90's spirit Meripuistorok 2019

90's spirit Meripuistorock -tapahtumassa lavalle nouse 11 esiintyjää Kemin sisäsatamassa perjantaina 12.7. Mukana olivat Delffarit, Little Bee, White Caps,  JML, Nine Lives,  Nälli Boys, Tassuvaivat, Fresh X, Show Fine, Nameless ja Heme.

Summer Pop Up 2019

Kemin perinteisessä nuorille suunnatussa Summer Pop Up -konsertissa Kemin Täiköntorilla torstaina 18.7. esiintyivät Rob the Dog, Veera, Umpimähkä, Luopio feat. Misantrooppi, Suntrace, Glass Wipe, Bliniks sekä päätähti Lukas Leon. Juontajana oli Ville Köö alias Ville Köngäs. Konsertti oli osa Street Food -tapahtumaa, joka puolestaan on osa liki kaksiviikkoista Easy Ling In Kemi -viikkoa. Suntrace jäi kuvaamatta ruokapaussin vuoksi.

Torandan Venetsialaiset 2019

Torandan venetsialaisissa la 24.8.2019 esiintyivät Eppu Normaali, Portion Boys, Lauri Tähkä sekä Waldo´s People.

Qstock 26.7.2019

Rokkineuvoksen erityisavustaja Markku "Lusku" Lukkariniemi Torniosta piipahti viime viikonloppuna Oulun Qctock -festivaaleilla kameran kanssa. Tässä kuva-antia perjantain 26.7.2019 tapahtumista, kuvissa mukana Michael Monroe, Pariisin Kevät, The 69 Eyes, Beast In Black, Crew of me and you, Elastinen, JVG, Ville Valo & Agents ja Offspring.

Qstock 27.7.2019

Rokkineuvoksen erityisavustaja Markku "Lusku" Lukkariniemi Torniosta piipahti viime viikonloppuna Oulun Qctock -festivaaleilla kameran kanssa. Tässä kuva-antia lauantaina 27.7.2019 tapahtumista, kuvissa mukana Chisu, Eveliina, Vesterinen yhtyineen, Ellips, Popeda, Stam1na, Kingston Wall, Maustetytöt, Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana, Barbe-Q-Barbies ja Thirty Seconds To Mars.

Kuvat © Markku Lukkariniemi. Kopiointi ilman lupaa kielletty.

Helteisessä Qstockissa ennätykselliset 40 000 kävijää


1.8.2019
Oululainen Qstock-festivaali teki uuden yleisöennätyksen ja oli loppuunmyyty jo seitsemättä kertaa peräkkäin. Tapahtuma keräsi Kuusisaaren ja Raatin alueelle kaikkiaan 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.
Festivaalin kävijämäärää oli voitu kasvattaa tiettyjen aluejärjestelyjen myötä 2500 hengellä per päivä. Alueen palveluita oli lisätty samassa suhteessa, ja lavojen uudelleensijoittelun ja ohjelmistosuunnittelun myötä ihmiset jakautuivat tasaisemmin ympäri festivaalialuetta.
Lisäksi uusi Kissankoskenrannan silta tarjosi kymmenen metriä leveän kulkuväylän Kuusisaaresta Raattiin.

- Perjantaina uudella sillalla oli vielä aika hiljaista, kun ihmiset pakkautuivat edelleen vanhalle tutulle reitille. Lauantaina se löydettiin jo paremmin, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.


Oman haasteensa
festivaalin läpiviemiselle toi kuumimmillaan yli 30 asteeseen kivunnut lämpötila. Vaikka helteeseen oli varauduttu, vesipisteet ruuhkautuivat perjantaina. Asiaan reagoitiin lauantaina lisäämällä työntekijöitä vesipisteille ja tuomalla kokonaan uusia vesipisteitä anniskelualueille.

Tuttuun tapaan festivaalialueella ei ollut mainittavia järjestyshäiriöitä. Ihmiset olivat kuumuudesta huolimatta hyväntuulisia.

Ainoa takaisku oli, että perinteinen festivaalin päättävä ilotulitus jouduttiin perumaan metsäpalovaroituksen takia. Lauantain pääesiintyjän Thirty Seconds To Marsin (USA) suureellinen show tarjoili kuitenkin välkettä senkin edestä.

Qstock järjestetään taas 24.-25.7.2020.


Joku Paikallinen Bändi


Joku Paikallinen Bändi (Original) vietti 20- vuotisjuhliaan Kemin Ankkurissa lauantaina 11.8.2018.
Yhtyeen tarjonta oli bändin alkuvuosien sloganin mukaisesti kemiläisen meininkirokin aatelia jo vuodesta 1998. Tupa oli täynnä, kuten asiaan kuuluu ja tunnelma katossa kuten aikoinaan Kemin Hullu Pohjolassa.
Ja biisilista sisälsi - jälleen kuten asiaan kuuluu - kotimaisen rockin helmiä vuosien varrelta, biisejä, joiden sanat jotakuinkin jokainen osaa ulkoa. Myös yhteislaululla oli tärkeä sijansa keikkakokonaisuudessa - kuten JPB:lla aina.

Biisilista:

Suomirokkia (Aknestik)
Pohjois-Karjala (Leevi & The Leavings)
Pitkä kuuma kesä (Popeda)
Pop-musiikkia (Neljä Baritonia)
Älä mee (Sir Elwoodin Hiljaiset Värit)
Vuonna -85 (Eppu Normaali)
Todella kaunis (Zen Café)
Unihiekkaa (Egotrippi)
Autiotalo (Dingo)
Tahdon Rakastella Sinua (Pelle Miljoona & 1980)
Lähetyssaarnaaja (Dingo)
Vie Mut Minne Vaan (Yö)
Nahkatakkininen tyttö (Dingo)
Riidankylväjä (Don Huonot)
Moottoritie On Kuuma (Pelle Miljoona Oy)
Levoton Tuhkimo (Dingo)
--
Encore:
Rappiolla (Hassisen Kone)

 

Entisten nuorten keikka entisille nuorille

 

Mika ja Pullasormet, 40 –vuotisjuhlakeikka, lämppärinä Erkki Huru Band. Ankkuri, Kemi 13.10.2018

Erkki Huru Band: Erkki Huru, laulu ja kitara, Jouni Kallankari, basso ja taustalaulu, Esa Heikkinen, rummut, Simo Salminen, kitara ja taustalaulu, Mika Puro, koskettimet.

Mika & Pullasormet: Hannu "Puntti" Valtonen, laulu ja kitara, Pekka Adolfsen, basso ja laulu, Mika Puro, rummut ja laulu, Simo Salminen, kitara ja laulu, Matti Adolfsen, kosketinsoittimet, Jari "Heinä" Nieminen, kitara.

 

Mika ja Pullasormet on merkittävä palanen kemiläistä rockhistoriaa - ja myös nykyisyyttä. Yhtyeen 40-vuotisjuhlakeikkaa seuratessa ei voinut olla ihmettelemättä kuinka hyviä biisejä bändi teki 1970- ja 80-lukujen taitteessa, kun bändin muusikot olivat vielä hyvin nuoria miehiä. Samalla mielessä pyöri kysymys siitä, mitä yhtyeestä olisi voinut tulla, jos asiat olisivat menneet toisin ja yhtye olisi jatkanut aikanaan toimintaansa pitempään.

Pullasormien 40-vuotisjuhlakeikka oli myös yleisön puolesta entisten nuorten juhlaa, sillä keski-ikä taisi nousta runsaat 20 vuotta virallisen nuoreksi laskettavan (29 vuotta) yläpuolelle. Ja tuttuja, niitä oli paljon, jokaisella. Tupa oli jotakuinkin täynnä, istumapaikat täyttyivät jo hyvissä ajoin ennen keikan alkua, joka oli nykyajan trendeistä poiketen hyvinkin kuulijaystävällinen. Lämppärinä toiminut Erkki Huru Band aloitti soiton yhdeksältä ja Pullasormet tuntia myöhemmin.

 

Ilta oli kaikin puolin onnistunut. Mika & Pullasormien settilistan keskiössä olivat omat kappaleet täydennettynä Juice Leskisen tuotannolla sekä yhdellä erinomaisella ulkomaisella coverilla, Creamin hienonhienolla White Room -kappaleella. Todennäköisesti aika harva illan aikana keskittyi kuuntelemaan Pullasormien omien biisien sanoja, joten on syytä palauttaa mieliin, että yhtyeellä on ollut kerta kaikkiaan nimekkäitä sanoittajia. Kappaleiden tekstit kun ovat muun muassa sellaisten tekijöiden kynästä lähtöisin kuin Edgar Allan Poe, Johan Wolfgang von Goethe, John Donne, Alfred Lord Tennyson ja Ben Jonson. Eivätkä ne ole todellakaan mitään diibadaabaa tai liirumlaarumia.

Sävellyspuolelta on pakko nostaa esiin Simo Salminen, joka on niin biisintekijänä kuin muusikkona jäänyt turhan aliarvostetuksi. Kun - ilmeisesti vielä tämän vuoden puolella - Mika ja Pullasormien debyyttilevy (!) ilmestyy, niin kannattaa todellakin paneutua kuuntelemaan miehen laatimia sävelkulkuja kappaleista Annabel Lee, King of Thule, So Long Town, Song (Go and catch a falling star), Tears idele tears ja To Celia. Yhtyeen omista biiseistä ehkä ne tunnetuimmat eli kappaleet Pulla ja Sormet, ovat puolestaan kolmikon Jari Nieminen - Mika Puro - Hannu Tervaharju tuotantoa. Lintumies -kappale on puolestaan Puntti Valtosen aikaansaannos.

Myös yhtyeenmuut jäsenet, rumpali Mika Puro, basisti Pekka Adolfsen ja kosketinsoittaja Matti Adolfsen ovat olleet monessa mukana ja jokainen on raapaissut oman puumerkkinsä Kemirockin kivijalkaan. Moniosaajia kaikki tyynni, esimerkkinä vaikkapa Mika Puro, joka Pullasormien rumpalin hommien lisäksi soitti myös illan aikana lämppäri Erkki Huru Bandin koskettimia. Samoin Simo Salmisella oli tuplarooli, mies kun kitaroi ja lauloi niinikään Erkki Huru Bandissa. Lavalla oli siis yksi Kemirockin allstars -kokoonpanoista, kuten on myös EHB:n osaltakin, onhan bändin jäsenillä taustaa muun muassa Dawson- ja Nicepappi -orkestereista.
 

Molemmissa illan kokoonpanoissa silmiinpistävää - jos näin voidaan sanoa - on vahva stemmalauluosaaminen, jota on ilo kuunnella. Ja se, jos mikä on tyypillistä 1970-luvun perintöä ja osaamista, jota soisi kuulevansa enemmänkin.

Erkki Huru Bandissa nimenomaan stemmalaulu on noussut komeaan rooliin etenkin Simo Salmisen mukaantulon myötä. Jo sitä ennen basisti Jouni Kallankari on sitä opetellut ja kehittynyt valtavasti alun lievästä vastahankaisuudesta huolimatta. Nykyään mies vaikuttaa jopa nauttivan siitä. Yhtye on myös panostanut nimenomaan laulupuoleen pitämällä erikseen laulutreenejäkin. Muutenkin EHB:n soundimaailma on laventunut hienosti kun mukana myös Mika Puro koskettimineen, puhumattakaan Erkki Hurun ja Simo Salmisen tuplakitaroinnista. Komppipuolihan yhtyeessä on aina ollut vahva Kallankarin ja rumpali Esa "Espe" Heikkisen ansiosta.

EHB on myös ansiokkaasti luonut kosolti uutta kemiläistä musiikkia. Erkki Hurun sävellyksissä on paljonkin idea, tarttuvia kertosäkeitä ja hyvää tunnelmaa. Miehellä on selkeä palo biisien tekemiseen, niitä syntyy kovaan tahtiin. Jos jotain kehityskohteita etsii, niin sanoitukset ehkä kaipaisivat lisää syvyyttä. Yhtye ansaitsee kuitenkin täydet pojot siitä, että se esitti pelkästään omaa tuotantoaan. Se kertoo myös itseluottamuksesta ja terveestä kunnianhimosta, mikä on enemmän kuin arvostettavaa.

Pullasormien kautta linjan erinomaisen tasokkaassa yhteissoitossa huomio kiinnittyi lauluosaamisen lisäksi vahvaan kitarointiin. Kun lavalla on yhtä aikaa kolme taitavaa kitaristia, joista jokainen tietää ja hallitsee oman roolinsa, kuuntelukokemuksesta tulee nautinnollinen.

Kesällä 1978 ensiesiintymisensä tehneen Pullasormien kokoonpanossa jo mainittujen lisäksi ovat vuosien varrella soittaneet Hannu Tervaharju, basso, Ahti Kortelainen, basso, Arto Alamaunu, koskettimet, Arto Perkiö, kitara, Kari Hautalampi, koskettimet, Jani-Petteri Hägg, kitara ja Petri Hyrkäs, basso.

Ja onneksi on yhä jotain mitä odottaa. Tuskin maltan odottaa, että bändi saa debyytti-albuminsa valmiiksi jasaan sen hyppysiini kuunneltavaksi. Voisi olettaa, että levyn painos menee kaupaksi alta aikayksikön.


Ihan tämän jutun alussa esittämäni kysymys kietoutuu laajemminkin Suomi-rockin historiaan. Mitä todellakin olisikin seurannut, elleivät Hannu "Puntti" Valtonen ja Hannu Tervaharju olisi lähteneet Juice Leskisen kelkkaan ja jos Suomen kysytyimpien studiomuusikoiden joukkoon noussut Jari "Heinä" Nieminen olisi jatkanut kitaristin uraansa Kemissä.

Kysymykset jäävät tietysti vaille vastausta, mutta niitä voi silti jokainen tykönään miettiä.
Olisiko Pullasormet mainioine biiseineen noussut Suomi-rockin aallonharjalle punkin ja uuden aallon puristuksessa, olisiko Juice Leskinen noussut ikonistiseen asemaansa ilman kemiläisvahvistuksiaan ja niin edelleen.
Kemiläismuusikoillahan on ollut merkittävä osa Juicen bändeissä, onhan niissä soittaneet Valtosen ja Tervaharjun lisäksi Ilkka "Ila" Loueranta, rumpali Kaj "Dry" Martin, saksofonisti Vesa Hyrskykari sekä kitaristi Kati Pyykkö. Jo tämänkin vuoksi Juicen biisien merkittävä osuus settilistalla puolsi paikkaansa.

 

Erkki Huru Band settilista 13.10.2018:

Kokeilen onneain
Laulaja syntyy lavalla
Tehkää mulle laulu
Ero
Seitsemäs taivas
Elämän varvas
Sulaa vahaa
Asfalttityttö
Lumous


Mika & Pullasormet settilista 13.10.2018:

Matilda (Säv. Christina Macpherson, teksti Juice Leskinen)
Rakkauden haudalla (säv. & teksti Juice Leskinen)
Annabelle Lee (sävellys Simo Salminen, teksti Edgar Allan Poe)
Musta aurinko nousee (säv. & teksti Juice Leskinen)
King of Thule (sävellys Simo Salminen, teksti Johan Wolfgang von Goethe)
Pulla (sävellys Nieminen-Puro-Tervaharju)
Song (Go and catch a falling star). (Sävellys Simo Salminen, teksti John Donne)
Ollaan ihmisiksi (säv. & teksti Juice Leskinen)
Lintumies (sävellys Puntti Valtonen, sanat Henri Kapulainen)
Tears idle tears (sävellys Simo, teksti Alfred Lord Tennyson)
Outoon valoon (säv. & teksti Juice Leskinen)
Luonas kai olla saan (säv. & teksti Juice Leskinen)
Olipa kerran (säv. & teksti Juice Leskinen)
Minea (säv. & teksti Juice Leskinen)
So long town (sävellys Simo Salminen, teksti Jouko Eskelinen)
White room (Jack Bruce, teksti Pete Brown)
Ei elämästä selviä hengissä (säv. & teksti Juice Leskinen)
To Celia (sävellys Simo Salminen, teksti Ben Jonson)
Sormet (sävellys Nieminen-Puro-Tervaharju)

Encore:
Syksyn sävel (säv. & teksti Juice Leskinen)

Kemin Taiteiden Yö 26.10.2019

Kemin Taiteiden Yön kuvasatoa 26.10.2019. Kuvissa mukana Kaisla Huovinen, Duo Luxemburg, Taidekuja, Pohjan Mieslaulajat, Nina Lappalainen, Elina ja Mikko, Aleksi Viitala, Ari Viitala sekä Rocca's Rhythm'n' Blues Revue.

Juicerock 2019

Juicerockin 10-vuotisjuhlakattauksen osana Easy Living In Kemi 2019 -tapahtumaviikkoa muodostivat Matti Virtasalo, joka tulkitsi akustisesti Juicen hittejä sekä Juicen muille tekemiä tekstejä, Kemikaupungin Rullaluistelijat, johon Tero Kemppaimen ja Tuomas Julku olivat koonneet taakseen bändin, joka esitteli nuorekkaita versioita Leskisen vanhoista hiteistä sekä illan päättänyt Paperitähdet Allstars vierainaan Jari Yliaho, Jan Sjögren, Antti Tammilehto ja Ila Loueranta esittivät liudan Juicen suurimpia hittejä.

Osa Juicerockia oli myös Rokkineuvoksen kulttuuriklubi, jossa Rokkineuvos haastatteli Juice Leskinen Grand Slamin keikkabussissa vuosikaudet mukana kulkenutta valokuvaaja Elmo Salmea. Kulttuuriklubin kuvakoosteen löydät täältä: http://www.rokkineuvos.fi/431605127

 

Terveet Kädet Sideways -festarin lavalle ensi kesänä

6.1.2020
Tulevan kesän Sideways -festivaalilla koetaan kotimaisten kulttibändien harvinaislaatuisia keikkoja, kun hiljattain comebackin tehnyt hardcore-punkin legenda Terveet Kädet sekä vuosia telakalla ollut Xysma nousevat helsinkiläisfestivaalin esiintymislavoille. Vuonna 2015 ensimmäisen kerran järjestetty festivaali tarjoaa ohjelmistossaan runsaasti eri genrejä vaihtoehtomusiikista hip hopiin. Tapahtuma on koonnut yli 12 000 kävijää.

Vuodesta 1979 operoinut, torniolaislähtöinen hardcore-yhtye Terveet Kädet on kiistatta kaikkien aikojen tunnetuin suomalainen punkbändi. Vuosien varrella maineikkaita ihailijoita Mike Pattonista Sepulturaan kerännyt yhtye on julkaissut mittavan katalogin musiikkia sekä kiertänyt maailmaa aina Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa myöten.

Vuonna 2016 bändin keulahahmo Läjä Äijälä ilmoitti Terveiden Käsien lopettavan, koska yhtye ei ollut hänelle enää ajankohtainen. Viime talvena kokoonpano ilmoitti yllätyspaluusta valikoitujen klubikeikkojen merkeissä, jonka jatkoksi Sidewaysissa voidaan odottaa kompromissitonta ja äärimmäistä Terveet Kädet -kokemusta. Viime syyskuussa yhtye nähtiin livenä Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä ja Oulussa.

Läjä Äijälä sai vuoden 2017 lopulla kosolti huomiota, kun sanomalehti Lapin Kansan lukijat äänestivät hänen vuosisadan lappilaiseksi. Läjä voitti äänestyksen ylivoimaisesti saaden annetuista äänistä yli 40 prosenttia. Mies sai 1880 ääntä ja kakkoseksi sijoittunut Antti Tuisku yli tuhat ääntä vähemmän.


80-luvun lopulla perustettu Xysma eteni vuosikymmenen kestäneellä aktiiviurallaan nopeaan tahtiin tyylilajista toiseen. Viiden albumin aikana bändin primitiivinen grindcore muovautui surisevan stoner rockin kautta kohti kevyempää vaihtoehtorock-ilmaisua. Vuosien saatossa Xysma on noussut kansainvälisen kulttibändin asemaan, ja yhtyeen levyistä on tullut kalliita keräilykappaleita.

Edellisen kerran Xysma esiintyi vuonna 2013 bändin Lotto-klassikkoalbumin uusintajulkaisun kunniaksi. Ensi kesänä Sidewaysissa nähtävässä Xysman kolmannessa tulemisessa yhtyeen 30-vuotista uraa juhlistavat Janitor (laulu), Olli Nurminen (kitara), Teppo Pulli (rummut), Kalle Taivainen (basso) ja Janne Lastumäki (koskettimet).

Terveiden Käsien ja Xysman lisäksi 11.-13.6. pidettävän festivaalin esiintyjistä ovat varmistuneet Kelis (US), Belle and Sebastian (UK), The Avalanches (AU), Passenger (UK), Vesala, 22-Pistepirkko, Maustetytöt, Gasellit, Plutonium 74, Floating Points live (UK), DIIV (US), Anna of the North (NO), OM (US), Sheer Mag (US), Shura (UK), Antti Autio, The Hearing, Karina, PH, Räjäyttäjät. Ohjelmisto täydentyy talven ja kevään aikana suurella määrällä artisteja.

Pelle Miljoona Oy tien päälle ensi syksynä

 

Suomipunkin ikijäärät tulevat 40-vuotisjuhlakiertueella myös Tornion Club Teatrialle.

16.5.2018
Suomalaisen punkmusiikin pioneeriyhtyeisiin lukeutuva Pelle Miljoona Oy tekee ensi syksynä mittavan 40-vuotisjuhlakiertueen, joka saapuu myös Tornion Club Teatrialle perjantaina 24. marraskuuta.

Kiertueella nähdään juuri se legendaarinen läpimurtokokoonpano vuosilta 1979 ja 1980, jossa olivat mukana Pelle Miljoona Tumppi Varonen, Ari Taskinen, Andy McCoy ja Sami Yaffa. Juuri tämä kokoonpano suomipunkrockin ikivihreisiin lukeutuvan, Ari Taskisen säveltämän ja Pelle Miljoonan sanoittaman menestyskappaleen Moottoritie on kuuma.

Moottoritie on kuuma -biisi löytyy Pelle Miljoona Oy:n samannimiseltä, syksyllä 1980 ilmestyneeltä klassikkoalbumilta. Samalla albumilla soivat myös biisit Olen kaunis, Vapaus on suuri vankila, Hyvää yötä maailma, Älä äiti itke ja Juokse villi lapsi. Albumi nousi Suomen levymyyntilistan ykkössijalle ja myi kultaa.

Bändin paraatikokoonpano kuitenkin hajosi juuri ennen menestyksen kruunattua, jo sovittua konserttikiertuetta. Andy McCoy ja Sami Yaffa jättivät yhtyeen ja muuttivat Tukholmaan perustamaan Hanoi Rocks -yhtyettä.

Viisi valopäätä tien päällä

Pelle Miljoonan ensimmäinen levytysstudion oven avannut yhtye oli Savonlinnassa vuonna 1977 perustettu Pelle Miljoona & N.U.S. –kokoonpano, jonka musiikillisina esikuvina toimivat punk-musiikin tunnetuimmat sanansaattajat kuten The Sex Pistols, The Clash ja Siouxsie & The Banshees.

Pelle Miljoonan pitkän uran varrella mahtuu lukuisia kokoonpanoja kuten Pelle Miljoona & 1978, Pelle Miljoona & 1980, Pelle Miljoona Oy, Pelle Miljoona & Avoimet Ovet, Miljoonaliiga, Pelle Miljoona & Linnunlaulu, Rockers, Pelle Miljoona & Ylivoima, Suspenders, Pelle Miljoona Unabomber, Pelle Miljoona United, Pelle Miljoona Acoustokarhut ja Pelle Miljoona & Haminan Akustiikka.
– Joo, onhan niitä ollut. Tuskin itsekään niitä kaikkia nimeltä muistan, Pelle Miljoona sanoo hymyillen.

– Tässä iässä sitä kaipaa jo vähän jännitystä elämäänsä. Siinä kai ainakin yksi syy, miksi me lähdetään alkuperäiskokoonpanossa syksyllä rundille. Ja Moottoritie on kuuma -albumilla on nippu hemmetin hyviä rock-biisejä, joiden varaan juhlakiertueen keikkaohjelmisto pitkälti rakentuu. Tien päälle lähtee styrkkarit, soittokamat, valot ja viisi valopäätä, kertoo Pellen monivuotinen yhteistyökumppani Tumppi Varonen.


Aikoinaan Problems-yhtyeessäkin vaikuttanut Tumppi Varonen toimii laulusolistina muun muassa biiseissä Tahdon rakastella Sinua, Älä äiti itke ja Hyvä fiilis.
– Aika kuluu nopeasti. Vaikea kuvitella, että tässä on taaperrettu jo nelisenkymmentä vuotta yhteen soittoon. Pelle Miljoona Oy on aina ollut sellainen kansanbändi. Ei me ikinä kävelty ylimielisinä mistään putkesta estradille kukkoilemaan, vaan hiippailtiin lavalle kansan keskuudesta. Me oltiin samalla levelillä jengin kanssa. Pelle Miljoona Oy liikutti yleisöä, meidän keikoilla ihmiset rakastuivat toisiinsa ja meidän keikoilla syntyi pariskuntia. Ja yleisö lähti hymy kasvoillaan meidän keikoilta kotiin.

– Me ollaan kaikki, koko bändi - Varosen Tumppi, Taskisen Ari, Andy, Sami ja minä - yhä edelleen uskollisia sille idealismille, punkille, jonka nimeen me silloin 1980-luvulla vannottiin. Me ollaan yhä edelleen kaikki punkkareita. Mitä ikinä se nyt sitten tarkoittaakaan, Pelle hymähtää.

Pelle Miljoona Oy Tornion Club Teatrialla lauantaina 24.11.2018. Liput ennakkoon alk. 38 €, ovelta 45 €. Ovet auki klo 20:00, showtime TBA.

35 vuotta täyttävä Kalottjazz & Blues julkisti esiintyjiään

 

Kalottjazz & blues-tapahtuman järjestelyiden ytimessä ovat Paula Jokilehto (vas), Merja Stenberg, Pia Marttinen ja Mari Verronen. Nelikko kuvattuna Åströmin kartanon pihapiirin riihen edustalla, joka on ensi kesän uusi tunnelmallinen konserttipaikka.

* Tornioon saapuvat mm. Anna Järvinen, Aili Ikonen, Ebbot Lundberg & Indigo Children, Ida Bang & The Blue Tears, Sanna Ruohoniemi, Saverio Maccne & Double Ace sekä Örjan Mäen Favorite Hippies.* Kirkkokonsertin tähtenä loistaa Diandra.

5.4.2018
35 vuotta täyttävä Kalottjazz & blues -festivaali julkisti torstaina valtaosan esiintyjistään ja muista tulevan kesän suunnitelmistaan. Festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla 29.-30. kesäkuuta.

Perjantain avajaiskonsertissa esiintyvä laulaja ja säveltäjä Anna Järvinen valittiin Ruotsissa vuoden 2016 ruotsinsuomalaiseksi ja häntä on kuvailtu yhdeksi Ruotsin uniikeimmista ja lahjakkaimmista artisteista.

Järvisen albumit ovat herättäneet huomiota sekä Ruotsissa että Suomessa ja ovat poikineet useita Grammis -ehdokkuuksia. Järvinen on tullut monelle tutuksi myös radion ja television kautta, viimeksi Anna Järvinen ja naiset -ohjelmassa, jossa hän tapasi viisi naista, joilla oli juuret Suomessa.
- Järvinen on lupautunut laulamaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Olemme hyvin iloisia saadessamme Anna Järvisen vieraaksemme, Haaparannan kulttuurikoordinaattori Pia Marttinen iloitsee.


Perjantain bluesillan avaa Suomeen rakkauden perässä muuttanut argentiinalainen kitaravirtuoosi Saverio Maccne Double Ace -yhteensä kera. Aiemmin tapahtumassa ravintolamiljöössä esiintynyt Maccne pääsee nyt tykittämään päälavalle.

Bluesillassa lavan ottaa haltuun myös Swedish Blues Challengen vuonna 2015 voittanut Ida Bang & The Blue Tears, joka on kriitikoiden rakastama, palkittu nuori retro & rootsyhtye, joka on kysytty esiintyjä Euroopan blueslavoilla.
- Sukupuolikysymys on tärkeä myös Kalottjazz & blues –tapahtumassa, jonka musiikkigenreä ajatellaan miehisempänä kuin sen oikeastaan tarvitsee olla. On siis tärkeää huomioida myös naismuusikot, Marttinen perustelee.

Bluesillan kolmas bändi on tornionlaaksolainen superyhtye Favorite Hippies, jonka riveistä löytyvät muun muassa Willy Clay Bandista tutut Örjan Mäki ja Fredrik Elenius, Hardships -yhtyeen Johan Mäki sekö Örjanin kanssa Brickyard -bluesyhtyettä kannatellut Mattias Kauppi.Lauantain pääkonserttiin - jonka esiintyjistä vielä yksi on julkistamatta - tulee myös kunnon annos tasokasta naisenergiaa, kun lavalle nousee  Suomen arvostetuimpien jazzlaulajien joukkoon lukeutuva Aili Ikonen, jonka Osmo -veli vieraili tapahtumassa viime vuonna. Myös Aili Ikonen on nähty Kalottjazz- & blues -festareilla aiemminkin.

Ikonen julkaisi viime vuonna Piirrä minut -albumin, joka tuo esille viehättävän laulajan uutta ja arastelematonta suuntaa, hänen sävellyksistään huokuukin persoonallisuus ja tunteikkuus.
Vuonna 1982 syntynyt Ikonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2014 pääaineinaan jazz ja kansanmusiikki. Ikonen on julkaissut myös albumit Laulan (2016) ja Tribute to Ella (2013). Lisäksi hän on levyttänyt Norrbottenin Big Bandin, Herd- ja Kvalda -yhtydeiden kanssa.


Kalottjazz & blues ei ole myöskään arastellut tuoda tapahtumaan musiikkia jazz- ja bluesgenren ulkopuolelta. Tähän joukkoon lukeutuu pitkän linjan muusikko ja ruotsalainen indierock-ikoni Ebbot Lundberg, joka saapuu paikalle Indigo Children -yhtyeensä kera.

Lundberg loi kansainvälistä uraa Union Carbide Productions- ja The Soundtrack Of Our Lives- yhtyeissä kanssa. Jälkimmäisen yhtyeen vuonna 2001 ilmestynyt Behind the Music -albumi oli ehdolla USA:n Grammy -gaalassa parhaaksi rock/indie albumiksi. Se johti useisiin tv-esiintymisiin rapakon tuolla puolen, Lundberg pistäytyi muun muassa David Lettermanin, Jay Lenon ja Conan O’Brienin vieraana. Ruotsissa hän on vaikuttanut Så mycket bättre –ohjelmassa ja hänellä on ollut myös oma tv-ohjelma Ebbots Ark, jossa hän tapaa muusikkokollegoitaan.Lauantaina Alatornion kirkkokonsertissa laulaa ja soittaa viulua suosionsa huipulla oleva Diandra. Nuori ja taitava laulaja nousi julkisuuteen vuonna 2012 Idols-voiton myötä. Lempeitä säveliä kesäiltaan Diandran kera tuo hänen kuusihenkinen yhtyeensä.
- Kirkkokonsertin esiintyjä on jo perinteisesti tullut jazz/blues-genren ulkopuolelta, muistuttaa Tornion kaupungin tapahtumatuottaja Merja Stenberg.

Naisenergiaa festivaaleille tuo myös viime kesänä yleisönsä Pori Jazzeilla hurmannut ruotsinsuomalainen, Tukholmassa asuva Sanna Ruohoniemi, joka julkaisi debyyttialbuminsa Tales Of A Stranger vuonna 2016.

Sekä Kungliga Musikhögskolanissa että Sibelius-Akatemiassa opiskelleen Ruohoniemen musiikissa pohjoismaisen kansanmusiikin vaikutteet yhdistyvät luontevasti jazzilliseen ja leikkisään ilmaisuun. Ruohoniemi on musiikissaan unohtanut paatoksellisen jazzlaulun suosien sykähdyttävällä tavalla rajoja rikkovaa ilmaisua.

 
Tapahtuman pääpaikka on edelleen viime vuonna testattu Aineen Taidemuseo piha-alueineen.
- Se osoittautui loistavaksi niin kävijöiden kuin järjestäjienkin mielestä. Tapahtuma-alueen taidekatu toteutetaan tänäkin vuonna Jala Taide- ja käsityöyhdistyksen kanssa, Marttinen mainitsee.
Taidekamarin alueelle suunnitellaan lisäksi erilaista oheisohjelmaa ja –tapahtumia. Tarjolle tulee esimerkiksi joogaa, johon voi osallistua ennen musiikkiesitysten alkua.
- Tarjoamme eri toimijoille mahdollisuuden tulla mukaan tapahtuman oheisohjelman ja muun sisällön tuotantoon, intialaista päähieronnosta lähtien, Stenberg korostaa.


Ensi kesän uutuutena on uusi, tunnelmallinen ja charmantti konserttipaikka Åströmin kartanon pihapiirin riihessä. Kuvankauniissa historiallisessa miljöössä jammaillaan jazzin tahdissa niin perjantaina kuin lauantainakin.
Tornion Kuvataideseuran ylläpitämän Taidekamariin ja sen piha-alueelle suunnitellaan muun muassa taidepihaa ja mahdollisesti myös tapahtuman etkoja.
- Tornion kaupungin ala-aulaan tulee puolestaan valokuvaaja Jukka Piiroisen Jazzkuvia -näyttely, kertoo Taideyhdistyksen puheenjohtaja Mari Verronen.

Taidekamarin ja Åströmin kartanon ja tapahtumakokonaisuuteen linkittyy myös riihessä esitettäviä Tornion kesäteatterin esityksiä sekä Peräpohjolan markkinat.
- Uutena yhteistyökumppanina on myös tulossa SETA ja Border Pride -tapahtuma, mutta yhteistyömuoto on vielä auki, Stenberg kertoo.

Santa Lucian Perse palaa -olut lanseerataan perjantaina Kemissä

Rokkineuvos haastattelee bändiä Oluthuone Kukossa pidettävässä tilaisuudessa. Koko bändi on paikalla.

12.12.2019
Tornion Panimo lanseeraa Lucian päivänä kemiläisbändi Santa Lucian nimikko-oluen, joka kantaa yhtyeen kokoelmalevyn Perse palaa -nimeä. Kaikille avoimet ja maksuttomat lanseerausbileet pidetään Oluthuone Kukossa Kemissä perjantaina 13.12. klo 19 alkaen. Paikalla on koko Santa Lucia -bändi ja Tornion Panimon edustajat. Tilaisuudessa Rokkineuvos haastattelee bändiä. Yhtye ei soita tilaisuudessa, mutta yhtyeen musiikkia kyllä kuullaan.

Bileissä juhlistetaan myös Perse palaa – kaikki levytykset ja vähiten hävettävät demot 1987-1992 -kokoelman toista painosta ensimmäisen 350 kappaleen myytyä loppuun ennätysajassa. Ensimmäinen painos julkaistiin 30. elokuuta, siis vain runsaat kolme kuukautta sitten.
- Toinen, kansainvälinen painoskin on lähes loppuunmyyty, mutta sitä voi vielä tilata Svart Recordsilta, laulusolisti Mape Morottaja vinkkaa. Tilaaminen käy vaikkapa tämän linkin kautta: https://svartrecords.com/product/perse-palaa-kaikki-levytykset-ja-vahiten-havettavat-demot-1987-1992-red-vinyl/
- Toiseen painokseen tehtiin myös tiivistelmä historiikista englanniksi, sillä haastattelupyyntöjä on tullut mm. Brasiliasta, Espanjasta ja Saksasta, Mape lisää.

Kokoelmalta löytyy Santa Lucian koko levytetty tuotanto sekä yhdeksän ennen julkaisematonta demobiisiä kolmen punaisen vinyylin kokonaisuutena. Vinyyleiltä löytyy luonnollisesti myös yhtyeen ainoaksi jäänyt pitkäsoitto Arktista hysteriaa sekä uudelleen miksattu ja bändin viimeiseksi jäänyt virallinen julkaisu Neljä tunnelia tuonelaan.

Arkista hysteriaa ilmestyi vuonna 1990 ja EP Neljä Tunnelia Tuonelaan 1992. Lisäksi yhtye julkaisi uransa aikana neljä singleä, Sankarit/Viimeinen Aamu (1988), Miljoona Ruusua/Pyhä Yö (1988), Ruusutarha/Vihaan sinua (1989) ja Harhaa/Pelastus avaruudesta (1990).

Rolling Stone käynnisti kuhinan

Kun Perse palaa -kokoelma julkaistiin kukaan ei aavistanut mitä tuleman pitää.
Ei levy-yhtiö, eikä bändi.
28. elokuuta, siis kaksi päivää ennen kokoelman julkaisua arvovaltainen, maailman tunnetuimpiin musiikkijulkaisuihin lukeutuva laajalevikkinen amerikkalainen Rolling Stone -lehti julkaisi kriitikko Hank Shteamerin kirjoittaman pitkän artikkelin Santa Luciasta.
– Santa Lucian pitkät ja arvaamattomat kappaleet muistuttavat monin paikoin dystooppista taidemetalliyhtyettä Voivodia, jos tuo yhtye olisi maustanut soundiaan goottilaisella new wavella ja proto-pop-punkilla.
Shteamerin mielestä bändin ulosannin hienostuneisuus tulee vakuuttavammaksi kun ottaa huomioon, että Santa Lucian viisi jäsentä – kaikki naisia – olivat vain 12-vuotiaita bändiä perustettaessa ja 16-vuotiaita levytyssopimusta tehdessä. Kemiläisbändistä selvästi innostuneen Shteamerin mukaan viiden suomalaisteinin 1980-luvun bändi julkaisi vuoden 2019 tyylikkäimmän uusintapainoksen.

Rockmaailman raamatuksikin mainitun Rolling Stonen mukaan yhtye kutoi metallista, progesta, punkista ja popista oudon, mutta kiehtovan kokonaisuuden. Mape Morottajan laulua lehti kuvaili karismaattiseksi ja vertaili sitä nuoreen Björkiin. Kati Pyykön kitarointia Shteamer kuvasi upeaksi. Kauttaaltaan ylistävässä artikkelissa Shteamerin mukaan Santa Lucian tapa sekoittaa genrejä on yhtä aikaa tyrmistyttävä ja riemastuttava.

Tornion Panimo innostui välittömästi

– Rekisteröin suurella ilolla Santa Lucian -julkaisun ja sen ympärillä käynnistyneen pöhinän. Ajattelin heti, että totta kai meidän täytyy panna kemiläisbändille tribuuttiolut. Olen itse samalta kylältä kuin bändiläiset, joten mukana on rutkasti kotiseutunostalgiaa, kertoo Tornion Panimon myyntipäällikkö Heikki Huhtamäki.
Panimo ei lähtenyt vain lyömään Santa Lucia -etikettiä jo olemassa olevaan olueensa, vaan toimitusjohtaja Kaj Kostiander halusi luoda jotain uutta yhdessä Santa Lucian jäsenten kanssa.
– Tornion Panimo on tullut tunnetuksi menestyksestään oluenpanon kuninkuuslajissa eli lagerin panemisessa. Keskustelimme bändin kanssa heidän toiveistaan. Heillä oli yksi vaihtoehto ylitse muiden ja se oli chili. Oluen nimi, Perse palaa, vie ajatukset luontevasti tulisen ruuan suuntaan. Melko hurjaahan se oli tömäyttää chiliä lageriin, mutta rohkea ja rajoja rikkova bändi ansaitsee rohkean ja rajoja rikkovan oluen, nauraa Kostiander.

Pala suomalaisen musiikin historiaa

Santa Lucia on epäilemättä piirtänyt lähtemättömän jälkensä suomalaisen musiikin historiaan. Jo aikalaiset näkivät, että kemiläiset teinitytöt toivat hevimetallin suomalaiseen naisrokkiin ja oli jo omana aikanaan poikkeus testosteronilla marinoidussa härmärockissa ja etenkin metallipiireissä.

Yhtye perustettiin Kemissä 1984 jäsenten ollessa 12-vuotiaita. Santa Lucia solmi levytyssopimuksen Poko Rekordsin kanssa 1987. Koska bändin jäsenet olivat tuolloin vasta 16-vuotiaita ja kaikki levytys- ja keikkasopimukset neuvoteltiin yhdessä heidän vanhempiensa kanssa.

Bändi vakuutti niin soittotaidoillaan kuin omaperäisillä biiseilläkin sekä räyhäkkäällä asenteellaan. Legendaarinen bändi oli oman tiensä kulkija, joka pysyi tyylilleen uskollisena, lukuun ottamatta hairahdusta Miljoona ruusua -biisin punkversioon. Ironista kyllä bändi tunnetaan nimenomaan tästä biisistä. Toisaalta – juuri tarttuminen latvialaista alkuperää olevaan Vera Teleniuksen levyttämään suomalaisversioon taisi olla juuri se tekijä, joka herätti laajemman kiinnostuksen yhtyettä kohtaan.

Bändi keikkaili useamman vuoden ympäri Suomea ja pistäytyi myös Ukrainassa, Ruotsissa, Virossa ja Norjassa. Santa Lucia hajosi 1990-luvun alussa bändin jäsenten tultua täysi-ikäisiksi ja lähdettyä opiskelemaan eri puolille Suomea. Bändi soitti aktiiviaikansa viimeiset keikat Kemissä ja Torniossa vuonna 1992. Santa Lucia teki vielä 2010-luvulla muutamia keikkoja mm. Stonen ja A.R.G.:n kanssa.

Toista samanlaista ei ole tullut

Bändin 32-sivuisen historiikin kokoelman kylkeen kirjoittanut niinikään kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen kirjoittaa tekstissään osuvasti Santa Lucian olleen poikkeuksellinen ryhmä.
– Santa Lucian aiheuttamaa hämmentävää pyörremyrskyä ei ole toista samanlaista tullut. He olivat jotain yllättävää ja aikakaudelle outoa, uhkaavaakin. Perinteiset roolit kääntyivät päälaelleen, kun itsevarman arrogantit tytöt määräsivät tahdin. Hämmentävintä kuitenkin oli Santa Lucian virtuoosimainen osaaminen, joka tykitettiin täysin häpeilemättömästi vasten yleisön kasvoja.

Aikalaisbändi Stonen laulaja-basisti Janne Joutsenniemen mukaan levy kuulostaa edelleenkin helvetin ajattomalta.
– Santa Lucian musa on sekoitus asioista, joita he diggailivat. Siinä oli paljon näkemystä ja tekemisen paloa. Jos Santa Lucia olisi jäänyt oman aikansa kliseiseksi kuvaksi, ei kukaan olisi varmasti heistä kiinnostunut vuonna 2019 – tämä uusintajulkaisu juuri todistaa sen.

Myös raskaalle rockille omistautunut Inferno-lehti nostaa hattua yhtyeen tekemälle työlle päätoimittaja Matti Riekin sanoin.
– Jokaiselle umpihangelle on avaajansa, ja tästä katsantokannasta Santa Lucian pioneerityössä ei ole sinänsä mitään eriskummallista. Siinä sen sijaan on, ettei lyhytikäiseksi jääneen yhtyeen latua ole vielä tänäkään päivänä kyennyt suksimaan kukaan. Yksikään toinen bändi ei ole onnistunut yhdistämään vauhtimetallista pohjaa, jälkipunkin jylhänkolhoa tunnelmaa ja kotimaisen kasaripopin puolelta rahdattuja koskettimia samalla tavalla – liekö edes yrittänyt.

Lordin uusi single on se erilainen rakkauslaulu

2.12.2019
Parin viikon päästä Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa nähtävä Lordi on julkaissut toisen maistiaisen tulevalta Killection-albumiltaan. Fiktiivisen kokoelman "se uusi biisi" I Dug a Hole in The Yard for You on tehty kuulostamaan Lordilta tässä ajassa.
- Se on tämän niin sanotun kokoelman modernein biisi, mutta kappaleen kertosäkeen melodia ja nimi ovat olleet olemassa itse asiassa jo Lordin toiselta The Monsterican Dream -albumilta lähtien, Mr. Lordi paljastaa.


Legendaarisen metallimiehen Mikko Karmilan äänittämä ja miksaama biisi on rankka rakkaustarina vainotusta ihastuksen kohteesta, mutta Lordin tuotannossa biisin tarina on Mr. Lordin mukaan enemmän normaali kuin epänormaali. Stalkattu ja tapettu tyyppi tulee takaisin kostamaan.
- Jos mitään yliluonnollista ei tapahtuisi, se olisi mainitsemisen arvoista.
Singlestä on myös kuvattu Kaira Filmsin Vesa Rannan ja Aapo Lahtelan työstämä ja ohjaama video, jonka voit katsoa jutun yltä.
- Video kuvattiin nopealla aikataululla viime viikolla Oulussa, ja mukana on myös Lordi-faneille tuttu hahmo Ralph Ruiz, joka on varmaan kymmenen vuotta toivonut, että pääsisi mukaan videolle. Amerikan mies on ollut harvoin maisemissa, kun videota on kuvattu, mutta nyt aikataulut viimein osuivat yksiin, Mr. Lordi kertoo.
Muun muassa Lordi-tuotannoissa ääninäyttelijänä ja joskus lavallakin nähty Ruiz on ollut vuosien mittaan bändin seikkailuissa mitä erilaisimmissa rooleissa sekä hahmona myös Lordi-sarjakuvassa.
- Monia on hämmentänyt, että onko tämä oikea vai keksitty hahmo, mutta kyseessä on omalla naamalla ja nimellään oleva tyyppi, jolla on oma elämänsä. Hänet on vain imetty tähän mukaan, kun hän kerran mukaan halusi. Pitää varoa, mitä toivoo – sitä saa mitä tilaa, Mr. Lordi virnistää.

Ensi vuonna tehtävän kattavan Killectourin Euroopan-osuuden lämmittelijät on nyt myös julkistettu. Mukana kiertävät niin ikään suomalainen Flesh Roxon, Aeternitas, Almanac sekä Tarchon Fist, kuten Rokkineuvos jo aiemmin uutisoi. Suomen-kiertueen lämmittelijä ilmoitetaan myöhemmin.

Jani Liimataisen ja Anette Olzonin The Dark Element julkaisi kakkosalbuminsa Songs the Night Sings

Not Your Monster on viimeisin singlejulkaisu Songs the Night Sings -albumilta.

11.11.2019
The Dark Element on julkaissut kakkosalbuminsa Songs the Night Sings perjantaina 8. marraskuuta Frontiers -levymerkin kautta. Viimeisin singlelohkaisu albumilta on kappale nimeltä Not Your Monster, jonka musiikkivideon voit katsoa jutun yläpuolelta.

The Dark Element on ex-Nightwish-solisti Anette Olzonin sekä kemiläislähtöisen kitaristi Jani Liimataisen yhteisprojekti, jonka esikoisalbumi The Dark Element ilmestyi vuonna 2017. Liimatainen tunnetaan myös Cain’s Offering- ja Insomnium-yhtyeistään, sekä Sonata Arctican kitaristina vuosilta 1996–2007.

Liimataisen ja Olzonin lisäksi The Dark Elementin riveissä vaikuttavat nykyään basisti Jonas Kuhlberg, joka soittaa myös Cain´s Offeringissä ja One Desire -yhtyeessäAndré Linman (ex- Sturm und Drang) kanssa.Pietarsaarelaislähtöinen Kuhlberg kuului vuosina 2004–2015 helsinkiläiseen MyGrain-yhtyeeseen, jonka kanssa hän teki neljä levyä. Yhtyeen rumpalina toimii Wintersunista ja Stratovariuksesta tuttu Rolf Pilve.

Songs the Night Sings on järjestyksessään yhtyeen toinen albumi.
– Minusta albumi on erittäin raskas, mutta silti erittäin melodinen. Nyt kun minulla ja Anettella oli takana jo yksi yhteinen albumi, olemme löytäneet tyylin, jota haluamme noudattaa, kuten myös ihanteellisen tavan työskennellä yhdessä, levyn tuottajanakin toiminut Jani Liimatainen kertoo.

Songs the Night Sings -albumi pitää sisällään kappaleet:

1. Not Your Monster
2. Songs The Night Sings
3. When It All Comes Down
4. Silence Between The Words
5. Pills On My Pillow
6. To Whatever End
7. The Pallbearer Walks Alone
8. Get Out Of My Head
9. If I Had A Heart
10. You Will Learn
11. I Have To Go

Lordin uusi single Shake the Baby Silent on tuulahdus 1990-luvulta

Fiktiivisen Killection -kokoelman "toiseksi uusin biisi" sai seurakseen upeisiin piirroksiin perustuvan lyriikkavideon.

11.11.2019
Lordi -yhtye on julkaissut ensimmäisen singlen 31. tammikuuta 2020 ilmestyvältä Killection -albumilta.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Shake the Baby Silent on näistä biiseistä se muka "toiseksi uusin" sijoittuen vuoteen 1995 tällä meidän fiktiivisellä aikajanalla, Mr. Lordi kertoo.

Tuon vuoden moni muistaa eritoten Suomen jääkiekon ensimmäisestä MM-kultahulinasta, mutta se ei jaksanut kiinnostaa bändin pääjehua lainkaan niin paljon kuin siinä ajassa voimakkaasti tullut konein höystetty metalli.
- Kyllähän tässä biisissä kuuluu sen hetken hevihumppa tai konehevi, miksi sitä nyt sanoisi. Diggailin sitä jo silloin ja toki diggailen edelleen, Mr. Lordi jatkaa.

Lordi-yhtye oli itse asiassa oikeastikin olemassa jo vuonna 1995, mutta tuolloin bändi oli vasta lähettelemässä demoja levy-yhtiöihin kolmen vuoden alkutaipaleensa hedelminä.
- Yksi mun vanha tuttavani totesi kuullessaan tämän biisin, että Lordihan kuulosti tuolloin ihan oikeasti tältä, eli ihan kauheasti tässä ei edes siis totuutta nyt ole vääristelty. Aikakapselointi on toiminut, mutta toki tähän on nähty vaivaakin, Mr. Lordi hymyilee.

Hyvä referenssi Shake the Baby Silent -singlen onnistumiseen oli se hetki, kun yhtyeen A&R Janne Halmkrona totesi biisin kuulostavan "jotenkin hassulta", mutta pian tuon ajan referenssiraitoja kuunneltuaan lisäsi, että juuri tältähän tuon ajan jytke juuri kuulostikin.

Katso 1990-luvun puolivälin soundeihin kuulijan vievään biisiin tehty lyriikkavideo jutun yläpuolelta.

Sonata Arctica tammikuussa Tornioon


Kemiläisyhtye julkisti lisää kotimaan keikkoja meneillään olevalle Talviyö -kiertueelle.

20.10.2019
Sonata Arctica on julkistanut meneillään olevalle laajalle kiertuekokonaisuudelle lisää kotimaan keikkoja. Yhtye esiintyy tammi-helmikuussa 2020 kotimaan kamaralla 11 paikkakunnalla.

Kotimaan keikkarupeama käynnistyy 24. tammikuuta Tornion Club Teatrialta ja pyörähtää sen jälkeen Nivalassa, Lahdessa, Espoossa, Turussa, Hämeenlinnassa, Hyvinkäällä, Lappeenrannassa, Joensuussa, Oulussa ja päättyy Seinäjoelle 22. helmikuuta. Kiertueella Sonata Arctica markkinoi syyskuussa ilmestynyttä kymmenettä studioalbumiaan Talviyö. Kiertueen lämmittelijöinä toimivat Arion ja Temple Balls. Lipunmyynti keikoille alkaa perjantaina 1.11. klo 9.

Parhaillaan bändi on lyhyellä huililla syys-lokakuun aikana tekemänsä 34 keikan Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen.


Ensimmäisen neljän esiintymisen kotimaan keikkasetin yhtye heittää jo nyt 6.-9. marraskuuta, kun yhtye näyttäytyy faneilleen Tampereella, Helsingissä, Laukaalla ja Kuopiossa, ja jatkaa sen jälkeen välittömästi The Raven still flies over Europe -rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta ja päättyy 14. joulukuuta Saksan Bochumiin.

Ensi vuonna kotimaan keikkojen jälkeen jälkeen Kemin melometallisankarit suuntaavat Talviyö -maailmankiertueensa Etelä-Amerikkaan. Bändi konsertoi huhtikuussa Brasiliassa, Argentiinassa, Chilessä, Kolumbiassa, Costa Ricassa, El Salvadorissa ja Guatemalassa 17 paikkakunnalla.

Tornion Club Teatrialla yhtye esiintyy jo toistamiseen. Ensivierailunsa sinne bändi teki 22. tammikuuta 2017 upean konserttipaikan avajaisissa.

Lordin uusi Killection-albumi julkaistaan tammikuussa

Fiktiivinen kokoelma sisältää myös "yhden uuden kappaleen", keväällä edessä mittava Euroopan kiertue.

14.10.2019
AFM Records julkaisee ensi vuonna tammikuun 31. päivänä Lordin Killection -albumin, joka johdattaa hirviöviisikon puolentoista kuukauden kiertueelle ympäri Euroopan. Lordin kymmenes studioalbumi on jo ennen julkaisuaan saanut aikaan hyvää värinää ollen yhtyeen tähänastisen tuotannon ehdottomasti omanlaisensa kokonaisuus.
- Killection on mielikuvituskokoelma, joka sisältää biisejä, joita Lordi olisi voinut kirjoittaa varhaisesta 70-luvusta aina 1990-luvun puoliväliin. Mukana on tietenkin myös se yksi uusi biisi vuodelta 2019, koska eikös kokoelmalevyissä ole tapana olla myös sellainen, Mr. Lordi alias Tomi Putaansuu perustelee.


Osa levystä äänitetty Torniossa

Osa levystä on äänitetty Tornion musiikkitalon suojissa. Tornio on Lordille läheinen kaupunki, sillä yhtyeen ensimmäisiä demoja äänitettiin siellä jo vuonna 1993, kun Tomi Putaansuu opiskeli Länsi-Lapin ammattioppilaitoksen taiteen ja viestinnän koulutusyksikössä. Sieltä  mies valmistui medianomiksi vuonna 1994.
Tornion lisäksi albumia on äänitetty Helsingissä ja Tampereella.
Lapissa Putaansuu on asunut Tornion lisäksi myös Rovaniemellä ja Keminmaassa.


Keikkasuosiota riittää

Vuonna 1992 perustettu Lordi lukeutuu kiistatta Suomen menestyneimpiin vientituotteisiin, jonka oma visuaalinen maailma on hurmannut miljoonat kuulijat ympäri maailman. Eurooppalaislavoja tasaiseen tahtiin viime vuodet kiertänyt Lordi nauttii tällä hetkellä myös kotimaassaan keikkasuosiota, sillä viime joulukuussa keikka Tavastialla myyntiin pikapikaa loppuun, ja kesällä keikka Hyvinkään Rockfestin lauteilla ampui kentän täyteen.

Seuraavan kerran Suomessa päästään nauttimaan suuresta showsta 13. joulukuuta, jolloin Lordi nähdään Helsingin Jäähallissa Beast In Blackin kanssa.

Ensi kevään Euroopan kiertue starttaa Budapestista 16. helmikuuta ja päättyy 29. maaliskuuta Hollannin Amstelveeniin. Kaikkiaan Killectour 2020 pitää sisällään 29 keikkaa.

Uusi basisti peikkohahmo Hiisi

Lordi on julkaissut virallisilla sivuillaan myös uudet esiintymisasunsa, mikä yhtyeellä on ollut tapana tehdä jokaisen uuden studioalbumin ilmestyessä. Bändissä on tapahtunut myös yksi muutos, sillä pitkäaikainen basisti Ox on jättänyt yhtyeen. Ox soitti viimeisen keikkansa Hyvinkään Rockfesteilla kesällä. Yhtyeen uusi basisti käyttää nimeä Hiisi, joka on "liskomainen peikkohahmo pohjoisesta".

Lordi -yhtyeen kokoonpano on nyt Mr. Lordi, laulu, Amen, sähkökitara, taustalaulu, Mana, rummut, taustalaulu, Hella, kosketinsoittimet, laulu ja Hiisi, basso. Heistä alkuperäisjäseniä ovat Mr. Lordi ja Amen.


Killection-levyn biisilista näyttää seuraavalta:

01           Radio SCG 10
02           Horror For Hire
03           Shake The Baby Silent
04           Like A Bee To The Honey
05           Apollyon
06           SCG10 The Last Hour
07           Blow My Fuse
08           I Dug A Hole In The Yard For You
09           Zombimbo
10           Up To No Good
11           SCG10 Demonic Semitones
12           Cutterfly
13           Evil
14           Scream Demon
15           SCG10 I Am Here


Lordin albumit

Get Heavy, 2002
The Monsterican Dream, 2004
The Arockalypse, 2006
Deadache, 2008
Babez for Breakfast, 2010
To Beast or Not to Beast, 2013
Scare Force One, 2014
Monstereophonic – Theaterror vs. Demonarchy, 2016
Sexorcism, 2018
Killection, 2020

Nyt se tapahtuu: Thyrane vihdoin lavalle Kemissä

Uusi Thyrane -albumi ilmestyy ensi vuonna - 15 vuotta edellisen julkaisun jälkeen.

3.9.2019
Lauantaina 14. syyskuuta se tapahtuu. Kemiläinen black metal-suuruus Thyrane tekee ensimmäisen virallisen keikkansa kotikaupungissaan. Paikaksi on valikoitunut kaupungin johtavan rokkibaarin aseman nopeasti itselleen napannut RockBar & Grill 82. Illan muut bändit ovat Serotonin Syndrome, Spiritual Holocaust ja DIY Torture Device.

Thyranen taival rockmaailmassa on ollut enemmän kuin mielenkiintoinen, johon mahtuu myös yli kymmenen vuoden täydellinen hiljaiselo, joka päättyi kolme vuotta sitten kun bändi lupautui esiintymään vuoden 2016 Jalometalli-festivaaleilla Oulussa.
- Kun Jalometallin keikasta sovittiin, emme itsekään tienneet onko se bändin jäähyväis- vai paluukeikka. Molemmat vaihtoehdot olivat mahdollisia, muistelee yhtyeen nokkamies Blastmor.
Jalometalliin yhtyeen ylipuhui Jalometallin promoottori Marco Järvenpää, bändin hyvä ystävä. Thyranen edellinen keikkakin oli nimenomaan Jalometallissa vuonna 2004. Yhtye soitti samaisella festarilla myös vuosina 2002 ja 2003.

Jäähyväiskeikkahan siitä tuli, mutta ei Thyranelle, vaan Jalometalli-festivaalille, jonka taival päättyi siihen, ainakin toistaiseksi. Thyranelle se oli täydellinen lähtölaukaus uuteen tulemiseen.
Thyranen keikkaa luonnehdittiin jäätäväksi. Bändi oli valmistaunut siihen hyvin ja veti sellaisen keikan, että oksat pois, ikäänkuin bändi ei olisi ikinä tauolla ollutkaan. Yhtye veti teltan täpösen täyteen, vaikka samaan aikaan päälavalla sauhusi powermetalliaan ruotsalainen festivaalin pääesiintyjä Sabaton. Kaikin puolin onnistunut keikka kertoi, että Thyranelle on edelleen kysyntää metallimusiikin kentällä. Pian keikan jälkeen yhtye pestattiinkin Black Mass -tapahtumiin Tampereella, Helsingissä ja Oulussa sekä vuoden 2017 Hyvinkään Steelfestiin ja vuoden 2018 Kaaosfestiin Vaasaan.

Kemi laittoi bändin pannaan 90-luvulla

Mutta miksi Thyrane ei ole vetänyt keikkaa Kemissä.
- Itse asiassa ollaan kyllä, mutta ei levyttävänä bändinä. Bändin alkuaikoina ihan ensimmäinen keikka vedettiin vuonna 1995 Keminmaan nuorisotalolla ja heti seuraavana päivinä Peurasaaren nuorisotalolla ja Karihaaran nuorisotalolla Kemissä.  Vuonna 1996 tultiin Tassuvaivojen jälkeen toiseksi Lockarockissa ja tehtiin Takitsun nuorisotalolla vituralleen mennyt keikka.
- Sen jälkeen meidät laitettiin pannaan, eikä päästy enää esiintymään Kemin nuorisotaloille. Kemin päättäjät pitivät meitä niin arveluttavana bändinä, etteivät halunneet päästää meitä enää lavalle. Taidettiin saarnata black metalliin liittyvää ideologiaa saarnattua sen verran hanakasti, että joidenkin mielestä se ylitti hyvän maun rajat, Blastmor hymähtää.
- Siihen loppuivat Thyranen soitot nuorisotaloilla ja vitutti se meitäkin sen verran, että päätettiin jättää keikkailu Kemissä sikseen. Eikä Kemissä toisaalta semmoisia mestoja ollutkaan, joihin Thyranen black metal olisi solahtanut. Ei esimerkiksi joku Outo Orava tai joku muu tanssisalonki olisi meille passannut mitenkään.

Nyt puitteet on kohdallaan

Niin tai näin, niin virallisiksi keikoiksi Thyrane laskee vain levyttävänä bändinä tekemänsä keikat. Ja niitä yhtye ei ole aiemmin Kemissä tehnyt. Mutta nyt siis tekee.
Aika on kaikin puolin otollinen ja yhtye tulee ihan varmasti vetämään tuvan täyteen. Jokaisen itseään metallifaniksi kutsuvan on siis syytä hankkiutua paikalle, kun Thyrane pääsee irti RockBar -82:n lavalla. Luvassa on aikamoinen spektaakkeli.
- Puitteet kuppilassa ovat kohdallaan. Se on juuri sellainen mesta, jossa haluamme esiintyä. Kun vielä ikkunat peitetään ja valaistus on muutenkin sopivasti synkkä, niin kaikki on kohdallaan. Jos vielä meidän kaikki Facebook- ja muut kaverit on mukana, niin kyllä kelpaa, Blastmor mainitsee.
Blastmorin mukaan kotikonnuilla esiintymiseen tulee ihan varmasti erilainen fiilis muihin keikkoihin verrattuna.
- Jännitystä on mukana joka ikisellä keikalla, kuten pitää ollakin, mutta Kemissä varmasti vielä vähän enemmän, kun yleisössä on paljon tuttuja.

Thyrane ja nimekkäät lämppärit

Ensimmäiseksi viralliseksi keikakseen Thyrane katsoo tehneensä vuonna 1999 Lahden Kasisalissa, jossa esiintyivät myös The 69 Eyes ja Finntroll.
- Olihan ne aikamoisia aikoja ja keikkoja. Tavastialla meillä oli taas lämppärinä Entwine Finntrollin lisäksi. Ja minkälaiset urat nekin bändit ovat tehneet. Tietysti vähän harmittaakin, kun tietää mihin kaikkeen meillä olisi ollut bändinä mahdollisuuksia tuolloin, jos asiat olisivat menneet toisin, Blastmor puntaroi.

Kaikkiaan Thyrane laskee tehneensä parikymmenvuotisella urallaan about 60-70 keikkaa. Viimeksi bändi oli soittopuuhissa yleisön edessä kesäkuussa Kauhajoen Nummirockissa kesäkuussa.
- Aika harvakseltaan on ylipäätään keikkailtu, tehty vain tarkkaan valikoituja keikkoja ja keikkapaikkoja. Se tarkoittaa sitä että me on mietetty, että päästään soittamaan oikeasti hyvässä seurassa, sellaisten bändien kanssa joilla on meille merkitystä, Blastmor huomauttaa.
Esimerkkinä Blastmor nostaa viime vuoden lokakuussa Helsingin loppuunmyydyssä Nosturissa ...and Oceans ja Trollheims Grott -yhtyeiden kanssa tehdyn keikan.
- Se ja muut samantyyppiset keikat jättävät oikeanlaisen palon tehdä lisää keikkoja. Ne ovat vain helvetin hienoja, mies taustoittaa.

Uusi levy työn alla

Pelkästään keikkailuun Thyranen aktivoituminen ei ole jäänyt, sillä bändi työstää parhaillaan uutta levyään, joka on bändin viides pitkäsoitto. Edellisestä onkin aikaa, sillä Travesty of Heavenly Essence ilmestyi vuonna 2005.
- Uusi levy julkaistaan ensi vuonna, kun Travestyn julkaisemisesta tulee kuluneeksi 15 vuotta. Aika vitun pitkä aika, Blastmor virnistää.
Vielä nimettömälle albumille tulee noin kymmenen biisiä.
- Kitarat, bassot ja koskettimet nauhoitetaan kotioloissa, rummut, laulu ja miksaus tehdään Tico Ticon studiossa. Tällä hetkellä pohjat on soitettu viiteen biisiin.
Blastmorin mukaan yhtye ei ole pitänyt erityistä hoppua levynteon kanssa.
- Mitäpä sitä, kun ei ole levytyssopimusten tuomia paineita, kuten nuoruusvuosina. Kaiken voi tehdä paljon hitaammin ja biisit voi hioa niin, että niihin on varmasti itse tyytyväinen. Ja itse haluan tehdä biisit siten, että niitä voidaan esittää myös keikoilla ilman mitään taustanauhoja. Näin ei jää itselleenkään mitään hampaankoloon. Ja kai se on myönnettävä, että rima on tosi korkealla, Blastmor päättää.
Aiempiin levytyksiin; Symphonies of Infernality, 1999, The Spirit of Rebellion, 2000), Hypnotic, 2003 ja Travesty of Heavenly Essence, 2005, Blastmor on edelleen tyytyväinen.
- Mutta Hypnoticia ei olisi ikinä pitänyt julkaista Thyrane -nimellä, koska se ei ole black metallia. Oma suhtautuminen siihen on siksi kaksijakoinen, Blastmor päättää.

Thyranen kokoonpano Kemissä on sama, jolla yhtye on tehnyt kaikki 2006 Jalometallin jälkeiset keikat. Jalometallissahan kosketinsoittaja Hanna-Mari oli viimeistä kertaa mukana, sen jälkeen kiippariosaston otti haltuunsa Lazarus. Bändin muut jäsenet ovat siis edelleen Daemon (basso), Joni Lahdenkauppi (kitara) ja Ville Miinala (rummut). Blastmor itse hoitaa puolestaan laulamisen kitaroinnin ohella.

Sonata Arctica julkaisi uuden singlen videon kera

Kappale Cold on toinen lohkaisu syyskuussa ilmestyvältä Talviyö -albumilta.

24.8.2019
Sonata Arctica on julkaissut jo toisen kappaleen kahden viikon kuluttua ilmestyvältä Talviyö -albumilta. Kauniin kappaleen nimi on Cold. Ensimmäinen singlelohkaisu, kappale nimeltä A Little Less Understanding julkaistiin juhannuksen alla.

6. syyskuuta ilmestyvä Talviyö on kemiläisyhtyeen kymmenes studioalbumi. Se sisältää 11 biisiä. Jo julkaistujen singlebiisien lisäksi levyltä löytyvät kappaleet Message from the Sun, Whirlwind, Storm the Armada, The Last of the Lambs, Who Failed the Most, Ismo´s Got Good Rectors, Demon´s Cage, The Raven Still Flies ja The Garden.

Vuonna 1996 perustetun yhtyeen edellinen studioalbumi The Ninth Hour ilmestyi  vuonna 2016. Debyyttialbumi Ecliptica julkaistiin vuonna 1999, joka aloitti yhtyeen maailmanvalloituksen. Bändin suosio on edelleen huikeaa. Siitä kertoo esimerkiksi yli miljoonaan yltävä Facebook-tykkääjien määrä. Tarkka luku on tällä hetkellä 1 126 152.


Pohjois-Amerikan kiertueelle

Yhtye aloittaa levyn julkaisupäivänä 6. syyskuuta laajan, 34 keikkaa käsittävän Pohjois-Amerikan kiertueen Floridan Margatesta. Kiertue päätyyy 17. lokakuuta Connecticutin osavaltion Hartfordiin. Yhtye nähdään myös Orlandossa, Charlottessa, Silver Springissä, Worhesterissä, New Yorkissa, Edmontonissa, Quebecissa, Torontossa, Detroitissa, Clevelandissa, Chicagossa, St. Paulissa, Kansas Cityssä, Denverissä, Salt Lake Cityssä, Edmontonissa, Calgaryssä, Vancouverissa, Seattlessa, San Franciscossa, Anaheimissa, Tempessä, Dallasissa, St. Luisissa, Atlantassa, St. Petersburgissa, Durhamissa, Charlestonissa, Baltimoressa ja Clifton Parkissa. Kiertueella ovat mukana myös amerikkalainen Kamelot ja kotimainen Battle Beast.

Palattuaan rapakon takaa yhtye huilaa hetken ja tekee sen jälkeen lyhyen, vain neljä keikkaa käsittävän Suomen kiertueen 6.-9.11. esiintyen Tampereella, Helsingissä, Laukaassa ja Kuopiossa ja jatkaa välittömästi Euroopan rundille, joka alkaa 11. marraskuuta Tukholmasta. 14. joulukuuta Saksan Bochumiin päättyvä kiertue on saanut nimekseen The Raven still flies over Europe. Kiertueella ovat mukana myös Edge Of Paradise ja Temple Balls.

Videotervehdys Keminmaan Taiteiden Yöhön

Talviyön julkaisupäivää seuraavana lauantaina 7.9. Sonata Arctica on mukana myös Keminmaan ensimmäisessä Taiteiden Yö -tapahtumassa, vaikka yhtye onkin fyysisesti jo Yhdysvalloissa.

Bändi lähettää Keminmaan koulukeskuksen Valleniussaliin videotervehdyksen, joka esitetään klo 12 alkavan Taiteiden Yön avauksen yhteydessä. Yhtye lahjoittaa myös pari tuotepakettia, jotka arvotaan kaikkien Keminmaan Taiteiden Yössä kävijöiden kesken.

Jani Liimatainen virallisesti Insomniumin riveihin

Bändin lokakuussa julkaistava uusi Heart Like A Grave -albumi on syväsukellus suomalaiseen melankoliaan

16.7.2019
Melodista death metallia soittava Insomnium julkaisee uuden Heart Like A Grave -albuminsa 4. lokakuuta maailmanlaajuisesti Century Median kautta ja samalla julkistaa uuden kokoonpanonsa, joka täydentyy virallisesti kemiläislähtöisellä kitaristi Jani Liimataisella, joka on jo nähty aika ajoin yhtyeen livekokoonpanossa.

- Vuonna 2018 kävi selväksi, että Ville Friman ei voinut yhdistää enää uraansa Yorkin yliopistossa kiertue-elämän kanssa. Päätimme, että kolmas kitaristi on tarpeen, jotta saamme homman toimimaan. Kauas ei tarvinnut katsoa, sillä Jani Liimatainen on ollut jo mukana livekeikoillamme useammalla kiertueella. Miekkonen on myös mitä mainioin muusikko, vokalisti, biisintekijä ja vielä kaupan päälle mukava hemmo, joten päätös oli äärimmäisen helppo, Insomnium kertoo.

- On iso kunnia liittyä näin hienoon yhtyeeseen. Olen paikkaillut Villeä aina tarvittaessa jo vuodesta 2015, joten vastaus heidän kysymykseensä oli selvä. Odotan innolla tulevia seikkailuja näiden jätkien kanssa, joita ylpeänä kutsun myös ystävikseni, Jani toteaa.

Myös Ville Friman on iloinen tästä päätöksestä.
- Kun Jani on messissä, meillä on kasassa takuuvarma lineup, jolla keikat saadaan tehtyä täysillä ympäri maailman, Ville toteaa ja lupaa näkyvä myös kiertueilla aina kun se on vain mahdollista.

Tästä eteenpäin bändin kokoonpano on:
Markus Hirvonen – Rummut
Ville Friman – Kitarat ja laulu
Niilo Sevänen – Laulu ja basso
Markus Vanhala – Kitarat
Jani Liimatainen – Kitarat ja laulu

Uuden albumin konseptina yhtyeen mukaan on sukeltaa syvälle suomalaisen melankolian sydämeen.
- Inspiraation lähteinä olivat synkimmät ja surullisimmat laulut, runot ja tarinat, jotka todella ovat onnistuneet vangitsemaan pohjoisen synkkyyden, bändi luonnehtii ja nostaa esiin esimerkiksi Saima Harmajan runot, Tapio Rautavaaran tuotannon sekä Peltoniemen Hintriikan surumarssin fiilikset – omien elämänkokemustensa ohella.

Entistä rikkaamman soundimaailman tarjoilevan uutuuslevyn takana löytyy pohjoista voimaa myös lahden toiselta puolen, sillä ruotsalainen Jens Bogren miksasi ja masteroi kokonaisuuden.

Heart Like A Groven biisilista näyttää seuraavalta:

1.    Wail of the North
2.    Valediction
3.    Neverlast
4.    Pale Morning Star
5.    And Bells They Toll
6.    The Offering
7.    Mute Is My Sorrow
8.    Twilight Trails
9.    Heart Like a Grave
10.   
Karelia

Jo taannoin julkistettiin Insomniumin marras-joulukuun 27 keikan Euroopan-kiertue yhdessä The Black Dahlia Murderin ja Stam1nan kanssa. Kiertue visiteeraa Ranskassa, Espanjassa Sveitsissä, Itävallassa, Puolassa, Tsekissä, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Luxembourgissa ja Belgiassa. Rundi alkaa Pariisista 12. marraskuuta ja päättyy 13.12. Antwerpeniin.

 

 

Viidenkympin viiva ei muuta Kari Hautalammen elämää


Kosketinsoitinvirtuoosi elää unelmaansa - elättää itsensä musiikilla.


11.12.2015
Muusikko Kari "Hautsi" Hautalampi ohitti torstaina täyttyneen 50 ikävuoden merkkipaalun vastaan rauhallisesti.
- Eipä tämä sen kummemmalta tunnu kuin muulloinkaan. Fiilis on sama kuin viimeiset 20 vuotta, mies kertoo samalla kun vastailee saamiinsa onnitteluihin Facebookissa. Siellähän nykypäivänä synttärionnittelut enimmäkseen tehdään, harva nykyään enää soittelee onnittelupuhelua, onnittelukortin lähettämisestä puhumattakaan.
- Se on sitä nykyaikaa, 10.12.1965 syntynyt Hautalampi virnistää.


Hautalammen musiikilliset taustat ovat aika perinteiset. Hänen isänsä oli muusikko ja äiti harrasti kuorolaulua.
- Itse kävin läpi kouluaikana normaalit koulubändikuviot. Sieltä se lähti. Jo koulubändien kanssa tehtiin vähän keikkaakin, koskettimia soittava mies taustoittaa.
Ensimmäinen varsinainen työhomma musiikin saralla tuli eteen vuonna 1984, kun Hautalampi lähti mukaan Kemin kaupunginteatterin 11 virran maa -musikaaliin, joka perustui Mikko Alatalon samannimiseen LP-levyyn.
- Sen jälkeen tuli jäätyä pitkäksi aikaa teatteriin, Hautalampi kertoo.
Tuohon aikaan Kemin kaupunginteatterin ohjelmistossa oli musiikkinäytelmiä joka vuosi, joten osaavalle muusikolle töitä riitti jatkuvasti viime vuosituhannen loppupuolelle saakka. Viime vuosina teatteririntamalla on ollut hiljaisempaa, joskin Hautalampi sovitti musiikin ja treenautti bändin juuri päättyneisiin Ihanat Naiset Rannalla -esityksiin.
- Teatterin ohessa tein kaikenlaista muutakin musiikkiin liittyvää, keikkahommia muun muassa iskelmämusiikin puolella.


Yksi merkittävä sarka Hautalammen uralla on ollut mukanaolo yhdessä Kemirockin legendaarisimmista bändeistä, Nicepapissa.
- Sekin alkoi itse asiassa teatterilta, jonne oli tulossa NIcepapin Hehkuvat Hiilet -produktio. Sen toteuttamisen jälkeen bändissä tapahtui muutoksia ja porukka oli miettinyt, että soitinvalikoimaa voisi laajentaa koskettimiin.
Nicepapissa mies oli oman aikansa, mutta viimeiset kymmenisen vuotta Nicepapin satunnaisilla keikoilla koskettimia on soittanut Matti Aho.
- Matin kanssa vaihto tapahtui ihan luonnollisesti, mitään skismoja siinä ei ollut.


Sen jälkeen Hautalammen pääasiallinen työmaa on ollut Men In Black -yhtye, joka on soittanut aika monen kotimaan staran taustalla, muun muassa Jari Sillanpään keikkabändinä MIB on ollut jo yhdeksän vuotta.
Siltsun ja MIB:n yhteistyö alkoi sattumalta. Men In Black oli soittamassa Pentti Hietasen ja Heikki Helan kanssa. Tapahtuman seuraava esiintyjä Jari Sillanpää seurasi keikkaa omaansa odotellessa.
- Se sattui vielä sellaiseen saumaan, kun Jari oli etsimässä itselleen bändiä. Pian tuon keikan jälkeen Jarilta tuli yhteydenotto ja siitä se lähti liikkeelle.

Myös Men In Blackin perustaminen liittyy teatteriin.
- Olin tekemässä sovituksia Mikin Vintin näytelmään, johon tarvittiin myös bändi. Nopeasti siihen tulivat mukaan Häggin veljekset ja oma velipoika.
Vielä tänäänkin yhtyeen muodostavat Jani-Petteri Hägg, Juhani Hägg, Pasi Hautalampi, Kari Hautalampi ja Kime Klemettinen. Ajoittain kokoonpanoa vahvistaa lyömäsoittaja Anssi Hallikainen.

Men In Blackin lisäksi Hautalampi soittaa Flyin´ Blind -yhtyeessä ja Paperitähdet -bändissä. Hän säestää vakituisesti myös Säkenöivä -kuoroa ja Sextetti -lauluryhmää aina kun mahdollista.  Kaiken tämän ohella mies tekee tarvittaessa tuurauksia vähän siellä sun täällä.
Hautsi on elättänyt itsensä jo pitkään pelkästään musiikilla.
- Toiveissa on että näin olisi jatkossakin, mutta pitää nauttia tästä tilanteesta niin kauan kuin pystyy, Hautalampi muistuttaa.
Mutta miten mies päätyi kosketinsoittajaksi?
- Heh. Sehän oli pitkään niin, että halusin soittaa kaikkea muuta kuin koskettimia. Lopullinen niitti soitinvalintaan oli kun kuulin Deep Purplen Burn -biisin. Silloin päätin, että tämä se on meikäläisen hommaa, urallaan myös rumpuja ja pianoa soittanut Hautalampi naureskelee.


Kari Hautalampi on musiikkimies kiireestä kantapäähän. Mies nauttii kaikenlaisen musiikin soittamisesta keikalla kuin keikalla.  Sillä ei ole merkitystä onko kyseessä yksityiskeikka muutaman kymmenen ihmisen juhlissa vai 40 tuhannen katsojan edessä olympiastadionilla.
- Stadionkeikassa parasta oli - ei niinkään yleisömäärä - vaan se legendaarinen paikka, Hautalampi muistelee alkusyksyn esiintymistä Jari Sillanpään 50-vuotisjuhlissa Helsingin Olympistadionilla.
Omien keikkojen lisäksi Hautsi käy seuraamassa muiden keikkoja todella paljon ja nauttii jokaisesta.
- Voi veikkoset, sehän on ihan mielipuuhaa. Hienoa käydä katsomassa keikkoja, varsinkin kun olen musiikin suhteen melkein kaikkiruokainen. Niin huonoa keikkaa ei ole ollut, että olisi koskaan pitänyt lähteä kesken pois.


On vielä muutama asia, jotka on pakko mainita kun Kari Hautalammesta kirjoittaa. Mies on toinen Kemin tunnetuista mustapukuisista miehistä. Muita värejä Hautsin päällä näkee harvoin, jos koskaan. Se toinen on tietenkin jo edesmennyt sarjakuvapiirtäjä Ari Kutila.

Toinen on se, että mies tunnetaan siitä, että hän viettää paljon aikaansa Hotelli Merihovin kiinteistössä sijaitsevassa työhuoneessaan soittimiensa parissa. Ja tietysti siitäkin, että mieluusti sieltä poikkeaa Ankkuriin kaljalle.

Ja kolmanneksi, asia jonka kaikki Hautsin tuntevat tietävät. Mies on intohimoinen Star Wars -fani, joka juuri nyt odottaa kuumeisesti uuden Star Wars: The Force Awakens -elokuvan ensi-iltaa, joka on Euroopassa 16. joulukuuta ja Yhdysvalloissa 18.12.

Aki Mikkonen liikkuu uudella singlellään syvissä vesissä

 

"Mietin Anna anteeksi -kappaleen julkaisemista neljä vuotta"

29.4.2020
Rovaniemeläislähtöinen laulaja-lauluntekijä Aki Mikkonen on julkaissut uuden singlen Anna anteeksi, jolla Mikkonen liikkuu melkoisen syvissä vesissä. Spotifyssä julkaistu single on yksi palanen 15. toukokuuta ilmestyvältä Mikään Ei Oo Mahdotonta -EP:ltä.
 –  Anna anteeksi on kappale, jonka julkaisemista pohdin neljä vuotta. Pääsyy oli kappaleen sanoma ja henkilökohtaisuus. Arka aihe, joka kosketti minua syvästi. Tein kappaleen parina iltana vuoden 2016 alussa. Olin eronnut muutamia kuukausia aiemmin ja kyyneleet valuivat vuolaina kun puursin sanojen ja sävelien maailmassa, Mikkonen valaisee biisin taustoja.
 –  Paljastan kappaleessa omaa elämääni ja sen vuoksi päätin sulkea biisin omaan arkistooni ikuisiksi ajoiksi. Sillä oli paikka vain minun sydämessäni – ei kenenkään muun. Sain purettua tunteita siihen ja pääsin eteenpäin ontuen. Se oli sen tarkoitus. Ei julkinen esittäminen.

Aika kuitenkin teki tehtävänsä ja nyt Mikkonen oli valmis julkaisemaan kappaleen.
 –  Eräänä päivänä ystäväni pyysi minua esittämään muutamia pöytälaatikkosävellyksiä ja yhtäkkiä Anna anteeksi -sanat olivat hänen kädessään. ”Mikä biisi tää on? Soita tää mulle.” Ajattelin, ettei ole paskempaa aihetta ja biisiä maailmassa, mutta kaveri vaati ja selätti mut. Soitin biisin ja se vaikutti kaveriini hyvin vahvasti. Hänkin oli eronnut. Hänen mielestään kappaleen herkkyys, kerrontatapa ja ääneni tekivät siitä uskomattoman todellisen ja koskettavan. Se, jos jokin on hyvän kappaleen piirre. Oli aika jakaa biisi myös muiden kuultavaksi ja tässä se nyt on. Halusin julkaista tämän kappaleen kaikille eronneille, jotka ovat tunteneet ja kokeneet eron tuottamaa ahdistusta ja tuskaa, Mikkonen selvittää julkaisemisen taustoja.

Kuluneiden neljän vuoden aikana Mikkosen elämässä on tapahtunut paljon. Musiikkia hän on tehnyt ja julkaissut leipätyönsä ohella pohtien samalla mikä on elämässä tärkeintä, mitä haluaa tehdä. Kunnes elämä potkaisi jälleen vasten kasvoja ja pakotti tekemään valinnan.
– Viime syksynä yt -neuvotteluiden jälkeen jouduin jättämään päivätyöni. Olin puurtanut samoissa hommissa 12 vuotta kolmessa eri firmassa. Sitä ennen meni toiset 12 vuotta eri elannon hankintapuuhissa.

Rankka paikka, mutta hetken päästä Mikkonen huomasi, että potkut olivatkin itse asiassa helpotus.
– Kuin taakka olisi pudonnut harteiltani. Kyseinen työ ei ollut enää minua varten. Toki olin sisäisesti kysynyt erilaisia työtehtäviä, mutta se oli ensiapua alkaneeseen masennukseen, jota kukaan ei ehkä nähnyt naamastani tai olemuksestani. Ehkä joku kuitenkin näki, koska potkut tulivat.
– Olin tienristeyksessä ja huomasin, että muut ihmiset, jotka joutuivat jättämään työnsä samoihin aikoihin tahtoivat työllistyä mahdollisimman pian tai kouluttautua johonkin uuteen tai syventää tietämystään omalta osaamisalueeltaan. Minulla ei ollut sellaista tarvetta. Halusin huokaista ja maistella elämän tuulia rauhassa.

– Minulla oli siihen mahdollisuus, koska elämäntilanteeni oli sellainen. Päätin alkaa panostamaan musiikkiin. Hommasin sellaisia musiikkialaan liittyviä tarvikkeita, joista olin kiinnostunut. Olin intohimoisesti kiinnostunut musiikin tekemisestä omassa kotistudiossa, jotta voisin itse tehdä sävellyksistäni enemmän oman näköisiä. Olin aiemmin äänitellyt tuotoksiani vain puhelimen muistiin. Nyt oli aika ja aikaa tehdä sitä mikä todella kiinnosti. Halusin oppia uutta ja siinä opinahjossa olen edelleen.

Mikkonen kertoo ajattelevansa niin, että vaikka kuinka asiat painaisivat mieltä ja elämä tuntuu matalalentoiselta, niin hän ei luovu asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä.
– Musiikin tekeminen on minulle tärkeää. Se on ollut sitä jo vuosia. Kun päivätyöni loppui, jouduin laittamaan ja asettamaan elämääni toisenlaiset tavoitteet. Haenko heti uusia töitä ja jatkan samaan malliin kuin ennenkin? Aamusta iltaan vilskettä ajattelematta oikeasti mitä elämältä haluan. Vai olisiko nyt jonkin toisenlaisen valinnan aika, miksi pelkäisin elämän edessä. Ja niinpä valitsin sen mitä itse halusin, musiikin, joka on intohimoni.


Mikkonen on ehtinyt nähdä ja kokea musiikin parissa paljon. Miehen ensimmäinen levyjulkaisu oli vuonna 2004 ilmestynyt kuusi kappaletta sisältävä Jäähileitä lasissa. Miehen ensimmäinen pitkäsoittolevy Poltetta ilmestyi joulukuussa 2016. Yhtyeitä, joiden laulajana Mikkonen on toiminut ovat Santa Claus, Zames W. Nelson, Blue Pain, No More L'amour , Bad Mood, Grandevils, Rockamania, The Järjestysmiehet ja edelleen toiminnassa oleva Aki Mikkonen & Mental Monkeys.


Lordin voittaessa Euroviisut vuonna 2006 Mikkonen esiintyi Grandevils -yhtyeen kanssa täyteen myydyllä Lappi Areenalla lämmitellen Lordia, joka esiintyi Rovaniemellä heti Helsingin kansanjuhlan jälkeen. Mikkonen myös juonsi Rovaniemen keskustassa pidetyn kansanjuhlan yhdessä Yleisradion toimittaja Tapio Räihän kanssa. Kyseisessä tapahtumassa Sampoaukio nimettiin Lordin aukioksi.
Samana vuonna Grandevils -yhtye julkaisi levyharvinaisuuden Grandevils, jossa Mikkonen ja Mr. Lordi laulavat duona. Se on Mr. Lordin ensimmäinen julkaisu, jossa hän laulaa jonkun kanssa duona. Menevän rockrallin Play and party voit kuunnella tästä: https://www.youtube.com/watch?v=QAdYP22Q2pc

Mikkonen esiintyi ja lauloi myös Nelosen Kuorosota -ohjelmassa vuonna 2011 Rovaniemen kuorossa, jonka kapellimestarina Mr. Lordi toimi. Meriittilistalta löytyy myös esiintymiset Dannyn kiertueilla esiintyjänä ja teknikkona.


Nyt korona-aikana
, kun kaikki keikat ovat peruuntuneet, Mikkonen keskittyy uuden musiikin tekemiseen ja asioihin mihin voi vaikuttaa.
– Toivon kaikille reippautta, raikkautta ja rakkautta huolimatta tilanteesta. Voikaa hyvin ja pysykää kotona.

Aki Mikkosen nettisivut löytyvät osoitteesta http://akimikkonen.com/
Spotifystä - mistä löydät myös Anna anteeksi -biisin, artistiprofiili löytyy täältä: https://open.spotify.com/artist/0J5jnUHl5imtynqJsHIwjX

Herkkää folk-musiikkia Meri-Lapista


Torniolainen laulaja-lauluntekijä T.J. Kavenius julkaisi ensimmäisen singlensä.

27.4.2020
Torniolainen laulaja-lauluntekijä T.J. Kavenius on julkaissut ensimmäisen singlensä Tuulen Tie. Youtubesta ja Spotifystä löytyvä folk-kappale on T.J. Kaveniuksen oma sävellys. Hän on itse myös sanoittanut kappaleen, jonka on äänittynyt ja miksannut Jukka Lamminen. Masterointi on Henri Heiskarin käsialaa. Kuuntele kappale jutun yläpuolelta.

T. J. Kaveniuksen pop-, rock- ja blues vaikutteisten folk-laulujen aiheet koskevat muun muassa lähtemistä, jäämistä, loputonta kaipuuta, rakkautta, elämää ja kuolemaa. Single Tuulen tie on ensimmäinen single viimeistään vuonna 2021 julkaistavalta albumilta.

 

"Biisin sanoma sopii ajankuvaan erittäin hyvin"

Teemu Ylinikka & the Hillevi-Street Band julkaisi uuden kappaleen järjestääkseen koronauutisoinnin keskelle hetkeksi muuta ajateltavaa.

17.4.2020
Kemiläinen Teemu Ylinikka & the Hillevi-Street Band on järjestänyt koronauutisoinnin keskelle jotain muutakin ajateltavaa eli julkaissut biisin verran uunituoretta kemiläistä rokkenrollia.
- Tässä olisi seuraava lohkaisu levyltä, lyhyesti ja ytimekkäästi The Song, Ylinikka toteaa  Facebookissa jakamansa Youtube -linkin yhteydessä.
- Halusin julkaista tämän juuri tässä ajassa sen vuoksi, että minusta biisin sanoma sopii ajankuvaan erittäin hyvin. Aikana, jolloin maailma on mullillaan ja tuleva tuntuu jopa pelottavalta on välillä hyvä palata ihan perusajatuksiin, Ylinikka jatkaa.
Ylinikka toteaa myös, ettei tällä laululla ei muuteta maailmaa, eikä saarnata siitä, mikä tässä maailmassa on väärin.
-Loppujen lopuksi ainoa millä on jotain väliä on rakkaus, Ylinikka tiivistää.


Ylinikan säveltämä ja sanoittamana The Song on äänitetty Kemin Audiopajalla Kari "KooPee" Pentin toimesta. Miksauksesta ja masteroinnista on huolehtinut Antti Lindholm Boat Island Studiolla Torniossa. Videon on kuvannut Outilines.fi:n Pauli Maronen. Kuuntele biisi ja katso video tämän jutun yläpuolelta.

Hillevi-Street Bandin muodostavat tällä julkaisulla Teemu Ylinikka (laulu ja kitarat), Mikko Raappana (basso), Erno Jekkonen (rummut), Kari Hautalampi) piano & Hammond B3), Antti Toppinen (taustalaulu) sekä Juho Hurskainen (saksofoni).
- Kovan luokan fonistina tunnettu Hurskainen kävi fiittaamassa tämän biisin, Hän soitti mm. Eero Raittisen bändissä Pakkasukko Blues´n Jazz -festivaaleilla, Ylinikka taustoittaa.
- Kiitos jälleen KooPeelle, Paulille, kaikille kappaleella esiintyville artisteille, Kippari Ollille (Ahonen) ja Sataman Krouwille kuvausmiljööstä. Kiitokset myös kotiin inspiraatiosta ja tuesta - tää on teille, pitäkää toisistanne huolta.Ylinikka kiittelee lopuksi tukijoitaan.


Teemu Ylinikka & The Hillevi Street Bandin edellinen biisijulkaisu oli tammikuussa julkaistu We Found Love.  Kahden uusimman biisin lisäksi yhtyeen Youtube-kanavalta löytyy puolisen vuotta sitten julkaistu kappale So Much To Lose. Luonnollisesti "juutuubista" löytyy myös Ylinikan soolotuotantoa, kuten kappaleet I Will Die Alone, Peurasaari, Jälki ja Suurempi kuin muut, puhumattakaan Slap Betty -yhtyeen tuotannosta.

Konihauta teki ensisinglensä 40 vuotta bändin perustamisesta

7.4.2020
Oletko kuullut yhtyeestä nimeltä Konihauta?
Ei se mitään, ei ollut Rokkineuvoskaan, ennenkuin sai muutama päivä sitten yhtyeeltä sähköpostia.
– Ei me ihan Meri-Lapista olla, mutta pohjoisen suunnalta kumminkin ja ajattelin että kiinnostaisikohan teitä tällainen aihe ja musisointi, kyseli bändin laulajakitaristi Janne Nevala viestissään.
Mikäpä ettei, etenkin kun bändi kertoi tehneensä nyt historiansa ensimmäisen singlen toimittuaan sitä ennen jo 40 vuotta. Tottahan moisesta kiinnostus herää omintakeisen nimen lisäksi ja vielä kun bändin debyyttisingle Amerikkaan / Joki-Jussin Saluunaan on ehtaa rokkia, suomeksi. Kuuntele biisit tämän jutun yläpuolen Youtube-linkistä.
– Ei kuitenkaan suomirockia, siinä on motto ja tarinoita on ammennettu kotiseudulta Taivalkoskelta, joissa niitä riittää, Nevala tähdentää.
Mutta Rokkineuvos ei olisi Rokkineuvos, jos ei tähänkin juttuun löytäisi kytkyä Meri-Lappiin, vaikka sitten kuinka ohutta. Siitä lisää jutun lopussa.

Konihauta on Pudasjärven ja Kuusamon välimaastossa sijaitsevalta Taivalkoskelta lähtöisin oleva bändi, jonka juuret juontavat 1980-luvun alkuun ja yläasteen musiikkiluokkaan.
– Siellä opeteltiin rokin salaisuuksia mm. Chuck Berryn ja Rolling Stonesien biisien tahdissa, Nevala mainitsee.
Myöhemmin kaikki yhtyeen jäsenet; Nevala, rumpali Pasi Korento, basisti-laulaja Hannu Lähde ja kitaristi Petri Polojärvi, muuttivat Oulun suuntaan, jossa soittoharrastus jatkui.
– Kieli on vaihtunut suomeksi ja biisit omiksi, mutta samoja juuria kolutaan edelleen. Huomasimme, että tänä vuonna tulee 40 vuotta rokkihommien aloittamisesta ja päätettiin sen kunniaksi julkaista bändin historian ensimmäinen äänitys, Nevala taustoittaa.
– Digisingle Amerikkaan/Joki-Jussin saluunaan äänitettiin vuoden alussa Oulussa Surf Sound Headquarters -studiolla Janne Huotarin johdolla ja julkaistiin perjantaina 13. maaliskuuta. Julkkarikeikka piti soittaa Taivalkoskella huhtikuussa, mutta se siirtyy nyt Päätalo-päiville heinäkuuksi vallitsevan tilanteen vuoksi, Nevala lisää.


Lisäkiinnostusta
yhtyettä kohtaan poiki singlen kustantajan nimi; Rokkimopo Kustannus, joka kustantaa kirjoja ja musiikkia pohjoisesta, riippumattomasti ja omia polkuja kulkien. Rokkimopo Kustannus on kustantanut tähän mennessä Konihaudan debyyttisinglen lisäksi Janne Nevalan kirjat Hammaskeijo, Kylän halki virtaa joki ja Tietävätkö joutsenet että on sunnuntai, Rea Tiirola-Tynin runokokoelman Oksat valoa/Kirjeitä Maurice Ravelille sekä hoitaa Konihaudan, Vaikeat Ihmiset Unitedin ja Nevalan keikkamyyntiä.


Kun bändi on
lähtöisin Taivalkoskelta, pakkohan se on kaivella esiin paikkakunnan rockhistoriaa laajemminkin. Noh, kovin laaja se ei ole, mutta jotakin kuitenkin löytyy. Rokkineuvoskin muistaa 1980-luvulla toimineen pudasjärveläis-taivalkoskelaisen Tanna -yhtyeen. Hardrockia soittanut yhtye saavutti kohtalaista suosiota varsinkin Pohjois-Suomessa, mutta Dingon kilpailijaksi perustettu yhtye ei yltänyt sen mittavampiin mainetekoihin.

Taivalkosken lähes jokainen tietää olleen kirjailija Kalle Päätalon kotipaikkakuntana. Useimmat myös osaavat yhdistää Taivalkosken ja Iso-Syötteen laskettelukeskuksen. Päätalon lisäksi tunnettuja taivalkoskelaisia ovat stand up -koomikko Pekka Jalava ja vuonna 1978 Lahden MM-kilpailuissa suurmäen maailmanmestaruuden voittanut mäkihyppääjä Tapio Räisänen.

Taivalkoskelta ovat kotoisin myös muusikot Marko Heikkinen ja Olli-Pekka Ervasti. He tulivat tunnetuiksi maailmallakin laajasti noteeratun, vuonna 2018 toimintansa lopettaneen oululaisen indierockyhtye Satellite Storiesin jäseninä. Heikkinen toimi yhtyeen kitaristina ja Ervasti rumpalina.

Erinomaisen Satellite Stories -yhtyeen kautta löytyy tähänkin juttuun alussa mainitsemani langanohut seitti Meri-Lapin suuntaan. Satellite Storiesin basistina nimittäin toimi kemiläislähtöinen Jyri Pesonen. Ja mainittakoon tässä yhteydessä sekin, että oululaisessa metallia ja räppiä sekoittaneessa Apina-yhtyeessä laulusolistina toimi Henri Pesonen, Jyri Pesosen velipoika.

Ja vielä yksi huomio Taivalkoskeen liittyen. Moni muistanee vuonna 2018 ensi-iltansa saaneen komediaelokuvan Hevi reissu. Sehän kertoi kuvitteellisesta taivalkoskelaisesta Impaled Rektum -yhtyeestä.

Samuli Roivas julkaisi uuden singlen

Päivä uus -kappale omaa selvää hittipotentiaalia.

5.3.2020
Simolainen laulaja ja lauluntekijä Samuli Roivas on julkaissut uuden soolosinglen. Päivä uus -single julkaistiin 29. helmikuuta. Voit kuunnella kauniin, tarttuvan ja erittäin positiivishenkisen kappaleen tämän jutun yläpuolelta. Rokkineuvos suosittelee vahvasti hittipotentiaalia sisältävän biisin kuuntelua.

Roivas esitti uuden kappaleensa ensimmäisen kerran livenä sen julkaisupäivänä Tornion Grand Hotellissa pidetyssä Uusien laulujen illassa, jossa esiintyi neljä muutakin laulaja-lauluntekijää. Seuraavan kerran Roivas esiintyy lavalle lauantaina 21.3 Kuivaniemen Kievarissa klo 22 alkaen pidettävässä Jytää, Rokkia ja Iskelmää -tapahtumassa. Roivas nousee lavalle sekä soolona että Chemistit -yhtyeen kitaristilaulajana. Lisäksi tapahtumassa Chemistit -yhtyeen basistilaulaja Ville Haapaniemi laulaa kaksi tanssimusiikkisettiä.


Aiemmin Roivas on julkaissut iskelmäpoppia ja -rokkia sisältävän Tylsää jäätä -EP:n. Nimikappaleen lisäksi kappaleet Juulia, Miljonäärejä, Damissa tavataan, Missä sä oot sisältävä EP ilmestyi joulukuussa 2018. Roivas on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut itse kaikki soolokappaleensa ja soittaa julkaisuillaan itse kaikki soittimet. Myös äänitys, miksaus ja masterointi sekä kansitaide on miehen omaa käsialaa.

Lokakuussa Roivas julkaisi 2018 tuplasinglen Lelu Vaan, joka sisälsi nimikappaleen lisäksi laulun Tulevat unelmat. Kaikki Roivaksen julkaisut ovat digitaalisia ja löytyvät muun muassa YouTube-palvelusta.

Roivaksen biisitehtailu sai alkunsa loppukesästä 2018, kun mies aloitti tupakkalakon.
– Päätin tuolloin tehdä tupakoinnin sijaan jotain hienoa. Niinpä ajattelin, että alan tekemään ja julkaisemaan biisejä. Minullahan ei ollut muuta kuin aikaa. Tupakkalakko tosin jäi kolmeen viikkoon, Roivas naurahtaa.

Roivas muistuttaa, että biisit ovat kotoa käsin tehtyä halpatuotantoa amatöörimuusikon tekemänä.
– Musiikin teoriasta mulla ei oo mitää käryä, mutta asioita oppii käytännön kautta ja voi kokeilla kaikenlaista mitä päähän juolahtaa.

Bändipuolella Roivas vaikuttaa vahvasti viime kesäkuussa perustetussa Chemistit -yhtyeessä, jolle Roivas myös kirjoittaa biisejä. Lisäksi Roivas on soittanut Keltainen sukellusvene -yhtyeessä, Elijärven kaivosmiesten Ruiskubetoni -bändissä sekä Thin Lizzyn tuotantoa soittavassa Meän Lizzy -yhtyeessä.

Päivä uus –biisin sanat:

Iloa vai murhetta
mä kaipaan jotain tunnetta
Kuljen iltaan pimentyvään, saan katseen ja mua ihmetyttää
Mistä hitto saan mä sen iänkaikkisen käsityksen
Nuo silmät puhuttaa lasken verhon jään taakse huutelemaan

Minkä vastauksen sieltä saan
Oonko oppinut olemaan

On hyvä olla päällä maan älä mieti vakavasti
Voit tehdä mitä huvittaa
Vaikka taivaan alla nukahtaa jos se siltä tuntuu
Päivään uuteen nousta saat

Mitä muuta mä tänään saan, en pysty en tahdo nukahtaa
Viikonloppua odotellen ajatuksia korjailen
On hyvä olla suunnitelmia muuten puhkee joku epidemia
Kyllä tämä voitetaan iloks muuttuu en haluu unohtaa

Miten mukavaa täällä on
Alla sinisen taivaston

On hyvä olla päällä maan älä mieti vakavasti
Voit tehdä mitä huvittaa
Vaikka taivaan alla nukahtaa jos se siltä tuntuu
Päivään uuteen nousta saat

Valmistelut jatkuvat - Twin City Festival tekee paluun elokuussa


Eventworks on varannut kahden päivän festareille 90-lukua ja Suomi-musiikin tähtiä.


7.5.2020
Torniossa 21.-22. elokuuta järjestettävän Twin City Festivaalin eli kansan kielellä twinkkarien paluutapahtumaa valmistellaan edelleen sillä mielellä, että tapahtuma pystytään pitämään. Asialla on Eventworksin yrittäjä Markku Köngäs tiimeineen.
- Torniosta on vuosia puuttunut kaupunkifestari ja nyt se palaa, Köngäs lupaa. Edellisen kerran Twin City Festival järjestettiin Torniossa kuusi vuotta sitten heinäkuussa 2014.


Kaksipäiväisen festivaalin tapahtuma-alue rakentuu aivan Tornion keskustaan, Aineen taidemuseon pihapiiriin. Kyseessä on siis nimenomaan kaupunkifestivaali. Myös esiintyjälistan valmistelu on jo hyvin pitkällä.
- Perjantai on ysäri-ilta, jonka musiikki on palannut takaisin baareihin ja soittolistoille. Mukaan on tulossa myös Radio Novan Oku Luukkaisen ysäri-ilta, joka on ensivierailu Tornioon. Lauantaina kuullaan Suomi-musiikin tähtiä. Twinkkareilla on musiikkia nonstopina kahdelta lavalta, ettei tule turhia taukoja, vahvistavat Markku Köngäs ja festivaali-isäntä Antti Smeds.

Lauantaina Twinkkari-lavalle nousevat muun muassa maaliskuussa uuden albumin julkaissut Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, isoon nosteeseen Tässäkö tää oli? -kappaleen tiimoilta noussut Arttu Wiskari ja vaaleanpunaisesta tunnusväristä ja voimabiiseistään tunnettu Ellinoora. Lauantain varmistuneita esiintyjiä ovat myös avausesiintyjä Irina sekä Teflon Brothers. Lauantain liput (44,50 €) ovat jo ennakkomyynnissä Ticketmasterissa.


Vuonna 2014 Twinkkareilla oli 7000-8000 osallistujaa. Esiintyjinä olivat Egotrippi, Herra Ylppö ja ihmiset, Jari Sillanpää, Suvi Teräsniska, Tauski & Janne, Hausmylly, Matti Nykänen sekä Johanna Tukiainen. Tapahtuman juonsi Martina Aitolehti.

Kalottjazz & Blues -festivaalit ja Peräpohjolan markkinat on peruttu tulevalta kesältä

27.4.2020
Suomen hallituksen uusimpien yli 500 henkeä koskevien tapahtumien järjestämistä
koskevien linjausten myötä myös Tornion kaupungin ja TornioHaaparannan perinteiset kesätapahtumat joudutaan perumaan.

Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat yhdessä päättäneet perua tulevan kesän Kalottjazz & Blues -festivaalit, joka piti järjestää 26.-27. kesäkuuta.
- Festivaalien suunnitteleminen kävi erittäin hankalaksi jo entuudestaankin tilanteen epävarmuuden, suljetun rajan sekä lentoyhtiöiden epävarman tilanteen vuoksi, Tornion ja Haaparannan kaupungit toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

- Tapahtuman peruminen onkin looginen, vaikkakin harmillinen, ratkaisu. Tapahtumanperuminen vaikuttaa niin artisteihin kuin kaikkiin yhteistyökumppaneihin yrittäjistä yhdistyksiin. Peruuntuneen festivaalin tilalle mietitään syksylle erillisiä konsertteja, joista tullaan tiedottamaan myöhemmin. Muutoin 37-vuotias Kalottjazz & Blues Festivaali keskittyy vuoden 2021 tapahtuman suunnitteluun, tiedotteessa kerrotaan.

Vallitseva koronavirustilanne ja hallituksen linjaukset johtivat myös perinteisten Peräpohjolan markkinoiden perumiseen tulevalta kesältä. Peräpohjolan markkinat suuntaavat katseensa vuoteen 2021, joka on Tornion kaupungin 400-vuotisjuhlavuosi. Tuolloin markkinat toteutetaan uusiutuneina ja entistä ehompina.

Satama Open Air siirtyy ensi vuodelle

Kemiläisfestivaali järjestetään seuraavan kerran 6.-7. elokuuta 2021

22.4.2020
Kemissä vuosittain järjestettävä Satama Open Air -kesäfestivaali siirtyy ensi vuodelle. Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi Suomen hallitus on suosittanut kesäfestivaalien perumista. Satama Open Air järjestetään ensi vuonna tuttuun tapaan elokuussa 6.-7.8.2021.

Satama Open Air festivaalille saavutaan niin ympäri Meri-Lappia, kuin myös muualta Suomesta. Yli 12 000 asiakasta keräävää festivaalia ei voitaisi vallitsevassa tilanteessa järjestää turvallisesti.
- Kyllähän siirtäminen harmittaa. Tälle vuodelle saatiin kasattua erinomainen esiintyjäkaarti, ja lippukauppakin on mennyt hyvin, kertoo festivaalia johtava Markku Köngäs Eventworks Oy,stä.
- Turvallisuus on kuitenkin kaikista tärkeintä. Juhlia ehditään myöhemminkin, jatkaa Köngäs.


Ensimmäiset artistit
ensi vuodelle on jo vahvistettu. Muun muassa Kaija Koo on vahvistanut saapumisen Satama Open Airiin 2021. 40 prosenttia festivaalille kiinnitetyistä artisteista on saatu siirrettyä seuraavalle vuodelle. Neuvotteluja artistien kanssa käydään, ja uusia artistijulkistuksia voidaan odottaa vielä tänä vuonna.
- Festivaalin sosiaalisen median kanavissa on ollut koko alkuvuoden erinomainen pöhinä. Asiakkailla on selvästi ollut kiinnostusta loppukesän juhlaa kohtaan. Festivaalin sivuilla on fiilistelty niin viime festivaalia, kuin tulevaakin. Lisätiedot ensi vuoden festivaalistakin löytyvät aikanaan nopeinten Facebookista ja Instagramista, toteaa festivaalin mediamanageri Rami Ranta.


Jo ostetut festivaaliliput käyvät sellaisenaan vuonna 2021. Halutessaan liput voi myös palauttaa Ticketmasterille. Lippuhinta palautetaan asiakkaille ostoehtojen mukaisesti palvelumaksua lukuun ottamatta. Liput tulee palauttaa sunnuntaihin 31.5.2020 mennessä. Tarkat ohjeet palautukseen löytyvät Satama Open Airin kotisivuilta ja sosiaalisen median kanavista.
- Ensi vuonna juhlitaan taas, painottaa Satama Open Airin festivaalituotannon ydinryhmä.
- Odotellessa juhlia voi käydä kuuntelemassa Satama Open Airin omia karaokekappaleita Facebookista. Pysytään toiveikkaina sekä henkisesti lähellä ystäviä ja rakkaita, Köngäs päättää.


Satama Open Air 2020 piti järjestää 31.7.-1.8. Festivaalin esiintyjäkaartiin oli kiinnitetty muun muassa Lauri Tähkä, Ellinoora, BEHM, Mikael Gabriel, Elastinen, Nelli Matula, Irina, Suvi Teräsniska, Kaija Koo, Laura Voutilainen, Erin, Chisu, Maija Vilkkumaa, Olavi Uusivirta ja Reino Nordin, Eläkeläiset ja Sonata Arctica.

Ruisrockia ei järjestetä tänä vuonna

21.4.2019
Surullinen, mutta odotettu päätös. Turun perinteistä Ruisrockia ei järjestetä tulevana kesänä vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Viime vuonna 50 vuotta täyttänyt Ruisrock on yksi Suomen vanhimmista ja tunnetuimmista festivaaleista.

Tänä kesänä Turun Ruissalossa piti 3.–5.7. esiintyä suuri joukko maailmantähtiä ja kotimaisen musiikin kärkinimiä. Tämän kesän kiinnityksiä olivat muun muassa amerikkalaislaulaja Camilla Cabello, amerikkalainen elektronista tanssimusiikin yhtye Major Lazer, Antti Tuisku, JVG, Ellinoora, Maija Vilkkumaa, Pyhimys ja Sanni.


Järjestäjien mukaan Ruisrockille tärkeintä on yleisön, artistien ja työntekijöiden turvallisuus ja hyvinvointi, eikä festivaalia haluta järjestää, mikäli näitä ei voida taata.
- Turun kaupunginhallitus päätti 14.4. pitämässään kokouksessa suosittaa, että massatapahtumat perutaan Turussa heinäkuun loppuun asti. Vallitsevissa olosuhteissa Ruisrock katsoo, että tehty linjaus on oikea, ja on päättänyt kunnioittaa sitä, festivaali kertoo tiedotteessaan.
Festivaalin peruminen on järjestäjien mukaan raskas ja surullinen päätös.
- Olemme äärimmäisen pahoillamme peruutuksesta, joka vaikuttaa suureen joukkoon ihmisiä ja eri toimijoita. Yleisön lisäksi tilanne koskettaa useita artisteja, taiteilijoita, yrityksiä sekä muita yhteisöjä ja tekijöitä, joille festivaalin peruuntuminen on myös suuri pettymys.
Järjestäjät kertovat tiedotteessaan, että he ovat tehneet lähes vuoden töitä, että Ruisrock jokakesäiseen tapaansa synnyttäisi maailmaan enemmän iloa ja onnellisuutta.


- Festivaali on meille järjestäjille ja tuhansille muille koko vuoden kohokohta, ja on sydäntä särkevää viettää kesä ilman Ruisrockia. Koronavirus elää ihmisten kohtaamisista, joten nyt ei ole oikea hetki kerätä kymmeniä tuhansia ihmisiä yhteen. Emme kuitenkaan lannistu, vaan käännämme katseet tulevaisuuteen emmekä malta odottaa sitä hetkeä, kun taas päästään juhlimaan yhdessä Ruissalossa.
- Jo julkaistuja artisteja pyritään siirtämään mahdollisimman paljon tältä kesältä ensi vuoteen. Kerromme tulevasta mahdollisimman pian, mutta tärkeintä tällä hetkellä kuitenkin on se, että kaikki pysyisivät terveinä, Ruisrock-koneisto muistuttaa.


Kaikilla Ruisrockiin 2020 lipun ostaneilla on mahdollisuus käyttää lippu ensi vuoden festivaalilla. Lipun voi myös palauttaa ja saada rahat takaisin lippukaupan palvelumaksua lukuun ottamatta. Ohjeet lippujen käyttämisestä tai palauttamisesta löydät Ruisrockin nettisivuilta: www.ruisrock.fi

51. Ruisrock vietetään 9.–11.7.2021 Turun Ruissalossa.

Vuosina 2017, 2018 ja 2019 festivaali keräsi Ruissalon kansanpuistoon 105 000 ihmistä viikonlopun aikana, ja kaikki kolme päivää olivat jokaisena kolmena vuonna loppuunmyytyjä. Ensimmäisen kerran Ruisrock järjestettiin kesällä 1970. Rokkineuvos on vieraillut festivaalilla vuosina 1979, 1980, 1987, 1996, 1997, 2003 ja 2004.

Järvenpään Puistoblues peruuntuu tältä kesältä

30.3.2020
Järvenpäässä 24.-28. kesäkuuta pidettäväksi suunniteltu Puistoblues peruuntuu. Syynä ovat koronaviruksen leviämisen aiheuttama epävarmuus etenkin ulkomaisten artistien saapumisessa Suomeen sekä viruksesta aiheutunut yleinen epävakaa tilanne.

Puistobluesia järjestävä Järvenpään Blues-Jazz Diggarit ry pohti myös tapahtuman siirtämistä myöhempään ajankohtaan, mutta koska epidemian kestoa on tällä hetkellä vaikea arvioida, katsoi yhdistys, ettei edellytyksiä myöhäisemmän ajankohdan valitsemiselle ollut.

– Haluamme toimia vastuullisena tapahtumajärjestäjänä, emmekä halua vaarantaa yleisöämme, talkoolaisiamme ja muita festivaaliin osallistujia tilanteessa, jossa koronaviruksen leviäminen on yhä mahdollista, toteaa festivaalin johtaja Miikka Porkka.
– Puistoblues on Suomen merkittävin bluestapahtuma, jota on järjestetty vapaaehtoisvoimin yhtäjaksoisesti vuodesta 1978. Festivaali syntyy vuosittain noin 500 talkoolaisen työpanoksella. Nyt keskitämme kaikki voimamme siihen, että Puistoblues toteutuu ensi vuonna 2021 entistäkin hienompana tapahtumana, Porkka kertoo.


Puistobluesin organisaatiolla olisi tänä vuonna ollut erityinen syy juhlaan, sillä ensimmäisen bluesäänitteen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta. Juhlavuosi oli keskeinen teema Puistobluesin järjestelyissä ja näkyvästi esillä aina tapahtuman ilmeestä artistikiinnityksiin saakka.

Puistobluesissa oli määrä nähdä tänä kesänä monia huippuartisteja, kuten Lance Lopez, 22-Pistepirkko ja kotimainen erikoiskoonpano Husband.


Aiemmin peruuntumisista ovat ilmoittaneet kotimaassa Hyvinkään Steelfest, Puolangan LankaFest ja ulkomailla brittien legendaariset Glastonbury, Isle of Wight ja Donington Parkin Download Festival.

Isle of Wight oli määrä järjestää 11.–14. kesäkuuta. Festivaalin tämän vuoden esiintyjiksi oli pestattu muun muassa The Chemical Brothers, Lionel Ritchie ja Duran Duran. Download oli määrä järjestää puolestaan 12.–14. kesäkuuta. Sen esiintyjäkiinnityksiä olivat muun muassa Kiss, Iron Maiden, System of a Down ja Disturbed.

Ensimmäiset festariperuutukset tehty

* Maailman suurin kesäfestari Glastonbury ilmoitti tänään 50 –vuotisjuhlatapahtumansa perumisesta. Myös Euroviisut jäävät tältä vuodelta väliin.

* Suomessa Kempeleen Zrock ja Hyvinkään Steelfest ensimmäiset koronaviruksen festariuhrit.

18.3.2020
Koronavirus, joka on pysäyttänyt livekeikat, on nyt saanut aikaan myös ensimmäiset festariperuuntumiset. Viisipäiväinen Glastonburyn festivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuun viimeisenä viikonloppuna Englannin Somersetissa ilmoitti tänään Facebook-sivuillaan tapahtuman peruuntumisesta. Tänä vuonna festivaalin oli tarkoitus juhlistaa 50-vuotista taivaltaan 24.-28.6..

- Tällaisen ennennäkemättömän epävarmuuden aikoina tapahtuman peruminen oli ainoa vaihtoehto. Tietysti toivomme, että Yhdistyneen kuningaskunnan tilanne on huomattavasti parempi kesäkuun loppuun mennessä. Vaikka näin olisikin, emme voi sitoa tuhansia ihmisiä valtavan tapahtuman valmisteluihin, festivaali perusteli perumista Facebook-sivuillaan.


Glastonbury
on maailman suurin ulkoilmafestivaali, jossa on vuosittain noin 175 000 kävijää. Tänä vuonna tapahtumaan odotettiin jo 200 000 kävijää. Ennakkoon lippuja oli ehditty varata jo 135 000 kappaletta.

Musiikin lisäksi festivaaleilla on myös taiteita, tanssia, komediaa, teatteria, sirkusta ja kabareeta. Festivaali sai alkunsa vuonna 1970 ja 1980-luvulta lähtien se on järjestetty vuosittain muutamaa välivuotta lukuun ottamatta. Glastonbury on tunnettu myös siitä, että tekee yhteistyötä erilaisten hyväntekeväisyys- ja luonnonsuojelujärjestöjen kanssa.

Tänä vuonna esiintyjälistalla oli muiden muassa Paul McCartney, Diana Ross. Taylor Swift, Imelda May, The Jesus and Mary Chain, Manic Street Preachers, Pet Shop Boys, Sinead O´Connor, Skunk Ansie, The Specials, Susanne Vega.

Vuosien varrella Glastonburyssa ovat ovat esiintyneet muiden muassa David Bowie, The Rolling Stones, New Order, Elvis Costello, The Smiths, Oasis, Coldplay, Muse ja Metallica.


Myös Euroviisut on peruttu


Tänään myös Euroviisut järjestävä EBU ilmoitti nettisivuillaan, että tämän vuoden Eurovision laulukilpailu, joka piti järjestää toukokuussa Hollannin Rotterdamissa, on peruttu. Vaihtoehtoja perumiselle järjestelyorganisaatiossa mietittiin pitkään, mutta koronavirus pakotti kipeään ratkaisuun. Euroviisut on tätä ennen järjestetty 64 vuotta ilman keskeytyksiä. Suomea euroviisuissa olisi edustanut Aksel Kankaanranta kappaleella Looking back.

Steelfest ja Zrock kotimaan ensimmäisen perujat


Kotimaan festareista ensimmäisten joukossa tapahtumansa perui Hyvinkään Steelfest jo liki viikko sitten, kun hallitus linjasi, että kaikki yli 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty. Steelfest -organisaatio on ilmoittanut, että tälle vuodelle ostetut liput käyvät sellaisenaan ensi vuonna, 14.-15.5. pidettävällä festivaalilla.

Steelfestin järjestäjien tarkoituksena on pitää ensi vuoden kemut samoilla bändeillä, jotka tälle vuodelle on buukattu.
- Neuvottelut ovat käynnissä kaikkien bändien kanssa. Tähän mennessä 14 on jo vahvistanut, että he ovat kanssamme myös vuonna 2021, eikä yksikään bändeistä ole ilmoittanut, etteivät he olisi käytettävissä ensi vuonna, Steelfest kertoo Facebook -sivuillaan.

Myös Kempeleen Zrock -tapahtuma, esiintyjinä Tuohimaa, Ruoska, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus, Mokoma, Rck dj Sändi, Groupie High School, S-Tool. Korpiklaani, Lordi ja Turmion Kätilöt, on siirretty huhtikuulta pidettäväksi 4.-5. syyskuuta.


Todennäköisesti
lisää peruutuksia on tulossa. Ensimmäisenä vaaravyöhykkeellä on toukokuun 8.-9. päivinä Helsingissä pitäisi viettää Helsinki Beatles Weekend, yhtenä esiintyjänä Tornion pop & jazz -konservatoriossa syntynyt Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Kesäkuun festarikalenterista löytyvät muun muassa 26.-27.6 pidettävä Tornion Kalottjazz & Blues -festivaali, Turun Punk in Drublic -tapahtuma 4.6, Turun vaihtoehto- ja indiemusiikin Kesärauha-festivaali - jonka esiintyjälistalla ovat mm. tanskalainen Mew, 22-Pistepirkko ja Terveet Kädet, Tampereen Rockfest 5.-6.7, Helsingin Sideways -festivaali 11.-13.6, Kuopion Rock In The City 12.-13.6, Kauhajoen Nummirock 17.-21.6, Seinäjoen Provinssi 25.-27.6, Rauman Rock in the City 26.-27.6, Helsingin Tuska -festivaali 26.-27.6 sekä Puolangan Lankafest 26.-27.6.

Nähtäväksi jää, miten niiden ja myöhemmin järjestettävien kesäfestareiden käy.

Alma ja Suede (UK) Qstockiin

Alma tekee kesän 2020 ainoan kotimaan festarikeikkansa Qstockissa.

15.3.2020
Kansainvälistä uraa tekevä Alma ja brittipopin 1990-luvun kultakauden kulmakivi Suede (UK) ovat oululaisen Qstock-festivaalin viimeisimmät esiintyjäkiinnitykset.

Muutamassa vuodessa pop-ilmiöksi nousseen Alman kappaleita on striimattu yli 500 miljoonaa kertaa Spotifyssa. Alma on myös esiintynyt isoilla lavoilla muun muassa Christina Aguileran lämmittelijänä ja tehnyt yhteistyötä monien muiden kansainvälisten suosikkiartistien kanssa. Hän tekee kesän ainoan festivaalikeikkansa Suomessa Qstockissa.

Alma julkaisi helmikuun alussa tuoreimman singlensä When I Die, joka on toinen sinkkujulkaisu hänen 5. huhtikuuta julkaistavalta Have You Seen Her? – debyyttialbumiltaan. Alma on kirjoittanut ja tuottanut kappaleen Justin Tranterin (Gwen Stefani, Justin Bieber) ja Mike Sabbathin (Little Mix, Liam Payne, Bea Miller) kanssa.


Suede tuli suuren yleisön tietoisuuteen Animal Nitrate -singlen ja sitä seuranneen Suede-albumin myötä vuonna 1993. Vuosikymmenen mittaisen menestyskulun jälkeen yhtye lopetti mutta vihjasi palaavansa myöhemmin. Paluun aika oli lopulta vuonna 2010. Hyvän vastaanoton saanut kahdeksas pitkäsoitto The Blue Hour julkaistiin puolitoista vuotta sitten.

Saapumisensa Qstockiin ovat varmistaneet myös kotimaiset Ida Paul & Kalle Lindroth, Adi L Hasla, Darude, Vesterinen yhtyeineen, Blind Channel, Humavoid, Maija Vilkkumaa, Anssi Kela ja Insomnium sekä ennakkoluulottomasti eri genrejä rockiinsa yhdistelevä Kontrust Itävallasta ja kovassa nousussa oleva poptähti Clara Mae Ruotsista.


Festivaalin aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat muiden muassa Volbeat (DEN), The Darkness (UK) ja Amaranthe (SWE). Kaikki toistaiseksi tiedossa olevat artistit ja bändit esiintymispäivineen osoitteessa: www.qstock.fi/ohjelma

Qstockin lipunmyynti on ollut vilkkaampaa kuin samaan aikaan edellisvuosina, mutta kaikkia lipputyyppejä on edelleen saatavilla. Edullisemmat lippujen hinnat ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 24.-25. heinäkuuta. Qstock on ollut loppuunmyyty jo seitsemänä kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma teki kävijäennätyksensä keräten 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Toistaiseksi julkistetut esiintyjät:

Pe 24.7.: JVG, ALMA, Suede (UK), Vesala, Pyhimys, Ellinoora, Amaranthe (SE), Kaija Koo, Elastinen, Maija Vilkkumaa, Insomnium, Herra Ylppö & Ex, Maustetytöt, Ensiferum, BEHM, Atomirotta, Darude - Sandstorm 20 Years Anniversary DJ Set, IBE, Nelli Matula, Radiopuhelimet, Kuumaa, Adi L Hasla.
La 25.7.: Volbeat (DK), SANNI, The Darkness (UK), Battle Beast, J. Karjalainen, Mikael Gabriel, Anssi Kela, Chisu, Ida Paul & Kalle Lindroth, Vesterinen yhtyeineen, Clara Mae (SE), Jinjer (UA), Kemopetrol, Kontrust (AUT), Blind Channel, ABREU, Mariska, Cledos, Lähiöbotox, JC Stewart (UK), Humavoid, Xysma.

Volbeat Qstockin lauantain pääesiintyjäksi

23.1.2020
Metallirockin suurnimi tanskalainen Volbeat on oululaisen Qstock-festivaalin lauantain pääesiintyjä ensi kesänä.
Vuonna 2001 perustetun Volbeatin persoonallinen tapa yhdistellä heavy metallia, rock’n’rollia ja rockabillyä on ollut niin suuren yleisön kuin kriitikoidenkin mieleen. Yhtyeen seitsemäs studioalbumi Rewind, Replay, Rebound julkaistiin elokuussa.

- Volbeatin esiintyminen Qstockissa kuusi vuotta sitten on jäänyt mieleen ehkä jopa festivaalin historian näyttävimpänä ja parhaana keikkana. Koska bändi on kasvanut noista päivistä selvästi suurempaan mittaluokkaan, voin helposti luvata, että tästä tulee mahtava huipennus ensi kesän Qstockille, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.

Festivaalin aiemmin julkistettuja esiintyjiä ovat The Darkness (UK), Amaranthe (SWE), Jinjer (UKR), Sanni, J. Karjalainen, Vesala, Ellinoora, Pyhimys, Nelli Matula, Kaija Koo, Atomirotta ja Chisu.

Qstockin kahden päivän liput ovat myynnissä Ticketmasterin myyntikanavilla. Päiväkohtaisten lippujen myynti alkaa 30. tammikuuta, jolloin julkistetaan lisää esiintyjiä ja kaikkien tuolloin tiedossa olevien artistien esiintymispäivät.

Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 24.-25. heinäkuuta. Qstock on ollut loppuunmyyty jo seitsemänä kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma teki kävijäennätyksensä keräten 40 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Torandan Venetsialaiset liki loppuunmyyty

* Eventworksin Markku Köngäs yllättyi lippujen kovasta menekistä.
* Tapahtuma saanee jatkoa ensi vuonna.


23.8.2018
Torandan lauantaisista Venetsialaisista on muodostumassa kunnon kansanjuhla. Päivää ennen tapahtumaa liput on jo lähes loppuunmyyty. Alue on mitoitettu 3 000 juhlijalle ja perjantaina myymättä oli enää vajaat 400 lippua.
- Olen positiivisesti yllättynyt. En osannut kuvitella näin hyvää ennakkomyyntiä. Ilmeisesti on niin, että myös Torniossa on tilausta isommillekin tapahtumille, sanoo tapahtumajärjestelyistä vastaavan Eventworksin Markku Köngäs. Toinen järjestäjä on tietysti Toranda Events.

Könkään mukaan hyvä lippumenekki taannee myös sen, että myös ensi vuonna Torandassa järjestetään isot venetsialaiskinkerit.

Hyvän lipunmyynnin taustalla se, ettei Torniossa ole vähään aikaan järjestetty isomman mittakaavan konsertteja sitten Twin City Festivaalin ja kertaalleen järjestetyn Park Festin jälkeen.


Suuri kiinnostus on saanut aikaan myös muutoksia tapahtuman järjestelyihin. Ison yleisömäärän vuoksi portit avataan lauaantaina jo 18.30. Saapumalla paikalle hyvissä ajoin voit välttää pahimmat ruuhkat portilla tehtävässä turvatarkastuksessa.

Lisäksi suuren kysynnän vuoksi Torandaan järjestetään myös bussikuljetus. E. Jussila Ky kuljettaa väkeä Park Hotel Tornion edestä Torandaan. Bussiin voi nousta myös Tornion Nesteen linja-autopysäkeiltä. Liikennöinti alkaa klo 17.30 ja päättyy yöllä kysynnän mukaan. Linja-auto ajaa keskusta-Toranda väliä nonstoppina. Kuljetus maksaa 5 euroa suuntaansa. Maksu tapahtuu käteisellä ja miellään tasarahalla bussiin noustessa.


Toki osansa kiinnostukseen on tasokkailla esiintyjillä. Tapahtuman aloittava Eppu Normaali on ihastuttanut ja kiusannutkin suomalaisia jo 40 vuoden ajan. Jääräpäisesti itseltään näyttävä ja kuulostava yhtye on tehnyt jo nyt historiaan jälkensä jättävän uran, eikä loppua taipaleelle näy.

Punkhitillä Poliisi pamputtaa taas (1978) suuren yleisön tietoisuuteen noussut yhtye siirtyi kakkosalbumillaan Maximun jee & jee (1979) poprockin suuntaan ja on tehnyt valtavan määrän kaikkien suomalaisten tuntemia kappaleita, kuten Murheellisten laulujen maa, Kitara, taivas ja tähdet, Tahroja paperilla, Vuonna 85, Vihreän joen rannalla, Joka päivä ja joka ikinen yö, Pimeyden tango, Näin kulutan aikaa ja Balladi kaiken turhuudesta. Ja monta, monta muuta hittiä.

Eppu Normaalin muodostavat Martti Syrjä (laulu), Mikko "Pantse" Syrjä (kitara, laulu), Juha Torvinen (kitara), Sami Ruusukallio (basso, laulu) ja Aku Syrjä (rummut). Torniossa Eppu Normaali on ollut harvinainen vieras. Rajakaupungissa yhtye nähtiin edellisen kerran kymmenen vuotta sitten Klubiotteella -kiertueellaan helmikuussa 2009. Klubiotteella -on Eppujen 18-osanen live-albumisarja, jonka 12:s osa nauhoitettiin Tornion Umpitunnelissa 6. helmikuuta 2009. Sitä edellisen kerran Eppu-poppoo visiteerasi Torniossa viime vuosituhannella.


Eppu Normaalin jälkeen lavalle nouseva Portion Boys singahti Youtubesta kansan tietoon vuonna 2010 debyttisinglellään Pelimiehen paratiisi. Suosio vain kasvoi kappaleilla Huuleen, Pumppaa ja Kuka Pelkää Leijonaa. Isojokelais-tamperelaisen ryhmärämän tunnetuimpiin biiseihin lukeutuu myös Miesflunssa vuodelta 2017. Kaikkiaan yli 20 singleä julkaissut bilecombo on kerännyt miljoonia toistokertoja ja kiertää Suomea ristiin rastiin samalla uusien singlejulkaisujen noustessa Spotifyn top-listoille.

Dancea-räppiä ja poppia yhdistelevä yhtye kuvailee itseään hieman erilaiseksi bilebändiksi jonka keikoilta ei energiaa ja meininkiä puutu, ja kertoo harrastaneensa hulluttelua ja hauskanpitoa jo yhdeksän vuoden ajan.


Illan kolmas artisti Lauri Tähkä tunnetaan vauhdikkaista lavaesiintymisistä ja tuskin Torandankaan keikasta tunnelma jää puuttumaan. Lauri Tähkän keikat ovatkin parhaimmillaan "kiihkeyttä kuumaa, hulluutta huumaa".

Karismaattisen miehen viimeisin albumi Meidän tulevat päivät ylitti vast´ikään platinarajan. Albumi nousi maaliskuussa suoraan julkaisustaan virallisen albumilistan ykköseksi ja neljä levyn kappaleista kohosi Spotifyn top 50 -listalle.

Albumilta on tähän mennessä julkaistu kolme singleä, Mä en pelkää, Palavaa vettä sekä tuoreimpana Mustaherukan tuoksuinen tyttö. Keskikesällä 2018 ilmestynyt Mä en pelkää lähentelee platinarajaa ja oli useamman viikon radioiden soitetuin biisi. Se palkittiin keväällä Iskelmä-gaalassa Vuoden iskelmänä, ja yleisö äänesti Tähkän Vuoden miesartistiksi.

Tähkän platinaa striimannut kappale Palavaa vettä teki kesäkuussa suomalaisen musiikin historiaa, kun se saavutti 14 viikon yhtäjaksoisen radioiden soittolistojen ykköstilan. Edellinen ennätys oli vuodelta 2010. Palavaa vettä sai myös neljänä peräkkäisenä kuukautena kaupallisten radioiden kattojärjestön Radiomedian sekä radioyhtiöiden Kuukauden radiobiisi -palkinnon.

Lauri Tähkä on mukana syyskuussa Nelosella alkavassa suositussa Vain elämää -ohjelmassa.


Illan päättävä Waldo´s People tarjoaa ysäriltä tutut eurodancet. Lose Control, U Drive Me Crazy ja I Wanna Be A Rockstar -hiteistä tunnettu yhtye osaa pitää juhlatunnelman katossa aivan päätyyn saakka.

Elektronista tanssimusiikkia esittävä yhtye on  ensimmäinen suomalainen yhtye, jonka musiikkivideo soi säännöllisesti musiikkitelevisio MTV:n pohjoismaisessa versiossa. Kyseessä on tietysti kappale  U Drive Me Crazy vuodelta 1998.

Waldo’s People muistetaan myös Suomen euroviisuedustajana vuodelta 2009. Yhtye ylsi tuolloin kappaleellaan Lose Control Moskovassa pidetyn laulukilpailun finaaliin asti.


Illan aikataulu:

18.30 Portit aukeavat
19.30 Eppu Normaali
21.30 Portion Boys
23.00 Lauri Tähkä
24.00 Ilotulitus
00.15 Waldo's People

 

Satama Open Air liki loppuunmyyty

Perjantaille vielä jäljellä alle 500 lippua - ja määrä hupenee koko ajan. Lauantain, kahden päivän ja VIP-liput myytiin loppuun jo ennakkoon.

2.8.2019
Kemin kaupunkifestivaali Satama Open Air on tänä vuonna lähes loppuunmyyty. Ja kun yksi viime vuosien halutuimmista artisteista - J. Karjalainen - avaa parin tunnin kuluttua festivaalit, liput saattavat olla kaikki jo menneet.
Kahden päivän liput, lauantain liput sekä VIP-liput myytiin loppuun jo aiemmin. Lauantaille lippuja on myyty kaikkiaan 6004 kappaletta. Lauantai on myös edellisinä vuosina vetänyt väkeä paremmin, joten tänä vuonna erityisesti perjantaihin satsattiin.
- Satsasimme perjaihin aivan kaikki, laitoimme kaikki munat samaan koriin. Satsaus on ollut suorastaan älytön. Ja me onnistuimme siinä, iloitsee festivaalipromoottori Markku Köngäs.

Lipunmyynnin onnistuminen kertoo Könkään mielestä varsinkin siitä, että festari on tullut kymmenen vuotensa aikana nyt tunnetuksi.
- Hypetys on nyt ollut kovaa. Tietysti asiaan vaikuttaa olennaisesti hyvä artistikattaus. Meillä on artisteja, joita ei kaikilla muilla festareilla nähdä.
Köngäs uskoo, että Satama Open Air on nyt murrosvaiheessa suosion suhteen ja jatkossa tapahtuma lukeutuu festivaaleihin, jotka myydään loppuun jo ennakkoon.
- Tilanne on varsin hyvä. Viime vuonna myytiin ovelta ennätysmäärä lippuja, joka silloin pelasti tapahtuman. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen ja siksi tässä on huippufiilis päällä, Köngäs kuvailee.


Ennakkomyynnillä on varsinkin nyt ratkaiseva merkitys, etenkin kun säätila on kolea. Ennusteen mukaan lämpötila nousee vain muutaman asteen yli kymmenen lämpöasteen.
- Edellisvuosina tässä tilanteessa olisi olleet kyyneleet silmäkulmassa ja miettinyt, että mitenkähän tästä selvitään, Köngäs myöntää.
Nyt hyvää tulosta on edesauttanut se, että festivaalilla on selkeä oma paikkansaa ja tapahtuma on päässyt mukaan ns. kiertoon, jossa bändimyyjät ottavat yhteyttä ja tarjoavat artistejaan.
- Tästä kokonaisuudesta tulee hyviä synergiahyötyjä, Köngäs myhäilee.


Vaikka ensimmäistäkään säveltä ei ole vielä tämän vuoden osalta kuultu, on jo ensi vuoden festivaalin valmistelut täydessä käynnissä.
- Seitsemän artistia vuodelle 2020 on jo buukattu ja kaikki ovat toivotuimpien listalla kymppisakissa, Köngäs valaisee.

Ensi vuonna Satama Open Air järjestetään 31.7.-1.8. eli jälleen viikko Qsstockin jälkeen. Paikka on mitä todennäköisemmin edelleen Ruutinpuisto.
- Mansikkanokalle rakennettava tapahtuma-alue tulee olemaan meille auttamatta liian pieni jo syntyessään. Alueen kapasiteetti on 4000 henkeä, kun meillä tarve on jopa puolet suurempi, Köngäs toteaa.
- Tapahtumapaikka tulee olemaan meille jatkossa suuri haaste, jos Ruutinpuiston rakentaminen lähtee liikkeelle, mies lisää.

Festivaalin menestys tietää hyvää myös alueen majoituspaikoille. Könkään tietojen mukaan alueen 14 majoituspaikkaa on täyteen buukattu. Festivaalin artistit ovat ymmärtäneet tämän hyvin ja ottaneet vastaan tarjotut majapaikat myös Keminmaasta ja Torniosta.
- Majoituspaikkojen täyttyminen kertoo siitä, että festivaalivieraita tulee laajasti myös kauempaa, Köngäs muistuttaa.

Kemin Satama Open Airiin ennätysyleisö

Tarjolla todella tasokas kattaus, Apulanta, Amorphis, Pyhimys, Vesterinen yhtyeineen, Kolmas Nainen, Ellips ja Gasellit ensimmäistä kertaa Satama Open Airissa.

30.7.2019
Kymmenes Satama Open Air -musiikkifestivaali valtaa Kemin Ruutinrannan puiston ensi viikonloppuna 2.-3. elokuuta. Festivaalilavoille nousee kahden päivän aikana yli 20 artistia. Täysi-ikäisille suunnattu kaupunkifestivaali on ollut kuluneena vuotena suositumpi kuin koskaan aikaisemmin.
- Ennakkolipunmyynti on saanut uudet mittasuhteet. Edullisemmat ennakkoliput -kampanjaamme hyödynsi lähes 5 700 festivaalivierasta, festivaalin promoottori Markku Köngäs kertoo.
 
Rannekkeenvaihtoa suositellaan tehtäväksi ennakkoon. Festivaali on pidentänyt rannekkeenvaihdon aukioloaikoja, jotta palvelu olisi mahdollisimman sujuvaa. Festivaalipäivinäkin vaihtopiste aukeaa paria tuntia ennen sisäänpääsyä, jotta ensimmäisiäkin keikkoja ehditään katsomaan rauhassa.
- Meillä on äärimmäisen kovat aloittajat kumpanakin festivaalipäivänä, Köngäs muistuttaa.
Perjantai-iltapäivän artistikattauksesta löytyvät muun muassa J. Karjalainen ja Anssi Kela, kun taas lauantaina festivaalin avaavat Kolmas Nainen ja Neljä Ruusua.

Ennätyksellinen ennakkomyynti on otettu huomioon myös aluesuunnittelussa. Yleisön suosion saaneet kaksi suurta festivaalilavaa seisovat tänäkin vuonna vierekkäin alueen laidalla. Myös maksuton vesipiste palvelee festivaalikansaa.
- Tänä vuonna keikkoja on mahdollista seurata entistä paremmin kaukaakin. Festivaalilavojen väliin on tarkoitus rakentaa suuri led-screen, jonka avulla tunnelmia voidaan välittää jopa alueen toiselle puolelle, Köngäs paljastaa.

Juhlavuonna festivaalin lavalla nähdään useita Satama Open Airiin ensimmäistä kertaa saapuvia artisteja ja yhtyeitä. Useiden vuosien ajan yksi festivaalin toivotuimmista lisäyksistä on ollut Apulanta. Make nu metal great again -kiertueella Suomea kiertävä yhtye päättää Satama Open Airin lauantain.

Apulannan lisäksi ensimmäistä kertaa Satama Open Airiin saapuvat muun muassa festivaalin perjantaina avaava J. Karjalainen, Neljä vuodenaikaa: Kesä -konserttinsa Kemiin tuova Pyhimys, Emma Gaalassa palkittu vuoden yhtye Gasellit, ja perjantai-illan päättävä Teflon Brothers. Lauantaina Satama Open Airissa ensimmäistä kertaa kuullaan Vesterinen yhtyeineen, Raskasta Iskelmää (solisteina Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Kimmo Blom), Amorphis ja Apulanta.

Festivaalin aikataulu:
 
PERJANTAI 2.8.

15:00 Portit aukeavat
15:30 J. Karjalainen
17:00 Anssi Kela
18:00 Chisu
19:00 Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani
20:00 Popeda
21:00 Ellips
22:00 Pyhimys - Neljä vuodenaikaa: Kesä -konsertti
23:00 Ellinoora
00:00 Gasellit
01:00 Teflon Brothers

LAUANTAI 3.8.

14:30 Portit aukeavat
15:00 Kolmas Nainen
16:00 Neljä Ruusua
17:00 Roope Salminen ja Koirat
18:00 Vesala
19:00 Vesterinen Yhtyeineen
20:00 Raskasta Iskelmää (Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Kimmo Blom)
21:00 Jannika B
21:55 Amorphis
23:00 SANNI
00:00 Apulanta

Kemin tapahtumakesässä vuorossa Run to 60´s

25.7.2019
Kemin tapahtumakesä 2019 vain jatkuu ja jatkuu. Seuraavaksi on vuorossa perjantaina ja lauantaina järjestettävä perinteinen Run to 60´s -tapahtuma.

18. kerran järjestestettävä Run to 60´s on avoin tapahtuma kaikille hyvä musiikin ystäville ja rennosta tapahtumameiningistä tykkääville. Luvassa on siis rock´n rollia, poppia, leppoisaa yhdessäoloa, hyvää meininkiä, kauniita naisia, rumia miehiä ja komeita moottoripyöriä sekä tietysti kylmiä virvokkeita ja maukasta tapahtumaevästä.

Osaltaan kyse on myös moottoripyörien kokoontumisajosta, joka kerää osallistujia ulkomaita myöten. Tänä vuonna kaukaisimmat tapahtumavieraat ovat tulossa Thaimaasta ja Ukrainasta. Kokonaisuuteen lukeutuvat myös moottoripyörien paraatiajo sekä Midnight Sun Pin Up -kilpailu.

Järjestelyistä huolehtii tuttuun ja koettuun tyyliin moottoripyöräkerho Northern Vikings tukijoineen.

Avauspäivän esiintyjät

Avauspäivä perjantain musiikkiannista vastaavat Skullrod -yhtye, Heme & 94100 Partyband sekä Ville Liimatainen & Ajomiehet. Skullrod on kemiläinen genrerajoja rikkova metalliyhtye, jossa vaikuttavat vokalisti Jani Marjanen, kitaristit Samuli Parpala & Samuli Mattola, basisti Matti Kaikkonen sekä rumpali Niko Peltoniemi.

Toisena esiintyvä on Heikki "Heme" Vieresjoen kokoama bilebändi, jonka kokoonpano selviää viimeistään paikan päällä ja illan päättävä Ville Liimatainen & Ajomiehet on kovassa nosteessa oleva yhtye, joka esittää isolla kokoonpanolla suomenkielisiä käännösbiisejä Agents-henkeen.
Ajomiehet vannoo melodisuuden, beat-musiikin ja slaavilaisen melankolian nimeen sekä rokkaa mokkakengät jalassa. Yhtyen kokoonpano on kova, Ville Liimatainen - laulu, Tuomas Laajoki - kitara, Henry Hiltunen - kitara, Veli-Antti Liukko - saksofoni, Michael Czech - basso ja taustalaulu, Kari Hautalampi - koskettimet ja Jari Keinänen - rummut.

Lauantain esiintyjät

Lauantai-iltana Hahtisaaren puiston lavalle nousevat Fresh X, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band sekä Kirka -tribuutti Silta yli synkän virran.

Vuonna 1999 perustettu Fresh X on laajalta tunnettu coverbändi, jonka repertoaariin kuuluu muun muassa CCR:n, ZZ Topin, Deep Purplen, Status Quon, Hurriganesin ja Thin Lizzyn biisejä.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band on Tornion pop & jazzkonservatoriossa alkunsa saanut Beatles -tribuuttiyhtye, joka kuulostaa ja myös näyttää esikuviltaan, eikä myöskään musiikin laadusta tingitä.

Laulaja Jon Sebastian Säkkisen ideoima Silta yli synkän virran -Kirka-tribuutti piti alun perin olla vain yhden keikan kokoonpano, mutta kun sana asiasta kiiri, yhtyeellä alkoi olla kosolti kysyntää ja nyt bändi on heittänyt jo lähemmäs parikymmentä keikkaa otolliseen maaperään, etupäässä Pohjois-Suomessa, mutta mahtuupa joukkoon muutama veto etelämpänäkin.

 

Raskasta iskelmää Satama Open Airiin

Kesän 2019 entuudestaankin kovan kattauksen täydentävät lisäksi Chisu, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Vesterinen yhtyeineen, Sanni, Jannika B sekä Roope Salminen & Koirat.


1.4.2019
Raskasta Iskelmää tuo villin kortin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna vietettävän Satama Open Airin festarilavalle. Raskasta Joulua -fanien toiveista syntynyt, ensiesityksensä viime kesänä Iskelmä-festivaaleilla saanut Raskasta Iskelmää vie vuosikymmenien takaa tutut kappaleet uusille, raskaammille urille. Tämän vuoden solisteja ei ole vielä julkistettu, mutta viime suvena iskelmien heviversioita kajauttivat Tony Kakko, JP Leppäluoto ja Antti Railio. Kakko tulkitsi muun muassa Freemanin Ajetaan tandemilla ja Dannyn Kesäkatu ja Kirkan Surun pyyhit silmistäni pois -hitit.

Raskasta Iskelmää -kokoonpanon lisäksi festivaalin ohjelmistoa täydentävät viime vuonnakin Kemissä nähty Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Vesterinen yhtyeineen, Sanni, maaliskuussa uuden albuminsa julkaissut Jannika B, paluun keikkalavoille levytystauon jälkeen tekevä Chisu sekä Suomen parhaan bilebändin asemasta kemiläisen Grooving High Allstarsin kanssa seitsemän vuotta sitten ankarasti kamppaillut Roope Salminen & Koirat.

 

Yleisön toiveita on todellakin kuultu, sillä vast´ikään uuden albumin julkaissut Vesterinen yhtyeineen lukeutuu toivotuimpien artistien katraaseen. Sama pätee myös Apulantaan, jonka kanssa festivaalin aikataulut eivät ole aiemmin sopineet kohdalleen, mutta Satama Openin kymmenennen juhlavuoden kunniaksi yksi yleisön eniten toivotuimmista yhtyeistä saapuu Kemiin.

Kemin Satama Open Airissa kuullaankin ennätysmäärä festivaalilla ensimmäistä kertaa esiintyviä artisteja. Perjantaina lavalla kuullaan muun muassa parhaillaan tauolla olevan Haloo Helsinki! -yhtyeen solistin Elli Haloon sooloprojekti Ellips. Samana iltana lavalle nousevat räp-kentältä tutut Gasellit, sekä Pyhimys, joka tuo Kemiin ennennäkemättömän Neljä vuodenaikaa: Kesä -konsertin, joka jatkaa viime vuonna alkanutta konserttisarjaa. Kesä on Neljä vuodenaikaa -sarjan viimeinen osa.

Perjantain tasokkaan annin täydentävät suomirockjyrä Popeda, alati uusiutuva J. Karjalainen, ihastuttava Ellinoora ja karismaattinen Anssi Kela. Lauantaina Kemiin saapuvat suuressa suosiossa oleva Amorphis sekä Pauli Hanhiniemen johtama Kolmas Nainen, Ilkka Alangon liidaama Neljä Ruusua ja Vesala.

Satama Open Air ottaa paikkansa kesän festivaalikartalla 2.-3.8. Kemin Ruutinrannan puistossa. Festivaalin lipunmyynti on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti ja yli 2 000 asiakasta on jo varmistanut tulonsa puolen Suomen kovimpiin kesäjuhliin.
- Ennakkolipunmyynti on lähtenyt käyntiin hyvin. Ystävänpäivä-kampanjamme myytiin loppuun, vaikka lippukiintiötä kasvatettiin kampanjan aikana, festivaalin promoottori Markku Köngäs kertoo.

Satama Open Air kaupunkifestivaali järjestetään jo kymmenettä kertaa. Vuonna 2018 festivaali keräsi yli 11 000 musiikin ystävää. Helteinen lauantaipäivä olikin kokonaan loppuunmyyty.

Satama Open Air -artistit 2019

Perjantai 2.8.: Popeda, Ellips, Chisu, Pyhimys, Teflon Brothers, J.Karjalainen, Ellinoora, Anssi Kela, Tuure Kilpeläinen & Kaihon Karavaani, Gasellit ja Hovimuusikko Ilkka.

Lauantai 3.8.: Kolmas Nainen, Neljä Ruusua, Roope Salminen & Koirat, Jannika B, Vesala, SANNI, Vesterinen Yhtyeineen, Raskasta Iskelmää, Amorphis, Apulanta, Hovimuusikko Ilkka

Kolmas Nainen Satama Open Airiin

Kemissä nähdään myös Vesala ja Elli Haloon Ellips.

19.2.2019
Legendaarinen suomirockyhtye Kolmas Nainen saapuu Kemin Satama Open Airiin lauantaina 3. elokuuta. Muita festivaalin tuoreita kiinnityksiä ovat tauolla olevasta Haloo Helsinki! yhtyeestä tuttu Elli Haloo Ellips -sooloprojekteineen sekä puolentoista vuoden keikkatauon jälkeen festarilavoille palaava Vesala. Ellips ottaa Satama Open Airin lavan haltuunsa perjantaina 2. elokuuta ja Vesala lauantaina 3. elokuuta.


Vuonna 1982 perustettu, Alavuden Dr. Feelgoodiksikin nimetty Kolmas Nainen ponnahti julkisuuteen vuonna 1984 Rockn SM-kisoista sijoituttuaan toiseksi tasapistein voittajaksi julistetun Per Guntin kanssa.

Suomirockin kivijalkoihin lukeutuvalla yhtyeellä riittää koko kansan tuntemia hittejä ja juurevat kappaleet puhuttelevat edelleen. Niihin lukeutuvat muun muassa Tästä asti aikaa, Elämän tarkoitus, Niin sen täytyi olla, Tango Taisteluni, Tähän aikaan vuodesta, Onpa kadulla mittaa!, Ooh, Sammy!, Oi Suomen nuoria!, Pyörteeseen, Kai mä tästäkin toivun, Sekunnit ja tunnit, Äiti pojastaan pappia toivoi, Valehtelisin jos väittäisin, Hyvää ja kaunista, Me ollaan ne, Lautalla, Sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita ja Raatona maantiellä.

Yhtye on julkaissut yhdeksän studioalbumia, joista viimeisin Me ollaan Ne vuonna 2013. Yhtye on vuosien varrella välillä hajonnut, mutta keikkaillut silti satunnaisesti. Yhtyeen hyvästä yhteishengestä kertoo paljon se, että kuusimiehinen kokoonpano on tällä hetkellä sama kuin 30 vuotta sitten, kun Kolmas Nainen aloitti pitkän ja menestyksekkään taipaleensa.

Kolmannen Naisen muodostavat Pauli Hanhiniemi (laulu), Sakari Pesola (kitara), Raimo Valkama (basso), Pasi Kallioniemi (rummut), Timo Löyvä (kitara) ja Timo Kivikangas (kitara).


Vesala on 2000-luvun renessanssinero, joka kuuluu Suomen lahjakkaimpiin taiteilijoihin. Debyyttisooloalbumi Vesala julkaistiin vuonna 2016 ja huikean vastaanoton saanut levy vahvisti Vesalan asemaa omaleimaisena artistina. Hänet palkittiin arvostetulla Junnu Vainio -palkinnolla vuonna 2016 sekä vuoden 2017 Emma Gaalassa peräti neljällä Emmalla; Vuoden naisartisti, Vuoden pop, Vuoden biisi ja Vuoden albumi. Levyn jälkeen julkaistut singlet Muitaki ihmisii, Nyt on lähtö ja Monta nimee ovat kaikki nousseet radio- ja suoratoistolistojen kärkisijoille.

Vesala julkaisi äskettäin myös tiedon Hartwall Arenan soolokeikka-debyytistään. Vesala kapuaa Hartwalille lokakuussa, mutta sitä ennen hänet nähdään Satama Open Airissa.


Haloo Helsinki! -yhtyeen solisti Elli Haloo julkaisi kuukausi sitten Ellips-sooloprojektinsa ensimmäisen singlen Maailma on rikki. Elli vastaa singlen sekä koko huhtikuussa julkaistavan albumin sävellyksistä ja sanoituksista.
- Tää biisi ja tuleva levy on muhinut mun päänsisäisessä maailmassa pitkään. On ihana saada vihdoin ulos tää pläjäys ja tärkeä päästää ulos noi aiheet mitä tuolla on. Maailman pohdintaa, Eli huokaili singlejulkaisun tiedotteessa.

Ellips-projektin yhtyeessä soittavat Sami Kuoppamäki (rummut), Juho Kanervo (basso), Timo Kämäräinen (kitarat), Janne Puurtinen (koskettimet) ja Markus Pajakkala (puhaltimet).


Aiemmin Satama Open Airiin saapuvista artisteista on julkistettu Gasellit, Teflon Brothers, Anssi Kela, Ellinoora, Pyhimys, Amorphis, Apulanta, Neljä Ruusua, Popeda, J. Karjalainen ja Hovimuusikko Ilkka. Kaikkiaan festariin saapuu yli 20 eturiviin lukeutuvaa artistia.

 

Amorphis Kemin Satama Open Airiin

4.2.2019
Metalliyhtye Amorphis saapuu Satama Open Air -festivaaleille Kemiin. "Perämeren Monacossa" yhtye nähdään lauantaina 3. elokuuta ensimmäistä kertaa.

Vuonna 1990 perustettu Amorphis on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä yhtyeistä ja merkittävimmistä vientipioneereista. Yhtye myi satoja tuhansia levyjä ja teki mittavia ulkomaankiertueita jo kauan ennen kuin suomalainen metallimusiikki löi itsensä läpi isommassa mittakaavassa.

Suomessa bändi on saavuttanut seitsemän kultalevyä, vastaanottanut vuoden metallialbumin Emman sekä esiintynyt lukuisille loppuunmyydyille saleille. Yhtyeen muodostavat Tomi Joutsen laulu, Esa Holopainen soolokitara, Tomi Koivusaari rytmikitara, Santeri Kallio koskettimet, Olli-Pekka Laine basso ja Jan Rechberger rummut.

Debyyttialbuminsa The Karelian Isthmus bändi loi vuonna 1992 ja viimeisin albumi Queen of Time ilmestyi toukokuussa 2018. Queen Of Time nousi myyntilistojen kärkeen useassa maassa. Kotimaassaan Suomessa yhtye nappasi itselleen ykkössijan, ja peräti kuudessa eri maassa albumi nousi edeltäjäänsä Under The Red Cloud korkeammalle sijalle.

Pyhimys ja Gasellit

Satama Open Airin Facebook-sivujen mukaan Kemiin saapuu myös äsken Emma-gaalassa peräti kuusi pystiä kahminut rap-artisti Pyhimys. 37-vuotias Pyhimys sai Emma-pystin jokaisesta kategoriasta, missä oli ehdolla. Näin hänen kirjahyllyään koristavat tällä hetkellä vuoden miessolistin, vuoden hip hop / R&B:n, vuoden albumin, vuoden biisin, vuoden striimatuimman biisin Emmat ja kruununa vielä yleisöäänestyksellä valitun vuoden artistin Emma-pysti.

Suurkauppaus Pyhimyksen lisäksi Satama Open Airiin saapunee myös Emma-gaalassa vuoden yhtyeen tunnustuksen saanut rap-yhtye Gasellit. Myöskään Pyhimys ja Gasellit eivät tiettävästi ole esiintyneet Kemissä aiemmin.

Aiemmin Satama Open Airin artisteista on julkistettu J. Karjalainen, Popeda, Neljä Ruusua, Apulanta ja Hovimuusikko Ilkka. J. Karjalainen sai Emma-gaalassa Vuoden rockalbumin pokaalin levyllään Sä Kuljetat mua.

Satama Open Airilla on menossa Ystävänpäiväkampanja 14.2. saakka. Kampanja-ajan kahden päivän rannekkeen voi ostaa Ticketmasterista 59 euron hintaan.

Thirty Seconds To Mars Qstockin pääesiintyjäksi

31.1.2019
Yhdysvaltalainen rock-yhtye Thirty Seconds To Mars on oululaisen Qstock-festivaalin lauantain pääesiintyjä. Näyttelijänäkin tunnetun Jared Leton ja hänen veljensä Shannonin vuonna 1998 perustama Thirty Seconds To Mars on julkaissut pitkän taipaleensa aikana viisi studioalbumia ja soittanut loppuunmyytyjä keikkoja eri puolilla maailmaa. Suomessa yhtye nähtiin viimeksi Monolith-kiertueen tiimoilta Helsingin jäähallissa viime vuoden huhtikuussa.


Muita tulonsa Qstockiin varmistaneita esiintyjiä ovat maaliskuussa uuden levyn julkaiseva Children Of Bodom, viimeistä vuotta yhdessä esiintyvä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana, Teflon Brothers, Don Huonot, Sanni ja Ruusut.
- Thirty Seconds To Marsin saaminen Qstockiin oli meille hieno työvoitto. Jared Leto yhtyeineen tuo Qstockiin mittavan shown, joka epäilemättä tulee olemaan yksi festivaalin historian hienoimmista, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.
- Muilta osin ensi kesän ohjelma koostuu sopivasti uusista mielenkiintoisista artisteista sekä vanhoista tutuista. Qstockin tapaan genreissä liikutaan hyvin laajalla alueella. Kesää kohti mentäessä ripotellaan vielä lisää julkistuksia, ja valmiit aikataulut kevään aikana.


Qstockin lipunmyynti on alkanut Ticketmasterin myyntikanavilla tänään torstaina. Myynnissä ovat päiväkohtaisten ja kahden päivän lippujen ohella VIP-alueelle oikeuttavat liput sekä Qstockin verkkokaupasta saatavat drinkki- ja ruokaliput.
Lisäksi Thirty Seconds To Marsin keikalle on tarjolla erilaisia lisäpaketteja, jotka pitävät sisällään muun muassa fanitapaamisen tai keikan seuraamisen Qstockin päälavalta ja signeerattuja fanituotteita. Lisätietoja Qstockin Liput-sivulta.

300 ensimmäistä lipunostajaa saavat kaupanpäällisiksi Vallila X Qstock -festarikassin. Tekstiilitaiteilija Matleena Issakaisen suunnitteleman Oulu-kuosin nimenomaan Qstockia varten uusittu väritys hehkuu festivaalin kesäistä tunnelmaa ja valoisia iltoja, ja kassiin on kirjailtu Qstock-logo. Tukevassa puuvillakassissa on reilusti tilaa festarivarusteille ja näppärä sisätasku pikkutavaroille. Kassit toimitetaan kevään aikana.


Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 26.-27.7.2019. Qstock on ollut loppuunmyyty jo kuutena kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma keräsi 35 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

Toistaiseksi julkistetut esiintyjät

Perjantai 26.7.: The Offspring (US), Ville Valo & Agents, Children Of Bodom, JVG, Vesala, Michael Monroe, Elastinen, Beast In Black, Teflon Brothers, Ruusut, The 69 Eyes, Radiopuhelimet, Rytmihäiriö.

Lauantai 27.7.: Thirty Seconds To Mars (USA), Airbourne (AU), Apulanta, Don Huonot, SANNI, Popeda, Stam1na, Kaija Koo, Evelina, Anna Puu, Vesterinen Yhtyeineen, Barbe-Q-Barbies, Infected Rain (MD), Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Satama Open Air julkaisi ensimmäiset kiinnityksensä

15.1.2019
Satama Open Air on julkistanut ensimmäiset artistikiinnityksensä vuodelle 2019.  2.-3. elokuuta Kemissä pidettäävään festivaaliin saapuvat ensimmäistä kertaa Apulanta ja J. Karjalainen sekä aiemminkin festivaalissa nähdyt Popeda ja Neljä Ruusua.

Järjestäjien mukaan heinolalainen Apulanta on ollut Sataman Open Airin toivotuimpia yhtyeitä, ja tänä vuonna myös aikataulut natsasivat, jotta yhtyä nähdään Kemissä. Sitä ennen kulttimaineeseen noussut yhtye valloittaa keväällä loppuunmyydyn Hartwall Arenan.

J. Karjalainen on yksi Suomen kaikkien aikojen suosituimpia laulajia, lauluntekijöitä ja oman tiensä kulkijoita. Lokakuussa julkaistu uusin albumi Sä Kuljetat mua on vuonna 1981 levytysuransa aloittaneen maestron 23. studioalbumi. Hittejä, kuten Doris, Sankarit, Mennyt mies ja Meripihkahuone, miehellä riittää vaikka muille jaettavaksi.

Vuonna 1982 perustettu joensuulainen poprock-yhtye Neljä Ruusua on jo pitkään lukeutunut suomalaisen popmusiikin kulmakiviin. Viime vuonna yhtye täytti jo 36 vuotta. Edelliset kerrat yhtye on esiintynyt Satamassa vuosina 2015 ja 2017.

Suomirockin kivijalaksi ja kurkihirreksi tituleerattu Popeda tuo tänä vuonna Kemiin mukanaan omat puhallinsoittajat. Tämä kova rockjärkäle on koettu Kemissä aiemmin vuosina 2013, 2017.

Lisäksi hurtilla huumorilla ja ammattitaidolla festariyleisöä viihdyttävä Hovimuusikko Ilkka on tänäkin vuonna mukana.

Jos mieli halajaa festareille mahdollisimman edullisesti, nyt on aika hankkia liput, sillä kahden päivän ranneke Satama Open Airiin on ystävänpäivätarjouksessa 14.2. saakka hintaan 59 €. Lippuja myy Ticketmaster. Ikäraja festivaaleille on 18 vuotta.

The Offspring ja Airbourne Qstockiin

Oululaisfestivaali julkisti 20 ensi kesän esiintyjää ja aloitti joululippujen myynnin.

29.11.2018
Yhdysvaltalainen punk rock -suuruus The Offspring ja australialainen hard rock -yhtye Airbourne ovat oululaisen Qstock-festivaalin ensimmäiset isot ulkomaiset esiintyjäkiinnitykset.

The Offspring on julkaissut pitkän uransa aikana yhdeksän pitkäsoittoa, joista vuonna 1994 julkaistu Smash tasoitti tien maailmanlaajuiseen suosioon. Neljä albumia tehneen Airbournen esikoinen Runnin’ Wild puolestaan palkittiin Metal Hammerin Golden God Awardsissa parhaana debyyttialbumina vuonna 2008, ja sittemmin yhtyeen ärhäkät biisit ovat saaneet huomiota myös useiden eri videopelien soittolistoilla.


Suomalaisittain ensi kesän Qstockin kiinnostavimpia nimiä on uusi superkokoonpano Ville Valo & Agents, joka on levyttänyt Rauli ”Badding” Somerjoen aikaisemmin julkaisemattomia kappaleita. Ensimmäinen single Orpolapsi kiurun julkaistiin syyskuussa, ja kokonaisen albumin vuoro on helmikuussa.

Muita tulonsa Qstockiin varmistaneita esiintyjiä ovat Anna Puu, Apulanta, Beast In Black, Barbe-Q-Barbies, Elastinen, Evelina, Infected Rain (MD), JVG, Kaija Koo, Michael Monroe, Popeda, Radiopuhelimet, Rytmihäiriö, Stam1na, The 69 Eyes, Vesala ja Vesterinen Yhtyeineen.


- Ensi kesän ohjelmisto on jo poikkeuksellisen hyvällä mallilla tässä vaiheessa vuotta. Joulun jälkeen isoja uutisia kerrotaan jo tammikuussa, kun muun muassa lauantain pääesiintyjä julkistetaan. Hieno Qstock on tulossa, festivaalijohtaja Mikko Forstén toteaa.

Qstockin kysyttyjen joululippujen myynti on alkanut tänään torstaina ja jatkuu vuoden loppuun. Kahden päivän tavallinen lippu maksaa nyt edullisimmillaan 109 euroa, ja hinta nousee ensi vuoden puolella. Joululippuja on myynnissä rajoitettu erä.

Myös VIP-lippujen myynti on alkanut. VIP-lippuun ei sisälly ruoka- ja juomalippuja, vaan ne tilataan erikseen.

Kumpaakin lipputyyppiä saa Ticketmasterin myyntipisteistä. Oulun, Kempeleen, Kemin, Tornion ja Rovaniemen Prismoista liput voi ostaa S-Etukortilla ilman käsittelymaksua.
Päiväkohtaiset liput tulevat myyntiin tammikuussa.


Qstock järjestetään Kuusisaaren ja Raatin alueella Oulussa 26.-27.7.2019. Qstock on ollut loppuunmyyty jo kuutena kesänä peräkkäin, ja se on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Suomen suurimmista festivaaleista. Viime vuonna tapahtuma keräsi 35 000 juhlijaa kahden päivän aikana.

 

The Dimitri Keiski Band julkaisee uutta musiikkia

17.1.2020
Lahdessa vuonna 2019 perustettu The Dimitri Keiski Band on bändi, joka haluaa tehdä rehellistä ja raakaa vintagerokkia. Bändin karismaattinen kitaristi-laulaja Dimitri Keiski on Ruotsissa asuessaan kiertänyt maata Experience Dimitri Keiski nimisen yhtyeensä kanssa. Muutettuaan Suomeen Dimitri keikkaili Dannyn ja Remun kanssa. Vuonna 2018 Remu luovutti kruununsa Dimitrille Helsingin Jäähallissa Hurricanes Last Call -rundilla.

The Dimitri Keiski Bandin perustajajäseniin kuuluvat mm. Battle Beastissa ja Korpiklaanissa soittanut rumpali Samuli Mikkonen ja mm. Dave Lindholmin, Tehosekoittimen ja Virve Rostin kanssa keikkaillut ja levyttänyt basisti Hanski Kilkki.

Nyt kokoonpano julkaisee uutta musiikkia. Yhtyeen kahden kappaleen digisingle sisältää rouheat rockkappaleet Stone Cold Woman ja It Doesn’t Thrill Me At All.
– Käyn kesäisin lenkillä Lahden Lanu-puistossa. Puistossa on polkuja, joiden varrella on Olavi Lanun taideteoksia. Yksi niistä on nimeltään Paju, joka näyttää lepäävältä naiselta. Tämän kivisen teoksen luona riffi sitten alkoi soida päässäni ja sain idean Stone Cold Woman-kappaleeseen. Seuraavana päivänä esitin Samulille ja Hanskille idean ja biisi syntyi. Päätettiin kokeilla biisin toimivuutta samana iltana keikalla ja se otettiin hyvin vastaan, Keiski kertoo.

–  It Doesn’t Thrill Me At All on puolestaan yksi ensimmäisiä biisejä, mitä olen tehnyt. Se on ollut monta vuotta laatikossa odottamassa oikeaa hetkeä. Kokeiltuamme biisiä treeniksellä tiesin, että nyt oli sopiva aika ottaa se esille. Samulin rummutus ja Hanskin bassokuviot antoivat biisille uutta elämää ja vauhti oli kovaa alustaa loppuun asti, Keiski taustoittaa.

Dimitri Keiski on Meri-Lapissa hyvin tunnettu ja pidetty muusikko. Hän keikkaillut varsinkin Kemissä ja Keminmaassa usein. Hän on naimisissa Keminmaasta lähtöisin olevan laulaja Katja Lukin-Keiskin kanssa.

 

Roisto -yhtyeen viides albumi on nyt julki

25.10.2019
Kemiläisen, vuonna 2006 perustetun powerpoprockbändi Roiston viides pitkäsoitto on nyt ulkona. Levy julkaistiin viime yönä klo 01.00 Spotifyssä. Erno Jekkosen (rummut), Teemu Sainion (laulu, kitara), Henri Tuomivaaran (basso, laulu) ja Teemu Ylinikan (kitara, laulu) muodostammalle Roistolle ominaisesti levyn nimi on lyhyesti vain V.

Uutuuslätty sisältää kymmenen biisiä, jotka ovat nimeltään Valas, Tämän päivän tarinat, Minäsinä, Päivä ja yö, Koko elämän korkuinen, Timantti, Kellot, Apina Avaruudessa, Lakaisija ja Tulivuori.

Kaikki kappaleet ovat tietysti bändin omia. Levy on äänitettänyt Katz Kempeleen Wolfbeat studiolla, miksauksesta on vastannut Oulun Surfsoundin Janne Huotari ja sen on masteroinut tampereleisen Alho Audio Masteringin Jarno Alho.

Levyltä julkaistiin single Tämän päivän tarinat 13. lokakuuta Pauli Marosen (outlines.fi) kuvaaman videon kera.


Tänään perjantaina 13-vuotias yhtye juhlistaa albumin julkaisua julkkaribileiden merkeissä, jotka pidetään Kemin RockBar & Grill 82:ssa klo 22 alkaen. Lämppärinä soittaa oululaiskeminmaalainen, menevää ysärityylistä rokkia tarjoileva Harha ja Roiston tyypit kömpimät lavalle noin klo 23. Roisto on luvannut soittaa pitkän, runsaasti myös vanhoja hittejä sisältävän keikan. Lippu tapahtumaan maksaa viisi euroa.


Roiston uutukainen julkaistaan digijakelujen lisäksi sekä vinyylinä että CD:nä. Levyjen lisäksi keikalla on myös bändin uljaita t-paitoja myytävänä käteisellä tai mobilepaylla.

Albumin löytää osoitteesta https://open.spotify.com/album/2X1SRNweemj5YtwexYgavW

Lisätietoja bändistä löytyy muun muassa Facebookista, joten käy aluksi tykkäämässä bändistä osoitteessa http://facebook.com/roisto1

Instagramista yhtyeen löytää osoitteella @roistoband ja sähköpostitse bändiä voi lähestyä osoitteella: roistoyhtye@gmail.com

 

Samuli Paldaniuksen Rantapenger -yhtyeeltä ensimmäinen biisijulkaisu

16.10.2019
– Syksy on luopumisen aikaa – kesän lämpö jää taa ja syksyn suoma kauneus viivähtää vain hetken. Tuuli puhaltaa kasvoihin kun kuuran kangistama nurmi rasahtaa askeleen alla. Selittämättömästä syystä olo on sentimentaalinen, aloittaa Rantapenger -yhtyeen Samuli Paldanius.

–  Näistä tuntemuksista syntyi laulu, jonka sanoitus sai alkunsa syksyllä 2013. Työstin tekstiä aina tulevina syksyinä palatessani samoihin tuntemuksiin, kunnes sanoitus ja sävellys vihdoin valmistuivat syksyllä 2018. Nyt, syksyllä 2019 aika on kanssani kypsä ja laulu näkee päivänvalon, Paldanius jatkaa.
Kyse on tänään 16.10 julkaistusta kappaleesta Taas on tullut syys.


Paldanius on merilappilaisille varsin tuttu mies. Hänet muistetaan opiskeluajoiltaan Tornion pop & jazz-konservatoriosta lukuisista konserteista ja vuodesta 2017 alkaen discokuningatar Einin live-yhtyeestä. Paldanius on vuonna 1992 syntynyt ammattimuusikko, joka on kotoisin Lapin eteläisimmästä kunnasta Simosta, viettänyt nuoruutensa Oulussa ja helsinkiläistynyt vuonna 2016.
 

Rantapenger -yhtyeessä Paldaniuksen vastuulla ovat sanat, sävelet, laulu, kitarat, koskettimet ja huuliharppu. Yhtyeen muut jäsenet ovat Mikko Kanniala (basso, koskettimet) ja Tomi Krutsin (rummut, lyömäsoittimet). Kanniala vaikuttaa lisäksi kokoonpanoissa Neiti Olga ja Sepikka. Tomi Krutsin on myös Absoluuttinen Nollapiste -yhtyeen rumpali.
– Rantapenger on suloisenhaikeaa ja maisemallista taivaanrannan maalailua, jossa on kuultavissa pop- ja folk-musiikin elementtejä sekä kaikuja rautalankakitaroinnista. Toisinaan flirttaillaan myös progressiivisen rockin suuntaan, Paldanius selvittää.
– Rantapenkereen sanoitukset puolestaan ovat herkän ihmisen ajatuksia, joissa ihastellaan luonnon kauneutta ja ilmiöitä, haikaillaan lapsuutta ja ihmetellään ihmisen pienuutta. Rantapenger pukee sanoiksi sen, mitä jokainen on joskus tuntenut, Paldanius alleviivaa.

Lisätietoja:

http://instagram.com/rantapenger

http://facebook.com/rantapenger

https://open.spotify.com/artist/55jzyR8MY20Fnz0yKu510c?si=mNrjKKcsTey5NW6LQ18abw

 

Rämäpää rokkari räväytti tekemällä poprock -singlen

Nicky Rothen: ”Tämä on nyt se suunta mitä haluan tällä hetkellä toteuttaa ja tehdä”

9.9.2018
Monissa liemissä keitetty Nicky Rothen iskee uudella singlellään jauhot suuhun, tai kilon hiekkaa sinne. Mies julkaisi 5. syyskuuta uuden singlen, joka on täysin erilaista musiikkia jota mieheltä on aiemmin kuultu. Stay -single on nimittäin ehtaa poprockia, laadukasta sellaista.
- Mä en ole koskaan kumartanut ketään enkä mitään musiikillisesti vaan olen aina tehnyt sitä musaa mikä sydämessä tuntuu hyvälle ja tämä on nyt se suunta mitä haluan tällä hetkellä toteuttaa ja tehdä. Hyvien ystävieni ja velipoikien ja jopa siskojeni kanssa, kemiläislähtöinen Rothen kertoo.

- Soittamisen ilo on palautunut elämään ja sen myötä tehtiin uutta ja erilaista musaa. Mutta kyllä siellä vanhoja juttujakin kuuluu vielä, Rothen jatkaa.
Rothenin mukaan Stay -biisi juontuu omasta elämästä.
- Tein tarinan siitä kuinka vanha suola voi janottaa ja vaikka se ei olisikaan järkevä tai paras ratkaisu, niin koskaan ei välttämättä ole liian myöhäistä rakkaudelle, edes hetkelliselle sellaiselle. Jotain jäi ilmeisesti aikanaan viemättä maaliin kun sitä vieläkin kelailen, sinkkuna elelevä ja raitista naisseuraa etsivä Rothen kertoo.

Biisi on julkaistu jokaisessa tunnetussa striimauspalvelussa ja on saanut jo lyhyessä ajassa huomattavan suuren suosion. Rothen keikkailee loppuvuoden aktiivisesti yhtyeensä Flesh Roxonin kanssa ja siirtyy loppuvuodesta studioon nauhoittamaan uutta materiaalia.

Stay -kappaleen tekijätiimistä löytyvät artistin lisäksi Hannu Korkeamäki, Tuomas Vuorio, Tuomo Kaarakainen, Simo Pussinen, sekä Andy Reagan. Sinkun julkaisija on Spiritworks Records.

Rothen aloitti ammattimuusikon uran 16-vuotiaana ja on pitkän uransa aikana tehnyt julmetun määrän keikkaa ja useita albumeja ja esiintynyt monien tunnettujen artistien, kuten Andy McCoyn, Therapy!:n ja The Brainsin kanssa. Bändikeikkojen ohella Rothen on tehnyt myös duo- ja trubaduurikeikkoja.
- Oon aivan liekeissä et tää biisi saatiin vihdoin ulos. Oon vetäny yli tuhat keikkaa, duunannu levykaupalla musaa ja salaa miettiny et jonain päivänä vielä pääsen toteuttamaan myös toisenlaista musaa ja nyt se on totta. Tulevaa materiaalia kannattaa todellakin odottaa, Rothen hehkuttaa.

 

Pop & Jazz Konservatorio Lappian opinnäytekonsertit jatkuvat

 

Tänään teemana Amy Winehouse, huomenna Red Hot Chili Peppers

13.5.2020
Pop & Jazz Konservatorio Lappian opinnäytekonsertit jatkuvat tällä viikolla kahden konsertin merkeissä, jotka vallitsevan tilanteen vuoksi esitetään tänä keväänä striimin välityksellä.

Keskiviiikkona 13.5. klo 18 alkaen on vuorossa Katri Juusolan Back to Black - tribute to Amy Winehouse –konsertti, joka on noin tunnin mittainen kattaus nuorena traagisesti kuolleen artistin tunnettuja sekä ei-niin-tunnettuja kappaleita. Konserttia voi seurata osoitteessa https://www.youtube.com/c/meanvayla/

Konsertin Facebook-event löytyy täältä: https://www.facebook.com/events/1692180910934720/

Katri Juusola hoitaa lauluosuudet ja bändissä ovat lisäksi Essi Turunen – taustalaulu, Anni Mesilaakso – taustalaulu, Sami Köngäs – kitara, Paavo Pääkkönen – koskettimet, Pyry Pyörret – basso sekä Jarkko Puljujärvi – rummut.

Vain 27-vuotiaana vuonna 2011 alkoholimyrkytykseen menehtynyt Winehouse oli laulaja-lauluntekijä, joka tunnettiin matalasta lauluäänestään ja musiikistaan, jossa sekoittuivat monet eri musiikkityylit. Musiikillisesti Winehousen lyhyehköksi jäänyt ura oli menestyksekäs, mutta toisaalta hän kärsi läpi uransa terveys-, alkoholi-  ja huumeongelmista.

Jo vuonna 2003 julkaistu esikoisalbumi Frank oli menestys. Winehousen toinen studioalbumi Back to Black ankkuroi Winehousen lopullisesti musiikkimaailman huipulle vuonna 2006. Albumi on myynyt yli kymmenen miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, ja sen myötä Winehouse voitti viisi Grammy-palkintoa.

 

Torstaina Red Hot Chili Peppers -tribuutti

Torstaina 14.5. klo 18 alkaen vuorossa on noin tunnin kestävä tribuutti Red Hot Chili Peppersin funk- ja rock-henkisistä kappaleista, joka on kitaristi Joel Aution opinnäytekonsertti. Suora linkki striimiin julkaistaan esityspäivänä täällä: https://www.facebook.com/events/165337804804123/

Aution lisäksi bändissä ovat mukana Janne Sarvi – laulu, Taisto Jauhola – basso sekä Oscar Suovaniemi – rummut.

Los Angelesissa vuonna 1983 perustettu Red Hot Chili Peppers on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja kaupallisesti menestyneimmistä rockyhtyeistä. Bändin levymyynti on maailmanlaajuisesti yli 80 miljoonaa äänitettä. Lisäksi yhtye saanut kuusi Grammy-palkintoa. Rock and Roll Hall of Fameen bändi nimitettiin vuonna 2012.

Pitkän uransa aikana yhtye on julkaissut yksitoista studioalbumia, joista viimeisin on vuoden 2016 The Getaway. Yhtyeen tunnetuimpiin kappaleisiin lukeutuvat muun muassa Under the Bridge, Give It Away, Suck My Kiss, Californication ja Otherside. Menestysyhtyeen nykyisen kokoonpanon muodostavat laulaja Anthony Kiedis, basisti Flea, kitaristi John Frusciante ja rumpali Chad Smith. Yhtyeen alkuperäisen kokoonpanon muodostivat Kiedisin ja Flean ohella kitaristi Hillel Slovak ja rumpali Jack Irons.

Rokkineuvoksella on ollut kunnia nähdä Red Hot Chili Peppers kertaalleen myös livenä. Tämä tapahtui 30. kesäkuuta 1996 Turun Ruisrockissa.

Illan tv-vinkki: 22 pistepirkko

5.5.2020
Keikkaikävää potevien kannattaa raahautua television ääreen tänään klo 21.55, jolloin Yle Teema & Fem -kanavalla nähdään viime syksynä viiden vuoden tauolta palannut kulttibändi 22 pistepirkko. Timanttinen keikka -sarjassa yhtye esitttää kappaleita vuosien varrelta sekä ihka uusiakin biisejä.

Sami Kuoppamäen haastattelussa kuullaan myös bändin ajatuksia taiteentekemisestä ja musiikin soittamisesta. Tunnelmaltaan monipuolinen keikka näyttää bändin olevan edelleen vedossa ja bändin puheet tekeillä olevista kappaleista lupaavat jotain uutta odotettavaksi tulevaisuudessakin.

P-K Keräsen (laulu, kitara, koskettimet ja ohjelmointi), Espe Haverisen (rummut ja laulu) ja Asko Keräsen (basso, koskettimet, ohjelmointi ja laulu) muodostamaa, vuonna 1980 perustettua 22 pistepirkkoa on kuvailtu muun muassa Suomen autotallirockin kummisedäksi.
- Soittaminen yhdessä tuntui taasen hyvältä ajatukselta. Ja kun käytännössäkin tuntui taasen toimivan, niin miksipä ei – meidänhän ei mistään tarvitse palata, kun ei ole minnekään mentykään, niin näin se toimii, yhtye kuvailee nykykuntoaan.


Vuonna 1980 rockin Suomen mestaruuden voittaneen yhtyeen juuret ovat Utajärvellä. Niin yleisön kuin kriitikoidenkin arvostaman yhtyeen tunnetuin kappale Birdy on vuoden 1992 Big Lupu -albumilta. Debyyttialbumi Piano, rumpu ja kukka ilmestyi 1984 ja toistaiseksi viimeisin pitkäsoitto on vuonna 2011 ilmestynyt Lime Green DeLorean, joka on 22 pistepirkon 14 studioalbumi.

Seuraavat Timanttinen keikka -sarjassa nähtävät esiintyjät ovat Suomen tärkeimmäksi rock-yhtyeeksi" tituleerattu Ursus Factory 12.5. ja Suomiräpin konkari Asa bändeineen 19.5, Erin 26.5, Onni Boi 2.6. ja Yona 6.6.

Kaikki ovat jo nähtävissä Yle Areenasta, josta löytyy Timanttinen keikka -sarjassa myös Melrose, Samuli Edelmann, Egotrippi, Mikko Joensuu, Anna Puu -Diamond -duo, Virta, Dumaru ja Spuget, Jonna Tervomaa, Laura Sippola sekä Von Hertzen Brothers.

Muse-tribuutti Through The Veins of History huomenna Tornion Musiikkitalolta

Rumpali Jarkko Puljujärven opinnäytekonsertissa kuullaan Musen suurimpia rockhittejä vuosien varrelta.

28.4.2020

Keskiviikkona esille nousee brittiyhtye Musen musiikki, kun Pop- & Jazzkonservatorio Lappian kevään opinnäytekonsertit jatkuvat pelkästään striimattuna Tornion musiikkitalolta.

Puolentoista tunnin mittainen Muse-tribuutti Through The Veins of History alkaa keskiviikkona 29.4. klo 18.00 osoitteessa https://www.youtube.com/c/meanvayla

Rumpali Jarkko Puljujärven opinnäytekonsertissa kuullaan Musen suurimpia rockhittejä vuosien varrelta. Puljujärven lisäksi lavalle nousevat Jenny Chisenga (laulu), Sami Köngäs (kitara), Pyry Pyörret (basso), Henri Nilsèn (koskettimet ja kitara), Roope Valtonen (lyömäsoittimet & kitara), Raisa Huttunen (taustalaulu) ja Essi Turunen (taustalaulu). Tekniikasta vastaavat Sami Pääkkö (FOH/Broadcast), Antti Honkanen (monitorit), sekä Tommi Tenhunen (valot).

Melankolisella vaihtoehtorockilla valtavan kansainvälisen suosionsa saavuttanut Muse on ankkuroinut paikkansa yhtenä brittirockin suurimmista yhtyeistä kautta aikojen. Uniikin soundinsa, sekä solisti Matt Bellamyn tunnistettavan falsetin ansiosta Musen kappaleet ovat uniikisti tunnistettavissa jopa satunnaiselle kuulijalle.

Sitten ensimmäisen albumijulkaisunsa jälkeen vuonna 1999, Muse on julkaissut yhteensä kahdeksan studioalbumia, sekä niiden mukana lukuisia hittejä, jotka ovat sijoittuneet top-listoille ympäri maailman. Musen hittejä ovat muun muassa Madness, Feeling Good, Butterflies and Hurricanes, Starlight, Hysteria, Plug in Baby, Knights of Cydonia, Uprising, Time Is Running Out ja Supermassive Black Hole.


Pop- & Jazzkonservatorio Lappian seuraava ja kauden viimeinen opinnäytekonsertti on ohjelmassa keskiviikkona 13. toukokuuta klo 18. SIlloin Katri Juusolan opinnäytekonsertin otsikkona on Back to Black - tribute to Amy Winehouse.

Evakkoklubi tänään Kemistä - lavalla Veera Pyykkö ja Paperitähdet


18.4.2020
Tänään Evakkoklubi -toiminta jatkuu klo 19.00 alkaen Kemistä. Youtubessa striimattavalle lähetyksessä lavalle nousevat upea nuori laulajalupaus Veera Pyykkö ja Paperitähdet Acoustic.

Kirsi Vainion juontamassa lähetyksessä vieraina ovat lisäksi Kemin kuningatar ja kulttuurin moniosaaja Venla Kakko, Painatus Äxän yrittäjä ja Sastamolo Kings -puuhamies Jiri Holpainen sekä Motelli Käpylän ja Hotelli Palomestarin yrittäjä Teija-Liisa Paananen.

Muun muassa tämän talven Voice of Finlandissa knockout-vaiheeseen asti edennyt ja viimeisten joukossa live-lähetyksistä pudonnut Veera Pyykkö paikkaa ohjelmassa kurkunpään tulehdukseen sairastunutta Jon Sebastian Säkkistä. Yleisön ja tuomariston Voice of Finlandissa hurmannut, akustisesti esiintyvä Veera tuo koteihimme melankolista balladihempeilyä. Illan päättävä Paperitähdet Acoustic tuo linjoille repullisen Juice Leskisen hittejä sekä muita suomirockin helmiä.

Artisteja voi tukea hankkimalla keikalle vapaaehtoinen viiden euron tukilippu osoitteesta https://digilippu.fi/event/856

Mukaan lähetykseen pääset tästä linkistä: https://www.youtube.com/channel/UCGCdhxC23AelWb2Cwjc2nbQ


Evakkoklubit ovat Ohjelmatoimisto MEOSin toteuttamia striimejä, joita lähetetään Kouvolasta ja Kemistä. Striimeillä esiintyy molempien kaupunkien omia artisteja, yrittäjiä sekä muita ihmisiä, joiden arjen koronapandemia on mullistanut.

Lähetykset alkoivat 4.4. Kemistä ja 11.4. Kouvolasta. Yhteistyössä ovat mukana muun muassa Kouvolan kaupunki, PainatusÄxä, Rock Academy Kouvola, Kouvolan Ydinkeskusta ry, Rataklubi, Pato Areena ja Pato Klubi, Rock Bar & Grill 82 ja Same-eYes.

Evakkoklubi tänään Kouvolasta


* Livestriimi-lähetyksessä esiintyvät Another Hot Spring, Renttu & Jämät ja Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?

* Luvassa muitakin mielenkiintoisia vieraita, kuten elokuvaohjaaja Tuukka Temonen, Uuden edessä musiikkivideon ohjannut valokuvaaja Ville Juurikkala sekä kemiläisten hyvin tuntema Kati Klaavuniemi.

11.4.2020
Ohjelmatoimisto MEOS:n ideoima kahden paikkakunnan (Kemi-Kouvola) Evakkoklubi -Youtube -livestriimi tulee tänään klo 19 alkaen Kouvolan Pato Areenalta. Illan musiikista vastaavat Another Hot Spring, Renttu & Jämät ja Have You Ever Seen The Jane Fonda Aerobic VHS?

Illan isäntänä toimivan, HIM-yhtyeenkin riveissä nähdyn Juska Salmisen vieraina ovat elokuvaohjaaja Tuukka Temonen, Toivon kärki: Uuden edessä -musiikkivideonkin ohjannut valokuvaaja Ville Akseli Juurikkala, kansanedustaja ja ex-urheilija Ville Kaunisto sekä Evakkoklubien yksi perustajista ja Kouvolan Ydinkeskusta ry:n toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi. Lähetyksessä otetaan myös puhelu muusikko Costello Hautamäelle.


Evakkoklubit ovat Ohjelmatoimisto Meoksen toteuttamia ilmaisia striimeja, joita lähetetään Kouvolasta ja Kemistä. Striimeille voi ostaa 5 € arvoisia vapaaehtoisia lippuja artistien tukemiseksi osoitteesta www.digilippu.fi, jotta hekin selviäisivät tämän haastavan ajan yli.

Striimeillä esiintyy molempien kaupunkien omia artisteja, yrittäjiä sekä muita ihmisiä, joiden arjen Korona pandemia on mullistanut. Pääsylipputuloilla tuetaan artisteja.
Striimi löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/watch?v=FRxyZ3IqLiU


Ensimmäinen Evakkoklubi -striimaus toteutettiin Kemin Rock Bar & Grill 82:n tiloista lauantaina 4.4, jolloin lavalla oli Radio Luxemburg -duo Seuraavan kerran Evakkoklubi striimataan Kemistä lauantaina 18.4. Kirsi Vainion juontamassa lähestyksessä esiintyvät Paperitähdet Acoustic sekä Jon Sebastian vs. DonkeyBoyZ.

Paperitähdet on kemiläinen coverbändi, joka soittaa 70-, 80- ja 90-lukujen tuttuja hittikappaleita omaan tyyliinsä. Paperitähdet Acoustic on bändin hieman rauhallisempi akustinen versio. Illan aikana tullaan kuulemaan ainakin Juice Leskisen tuotantoa, herrat lupaavat.

Jon Sebastian tunnetaan niin Kemin hallitsevana kuninkaana kuin Kemin Kirkanakin. Eli rakkaalla rokkarilla on monta nimeä. Mutta kaikkinensa Jon Sebastian tunnetaan lähinnä hänen versioistaan legendaarisista rock-klassikoista. Tämä taitava laulaja tarjoilee sekä uudempia että vanhempi rock-klassikoita kylmien väreiden kera

Evakkoklubeissa yleisö voi lähettää terveisiä läheisilleen suoraan joko striimin chatin kautta tai ennakkoon viestillä osoitteeseen info@meos.fi

Rokkineuvos suosittelee: Journey -tribuutti

Legendaarisen amerikkalaisyhtyeen klassikot heräävät henkiin tänään Tornion musiikkitalolla.

10.3.2020
Legendaarisen Journey-yhtyeen unohtumattomat klassikot heräävät henkiin tänään Tornion musiikkitalolla. Niko Hakasen opinnäytekonsertissa soivat biisit Journeyn Greatest Hits-albumilta, joka on täynnä vauhdikkaita rock-rytmejä, kitarasooloja ja mukaansatempaavia melodioita.

Lavalle nousee kaarti konservatorio Lappian opiskelijoita, sekä muutama jo valmistunut konkari. Bassoa soittavan Hakasen lisäksi valokeilaan asettuvat Jani Kenttä - rummut, Jarmo Jakkila - kitara, Tuomas Kytölä - kitara, Kaisa Nissi - koskettimet, Essi Turunen - laulu, Anni Mesilaakso - laulu ja Tero Kemppainen - laulu/koskettimet.

Konsertti alkaa Tornion musiikkitalolla tänään 10.3. muista näyttökonserteista poiketen  kello 19. Konsertin kesto on noin tunti ja 10 minuuttia. Konserttiin on ilmainen sisäänpääsy. Esityksessä käytetään tehostesavua, sekä vikkuvia valoja.


Journey on vuonna 1973 San Fransiscossa perustettu yhtye, joka hajosi vuonna 1987 ja teki comebackin vuonna 1995 ja kiertää edelleen konserttilavoilla. Yhtye on varsin suosittu, sillä sen levyjä on myyty yli 80 miljoonaa kappaletta.

Bändin menestynein albumi on vuonna 1981 julkaistu Escape, jota on myyty pelkästään USA:ssa yli yhdeksän miljoonaa kappaletta. Albumilta julkaistiin kolme Top 10 -singleä, Don't Stop Believin, Who's Crying Now sekä listakakkoseksi yltänyt Open Arms. Näistä Don't Stop Believin on jäänyt elämään yhtyeen tunnuslauluna ja se lieneekin yhtyeen tunnetuin biisi. Journey on julkaissut kaikkiaan 21 albumia ja kolme live-DVD:tä.

Kuten ikäisillään bändeillä pääsääntöisesti, myös Journey on matkansa varrella kokenut runsaasti miehistönvaihdoksia.

Journeyn perusti vuonna 1973 tuolloin vasta 19-vuotias, musiikillisena ihmelapsena pidetty Neal Schon, joka oli hankkinut kannuksensa soittamalla edelliset vuodet kitaristi Carlos Santanan johtamassa Santana-yhtyeessä. Hieman yhtyeen perustamisen jälkeen siihen liittyi myös toinen Santana-veteraani, kosketinsoittaja Gregg Rolie. Muut alkuperäisjäsenet olivat rumpali Prairie Prince, basisti Ross Valory sekä kitaristi George Tickner.

Heistä edelleen mukana ovat soolokitaristi Schon sekä basisti Ross Valory. Yhtyeen muut nykyjäsenet ovat kosketinsoittaja Jonathan Cain - joka hänkin on ollut mukana jo vuodesta 1980, rumpali Steve Smith sekä laulusolisti Arnel Pineda.

MultiClimex alkuperäiskokoonpanossa illan Lecafesteilla

Corner Innissä nähdään myös simolaisyhtye Chemistit ensimmäisellä keikallaan.

11.1.2020
Vuonna 2006 perustettu kemiläisyhtye MultiClimex esiintyy tänä iltana kotikonnuillaan pitkästä aikaa alkupräiskokoonpanollaan, johon lukeutuvat laulajakitaristi Nicky Rothen, kontrabasisti Janne Kotila sekä rumpali Petri Torkell.
- Kemissä ollaan alkuperäisryhmällä esiinnytti viimeksi varmaan vuonna 2012, Rothen muistelee.
Kohtuullisen harvakseltaan esiintynyt yhtye on minikiertueella. Takana on kaksi keikkaa, torstaina yhtye esiintyi Vantaan Shamrockissa ja perjantaina Iisalmen Stellassa.
- Iisalmessa oli kova meininki, yleisöäkin 150 henkeä, Rothen toteaa tyytyväisenä.


Lecafest
järjestetään Kemissä jo 13. kerran. MultiClimexin lisäksi Corner Innin lavalle nousevat Slayeria ja muuta metallia kontrabassovoittoisasti soittava Two Dicks & The Mummy -kokoonpano sekä ensimmäisellä keikallaan oleva simolainen Chemistit -yhtye. Lämmittelijänä toimii lisäksi Nicky Rothen - Tuomo "Muumio" Kaarakainen -duo. Soitto alkaa puolilta öin ja kestää aamuneljään saakka. Liput maksavat kympin per lärvi. Ikäraja on K20. Bändien lisäksi paikalla on myös Sami Haavisto Horror Shopinsa kanssa, jonka tuotteisiin lukeutuvat mm. MultiClimexin bändituotteet.
- Uskoisin, että illalla on hyvät bileet. Kotopuolessa on aina kiva soittaa ja yleisöäkin on aina riittänyt hyvin, Lecafestit ideoinut Rothen tuumii.

MultiClimex on Rothenin mukaan jälleen aktivoitumassa.
- Uutta musaa on tulossa ja nytkin setissä on jo uusia biisejä, joita emme ole ehtineet vielä nauhoittaa.
Meneillään oleva kolmen keikan minirundi on myös tavallaan testireissu, jossa katsotaan miten kolmikon kemiat toimivat.
- Kokoonpano, jolla uusia biisejä tullaan nauhoittamaan on vielä hiukan auki. Ainakin minä ja Kotilan Janne ollaan siinä mukana, Rothen aprikoi.

Rothenilla on edessään muutenkin varsin mielenkiintoiset ajat. Hän lähtee Flesh Roxon -yhtyeensä helmikuussa kanssa kuuden viikon kiertueelle Lordi -yhtyeen Euroopan kiertueen lämmittelijäksi. Flesh Roxon on mukana koko rundin alusta loppuun. Muut lämmittelijät, italialainen Tarchon Fist, saksalainen Aeternitas ja valkovenäläinen Almanac kukin osan kiertueesta, joka starttaa Unkarin Budapestista 16. helmikuuta ja päättyy 1.4. Liettuan Vilnaan.
- Tämä on urani pisin kiertue koskaan, vaikkaa olen aiemminkin rundannut ulkomaita myöten, Rothen mainitsee.


Tänään ensimmäisenä kertaa livenä nähtävä Chemistit valistaa olevansa kemiallisesti rikastettu musiikillinen produktio, joka pyrkii valmistamaan visuaalisesti ja musiikillisesti ainutlaatuisia tuotoksia. Suomen kielellä operoivan simolaisbändin muodostavat Samuli Roivas, Janne Säynäjäaho ja Ville Haapaniemi. Yhtye on juuri julkaissut ensimmäisen biisinsä, joka on saanut nimekseen Raidekaks. Se on lohkaisu yhtyeen lähiviikkoina ilmestyvältä Uutuustuote-albumilta.
- Eipä 11 vuotta sitten ajatellut, kun näki eka kertaa MultiClimexin, että vielä joku päivä soitettaisiin samassa illassa, Roivas huokailee.

Nine Livesisssä soittavat Jarno Tiihonen (kitara), Jari Pöyhönen (kitara), Lauri Valkonen (kontrabasso), Jari Keinänen (rummut) ja Antti Pasanen (laulu). Kuva: Antti Hämeenkorpi / Studio Flash.

Nine Livesillä takana jo 30 vuotta rockin riemujuhlaa

Kemiläisyhtye juhlii tulevana lauantaina uuden levynsä ilmestymistä. Uutta ilmettä yhtyeen kuudennelle albumille on tuonut amerikkalaistuottaja Jesse Dayton.

11.12.2019
Kemiläinen Nine Lives -orkesteri täyttää - uskomatonta, mutta totta - ensi vuonna  jo kunnioitettavat 30 vuotta.
Yhtye juhlistaa synttäreitään uuden albuminsa All The Lonely Hearts -julkaisukeikalla Kemin RockBar & Grill 82:ssa tulevana lauantaina 14.12. Yhtye on hionut tuoretta tuotostaan, joka on bändin kuudes pitkäsoitto, Kemin Tico Tico -studiossa nimekkään teksasilaisen tuottajan Jesse Daytonin johdolla. Levyn julkaisee erityisesti juurimusiikin alalla ansioitunut suomalainen levy-yhtiö Bluelight Records.

30 vuotta on pitkä aika bändille. Ei ainutlaatuista, mutta kohtuullisen harvinaista. On pakko kysyä yhtyeen nokkamieheltä, laulusolisti Antti Pasaselta, että miten ihmeessä yhtye on jaksanut touhuta näin kauan touhuta musiikin parissa ja mikä yhtyettä motivoi jatkamaan.
- Se onkin kyllä aika uskomatonta miten aika on vierinyt. Paljon on vettä virrannut Kemijoessa siitä, kun Tiihosen Jarnon kanssa Ankkurin ovella tavattiin syksyllä 1989 ja ei mennyt kauaakaan, kun jo lähettiin jammailemaan Rock Houselle. Mukana olivat myös Ahosen Vesku ja Kallion Mika. Sen jälkeen tapaamiset musiikin merkeissä jatkuivat säännöllisen epäsäännöllisesti. Kerran Jarno soitti ja ehdotti soittelua Oljakan Veken kanssa. Minä pyysin mukaan Marjasen Oken. Sen jälkeen bändi syntyi tavallaan ihan itsestään. Ja hauskaahan tämä on ollut, ollaan saatu paljon ystäviä ja nähty maailmaa.

Hienoja juttuja ja muistoja

Pasanen painottaakin, että bändille on tapahtunut paljon hienoja juttuja.
- Keikkoja ympäri maailman, joista päällimmäisinä ovat muistot USA:n kolmelta minirundilta, sekä festarikeikka ja yöpyminen Long Beachille telakoituneessa legendaarisessa Queen Mary -valtamerialuksella. Myös keikat Pietarissa ja Moskovassa olivat kaikin puolin ikimuistoisia.  Sekä tietysti paljon omia biisejä, kiitos Jarnon hienon sävel-ja tekstikynän.

Pakko on myös tiedustella, että mikä on vuosien varrella muuttunut, onko muu kuin se, että soittajille on tullut saman verran ikää lisää?
- Matkan varrella on muuttunut ainakin kokoonpano hiukkasen, kun tervolalaislähtöinen Hännisen Tommi soitti meillä Oken jälkeen parilla levyllä rumpuja (Rocket ja Grim Reaper) ja nyt uutena tulokkaana rumpuja soittaa monesta kemiläisbändistä tuttu Jari KeinänenValkosen Lape tuli mukaan ensimmäisen albumin jälkeen. Uusin jäsen on sitten kemiläisen rokkimusiikin legendaarinen komppikitaristi ja huumorimies , muun muassa The Skylights -yhtyeestä tuttu Jari Pöyhönen. Hän tuli mukaan kuin mittatilauksesta uuden levyn materiaalin työstämisen alkuaikoihin, kun elettiin alkuvuotta 2013. Molemmat Jarit tulivat tonteilleen samoihin aikoihin, Pasanen toteaa.

Omat biisit edellä

Yhtyeen kokoonpano on siis nykyään Jarno Tiihonen (kitara), Jari Pöyhönen (kitara), Lauri Valkonen (kontrabasso), Jari Keinänen (rummut) ja Antti Pasanen (laulu). Yhtyeen levyttämät albumit ovat uutukaisen lisäksi Common Trap (Black Dog Records, 1995) Roundabout (Nervous Records, UK, 1998), Surfin Pig (Crazy Love Records, GER, 2000) Rocket (Jungle Records, 2004) ja Grim Reaper (Jungle Records, 2008).

- Toki välillä on ollut kiva soittaa vanhoja kunnon rokkibiisejä laidasta laitaan. Esimerkkinä projekti, jossa astuttiin vuoden 1962 Hampurin Star Clubilla soittaneen The Beatlesin housuihin ja kenkiin. Viime aikojen keikoilla omien biisien soitto on ollut kuitenkin päällimmmäisenä, niitä kun alkaa olla jo toistasataa ja fanit haluavat kuulla ne omat klassikkobiisinsä, Pasanen jatkaa.
Lauantaina Kemin rokkibaarissa yhtye soittaa ensimmäistä kertaa julkisesti kaikki uuden levyn biisit ja lisäksi jonkinlaisen best of -setin.

Pakkasukko -keikka yhteistyön taustalla

Uuden levyn tuottajana on siis ollut amerikkalainen Jesse Dayton. Miten saitte hänet mukaan ja kuinka merkittävä rooli hänellä on?
- Jessen kanssa ollaan oltu tuttuja pitkään ja järjestin hänelle kerran pikku rundin Suomessa Pakkasukko -festivaalin yhteydessä. Sen aikana ystävyys tiivistyi siihen malliin, että kun mietittiin, että bändi on tehnyt jo viisi levyä omin päin, niin voisi olla freesiä tuoda maailmalta jotain uutta näkemystä kehiin, Pasanen muistelee.
- Diggailtiiin mm. Jessen The Roadkings -bändiä, mutta myös miehen omaa väkevää country-tuotantoa. Onhan hänellä myös kovia yhteistyömeriittejä aina Waylon Jenningsiin ja Johnny Cashiin asti. Jessen ura on tällä hetkellä ehkä kovemmassa vauhdissa kuin koskaan, Pasanen huomauttaa.

Pasasen mukaan tästä yhtenä merkkinä on vast´ikään kansikuvajuttu legendaarisessa Rolling Stone -lehdessä ja jatkuva rundaaminen ympäri jenkkilää ja Eurooppaa.
- Jesse on tehnyt myös uraa elokuvamaailmassa ja näytellyt mm. Rob Zombien elokuvissa ja miehellä on vyöllään myös täyspitkän Zombex-nimisen elokuvan ohjaus ja käsikirjoitus. Kun Jesse oli innoissaan tulossa messiin vuoden 2014 tammikuiselle reissulle kylmään Kemiin, niin tuumittiin, että tästä voi koitua todella hieno juttu.

Biisejä jäi ylikin

Uusi levy syntyi käytännössä - osin jo aikataulusyistä - niin, että yhtye äänitti ensin viidestään levyn pohjat ja Dayton vietti sitten bändin kanssa sitten yhdeksän päivää Tico Ticon studiolla tekemässä yhteistyössä lopulta kahdeksaan biisiin texasilaiseenkin korvaankin sopivat sanat. Niiden pohjana toki oli jo Jarnon sinänsä hyvät tekstit, mutta niitä haluttiin vielä hioa vielä vahvemmiksi ja englantia äidinkielenä puhuvan korvaankin sopivaksi, Pasanen selvittää.
- Niin ja taisi siinä mennä viisi iltaa Old Grigossassakin, Pasanen virnistää.

Jesse Dayton toi Pasasen mukaan studioon lisää asennetta ja paljon yksittäisiä ideoita.
- Niitä voi kuulla monissa biiseissä. Laulaapa mies myös stemmoja levyllä. Biisejä äänitettiin kaikkiaan 16, joista sitten 11 valikoitui tälle levylle. Eli meillä on jo hyvä määrä pohjalla seuraavankin levyn materiaaliksi. Ja kaikki biisit on Jarnon säveltämiä, Pasanen mainitsee.

Paras Nine Lives -levy

Pasanen vakuuttaa, että yhtye on levyn lopulliseen muotoon erittäin tyytyväinen.
- Olemme aidosti sitä mieltä, että kyseessä on kaikin puolin paras Nine Lives -levy, mutta tottakai aina jää jotain myös hampaankoloon. Tällä kertaa prosessi oli aika pitkä, mutta kaikella on aikansa ja nyt valmisteltiin levyä pitkään ja rauhallisesti, kun muut kiireet antoivat myöten, joita meillä kaikilla oli ihan kiitettävästi näinä viitenä vuonna, Pasanen huomauttaa.
Levyä saa fyysisenä vinyylialbumina, ja lisäksi digitaaliversio on ollut ladattavissa jo marraskuun loppupuolelta saakka.

Ensi vuonna lisää keikkoja

Lauantain julkkarikeikan jälkeen ensi vuoden puolelle on jo sovittuna muutamia lisäkeikkoja.
- Ensi vuonna on tarkoitus aktivoitua levittämään levyn sanomaa mahdollisimman laajalle, ensiksi kotimaahan, mutta eiköhän ulkomaan virityksiäkin tule mukaan, Pasanen uskaltaa arvioida.
Seuraavia pidemmän ajan etappeja bändi ei ole miettinyt. Ei siis esimerkiksi sitä, vieläkö bändi juhlii tasavuosikymmeniä seuraavan 30 vuoden jälkeen.
- Tietysti kuusikymppisjuhla voisi olla hyvä tavoite, mutta eiköhän mennä päivä kerrallaan, kuten tähänkin asti, joka on kuitenkin se pitkän taipaleen taittamisen ehto, Pasanen hymyilee.


Levyjulkkarit:

* Nine Lives. All The Lonely Hearts.
* Lauantaina 14.12. klo 22 Kemin RockBar & Grill 82.
* Liput 10 €.
* Levyjä myynnissä keikalla (vain käteisellä). Vinyyli-LP 25 €, cd 15 €.

Isot kiitokset jutunteossa avustaneelle Piia Emilia Alapalosaarelle! 👍

Eurodance-yhtye Basic Element Victoriantorille

* Happy New Twice -tapahtuma laajenee, luvassa on monia oheistapahtumia. Myös lapset on huomioitu.

5.12.2019
Tänä vuonna Tornio-Haaparannan Happy New Twice -uudenvuodenjuhlan musiikkitarjonnasta ja yleisön juhlatunnelmasta vastaa legendaarinen eurodance-ryhmä Basic Element. Kansainvälisen tason tulishown puolestaan järjestää tuliryhmä Uniflow.

Tapahtuman jälkeen jatkoille voi lähteä joko Tornioon Umpitunneliin tai Haaparannan kaupunginhotelliin, joissa molemmissa soittaa livebändi, Umpitunnelissa Radio Luxemburg, kaupunginhotellin esiintyjä ilmoitetaan myöhemmin.

Lisäksi Torniossa järjestetään kolmet etkot, Freezer soittaa Park Hotellissa klo 20.30-21.30, Radio Luxemburg Pikku Berliinissä klo 21.30-22.30 ja lisäksi Mustaparran terassilla viihdyttää Deejii Bliniks klo 22.30-23.45, josta on näppärä siirtyä Victoriantorille puolilta öin alkavaan varsinaiseen uudenvuodenjuhlaan.

Kaksin verroin tarjontaa

Perinteiseen tapaan rajalla, Victoriantorilla uutta vuotta juhlistetaan tuttuun tapaan kaksi kertaa. Show koostuu musiikista, esityksistä ja ilotulituksista.
– Puoliltaöin juhlitaan Suomen uutta vuotta, ja tuntia myöhemmin on Ruotsin uuden vuoden vuoro. Voidaan sanoa, että meiltä löytyy uutena vuotena kaksin verroin enemmän tarjontaa muihin kuntiin verrattuna, kehaisee tapahtumasta vastaava tapahtumatuottaja Antti Smeds Eventworksistä.
– Olemme rakentaneet ohjelman, joka sopii niin vanhemmille kuin nuoremmille ja uskon, että olemme onnistuneet tavoitteessamme. Odotamme paikalle vähintään saman verran kävijöitä kuin edellisenäkin vuonna, Smeds kertoo.

Ohjelma Victoriantorilla alkaa klo 23.30 Suomen aikaa. Koko ohjelma on nähtävissä osoitteessa www.happynewtwice.com.

Lapsille erityisohjelmaa

Tänä vuonna tapahtumaan liittyviä oheistapahtumia on tarjolla rajan molemmin puolin enemmän kuin aikaisemmin. Erityisesti lapset on otettu huomioon. Esimerkiksi Haaparannan Folkets Husilla näytetään ilmaiseksi uusi Frozen II -elokuva ruotsiksi dubattuna.
– Ilmaislippuja voi lunastaa Haaparannan kirjastolta ja TornioHaparanda-matkailuinfosta. Se, milloin liput ovat noudettavissa ilmoitetaan myöhemmin. Nopeimmat syövät hitaat, Smeds sanoo.
– Taikuri Elias Kvist puolestaan esiintyy Lapparilla alkuillasta ja Duudson Activity -puistoon pääsee erityishintaan. Aikuisille taas järjestetään ohjelmaa baareissa ja ravintoloissa Hallituskadun varrella ennen päätapahtumaa, Smeds jatkaa.

Yhteistyö Eventworksin kanssa syvenee

Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat ulkoistaneet uudenvuoden tapahtuman tuotannon Eventworksille, joka voitti alkuvuodesta järjestetyn kilpailutuksen. Kaupungit ja Eventworks ovat sopineet tapahtumatuotannosta kolmevuotisella sopimuksella.

Eventworks on torniolainen tapahtumatuotantoyritys, jolla on pitkä kokemus laadukkaiden tapahtumien ja yritystapahtumien tuottamisesta niin Suomen kuin Ruotsin puolellakin. Eventworks järjestää vuosittain mm. Satama Open Air -festivaalin Kemissä.

– Eventworksin kokemuksen, osaamisen ja kontaktien avulla tapahtuman uskotaan nousevan uudelle tasolle. Toiveena on, että tapahtuman kävijämäärä saadaan kasvuun ja matkailijat viipymään alueella pidempään. Kaupungit satsaavat tapahtumaan paljon ja toivomme, että yhä isompi joukko paikallisia yrityksiä lähtee mukaan ja ottaa hyödyn tapahtuman tarjoamista liiketoimintamahdollisuuksista, sanoo Tornion kaupungin kehitysjohtaja Sampo Kangastalo.

Kanadalaisbändi Gutter Demons perjantaina Kemissä

* Montrealin psychobillykuninkaat yhteiskiertueella kemiläislähtöisen Flesh Roxonin kanssa.

* Flesh Roxonille mieluisa pesti Lordin Euroopan kuuden viikon kiertueen lämppäriksi.

28.11.2019
Aktiivisesti ympäri maailmaa kiertänyt kanadalaisyhtye Gutter Demons esiintyy perjantaina Kemin  Rockbar & Grill 82:ssa. Keikka on osa yhtyeen yhteiskiertuettä kemiläislähtöisen Flesh Roxon -orkesterin kanssa. Bändikaksikon kuuden päivän minirundi pitää sisällään neljä keikkaa. Kiertue alkaa tänään Helsingin Bar Loosesta ja matkaa Kemin jälkeen Iisalmen Gracevilleen 30.11. ja Tampereen Jack The Roosteriin 1.12.

- Tämä on Montrealin psychobillykuninkaiden ensimmäinen vierailu Kemissä ja näin pohjoisessa Suomen kamaralla, selostaa Flesh Roxonin Nicky Rothen.

Kolmihenkinen Gutter Demons on jo kahden vuosikymmenen ajan vavisuttanut keikkalavoja ympäri maailman. Yhtyeen korkean oktaanin psycho punk rock n' roll ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Gutter Demons on esiintynyt yhdessä mm. sellaisten suuruuksien kanssa kuin The Misfits, The Reverend Horton Heat, UK Subs, Vibrators, Leftover Crack ja Nashville Pussy. Viidennen ja parhaan albuminsa No God, No Ghost, No Saints yhtye julkaisi viime vuonna.


Myös Flesh Roxon on aktivoitunut väkevästi muun muassa keikkarintamalla.
- Molemmat bändit ovat kovassa vireessä. Odotan innolla keikkaa kotopuolessa, koska Kemi on aina hyvä keikkapaikka, Rothen painottaa.
Flesh Roxonilla on myös uusi tuottaja, jonka kanssa uuden musiikin työstäminen on demovaiheessa ja esituotanto on jo käynnissä.
- Tällä kertaa ei kuitenkaan hosuta vaan tehdään levy, joka kantaa vuosia eteenpäin ja siihen laitetaan kaikki hihasta löytyvät ässät ja vuodatetaan krokotiilin kyyneleitä, Rothen toteaa.


Lisäksi Flesh Roxon on lähdössä helmikuussa kuuden viikon mittaiselle Euroopan kiertueelle Lordi -yhtyeen lämppärinä. Kiertue starttaa 16.2. Unkarin Budapestistä ja päättyy 1.4 Liettuan Vilnaan. Lordin Killection 2010 tourin lämppäreinä Flesh Roxonin lisäksi ovat saksalainen sinfonisen metallin Aeternitas (27.2.-3.3.), valkovenäläinen sinfonista metallia soittava Almanac (5.-30.3.) sekä Italian Bolognasta ponnistava metalliyhtye Tarchon Fist.

Budapestin ja Vilnan lisäksi Lordi ja Flesh Roxon heittävät kiertueella keikat Slovakian Bratislavassa, Italian Bargamossa, Venetsiassa, Roomansa, Firencessä, Itävallan Klagenfurtissa ja Wienissä, Ranskan Marseillessa, Toulousessa, Nantesissa, Epinalissa ja Pariisissa, Espanjan Madridissa ja Barcelonassa, Hollannin Sneekissa ja Amstelveenissa, Saksan Munchenissa, Hampurissa, Berliinissä, Leipzigissä, Stuttgarttissa, Aschaffenburgssa, Nurnbergissä, Regensburgissa, Kölnissä, Heidelbergissä, Tsekin Prahassa, Sveitsin Prattelnissa ja Schaffhausenissa ja Puolan Gdanskissa.

Suosittu Säkenöivä! -kuoro johdattaa kuulijat joulun odotukseen Kemin kirkossa 27.11.


11.11.2019
Kemin kirkko huokuu joulun tunnelmaa keskiviikkona 27.11. kello 18, kun naiskuoro Säkenöivä! astelee lavalle. Tulkoon joulu -konsertti johdattaa kuulijat jouluisiin tunnelmiin ensimmäisen adventin alla.

Viime vuonna kuoron ensimmäinen joulukonsertti Säkenöivä joulu valloitti täydet salit Kemissä ja Torniossa herkillä tulkinnoilla, taitavilla sovituksilla ja svengaavilla gospelkappaleilla. Tänä jouluna ohjelmistossa on sekä perinteisiä rakkaita joululauluja että uudempia joulusuosikkeja. Mukana on jälleen myös ripaus hyväntuulisia gospelvivahteita. Konsertissa kuullaan myös upeaäänisiä solisteja kuoron riveistä.


Kuoroa johtaa Tuomas Lampela. Joulun lauluihin tunnelman loihtivat merilappilaiset muusikot Kari Hautalampi (kosketinsoittimet), Tuomo Jakku (rummut ja lyömäsoittimet), Juhani Hägg (sähköbasso) ja Olli-Pekka Kajasviita (sello).

Tulkoon joulu -konsertin lippuja myy konserttipäivään saakka ennakkoon Café Hertta.  Lippu konserttiin maksaa 15 €, ja alle 12-vuotiailta 5 €. Mikäli lippuja jää, niitä myydään myös kirkon ovelta ennen konsertin alkua. Lippu vaihdetaan kirkon ovella käsiohjelmaan.
Konsertti alkaa klo 18.00, kirkon ovet avautuvat yleisölle klo 17.15.

Proge-legenda YES Suomeen toukokuussa


28.10.2019
Progressiivisen rockin suurnimi YES saapuu konsertoimaan Suomeen keväällä. YES nähdään Helsingin The Circuksessa 12. toukokuuta. Yhtye tuo maahamme The Album Series 2020 -kiertueen, jolla se esittää vuonna 1974 ilmestyneen Relayer -albumin kokonaisuudessaan sekä yhtyeen muita klassikoita.

The Album Series 2020 -kiertue on jatkoa vuoden 2018 juhlakiertueelle ja tuo Suomeen kokoonpanon, jossa soittavat Steve Howe (kitara), Alan White (rummut), Geoff Downes (koskettimet), Billy Sherwood (basso), Jon Davison (laulu) ja Jay Schellen (rummut ja perkussiot).


Konsertin ohjelmistossa olevalla Relayer-albumilla ovat muun muassa lähes 22 minuutin mittainen Gates Of Delirium sekä progressivista rockia ja jazzia yhdistelevä Sound Chaser.
– Odotamme todella paljon Relayer-albumimme esittämistä. Olemme jo soittaneet muutamissa konserteissamme The Gates Of Deliriumin, mutta nyt lisäämme ohjelmistoon myös albumin muut hienot biisit sekä tietysti suuren määrän muita klassikoitamme, Steve Howe toteaa.


Vuonna 1968 perustettu YES on yksi innovatiivisimmista ja vaikuttavimmista rock-historian yhtyeistä. Heidän 1970-luvun albuminsa The Yes Album, Fragile, Close to The Edge, Yessongs, Tales from Topographic Oceans, Relayer ja Going tor the One olivat musiikin monia genre-rajoja rikkoneita kokonaisuuksia niin tyyleiltään kuin sisällöiltään.

Kaikkiaan yhtyeen levyjä on myyty yli 50 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. YES on saanut kolme Grammy-palkintoa ja se nimettiin vuonna 2017 Rock And Roll Hall Of Fameen.

The Album Series 2020 -konsertin liput tulevat myyntiin Lippupisteeseen keskiviikkona 30. lokakuuta kello 11.00. Liput maksavat alkaen 69,50 euroa, mutta sata ensimmäistä ostajaa saa ne alkaen 59,50 euron Early Bird -hinnalla.

Talonpoika Lalli pyrkii eduskuntaan Vasemmistoliiton listoilta kevään vaaleissa

19.1.2018
Lalli Mustakallio eli rapartisti Talonpoika Lalli pyrkii kevään eduskuntavaaleissa Arkadianmäelle Vasemmistoliiton listoilta. Ivalossa vuonna 1989 syntyneen Mustakallion ehdokkuus varmistui Vasemmistoliiton Lapin piirihallituksen kokouksessa Rovaniemellä lauantaina, kun puolue nimesi kolme viimeistä ehdokastaan. Nyt Vasemmistoliiton 14 ehdokkaan lista on täysi. Muut lauantaina nimetyt ehdokkaat ovat Sari Moisanen Kemistä ja Reijo Kontinen Kolarista.


Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lalli on varttunut aikuiseksi Turussa ja Ylitorniolla. Sittemmin Lalli vaikutti Rovaniemellä, valmistuen talonrakentajaksi. Hän on myös opiskellut musiikkiteknologiaa Pop & jazz -konservatorio Lappiassa Torniossa. Hänen isänsä on taidemaalari Pekka Hermanni Kyrö ja äitinsä musiikinhistorian tuntija Marja Mustakallio.

Ekat räppiriiminsä hän kirjoitti yläasteella Ylitorniolla ja eka biisi Kirkkain tähti julkaistiin vuonna 2005. Hän kuvailee itseään lappilaisen räpin ylityömieheksi ja tyylilajiaan lappipäläpätykseksi. Facebookissa hänellä on yli 1 700 tykkääjää.


Lalli on julkaissut kolme albumia (Nimi on Talonpoika Lalli, 2007, Lallin kumautus, 2009 ja Ympäri Kairaa, 2017. Miehen viimeisin, viime kesäkuussa julkaistu Älä Selitä -musiikkivideo on kerännyt jo yli 125 000 näyttökertaa. Sitä edellinen, toukokuussa 2018 julkaistua Anna Mie Kairaan -videota on katseltu yli 47 000 kertaa.

Myös elokuussa 2017 ilmestynyt video kappaleesta Takasin Tanhuaan on katseltu yli 40 000 kertaa. Nuorukaisen toiseksi suosituin video on Rovaniemelle omistettu reggaerytminen Kaupunki kasvaa (2013), jonka on nähnyt jo 89 739 youtube-kanavan käyttäjää. Niin se on, Niin se mennee -videota on puolestaan katsottu yli 61 000 kertaa ja Paikka jonka nimen lehdet kirjottaa väärin -videokin on kerännyt yli 44 000 katsojaa.


Lalli on fiitannut Jarkko Honkasen keikoilla ja Miljoona ruusua -videolla ja esiintynyt lisäksi muun muassa Asan, Ailu Vallen, Hannibal Starkin, Marjo Leinosen ja The Meänlandin kanssa. Rovaniemeläisessä rockravintola Grandessa hän on isännöinyt Kumautus-klubia.

Hän on esiintynyt myös Stepan Aromii mixtapella (2007), Syssyn Saatanalliset Sävelet Live 2007-2008  -kokoelmalla, Jouni J:n Sekä Että (2010) ja Sopupeliappelsiini (2012) -albumeilla (2010), Big Baali & Tomigunin Funkkia Kiesiin -albumilla (2011), R-Sykkeen Unsigned Sybe -albumilla (2013) ja Polarsoulin Forever -albumilla (2016).

Vuonna 2014 Lalli voitti yleisöäänestyksessä nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutisten ensimmäisen Keksi -musiikkipalkinnon. Lalli sai äänestyksessä 26 prosenttia äänistä.


Lalli Isokallion, Sari Moisasen ja Reijo Kontisen lisäksi Vasemmistoliiton kansanedustajaehdokkaina huhtikuun vaaleissa ovat luokanopettaja Anni Ahlakorpi, 32, Utsjoki, aluetoimitsija Jarmo Alatarvas, 59, Rovaniemi, nuoriso-ohjaaja Mari Ikonen, 26, Rovaniemi, yrittäjä Albana Mustafi, 34, Kemi, kansanedustaja Markus Mustajärvi, 55, Savukoski, poromies Aki Nevalainen, 59, Kittilä, sosiaalityöntekijä Tiina Outila, 33, Rovaniemi, opiskelija Henri Ramberg, 31, Rovaniemi, eäkeläinen Olavi Stoor, 71, Tornio, professori Vesa Puuronen, 61, Rovaniemi sekä hankinta-asiantuntija Kati Tervo, 35, Kemi.

Eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 14.4. Ennakkoäänestys on 3.-9. huhtikuuta.

 

Tupakkalakko poiki läjän biisejä

* Simolainen Samuli Roivas päätti käyttää aikansa paremmin ja ryhtyi tekemään biisejä.

*Joulun alla Roivas julkaisi viiden biisin ep:n lokakuussa ilmestyneen tuplasinglen jatkoksi.


23.12.2018
Simolainen Samuli Roivas on julkaissut omakustanteisen Tylsää jäätä -ep:n, jolla on viisi biisiä.  Julkaisu sisältää kappaleet Juulia, Miljonäärejä, Damissa tavataan, Missä sä oot ja Tylsää jäätä.
- Kaikki kappaleet ovat omia sävellyksiä ja sanoituksia sovituksineen. Soitan myös kaikki soittimet itse. Tyyliltään ne ovat iskelmäpoppia ja -rockia, Roivas kertoo. Miksauksesta ja masteroinnista on vastannut Otto Joki.
Ep on jatkoa Roivaisen lokakuussa julkaisemalle tuplasinglelle Lelu vaan, joka sisältää nimikappaleen lisäksi laulun Tulevat unelmat.
- Kaikki julkaisut ovat digitaalisia ja löytyvät tällä hetkellä Youtubesta, mutta tulevat myös Spotifyyn, Roivas selvittää.
Kuten aina, myös Roivaksen biisitehtailullakin on taustansa.
- Kaikkihan lähti loppukesästä, kun aloitin tupakkalakon ja päätin tehdä tupakoinnin sijaan jotan hienoa. Niinpä ajattelin, että alan tekemään ja julkaisemaan biisejä, kun bändihommatkin olivat loppuneet jo maaliskuussa. Minullahan ei ollut muuta kuin aikaa, ja tupakkalakkokin jäi kolmeen viikkoon.


Lisäksi Roivas on tehnyt kappaleita Tero Kemppaisen kanssa, mutta niitä ei ole ainakaan toistaiseksi julkaistu. Roivas ja Kemppainen ovat bändikavereita Keltainen sukellusvene-yhtyeestä. Roivas on soittanut myös kaivosmiesten Ruiskubetoni -yhtyeessä.
Kappaleita Roivas on tehnyt osin myös työn lomassa Outokummun Elijärven kaivoksella.
- Konemiehellähän on aikaa miettiä asioita 12 tunnin vuoroja tehdessä. Esimerkiksi  Miljonäärejä -biisi on sävelletty ja sanoitettu kaivoksella. Melodia tuli päähän, ja hyräilin sen  samantien puhelimeen ylös ja sanotukset myös on tehty työmaalla. Sävellykset ovat syntyneet aika nopeasti.


Roivas muistuttaa musiikkiaan kuunteleville, että biisit ovat kotoa käsin tehtyä halpatuotantoa amatöörimuusikon tekemänä.
- Musiikin teoriasta ei oo mitää käryä, mutta oppiipahan asioita käytännön kautta ja voi kokeila kaikenlaista mitä päähän juolahtaa.
Helppoa se ei toki ole ollut.
- Esimerkiksi Tylsää jäätä -ep:n biisien kanssa on ollut haastavaa etsiä oikeita sovitusideoita, etenkin kun oikeita rumpujakaan ei ole. Ja tietenkin asiat mitä ei jollain soittimella osaa soittaa, niin täytyy tyytyä urkujen omiin saundeihin.
- Mutta nyt Tylsää jäätä on valmis ja voin keskittyä tekemän uusia sävellyksiä ja sanotuksia, eli tulen myös jatkossakin tekemään kappaleita, Roivas painottaa.
On otettava vielä yksi pointti Roivaksen biisitehtailuun.
- En tiedä juurikaan muita simolaisia artisteja, niin onhan se hienoa, että tällä tavalla saa tännekin jotain musiikkikulttuuria.


Roivas on mukana myös uudessa, Mean Lizzy -nimeä kantavassa bändissä, jossa hän soittaa kiippareita. Sen ohjelmistossa on nimensä mukaisesti tietystä Thin Lizzyä ja muuta heavyrockia, kuten Van Halenia. Bändin basistina on Martti Kalmakoski, rumpalina Eero Hiltunen ja kitaristeina Juha Huhtala ja Jaska Kakko. Bändin jäsenten taustalta löytyy  useita yhtyeitä, kuten CRC, 8 Feet Under ja Fancy Nancy.
- Laulaja meiltä vielä puuttuu. Jos halukkuutta löytyy, minuun voi ottaa yhteyttä, Roivas mainitsee.

 

Hemen ensisinkku julki 9. marraskuuta

29.10.2018
Kemiläislähtöinen, nykyään Oulussa asuva Heikki "Heme" Vieresjoki julkaisee soolouransa ensimmäisen singlensä tiistaina 9. marraskuuta. Kappale Taksijono on Hemen ja Nalle Ahlstedtin säveltämä kappale, jonka sanoitus on Hemen omaa tuotantoa. Biisi maalaa mielenmaisemaa ihmisen valinnoista, sattumista sekä ristiriitojen maailmasta matkalla onnellisuuteen.

- Taksijono on kuvaus nuoresta minästä, joka kamppaili kaupungin neonvalojen ja virtaavan viinin keskellä ihmisen perustarpeesta jakaa asioita ja olla rakastanut toiseen ihmiseen, Heme kertoo.
- Biisi syntyi eräänä sunnuntaiyönä, kun olin edellisyönä odotellut taksitolpalla elämäni rakkautta tai taksia, joista jälkimmäinen toteutui. Tein tuolloin keikkoja 140 kappaleen vuosivauhdilla ja elämä oli niissä kaupungeissa missä milloinkin sattui olemaan. Joka kylään ja kaupunkiin syntyi omanlainen sosiaalinen verkosto ja monissa paikoissa tunsi olevansa kotona. Näin jälkikäteen ajateltuna se oli kenties mielen suojautumiskeino ,mutta totta silloin. Paljon hukattuja hetkiä, väliinjääneitä ystävien ja sukulaisten juhlia mutta toisaalta kasvattavia vuosia, joissa on paljon laulun aiheita ja aihetta onneen, Heme taustoittaa.

Takana jo 1500 keikkaa


Muusikkona tämän vuoden helmikuussa 40 vuotta täyttänyt Heme ei todellakaan ole mikään keltanokka, vaikka julkaiseekin ensisinglensä. Miehellä on takanaan noin 1 500 keikkaa, joista valtaosa hänen vuonna 1998 Kemissä perustamansa Joku Paikallinen Bändi -yhtyeen laulusolistina. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Elastisen, Jimi Pääkallon ja Happoradion Aku Tykin kanssa.
- Fiilikset ovat melkoiset, vuosien odottelu, odotukset, ala- ja ylämäet saattavat tulla aikamoisena tunnetilana vasten mun kasvojani kun biisi julkaistaan. Biisiin oon tosi tyytyväinen, sillä on hyvä lähtee liikenteeseen, Heme tuumii.

Levytyssopimus syyskuussa


Syyskuun lopulla Heme allekirjoitti levytyssopimuksen Nalle Ahlstedin D8 Music -yhtiön kanssa. D8 Music aloitti julkaisu- ja tuotantoyhtiönä vuonna 2013 ja lisäsi vuonna 2015 palveluihin myös oman levy-yhtiön. D8 Musicin kotimaisia artisteja Hemen lisäksi ovat muun muassa Jore Marjaranta, Suvi Hiltunen, Suomen euroviisukarsinnoissa säväyttänyt Zühlke sekä Lordi -yhtyeestä tuttu Sampsa Astala. Hittejä Ahlsted on kirjoittanut lisäksi Suvi Teräsniskalle, Robinille, Lucasille ja Virve Rostille. Kansainvälisesti menestyneitä hittejä Ahlsted on lauluntekijänä ja tuottajana väsännyt esimerkiksi brittiyhtye Smokielle, saksalaiselle Sarah Connorille, ruotsalaiselle Lena Philipsonille, australialaiselle Zoe Badwille, espanjalaiselle Aurynille ja brittiläiselle Helena Paparizoulle.


Lataa biisi jo ennakkoon!


Hemellä on pieni pyyntö myös Sinulle.
- Tämän jutun alla on linkki Spotifyhin ja ohjeet miten toimia. Käy lataamassa se jo tänään, jos Sinulla on 15 sekuntia aikaa asialle. Spotify seuraa näitä omaan kirjastoon tallennettuja biisejä, siitä syystä olis kova juttu jos näkisit tämän pienen vaivan.

Toimi näin:
- tarkasta, että olet kirjautuneena spotifyhin
- aukaise linkki
- klikkaa pre-save on spotify
- sitten vielä varmistat, että se olet sinä ja homma done
- aikaa menee noin 15 sekunttia ja biisi on latautunut kirjastoosi, kun se julkaistaan 9.11.2018.
Linkki on tässä:  https://distrokid.com/hyperfollow/heme/e4CA

Meri-Lapin lauantai tarjoaa kosolti livemusiikkia

10.8.2018
Kesä ei ole vielä ohi. Ei sinnepäinkään, sillä ulkoilmakonsertteja riittää yhä. Ja moneen makuun.

Kemissä lauantaina iltapäivällä Meripuiston laululavan seutu täyttynee kun Kemin Seudun Osuuspankin kesäkonsertti tärähtää käyntiin. Konsertin aloittaa klo 15 toiminnallinen lastenkonsertti Kanalomamatka ja klo 16.15 lavalle nousee Inga Söder orkestereineen.

Konsertilla OP Kemin Sutu juhlistaa 95 vuoden taivaltaan. Konserttien välissä on tauko, jolloin tuhannelle ensimmäiselle on tarjolla "sotkun munkki" ja kahvi tai mehu. Tarjoilun hoitaa Rovaniemen Sotilaskotiyhdistys klo 15.30 alkaen. Paikalla konsertissa ovat myös OP:n lemmikit Henri ja Hanna Hippo.


Kaakamossa puolestaan vietetään kolmatta perinteistä Kaakamo Summer Meet -tapahtumaa, jossa Napakympin maisemissa tarjolla on livemusiikkia, hienoja autoja, moottorin pärinää, ruokaa ja pelejä. Alue avataan klo 14. Klo 15 lapsille on remminheittokisa ja 15.30 aikuisten kahden hengen joukkueille männänheittokisa. Iltapäivän aikana palkitaan myös kolme hienointa autoa ja testataan kuinka kauan Mazda käy kaasu pohjassa. Päiväosuuden musiikista vastaa klo 16.30 Medicine Men.

Tapahtuman klo 20 alkava iltaosuus on K18-tapahtuma. Ulkolavalla soittavat Blueshuffle klo 21 ja Stargate klo 22.30. Illan päätteeksi klo 00.15 sisälavan valtaa keminmaalainen omia biisejä soittava TimeKillers -yhtye, jonka tyylilaji liikkuu punkrockin ja perinteisen rockin välimaastossa.
Stargate on oululainen Jukka Nummen (laulu, rummut), Mauri Savolaisen (kitara) ja Petteri Gullstenin (basso) muodostama powermetal-covertrio, joka luukuttaa muun muassa Deep Purplen, Rainbown ja Whitesnaken biisejä.


Päivän kolmas ulkoilmakonsertti on tarjolla Kemin Urban Parkissa Mansikkanokalla. Puiston kesän päättäjäisbileissä lavalle nousevat klo 18 alkaen kokoonpanot Northern Oath, Frost Heave (klo 18.30), 13,5 (klo 19) ja Get In (klo 20). Kokonaisuus kantaa nimeä Urban Rock.

Joku Paikallinen Bändi puolestaan järjestää Kemin Ankkurissa viimeisen päälle spesiaalikeikan yhtyeen 20-vuotisen historian kunniaksi. Lavalle nousevat sekä Joku Paikallinen Duo että Joku Paikallinen Bändi alkuperäisessä kokoonpanossaan.


Perinteistä tanssimusiikkia tarjoavat lauantaiehtoon kunniaksi Duo Napakymppi Laren Baarissa Arpelassa, Heidi Pakarinen & Karavaani Keminmaan Pohjanrannassa ja Channel Four Suukosken Keitaalla Tervolan Koivussa. Kemin Vallitunsaaren Jokikeskuksessa terassitansseja vauhdittaa Birgit Ohra-aho ja Soundset.

Lisäksi Motelli Käpylä Keminmaassa järjestää samana iltana karaokeillan.

Yksi menovinkki Rovaniemellä lauantaina oleville. Juurimies Kepa Härkönen juhlii soololevynsä Spicy Tales & Spacey Tones julkkareita Hemingway´sin Sunny Afternoon Clubilla lauantaina  klo 15-18.
Härkösen lisäksi keikalla ovat mukana myös levyllä soittavat Pekka Gröhn (kosketinsoittimet) Daniel Hjerppe (rummut, percussio) ja Robban Hagnäs (basso).
- Luvassa on iltapäivä levyn mukaista meininkiä, eli surfmusaa Kuuban mausteilla, svengaavaa groove-bluesia ja elokuvamaisia sävyjäkin, Härkönen houkuttelee.


Ja tokihan Rovaniemelle voi lähteä myös Simerockin merkeissä. Lauantain päätähtiä ovat Apulanta, SANNI, Kaija Koo, Pikku G, Isac Elliot ja Reino Nordin. Tänään perjantaina lavalle kipuavat muiden muassa Haloo Helsinki!, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari ja Evelina.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani soittaa minikeikan Kemin Suomalaisessa Kirjakaupassa perjantaina

Mukana on myös Karavaanin Matkassa -kirjan kirjoittanut Tommi E. Virtanen.


31.7.2018
Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani -yhtye pistää tulevana perjantaina 3.8. bileet pystyyn ja soittaa ainutlaatuisen akustisen minikeikan Kemin Suomalaisessa Kirjakaupassa klo 15 alkaen. Samalla yhtye signeeraa tuoretta Karavaanin matkassa -kirjaa yhdessä kirjan kirjoittaneen kemiläislähtöisen musiikkijournalisti Tommi E. Virtasen kanssa.

Karavaanin matkassa on matkapäiväkirja, joka seuraa kuvin ja tekstein Kaihon Karavaania satavuotiaassa Suomessa vuonna 2017. Keskiössä ovat Kilpeläisen tekstit, jotka puhuttelevat kuulijaa herkkyydellään ja rikkaalla kielellään. Kilpeläinen ei perinteisten rakkauslaulujen ohella pelkää kirjoittaa maahanmuutosta, häpeästä tai ihmissuhteiden kipupisteistä.


Matkakirjan kirjoittaja ja valokuvaaja Tommi E. Virtanen on kulkenut Karavaanin matkassa keskittyen kuvaamaan niin hurmoshetkiä keikoilta kuin hiljaisia hetkiä maantien varrelta tai majoituspaikoista. Kirjan punaisena lankana kulkevat Kilpeläisen lyriikat, joiden taustoja Kilpeläinen valottaa tarinoillaan.

Yhtyeessä on kuitenkin myös viisi muuta soittajaa, jotka saavat jokainen hetkensä kirjan sivuilla. Kuvitusta rikastuttavat Kilpeläisen bändikavereistaan ja keikkamaisemista tekemät karikatyyripiirustukset. Teoksen graafisesta ilmeestä vastaa Joel Melasniemi, joka on myös Kilpeläisen levynkansien suunnittelija.


Tommi E. Virtasen aiempiin töihin lukeutuvat mm. Jope Ruonansuun Aatteleppa ite! -elämäkerta (2006) sekä Aki ja Heli Palsanmäen elämään sukeltava Suomen Huutokauppakeisari – Keisarin vanhat aarteet (2017). Virtanen on kirjoittanut myös avoinen tositarinan suomalaisen katurockin periksiantamattomasta pioneerista Jimi Serosta (Mun tie, 2012) sekä teoksen Vapaa valitsemaan - tositarinoita raitistumisesta (2015) yhdessä  päihdeterapeuttien Piia Sumupuun ja Jussi Kinnusen kanssa.

Kirjoittamisen ohella Virtanen on ansioitunut myös tv-dokumenttien ohjaajana, viimeisimpänä elokuvana suomalaisten studiomuusikkojen historiaa valottava Tuhansien Raitojen Miehet (2017).

Kemin Satama Open Airiin saapuva Jarkko Ahola julkaisi uuden sooloalbumin

 

Mä tuun sun luo -albumi sisältää komeaäänisen Aholan omia biisejä, jotka on tehty hänen suosikkiartistejaan kunnioittaen.

5.5.2018
Komeaääninen Jarkko Ahola julkaisi perjantaina Mä tuun sun luo -albumin, joka sisältää miehen omia biisejä, jotka on tehty hänen omia suosikkiartistejaan ja heidän kappaleitaan kunnioittaen. Albumia seuraa lyhyt klubikiertue sekä keikkoja kesäfestareilla. Soolourallaan tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa myynyt Ahola on varmistanut esiintymisnesä myös Kemin Satama Open Air -festivaaleilla lauantaina 4. elokuuta.

- Levyn biisit ovat syntyneet tässä vuosien varrella ja olen jo pitkään odottanut mahdollisuutta julkaista ne albumikokonaisuutena. Levyltä on kuultavissa paljon minuun vaikuttaneita muusikoita. Tietoisia fiilistelyn kohteita ovat olleet ELO, Jeff Lynne, Roy Orbison, Queen, 50 ja 60 –luvuilla tunnetuksi tulleet popkappaleet, Ahola itse tuumii aikaansaannoksestaan.

- Seassa on varmasti myös monia sellaisia vaikutteita, mitä en edes tiedosta. Olen kuitenkin koittanut vapaasti tehdä niin kuin tuntuu hyvältä ja antaa oman kädenjäljen kuulua tuon vaikuttajajoukon ohella. Uskon, että tältä levyltä löytyy jotain kaikille kuulijoilleni. Mielestäni levystä tuli aika erilainen ja onnistunut kokonaisuus, Ahola arvioi.


Albumilla Aholan monipuolinen soundi pääseekin hyvin oikeuksiinsa levyn erilaisten biisien parissa, oli tyylilaji sitten enemmän rockiin, poppiin tai iskelmään kallellaan. Biisien melodisuus ja komeaäänisen Aholan taitava tulkinta sitoo kokonaisuuden yhtenäiseksi. Levy, jonka Ahola on itse tuottanut ja monin osin myös soittanut, on ollut miehen unelmissa jo pitkään.


Jarkko Ahola tuli tunnetuksi Teräsbetoni -yhtyeen laulajana. Hän oli myös yhtyeen basisti ja yksi kolmesta biisinkirjoittajista.. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Ave Maria – Joulun klassikot (2012) on myynyt tuplaplatinaa ja Suojelusenkeli – Joulun klassikot 2 (2014) platinaa. Rock-tenorin viimeisin albumi Romanssi (2016) debytoi heti ilmestyttyään virallisen listan kakkossijalla ja myi nopeasti kultaa. Viime vuoden lopulla Ahola konsertoi yhdessä Waltteri Torikan kanssa loppuunmyydyllä Hartwall Arenalla.

Ahola on ollut mukana myös Northern Kings ja Raskasta Joulua -projekteissa. Vuonna 2012 hänen omaa sukunimeään kantava AHOLA -yhtye julkaisi Stoneface -debyyttinsä. Kaksi vuotta myöhemmin se sai jatkoa Tug of War -albumilla. Vuoden 2015 keväällä Ahola osallistui MTV3:n Tähdet, Tähdet –ohjelmaan, jossa hän sijoittui kolmanneksi. Elokuussa Ahola valloittaa Kemin Satama Open Air -festivaaleilla.


Mä tuun sun luo -albumin kappaleet:

Mä tuun sun luo
Kauas
Mahdollisuus
Nostalgiaa
Mennyt oot
Viimeinen askel
Kultaa hain, kultaa sain
Ikuista on rock’n‘roll
Tienhaara
Viimeiseen suudelmaan
Huono ihminen
Illan viimeinen

Keikkoja joka viikonlopulle heinäkuun loppuun asti

 

* Fortissimo plays Hurriganes –tribuuttibändi herättänyt jopa hysteriantynkääkin.

* Yleisö on ottanut bänditulokkaan hyvin vastaan. Bändin mielestä jopa pelottavan hyvin.

 

30.4.2018
Kolme nuorta miestä luukuttaa Hurriganesia kuin viimeistä päivää, hillittömällä tatsilla hikeä pelkäämättä. Combon nimi on Fortissimo plays Hurriganes. Vajaat pari vuotta koossa olleessa bändissä soittavat Aku Varanka, 23, rummut ja laulu, Johannes Varanka, 19, kitara ja Ville Haapaniemi, 21, basso ja taustalaulu. Lisäksi bändiin lukeutuu äänimies Severi Varanka.
Yhtye on ehtinyt kerätä mainetta tiukkana lavabändinä. Se myös näkyy keikkabuukkauksissa.
- Kesän kaikki viikonloput ollaan keikoilla. Käytännössä kaikki viikonloput, perjantait ja lauantait alkavat olla jo varattuja heinäkuun loppuun asti, trio kertoo.

Hyvin menee,
mutta menköön

Melko tuoreelle bändille moinen suksee on poikkeuksellista. Takana on vajaat 30 keikkaa, eli hyvä kello on pirissyt mainiosti eteenpäin. Tähän saakka yhtye on keikkaillut Oulun ja Rovaniemen välillä, nyt on tulossa keikkaa myös Koillismaalle ja Kokkolan suunnalle.
- Kesällä ohjelmassa on myös pari pientä festaria, Taivalkosken Riverrock ja Oulun juhannusfestari, Johannes toteaa.
- Ne tulevat olemaan varmasti hienoja tapahtumia ja niitä alkaa jo odottaa. Mukana on Pauli Hanhiniemeä ja Irinaa, eli suhteellisen kovia nimiä, jotka vetävät varmasti porukkaakin, Ville lisää.
Festarikeikkojen saaminen onkin ollut yksi bändin tavoitteista. Isommat festarit vielä tosin antavat odottaa itseään.
- Mutta nyt aletaan menemään kovaa vauhtia eteenpäin, kun saadaan vähän nimeä. Mutta helvetin hyvin on mennyt tähän saakka, Aku painottaa tyytyväisenä.
- Onhan se mahtavaa kun on reippaanlaisesti keikkaa ja aina se kotiolot voittaa, Ville virnistää.

Keikkailu on
soittamisen suola

Keikkailu on kolmikon mielestä nimenomaan soittamisen suola. Aikaa siihen toki menee, mutta se on myös sen väärtiä.
- Nuoresta lähtien ollaan kaikki tehty keikkahommia, niin tähän on tavallaan jo kasvanut, Johannes alleviivaa.
- Ja mikä se on keikkaillessa kun meillä on hyvä bändi ja hyvä porukkahenki. Jokainen antaa saman panoksen bändiin, Ville huomauttaa.
Bändin kokoonpano on kertaalleen muuttunut matkalla. Yhtyeen ensimmäinen versio ei ehtinyt keikkalavoille saakka.
- Kun Aku tuli messiin, niin alettiin touhuamaan tosissaan, Johannes valaisee.

Tapposetti, tunti
turpaan ja sillee

Mutta millä eväillä yhtye sitten porskuttaa. Mikä on bändin valttikortti sen lisäksi, että Hurriganesin musiikki ilmiselvästi kiinnostaa kansaa edelleen.
- Meidän bändin etuhan on se, että me ollaan nuoria. Enkä tiedä montaa meidän ikäistä, jotka soittaa tämmöistä ihan perusrockia eli Ganesia ja ränttätänttää.
Myös energinen lavameininki nousee esille.
- Reippaan tunteroisen setti aina vedetään. Tapposetti, tunti turpaan ja sillee. Enempää ei voi, eikä jaksa, nuorenakaan, Aku hekottaa.
- Eikä tosiaankaan säästellä hikeä, semmoisella draivilla vedetään, Ville painottaa.
Yleisö on siis ottanut yhtyeen tajuttoman hyvin vastaan, Akun mielestä pelottavankin hyvin.
- Onhan se hämmentävää, kun huonoa palautetta ei ole tullut yhtään. Ja se mikä on tullut, on ollut tosi mukavaa, Aku miettii.
- Mutta niin se vain ollut, että yleisö on tykännyt. Välillä ollut hysteriäntynkääkin, kuten Iin pikkufestareilla. Se oli aika yllättävää. Mietettiin, että mitä helvettiä täällä tapahtuu, Ville ja Aku selostavat.

Ensimmäinen oma biisi
syntyi ruokapöydässä

Ihan pelkkää Hurriganesia yhtyeen setti ei ole, mukana on myös vanhoja rokkiklassikoita raskaalla otteella soitettuna. Ja yksi oma biisi, Mama come home. Kolme-neljä omaa biisiä on lisäksi työstettävänä. Pakko kysyä, miten Mama come home syntyi.
- Hauskasti, kuten kaikki tuntuu tapahtuvan. Oltiin menossa keikalle. Kotona ruokapöydässä ennen lähtöä poristiin ja todettiin, että tehdäänpä biisi. Aku kirjoitti sanat äkkiä ja minä olin, että voisi mennä vaikka näin, Johannes kertoo.
- Ja pojat soitti sen minulle treenikämpällä. Sattumalta olin juuri kehittänyt yhden bassokuvion, joka lyötiin mukaan ja se oli siinä, Ville lisää.
- Nyt se on tosiaan setissä mukana. Ja jos kehua kestää, niin se on yksi menevimpiä biisejä meidän setissä, Aku innostuu.

”Niin paha krapula,
että äitiä tulee ikävä”

Akun mukaan biisin sanoitus kertoo siitä kun on niin kova krapula päällä että tulee äitiä ikävä. Niin paha, että pitää soittaa äitille.
- Ja niin siitä tehtiin vapaamuotoinen rokkibiisi, jota voi soittaa ja soittaa. Jos siltä tuntuu, ettei halua lopettaa vielä niin jatkaa vaan.
Yhtyeen on tarkoitus työstää jatkossa keikkailun ohessa työstään enemmänkin omaa materiaalia, jota jossain vaiheessa on tarkoitus myös levyttää.
- Lisäksi Mama come home –biisiin on ollut suunnitteilla tehdä musiikkivideo, Johannes hoksaa.
- Lisäksi yritämme rakentaa kontakteja, jotta päästäisimme isoille mestoille ja festareille, Ville tähdentää

Get Onin riffi herätyksenä
– styrkkarin kautta

Mutta mikä on saanut nuorukaiset innostumaan juuri Hurriganesista?
- Ollessani pikkupoika, ammattimuusikkona vuosikymmeniä työskennellyt isäni herätti minut sillä tavalla että käveli sängyn viereen, laittoi styrkkarin kitaraan kiinni ja soitti Get Onin riffin. Muistan miettineeni, että mikä tää homma on. Siitä sitten lähdin tutustumaan musiikkiin ja niinhän se sitten nappas kyytiin, Johannes hekottaa.
Johanneksen ja Akun isä siis tykkäsi Hurriganesista, vaikka soittikin itse humppaa ja muuta tanssimusiikkia.
- Minä taas olen ollut aina enemmän rock- ja metalliukko ollut aina. Isän kuunneltua Hurriganesia siitä on tullut itsellenikin vähän semmoinen nostalgiapläjäys, Aku mainitsee.
Eli kiinnostus Hurriganesia kohtaan on Markku –isän vika?
- Kyllä, isännän vika se on, mies sanoo ja räjähtää nauramaan.

Roadrunner soi
autotallissa tauotta

Villen innostus lähti liikkeelle kaverin kautta.
- Menin kerran kaverin tykö ja niiden autotalliin, jossa oli vanha vinyylisoitin, stereot ja Roadrunner -LP. Kaveri diggas sitä kovasti. Kun se pantiin soimaan ja ekat soinnut pärähti, olin samantien myyty. Parhaimmillaan Roadrunner soi yötä päivää.
- Ja onhan Ganes suomalaisille tullut jo äidinmaidossa. Jokainen suomalainen tietää mistä on kyse kun kuulee sanan Hurriganes, Aku lisää.

Vain Villellä osittainen
Hurriganes -livekokemus

Bändin kaikki jäsenet ovat sen ikäisiä, ettei heistä kukaan ole voinut nähnyt Hurriganesia legendaarisessa kokoonpanossaan livenä. Vain Remu Aaltonen on ollut mahdollista nähdä, Cisse Häkkinen ja Albert Järvinen ovat molemmat kuolleet ennen kolmikon syntymää.
- Minä olen kerran nähnyt Remun livenä, viime joulukuussa Tornion Club Teatrialla Last Call –kiertueella. Pakko oli käydä katsomassa, kun lähelle kerran tuli. Oli se kova, eturivissä ollut Ville kertoo.
Aku ja Johannes tunnustuvat, että heillä on jäänyt Remunkin näkeminen väliin.
- Mutta muuten aiheeseen on kyllä perehdytty aivan helvetisti. Materiaalia on paljon, niin videoita kuin ja levyjäkin, veljekset alleviivaavat.
Ja varmaan onkin luontevaa, että yhtyeen ohjelmisto painottuu pitkälti Hurriganesin 70-luvun alkupuolen biiseihin, juuri niihin ensimmäisiin hitteihin.

Say Mama, Hot wheels
ja I will stay suosikit

Enkä tietenkään voi oll kysymättä kunkin Hurriganes-tuotannon suosikkibiisiä.
- Say Mama, Johannes toteaa yks´kantaan. Myös muilta vastaus tipahtaa nopeammin kuin kuuluisalta apteekin hyllyltä.
- Hot wheels, järkyttävän hyvää poljentoa ja meininkiä, Aku paukauttaa.
- I will stay, tietenkin, Ville kertoo. Valinta on hyvinkin luonnollinen, onhan se yksi Villen laulamista biiseistä keikkarepertoaarissa, miehen bravuuri suorastaan.
Se, että niin Fortissimossa kuin Hurriganesissakin rumpali laulaa, on lähinnä sattumaa, mutta toisaalta se vie keikkakokemuksen lähemmäksi autenttisuutta.
- Olin laulanut aiemmin ja kun tulin rumpaliksi tähän bändiin ja ryhdyttiin treenaamaan, laulupuoli tuli minulle ihan luontevasti. Ja sehän on toiminut ihan hyvin, Aku taustoittaa.
- Ei me oikeasti Akulle annettukaan muita vaihtoehtoja, kun tiedettiin, että se on helvetin kova laulamaan, Johannes virkkoo.
Villelle puolestaan Ganes –bändi jo sinänsä on unelmien täyttymys.
- Siitä saakka kun rupesin soittamaan, olen haaveillut siitä että saisi hyvän Ganes-bändin. Nyt meillä on se ja oon hyvin tyytyväinen, nuorukainen myhäilee.
Ville Haapaniemi on mukana myös toisessa bändissä, Keltaisessa Sukellusveneessä, joka nyt on jäänyt enemmän taustalle.
- Kyllä Sukellusvene edelleen toimii, mutta sen muut jäsenet ovat koulussa ja töissä, minkä vuoksi sen kanssa on aika vaikea mitään tehdä, mutta tilanteen mukaan mennään.

Yksi basisti ja kaksi
kansankynttilää

Ei Fortissimo trionkaan jäsenet pelkällä soittamisella elä. Ainakaan kaikki.
- Olen tällä hetkellä myös töissä opettajan sijaisena. Ja aloitan syksyllä kauppatieteiden opinnot, Johannes kertoo.
- Ja minä olen opettajaharjoittelussa englannin aineopettajana. Kolmatta vuotta opiskelen, isoveli Aku jatkaa.
Veljekset myöntävät auliisti, että opettajuudessa on kyse sukuviasta tai –rasitteesta.
- Kansankynttilöitä suvussa riittää, veljekset myöntävät.
Vast ´ikään armeijan käynyt Ville sen sijaan sanoo ”vain” soittavansa bassoa.
- Sillä elää ja hengittää. Lisäksi teen keikkaa, edustan bändiä ja rakantelen sen showta. Varmaan mä on jonkinlainen bändin general manager, paitsi että Johannes hoitaa keikkamyynnin.

Nimi kuvastaa mitä
ja miten soitetaan

Haastattelutuokion loppuun pitää vielä kysäistä kolmikolta, että tuleeko bändin nimi Hurriganesin yhdeksännen studioalbumi Fortissimon mukaan vai musiikkitermistä, jossa fortissimo tarkoittaa hyvin voimakasta.
- Vähän sekä että. Se on hyvä nimi, koska se kuvastaa sitä mitä me soitetaan ja miten me soitetaan, Ville Haapaniemi mainitsee, nappaa basson kainaloonsa ja lähtee marssimaan kohti lavaa, jonka edustalla yleisö jo odottaa malttamattomana.

Yhtyeen facebook-sivut löytyvät täältä: https://www.facebook.com/FortissimoRnR/

 

Uriah Heep ja The Zombies joulukuussa Ouluun

2.3.2018
Rockmusiikin eittämättömiin jättiläisiin lukeutuva Uriah Heep saapuu kolmen konsertin kiertueelle maahamme loppuvuonna. Mukana kiertueella on myös toinen brittilegenda, The Zombies. Yhtyeeet nähdään Helsingin Kulttuuritalolla 29. marraskuuta, Seinäjoki Areenalla 30.11. ja Oulun Areenalla 1. joulukuuta.

Usein aiemminkin Oulussa käynyt Uriah Heep jatkaa vahvaa menoaan vuosi vuoden jälkeen väsymättömänä. Yhtye viimeistelee parhaillaan uusinta levyään, Living the Dream, joka on jo kokoonpanon 25. studioalbumi.
– Olemme ylpeitä historiastamme, mutta samaan aikaan on tärkeää tuottaa myös uutta materiaalia, toteaa Uriah Heepin perustaja, kitaristi Mick Box.
– Kaikki musiikkimme on aina kuitenkin totuttua Heep-tyyliä. Meillä on yhä vuosien jälkeen sama intohimo ja energia kaikkeen mitä teemme, Box jatkaa.
Uriah Heep perustettiin vuonna 1969, ja sen tunnetuimpia kappaleita ovat Gypsy, Easy Livin', July Morning, Look At Yourself, Stealin ja Lady in Black. Yhtyeen levyjä on myyty yli 45 miljoonaa kappaletta.


The Zombies perustettiin 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa johtohahmoinaan Rod Argent ja Colin Blunstone. Yhtye valloitti USA:n ja Britannin listat hiteillään She's Not There, Tell Her No ja Time of the Season.
Vuonna 2017 neljä vielä elossa olevaa alkuperäisjäsentä (Colin Blunstone, Rod Argent, Chris White ja Hugh Grundy) yhdistivät voimansa Pohjois-Amerikan kiertueelle. Nyt The Zombies saapuu myös Suomeen kaikkien ihailijoidensa iloksi Colin Blunstonen ja Rod Argentin johtamina mukanaan kitaristi Tom Toomey, basisti Jim Rodford ja rumpali Steve Rodford.

Uriah Heep ja The Zombies Helsingin Kulttuuritalossa 29. marraskuuta kello 19.00 sekä Seinäjoki Areenassa 30.11. ja Oulun Areenassa 1. joulukuuta kello 20.00. Liput maksavat alkaen 49,50 euroa, ja niiden myynti on jo alkanut Menolipussa ja Ticketmasterissa.

Sonata Arctican värikäs tarina kansien välissä

 

Kirjat: Marko J. Ollila: Sonata Arctica. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna 2014.

22.11.2014
Sonata Arctica on kirjansa ansainnut. Se on selvää, vaikka yhtyeellä on takanaan vasta 15 vuotta taivalta. Tai toisesta näkökulmasta, jo 15 vuotta. Ajan pituus tai lyhyys on riippuvainen kunkin näkökulmasta.

Kemiläisyhtyeen taival powermetallimaailman huipulle on monella tapaa ollut  hyvin poikkeuksellinen. Tuuriakin on ollut mukana, mutta kuten kirjasta käy hyvin ilmi, kaiken tapahtuneen takana on myös hirmuinen määrä poikkeuksellista lahjakkuutta.

Ei itse asiassa tuon tason bändillä - joka on paljon enemmän kuin osiensa summa - ole itse asiassa ollut muutakaan mahdollisuutta kuin lyödä itsensä läpi. Vaikka taas toisaalta - on maailmassa varmasti paljonkin bändejä jotka olisivat ansainneet enemmän kuin mitä ovat saaneet.

Kirjassa on erinomaisen paljon mielenkiintoista luettavaa. Esimerkkinä käyköön yhtyeen alkutaival, joka  eteni hämmästyttävän nopeasti. Demobändistä tuli tuota pikaa levyttävä yhtye, joka pääsi samantien 14 maata, 36 keikkaa ja seitsemän viikkoa käsittävälle Euroopan kiertueelle Stratovariuksen lämppäriksi. Tapahtumaketju käydään kirjassa läpi niin levy-yhtiön kuin yhtyeen jäsenten näkökulmasta.

Voi vain kuvitella kuinka innoissaan Sonatan nuoret sällit moisesta olivat. Samalla tuli arvokasta oppia tulevaisuuden varalle. Kuviteltu glamour on varsin kaukana, kun rockbändi kiertää 7 viikkoa Eurooppaa matkustaen, nukkuen ja eläen koko jakson bussissa. Kirjan mukaan bändi yöpyi kiertueella vain yhden yön hotellissa.

Sama toistuu yhä uudestaan myös heti perään tehdyllä toisella Euroopan rundilla Gamma Rayn kanssa.  Piakkon yhtye löysi itsensä jo Japanista, jossa sonaattorien suosio on ollut huimaa koko yhtyeen olemassaolon ajan. Kirjasta selviää myös minkälaisia eroja fanikulttuurissa ja keikkajärjestelyissä on vaikkapa Japanin, Itä-Euroopan ja Etelä-Amerikan välillä.

 

Kirjassa esitellään riittävästi yhtyeen jäsenten taustoja, kuinka heistä tuli heitä.  Mielenkiintoista on myös lukea kunkin levyn tekovaiheet UnOpened -sinkusta uusimpaan Pariah´s Child -albumiin, miten biisit ovat syntyneet ja minkälaisia vaiheita ja vaikeuksia kussakin levytysprosessissa on ollut.

On itse asiassa jonkin sortin ihme, että bändi on yhä kasassa. Niin paljon vaikeuksiakin matkan varrella on ollut. Niistä karvaimpia ovat tietysti olleet kipeät miehistönvaihdokset. Vaikka niiden taustoista on jotakin jo aiemmin kuullut, auttaa niistä lukeminen ymmärtämään monta asiaa. Ei ole todellakaan ollut helppoa.

Hienoa, että oman sanansa ovat saaneet ja suostuneet sanomaan myös yhtyeen entiset jäsenet. Bändin sisäisiä ristiriitoja ei ole siis kuvattu vain yhdestä näkökulmasta käsin. Niiltä osin Marko J. Ollila on tehnyt hyvää työtä.


Kiertuekuvaukset, niiden rankkuus ja alkoholin kanssa läträäminen on tuotu myös selkeästi esiin. Yksityiskohtiakin löytyy, asioita, joita ei ole aiemmin julkisuuteen kerrottu. Silti kokonaisuudesta jää tunne, ettei kaikkea ole vieläkään julki kerrottu. Tosin - on sekin myönnettävä - ihan kaikkea ei ole tarpeenkaan kertoa julki. Jää myös vaikutelma, että kirjan viimeistelyn kanssa on tullut jonkinmoinen kiire. 

Kokonaisuus menee kuitenkin ilman muuta reippaasti plussan puolelle. Minullekin kirja antaa paljon lisävalaistusta, vaikka yhtyeen uran etenemistä olenkin seurannut suhteellisen tiiviisti , haastatellut bändin jäseniä usein, nähnyt parisenkymmentä keikkaa, kirjoittanut bändistä kymmeniä lehtijuttuja ja yhtyeen levyt ovat enemmän kuin tuttua tavaraa. Muistan kuin eilisen päivän, kun menin haastattelemaan yhtyettä ensimmäisen kerran. Olin saanut UnOpened -sinkun käsiini puolta tuntia aiemmin. Ennätin kuunnella sen kertaalleen ennen haastattelua.

Kuvallisen annin puolelta löytyy myös huomautettavaa. Valtaosa kuvista on niin pienellä, postimerkin kokoisina, että niiden julkaiseminen ei ole ehkä ollut perusteltua. Kuvat olisi pitänyt joko valikoida tarkemmin tai antaa niille enemmän sivutilaa.

Sonatan levymenestys sekä myyntilukujen että pääsääntöisesti kiittävien arvostelujen muodossa tuodaan kirjassa hyvin esiin. Levyarvio-otteissa tukeudutaan pääsääntöisesti Soundin teksteihin. Olisi ollut kuitenkin mielenkiintoista lukea mitä esimerkiksi useaan otteeseen mainittu laajalevikkinen japanilainen Burrn! -lehti on kirjoittanut sen sijaan että toistuvasti tuodaan esiin vain sen levylle antamat pisteet.


Ansaitsemaansa kunniaa kirjassa annetaan myös porukalle, joka yleensä jää vaille huomiota. On hienoa, on haastateltu myös soittajien lisäksi bändin muuta henkilökuntaa, kuten soitin-, valo- ja ääniteknikoita. Heistä nousevat keskeisesti esiin Antti Punkki ja Ahti Kortelainen.

Mutta pääosassa ovat luonnollisesti yhtyeen jäsenet; nykyiset Toni Kakko, Tommi Portimo, Henrik Klingenberg, Elias Viljanen ja Pasi Kauppinen sekä entiset jäsenet Janne Kivilahti,  Mikko Härkin, Jani Liimatainen ja Marko Paasikoski, kuten pitääkin.

Myös muutamia sivuosien esittäjiä on haastateltu, kuten esimerkiksi Johanna Kurkelaa, joka vieraili The Days of Grays -albumin kahdella kappaleella. Jos täydellisyyteen olisi pyritty, olisi haastateltu myös faneja. Heidän näkökulmansa jää nyt uupumaan, mikä on yksi muuten sangen ansiokkaan kirjan puutteista.

 

Esipuheen laatinut Jone Nikula korostaa Sonata Arctican kiistatonta merkitystä voimametalligenreen. Hän toteaa, että yhtye on määritellyt edustamansa genren uudelleen, päivittänyt eurooppalaisen voimametallin äänimaailman ja vienyt sitä eteenpäin samalla, kun se on edellissukupolvien työtä jatkaessaan kirjoittanut useamman luvun lisää eurooppalaisen ja suomalaisen metallin historiaa. Ei hassummin yhtyeeltä, joka syntyi myöhemmin kuin ensimmäinen demonsa.

Laittamattomasti sanottu. Jäämme odottamaan seuraavia lukuja Sonata Arctican saagaan, joka toivon mukaan jatkuu vielä pitkään.JÄLKIKIRJOITUS

Sonata Arctica -yhtyeen kolmikko Tony Kakko, Tommy Portimo ja Henrik Klingenberg  markkinoi  yhtyeestä kirjoitettua kirjaa Kemin ja Tornion Suomalaisen kirjakaupan myymälöissä tulevana maanantaina 24. marraskuuta.
Kemin myymälässä (Valtakatu 6) kolmikko vierailee klo 16.30 alkaen tunnin verran. Tornion myymälässä Rajalla –kauppakeskuksessa trio on paikalla kello 18 lähtien.


JÄLKIKIRJOITUS 2

Tässä yhteydessä on pakko kertoa julkisesti noloin Sonata Arcticaan liittyvä henkilökohtainen kokemukseni, joka tapahtui 5. marraskuuta 2004 kun olin seuraamassa Nightwishin ja Sonata Arctican yhteiskiertueen keikkaa Barcelonassa bändien vieraana.

Keikkojen päätyttyä lähdin kävelemään kohti takahuonetiloja full access -passi kaulassani kun vastaan tuli Sonatan kosketinvelho Henrik Klingenberg. Hänen kanssaan oli joskus ollut puhetta illanistujaisista. Noh, Henkka ojentaa muitta mutkitta votkapullon kouraani ja toteaa, että nyt otetaan.

Ja niin otettiin. Ensin parit kunnon siemaukset raakaa votkaa ja sen jälkeen liityimme muiden soittajien ynnä muun kiertueväen seuraan takahuoneeseen ja jatkoimme ottamista. Kurkusta valahti alas jotakuinkin kaikkea mitä tarjolla oli. Ja sitä oli tarjolla reilusti, syömisten lisäksi juomia lähes loputon määrä.

 

Tietäähän sen miten siinä käy. Viina menee päähän. Jo siinä vaiheessa kun lähdimme keikkapaikalta takseilla paikalliseen baariin jatkamaan iltaa, olin hyvässä kännissä. Baarissa oluen ja väkevien kittaaminen tietysti jatkui pilkkuun saakka.

Sen jälkeen bändit seurueineen lähtivät majapaikkaansa ja itse ajattelin ottaa taksin hotelliini. Vaikka vapaita takseja kyllä oli, jostain syystä - ehkä tolkuttomasta humalatilastani johtuen - ne eivät suostuneet ottamaan minua kyytiinsä.

Niinpä uhmakkaasti päätin, että ei väkisin, voinhan minä kävellä. Siitäkin huolimatta, ettei minulla ollut juurikaan käsitystä mihin suuntaan minun pitäisi miljoonakaupungissa lähteä. Sen verran kuitenkin tajusin, että jos saan meren näköpiiriin, enköhän sen perusteella osaa ottaa suurinpiirtein oikean suunnan.


Näin tein ja laitoin horjuvaa töppöstä toisensa eteen. Matkan pituudesta ei ole mitään  muuta käsitystä kuin että pitkä se oli. Enkä varmasti toikkaroinut läheskään suorinta mahdollista reittiä. Jossain vaiheessa matkantekoa väsy yllätti ja olin nukahtanut jonkun puiston penkille, josta havahduin kun aamu alkoi sarastaa.

Hyvää tuuria oli matkassa, ettei kukaan ryöstänyt ja mukiloinut väsynyttä toimittajaa.

Jatkoin matkaani kunnes vastaan tuli Razzmatazz -niminen paikka, jossa kiertueen keikan piti alun perin olla (keikkapaikka vaihdettiin isompaan lippujen suuren menekin vuoksi).  Vasta silloin pääsin oikeasti kartalle, missä olen. Tiesin, että voiton puolella ollaan, vaikka vieläkin matkaa hotellille on reilusti.


Ja kyllä, löysin lopulta hotellille. Perillä olin hiukan ennen aamuseitsemää, mutta edelleen tukevassa humalassa.

Olin päässyt maistamaan viinanhuuruista rockelämää. Huh huh! Nyt asialle voi jo naureskella, mutta voin vakuuttaa, ettei se tuolloin naurattanut, enemmänkin hävetti.

Muutamaa kuukautta myöhemmin kun tapasin Klingenbergin seuraavan kerran, hän totesi: "Hyvin sä vedit".

Niinpä niin. Niin taisin vetää. Vähän liiankin hyvin.

How Much Moren uutuudelle suitsutusta

2.2.2016
Kaaoszine.fi -nettisivuston on julkaissut varsin myönteisen arvion kemiläisen How Much Moren uutuusalbumista Eminent Wait.
Toimittaja Arto Mäenpää muistuttaa, että How Much More palaa rikospaikalle kymmenen vuotta edellisen albuminsa julkaisun jälkeen.
- Katuojassa noita vuosia ei varmasti ole makoiltu, sillä sen verran tasalaatuinen seuraaja Eminent Wait on debyytille vuosien jäkeen tarjolla. Hyvillä soundeilla siunattu levy vie rokin perusasioiden äärelle kumartaen vuosikymmenten taakse. Bändi ei silti kuulosta lainkaan vanhentuneelta tai reliikiltä vaan tuo menneisyyden vaikutteet ja kaiut onnistuneesti tähän päivään, Mäenpää arvioi.

Mäenpään milestä How Much Moren musiikillinen olemus ei kuulosta lainkaan kotimaiselta eikä edes kovin eurooppalaiselta.
- Itselleni tulee välillä mieleen mm. The Black Crowes, ja levyä voisi hyvin kuvitella soundtrackiksi Amerikan coast to coast -ajelulle. Varsinkin Human Child -kappale luo päähän varsin elokuvamaisia visioita, mies kuvailee.

Mäenpää kirjoittaa, että huolimatta siitä, että levyltä ei löydy varsinaisia kerrasta mukaansa tempaavia sing along -kertosäkeitä, musiikki kyllä palkitsee kuuntelijansa.
- Biiseistä koostuu oma pieni maailma, joka pakottaa palaamaan  luokseen etsimään lisää hunajaa. Kiireiselle kertakuuntelijalle tämä levy ei sovi, eikä sitä ole tarkoitettu nopeasti loppuun jauhetuksi pika-annokseksi tai yhden hitin ihmeeksi.

Mäenpään mielestä kokonaisuuden kruunaavan vokalisti Mikko Koivulehdon upea ääni.  - Toivottavasti nopeaksi ja kaiken syöväksi kehittynyt nykyaika antaa bändille mahdollisuuden, sillä tämänkaltaista osaavaa ja perusarvoja kunnioittavaa rokkia tarvitaan aina, mies päättää arviointinsa ja antaa levylle 8/10 pistettä.

Kaaoszinen juttuun pääset tästä: http://kaaoszine.fi/how-much-more-eminent-wait/

 

Mira Sunnarin vahva debyytti

Mira Sunnari on pusertanut debyyttialbumiinsa kaikkensa. Lumo -albumin jokaisesta kappaleesta huokuu sydänverellä tehty tunnelma. Sunnarin laulu on vahvaa alusta loppuun ja on selvää, että nainen seisoo joka ikisen sävelen ja sanan takana. Rehellisyys tekemisiään kohtaan paistaa läpi läpi levyn.

Myönnän, levy on erilainen kuin odotin. Hyvää levyä osasin odottaa, mutta en ehkä näin monipuolista ja vahvaa. Kappaleet ovat hyvin erilaisia, mutta silti kokonaisuus on selkeä, punaisena lankanaan rakkaus elämää, ihmisiä ja musiikkia kohtaan.

Ymmärrän hyvin, miksi Seinäjoella tangomarkkinoiden yhteydessä pidetyllä julkaisukeikalla osalla kuulijoista saattoi olla monttu auki. Kappaleet eivät ole varmastikaan sellaisia mitä entiseltä tangokuningattarelta odotetaan. Iskelmällisyyskin kun on vähissä. Mutta toisaalta, jos joku odotti Sunnarista kuoriutuneen puhtaan hevikuningattaren, vikaan meni sekin odotus.

Toki levyllä on piirteitä myös raskaasta musiikista, mutta pääpiirre on melodisuus. Parinkymmenen kuuntelukerran jälkeen muutama biisi erottuu omassa pääkopassani muista, kuten Kime Klemettisen kanssa laulettu Jälki, lumoava ja tarttuvan kertosäkeen omaava nimikappale Lumo, herkkä Sydän Jäässä ja helposti tanssittava vahvabiittinen Rakkaus vs. asteroidi. Mutta yhtään heikkoa lenkkiä en 11 biisin joukosta löydä. Jokainen kappale on omalla tavallaan levyn paras. Erinomaisia biisejä.

Lumo -albumia on turha verrata muihin artisteihin, vaikka niin halutessaan on helppo löytää jotain samankaltaisuutta vaikkapa Maija Vilkkumaan musiikkiin. Sunnarin salainen ase on shamanistisuus, joka piirtää oman jälkensä useisiin levyn kappaleisiin, ja siihen myös levyn kansikuva viittaa.

Levy on kaikin puolin vahva lappilainen taidonnäyte. Sunnarin tukena on liuta Kemi-Tornion seutukunnan muusikoita, joista sovituksissa ovat olleet mukana Kime Klemettisen lisäksi basisti Mikko Raappana sekä etenkin kosketinvelho Kari Hautalampi, joka on ollut sovittamassa seitsemää biisiä.

Soittopuoli on häikäisevän tasokasta, edellämainittujen lisäksi mukana ovat olleet kitaristit Elias Kauppinen, Joni Lahdenkauppi, Juhana Länttä, Jani-Petteri Hägg ja Mika Mustonen sekä rumpali Pasi Hautalampi ja Lumo-kappaleessa kurkkulauluosuuden hoitava Juha Jyrkäs.
Vahva rooli on tietysti myös kappaleiden säveltäjillä ja sanoittajilla. Sunnarin itsensä lisäksi sävelten ja sanojen parissa ovat askarelleet Jari Uutela, Ape Anttila, Juulia Kojo ja Nina Granrot.

Levyn sanoma. Se voisi olla vaikka päätösbiisi Laulun yksi säe: Ei se haittaa, kyllä tässä luovitaan.

Näin me tehdään.

Kappaleet:

1. Hiljaisuuden kulissit
2. Lumo
3. Peili sanoo itsensä irti
4. Paha tyttö
5. Jälki
6. Sydän jäässä
7. Rakkaus vs. asteroidi
8. Yhdeksän elämää
9. Audienssi rakkauteen
10. Säteenkehrälle
11. Laulu

JK.
Mira Sunnari esiintyy Torandan Venetsialaisissa lauantaina 29.8. kello 19.30. Suosittelen läsnäoloa. Luvassa on hyvää musiikkia ja vahvaa tunnelmaa

Raskasta joulua - joululauluja parhaimmillaan

Ragnarok Juletide. Spinefarm Records. Julkaistu 14.11.2014.

Heti kärkeen on sanottava, että Raskasta Joulua –idea levyineen ja kiertueineen on käsittämättömän hyvä idea. Se on myös lyönyt itsensä läpi, kuten musiikin crossoverit laajemminkin. Heavykansa on hyväksynyt idoleiltaan lipeämisen joululaulujen maailmaan ja heavymusiikkiin muuten vihkiytymätön kansanosa on myös suvainnut moisen.

Toki täytyy muistaa, että heavymusiikissa crossovereita on tehty jo iät ja ajat, varsinkin klassista musiikkia on puettu raskaampaan asuun jo vuosikymmenet.

Ensimmäinen Raskasta Joulua –joulua –levy julkaistiin jo kymmenen vuotta sitten 2004. Niinpä parhaillaan käynnissä oleva, lauantaina Tornion Torandaan rantautuva kiertue on myös kymmenvuotisjuhlakiertue.

 

Ensimmäisellä RJ-levyllä mukana olleista laulusolisteista mukana ovat yhä Pasi Rantanen, Anthony Parviainen, Kimmo Blom, Marco Hietala ja Ville Tuomi. Poisjättäytyneiden vokalistien tilalle on tullut uusia, viimeisimpänä ruotsalaisen Amaranthen Elize Ryd.

Vaikka äärettömän taitavat laulajat ovatkin näkyvimmissä roolissa, täytyy muistaa, että myös miehet soittimien takana ovat samaa tasoa. Tuotakoon heidätkin parrasvaloihin, varsinkin kun heidät useimmiten jätetään mainitsematta. Tämän vuoden RJ-levyillä – joista Rokkineuvoksen kynsissä on sen englanninkielinen versio Ragnarok Juletide – soittavat Erkka Korhonen – kitara, Tuomas Wäinölä – kitara, Vili Ollila – koskettimet,  Mirka Rantanen – rummut ja Erkki Silvennoinen – basso.

 

Levyltäkin RJ on upeaa kuunneltavaa, etenkin kun muistaa kääntää nupit kaakkoon. Tätä musiikkia on lupa ja suotavaa soittaa lujaa, vaikka toki se toimii pienemmälläkin volyymilla. Mutta livenä RJ on elämys – sen voin vakuuttaa viime vuoden Tornion konsertin kokeneena. Enkä taatusti jätä väliin myöskään tämän vuoden konserttia. Lauantaina aion olla Torandassa tikkana paikalla ja suosittelen samaa muillekin.

Ragnarok Juletide pitää sisällään tusinan toinen toistaan komeampia versioita tunnetuista joululauluista, eikä ole sinänsä oikeutettua laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, koska kyse on puhtaasti makuasioista.

 

Esimerkiksi Jarkko Aholan tyylitajuisia tulkintoja on aina ilo kuunnella. Myös Marco Hietalan selvästi Aholaa raaemmat vokaloinnit miellyttävät Rokkineuvoksen korvaa. Kappaleista muun muassa Sylvian Joululaulu sykähdyttää aina – myös perinteisenä versiona.

Mutta silti – jos joku biisi on erityisesti nostettava esiin, niin tällä albumilla minulle se on on Elize Rydin ja Tony Kakon duetto Christmas is here. Kaksikon äänet sopivat erinomaisesti yhteen ja voisin hyvin kuvitella Rydin vierailevan joku päivä myös Sonata Arctican levyllä.

Ragnarok Juletide biisilista (suluissa vokalistit)

01. We Celebrate At Christmastime (Tony Kakko, Pasi Rantanen, Ville Tuomi, Ari Koivunen, Marco Hietala, Tommi Salmela, JP Leppäluoto, Anthony Parviainen, Jarkko Ahola, Kimmo Blom & Antti Railio)
02. The First Noel (Marco Hietala)
03. Here on the Hay (JP Leppäluoto & Jarkko Ahola)
04. Little Drummer Boy (Marco Ahola, Tony Kakko, Jarkko Ahola & JP Leppäluoto)
05. The Elf (JP Leppäluoto)
06. Christmas Is Here (Elize Ryd & Tony Kakko)
07. Sylvia's Song (Jarkko Ahola)
08. White Christmas (Jarkko Ahola)
09. Home for Christmas (Tony Kakko)
10. A Sparrow on a Christmas Morning (Marco Hietala)
11. Christmas Has Come (JP Leppäluoto, Ville Tuomi, Elize Ryd, Pasi Rantanen, Antti Railio, Kimmo Blom, Tommi Salmela, Tony Kakko, Marco Hietala, Jarkko Ahola, Anthony Parviainen & Ari Koivunen)
12. Ave Maria (Marco Hietala & Elize Ryd)

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ (10/10)

 

Tasapainoinen rocklevy

Lordi: Scare Force One. Sony Music 2014.

Lordin seitsemäs pitkäsoitto on pieteetillä tehty, erinomaisesti soitettu ja tuotettu (Mikko Karmila) levy, joka lukeutuu selvästi monsteriryhmän tuotannon parhaaseen kolmannekseen. Scare Force Onea kuuntelee mielikseen ja voi mainiosti joulupukin konttiinkin suositella.

Ihan samanlaisia säväreitä levy ei aiheuta kuten Lordin vuoden 2002 debyyttilevy Get Heavy ja laadukas ensisingle Would you love a monsterman, mutta hemmetin hyviä biisejä sisältävä Scare force one on kuitenkin erittäinkin täysipainoinen rocklevy.

Lordi on hyvässä tikissä ja levy osoittaa että Mr. Lordin biisientekotaitoa on turha epäillä. Miehen ideakopassa riittää yhä ammennettavaa. Jo pelkästään levyn nimi ja teema kansitaidetta myöten on kohtuullisen kekseliäs.

 

Lordi joukkioineen selvästi uskoo siihen mitä tekee, eikä anna maailman melskeiden ja vastoinkäymisten lannistaa. Lordi on totisesti paikkansa maailman rockmaailmassa ansainnut, ja paikka Suomirockin Hall of famessa on jo aikaa sitten tienattu. Eikä miestä, joka omaa unelmaansa - joskin jääräpäisesti - toteuttaa, voi  siitä moittiakaan.

Ei Scare Force Onella rockin pyörää uudestaan keksitä, mutta eipä ole tarvettakaan. Kaikki nuotit ja soinnuthan on jo muutenkin niin moneen kertaan käytetty, että kyse on aina niiden uudelleen järjestämisestä.

On toki Lordissa ja hänen biiseissään myös hellyttäviä elementtejä lapsikuoroineen, mutta en niitäkään pidä lainkaan pahana. Jopa väliosat Amens Lamnet to Ra II, Hellas kitchen sekä intro SCG7: Arm Your Doors and Cross Check puolustavat omalaatuisella tavallaan paikkaansa. Vaikka ne onkin kappaleiksi merkitty, ja nostavat kokonaismäärän kolmeentoista, ymmärrän hyvin miksi levyn valmisteluvaiheessa puhuttiin kymmenestä biisistä.

 

Albumin biisirintaman eturiviin nousevat nimikappaleen lisäksi Hell Sent in the Clows, House on ghosts, Monster is my name sekä She´s a demon. Unohtamatta sirkusmaista Hell Sent In the Clowns –vetoa. Välillä mennään sellaisella vauhdilla, että heikompia hirvittää, mutta kyllä bändi osaa laskeakin tempoa tarvittaessa. Useimmat kipaleet edustavat kuitenkin nopeaa ja karheaa rockrallattelua selkeine melodioineen.

Lordin voima piilee edelleen rapsakoissa melodioissa ja helposti mieleen jäävissä kertosäkeissä. Levyltä löytyy useita mahdottoman hyviä biisejä, joista kauhurockin grand old man Alice Cooperkin olisi ollut hyvin, hyvin ylpeä. Jos Lordi puolestaan olisi ollut olemassa jo 1970-luvulla, suomalaisen rockin historia voisi olla toisenlainen. Suomella olisi ollut kansainvälisen tason bändi kauhurockissa progesektorilla arvostusta niittäneiden Tasavallan Presidentin ja Wigwamin lisäksi.

Lordi olisi muuten kiva nähdä pitkästä aikaa livenä. Kuka ottaisi ja tilaisi ryhmän Meri-Lappiin keikalle? (21.11.2014)

Kappalelista:
01. SCG7: Arm Your Doors and Cross Check
02. Scare Force One
03. How To Slice a Whore
04. Hell Sent in the Clowns
05. House of Ghosts
06. Monster is My Name
07. Cadaver Lover
08. Amen’s Lament to Ra II
09. Nailed by the Hammer of Frankenstein
10. The United Rocking Dead
11 She’s a Demon
12. Hella’s Kitchen
13. Sir, Mr. Presideath, Sir

★ ★ ★ ★ ★ ★ ★  (7/10)