Amorphis täytti toiveet Club Teatrialla

29.5.2017
Jo oli aikakin. Pitkä odotus palkittiin lauantaina 27.5. Torniossa, kun yksi Suomen merkittävimmistä myös kansainvälisesti menestyneistä metallibändeistä teki ensivisiittinsä Meri-Lappiin.

Amorphis on tehnyt mittavia ulkomaankiertueita jo kauan ennen kuin suomalainen metallimusiikki löi itsensä läpi isommassa mittakaavassa. Suomessa bändi on saavuttanut kuusi kultalevyä ja meriittilistalta löytyy myös  Vuoden metallialbumin Emma, jonka yhtye saavutti vuonna 2009 Skyforger-albumillaan.

Tornion Club Teatrialla hyväntuulisesti ja energisesti esiintynyt progressiivisen metallin lipunkantajayhtye veti tunnin ja 20 minuutin keikan, joka sisälsi 14 biisiä yhtyeen uran varrelta.

Amorphis avasi illan kahdella vuonna 2015 julkaistulla Under the Red Cloud -albumin kappaleella. Ensimmäisenä kuultua albumin nimibiisiä seurasi Sacrifice. Sen jälkeen yhtye siirsi aikakoneen vuosiluvun vuoteen 2009 ja Skyforger albumiin, jolta kuultiin kappaleet Sampo ja Silver Bride, joista jälkimmäinen on allekirjoittaneen ehdottomia Amorphis-suosikkeja keikan varsinaisen setin päättäneen House of Sleep -rallin ohella.

Tasapainoisen keikan vanhimmat biisit kuultiin juuri ennen House of Sleep –vetoa. Historiapläykseen lukeutuivat vuonna 1994 julkaistulta kakkosalbumi Tales from the Thousand Lakesilta poimitut Into Hiding ja Drowned Maid sekä kolmannen studioalbumin Elegy kappaleet Against Widows sekä My Kantele.

Encoreina kuultiin uudempaa ja vanhempaa. Ensin mainittua osastoa edusti Death of the King ja jälkimmäistä yksi yhtyeen klassikkobiiseistä, samannimiseltä viiden biisin EP:ltä vuodelta 1995 oleva Black Winter Day. Biisilista kokonaisuudessaan oli bändin faneille mieleen monipuolisuudessaan.

Bändi oli hyvin tyytyväinen saamaansa vastaanottoon ja kiitteli Tornioon kerääntynyttä yleisöä loistavasta illasta Twitter- ja Instagram -päivityksissään. Yleisöä hulppeaan keikkaluolaan olisi mahtunut enemmänkin, mutta väkeä oli silti täysin riittävästi hyvän tunnelman luomiseen. Ja mikä tärkeintä, yleisö eli keikan hyvin yhtyeen mukana, ajoittain täysin palkein mukana hoilaten.

Yleisöä miellytti hyvän meiningin ohella sekin, että lavalla mellasti neljä bändin alkuperäisjäsentä. Yhtyeen vakiokokoonpanoon yhä kuuluvien soolokitaristi Esa Holopaisen, rytmikitaristi Tomi Koivusaaren sekä rumpali Jan Rechbergerin lisäksi mukana oli basisti Olli-Pekka Laine, joka jätti yhtyeen vuonna 2000, mutta paikkaa bändin runsas kuukausi sitten bändistä ainakin toistaiseksi eronneen Niclas Etelävuoren, joka tuli bändiin juuri Laineen tilalle 17 vuotta sitten.

Yhtyeen eittämätön keskushahmo hiukan turhankin vaatimattomasti esiintyvän Esa Holopaisen ohella on erinomaisen lauluääneen omaava Tomi Joutsen, jonka erikoinen mikrofoniviritelmä on tullut yhtyeen ystäville hyvinkin tutuksi. Yhtyeen kuudes jäsen on kosketinsoittaja Santeri Kallio, joka hänkin on vaikuttanut yhtyeessä jo 19 vuotta.

Amorphis biisilista 20.5.

Under the Red Cloud
Sacrifice
Sampo
Silver Bride
Hopeless Days
Bad Blood
The Smoke
Into Hiding
Against Widows
Drowned Maid
My Kantele
House of Sleep

Encoret:

Death of a King
Black Winter Day