut aika monen kotimaan staran taustalla, muun muassa Jari Sillanpään keikkabändinä MIB on ollut jo yhdeksän vuotta.
Siltsun ja MIB:n yhteistyö alkoi sattumalta. Men In Black oli soittamassa Pentti Hietasen ja Heikki Helan kanssa. Tapahtuman seuraava esiintyjä Jari Sillanpää seurasi keikkaa omaansa odotellessa.
- Se sattui vielä sellaiseen saumaan, kun Jari oli etsimässä itselleen bändiä. Pian tuon keikan jälkeen Jarilta tuli yhteydenotto ja siitä se lähti liikkeelle.

Myös Men In Blackin perustaminen liittyy teatteriin.
- Olin tekemässä sovituksia Mikin Vintin näytelmään, johon tarvittiin myös bändi. Nopeasti siihen tulivat mukaan Häggin veljekset ja oma velipoika.
Vielä tänäänkin yhtyeen muodostavat Jani-Petteri Hägg, Juhani Hägg, Pasi Hautalampi, Kari Hautalampi ja Kime Klemettinen. Ajoittain kokoonpanoa vahvistaa lyömäsoittaja Anssi Hallikainen.

Men In Blackin lisäksi Hautalampi soittaa Flyin´ Blind -yhtyeessä ja Paperitähdet -bändissä. Hän säestää vakituisesti myös Säkenöivä -kuoroa ja Sextetti -lauluryhmää aina kun mahdollista.  Kaiken tämän ohella mies tekee tarvittaessa tuurauksia vähän siellä sun täällä.
Hautsi on elättänyt itsensä jo pitkään pelkästään musiikilla.
- Toiveissa on että näin olisi jatkossakin, mutta pitää nauttia tästä tilanteesta niin kauan kuin pystyy, Hautalampi muistuttaa.
Mutta miten mies päätyi kosketinsoittajaksi?
- Heh. Sehän oli pitkään niin, että halusin soittaa kaikkea muuta kuin koskettimia. Lopullinen niitti soitinvalintaan oli kun kuulin Deep Purplen Burn -biisin. Silloin päätin, että tämä se on meikäläisen hommaa, urallaan myös rumpuja ja pianoa soittanut Hautalampi naureskelee.


Kari Hautalampi on musiikkimies kiireestä kantapäähän. Mies nauttii kaikenlaisen musiikin soittamisesta keikalla kuin keikalla.  Sillä ei ole merkitystä onko kyseessä yksityiskeikka muutaman kymmenen ihmisen juhlissa vai 40 tuhannen katsojan edessä olympiastadionilla.
- Stadionkeikassa parasta oli - ei niinkään yleisömäärä - vaan se legendaarinen paikka, Hautalampi muistelee alkusyksyn esiintymistä Jari Sillanpään 50-vuotisjuhlissa Helsingin Olympistadionilla.
Omien keikkojen lisäksi Hautsi käy seuraamassa muiden keikkoja todella paljon ja nauttii jokaisesta.
- Voi veikkoset, sehän on ihan mielipuuhaa. Hienoa käydä katsomassa keikkoja, varsinkin kun olen musiikin suhteen melkein kaikkiruokainen. Niin huonoa keikkaa ei ole ollut, että olisi koskaan pitänyt lähteä kesken pois.


On vielä muutama asia, jotka on pakko mainita kun Kari Hautalammesta kirjoittaa. Mies on toinen Kemin tunnetuista mustapukuisista miehistä. Muita värejä Hautsin päällä näkee harvoin, jos koskaan. Se toinen on tietenkin jo edesmennyt sarjakuvapiirtäjä Ari Kutila.

Toinen on se, että mies tunnetaan siitä, että hän viettää paljon aikaansa Hotelli Merihovin kiinteistössä sijaitsevassa työhuoneessaan soittimiensa parissa. Ja tietysti siitäkin, että mieluusti sieltä poikkeaa Ankkuriin kaljalle.

Ja kolmanneksi, asia jonka kaikki Hautsin tuntevat tietävät. Mies on intohimoinen Star Wars -fani, joka juuri nyt odottaa kuumeisesti uuden Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-iltaa, joka on Euroopassa 16. joulukuuta ja Yhdysvalloissa 18.12.

EDIT: Korjattu julkaisun jälkeen Säkenöivä -kuoron nimestä pois ylimääräinen t-kirjain.