Talonpoika Lalli pyrkii eduskuntaan Vasemmistoliiton listoilta kevään vaaleissa

19.1.2018
Lalli Mustakallio eli rapartisti Talonpoika Lalli pyrkii kevään eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle Vasemmistoliiton listoilta. Ivalossa vuonna 1989 syntyneen Mustakallion ehdokkuus varmistui Vasemmistoliiton Lapin piirihallituksen kokouksessa Rovaniemellä lauantaina, kun puolue nimesi kolme viimeistä ehdokastaan. Nyt Vasemmistoliiton 14 ehdokkaan lista on täysi. Muut lauantaina nimetyt ehdokkaat ovat Sari Moisanen Kemistä ja Reijo Kontinen Kolarista.


Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lalli on varttunut aikuiseksi Turussa ja Ylitorniolla. Sittemmin Lalli vaikutti Rovaniemellä, valmistuen talonrakentajaksi. Hän on myös opiskellut musiikkiteknologiaa Pop & jazz -konservatorio Lappiassa Torniossa. Hänen isänsä on taidemaalari Pekka Hermanni Kyrö ja äitinsä musiikinhistorian tuntija Marja Mustakallio.

Ekat räppiriiminsä hän kirjoitti yläasteella Ylitorniolla ja eka biisi Kirkkain tähti julkaistiin vuonna 2005. Hän kuvailee itseään lappilaisen räpin ylityömieheksi ja tyylilajiaan lappipäläpätykseksi. Facebookissa hänellä on yli 1 700 tykkääjää.


Lalli on julkaissut kolme albumia (Nimi on Talonpoika Lalli, 2007, Lallin kumautus, 2009 ja Ympäri Kairaa, 2017. Miehen viimeisin, viime kesäkuussa julkaistu Älä Selitä -musiikkivideo on kerännyt jo yli 125 000 näyttökertaa. Sitä edellinen, toukokuussa 2018 julkaistua Anna Mie Kairaan -videota on katseltu yli 47 000 kertaa.

Myös elokuussa 2017 ilmestynyt video kappaleesta Takasin Tanhuaan on katseltu yli 40 000 kertaa. Nuorukaisen toiseksi suosituin video on Rovaniemelle omistettu reggaerytminen Kaupunki kasvaa (2013), jonka on nähnyt jo 89 739 youtube-kanavan käyttäjää. Niin se on, Niin se mennee -videota on puolestaan katsottu yli 61 000 kertaa ja Paikka jonka nimen lehdet kirjottaa väärin -videokin on kerännyt yli 44 000 katsojaa.


Lalli on fiitannut Jarkko Honkasen keikoilla ja Miljoona ruusua -videolla ja esiintynyt lisäksi muun muassa Asan, Ailu Vallen, Hannibal Starkin, Marjo Leinosen ja The Meänlandin kanssa. Rovaniemeläisessä rockravintola Grandessa hän on isännöinyt Kumautus-klubia.

Hän on esiintynyt myös Stepan Aromii mixtapella (2007), Syssyn Saatanalliset Sävelet Live 2007-2008  -kokoelmalla, Jouni J:n Sekä Että (2010) ja Sopupeliappelsiini (2012) -albumeilla (2010), Big Baali & Tomigunin Funkkia Kiesiin -albumilla (2011), R-Sykkeen Unsigned Sybe -albumilla (2013) ja Polarsoulin Forever -albumilla (2016).

Vuonna 2014 Lalli voitti yleisöäänestyksessä nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutisten ensimmäisen Keksi -musiikkipalkinnon. Lalli sai äänestyksessä 26 prosenttia äänistä.


Lalli Isokallion, Sari Moisasen ja Reijo Kontisen lisäksi Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaina huhtikuun vaaleissa ovat luokanopettaja Anni Ahlakorpi, 32, Utsjoki, aluetoimitsija Jarmo Alatarvas, 59, Rovaniemi, nuoriso-ohjaaja Mari Ikonen, 26, Rovaniemi, yrittäjä Albana Mustafi, 34, Kemi, kansanedustaja Markus Mustajärvi, 55, Savukoski, poromies Aki Nevalainen, 59, Kittilä, sosiaalityöntekijä Tiina Outila, 33, Rovaniemi, opiskelija Henri Ramberg, 31, Rovaniemi, eäkeläinen Olavi Stoor, 71, Tornio, professori Vesa Puuronen, 61, Rovaniemi sekä hankinta-asiantuntija Kati Tervo, 35, Kemi.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 14.4. Ennakkoäänestys on 3.-9. huhtikuuta.

 

Tupakkalakko poiki läjän biisejä

* Simolainen Samuli Roivas päätti käyttää aikansa paremmin ja ryhtyi tekemään biisejä.

*Joulun alla Roivas julkaisi viiden biisin ep:n lokakuussa ilmestyneen tuplasinglen jatkoksi.


23.12.2018
Simolainen Samuli Roivas on julkaissut omakustanteisen Tylsää jäätä -ep:n, jolla on viisi biisiä.  Julkaisu sisältää kappaleet Juulia, Miljonäärejä, Damissa tavataan, Missä sä oot ja Tylsää jäätä.
- Kaikki kappaleet ovat omia sävellyksiä ja sanoituksia sovituksineen. Soitan myös kaikki soittimet itse. Tyyliltään ne ovat iskelmäpoppia ja -rockia, Roivas kertoo. Miksauksesta ja masteroinnista on vastannut Otto Joki.
Ep on jatkoa Roivaisen lokakuussa julkaisemalle tuplasinglelle Lelu vaan, joka sisältää nimikappaleen lisäksi laulun Tulevat unelmat.
- Kaikki julkaisut ovat digitaalisia ja löytyvät tällä hetkellä Youtubesta, mutta tulevat myös Spotifyyn, Roivas selvittää.
Kuten aina, myös Roivaksen biisitehtailullakin on taustansa.
- Kaikkihan lähti loppukesästä, kun aloitin tupakkalakon ja päätin tehdä tupakoinnin sijaan jotan hienoa. Niinpä ajattelin, että alan tekemään ja julkaisemaan biisejä, kun bändihommatkin olivat loppuneet jo maaliskuussa. Minullahan ei ollut muuta kuin aikaa, ja tupakkalakkokin jäi kolmeen viikkoon.


Lisäksi Roivas on tehnyt kappaleita Tero Kemppaisen kanssa, mutta niitä ei ole ainakaan toistaiseksi julkaistu. Roivas ja Kemppainen ovat bändikavereita Keltainen sukellusvene-yhtyeestä. Roivas on soittanut myös kaivosmiesten Ruiskubetoni -yhtyeessä.
Kappaleita Roivas on tehnyt osin myös työn lomassa Outokummun Elijärven kaivoksella.
- Konemiehellähän on aikaa miettiä asioita 12 tunnin vuoroja tehdessä. Esimerkiksi  Miljonäärejä -biisi on sävelletty ja sanoitettu kaivoksella. Melodia tuli päähän, ja hyräilin sen  samantien puhelimeen ylös ja sanotukset myös on tehty työmaalla. Sävellykset ovat syntyneet aika nopeasti.


Roivas muistuttaa musiikkiaan kuunteleville, että biisit ovat kotoa käsin tehtyä halpatuotantoa amatöörimuusikon tekemänä.
- Musiikin teoriasta ei oo mitää käryä, mutta oppiipahan asioita käytännön kautta ja voi kokeila kaikenlaista mitä päähän juolahtaa.
Helppoa se ei toki ole ollut.
- Esimerkiksi Tylsää jäätä -ep:n biisien kanssa on ollut haastavaa etsiä oikeita sovitusideoita, etenkin kun oikeita rumpujakaan ei ole. Ja tietenkin asiat mitä ei jollain soittimella osaa soittaa, niin täytyy tyytyä urkujen omiin saundeihin.
- Mutta nyt Tylsää jäätä on valmis ja voin keskittyä tekemän uusia sävellyksiä ja sanotuksia, eli tulen myös jatkossakin tekemään kappaleita, Roivas painottaa.
On otettava vielä yksi pointti Roivaksen biisitehtailuun.
- En tiedä juurikaan muita simolaisia artisteja, niin onhan se hienoa, että tällä tavalla saa tännekin jotain musiikkikulttuuria.


Roivas on mukana myös uudessa, Mean Lizzy -nimeä kantavassa bändissä, jossa hän soittaa kiippareita. Sen ohjelmistossa on nimensä mukaisesti tietystä Thin Lizzyä ja muuta heavyrockia, kuten Van Halenia. Bändin basistina on Martti Kalmakoski, rumpalina Eero Hiltunen ja kitaristeina Juha Huhtala ja Jaska Kakko. Bändin jäsenten taustalta löytyy  useita yhtyeitä, kuten CRC, 8 Feet Under ja Fancy Nancy.
- Laulaja meiltä vielä puuttuu. Jos halukkuutta löytyy, minuun voi ottaa yhteyttä, Roivas mainitsee.

 

Hemen ensisinkku julki 9. marraskuuta

29.10.2018
Kemiläislähtöinen, nykyään Oulussa asuva Heikki "Heme" Vieresjoki julkaisee soolouransa ensimmäisen singlensä tiistaina 9. marraskuuta. Kappale Taksijono on Hemen ja Nalle Ahlstedtin säveltämä kappale, jonka sanoitus on Hemen omaa tuotantoa. Biisi maalaa mielenmaisemaa ihmisen valinnoista, sattumista sekä ristiriitojen maailmasta matkalla onnellisuuteen.

- Taksijono on kuvaus nuoresta minästä, joka kamppaili kaupungin neonvalojen ja virtaavan viinin keskellä ihmisen perustarpeesta jakaa asioita ja olla rakastanut toiseen ihmiseen, Heme kertoo.
- Biisi syntyi eräänä sunnuntaiyönä, kun olin edellisyönä odotellut taksitolpalla elämäni rakkautta tai taksia, joista jälkimmäinen toteutui. Tein tuolloin keikkoja 140 kappaleen vuosivauhdilla ja elämä oli niissä kaupungeissa missä milloinkin sattui olemaan. Joka kylään ja kaupunkiin syntyi omanlainen sosiaalinen verkosto ja monissa paikoissa tunsi olevansa kotona. Näin jälkikäteen ajateltuna se oli kenties mielen suojautumiskeino ,mutta totta silloin. Paljon hukattuja hetkiä, väliinjääneitä ystävien ja sukulaisten juhlia mutta toisaalta kasvattavia vuosia, joissa on paljon laulun aiheita ja aihetta onneen, Heme taustoittaa.

Takana jo 1500 keikkaa


Muusikkona tämän vuoden helmikuussa 40 vuotta täyttänyt Heme ei todellakaan ole mikään keltanokka, vaikka julkaiseekin ensisinglensä. Miehellä on takanaan noin 1 500 keikkaa, joista valtaosa hänen vuonna 1998 Kemissä perustamansa Joku Paikallinen Bändi -yhtyeen laulusolistina. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Elastisen, Jimi Pääkallon ja Happoradion Aku Tykin kanssa.
- Fiilikset ovat melkoiset, vuosien odottelu, odotukset, ala- ja ylämäet saattavat tulla aikamoisena tunnetilana vasten mun kasvojani kun biisi julkaistaan. Biisiin oon tosi tyytyväinen, sillä on hyvä lähtee liikenteeseen, Heme tuumii.

Levytyssopimus syyskuussa


Syyskuun lopulla Heme allekirjoitti levytyssopimuksen Nalle Ahlstedin D8 Music -yhtiön kanssa. D8 Music aloitti julkaisu- ja tuotantoyhtiönä vuonna 2013 ja lisäsi vuonna 2015 palveluihin myös oman levy-yhtiön. D8 Musicin kotimaisia artisteja Hemen lisäksi ovat muun muassa Jore Marjaranta, Suvi Hiltunen, Suomen euroviisukarsinnoissa säväyttänyt Zühlke sekä Lordi -yhtyeestä tuttu Sampsa Astala. Hittejä Ahlsted on kirjoittanut lisäksi Suvi Teräsniskalle, Robinille, Lucasille ja Virve Rostille. Kansainvälisesti menestyneitä hittejä Ahlsted on lauluntekijänä ja tuottajana väsännyt esimerkiksi brittiyhtye Smokielle, saksalaiselle Sarah Connorille, ruotsalaiselle Lena Philipsonille, australialaiselle Zoe Badwille, espanjalaiselle Aurynille ja brittiläiselle Helena Paparizoulle.


Lataa biisi jo ennakkoon!


Hemellä on pieni pyyntö myös Sinulle.
- Tämän jutun alla on linkki Spotifyhin ja ohjeet miten toimia. Käy lataamassa se jo tänään, jos Sinulla on 15 sekuntia aikaa asialle. Spotify seuraa näitä omaan kirjastoon tallennettuja biisejä, siitä syystä olis kova juttu jos näkisit tämän pienen vaivan.

Toimi näin:
- tarkasta, että olet kirjautuneena spotifyhin
- aukaise linkki
- klikkaa pre-save on spotify
- sitten vielä varmistat, että se olet sinä ja homma done
- aikaa menee noin 15 sekunttia ja biisi on latautunut kirjastoosi, kun se julkaistaan 9.11.2018.
Linkki on tässä:  https://distrokid.com/hyperfollow/heme/e4CA

Meri-Lapin lauantai tarjoaa kosolti livemusiikkia

10.8.2018
Kesä ei ole vielä ohi. Ei sinnepäinkään, sillä ulkoilmakonsertteja riittää yhä. Ja moneen makuun.

Kemissä lauantaina iltapäivällä Meripuiston laululavan seutu täyttynee kun Kemin Seudun Osuuspankin kesäkonsertti tärähtää käyntiin. Konsertin aloittaa klo 15 toiminnallinen lastenkonsertti Kanalomamatka ja klo 16.15 lavalle nousee Inga Söder orkestereineen.

Konsertilla OP Kemin Sutu juhlistaa 95 vuoden taivaltaan. Konserttien välissä on tauko, jolloin tuhannelle ensimmäiselle on tarjolla "sotkun munkki" ja kahvi tai mehu. Tarjoilun hoitaa Rovaniemen Sotilaskotiyhdistys klo 15.30 alkaen. Paikalla konsertissa ovat myös OP:n lemmikit Henri ja Hanna Hippo.


Kaakamossa puolestaan vietetään kolmatta perinteistä Kaakamo Summer Meet -tapahtumaa, jossa Napakympin maisemissa tarjolla on livemusiikkia, hienoja autoja, moottorin pärinää, ruokaa ja pelejä. Alue avataan klo 14. Klo 15 lapsille on remminheittokisa ja 15.30 aikuisten kahden hengen joukkueille männänheittokisa. Iltapäivän aikana palkitaan myös kolme hienointa autoa ja testataan kuinka kauan Mazda käy kaasu pohjassa. Päiväosuuden musiikista vastaa klo 16.30 Medicine Men.

Tapahtuman klo 20 alkava iltaosuus on K18-tapahtuma. Ulkolavalla soittavat Blueshuffle klo 21 ja Stargate klo 22.30. Illan päätteeksi klo 00.15 sisälavan valtaa keminmaalainen omia biisejä soittava TimeKillers -yhtye, jonka tyylilaji liikkuu punkrockin ja perinteisen rockin välimaastossa.
Stargate on oululainen Jukka Nummen (laulu, rummut), Mauri Savolaisen (kitara) ja Petteri Gullstenin (basso) muodostama powermetal-covertrio, joka luukuttaa muun muassa Deep Purplen, Rainbown ja Whitesnaken biisejä.


Päivän kolmas ulkoilmakonsertti on tarjolla Kemin Urban Parkissa Mansikkanokalla. Puiston kesän päättäjäisbileissä lavalle nousevat klo 18 alkaen kokoonpanot Northern Oath, Frost Heave (klo 18.30), 13,5 (klo 19) ja Get In (klo 20). Kokonaisuus kantaa nimeä Urban Rock.

Joku Paikallinen Bändi puolestaan järjestää Kemin Ankkurissa viimeisen päälle spesiaalikeikan yhtyeen 20-vuotisen historian kunniaksi. Lavalle nousevat sekä Joku Paikallinen Duo että Joku Paikallinen Bändi alkuperäisessä kokoonpanossaan.


Perinteistä tanssimusiikkia tarjoavat lauantaiehtoon kunniaksi Duo Napakymppi Laren Baarissa Arpelassa, Heidi Pakarinen & Karavaani Keminmaan Pohjanrannassa ja Channel Four Suukosken Keitaalla Tervolan Koivussa. Kemin Vallitunsaaren Jokikeskuksessa terassitansseja vauhdittaa Birgit Ohra-aho ja Soundset.

Lisäksi Motelli Käpylä Keminmaassa järjestää samana iltana karaokeillan.

Yksi menovinkki Rovaniemellä lauantaina oleville. Juurimies Kepa Härkönen juhlii soololevynsä Spicy Tales & Spacey Tones julkkareita Hemingway´sin Sunny Afternoon Clubilla lauantaina  klo 15-18.
Härkösen lisäksi keikalla ovat mukana myös levyllä soittavat Pekka Gröhn (kosketinsoittimet) Daniel Hjerppe (rummut, percussio) ja Robban Hagnäs (basso).
- Luvassa on iltapäivä levyn mukaista meininkiä, eli surfmusaa Kuuban mausteilla, svengaavaa groove-bluesia ja elokuvamaisia sävyjäkin, Härkönen houkuttelee.


Ja tokihan Rovaniemelle voi lähteä myös Simerockin merkeissä. Lauantain päätähtiä ovat Apulanta, SANNI, Kaija Koo, Pikku G, Isac Elliot ja Reino Nordin. Tänään perjantaina lavalle kipuavat muiden muassa Haloo Helsinki!, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari ja Evelina.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani soittaa minikeikan Kemin Suomalaisessa Kirjakaupassa perjantaina

Mukana on myös Karavaanin Matkassa -kirjan kirjoittanut Tommi E. Virtanen.


31.7.2018
Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani -yhtye pistää tulevana perjantaina 3.8. bileet pystyyn ja soittaa ainutlaatuisen akustisen minikeikan Kemin Suomalaisessa Kirjakaupassa klo 15 alkaen. Samalla yhtye signeeraa tuoretta Karavaanin matkassa -kirjaa yhdessä kirjan kirjoittaneen kemiläislähtöisen musiikkijournalisti Tommi E. Virtasen kanssa.

Karavaanin matkassa on matkapäiväkirja, joka seuraa kuvin ja tekstein Kaihon Karavaania satavuotiaassa Suomessa vuonna 2017. Keskiössä ovat Kilpeläisen tekstit, jotka puhuttelevat kuulijaa herkkyydellään ja rikkaalla kielellään. Kilpeläinen ei perinteisten rakkauslaulujen ohella pelkää kirjoittaa maahanmuutosta, häpeästä tai ihmissuhteiden kipupisteistä.


Matkakirjan kirjoittaja ja valokuvaaja Tommi E. Virtanen on kulkenut Karavaanin matkassa keskittyen kuvaamaan niin hurmoshetkiä keikoilta kuin hiljaisia hetkiä maantien varrelta tai majoituspaikoista. Kirjan punaisena lankana kulkevat Kilpeläisen lyriikat, joiden taustoja Kilpeläinen valottaa tarinoillaan.

Yhtyeessä on kuitenkin myös viisi muuta soittajaa, jotka saavat jokainen hetkensä kirjan sivuilla. Kuvitusta rikastuttavat Kilpeläisen bändikavereistaan ja keikkamaisemista tekemät karikatyyripiirustukset. Teoksen graafisesta ilmeestä vastaa Joel Melasniemi, joka on myös Kilpeläisen levynkansien suunnittelija.


Tommi E. Virtasen aiempiin töihin lukeutuvat mm. Jope Ruonansuun Aatteleppa ite! -elämäkerta (2006) sekä Aki ja Heli Palsanmäen elämään sukeltava Suomen Huutokauppakeisari – Keisarin vanhat aarteet (2017). Virtanen on kirjoittanut myös avoinen tositarinan suomalaisen katurockin periksiantamattomasta pioneerista Jimi Serosta (Mun tie, 2012) sekä teoksen Vapaa valitsemaan - tositarinoita raitistumisesta (2015) yhdessä  päihdeterapeuttien Piia Sumupuun ja Jussi Kinnusen kanssa.

Kirjoittamisen ohella Virtanen on ansioitunut myös tv-dokumenttien ohjaajana, viimeisimpänä elokuvana suomalaisten studiomuusikkojen historiaa valottava Tuhansien Raitojen Miehet (2017).

Kemin Satama Open Airiin saapuva Jarkko Ahola julkaisi uuden sooloalbumin

 

Mä tuun sun luo -albumi sisältää komeaäänisen Aholan omia biisejä, jotka on tehty hänen suosikkiartistejaan kunnioittaen.

5.5.2018
Komeaääninen Jarkko Ahola julkaisi perjantaina Mä tuun sun luo -albumin, joka sisältää miehen omia biisejä, jotka on tehty hänen omia suosikkiartistejaan ja heidän kappaleitaan kunnioittaen. Albumia seuraa lyhyt klubikiertue sekä keikkoja kesäfestareilla. Soolourallaan tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa myynyt Ahola on varmistanut esiintymisnesä myös Kemin Satama Open Air -festivaaleilla lauantaina 4. elokuuta.

- Levyn biisit ovat syntyneet tässä vuosien varrella ja olen jo pitkään odottanut mahdollisuutta julkaista ne albumikokonaisuutena. Levyltä on kuultavissa paljon minuun vaikuttaneita muusikoita. Tietoisia fiilistelyn kohteita ovat olleet ELO, Jeff Lynne, Roy Orbison, Queen, 50 ja 60 –luvuilla tunnetuksi tulleet popkappaleet, Ahola itse tuumii aikaansaannoksestaan.

- Seassa on varmasti myös monia sellaisia vaikutteita, mitä en edes tiedosta. Olen kuitenkin koittanut vapaasti tehdä niin kuin tuntuu hyvältä ja antaa oman kädenjäljen kuulua tuon vaikuttajajoukon ohella. Uskon, että tältä levyltä löytyy jotain kaikille kuulijoilleni. Mielestäni levystä tuli aika erilainen ja onnistunut kokonaisuus, Ahola arvioi.


Albumilla Aholan monipuolinen soundi pääseekin hyvin oikeuksiinsa levyn erilaisten biisien parissa, oli tyylilaji sitten enemmän rockiin, poppiin tai iskelmään kallellaan. Biisien melodisuus ja komeaäänisen Aholan taitava tulkinta sitoo kokonaisuuden yhtenäiseksi. Levy, jonka Ahola on itse tuottanut ja monin osin myös soittanut, on ollut miehen unelmissa jo pitkään.


Jarkko Ahola tuli tunnetuksi Teräsbetoni -yhtyeen laulajana. Hän oli myös yhtyeen basisti ja yksi kolmesta biisinkirjoittajista.. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Ave Maria – Joulun klassikot (2012) on myynyt tuplaplatinaa ja Suojelusenkeli – Joulun klassikot 2 (2014) platinaa. Rock-tenorin viimeisin albumi Romanssi (2016) debytoi heti ilmestyttyään virallisen listan kakkossijalla ja myi nopeasti kultaa. Viime vuoden lopulla Ahola konsertoi yhdessä Waltteri Torikan kanssa loppuunmyydyllä Hartwall Arenalla.

Ahola on ollut mukana myös Northern Kings ja Raskasta Joulua -projekteissa. Vuonna 2012 hänen omaa sukunimeään kantava AHOLA -yhtye julkaisi Stoneface -debyyttinsä. Kaksi vuotta myöhemmin se sai jatkoa Tug of War -albumilla. Vuoden 2015 keväällä Ahola osallistui MTV3:n Tähdet, Tähdet –ohjelmaan, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Elokuussa Ahola valloittaa Kemin Satama Open Air -festivaaleilla.


Mä tuun sun luo -albumin kappaleet:

Mä tuun sun luo
Kauas
Mahdollisuus
Nostalgiaa
Mennyt oot
Viimeinen askel
Kultaa hain, kultaa sain
Ikuista on rock’n‘roll
Tienhaara
Viimeiseen suudelmaan
Huono ihminen
Illan viimeinen

Keikkoja joka viikonlopulle heinäkuun loppuun asti

 

* Fortissimo plays Hurriganes –tribuuttibändi herättänyt jopa hysteriantynkääkin.

* Yleisö on ottanut bänditulokkaan hyvin vastaan. Bändin mielestä jopa pelottavan hyvin.

 

30.4.2018
Kolme nuorta miestä luukuttaa Hurriganesia kuin viimeistä päivää, hillittömällä tatsilla hikeä pelkäämättä. Combon nimi on Fortissimo plays Hurriganes. Vajaat pari vuotta koossa olleessa bändissä soittavat Aku Varanka, 23, rummut ja laulu, Johannes Varanka, 19, kitara ja Ville Haapaniemi, 21, basso ja taustalaulu. Lisäksi bändiin lukeutuu äänimies Severi Varanka.
Yhtye on ehtinyt kerätä mainetta tiukkana lavabändinä. Se myös näkyy keikkabuukkauksissa.
- Kesän kaikki viikonloput ollaan keikoilla. Käytännössä kaikki viikonloput, perjantait ja lauantait alkavat olla jo varattuja heinäkuun loppuun asti, trio kertoo.

Hyvin menee,
mutta menköön

Melko tuoreelle bändille moinen suksee on poikkeuksellista. Takana on vajaat 30 keikkaa, eli hyvä kello on pirissyt mainiosti eteenpäin. Tähän saakka yhtye on keikkaillut Oulun ja Rovaniemen välillä, nyt on tulossa keikkaa myös Koillismaalle ja Kokkolan suunnalle.
- Kesällä ohjelmassa on myös pari pientä festaria, Taivalkosken Riverrock ja Oulun juhannusfestari, Johannes toteaa.
- Ne tulevat olemaan varmasti hienoja tapahtumia ja niitä alkaa jo odottaa. Mukana on Pauli Hanhiniemeä ja Irinaa, eli suhteellisen kovia nimiä, jotka vetävät varmasti porukkaakin, Ville lisää.
Festarikeikkojen saaminen onkin ollut yksi bändin tavoitteista. Isommat festarit vielä tosin antavat odottaa itseään.
- Mutta nyt aletaan menemään kovaa vauhtia eteenpäin, kun saadaan vähän nimeä. Mutta helvetin hyvin on mennyt tähän saakka, Aku painottaa tyytyväisenä.
- Onhan se mahtavaa kun on reippaanlaisesti keikkaa ja aina se kotiolot voittaa, Ville virnistää.

Keikkailu on
soittamisen suola

Keikkailu on kolmikon mielestä nimenomaan soittamisen suola. Aikaa siihen toki menee, mutta se on myös sen väärtiä.
- Nuoresta lähtien ollaan kaikki tehty keikkahommia, niin tähän on tavallaan jo kasvanut, Johannes alleviivaa.
- Ja mikä se on keikkaillessa kun meillä on hyvä bändi ja hyvä porukkahenki. Jokainen antaa saman panoksen bändiin, Ville huomauttaa.
Bändin kokoonpano on kertaalleen muuttunut matkalla. Yhtyeen ensimmäinen versio ei ehtinyt keikkalavoille saakka.
- Kun Aku tuli messiin, niin alettiin touhuamaan tosissaan, Johannes valaisee.

Tapposetti, tunti
turpaan ja sillee

Mutta millä eväillä yhtye sitten porskuttaa. Mikä on bändin valttikortti sen lisäksi, että Hurriganesin musiikki ilmiselvästi kiinnostaa kansaa edelleen.
- Meidän bändin etuhan on se, että me ollaan nuoria. Enkä tiedä montaa meidän ikäistä, jotka soittaa tämmöistä ihan perusrockia eli Ganesia ja ränttätänttää.
Myös energinen lavameininki nousee esille.
- Reippaan tunteroisen setti aina vedetään. Tapposetti, tunti turpaan ja sillee. Enempää ei voi, eikä jaksa, nuorenakaan, Aku hekottaa.
- Eikä tosiaankaan säästellä hikeä, semmoisella draivilla vedetään, Ville painottaa.
Yleisö on siis ottanut yhtyeen tajuttoman hyvin vastaan, Akun mielestä pelottavankin hyvin.
- Onhan se hämmentävää, kun huonoa palautetta ei ole tullut yhtään. Ja se mikä on tullut, on ollut tosi mukavaa, Aku miettii.
- Mutta niin se vain ollut, että yleisö on tykännyt. Välillä ollut hysteriäntynkääkin, kuten Iin pikkufestareilla. Se oli aika yllättävää. Mietettiin, että mitä helvettiä täällä tapahtuu, Ville ja Aku selostavat.

Ensimmäinen oma biisi
syntyi ruokapöydässä

Ihan pelkkää Hurriganesia yhtyeen setti ei ole, mukana on myös vanhoja rokkiklassikoita raskaalla otteella soitettuna. Ja yksi oma biisi, Mama come home. Kolme-neljä omaa biisiä on lisäksi työstettävänä. Pakko kysyä, miten Mama come home syntyi.
- Hauskasti, kuten kaikki tuntuu tapahtuvan. Oltiin menossa keikalle. Kotona ruokapöydässä ennen lähtöä poristiin ja todettiin, että tehdäänpä biisi. Aku kirjoitti sanat äkkiä ja minä olin, että voisi mennä vaikka näin, Johannes kertoo.
- Ja pojat soitti sen minulle treenikämpällä. Sattumalta olin juuri kehittänyt yhden bassokuvion, joka lyötiin mukaan ja se oli siinä, Ville lisää.
- Nyt se on tosiaan setissä mukana. Ja jos kehua kestää, niin se on yksi menevimpiä biisejä meidän setissä, Aku innostuu.

”Niin paha krapula,
että äitiä tulee ikävä”

Akun mukaan biisin sanoitus kertoo siitä kun on niin kova krapula päällä että tulee äitiä ikävä. Niin paha, että pitää soittaa äitille.
- Ja niin siitä tehtiin vapaamuotoinen rokkibiisi, jota voi soittaa ja soittaa. Jos siltä tuntuu, ettei halua lopettaa vielä niin jatkaa vaan.
Yhtyeen on tarkoitus työstää jatkossa keikkailun ohessa työstään enemmänkin omaa materiaalia, jota jossain vaiheessa on tarkoitus myös levyttää.
- Lisäksi Mama come home –biisiin on ollut suunnitteilla tehdä musiikkivideo, Johannes hoksaa.
- Lisäksi yritämme rakentaa kontakteja, jotta päästäisimme isoille mestoille ja festareille, Ville tähdentää

Get Onin riffi herätyksenä
– styrkkarin kautta

Mutta mikä on saanut nuorukaiset innostumaan juuri Hurriganesista?
- Ollessani pikkupoika, ammattimuusikkona vuosikymmeniä työskennellyt isäni herätti minut sillä tavalla että käveli sängyn viereen, laittoi styrkkarin kitaraan kiinni ja soitti Get Onin riffin. Muistan miettineeni, että mikä tää homma on. Siitä sitten lähdin tutustumaan musiikkiin ja niinhän se sitten nappas kyytiin, Johannes hekottaa.
Johanneksen ja Akun isä siis tykkäsi Hurriganesista, vaikka soittikin itse humppaa ja muuta tanssimusiikkia.
- Minä taas olen ollut aina enemmän rock- ja metalliukko ollut aina. Isän kuunneltua Hurriganesia siitä on tullut itsellenikin vähän semmoinen nostalgiapläjäys, Aku mainitsee.
Eli kiinnostus Hurriganesia kohtaan on Markku –isän vika?
- Kyllä, isännän vika se on, mies sanoo ja räjähtää nauramaan.

Roadrunner soi
autotallissa tauotta

Villen innostus lähti liikkeelle kaverin kautta.
- Menin kerran kaverin tykö ja niiden autotalliin, jossa oli vanha vinyylisoitin, stereot ja Roadrunner -LP. Kaveri diggas sitä kovasti. Kun se pantiin soimaan ja ekat soinnut pärähti, olin samantien myyty. Parhaimmillaan Roadrunner soi yötä päivää.
- Ja onhan Ganes suomalaisille tullut jo äidinmaidossa. Jokainen suomalainen tietää mistä on kyse kun kuulee sanan Hurriganes, Aku lisää.

Vain Villellä osittainen
Hurriganes -livekokemus

Bändin kaikki jäsenet ovat sen ikäisiä, ettei heistä kukaan ole voinut nähnyt Hurriganesia legendaarisessa kokoonpanossaan livenä. Vain Remu Aaltonen on ollut mahdollista nähdä, Cisse Häkkinen ja Albert Järvinen ovat molemmat kuolleet ennen kolmikon syntymää.
- Minä olen kerran nähnyt Remun livenä, viime joulukuussa Tornion Club Teatrialla Last Call –kiertueella. Pakko oli käydä katsomassa, kun lähelle kerran tuli. Oli se kova, eturivissä ollut Ville kertoo.
Aku ja Johannes tunnustuvat, että heillä on jäänyt Remunkin näkeminen väliin.
- Mutta muuten aiheeseen on kyllä perehdytty aivan helvetisti. Materiaalia on paljon, niin videoita kuin ja levyjäkin, veljekset alleviivaavat.
Ja varmaan onkin luontevaa, että yhtyeen ohjelmisto painottuu pitkälti Hurriganesin 70-luvun alkupuolen biiseihin, juuri niihin ensimmäisiin hitteihin.

Say Mama, Hot wheels
ja I will stay suosikit

Enkä tietenkään voi oll kysymättä kunkin Hurriganes-tuotannon suosikkibiisiä.
- Say Mama, Johannes toteaa yks´kantaan. Myös muilta vastaus tipahtaa nopeammin kuin kuuluisalta apteekin hyllyltä.
- Hot wheels, järkyttävän hyvää poljentoa ja meininkiä, Aku paukauttaa.
- I will stay, tietenkin, Ville kertoo. Valinta on hyvinkin luonnollinen, onhan se yksi Villen laulamista biiseistä keikkarepertoaarissa, miehen bravuuri suorastaan.
Se, että niin Fortissimossa kuin Hurriganesissakin rumpali laulaa, on lähinnä sattumaa, mutta toisaalta se vie keikkakokemuksen lähemmäksi autenttisuutta.
- Olin laulanut aiemmin ja kun tulin rumpaliksi tähän bändiin ja ryhdyttiin treenaamaan, laulupuoli tuli minulle ihan luontevasti. Ja sehän on toiminut ihan hyvin, Aku taustoittaa.
- Ei me oikeasti Akulle annettukaan muita vaihtoehtoja, kun tiedettiin, että se on helvetin kova laulamaan, Johannes virkkoo.
Villelle puolestaan Ganes –bändi jo sinänsä on unelmien täyttymys.
- Siitä saakka kun rupesin soittamaan, olen haaveillut siitä että saisi hyvän Ganes-bändin. Nyt meillä on se ja oon hyvin tyytyväinen, nuorukainen myhäilee.
Ville Haapaniemi on mukana myös toisessa bändissä, Keltaisessa Sukellusveneessä, joka nyt on jäänyt enemmän taustalle.
- Kyllä Sukellusvene edelleen toimii, mutta sen muut jäsenet ovat koulussa ja töissä, minkä vuoksi sen kanssa on aika vaikea mitään tehdä, mutta tilanteen mukaan mennään.

Yksi basisti ja kaksi
kansankynttilää

Ei Fortissimo trionkaan jäsenet pelkällä soittamisella elä. Ainakaan kaikki.
- Olen tällä hetkellä myös töissä opettajan sijaisena. Ja aloitan syksyllä kauppatieteiden opinnot, Johannes kertoo.
- Ja minä olen opettajaharjoittelussa englannin aineopettajana. Kolmatta vuotta opiskelen, isoveli Aku jatkaa.
Veljekset myöntävät auliisti, että opettajuudessa on kyse sukuviasta tai –rasitteesta.
- Kansankynttilöitä suvussa riittää, veljekset myöntävät.
Vast ´ikään armeijan käynyt Ville sen sijaan sanoo ”vain” soittavansa bassoa.
- Sillä elää ja hengittää. Lisäksi teen keikkaa, edustan bändiä ja rakantelen sen showta. Varmaan mä on jonkinlainen bändin general manager, paitsi että Johannes hoitaa keikkamyynnin.

Nimi kuvastaa mitä
ja miten soitetaan

Haastattelutuokion loppuun pitää vielä kysäistä kolmikolta, että tuleeko bändin nimi Hurriganesin yhdeksännen studioalbumi Fortissimon mukaan vai musiikkitermistä, jossa fortissimo tarkoittaa hyvin voimakasta.
- Vähän sekä että. Se on hyvä nimi, koska se kuvastaa sitä mitä me soitetaan ja miten me soitetaan, Ville Haapaniemi mainitsee, nappaa basson kainaloonsa ja lähtee marssimaan kohti lavaa, jonka edustalla yleisö jo odottaa malttamattomana.

Yhtyeen facebook-sivut löytyvät täältä: https://www.facebook.com/FortissimoRnR/

 

Uriah Heep ja The Zombies joulukuussa Ouluun

2.3.2018
Rockmusiikin eittämättömiin jättiläisiin lukeutuva Uriah Heep saapuu kolmen konsertin kiertueelle maahamme loppuvuonna. Mukana kiertueella on myös toinen brittilegenda, The Zombies. Yhtyeeet nähdään Helsingin Kulttuuritalolla 29. marraskuuta, Seinäjoki Areenalla 30.11. ja Oulun Areenalla 1. joulukuuta.

Usein aiemminkin Oulussa käynyt Uriah Heep jatkaa vahvaa menoaan vuosi vuoden jälkeen väsymättömänä. Yhtye viimeistelee parhaillaan uusinta levyään, Living the Dream, joka on jo kokoonpanon 25. studioalbumi.
– Olemme ylpeitä historiastamme, mutta samaan aikaan on tärkeää tuottaa myös uutta materiaalia, toteaa Uriah Heepin perustaja, kitaristi Mick Box.
– Kaikki musiikkimme on aina kuitenkin totuttua Heep-tyyliä. Meillä on yhä vuosien jälkeen sama intohimo ja energia kaikkeen mitä teemme, Box jatkaa.
Uriah Heep perustettiin vuonna 1969, ja sen tunnetuimpia kappaleita ovat Gypsy, Easy Livin', July Morning, Look At Yourself, Stealin ja Lady in Black. Yhtyeen levyjä on myyty yli 45 miljoonaa kappaletta.


The Zombies perustettiin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa johtohahmoinaan Rod Argent ja Colin Blunstone. Yhtye valloitti USA:n ja Britannin listat hiteillään She's Not There, Tell Her No ja Time of the Season.
Vuonna 2017 neljä vielä elossa olevaa alkuperäisjäsentä (Colin Blunstone, Rod Argent, Chris White ja Hugh Grundy) yhdistivät voimansa Pohjois-Amerikan kiertueelle. Nyt The Zombies saapuu myös Suomeen kaikkien ihailijoidensa iloksi Colin Blunstonen ja Rod Argentin johtamina mukanaan kitaristi Tom Toomey, basisti Jim Rodford ja rumpali Steve Rodford.

Uriah Heep ja The Zombies Helsingin Kulttuuritalossa 29. marraskuuta kello 19.00 sekä Seinäjoki Areenassa 30.11. ja Oulun Areenassa 1. joulukuuta kello 20.00. Liput maksavat alkaen 49,50 euroa, ja niiden myynti on jo alkanut Menolipussa ja Ticketmasterissa.