Kymmenien miljoonien katselukertojen mies Kemissä

 

*Fingerstylekitaristi Tomi Paldanius soittaa kulttuurikeskuksessa tunnettuja hittejä.

* Samaan aikaan Django Bates lataa Torniossa Beatles -musiikkia Norrbotten Big Bandin tukemana.


24.10.2017
Miltä kuulostavat muun muassa kappaleet Livin' On A Prayer, Hotel California, Nothing Else Matters , Bohemian Rhapsody ja Stairway to Heaven akustisella soolokitaralla fingerstyle-tyylillä soitettuna?

Se on mahdollista selvittää torstaina, kun fingerstylekitaristi Tomi Paldanius esiintyy Kemin Kultuurikeskuksessa. Hän soittaa kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti.

Paldanius on sovittanut soittamansa kappaleet soolokitaralle itse. Paldaniuksen sovittamat hitit ovat sosiaalisessa mediassa saavuttaneet kymmeniä miljoonia katselukertoja eri kitaristien soittamina.


Vuonna 2005 Youtubeen ladattu Bon Jovin Livin' On A Prayer sovitus on yksi Youtuben ensimmäisiä suosittuja kitarakappaleita. Se valittiin "best of youtube" artikkeliin Total Guitar -lehdessä. Sovituksen innoittamana kitaransoittajat ympäri maailmaa alkoivat soittamaan Tomin sovituksia. Yksi heistä on korealainen Sungha Jung, joka nousi tuntemattomuudesta Youtuben yhdeksi kirkkaimmista tähdistä.

Uudestakaupungista kotoisin oleva, mutta vuosia vakinaisesti Thaimaassa asunut Paldanius on valmistunut klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta 2003. Hänen kitaransoiton opettajiaan ovat olleet Risto Vuorinen, Timo Korhonen ja Ismo Eskelinen. Paldaniuksen kiinnostus fingerstyle -kitaransoittoon alkoi australialaisen kitaravirtuoosin, Tommy Emmanuelin innoittamana.


Torstaina Kemissä koettava konsertti on osa Paldaniuksen laajaa Classic Hits Fingerstyle Guitar -kiertuetta, joka on samalla miehen ensilevyn julkaisukiertue. 26 esiintymistä käsittävä rundi käynnistyi 17. lokakuuta Mikkelistä ja päättyy 5.11. Seinäjoelle.

Tomi Paldanius Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa to 26.10 klo 19.00-20.30. Liput ennakkovarauksella 10 € (ei edellytä ennakkomaksua), tai ovelta 13 € (vain käteisellä). Ennakkovarauksen voi tehdä osoitteessa www.tomipaldanius.com


Beatlesia jazzversioina Torniossa

Torstaina Meri-Lapissa on tarjolla toinenkin erityisluontoinen populaarimusiikin konsertti. Niinikään kello 19 alkaen brittiläinen Django Bates soittaa yhdessä Norrbotten Big Bandin kanssa musiikkia The Beatlesin Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band -albumilta jazz-näkökulmasta.

Konserttiesittelyn löydät täältä: http://www.rokkineuvos.fi/430813584

Konsertti alkaa Tornion Musiikkitalolla klo 19. Liput 15 € (perus), 10 € (eläkeläiset), opiskelijat vapaa pääsy. Vain käteisellä.

Kuolema ei armahda rokkareitakaan

 

Tom Pettyn ohella tänä vuonna on ajasta iäisyyteen siirtynyt suuri joukko muusikoita.

4.10.2017
Rockmaailma suree maanantaina 2. lokakuuta sydänkohtaukseen kuollutta arvostettua yhdysvaltalaista rockmuusikko Tom Pettyä. 66-vuotiaana menehtynyt Thomas Earl ”Tom” Petty aloitti levytysuransa vuonna 1976 Tom Petty & the Heartbreakers -yhtyeessä, ja hän kuului myös Traveling Wilburys -yhtyeeseen.

Hänelle myönnettiin kaksi Grammy-palkintoa. Grammy-ehdokkaana hän oli peräti 16 kertaa. Petty sai vuonna 1999 tähden Hollywood Walk of Famelle ja vuonna 2002 Tom Petty & the Heartbreakers pääsi Rock and Roll Hall of Fameen.

Tom Pettyn uran ensimmäinen albumi Tom Petty & the Heartbreakers ilmestyi vuonna 1976 ja viimeisin Hypnotic Eye vuonna 2014. Kaikkiaan mies ehti levyttää 21 albumia.

Suuren yleisön ohella myös muut muusikot arvostivat Pettyä ja nimekkäitä yhteistyökumppaneita riitti. Heidän joukkoonsa lukeutuvat muun muassa Stevie Nicks, Dave Stewartin, Jeff Lynne ja Bob Dylan. Hänen yhtyessään soitti muun muassa sittemmin Nirvanasta ja Foo Fighters –yhtyeestä tuttu rumpali Dave Grohl.

Tom Pettyn ohella musiikkimaailma on tänäkin vuonna saanut luopua monesta, enemmän ja vähemmän tunnetusta muusikosta.

Vuonna 2017 kuolleita muusikoita

8.1. Peter Sarstedt, englantilainen laulaja-lauluntekijä.
22.1. Jaki Liebezeit, saksalainen rumpali (Can-yhtye).
22.1 Pete Overend Watts, englantilainen basisti, Mott the Hoople -yhtyeen perustajajäsen.
24.1. Claude Hudson "Butch" Trucks. Amerikkalainen rumpali, Allman Brothers Bandin perustajajäsen.
28.1 Geoff Nicholls, englantilainen muusikko, Black Sabbathin kosketinsoittaja.
31.1. Deke Leonard, walesiläisen Man-yhtyeen kitaristi.
31.1. John Wetton, brittiläinen basisti, laulaja ja kitaristi (Asia, Uriah Heep, Roxy Music, King Crimson).
12.2. Al Jarreau, yhdysvaltalainen laulaja, seitsenkertainen Grammy-voittaja.
17.2. Peter Skellern, englantilainen laulaja-lauluntekijä ja pianisti.
19.2 Jorma Hovi, laulaja.
9.3. Barbara Helsingius, suomenruotsalainen folklaulaja ja lauluntekijä.
16.3. James Cotton, yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä ja huuliharpisti.
17.3. Reijo Frank, työväen- ja folklaulaja.
18.3. Chuck Berry, yhdysvaltalainen kitaristi, laulaja ja lauluntekijä.
11.4 John Warren Geils, yhdysvaltalainen kitaristi, J. Geils Bandin perustaja.
12.4. Mika Vainio, syntetisaattorimuusikko.
15.4. Sylvia Moy, yhdysvaltalainen lauluntekijä.
16.4. Allan Holdsworth, brittiläinen jazzkitaristi ja säveltäjä.
22.4. Pekka Myllykoski, suomalainen laulaja ja sanoittaja, Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen laulusolisti.
1.5. Erkki Kurenniemi, suomalaisen elektronisen musiikin pioneeri.
9.5 Michael Parks, yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja.
17.5. Chris Cornell, yhdysvaltalainen laulaja (Soundgarden, Audioslave).
19.5 Jouni Helminen (DJ Jokke), suomalainen DJ.
27.5. Gregg Allman, yhdysvaltalainen rock- ja blues-laulaja, -kosketinsoittaja, -kitaristi ja -lauluntekijä, Allman Brothers Band.
29.5. Helka Hynninen, laulaja ja sanoittaja.
19.6. Annikki Tähti, iskelmälaulaja.
20.6. Albert Johnson (Prodigy), yhdysvaltalainen rap-artisti.
16.7. Jussi Karttunen, muusikko, ELF –yhtyeen kitaristi, Joensuun Popmuusikot ry:n ja Ilosaarirockin aktiivi.
16.7. David Zablidowsky, yhdysvaltainen Adrenaline Mob -yhtyeen basisti.
20.7. Chester Bennington, yhdysvaltalainen laulaja, Linkin Park -yhtyeen laulaja.
20.7. Andrea Jürgens, saksalainen iskelmälaulaja.
1.8. Goldy McJohn, kanadalainen kosketinsoittaja (The Sparrows, Steppenwolf).
8.8. Glen Campbell, yhdysvaltalainen country- ja popmuusikko, Grammy-voittaja.
21.8. Seija Simola, iskelmälaulaja.
8.9. Troy Gentry, yhdysvaltalainen countrymuusikko.
8.9. Don Williams, yhdysvaltalainen countrymuusikko.
13.9. Grant Hart, yhdysvaltalainen rockmuusikko, Hüsker Dü -yhtyeen rumpali ja lauluntekijä.
14.9. Aleksi Tervo, kotimaisen deat/black -metal yhtye Coprolithin rumpali.
23.9. Charles Bradley, yhdysvaltalainen soul-artisti.
2.10. Tom Petty, yhdysvaltalainen rockmuusikko

Hannele Kauppinen sävellyskilpailun voittoon Kemissä

 

Kemin Taideyhdistyksen järjestämässä kilpailussa oli mukana kaikkiaan 23 sävellystä.

 

29.9.2017
Hannele ”Taiska” Kauppinen voitti Kemin Taideyhdistys ry:n järjestämän kevyen musiikin sävellyskilpailun säveltämällään ja sanoittamallaan kappaleella Taksilapsi. Kilpailu järjestettiin viime keskiviikkona ravintola Chilloutissa Kemissä.

Toiseksi sijoittui Päivi Pulkkinen säveltämällään ja Seppo Gullstenin sanoittamalla laululla Yhteenkasvaneet. Kolmannen sijan vei Eemeli Pehkosen ja Elias Kauppisen kappale Varjosta valoon. Yleisöäänestyksen suosikki oli Heidi Ylitalon säveltämä ja Elsa Partalan sanoittama Kylmä uni.

Klassisessa musiikin kilpailussa palkittiin Pasi Porttikivi teoksesta Theme and Variations.

Finaalin tuomareina olivat Timo Kakko, Matti Adolfsen, Helena Laakso ja EJ Posti puheenjohtajana. Mukana alkukarsinnoissa oli myös Ville Mankkinen.


Tuomariston
mukaan Hannele Kauppisen Taksilapsi on kantaaottava ja tärkeän ajankohtainen.
- Sävellys on täynnä hyviä koukkuja. Reipas ja hyvä biisi vei mukanaan, valintaperusteissa todettiin lisäksi.

Päivi Pulkkisen ja Seppo Gullstenin kappaleessa oli tuomariston mukaan monitasoinen teksti ja hyvä tarina. Lisäksi laulun musiikillinen kokonaisuus kehittyi mukavasti ja tasapainoisesti.
Tuomariston näkemyksen mukaan Eemeli Pehkosen ja Elias Kauppisen Varjoista valoon on musiikkia tältä vuosituhannelta. Erityisesti melodian käsittelyä pidettiin mukaansa tempaavana.

Pasi Porttikiven Theme and Variations -teoksessa tuomarien mukaan sointukulut etsivät toisiaan kuin palapelin palat mielenkiintoisella tavalla.

- Teoksen teema ja muunnelmat ovat sävellysmuotona perinteistä klassista. Muunnelmia on yksitoista. Lähtökohtana teema on Sostakovits-tyyppinen, hieman romantiikan aikakautta modernimpi, tuomaristo totesi.


Kaikkiaan populaarimusiikkikilpailuun tuli 23 sävellystä, joista tuomaristot valitsivat jatkoon seitsemän. Valintatilanteessa tuomariston jäsenillä ei ollut tiedossa, kenen tekemiä sävellykset olivat, vaan valinnat tehtiin äänitteiden pohjalta. Sävellyskilpailun bändinä esiintyi Men in Black. Solisteina lauloivat Mikko Koivulehto ja Eveliina Halme.

Palkittujen lisäksi finaalissa olivat mukana Erkki Huru kappaleella Lumous, Pentti Korpela kappaleella Rantakaukalot ja Kari Kuijalan laulu Kiertokulku elämän.

Kilpailun – jonka tavoitteena on lisätä merilappilaisen musiikin arvostusta - yhteistyökumppaneina toimivat Meri-Lapin musiikkiopisto, Kemin kaupunginorkesteri ja Pop &Jazzkonservatorio Lappia.


Palkinnot
jaetaan Kemin Taideyhdistyksen pääjuhlassa Kemin Pirtillä lauantaina 30.9. kello 16 alkavassa tilaisuudessa, missä kuullaan myös palkitut esitykset heidän itsensä esittäminä. Palkintosumma on yhteensä tuhat euroa.

Vuonna 1947 perustetun Kemin Taideyhdistyksen keskeisenä tehtävänä on osallistua kulttuuritapahtumien järjestämiseen Kemissä sekä järjestää jäsenille yhteisiä vierailuja muiden paikkakuntien tapahtumiin. Kyseessä on voittoa tavoittelematon järjestö.

Ota tai jätä - The Grammers tulee lujaa uutuussinglellään

 

21.9.2017
Nyt on luvassa kovaa settiä. Classic rockin pohjoinen lipunkantaja The Grammers julkaisee kuun lopussa seitsemännen albuminsa Dream in a Minor Key. Maistiaisiksi yhtye tarjoilee komeasti kajahtavan AOR-henkisen singlen Take It Or Leave It sekä hienon ja hauskan down south -pontikkavideon.

Yhtye toivoo saatesanoissan, että palauttakoon häpeilemättömän koukuttava single uskosi rock 'n' rolliin. Kohauttavista videoistaan tunnetun yhtyeen uutukaisella keitetään pontikkaa ja ryvetään rämeessä samalla kun raaka ja rehellinen aikuisrock raikaa ja Budweiser virtaa. Naisosuuksista singlellä ja levyllä vastaa mm. Dave Lindholmin, Ken Hensleyn ja Erja Lyytisen bändeistä tutuksi tullut, suomen arvostetuimpiin blues- ja rocklaulajiin kuuluva Maria Hänninen.


Perinteiseen tyyliin analoginauhalle live-pohjaisesti äänitetty albumi sulkee albumitrilogian edeltäjiensä Electra Magic- ja Journey -albumeiden jäljiltä ja soi yhä vahvemmin AOR-hengessä.
- Dream in a Minor Key on kovin eurooppalainen AOR-levy kautta aikojen, bändi hehkuttaa tuotostaan.


Seitsenhenkiseksi kasvaneen bändin soundi rakentuu edelleen tanakasti bändin tutuille vahvuuksille. Tiukka ja orgaaninen bändisoitto luo mestarillisen pohjan vokalisti Hannu Vainionpään voimakkaalle ja yhä monimuotoisemmalle rock-tulkinnalle. The Grammersiin miehistöön lukeutuu myös kemiläislähtöinen kosketinsoittaja Tuomo Pfaler.

Vuonna 2002 Rockin Suomen mestaruuden voittanut yhtye on aiemmin julkaissut albumit The Grammers (2002), Money & Glory (2004), Only Hard is Hard Enough (2008), Mk III (2009), Electra Magic (2011) ja Journey (2015).

The Grammersin tulevat keikat:

29.9. Apollo, Turku
13.10. Loose, Helsinki
14.10. Hämeenportti, Somero
19.10. Henry`s Pub, Kuopio
20.10. TBA
21.10. TBA
27.10. Rock House Kulma, Kajaani
28.10. Graceville, Iisalmi
1.12. Dog`s home, Tampere
9.12. St Ranta, Säkylä
16.12. Bar 15, Seinäjoki

Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -yhtyeen nelosalbumilla Merisavua Valassaarilla vahvaa merilappilaisosaamista

 

8.9.2017
Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -yhtyeen vielä syyskuun aikana ilmestyvä neljäs albumi Merisavua Valassaarilla on tehty Kemissä Kime Klemettisen Greatsounds -studiolla. Levyltä on julkaistu hieno avausraita Pakolaisen laulu, jonka komean piirrosmusavideon voit tsekata yläpuolelta.

Levyn äänityksestä ja miksauksesta vastannut Klemettinen on albumilla muutenkin isossa roolissa. Mies soittaa levyn jokaisella kymmenellä biisillä instrumentteinaan kitara, sähkökitara, koskettimet ja toimii myös taustalaulajana.
- Loistavaa työtä, Kime, yhtye kiittelee Facebook -päivityksessään.

Kimen lisäksi levyllä on muutenkin vahva merilappilaisedustus. Kari Hautalampi soittaa koskettimia seitsemässä biisissä, Taru Kaartinen on taustalaulajana kahdeksassa kappaleessa ja Arto Kiimalainen soittaa haitaria kahdessa biisissä. Koko nelikko on mukana nyt julkaistussa Pakolaisen laulu -kappaleella. Lisäväriä albumille tuo Emma-palkittu Sakari Kukko, jonka huilun ja saksofonin soittoa on viidellä kappaleella.


Toki Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -yhtyeellä on aina ollut luontainen merilappilainen yhteys, onhan bändin kantaviin voimiin lukeutuva Pentti Laitinen (laulu, kitarat, huuliharppu) Torniosta. Tuoreella levyllä vaikuttavat lisäksi Lauri Astala (basso), Jouko Kovanen (rummut), Kyösti Kattilaskoski (laulu), sekä Markku Lonkila, joka on sanoittanut levyn kappaleista puolet yksin ja puolet yhdessä Pentti Laitisen kanssa. Kaksikko on toiminut myös albumin tuottajana.

Avausraidan lisäksi levyltä löytyvät kappaleet Korinttolaiskirje, Älä mee, älä tuu, Sagrada Familia, Genesis, Kevät tulee, turpa kiinni, Katupartiolaisen laulu, Minun naiseni sekä Tjuk!.

Myös yhtyeen edellinen, vuonna 2014 ilmestynyt Nahkiaisen tiedot puuttuvat -albumi äänitettiin, miksattiin ja masteroitiin  Greatsounds -studiolla.

Senkin levyn soittajien joukossa olivat mukana Taru Kaartinen, Kime Klemettinen, Kari Hautalampi sekä Tuomo Jakku ja Pasi Hautalampi. Yhdellä levyn kappaleella vieraili myös Terveet Kädet -yhtyeen ex-rumpali Petri Rankka.


Kotka Rankki Ohutta Yläpilveä -yhtye perustettiin vuonna 1979. Seuraavana vuonna bändi julkaisi Pearl Harbour -singlen, joka oli yksi vuoden 1980 kesähiteistä Suomessa. Vuonna 1981 yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Alavilla mailla hallan vaaraa. Opiskelijoista koostunut yhtye hajosi, kun sen jäsenet päätyivät töihin eri puolille Suomea.

Alavilla mailla hallan vaaraa -albumin kappaleista Pearl Harbourin lisäksi elämään on jäänyt biisi Konttorikantri, josta Jussi Raittinen teki version nimellä Samassa veneessä.

Pentti Laitinen kokosi yhtyeen uudestaan vuonna 2013 ja julkaisi paluunsa jälkeen ensimmäisenä Lotta ja hai -kappaleen, josta tehtiin lisäksi South Park -vaikutteinen videoanimaatio. Nahkiaisen tiedot puuttuvat -albumi ilmestyi 34 vuotta edellisestä albumista, mikä on yksi pisimmistä levytystauoista Suomessa.

Yhtyeen vuonna 2015 ilmestynyt Yöllä tuuli yltyy -albumi julkaistiin Mesenaatti -joukkorahoituksen turvin.

Yksi kitara taistelee tuhatta syntikkaa vastaan

 

Ladies and gentlemen, this is The God Botherers.

Riku Rousun uusin bändiviritelmä on rietas electro-rockryhmittymä The God Botherers.

19.6.2017
Torniolaislähtöinen muusikko Riku Rousu on tunnettu nopeista käänteistään bändiensä kanssa. Miehen uusin viritelmä The Botherers ei tee tästä poikkeusta. Alkuvuodesta debyyttialbuminsa The 1st Shards julkaissut yhtye on saanut jo partyhirviösisarpuolen, joka on nimeltään The God Botherers.

Ahkerana keikkailijana tunnetulla Rousulla ei tälläkään kertaa mennyt sormi suuhun rumpalin ilmoitettua, ettei eräs suunniteltu keikkapäivä passaakkaan hänelle. Yhtyeen vahvasti konemusataustainen äänimies Joona "LoFi" Hiltunen riensi apuun ja The God Botherers olikin jo kasassa.
- Eli koossa on rietas electro-rockryhmittymä, jossa yksi kitara taistelee tuhatta syntikkaa vastaan likaisessa rinnakkaistodellisuudessa, nykyään etunimeä Roku totteleva Rousu kuvailee tiedotteessaan.

Vasta noin kuukauden kasassa ollut erikoisryhmä on ehtinyt jo julkaista huuruisen live-videon kappaleestaan Video games & Heroin.
- Biisi kertoo nuoren miehen mielenmaailmasta, kokeilunhalusta ja tulevaisuudensuunnitelmista, siitä, ettei ihan kaikkea tarvitse saada ihan heti, vaan esimerkiksi videopelit ja heroiini on aivan ok säästää eläkepäiville, Rousu luonnehtii.

The God Botherersin muodostavat taiteilijat Roku Rousu, Lofi Hiltunen ja Junzku Vainaa. Ensikeikka oli ohjelmassa lauantaina 3.6. Oulun Bingolla. Seuraava keikka on Tampereen UG juhannuksessa.

Mystistä oululaista krautalankaa

The Botherers puolestaan tunnettiin aiemmin nimellä Sweat Shop Boys. Muun muassa Moses Hazy-, Ruotomieli- ja Villi Huhu-yhtyeistä tuttujen naamojen, yhden EP:n Sweat Shop Boys-nimen alla julkaissut rumpu-kitara-farfisa-trio kyllästyi vitsiin ja päätti vaihtaa nimensä 2-vuotissynttäreiden ja debyytti-albumin julkaisun alla. The First Shards -albumi ilmestyi 3. maaliskuuta.

Rousun mukaan The Botherers sijoittaa itsensä mystisen oululaisen krautalanka-genren väliotsikoiden siimekseen ja jonnekin löyhien rivien varjoihin.
- Eli heitämme uhmaikäisen elkein kaleidoskooppimme autotallin seinään ja poimimme paljain käsin terävimmät sirpaleet onnea tuottamaan, Rousu sanailee.

Rousun mukaan The First Shards on nimensä mukaisesti sirpaleinen kokoelma nuoren yhtyeen monipuolista an(gs)tia, joka hakee paikkaansa tämän maailman stereokuvassa.
- Toisen korvaan rikkonaiselta, toiselle taas monipuoliselta kuulostava kokonaisuus poukkoilee teini-ikäisen innolla asiasta toiseen samalla haistattaen pitkät ajan mukaiselle homogeeniselle "jos joskus mennään metsään niin sitten nautitaan luonnosta"  -ilmaisulle.

The Botherers on Roku Rousu (kitara, laulu), Laser Junnila (farfisa, syntetisaattorit), Mäsa Yardse (Rummut, lap steel, laulu) sekä Joona Hiltunen (livemiksaus, syntetisaattorit).

Satama Open Airin avauspäivä onnistui loistavasti

5.8.2017
Satama Open Airin vuoden 2017 ensimmäistä päivää voi kuvata erinomaisen onnistuneeksi. Jokainen perjantain artisteista esiintyi rennolla fiiliksellä, täytti paikkansa ja muisti kehua niin paikkaa, tapahtumaa kuin yleisöäkin.

Väkeä oli arviolta jotakuinkin tavoitteen mukaisesti, noin 4 000 henkeä. Ilahduttavaa oli, että yleisöä oli mukavasti paikallo jo ensimmäisten artistien, Mikko Kuustosen ja Anna Puun noustessa lavalle perinteisen kourallisen sijasta, joka usein on avaavan artistin kohdalla. Tämä kertoo varsinkin artistien esiintymisjärjestyksen onnistumisesta.

Mikko Kuustonen oli kova. Ja hänen bändinsä oli järjettömän kova, rumpali keminmaasta lähtöisin oleva Mikko Kaakkuriniemi, joka tunnetaan Von Hertzen Brothersien kannujentakojana.


Anna Puu ja Arttu Wiskari vetivät myös tasokkaat setit. Kumpaisenkin anti on kuin luotu festareille, vaikka ei heidän suurfaninsa olisikaan. Arttu Wiskari muisteli Satama Open Airin liittyvän hänen uraansa olennaisesti siten, että ensimmäistä kertaa paikalla vuonna 2011 esiintyessään kyseessä oli hänen uransa ensimmäinen festariveto.

Aikakoneella on nippu hittejä, jonka useimmat suomalaiset tunnistavat. Nelikon keikka jäi kuitenkin perjantain köykäisimmäksi ja etäisimmäksi. Musiikki tuli nauhalta, jonka päälle Alex, Maki ja alkuperäiset naisjäsenet Sanin ja Veran korvanneet Jazu ja Jenna lurittelivat sanansa. Ainoa soitin lavalla oli Maki Kolehmaisen akustinen kitara, joten lavapreesenskin jäi varsin vaatimattomaksi.

Vertailukohdaksi voi ottaa JVG:n - ja täysin riippumatta siitä, pitääkö sen annista vai ei. JVG täytti päätösesiintyjäna lavan huomattavasti Aikakonetta paremmin, vaikka VilleGallen ja Jaren lisäksi stagella oli vain deejii. Lavaa oli täytetty isolla dj:n korokkeella ja videotauluilla, mikä toimi varsin hyvin. Ja JVG oli illan toiseksi odotetuin esiintyjä Antti Tuiskun ohella - yleisön reaktiothan eivät valehtele, eiväthän. JVG:n musiikillinen anti - ja tämä on vain allekirjoittaneen mielipide - on varsin varsin vaatimatonta, minkä vuoksi sen suosiota hämmästelen. Mutta kyllä kaksikko osaa shown järjestää, se on myönnettävä.


Antti Tuiskunkaan musiikki ei allekirjoittanutta erityisemmin puhuttele. Mutta on pakko kunnioittaa sitä työmoraalia, jolla Rovaniemen poika hommansa hoitaa. Mies uskoo itseensä kuin vuoreen ja antaa lavalla itsestään kaiken, jollei sitä kuuluisaa 110 prosenttiakin. Ja lisäksi Tuisku osaa järjestää todellisen shown. Viimeisen päälle suunniteltu esiintyminen tanssijoineen, valoineen, savuineen, biisijärjestyksineen oli varsinainen spektaakkeli, joka jo sinällään herättää kunnioitusta.

Pete Parkkonen ja Chisu saivat myös yleisön puolelleen. Parkkosella oli otollinen paikka iskeä vaisun Aikakoneen jälkeen, mutta Chisulle lyötiin kunnon haaste, kun esiintymispaikka oli Antti Tuiskun ja JVG:n välissä. Hyvin Pihiputaan poika hommansa hoitikin, eikä Christel Sundberginkään settiä voi moittia. Parkkosen oma materiaali on suurelle yleisölle osin tuntematonta ja shown kohokohta olikin jo alussa, kun Parkkonen kutsui JVG-kaksikon ilakoimaan kanssaan lavalle. Chisu puolestaan luotti puhtaasti omaan musiikkiinsa, jonka melankoolisuutta korosti sinertäväntummien valojen runsas käyttö.


Satama Open Airin alue herätti ansaittua ihastusta. Avaruutta oli aivan toiseen malliin kuin entisellä paikalla koirapuiston alueella. Kaksi rinnakkaista päälavaa toimi äärettömän hyvin - se oli Eventworksilta loistava oivallus. Myös palvelut pelasivat, ruokaa ja juomaa oli tarjolla useammassa pisteessä aikaisempaan verrattuna eli tarjonta oli monipuolisempaa, eikä hillittömiä jonojakaan päässyt syntymään.

Itselläni kävi mielessä, että harmi, ettei tapahtumaa aiemmin hoksattu siirtää nykyiselle paikalle. Niin paljon paremmin se toimii entiseen verrattuna. Vaikea uskoa, että Kemistä tätä parempaa paikkaa löytyy, ellei tapahtuma kasva nykyisestä huomattavasti.

Ja mikä parasta - ihmiset olivat iloisella mielellä nauttimasta aurinkoisesta festaripäivästä. Itse en nähnyt tai kuullut yhdestäkään järjestyshäiriöstä. Sekin kertoo osaltaan festaripäivän onnistumisesta.

Tänään lauantaina paikalle odotetaan noin 6 000 ihmistä. En näe mitään syytä, miksi tavoite ei täyttyisi. Kymppitonni paukkunee siis rikki, mikä takaa osaltaan festivaalin tulevaisuuden.

EDIT 6.8. klo 17.40.
Juttuun korjattu Aikakoneen kokoonpanotiedot.

Kemin taiteiden yössä 13 musiikkitapahtumaa ja yli 30 aktia

27.10.2017
Lauantaina pidettävä Kemin Taiteiden yö tarjoaa jälleen monipuolisen kattauksen kulttuuria, jossa musiikilla on iso rooli. Livemusiikin tapahtumia on lauantaina kaikkiaan 13, joissa esiintyy yli 30 bändiä, artistia, tai kuoroa. On siinä musiikkia kerrakseen ja valinnanvaraa totisesti riittää moneen makuun.

Rokkineuvos suosittelee tasapuolisesti kaikkia, mutta vaikka olisi kuinka vikkeläkinttuinen, ei jokaista voi käydä tsekkaamassa. Valintoja siis pitää tehdä.


Rokkineuvos suosittelee aloittavaan Taiteiden yöstä nauttimisen viimeistään klo 14 kirjaston lehtilukusalista, jossa konsertoi Dimi Salo. Hän on Oulussa asuva 28-vuotias laulaja-lauluntekijä ja muusikko. Dimi tekee ja esittää suomenkielistä musiikkia, jossa aiheina ovat luottaminen, toiveet ja hyväkin ikävä. Hän on ottanut musiikkinsa myös kreikkalaisia vaikutteita. Kahden ep:n ja useiden digisinglejulkaisujen jälkeen Dimi Salo julkaisi syyskuussa erinoamisen esikoisalbuminsa Lauluja uskaltamisesta.


Nuorille on suunnattu mm. Kemi Factorin tiloissa pidettävä ilta, jossa yhdistyvät elokuva ja musiikki. Rockin ryskettä tarjoavat ruotsalaiset Seedna ja Skeleton Birth -yhtyeet. Seedna on Länsi-Götanmaalta saapuva nelihenkinen pumppu, joka soittaa "atmosfääristä" blackmetallia. Skeleton Birth on puolestaan maanläheistä trashmetallia paukuttava yhtye, jonka focus on livekeikoissa.

Bändit soittavat klo 20-22 ja sitä ennen klo 18-20 Kemi Factori tarjoaa kolme K18- elokuvaa (The Defiler, Bitter sweat ja Trans). Lisäksi Sauvotalon suojiin pystytettävässä pop-up -nuorisotilassa viihdyttää Dj. Will Strand.


Ankkurissa klo 20 alkavaa, ensimmäistä kertaa Kemissä pidettävää Kertsi ry:n Uusien laulujen iltaa on pakko suositella. Hannele "Taiska" Kauppisen ohjauksessa toimivan illan aikana lavalle nousevat laulaja-lauluntekijät Veera Pyykkö, Memmu Jussila, Tuomas Julku, Heli Kaltiokumpu, Nele Mourujärvi, Eemeli Pehkonen, Heli Aikio, Heidi Ylitalo, Erkki Huru, Anitta Bednarski, Saija Juulia Aarnio, Tuomas Aarnio sekä Taiska itse.

Osa esiintyjistä säestää itse itseään, osa esiintyy Elias Kauppisen, Jani Kentän ja Jyrki Pertun muodostavan  housebändin kanssa.  Luvassa on varmasti hieno kokonaisuus.


Useissa muissakin ravintoloissa on myös elävää musiikkia. Olutravintola Kukossa esiintyvät klo 20 alkaen Veera Pyykkö & Ville Saarinen sekä Iitu & The Paattio Boys. Esitysten päälle pidetään akustiset jamit.

Naapurikuppila Poltteessa viihdyttää tummasävyisillä jazz & blues- kappaleillaan Murmansk Express klo 22 alkaen. Sofia Perhomaan ja Hannu Raudaskosken sekä kreikkalaisen kovan luokan blues-kitaristi George Apostolakisin muodostaman poppoon ohjelmassa on myös valikoima omia blues noveau-kappaleita. Murmansk Express soittaa pari kappaletta myös päivällä klo 15 kirjaston lehtilukusalissa alkavassa Sari Pöyhösen Murmanskin matkaopas -kirjan julkaisutilaisuudessa.

Klo 22 puolestaan Old Gringon estradille nousee oululainen trubaduuri Panu Ahtinen, jokka tunnetaan myös laadukkaan Villi Huhu -yhtyeen laulaja-kitaristina. Klo 21.30 teatteriravintolassa esiintyy Easy Street Band ja iltaa värittää myös sambaryhmä DG La Fuente.

Chilloutissa klo 23 alkaen lavan valtaa kaksi uutta kemiläisyhtyettä. Skullrod räimii death metallia 13,5 -yhtye stoner rocia. Etelän vahvistuksena illassa on jyväskyläläinen hardrockyhtye Face the Legacy.

Ramonassa rokkaavat klo 23.30 alkaen merilappilaiset Popsicles & Icicles- sekä Tyrskyvalli -yhtyeet. Tyrskyvalli kuvailee olemustaan suomirokin, hevin ja punkin iltapuhteista syntyneeksi kummajaiseksi. Popsicles & Isicles kertoo olevansa torniolainen poprock-musiikkia soittava yhtye, jossa vaikuttavat taiteilijapersoonat Pirjonna, Pietari Turmio, Archie ja Kermit Köyliö.

Bändien jälkeen Ramonassa pidetään Taiteiden yön jamit open stage-meiningillä pilkkuun asti.

Siinäpä sitä tarjontaa. Ei muuta kuin valitsemaan ja menoksi.

Ja jutun yläpuolelta voi tsekata Kemin taiteiden Yön tarjonnan kokonaisuudessaan. Saat kuvan suuremmaksi klikkaamalla sitä.

Kemin Taiteiden Yössä 2016 laaja tarjonta

Muun muassa rockmusiikkia soittaa yhdeksän eri bändiä.

20.10.2016
Syksyn suurin kulttuuritapahtuma Kemissä tarjoaa ohjelmaa aamusta iltamyöhään. Kemin Taiteiden Yön ohjelmassa on myös kosolti musiikkia.

Esimerkiksi Sauvotalon iltaohjelmaan sisältyy Kemin kaupungin Nuorisotyön Factori -projektin maksuton nuorisobändikonsertti klo 18-23. Konsertissa soittavat Bliniks, Factori Band, Malephar, Wagtails ja The Raveys.

Rock raikaa illalla myös kolmessa kemiläisravintolassa. Torniolainen Tyrskyvalli - tuo Suomirokin, hevin ja punkin iltapuhteista syntynyt kummajainen soittaa Café Chilloutissa klo 22.30 alkaen, kemiläinen rockyhtye James Brown & the Hetfields klo 23 alkaen Café Bar Ankkurissa sekä klo 24 ravintola Ramonassa keikkansa aloittava metalliyhtye Yeti.

Musiikkia on toki tarjolla jo päivälläkin. Teatteriravintolan ohjelmassa on kaksi kuorokavaldia. Ensimmäisessä klo 13.00-13.30 laulavat Seniorilaulajat Syke ja Ajan Laulu. Toisessa, klo 16.20-18.00 vuoronsa saavat Pohjan mieslaulajat, Juuret Suomessa ja Ruskakuoro.
Kulttuurikeskuksen aulatiloissa soittaa Pelimanniyhtye Soirinki klo 14 ja heti perään klo 14.30 ohjelmassa on Länsi-Pohjan musiikkiopiston pieni oppilaskonsertti.
Kirjaston lehtilukusalissa klo 18.30 venäläisiä kansanlauluja esittää lauluryhmä Sudarushka, jonka jälkeen klo 19 esiintyy Laulu- ja soittoryhmä Ystävyys ja klo 20 Viihdeorkesteri Sateenkaari.

Taiden Yön ohjelmassa laajaan tarjontaan lukeutuvat myös muun muassa Kemin lastenkulttuurikeskuksen järjestämä kahdeksas Kitacon (Sauvotalo klo 11 alkaen), jonka ohjelmasta löytyy mm. Cosplay -kilpailu, taidekuja, pelejä sekä luentoja.

Kulttuurikeskuksen ohjelmassa on mm. teatteria, laulu- ja tanssiesityksiä, opastettuja näyttelykierroksia, suuri kulttuurikirppis sekä tutustumista esim. keramiikan tekemiseen, kankaan painantaan tai punontaan ja huovutukseen.

Katso tästä Kemin Taiteiden yön koko ohjelma tapahtumapaikoittain lauantaina 29.10.


Tori

Klo 15:00 Nenäpäivätempaus: Ahtautumisennätysyritys Fiat Unoon
Uno on enemmän kuin yksi! Kuinka monta ihmistä mahtuu Fiat Unoon? Se on nyt mahdollista testata ja osallistua samalla hyvän tekemiseen. Meri-Kemin Rotaryt järjestävät Unon ahtamisen haastekisan.
Leikkimielisen vakava kisa on osa Kemin Taiteiden yön tapahtumaa ja pidetään Kulttuurikeskuksen edessä 29.10. klo 15. Tunnistat meidät punaisesta Unosta!
Tehdään porukalla hyvää!
Vain osallistumismaksu on pakollinen (1–5 euroa per joukkueen jäsen). Maksu menee lyhentämättömänä Nenäpäivän keräykseen. Ilmoita joukkueesi ja haasta kaverisi! Yhteyshenkilö Juha Taanila: juha.taanila@kemi.fi tai kemi.nenajoukot@gmail.com


Teatteri ja Teatteriravintola

Teatteri:

Klo 14:00 Puhdistus Sipi-näyttämöllä. Liput 22€/20€/14€. Ikäsuositus K-12
Klo 19:00 Karvan verran kuutamolla Suurella näyttämöllä. Liput 22€/20€/14€

Teatteriravintola:

Klo 13:00-13:30 Kuorokavalkadi I: Seniorilaulajat Syke ja Ajan Laulu
Klo 16:20-18:00 Kuorokavalkadi II: Pohjan mieslaulajat, Juuret Suomessa, Ruskakuoro.


Aulatilat ja Liikuntasali

Kulttuurikeskuksen aulatilat:

Klo 13:00-17:00 Emma Rask, Sarjakuvatyylisiä piirroksia yleisön toiveisiin
Klo 14:00 Pelimanniyhtye Soirinki, kansanmusiikkia
Klo 14:30 Pieni oppilaskonsertti, Länsi-Pohjan musiikkiopisto. Tietoa opiston toiminnasta sekä oppilaaksi hakeutumisesta.

Liikuntasali:

Klo 12:00-20:00 Kulttuurikirppis. Kirppiksellä omistajaa vaihtavat mm. taideteokset, käsityöt, kirjat, vaatteet, lelut, astiat ja huonekalut. Kulttuurikirppikselle on vapaa pääsy ja myyntipöytä on ilmainen. Kirpputori on avoinna klo: 12-20. Myyntipaikka varataan p: 040-3576991 tai sähköpostitse: tanja.kavasvuo@kemi.fi.

Taidemuseo ja Historiallinen museo

Taidemuseo:

Klo 12:00 Opastus näyttelyyn. kesto n. 30min
Klo 11:00-15:00 Lasten työpajat
Klo 15:00 Remolo
Klo 17:00 Opastus näyttelyyn. kesto n. 30min
Klo 17:30-18:40 Tanssin ilta:
Senioritanssijat
Stage, tanssiesitys
DG La Fuente, samba
Zahor, itämainen tanssi
Nana Tytärniemi: nyt
Tanssi kertoo ihmisen omista arkiongelmista mitä kaikki käyvät läpi joskus ja suomalaisen ihmisen perus ajatuksesta, että pärjää yksin.

Historiallinen museo:

Meren ja joen kaupunki -perusnäyttely
Klo 10:00-21:00  Vapaa pääsy.
Klo 11:00 yleisöopastus näyttelyyn
Klo 18:00 yleisöopastus näyttelyyn

Näyttely käsittelee Kemin ja lähialueiden historiaa, meren ja joen vaikutusta alueen kulttuurin ja elinkeinojen sekä puuteollisuuden muotoutumiseen. Näyttelyssä on 10 pääteemaa ja niiden lukuisia alateemoja.
Näyttelyn arkeologia kertoo elämästä tuhansia tai satoja vuosia sitten aina kaupungin perustamiseen ja syntyyn. Puu- ja paperiteollisuus esitellään niin työläisasumisen kuin tehtaiden ja sahojen kautta aina 1800-luvulta nykypäivään. Näyttelyn ”Kauppakadulla” voit tutustua mm. poliisilaitokseen, 1950-1960-luvun kampaamoon tai väri- ja tapettikauppaan sekä palveluelinkeinoihin ja kemiläisiin henkilöihin. Lapin sota ja Kemin taistelut kertovat sodan kosketuksesta kemiläisiin. Kemijoki esitellään kulkuväylänä, uiton ja kalastuksen kautta. Meri- ja merenkulun historiaan voi tutustua satamaosiossa.
Näyttelyssä on 15 kosketusnäyttöä, joiden kautta näyttelyn teemoihin voi tutustua tarkemmin. Näyttelytekstit on suomeksi ja englanniksi, mutta QR-koodien kautta tekstit avautuvat myös ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi
Näyttelyn arkkitehtuurin on suunnitellut Kemin kaupunginteatterin lavastaja Kalle Nurminen. Perusnäyttelyn käsikirjoituksesta vastaa intendentti Helka Savikuja ja työryhmä.

OpenArt – 110 vuotta kuvataideopetusta

Klo 10:00-21:00  Vapaa pääsy.
Meri-Lapin kuvataideopettajien näyttely

Kuvataideopettajat ry. täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Se on Suomen vanhin pedagoginen aineopettajajärjestö. Yhdistyksen toiminta perustuu aktiivisten kuvataideopettajien yhteistyöhön ja vapaaehtoiseen toimintaan. Noin 750 jäsenen joukossa on opettajia peruskouluista, lukioista ja kuvataidekouluista sekä alalle opiskelevia tulevia opettajia.
Merilappilaiset kuvataideopettajat juhlistavat juhlavuotta esittelemällä teoksiaan Kemin historiallisen museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa 5.-30.10.2016.

Rosan koodi

Taiteiden yön aikana perusnäyttelyn yhteydessä pelataan Ylen ja museoliiton koordinoimaa Rosan koodi -peliä. Rosan koodi on suunnattu 7-12 vuotiaille ja siinä lapset tutustuvat ohjelmoinnin maailmaan viihteellisellä tavalla. Peliä pelataan rosankoodi.fi -sivustolla, jonne pelaajat syöttävät vihjeiden perusteella ratkaisemansa koodin.


6. Kirjaston tilat

Lehtilukusali:

Klo 10:00-14:00 Hyde Park
Klo 14:00 Eeva Holma runoja kirjasta Virsiä villiä, Kari Holma teoksen Pohjoisen kulttuurikohteet esittely
Klo 15:10 Taikuri Toom
Thaimaan Talent-showssa esiintynyt taikuri Toom.
Klo 15:30 Samuel Harjuniemi
Klo 16:00 Runokilpailun palkinnot sekä vuoden kirjastonkäyttäjän palkitseminen
Klo 18:30 Lauluryhmä Sudarushka, Venäläisiä kansanlauluja
Klo 19:00 Laulu- ja soittoryhmä Ystävyys
Klo 20:00 Viihdeorkesteri Sateenkaari

Kirjasto lastenosasto:

www.rosankoodi.fi
Klo 12:00-17:00 Lasten askartelua ja kasvomaalausta, järjestäjänä 4H
Klo 14:00 Laulava koira Elli ja lukukoira Muusa
Klo 15:00 Laulava koira Elli ja lukukoira Muusa
https://www.facebook.com/ellithesinger/
Laulava koira Elli ja lukukoira Muusa ovat Ellin lauluesityksien jälkeen lasten rapsuteltavina lastenosastolla.

Tuulenpesä:

Klo 12:00 Muovimeri, Teatteriesitys. Liput 5€. Suositusikä: yli 3 vuotiaille.

Kotiseutuosasto ja kirjaston keskiaula:

Klo 12:00 Pikashakkiturnaus
Ilmoittautuminen klo 11.00-11.45
Kivalo-opisto, 2.-3. kerros:
Klo 13:00-15:00, näytöksiä
Kaisu Hyrkäs, keramiikka, lk 210
Satu-Minna Röyttä, lankojen värjäys, lk 210
Taina Rönkkö, kuvataideopetus, lk 209
Anu Nousiainen, ikonimaalaus, lk 308
Riitta Arola, punonta ja huovutus, lk 210
Arja Karplund, mosaiikki, lk 209
Klo 16:30-18:30
Vuokko Kääriäinen, kädentaitoja, lk 210

Sauvotalo, Lastenkulttuurikeskus ja Sarjakuvakeskus


Sauvosali ja Lastenkulttuurikeskus:

Kitacon 8
1. kerros:
Klo 12:00 Aasialaisen kauneudenhoidon luento, Hannele Tervo (Pelihuone)
Luento on kevyt sukellus aiheeseen, rutiinin rakennukseen sekä tuotteisiin jotka ovat varsin suosittuja Koreassa ja Japanissa. Tule selvittämään mihin suosio perustuu ja mitkä tuotteet sinun täytyy saada!

Klo 13:00-17:00 Pelihuone
Kitaconin pelihuoneessa pääset tutustumaan pelaamisen historiaan ja mistä kaikki on saanut alkunsa. Gameberry.net:in peliyhteisö marssittaa pelihuoneeseen aimo annoksen pelien historiaa ja tarjoaa pelattavaksi legendaarisia 8- ja 16-bittisiä pelikonsoleita 80- ja 90-luvuilta. Mukana mm. Super Marion, Mega Manien, Sonicin ja Castlevanian historiaa, jotka kannattaa ehdottomasti tulla kokemaan itse!

Klo 11:00-17:00 Piirustuspiste ja työpaja
Klo 11:00-17:00 Myyntipöydät
Klo 11:00-17:00 Mangakirppis
Klo 11:00-17:00 Yhdistysten esittelypöytiä
Klo 11:00-13:00 Kuvauspiste ja cosplay -kilpailun ilmoittautuminen
Klo 15:00-17:00 Kuvauspiste

2. kerros
Klo 11:00-18:00 Taidekuja, kirppis ja kahvila
Klo 11:00 Kun Conisuunnitelmat menevät mönkään, Sipulikarkki

Oletko koskaan miettinyt, miten pahasti coni voi mennä pieleen?
Onko sinulla huonoja conimuistoja?
Nämä tarinat menevät vielä synkemmiksi
Huom! Sisältää voimakasta kielenkäyttöä

Klo 12:00 Aikatsu! – Matkalla Tähtiakatemiaan ReDux, Toni “Jefre Akemire” Jefremoff
Aikatsu! on japanilainen tytöille suunnattu piirrossarja sekä rytmipeli, jossa pääosassa on teinityttöidolikulttuuri. Tällä luennolla tullaan käsittelemään lyhykäisyydessään Aikatsun animeversiota, tuoteperhettä sekä sitä, miltä sarja näyttää aikuisen animenkatsojan silmin. Tervetuloa Aikatsu-matkalle Tähtiakatemian pikajunaan!
Huom!: Ohjelma on paranneltu versio Chibiconissa pidetystä samannimisestä ohjelmasta.

Klo 13:00 Gotta flip ’em all! Pokecrew EX
Haluatko olla kaikista parhain? Testata sinun ja Pokémoniesi taitoja? Tule siis Pokémonkorttipeliturnaukseen! Aloittelijoille, sekä kehittyneimmille pelaajille omat sarjat.
Lisäinfoa paikanpäältä n. 30min ennen turnauksen alkua

Klo 14:00 Cosplay-kilpailu, Kyuu Eturautti
Kilpailuun ilmoittautumiset kuvauspisteessä, 1. kerros, klo 11-13
Kaikille avoin cosplay-pukukilpailu, johon voi osallistua yksin tai korkeintaan kolmen hengen ryhmässä. Pukujen aiheiksi sallitaan sarjakuva, animaatio, elokuvat, tv-sarjat ja pelit kautta maailman. Tuomaristo valitsee voittajat.

Väliaikaohjelmaa, Pelimusiikkia UKemi, noin 15 min.

Klo 15:00 Cosplaydeitti ver.1.4.1a, Sipulikarkki & Tiikeripiiras
Haluatko löytää elämäsi rakkauden? Vaiko ilmainen lomamatka mielessä? Voit löytää molemmat Kitaconin cosplaydeitistä! Tule siis rohkeasti löytämään lihapullasi elämäsi spagettiin!

Klo 16:00 Cosplayn Perusteet – Nothern-Edition! Emma ”wooditus” Haapamäki & Emilia ”Rorune” Tuhkanen

Luennolla käsitellään cosplayta aina hahmon valinnasta asun tekemiseen ja sen päälle laittamiseen. Puhutaan erilaisista materiaaleista, tekniikoista ja mahdollisista vastaan tulevista ongelmista. Kerromme myös, mitä muuta cosplayhyn liittyy kuin itse asun tekeminen. Luennolla otetaan huomioon juuri pohjoisessa asuvien harrastajien näkökulma.
Luennoitsijat ovat pohjoissuomalaisia ja ovat harrastaneet cosplayta yli kymmenen vuotta.

Klo 17:00 Vahvimman moraali, Neekkis
Naruto-sarja päättyi, sankarit voittivat ja paha sai palkkansa. Vai saiko? Kovin moni fani on jäänyt miettimään, miksi niin moni pahis saa jatkaa rauhassa elämäänsä ilman rangaistusta. Luento sisältää helppotajuista moraalifilosofiaa, sekä spoilereita itse sarjasta.

Sarjakuvakeskus:

Klo 11:00-15:00 Normaali aukioloaika

Sauvotalon Auditorio:

Nuorten bändi-ilta

Klo 19:00-19:30  Bliniks
Klo 19:40-20:15  Factori Band
Klo 20:20-20:50 Malephar
Klo 21:00-21:30  Wagtails
Klo 21:40-         The Raveys


Kinopirtti

Eurooppalaisen elokuvan viikonloppu.

Lataa esite: http://www.kemi.fi/wp-content/uploads/2016/10/EuroElokuva2016.pdf

Ohjelmassa Lauantaina:

Klo 15:00 Pässit
Hrútar, K12, Ohj. Grímur Hákonarson, Islanti, 2015; Rakkautta & Anarkiaa -festivaalisuosikki ja Islannin Oscar-ehdokas.
Liput 9€.

Klo 18:00 Kuun metsän Kaisa
ohj. Katja Gauriloff, Suomi, 2016. Ohjaaja vierailee elokuvan ensi-illassa Kemin KinoPirtillä.
Liput 9€.


Yöelämä ravintoloissa

Chillout klo 22:30 Tyrskyvalli

Cafe Bar Ankkuri klo 23:00 James Brown & the Hetfields

Ravintola Ramona klo 24:00 Yeti

Taiteiden yön ohjelman kellonajoittain järjestettynä löydät täältä: http://www.kemi.fi/palvelut/kulttuuripalvelut/taiteidenyo/taiteiden-yon-ohjelma-ajan-mukaan/

Suomen kuumin naisartisti Evelina Kemin ilmaiskonsertissa

12.7.2018
Osana Easy Living in Kemi -tapahtumakokonaisuutta järjestettävä nuorten musiikkitapahtuma Summer Pop Up tuo Kemiin tämänhetken kuumimman naisartistin Evelinan.

Summer Pop Up -konsertti järjestetään Täiköntorilla torstaina 19.7. Tapahtuman portit avataan klo 16 ja päivän aloittavat paikalliset nuorisoyhtyeet. Konserttiin on vapaa pääsy.


Laulaja ja lauluntekijä Evelina on tehnyt lyhyessä ajassa läpimurtonsa maamme artistien kärkikastiin. Evelinan musiikki on sekoitus urbaania poppia, r`n`b:tä sekä hiphoppia. Musiikin lisäksi Evelina on myös tullut tunnetuksi muoti-ikonina sekä nuorien esikuvana, joka rikkoo rohkeasti rajoja.

Evelina tuli suuren yleisön tietoisuuteen Mikael Gabrielin kanssa tekemällä hitillään Honey, jota on streamattu Spotifyssä jo yli 14 miljoonaa kertaa. Lisäksi hitit Tornado, Kylmii Väreitä sekä Sushi ovat soineet ahkerasti radiotaajuuksilla. Yhteensä Evelinan kappaleita on streamattu lähes 100 miljoonaa kertaa.

Evelina oli myös ensimmäinen artisti, jonka debyyttialbumi (24K, 2016) streamasi platinaa ennen julkaisua. Evelina palkittiin myös vuoden 2018 Emma-gaalassa vuoden naissolistina. Omien kappaleiden lisäksi Evelina on ollut feattina JVG:n, Asteen & Brädin kappaleilla. Lisäksi hän vieraili Robinin Yhdessä -albumilla kappaleella Kultakehykset.


Joulukuussa 2015 julkaistu Honey oli Evelinan kakkossingle. Vuonna 1995 syntyneen nuoren naisen ensisingle oli toukokuussa 2015 ilmestynyt Vuoristorataa / Rakkaudesta lajiin. Nopeaan julkaisutahtiin viehättyneen Evelinan kolmossingle Sireenit näki päivänvalon maaliskuussa 2016 ja nelossinkku Sushi saman vuoden kesäkuussa. Syyskuussa 2016 ilmestyneen viidennen singlen Ei filtterii jälkeen oli debyyttialbumin 24K julkaisun vuoro.

Singlejulkaisut jatkuivat keväällä 2017, kun julkaistiin kesän hittibiisi Kylmii väreitä. Syyskuun ensimmäisenä päivänä 2017 ilmestyi Tornado ja marraskuun 15. päivänä Katri Helena. Tuorein single Sun vika ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa 2018.


Lokakuussa 2015 YleX ja Rumba-lehti valitsivat Evelinan Tulevaisuuden tusina -listalleen. Hän oli syksyllä 2016 mukana Tähdet, tähdet -ohjelman kolmannella tuotantokaudella.  Kemiin hän saapuu lähes suoraan Vain elämää -sarjan syksyllä esitettävän yhdeksännen tuotantokauden kuvauksista Hirvensalmelta.

Summer Pop Up -konsertin järjestävät nuorten työpaja Kemi Factori ja Kemin kaupungin nuorisotyö.

Jenni Vartiainen syyskuussa Tornioon

23.5.2018
Club Teatrian syyskausi käynnistyy huippuvierailulla. Lauantaina 29.9. Torniossa nähdään pitkästä aikaa ihastuttava Jenni Vartiainen. Odotettavissa on sekä tunnelmallinen että mukaansatempaava keikkaelämys, johon ennakkolippujen myynti käynnistyy heti tänään.

Edellisen kerran Jenni Vartiainen on vieraillut Torniossa Umpitunnelissa vuonna 2011 ja Twin City -festivaaleilla 2014. Sen jälkeen jälkeen Vartiaisen uraan on mahtunut paljon; keikkoja, hittibiisejä sekä tv-esiintymisiä. Vartiainen on kiistatta 2000-luvun menestynein suomalainen naisartisti.


Vartiaisen levyjä on myyty yli 300 000 kappaletta ja hän on voittanut urallaan yhdeksän Emma -palkintoa. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa Ihmisten edessä julkaistiin syksyllä 2007. Kappaleet Tunnoton, Ihmisten edessä, Toinen ja Mustaa kahvia soivat kaikkialla. Albumi myi yli 65 000 kappaletta ja sille kertyi huikeat 36 listaviikkoa.

Vuonna 2010 julkaistua Seili -albumia, joka sisältää mm. kappaleet En haluu kuolla tänä yönä, Nettiin, Missä muruseni on ja Duran Duran) on myyty yli 145 000 kappaletta ja se oli Suomen virallisella listalla 65 viikkoa, josta 58 viikkoa 10 kärjen joukossa. Jenni kahmi ennätykselliset seitsemän Emma -pystiä vuonna 2011.


Vartiaisen lokakuussa 2013 julkaistulta Terra-albumilta ovat nousseet radioiden listaykköseksi kappaleet Junat ja naiset, Selvästi päihtynyt, Suru on kunniavieras, Eden ja tuoreimpana Minä sinua vaan.  Terra-albumi on myynyt tuplaplatinaa.

Vuonna 2017 Vartiainen oli mukana Vain Elämää Allstars -kokoonpanossa ja hurmasi yleisön upeilla versioillaan muun muassa Cheekin Keinu- ja Kaija Koon Sydän vähän kallellaan – kappaleista. Loppuvuodesta 2017 Jenni julkaisi myös uutta omaa musiikkia. Turvasana -single on kerännyt Spotifyssa kuuntelukertoja jo melkein 5 miljoonaa, kun taas Se oikea hipoo neljää miljoonaa kuuntelukertaa. Uusin singleistä, Väärään suuntaan, julkaistiin vuoden 2018 alussa.


Tornion Club Teatrian syyskauden ohjelmistosta on lisäksi jo julkistettu legendaarisen Pelle Miljoona Oy:n paluukeikka 24. marraskuuta. Mestaan on tulossa muitakin mielenkiintoisia artisteja, joita julkistetaan lähiaikoina.

Syysohjelmistoon sisältyy mahdollisesti myös Lapparin Syke -tapahtuma, joka järjestettiin ensimmäisen kerran viime vuoden heinäkuussa. Tuolloin esiintyjinä olivat Tuohimaa, Viikate, Battle Beast, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus sekä Erkka Korhosen bändi solisteinaan Marco Hietala, JP Leppäluoto ja Timo Kotipelto.

Keikkainfo:

Aartisti: Jenni Vartiainen
Paikka: Club Teatria, Tornio
Aika: 29.9.2018
Ennakkolippu: 29 €
Ovilippu: 35 €
Ovet avataan klo 20
Showtime klo 21
(oikeudet aikataulumuutoksiin pidätetään)

Juuri ensisinglensä Face to Face julkaissut Ramina Vaara konsertoi tänään Ylitorniolla

16.5.2018
Huhtikuun lopulla ensimmäisen singlensä julkaissut torniolainen Ramina Vaara konsertoi tänään keskiviikkona Ylitornion kunnan auditoriossa Ylitornion kulttuuritoimen ja tapahtumapalvelu LumoAavan järjestämässä konsertissa, joka alkaa klo 18.30.

Monipuolisena laulajana tunnetun Vaaran debyyttisingle on nimeltään Face to Face. Vaara on säveltänyt kappaleen yhdessä musiikkialan kovana ammattilaisena tunnetun Kime Klemettisen kanssa. Martti Minkkisen tekemä sanoitus kertoo tämän päivän sosiaalisesta mediasta ja siitä, miten ihmisten välinen aito kohtaaminen on vähentynyt. Kappaleen sanoma on, että jokainen tarvitsee oman hyvinvointinsa vuoksi oikeaa, läsnäolevaa ihmistä.
 
Singlellä kappaleesta on sekä suomen- että englanninkieliset versiot. Single on äänitetty Kime Klemettisen Greatsounds -studiolla. Klemettinen vastaa myös sovituksista ja tuotannosta.


Vuonna 1983 Ruotsin Skellefteåssa syntynyt Ramina Vaara muutti Suomeen, isovanhempiensa kotimaahan vuonna 2003. Nykyään hän asuu Kaakamossa, jossa hänellä on ollut otollinen ja kannustava ilmapiiri kehittää musiikillista osaamistaan. Työuraa Vaara on on tehnyt muissa ammateissa, mutta musiikki on ollut aina hänellä lähellä sydäntä ja vähän enemmänkin.

Viime vuonna hän päätti totella sydämensä ääntä ja panostaa tosissaan musiikkiin. Vaara osallistui 2017 Voice of Finland -kilpailuun ja eteni battle -vaiheeseen saakka. Viime kesän Tangomarkkinoilla hän sijoittui kahdeksan parhaan joukkoon. Viime syksynä hän aloitti lisäksi opinnot Pop & jazzkonservatorio Lappiassa pääaineenaan laulu pääaineenaan. Opiskelun ohella hän tekee myös laulukeikkoja.

Ramina Vaaran pehmeä laulusoundin sopii monenlaiseen musiikkiin ja niinpä hänen musiikkimakunsakin on varsin monipuolinen. Rakkaus suomalaiseen iskelmämusiikkiin on lapsuuden perheen peruja ja toisaalta halu tulkita iloisia duuribiisejä, kuten esimerkiksi Abbaa tai englanninkielistä soul ja rn´b-musiikkia on Ruotsissa asumisen aikaansaannosta.


Vaara tulkitsee mielellään covereita, mutta oman musiikin tekeminen on osa hänen nykyistä musiikin täyttämää maailmaansa. Hän on julkaissut laulamiaan coverkappaleita runsaasti Youtube -palvelussa. Sieltä löytyy mmm. Lady Gagaa, Queenia, Stingiä, Mariah Careytä, Amy Winehousea, mutta myös Yötä, Haloo Helsinkiä ja Paula Koivuniemeä. Lisäosoituksena monipuolisuudesta voi mainita metalliversion House of the rising sun -klassikosta.

Face to Face ei ole itse asiassa enää ainoa Ramina Vaaran levyttämä kappale, sillä Ammattiopisto Lappian lauluntekijäkurssinjuuri valmistuneelta Sanat ja sävel -albumilta löytyy Vaaran tulkitsema laulu Eteenpäin, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Nina Oikarinen ja sovittanut kurssin vetäjä Arto Kiimalainen.


Esiintymisiä Ramina Vaaralla on takanaan vielä melko niukasti. Ensimmäinen julkinen esiintymisen seurakunnan tilaisuuksien jälkeen oli tammikuussa 2017 Voice of Finlandin Ääni ratkaisee -jaksossa. Vaaran tulkinta Sani Pattyn Via Dolorosa -kappaleesta sai Michael Monroen ja Olli Lindholmin kääntämään tuolinsa ja hetken harkinnan jälkeen Vaara liittyi Lindholmin tiimiin.

Ramina Vaaran konsertti Lauluja elämästä ke 16.5.2018 klo 18.30 Ylitornion kunnan auditoriossa. Liput 10 euroa, johon sisältyy pullakahvit väliajalla.

Tornion Musiikkitalolla tapahtuu jälleen

Tänään Lappian lauluntekijäkoulutuksen uusien laulujen ilta, huomenna Abbaa ja 17.5. soi S & MMMY

8.5.2018
Ammattiopisto Lappian vuoden kestänyt lauluntekijäkurssi lähestyy päätöstään ja tänään on ohjelmassa yksi kurssin kohokohdista. Talven aikana ahkeroineet lauluntekijät päästävät osan talvena aikana syntyneistä uusista lauluisaan maailmalle ja yleisön kuultavaksi.

Tornion musiikkitalolla tänään tiistaina klo 19-20 pidettävästä konsertista on luvassa lämminhenkinen tuokio uuden musiikin parissa. Konserttiin, jossa kuullaan siis vain uusia lauluja, on vapaa pääsy.

Arto Kiimalaisen vetämällä kurssilla opiskelijoita biisinikkaroinnin maailmaan ovat opasteneet muiden muassa Eija Hinkkala, Antti Kleemola, Kari Haapala, Mikko Tamminen ja Tuija Rantalainen.

Lauluntekijöiden lisäksi lavalle nousee Pop & Jazz Konservatorio Lappian opiskelijoista muodostettu taustayhtye sekä laulajia.

Keskiviikkona Abba replay

Keskiviikkona 9.5. pop & jazz -konservatorion muusikot esittävät yleisön pyynnöstä uudelleen livenä supersuositut Abba-hitit. Runsas kuukausi sitten huhtikuussa pidetty ensimmäinen konsertti oli niin suosittu, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet sisälle Tornion musiikkitalon konserttisaliin.

Abbaa tulkitsevat Mari-Ella Laukkanen – koskettimet, Jarmo Jakkila – kitara, Julia Lamminen – basso, Jani Kenttä – rummut, Anniina Hietanen – laulu, Heidi Inget – laulu, Tero Kemppainen – laulu ja Sanni Inget – laulu.

Luvassa on kaikille tuttuja Abba -klassikoita, sekä nopeampia että hitaampia. Konsertti alkaa poikkeuksellisesti klo 20 ja siihen on vapaa pääsy.

17.5. suomirockin vuoro

Kevään viimeisessä opinnäytekonsertissa APUA APUA! soittaa Sallan ja Miron Matka Maailman Ympäri -yhtyeen mukaansatempaavaa musiikkia.

Sallan ja Miron matka maailman ympäri oli Salla-Marja Hätisen ja Miro Palokallion keväällä 2011 perustama helsinkiläinen popyhtye, joka lopetti toimintansa jo vuoden 2015 joulukuussa. Yhtye ehti lyhyen olemassaolonsa aikana julkaista kaksi albumia, yhden EP:n ja kahdeksan singleä.

Yhtyeen sinkkubiisit ovat Älä tartu mun siipiini (2012), Tarinoita (2013), Palataan asiaan (2013), Peili feat. Mira Luoti (2014), Mitä ikinä haluat (2014), Talvi (2015, Apua, Apua (2015) ja Rakastat mua paremmin (2015). EP Ääriviivat ilmestyi 2012, albumi Tarinoita 2014 ja <3 elokuussa 2015.

Viime vuonna yhtyeessä vaikuttaneet veljekset Miro ja Aarni Palokallio perustivat uuden Matka maailman ympäri -yhtyeen, joka on julkaissut singlen Ei mikään palaa ennalleen.

Torniossa S & MMMY -yhtyeen suomirokkia tulkitsevat Kaisa Nissi - laulu, Essi Korpi - koskettimet, viulu, Tuomas Kytölä & Roope Valtonen - kitarat, Riinamaria Koivumies - basso sekä Jani Kenttä - rummut.

Konsertti alkaa Tornion Musiikkitalolla keskiviikkona 17.5. klo 19 ja siihen on tuttuun tapaan vapaa pääsy.

Tarjolla tänään: Iggyn bileet ja paljon muuta

Free Ride soittaa tänä iltana Kaakamon Napakympissä.

Tänä iltana Meri-Lapissa livemusiikista ei ole todellakaan pulaa.

21.4.2018
Tänä iltana
Meri-Lapissa ei ole pulaa livemusiikista, vaan päinvastoin. Valinnanvaraa on varsin runsaasti.Tässä illam menovinkit.

Aloitetaan Kemistä. Klo 21 Yökerho Ramonassa starttaavat Iggyn bileet, jotka järjestetään viime vuoden marraskuussa menehtyneen Joni ”Iggy” Ryynäsen muistolle. Hyväntekeväisyysillan tuotto menee Jonin poikien hyväksi.
– Iggy oli rakastettu ravintoloitsija, loistavan keikkapaikan omistaja, hyvä isä ja kaikkien ystävä, kertoo tapahtuman järjestelyissä tiiviisti mukana ollut Piia Emilia Palosaari.
Iggyn bileiden esiintyjäkaarti on laaja. Mukana ovat Time Killers, The Jarnos, Ne Taatelit, Rossipohja, Sextetti sekä Paperitähdet.
TimeKillers on keminmaalainen punkrock-yhtye, The Jarnos kemiläinen rautalankaa ja rockia soittava bändi, Ne Taatelit suomirockia soittava pumppu, Rossipohja puolestaan tarjoilee kotimaista poprockiskelmää eri muodoissaan, Sextetti on show- ja lauluryhmä, jonka antiin lukeutuu hyvän musiikin lisäksi roimasta huumoria – jopa hiukan pikkutuhmaakin ja Paperitähtien repertoaariin kuuluvat suomirockin helmet, aarteet ja tutut hitit.

Klo 22 aloittaa oman settinsä Oluthuone Kukossa ensivierailullaan Kemissä oleva Samoaja (soolo), joka on kotimainen indiefolk-artisti, jonka äänimaisemassa on vaikutteita amerikkalaisesta gospel- ja texas-country-musiikista pitäen samalla lujasti kiinni pohjoisista juuristaan. Samoaja julkaisi debyyttialbuminsa Landscapes marraskuussa 2017.

Ja lisää vaihtoehtoja tarjoaa klo 23 Ankkurissa lauteille nouseva Saverio Maccne & Double Ace -yhtye. Luvassa on jälleen kerran tuhti annos sähköistä, antaumuksella soitettua bluesrockia.

Myös Torniossa riittää vaihtoehtoja. Kaakamon Napakympin lava on viritelty illaksi Free Ride -yhtyeelle, jonka tuhti rättäränttärock menee syvälle sieluun, sydämeen ja jalan alle. Tapani Ollosen johtaman torniolaisen powertrion ote ei jätä kylmäksi ketään.

Club Teatrialla on tänään vuorossa eilen Elvis-spektaakkelin jatkoksi täysin toisenlainen ilta, urbaanille ja elektroniselle tanssimusiikille pyhitetty Digital Horizon vol. 1 -tapahtuma. Esiintyjinä ovat Darude, Timothy Night ja Bliniks.
Dj ja säveltäjä Daruden tunnetuin kappale Sandstorm oli vuonna 2000 valtava menestys koko Euroopassa. Yksistään YouTubessa kappaletta on kuunneltu huikeat yli 98 miljoonaa kertaa. Timothy Night on kokenut oululainen dj - tuottaja, ja tunnettu erityisesti energisen housemusiikin soittajana. Bliniks alias Olli Saarenpää on puolestaan nouseva kemiläinen dubstep-tuottaja, joka on tunnettu dubstepin ja drum & bass-soundin miksaamisesta melodisen metallin kanssa. Hän on mm. tuottanut virallisen remixin ruotsalaisen popmetal yhtye Amaranthen Maximize -biisistä. Bliniks on keikkaillut jo mm. Japanissa, Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa ja Kemin Satama Open Airissa.

Park Hotel Torniossa viihdykettä tarjoilee bilebändi O´Jess. Park Hotel, Tornio. Kyseessä on pitkän linjan coverbändi, joka aloitti keikkailunsa vuonna 2002 ja omaa yli 1000 keikan kokemuksen.

Tanssimusiikin ystävillekin riittää valinnanvaraa. Juha Alvari & Crystal tanssittavat Kuivaniemen Merihelmessä klo 21 alkaen. Laren baarissa Arpelassa klo 21 alkaen tanssimusiikista vastaa puolestaan Sari Koivikko & Kuunhopea. Tanssiyhtye Sarmas puolestaan aloittaa iltapuhteensa Veitsiluodon työväentalolla Kemissä jo klo 20.

 

Kuuntele ja katso tästä pieni näyte Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandin All My Loving -kappaleesta.

Kaksi tuntia Beatlesia - livenä torstaina Torniossa

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ravintola Pikku Berliinin lavalla 12. huhtikuuta lämmittelykeikallaan.
Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Tuomas Julkun opinnäytekonsertti tarjoaa aimo annoksen nostelgiaa - niin musiikillisesti kuin visuaalisestikin.
 
17.4.2018
Torstaina on - jälleen kerran - tarjolla varsin ainutlaatuinen konsertti Tornion musiikkitalolla, joka täyttyy legendaarisen Beatles -yhtyeen musiikilla kun Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band ottaa lavan haltuunsa.

Multitalentti Tuomas Julkun opinnäytekonsertti on lisäksi puolet pidempi kuin opinnäytekonsertit yleensä. Luvassa on siis Beatles -musiikkia kahden setin ja väliaikoineen  kahden tunnin verran.
- Paljon lyhyempää settiä ei voitu rakentaa, sillä jo nyt konsertista jää pois paljon olennaisiakin Beatles -kappaleita, Julku perustelee. Kahteen settiin mahtuu noin 30 biisiä, joista hittejä on liki jokainen. Konsertti käsittelee yhtyeen tuotantoa sen alkuvaiheista viimeisiin levytyksiin saakka.
Julku päätyi huipentamaan kaksivuotisen opiskelunsa Tornion pop & jazz-konservatoriossa Beatles -teemalla monestakin syystä, vaikka mietti teemaksi myös Rolling Stonesia ja Dire Straitsia.
- Onhan Beatles kaikkien aikojen merkittävin bändi, joka on vaikuttanut rockmusiikkiin enemmän kuin yksikään muu bändi.  Kai mua kiehtoo se, mitä ne on saaneet aikaan, luoneet omana aikaan niin paljon uutta, mitä ei aiemmin  oltu nähty ja koettu massahysterioineen, Julku pohdiskelee.


Vuonna 1960 perustettu ja kymmenen vuotta myöhemmin hajonneen Beatles-yhtyeen mukana ns. suuret ikäluokat kasvoivat aikuisuuteen. Bändi oli ensimmäinen joka yhdisti rock- ja popelementit toisiinsa ja oli tavallaan myös kaikkien aikojen ensimmäinen poikabändi, jota rakastettiin, jos kohta inhottiinkin, varsinkin vanhempien ikäluokkien toimesta. Varsinkin yhtyeen aiheuttamaa hysteriaa ja pitkätukka-lookia paheksuttiin.

Beatlesin ura voidaan jakaa kahteen osaan, jee jee -aikakauteen ja psykedeeliseen, kokeellisempaan aikakauteen. Yhtyeen edustamia tyylisuuntia nykyisten määritelmien mukaan olivat ainakin poprock, rock´n roll, merseybeat, folkrock ja psykedeelinen rock.
- Itse olen kuunnellut Beatlesia pikkupojasta saakka. Siitä voi osaltaan "syyttää" isosiskoani, joka fanitti bändiä, vuonna 1995 syntynyt Julku kertoo. Hän muistelee, että ensimmäinen kuulemansa Beatles-biisi taisi olla Ob-La-Di, Ob-La-Da.
- Aika paljon Beatlesin vaikutuksesta kertoo sekin, että me kaikki neljä olemme syntyneet pitkälti yli 20 vuotta bändin hajoamisen jälkeen ja tässä sitä ollaan, Julku naurahtaa.


Julkua ei voi syyttää myöskään uskalluksen puutteesta. Konservatorion keskeisiin opettajiin lukeutuva Tuomas Lampela tunnetaan nimittäin yhtenä seutukunnan kovimmista Beatles-faneista. Julku kuitenkin vakuuttaa, ettei Lampelalla ollut osaa eikä arpaa teeman valinnassa.
- Asia on pikemminkin päinvastoin. On ollut todella kuumottavaa, kun Tuomas on ollut paikalla treeneissä. Jännitti paljon enemmän kuin keikoilla, Julku naurahtaa.

Paremmin kitaristina tunnetuksi tullut Julku soittaa konsertissa bassoa. Kitarassa on Tero Kemppainen, toisessa kitarassa Sami Köngäs ja rummuissa Tomi Raikaslehto. Beatlesin tapaan kaikki myös laulavat. Konsertti tulee olemaan myös visuaalinen kokemus, sillä nelikko pukeutuu kuin Beatles ja niin asusteet kuin kuontalokin tulee muuttumaan eri Beatles-aikakausien mukaan. Lisäksi mukana on projisointeja.

Köngäs painottaa, ettei kuitenkaan kyse ole pelkästä nostalgiasta, vaan myös siitä, että Beatles vaikuttaa edelleen lähes kaiken populaarimusiikin taustalla.
- Myös meitä nuorempi sukupolvi kuuntelee Beatlesia. Sen kertovat pelkät numerotkin sen jälkeen kun Beatlesin musiikki tuotiin suoratoistopalveluihin.
Köngäs tietää mistä puhuu.
Beatlesin musiikki tuli esimerkiksi Spotify -palveluun vasta jouluaattona 2015. Sen jälkeen ensimmäisen sadan päivän aikana yhtye sai 6,5 miljoonaa kuukausittaista kuuntelijaa, joista 67 prosenttia oli alle 35 -vuotiaita. Reilussa kolmessa kuukaudessa Beatlesin musiikkia lisättiin yli 4,2 miljoonalle soittolistalle. Sadan ensimmäisen päivän yhteenlaskettu kuunteluaika oli ajallisesti 2793 vuotta.

Kemppaisen mukaan Beatles -kappaleet eivät ole niin helppoja soittaa kuin moni helposti kuvittelee.
- Kaiken sen jee jee -osaston sisällä on paljon pieniä juttuja. Eikä yhtyeen harrastama stemmalaulukaan niitä helpoimmin omaksuttavia juttuja ole.

Torstain konsertissa Beatles -musiikkia kuullaan laajalla skaalalla koko yhtyeen historian ajalta kaikki tyylilajit huoimioiden. Yhtye soitti 13 biisiä sisältäneen lämmittelykeikan Pikku Berliinin jameissa keskiviikkona 11.4. ja tuolloin kuultiin nämä kappaleet: 1) I Saw Her Standing There, 2) Please, Please Me, 3) I Want To Hold Your Hand, 4) Sgt.  Pepper's Lonely Hearts Club Band, 5) With A Little Help From My Friends, 6) Lucy In The Sky With Diamonds, 7) Back In The U.S.S.R., 8) She Loves You, 9) I Feel Fine, 10) If I Fell, 11) A Hard Days Night, 12)  Sgt.  Pepper's Lonely Hearts Club Band (reprise), 13) Twist And Shout.


Rokkineuvos suosittelee konserttia vahvasti. Mutta ellei pääse paikalle, niin bändin Beatles-setin - joskin lyhennettynä ja ilman kaikkia visuaalisia efektejä - voi kokea myös lauantaina 28.4. Kemin ChilloutIssa, jonne on viiden euron pääsymaksu.

Sgt.  Pepper's Lonely Hearts Club Band plays Beatles torstaina 19.4. klo 19-21 Tornion musiikkitalolla. Konsertissa on väliaika. Konserttiin on vapaa pääsy.

Konservatorion opinnäytekonsertit jatkuvat tänään

* The Super Freak Family Band tarjoaa girlpoweria Nina Hagenista Jess and the Ancient Onesiin saakka.

* Torstaina luvassa täyslaidallinen Abbaa.

3.4.2018
Pop & Jazz-konservatorio Lappian opinnäytekonsertit jatkuvat tänään, kun Anniina Hietasen johtama The Super Freak Family Band kutsuu mukaan musiikilliselle sukellusretkelle girlpowerin pimeälle puolelle.

Hietasen opinnäytekonsertissa nostetaan esille niin vanhat kuin uudemmatkin naislaulajat rock-musiikin saralta aina 60-luvulta tähän päivään Nina Hagenista suomalaiseen Jess and the Ancient Onesiin saakka. Luvassa on kaikkien tuntemien hittikappaleiden lisäksi laaja kirjo jo unholaan painuneita raskaamman musiikin helmiä.

Klo 19 alkavan noin 45 minuutin konserttipläjäyksen tarjoavat Anniina Hietanen (laulu), Milla Kinnunen (koskettimet, taustalaulu), Tuomas Julku (kitara, taustalaulu), Tuomas Kytölä (kitara, taustalaulu), Matti Väätäjä (basso) sekä Julius Rantala (rummut)
Konserttiin on vapaa pääsy.


Torstaina vuorossa Abbaa

Seuraava konservatorion opinnäytekonsertti pidetään jo tämän viikon torstaina 5.4., jolloin luvassa on salintäydeltä tarunhohtoisen Abban musiikkia Gimme! -kokoonpanon tarjoilemana.
Abba - The Greatest Hits -konsertissa kuullaan kappaleita, jotka ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenten läpi tähän päivään asti. Nopeatempoisten klassikoiden sekaan mahtuu myös rauhallisempaa tuotantoa.

Gimme! -yhtyeessä soittavat Mari-Ella Laukkanen (koskettimet), Jarmo Jakkila (kitara), Julia Lamminen (basso), Jani Kenttä (rummut), Anniina Hietanen (laulu), Heidi Inget (laulu), Tero Kemppainen (laulu) ja Sanni Inget (laulu).

Konsertti alkaa kello 19 ja sinne on vapaa pääsy tuttuun tapaan.

Muut tulevat opinnäytekonsertit

To 12.4. Yöntoive plays Nightwish
To 19.4. Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Plays The Beatles
Ti 24.4. A Head Full Of Dreams: Tribute To Coldplay

 
 

Tarjolla tänään: The Botherers Torniossa

1.4.2018
Joulun alla psykedeelisellä surf-levyllään Krautalanka yllättänyt The Botherers, joka aiemmin tunnettiin nimellä Sweat Shop Boys, saapuu ensimmäistä kertaa Tornioon. Riku Rousun liidaama oululaisyhtye versioi toisella albumillaan mystistä surf-yhtye The Spermersiä, joka tahkosi hetken jossain Kauko-Idän kaukaisella 60-luvulla.

Yhtyeen mukaan Krautalanka sisältää USA:n surfmusaa, Mexico Cityn taikakatupölyä ja vanhan ajan Japanian samuraihamuamista kotimaisesta sähköisen psykedeelisestä rautalangasta väännettynä.

Illan toinen bändi, Rousun uusin viritelmä Money & Gravy on tiedotteen mukaan kuuma rhythm'n' sauce-uutuus, joka sisältää rumpuremuamista ja dyngääviä kitaroita, liukasta slidea ja nykivää jarruhumppaa eli kovaa ajoa ja herkkää tunnelmointia bluesin ja kantrin parissa.

Showtime on klo 22 ja lippu maksaa kokonaiset 5 euroa.


Riku Rousu on torniolaislähtöinen muusikko, jonka sanotaan romuttavan bändejä useammin kuin tavikset vaihtavat housujaan. Mies nousi rokkipiirien tietoisuuteen mainion Moses Hazy -pumpun myötä. Moses Hazy levytti vuosina 2004-2007 kaksi albumia, kaksi ep:tä ja yhden sinkun.

Sittemmin mies on tehnyt monisäikeistä ja omaleimaista matkaansa musiikin syövereissä yhtyeissä Ruotomieli ja Blood Sausage Boys ennen nykyisiä kokoonpanojaan The Botherers ja sen elektroriiviörockia edustavaa sisaryhtyetään The God Botherers.

Urallaan Rousu on ehtinyt mukaan myös kahteen elokuvaan, Kahlekuningas (2002) ja Miss Farkku-Suomi (2012), molemmissa luontevasti bändisoittajan roolissa.


The Botherers julkaisi debyyttialbuminsa The 1st Shards viime vuoden maaliskuussa ja Krautalanka-albumin vuoro oli viime marraskuussa. Ja lisää on tulossa. 23. maaliskuuta ilmestyi tuplasingle Message / Bad Cps II, joka tarjoilee ensimakua tulevasta Urban Schizophrenia -albumista.

Krautalanka -levyn kappaleen WwwW musiikkivideo on katsottu Youtube-palvelussa jo yli 213 000 kertaa, joten kiinnostusta yhtyettä kohtaan on ollut. Kaikkiaan yhtye on värkännyt tusinan verran musiikkivideoita omalle Youtube-kanavalleen.


Myös viime vuoden keväällä perustettu The God Brotherers on  sekin ehtinyt sinkoilemaan jos jonnekkin. Sen ensimmäinen julkaisu, livevideo Video Games & Heroin - Barely julkaistiin vain muutama viikko yhtyeen perustamisen jälkeen ja eka keikkakin soitettiin samaan syssyyn.

Video poiki välittömästi keikan Kallio Block Partyjen jatkoille Kulttuuritalolle, ja tilausesityksen Oulun Musiikkivideofestivaalien Pumpeligaalaan, josta porukka bongattiinkin 45 Specialin synttäreiden kautta ensi kesän Ilmiö Festivaalin Teknoluolaan.

The God Brotherers -trion musiikissa läjä syntikoita kohtaa syntisessä sopassa rouhean kitaran, efektoidun laulun ja esimerkiksi huuliharpun, luoden ajattoman soundin, joka seikkailee jossain juurimusan ja useiden elektron alalajien parissa. Myös visuaalinen puoli on tärkeä ja mukana kulkeekin usein esimerkiksi Liquid Space Dreamsin perustaja Jani Pitkänen, sekä vaihtuvat performanssitaiteilijat. Yhtyeen ensimmäinen virallisempi julkaisu, yli 7-minuuttinen single Codeine Blues on sekin jo maailmalla.

 

Kuuntele tästä The Crossfyre -yhtyeen versio Golden Earring -yhtyeen Twilight Zone -kappaleesta, joka löytyy myös yhtyeen vuonna 2016 ilmestyneeltä No Limits -albumilta.

The Crossfyre - eteläisin bändi pohjoisesta - tänään Tervolassa

The Crossfyre.

Livemusiikkia tänään myös Kemissä, Torniossa ja Haaparannalla, Keminmaan Käpylän Ysäribileet melkein loppuunmyyty.


17.3.2018
Tänään lauantaina livemusiikkia on Meri-Lapin alueella tarjolla Kemissä, Torniossa, Tervolassa ja Haaparannalla. Kemissä toisen illan putkeen meininkiä tarjoilee Jauhola & Hillervo Duo  Ankkurissa klo 23 alkaen ja Tornion Kerhoravintolassa on myös luvassa mielenkiintoinen ilta klo 21 alkaen Kaarle Viikatteen ja Jukka Takalon seurassa. Haaparannan Kansantalolla on puolestaan perinteiset tanssit, vauhdittajana Sami Keskitalo ja Toni Jaatinen Band klo 21 alkaen.

Hienoa on myös se, että Keminmaan Motelli Käpylässä klo 23 alkava Ysäri-lta on käytännössä loppuunmyyty. Ovelta myydään illan viimeiset 20 lippua.


Pisteenä iin päälle, Rokkineuvos poimii illan tarjonnasta tarkempaan esittelyyn Tervolan Biker Weekend -tapahtumassa illalla - päivän porojeluiden ja tupen SM-cupin jälkeen esiintyvän The Crossfyre -yhtyeen, joka on ehdottomasti tutustumisen arvoinen bändi.

Yhtyeellä on kaksi kotipaikkaa, Yhdysvaltain Floridan osavaltiossa sijaitseva Lake Worth sekä kotoinen Porvoo. Tyylilajeikseen yhtye mainitsee rockin, bluesin ja southern rockin.
Bändin repertoaariin lukeutuvat omien biisien lisäksi monille tutut ZZ Top, George Thorogood ja The Destroyers, John Kay & Steppenwolf, Johnny Winter, mutta myös harvemmin coveroidut, ja Rokkineuvoksen mielestä aliarvostetut yhtyeet kuten Golden Earring, Blackfoot, Molly Hatchet ja Foghat, muiden muassa.


Suomeen The Crossfyre muutti vuosituhannen vaihteessa. Alunperin yhtye perusettiin Floridassa vuonna 1991 Floridassa, perustajinaan yhä bändissä vaikuttavat kitaristi Jay Jay Asikainen ja rumpali Danny Cross. Yhtyeen muut jäsenet ovat vokalisti Michael (Starbuck) Majalahti, basisti Rude Rothsten, kitaristi Jaakko Kinnari ja kosketinsoittaja Jari Ravaska.

Kanadan kapinallisena tunnettu Majalahti on toiminut muusikkona ja lauluntekijänä vuodesta 1999. Hänen ensimmäinen yhtyeensä oli powermetallia soittanut Hallowed, josta siirtyi vielä raskaampaa musiikkia soittaneeseen Stoner Kingsiin. Crossfyreen myös kolminkertaisena näytöspaini wrestlingin Euroopan mestarina tunnettu mies liittyi vuonna 2010. Monipuolinen Majalahti toimii myös kuvittajana ja graafisena taiteilijana, jonka kätten jälkiä on muun muassa Hevisauruksen grafiikassa. Tulkintatapaansa hän on ottanut vaikutteita Vince Neililtä, James Hetfieldiltä, Billy Idolilta ja Axl Roselta.


Hyvinkäällä vuonna 1999 syntynyt basisti Rude Rothsten aloitti kitaransoiton 16-vuotiaana ja siirtyi bassonvarteen jo 90-luvulla. Hänen tärkein musiikillinen esikuvansa on Black Sabbathin Geezer Butler ja suosikkibändeihinsä lukeutuvat Black Sabbath, Jimmy Hendrix, Kyuss ja Led Zeppelin. Miehen aiepia bändejä ovat Lost Madison, Distance, Whipping Post, Hammerhed ja Stoner Kings.

Vuonna 1964 syntyneen Jaakko Kinnarin taustalta löytyvät yhtyeet Kanuuna, Problems ja The Daltons. Vuonna 2011 Crossfyreen liittynyt kitaristi on soittanut myös Idols-tähti Kristian Meurmanin yhtyeessä. Hän toimii nykyään yhtyeen pääasiallisena kitaristina, sillä yhä Floridassa asuva Jay Jay Asikainen soittaa enää vain satunnaisesti yhtyeen riveissä. Jeff Beckiä ja Jimi Hendrixiä idoleinaan pitävän miehen soittopelinä on vuoden 1965 Stratocaster.


Porukan kuopus, vuonna 1977 syntyneellä Jari Ravaskalla on monipuolinen muusikkotausta. Hän on soittanut Paula Koivuniemen ja Dannyn yhtyeissä, mutta toisaalta myös norjalaisessa folkrockyhtye Aigissa vuosina 2000-2007. Hän mainitsee sikuvikseen Billy Prestonin ja Jordan Rudessin.

Vuonna 1958 syntynyt Danny Cross on yhtyeen sielu ja sydän. Pre-DW-muokattuja rumpuja soittavan Crossin tärkeimmät musiikilliset esikuvat ovat Doug Cliofford ja Ginger Baker. Ennen Crossfyreä hän soitti Paul Roberts Bandissa, Palm Beach Soulissa ja Gloria & The Hangover Blues -yhtyeessä.

Jay Jay Asikaisen vaikuttajalistalla on vain suuria nimiä, kuten Stevie Ray Vaughn, Eric Clapton ja suomalainen kitaristilegenda Albert Järvinen. Kotitekoista Fender Stratocaster-kopiota soittavan Asikaisen taustalta löytyvät bändit Gloria & The Hangover Blues Band sekä Tin Pan Alley Blues. Nykyisin hän soittaa Crossfyren lisäksi Floridan klubipiireissä oman bluestrio Roadrunner -yhtyeensä kanssa.

 

Jukka takalo ja Kaarle Viikate Tornion Kerhoravintolassa lauantaina 17. maaliskuuta.

Laajaa ja tasokasta keikkatarjontaa maalis-huhtikuussa

Samuli Putro saapuu Kemiin Putro pienenä -kiertueellaan keskiviikkona 4. huhtikuuta. Kuva: Tero Ahonen

Meri-Lappiin saapuvat mm. Samuli Putro, Kaarle Viikate ja Jukka Takalo, Francine, Wentus Blues Band, Samoaja, Pete Parkkonen, Elias Kaskinen & Päivän Sankarit, Darude ja Jukka Perko Tritone.

 

6.3.2018
Kevättalven, eli maalis-huhtikuun keikkatarjonta Meri-Lapissa on vähintäänkin kohtuullisen laajaa ja tasokasta. Mielenkiintoisia artisteja riittää kumpaankin kaupunkiin.

Kemissä odotetuin keikka lienee Samuli Putron vierailu Ankkurissa Putro pienenä –kiertueellaan keskiviikkona 4. huhtikuuta. Viime keväisen Valkoinen hetero -albumijulkaisun jälkeen Putro totutti liveyleisönsä kuulemaan kappaleet yhtyeen säestämänä, nyt Putro on laskenut mainion yhtyeensä talviunille ja keikkailee pienemmällä mahdollisella kokoonpanolla. Yksin.
Samalla Putro palauttaa kappaleet alkuperäiseen muotoonsa. Putro oli yksin säveltäessään ja sanoittaessaan kappaleitaan, ja yhtä yksin hän on keväisillä esiintymisillään. Keikalle myydään lippuja rajoitettu määrä. Liput ovat jo myynnissä Ankkurissa. Biisilistalla tulee olemaan myös vielä julkaisemattomia kappaleita.


Tornion liveakteista pitää erityisesti silmään Kaarle Viikatteen ja Jukka Takalon yhteiskeikka Tornion Kerhoravintolassa lauantaina la 17. maaliskuuta. Aiemminkin yhdessä kiertänyt kaksikko on antanut pohjoisen keväthankien kiertueelleen nimen Laplandia Vodka Tour 2018. Kyseessä on suomalaisen musiikin Pekka ja Pätkä –parivaljakon perinteisen tyylin vuoroveto –show, joka sisältää kaksi miestä, kaksi kitaraa sekä laulua ja tarinoita.

Kemissä nähdään maaliskuussa myös viime vuonna 30-vuotisjuhlakiertueensa tehnyt rock´n roll –yhtye Francine. Lahdessa vuonna 1987 perustetun yhtyeen railakkaassa svengissä vaikutteita muun muassa rockabillysta, punkista ja skasta. Francine soittaa Chilloutin lavalla lauantaina 31. maaliskuuta.
Lisäksi Kemin maaliskuussa tarjolla on kaaupungin oman pojan Alex Kunnarin Electric Retro Tour 24.3 Corner Innissä, kaupungin vanhimman bändin De Soton tuhtia rockia 31.3. Ramonassa, pitkästä aikaa livenä siis, sekä Jauhola & Hillervo Duon Ankkurin keikat 16-17.3.

Huhtikuun puolella lumilinnakaupunkiin saapuu niinikään vast´ikään 30 –vuotisjuhliaan viettänyt Wentus Blues Band. Edelleen virkeässä keikkakunnossa oleva Suomen kansainvälisin blues-yhtye on esiintynyt 14 eri maassa ja soittaa noin 150 konserttia vuodessa. Wentus Blues Band esiintyy Ankkurissa perjantaina 13.4.

Muista huhtikuun vieraista paikallisten Keltaisen Sukellusveneen (Ramona 30.4.), Paperitähtien (Käpylä, Keminmaa 30.4.), lisäksi on nostettava esiin indiefolkartisti Samoajan (soolo) ensivierailu Perämeren pohjukkaan, joka tapahtuu Oluthuone Kukossa lauantaina 21.4. Samoaja haluaa käsitellä musiikissaan jokapäiväisiä asioita syvällisempiä aiheita ja jättää jäljen ihmisten sydämiin.


Torniossa musiikillinen anti painottuu pitkälti Club Teatriaan ja Musiikkitalolle, joskin Kerhoravintolan lisäksi myös vanha kunnon Umppari, Park Hotel ja Kaakamon Napakymppikin lyövät keikkatarjontaan omat näppinsä.

Teatrian tarjontaan maalis-huhtikuussa lukeutuvat Pete Parkkonen (la 10.3.), Stig (24.3.), Elias Kaskinen & Päivän Sankarit (to 29.3) ja Darude (21.4).

Musiikkitalon anti pohjautuu pitkälti konservatorion opinnäytekonsertteihin, joissa kuullaan naisartistien levyttämää musiikkia (ti 3.4.), Nightwishiä (to 12.), Beatlesia (to 19.4.) ja Coldplayta (ti 24.4.).


Mutta ei siinä kaikki, mukaan mahtuu myös Jazzliiton kiertueella olevan saksofonisti Jukka Perkon uusimman yhtyeen Jukka Perko Tritonen vierailu maanantaina 19.3. Kokoonpanossa ovat mukana timantinkovana rytmisektiona lukuisissa eri yhtyeissä tunnetut basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Konsertissa kuullaan materiaalia trion debyyttilevyltä Dizzy, jossa Perko käsittelee ensi kertaa Dizzy Gillespien musiikkia ja tekee samalla kauan kaivatun paluunsa bebop-perinteeseen.

Umpitunneli päästää Vaasan vauhtiveijarit eli Klamydian irti perjantaina 23.3 ja samana iltana mukavassa nosteessa oleva ja ahkerasti keikkaileva coveryhtye Keltainen Sukellusvene könyää Park Hotelin lavalle. Kaakamon Napakymppi on kunnostautunut kutsumalla rovaniemeläisen laulaja / lauluntekijä Aki Mikkosen kyläilemään lauantaina 14. huhtikuuta ja 30.4. ”Napiksen” lavalla irrottelee meänkielelä reggaeta polkeva kulttiryhmä The Meänland.

Yksi puute Meri-Lapin musiikkitarjonnassa on ollut irkkumusiikin puute, ja sitä aukkoa paikkaa Haaparannan Kansantalo perjantaina 16. maaliskuuta pitämällä Irish pubnight –illan, jonka aikana lavalle nousevat rovaniemeläinen Narrow Neck (Rovaniemi), jyväskyläläinen Pint o´ the times sekä Ruotsin Piitimestä saapuva Molly Maguire.

Hevisaurus-ilmaiskonsertti Kemissä kesäkuussa

2.3.2018
Hevisauruksen ilmaiskonsertti Kemissä kesällä. Kyllä.
- Tämä on jotain sellaista, jota ei ole monessa kaupungissa pystytty järjestämään. Nyt sen tarjoavat Kemitiimi ja sen jäsenyritykset, kertoo toiminnanjohtaja Kati Klaavuniemi Kemitiimin tiedotteessa.
Hevisaurus konsertoi Täikönpuistossa perinteinen yöttömän yön shoppailutapahtuma Kauppamaratonin yhteydessä Kemissä juhannuksen aatonaattona, torstaina 21.6.
- Kauppamaraton tarjoaa ohjelmaa koko päiväksi ja yöksi. Tänä vuonna otetaan erityisesti lapsiperheet paremmin huomioon, Klaavuniemi korostaa.

Velhovuorelta kotoisin oleva, viiden dinosauruksen muodostama lasten suosikkiyhtye Hevisaurus syntyi vuonna 2009 ajatuksesta tehdä laadukasta hevimusiikkia lapsille ja lapsenmielisille. Räyhäkäs lastenheviyhtye on julkaissut kotimaassa kahdeksan studioalbumia, joita on myyty yli 178 000 kappaletta.

Hevisauruksen viimeisin albumi Mikä minusta tulee isona? julkaistiin viime vuoden loppupuolella. Levyllä vierailijoina soittavat Megadethin Kiko Loureiro, Wintersunin Teemu Mäntysaari, Battle Beastin Joona Björkroth, Mika “Mr. Fastfinger” Tyyskä ja Stam1nan Pekka Olkkonen.

Soittakaa Juranoid!

Hevisaurus on myynyt alkuajoistaan lähtien konserttisaleja täyteen ja voittanut parhaan lastenmusiikin Emman kahdesti. Hevisauruksesta on tehty myös puolianimoitu Hevisaurus-elokuva. Facebookissa Hevisauruksella on yli 38 000 seuraajaa ja sen kappaleita on kuunneltu YouTubessa miljoonia kertoja.

Tutut ja rakastetut jurahevibiisit saavat aikuiset ja lapset laulamaan ja moshaamaan, sillä Hevisaurus on koko perheen bändi. Kauppamaraton on siis hyvä syy suunnitella kesäretkeä Kemiin. Tapahtuma ei ole unohtanut myöskään aikuisia. Hevisaurus on varmasti myös isompien mieleen ja illan bileet nostaa kattoon After ski bilebändikilpailun 2017 voittaja Paperitähdet.

 

Kemitiimin tapahtumat 2018

La 3.3. Talvirieha. Täiköntorin luistinrata, Kemi.
La 5.5. Taikuri Noora Karma, muotia, kauneutta, hyvinvointia, muotinäytöksiä, liikuntanäytös. Lifestyle-messut. Messuemäntänä Heidi Sohlberg. Tervahalli, Kemi klo 11-18.
25.5.-26.5. Kalamarkkinat. Kalaruokien ja yhdessäolon iloinen markkinatapahtuma. Keskuspuistokatu, Kemi.
1.6.-11.8. Toripäivä. Joka kesätorstai, Kemi.
21.6. Kauppamaraton. Koko kaupungin ja koko perheen shoppailutapahtuma.
10.7.-13.7. Ruokamarkkinat, Kemi.
10.7.-22.7. Easy Living in Kemi –tapahtumaviikko. Isoja ja pieniä tapahtumia ympäri kaupunkia. Päätapahtumat 18.7.-21.7. Täiköntorilla.
17.8.-18.8. Elonkorjuumarkkinat. Elonkorjuutuotteita ja markkinameininkiä. Täiköntori, Kemi.
25.8. Venetsialaiset Sisäsatamassa. Kesän päätösjuhla ja ilotulitus.
24.11. Kemin joulunavaus.

Nightwishin komeaa musiikkia kuullaan Tornion Musiikkitalolla 12. huhtikuuta.

Konservatorion kevät tarjoaa Abban, Nightwishin, Beatlesin ja Coldplayn musiikkia sekä Girlpoweria

Opinnäytekonserttien sarjan Tornion musiikkitalolla aloittaa tänä iltana Leskiäidin Tyttäret PMMP:n musiikilla.

1.3.2018
Pop & Jazzkonservatorio Lappian kevään opinnäyte- ja muiden konserttien sarjan aloittaa Leskiäidin Tyttäret -yhtye tänään torstaina. Konservatorion muusikoista ja musiikkiteknologeista koostuva bändi on täynnä intoa ja taitoa, joka herättelee uudelleen henkiin lopettaneen, mutta ei unohdetun PMMP:n hittejä ja muita biisejä tuoreella otteella.

Leskiäidin Tyttäriin kuuluvat Essi Korpi ja Riitta Maijanen (laulu), Tuomas Kytölä ja Valtteri Mänty (kitara), Aki Niskasaari (basso), Benjamin Connelly (koskettimet), Laura Korpi (saksofoni) sekä Roope-Jesperi Valtonen (rummut). Konsertti alkaa Tornion Musiikkitalolla klo 19 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy.

Torstaina 5. huhtikuuta musiikkitalon konserttisali täyttyy Abban musiikilla. Gimme! -kokoonpano tarjoilee Abba - The Greatest Hits -konsertissaan kappaleita, jotka ovat säilyttäneet suosionsa vuosikymmenten läpi tähän päivään asti. Nopeatempoisten klassikoiden sekaan mahtuu myös rauhallisempaa tuotantoa.

Yhtyeessä soittavat Mari-Ella Laukkanen (koskettimet), Jarmo Jakkila (kitara), Julia Lamminen (basso), Jani Kenttä (rummut), Anniina Hietanen (laulu), Heidi Inget (laulu), Tero Kemppainen (laulu) ja Sanni Inget (laulu). Konsertti alkaa kello 19 ja sinne on vapaa pääsy.

Tiistaina 3. huhtikuuta The Super Freak Family Band kutsuu sinut mukaan sukeltamaan Girlpowerin pimeälle puolelle. Anniina Hietasen opinnäytekonsertissa nostetaan esille niin vanhat kuin uudemmatkin naislaulajat rock-musiikin saralta aina 60-luvulta tähän päivään. Luvassa on kaikkien tuntemien hittikappaleiden lisäksi laaja kirjo jo unholaan painuneita raskaamman musiikin helmiä.

The Super Freak Family Bandin muodostavat Anniina Hietanen (laulu), Milla Kinnunen (koskettimet, taustalaulu), Tuomas Julku (kitara, taustalaulu), Tuomas Kytölä (kitara, taustalaulu), Matti Väätäjä (basso) ja Julius Rantala (rummut). Klo 19 alkavaan konserttiin on tuttuun tapaan vapaa pääsy.Torstaina 12. huhtikuuta Tornion Musiikkitalolla soi vihdoinkin Nightwish. Illan aikana tullaan kuulemaan yhtyeen vanhaa sekä uutta tuotantoa. Yöntoive plays Nightwish -konsertissa soittavat Anni Alamikkotervo (laulu), Jere Niemi (laulu, taustalaulu), Ramina Vaara ja Irina Vaara (taustalaulu),  Tuomas Kytölä (kitara), Jarmo Jakkila (akustinen kitara), Mari-Ella Laukkanen ja Benjamin Connelly (koskettimet), Samuli Parpala (basso) sekä Roni Filppa (rummut). Perinteisesti klo 19 alkavaan konsertttiin on yhtä perinteisesti vapaa pääsy.

Torstaina 19. huhtikuuta Musatalolla sukelletaan The Beatles -yhtyeen musiikin moninaiseen maailmaan Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band Plays The Beatles -konsertissa. Konsertti käsittelee yhtyeen tuotantoa sen alkuvaiheista viimeisiin levytyksiin saakka. Ilta tarjoaa Beatles-musiikkia kahden setin verran.

Yhtyeen riveissä soittavat Tuomas Julku (basso/laulu), Tero Kemppainen (kitara/laulu), Sami Köngäs (kitara/laulu) sekä Tomi Raikaslehto (rummut/laulu). Tämäkin konsertti alkaa klo 19, mutta kesää noin klo 21 saakka. Konsertissa on myös väliaika. Ja tietysti sisäänpääsy on ilmainen.

Tiistaina 24. huhtikuuta on jälleen aika kokoontua komean musiikin pariin, kun Musiikkitalolla kuullaan noin 45 minuutin ajan Coldplay -yhtyeen musiikkia, tunnetuimmista hiteistä muutamaan yllätysbiisiin.

Illan nimi on A Head Full Of Dreams: Tribute To Coldplay ja lavalle nousevat klo 19 alkaen Jere Niemi (laulu), Saara Rankinen (koskettimet/laulu), Tuomas Kytölä (kitara/laulu), Samuli Parpala (basso) ja Julius Rantala (rummut).

Treffit Elviksen kanssa Torniossa huhtikuussa

Club Teatrialle saapuva The Elvis Concert 2018 -kiertue kerää yhteen alkuperäisiä Elvis-muusikoita.

8.1.2018
Oletko koskaan unelmoinut miltä tuntuisi nähdä legendaarinen rock'n' rollin kuningas Elvis Presley elossa ja uransa huippukunnossa esittämässä jäljittelemättömällä soundillaan klassikkoja, kuten Suspicious Minds, Blue Suede Shoes ja Love Me Tender?

Tulevana keväänä Suomeen saapuva The Elvis Concert 2018 vie sinut takaisin aikaan, jolloin kuningas hallitsi esiintymislavoja. Tämän lähemmäksi aitoa Elvis-konserttia et pääse. Tämä on mahdollista kokea Tornion Club Teatrialla perjantaina 20. huhtikuuta. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 10.1.2018.

Maanantaina 8.1. Elviksen syntymästä tuli kuluneeksi 83 vuotta. Elvis kuoli 40 vuotta sitten, mutta hänen perintönsä elää vahvana. Elvis tunnetaan yhä yhtenä parhaimmista live-esiintyjistä ja hän ollut ollut yksi vaikuttavimmista artisteista kautta aikojen. Elviksen musiikkia soitetaan yhä edelleen ja kiitos nykytekniikan mahdollistaman CGI-grafiikan Elvis esiintyi viime vuonna ilmestyneessä hittielokuvassa Blade Runner 2049.


Laulaja Dwight Icenhower (35) on laajalti tunnustettu maailman yksi parhaimmista Elvis- tribuuttiartisteista. Dwight on voittanut The World's Best Elvis -tittelin neljästi,  jopa Elviksen kanssa työskennelleet tahot ovat olleet hämmästyneitä Dwightin ammattitaidosta. Dwightin esiintymistä voi kuvailla sanoilla intohimo ja taito. Hän ei yritäkään olla Elvis vaan tunnustaa, että on olemassa vain yksi Elvis ja hän on vain esikuvalleen kunniaa tekevä fani.

Kiertueella on mukana myös Elviksen kanssa työskennelleitä muusikoita. Rumpali Bob Lanning esiintyi Elviksen kanssa 70-luvun alussa Las Vegasissa ja on kuultavissa The Wonder of You, See See Rider ja Polk Salad Annie kappaleiden alkuperäisversioissa. Kevään kiertueen selkeänä kohokohtana on The Imperials -lauluryhmän tenori Jim Murrayn osallistuminen kiertueelle. Jim oli mukana Elviksen comebackin jälkeisillä konserttivuosilla ja hän on nähtävissä vuonna 1970 julkaistulla konserttitallenteella That's The Way It Is. Elvis rakasti gospel-musiikkia ja useasti konserttien jälkeen Elvis rentoutui laulamalla gospeleita Jim Murrayn kanssa. Ensi keväänä nuo maagiset hetket palaavat näyttämölle kun Jim ja Dwight tulevat esittämään yhdessä useita Elviksen suosimia gospelkappaleita kuten How Great Thou Art ja Sweet, Sweet Spirit.

Konsertti tarjonnee ikimuistoisen illan muillekin kuin Elvis-faneille. Esiintyjien ammattitaito ja asiaan paneutuminen takaavat järjestäjien mukaan unohtumattoman konserttikokemuksen ja esityksen nähneet haluavat kokea tämän suositun show’n uudelleenkin.

Afterglow tarjoili - ja tarjoilu kelpasi vaativaankin makuun

Afterglow: 30-vuotisjuhlakeikka 27.10.2017. Corner Inn, Kemi.

Nyt kun on makustellut viikon päivät kemiläisen Afterglow -yhtyeen 30-vuotisjuhlakeikkaa, uskallan todeta, että sitä tuskin ihan heti unohtaa. Kun keikkoja tulee tiirailtua aika ajoin tiuhaankin, on selvää, ettei niistä jokainen jää aivokoppaan kiehumaan kovin pitkäksi aikaa.

Ei Afterglown keikkakaan täydellinen ollut. Esimerkiksi yleisöä Corner Inniin olisi mahtunut rutkasti enemmänkin. Mutta se väki joka oli paikalla totisesti arvosti ja nautti kuulemaansa. Bändi veti komeasti 26 biisiä, eikä yleisö osoittanut väsymisen merkkejä, vaikka keikka venähti reilusti yli 2,5 mittaiseksi seikkailuksi progressiivisen rockin maailmassa.


Afterglow on jaksanut toimia pitkään pohjoisen progen lipunkantajana ja tuonut esille 1960- ja 70-lukujen taitteessa syntyneen rocksuuntauksen hienoimpia elementtejä - vieläpä laajasti käsitettynä - aika ajoin varsinkin kemiläisen livemusiikin harrastajien kuultavaksi.

Yhtyeessä on soittanut vuosikymmenten varrella 17 muusikkoa, heistä juhlakeikalla lavalla kävi 12 yhtyeen perustajan ja kosketinsoittaja Matti Adolfsenin toimiessa bändin liiderinä. Adolfsen oli muusikoista ainoa, joka oli lavalla keikan alusta loppuun. Muita kosketinsoittajiahan yhtyeessä ei ole ollutkaan.

Toista ääripäätä edusti rumpali Miku Kulmala, joka soitti ensimmäistä kertaa Afterglown keikalla. Mies oli mukana bändissä aivan alkuaikoina 1987-1988, mutta ei soittanut tuolloin yhdelläkään keikalla.


Afterglown perustamisen alkutahdit lyötiin ilmoille, kun Yes -yhtye julkaisi viidennen albuminsa Close to the Edge vuonna 1972. Se iski lujaa Adolfseniin ja jäljet näkyvät yhä. Sitten Adolfsen löysi Genesis -yhtyeen, jonka alkuvuosien tuotantoa Aftergloedelleen kunnioittaa olemassaolollaan. Bändin nimikin on napattu Genesiksen Wind And Wuthering- albumin viimeisestä raidasta.

Aivan erityinen sija bändin musiikissa on Genesiksen vuonna 1974 ilmestyneen The Lamb Lies Down on Broadway -albumin kappaleilla. Afterglowhan on soittanut livenä kyseisen mestariteoksen kokonaisuudessaan vuosina 2011 ja 2015.
- The Lamb Lies on Broadway on varmaan eniten kolahtanut yksittäinen albumi, 1970-luvulla urkujen soiton aloittanut Adolfsen sanoo.


Juhlakeikan spesiaaleihin lukeutui sekin, että viisi ensimmäistä biisiä olivat samat, jotka yhtye soitti ihan ensimmäisellä keikallaan. Niistä viimeistään toisena soitettu bändin versio Emerson Lake & Palmer -yhtyeen Jean Sibeliuksen keskiaikaista tenhoa sisältävän Karelia Intermezzosta iski tajuntaan ja lujaa.

Yhtään bändin kappalevalintaa en lähde moittimaan, mutta silti muutama muukin biisi nousi itselleni muita ylemmäksi - ja kai homman pitää niin toimiakin. Näitä olivat esimerkiksi tavallaan illan keveimpään antiin lukeutuneet Uriah Heepin Come Away Melinda ja David Bowien Space Oddity, joita ei välttämättä tule edes ajatelleeksi proge-biiseinä. Samaan kategoriaan lukeutuu myös hollantilaisen Focus -yhtyeen kappale Sylvia.

Hunajaa korville oli myös yhtyeen suomenkielinen Procol Harum -trilogia Tuhkaa (Homburg), Hectorin hienosti suomentama Kuin Juudas (As Strong As Samson) sekä Merimies (A Salty Dog). Pisteen iin päälle laittoi biisit laulanut Kari "KooPee" Pentti". Ja niinhän se on, että jos miehellä on ääni, sitä lahjaa pitää käyttää. Ja pätee myös bändin päävokalisti Ville Välkkyyn, jonka ääntämistä ja tulkintaa koukeroisissa ja runsaasti tempovaihteluita sisältävissä biiseissä ei voi kuin ihailla.


Jokainen bändin jäsenistä ansaitsi laajemminkin kehuja, mutta toimittajan on joskus tehtävä raakojakin valintoja ja poimittava isosta joukosta vain muutamia yksilöitä. Ihailen suuresti esimerkiksi vanhan luokkakaverini Seppo "Ville" Salmen taitoja ja antaumuksellisuutta sekä enimmäkseen rumpujen takana viihtynyttä Erkka Karia, joka on hämmentävän monipuolinen muusikko - liekö edes soitinta, mitä hän ei hallitse. Rumpalina mies on äärettömän tarkka ja nauttii soittamisesta silmin nähden - jopa enemmän kuin se kuuluisa hullu puurostaan.

Lopuksi vielä yksi biisinosto, sillä päätösbiisi Firth of Fifth (Genesis) sisältää niin hienon taikauskoa sisältävän tarinan, että se on pakko kertoa.
- Firth of Fifth on ollut aina Afterglown päätös- tai encorebiisi (teemakeikkoja toki lukuunottamatta, toim. huom). Myös harjoituksissa se on soitettu aina viimeisenä. Se on toiminut hyvän matkan toivottamisen biisinä, osa bändistä kun on käynyt treenissä Oulusta saakka. Sen kun on soittanut, uskaltaa turvallisin mielin lähteä ajamaan, Adolfsen kertoo.
Niin tälläkin kertaa. Myös allekirjoittanut pääsi turvallisesti kotiinsa kaukaiseen Kemin naapurikunta Keminmaahan, vaikka aamuyö oli jo pitkällä. Ei ollut lainkaan turha keikkareissu, ei ollenkaan, hitsi vie.

Afterglown illan tarjoilu

Promenade (Modest Mussogorsky - ELP)
Karelia: Intermezzo (Jean Sibelius - ELP)
Watcher of the Skies (Genesis)
Dancing With the Moonlit Knight (Genesis)
The Cinema Show (Genesis)
A Trick of the Tail (Genesis)
In the Dead of Night (UK)
Endless Enigma (ELP)
Come Away Melinda (Uriah Heep)
Space Oddity (David Bowie)
I Talk to the Wind (King Crimson)
From the Beginning (ELP)
Battle of Evermore (Led Zeppelin)
---
Looking Around (YES)
Lilywhite Lilith (Genesis)
Anyway (Genesis)
Syĺvia (Focus)
Tuhkaa (Procol Harum/Mustajärvi)
Kuin Juudas (Procol Harum/Hector)
Merimies (Procol Harum/A Salty Dog)
Simple Human Kindness (Wigwam)
Freddie Are You Ready (Wigwam)
Sameassa vedessä (Matti Järvinen)
Fountain of Salmacis (Genesis)
Can-Utility and the Coastliners (Genesis)
●●●Encore●●●
Firth of Fifth (Genesis)

Hienot ja monipuoliset metalli-iltamat Torniossa

10.7.2017
Perjantaina 8.7. toteutettu Lapparin Syke -tapahtuma toi todellakin uutta sykettä Meri-Lapin tapahtumakulttuuriin. Ihan uudella konseptilla toteutettu ilta oli järjestelyjen ja esiintyjien puolesta erinomainen, ainoastaan yleisöä olisi saanut olla enemmän. Se oli varmasti järjestäjille pettymys.

Kovatasoisesta esiintyjäkaartista avaajan aina enemmän tai vähemmän epäkiitollinen osa lankesi Tornion Club Teatrialla aiemminkin esiintyneelle oululaiselle Tuohimaa -yhtyeelle, josta taatusti kuullaan jatkossa enemmänkin, kunhan yhtye jaksaa potkia eteenpäin valitsemallaan tiellä. Rouheaa, omalaistaan suomirockia soittava Lauri Tuohimaan, Olli-Pekka Karvosen ja Antti Liimataisen muodostama yhtye osaa asiansa ja biiseissä on ideaa pidempääkin taipaleeseen bändimaailmassa.


Illan kätsyin idea oli soitattaa muun muassa Raskasta joulua -kokoonpanosta tutun Erkka Korhosen yhtyettä ravintola Pirttihirmun tiloissa muiden illan bändien väleissä. Homma toimikin loistavasti, Korhonen ja bändin muuta taitavat muusikot pääsivät hyvin esiin eturivin solisteista huolimatta.

Solistit, siis Marco Hietala, JP Leppäluoto ja Timo Kotipelto vetivät pääasiassa classic rock -genreen lukeutuvia omia suosikkejaan vuosikymmenten varrella. Niitä oli enemmänkin mukavaa kuulla, etenkin kun useimmat ovat omiakin suosikkibiisejä ja osa vieläpä harvemmin  - jos koskaan - livenä kuultuja.

Kaikkia biisejä on mahdoton luetella, mutta illan aikana kuultiin muun muassa Freen Wishing Well, Thin Lizzyn Jailbreak, Black Sabbathin Paranoid ja Neon Lights, Gary Mooren Out of the fields, Deep Purplen Perfect Strangers ja Burn, Blue Öyster Cultin (Don´t fear) The Reaper, Steppenwolfin Born To Be Wild sekä pitkä versio The Doorsin Roadhouse Bluesista. Ja monia monia muita. Nightwishiä ei kuultu, mutta Timo Kotipellon soolobiisejä kylläkin.

Jokainen kolmesta solistista oli menossa mukana hyvällä ja rennolla fiiliksellä, jonka näki, kuuli ja aisti. Jäpikät vetivät biisejä niin yhdessä kuin erikseenkin.


Viikate-yhtyeen ja comebackin tehneen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen setit eivät tarjonneet yllätyksiä, enemmänkin perusvarmaa ja tuttua jyystöä mitä yhtyeiltä varmaan valtaosa halusikin kuulla. Sekä tietysti ne tietyt biisit, kuten Viikatteen Leimu ja Ah Ahtaita aikoja ja Trio Niskalaukauksen Surupuku ja Lumessakahlaajat.  Volyymisodan vei nimiinsä Viikate, mutta Trio Niskalaukauksella oli selvästi paremmat soundit.

Illan varsinainen säväyttäjä oli kuitenkin Battle Beast, joka oli hemmetin hyvässä vedossa. Kovakuntoisen vokalisti Noora Louhimon johdolla yhtye piti yleisön pihdeissään settinsä alusta loppuun ja antoi osaamisestaan vakuuttavan kuvan. Bändillä on selvästikin hyvä tie edessään raskaan rockin saralla.

Jos jotakin Battle Beastilta saisi toivoa, niin hieman lisää vaihteluvuutta biiseihin. Yksittäin ne toimivat paremmin kuin se kuuluisa junan vessa, mutta kun niitä jytyyttää tunnin putkeen, niitä alkaa olla vaikea erottaa toisistaan. Tämä on mielestäni seikka, joka Battle Beastin erottaa edelleen edellään viuhtovista Nightwishistä, Sonata Arcticasta ja Stratovariuksesta. Nyt Torniossa vaihtelua Taistelupedon setissä tarjosi vain yksi slovari.

Näin Battle Beastin edellisen kerran livenä vuosi sitten Oulun Jalometalli-festareilla ja bändi on sen jälkeen kehittynyt selvästi ja on noussut ykköskategorian kotimaisten metallibändien ykköshaastajaksi.

Ja Lapparin Syke -tapahtumalle toivon ehdottomasti jatkoa. Kyllä se suurempi yleisömassakin sinne vielä tiensä löytää.

Amorphis täytti toiveet Club Teatrialla

29.5.2017
Jo oli aikakin. Pitkä odotus palkittiin lauantaina 27.5. Torniossa, kun yksi Suomen merkittävimmistä myös kansainvälisesti menestyneistä metallibändeistä teki ensivisiittinsä Meri-Lappiin.

Amorphis on tehnyt mittavia ulkomaankiertueita jo kauan ennen kuin suomalainen metallimusiikki löi itsensä läpi isommassa mittakaavassa. Suomessa bändi on saavuttanut kuusi kultalevyä ja meriittilistalta löytyy myös  Vuoden metallialbumin Emma, jonka yhtye saavutti vuonna 2009 Skyforger-albumillaan.

Tornion Club Teatrialla hyväntuulisesti ja energisesti esiintynyt progressiivisen metallin lipunkantajayhtye veti tunnin ja 20 minuutin keikan, joka sisälsi 14 biisiä yhtyeen uran varrelta.

Amorphis avasi illan kahdella vuonna 2015 julkaistulla Under the Red Cloud -albumin kappaleella. Ensimmäisenä kuultua albumin nimibiisiä seurasi Sacrifice. Sen jälkeen yhtye siirsi aikakoneen vuosiluvun vuoteen 2009 ja Skyforger albumiin, jolta kuultiin kappaleet Sampo ja Silver Bride, joista jälkimmäinen on allekirjoittaneen ehdottomia Amorphis-suosikkeja keikan varsinaisen setin päättäneen House of Sleep -rallin ohella.

Tasapainoisen keikan vanhimmat biisit kuultiin juuri ennen House of Sleep –vetoa. Historiapläykseen lukeutuivat vuonna 1994 julkaistulta kakkosalbumi Tales from the Thousand Lakesilta poimitut Into Hiding ja Drowned Maid sekä kolmannen studioalbumin Elegy kappaleet Against Widows sekä My Kantele.

Encoreina kuultiin uudempaa ja vanhempaa. Ensin mainittua osastoa edusti Death of the King ja jälkimmäistä yksi yhtyeen klassikkobiiseistä, samannimiseltä viiden biisin EP:ltä vuodelta 1995 oleva Black Winter Day. Biisilista kokonaisuudessaan oli bändin faneille mieleen monipuolisuudessaan.

Bändi oli hyvin tyytyväinen saamaansa vastaanottoon ja kiitteli Tornioon kerääntynyttä yleisöä loistavasta illasta Twitter- ja Instagram -päivityksissään. Yleisöä hulppeaan keikkaluolaan olisi mahtunut enemmänkin, mutta väkeä oli silti täysin riittävästi hyvän tunnelman luomiseen. Ja mikä tärkeintä, yleisö eli keikan hyvin yhtyeen mukana, ajoittain täysin palkein mukana hoilaten.

Yleisöä miellytti hyvän meiningin ohella sekin, että lavalla mellasti neljä bändin alkuperäisjäsentä. Yhtyeen vakiokokoonpanoon yhä kuuluvien soolokitaristi Esa Holopaisen, rytmikitaristi Tomi Koivusaaren sekä rumpali Jan Rechbergerin lisäksi mukana oli basisti Olli-Pekka Laine, joka jätti yhtyeen vuonna 2000, mutta paikkaa bändin runsas kuukausi sitten bändistä ainakin toistaiseksi eronneen Niclas Etelävuoren, joka tuli bändiin juuri Laineen tilalle 17 vuotta sitten.

Yhtyeen eittämätön keskushahmo hiukan turhankin vaatimattomasti esiintyvän Esa Holopaisen ohella on erinomaisen lauluääneen omaava Tomi Joutsen, jonka erikoinen mikrofoniviritelmä on tullut yhtyeen ystäville hyvinkin tutuksi. Yhtyeen kuudes jäsen on kosketinsoittaja Santeri Kallio, joka hänkin on vaikuttanut yhtyeessä jo 19 vuotta.

Amorphis biisilista 20.5.

Under the Red Cloud
Sacrifice
Sampo
Silver Bride
Hopeless Days
Bad Blood
The Smoke
Into Hiding
Against Widows
Drowned Maid
My Kantele
House of Sleep

Encoret:

Death of a King
Black Winter Day

Uusien laulujen ilta oli tervetullut tapahtuma

Kemin Ankkurissa lokakuun lopulla pidetty Uusien laulujen ilta oli varsin onnistunut ja tervetullut tapahtuma. Idea on kerrassaan loistava ja uskoisin vastaavilla tapahtumilla olevan kysyntää jatkossakin.

Illan järjesti lauluntekijäyhdistys Kertsi ry - joka on nimensä napannut tietysti kertosäkeen kansanomaisesta väännöksestä. Illan juontajana toiminut Kertsi ry:n Saija Juulia Aarnio kertoi, että Kemissä toteutettiin yhdistyksen historian toinen uusien laulujen ilta. Aiemmin vastaava happening oli järjestetty vain Helsingissä.

Ankkuriin oli kerääntynyt yleisöäkin ihan mukavasti, mutta enemmänkin olisi mahtunut. Kemin Taiteiden yön ohjelmistoon sijoitetun tapahtuman yleisämenestystä päällekkäisyydet todennäköisesti jossain määrin rajoittivat.


Ilta oli joka tapauksessa antoisa, oli ilo kuulla ihan tuoreita biisejä, joista valtaosa oli balladeja, mutta myös reippaampaankin menoon yllyttiin. En ryhdy arvioimaan laulajia, laulutekijöitä enkä heidän suorituksiaan muuten kuin toteamalla, että hyvin meni.

Illan aloitti vasta 14-vuotias kemiläinen Veera Pyykkö, joka esitti ensimmäisen itse tekemänsä laulun. Toisena estradille nousi sallalainen Memmu Jussila, joka esitti kappaleet Makaronilaatikko ja Sudenhuone säestäen itseään pianolla. Naisvaltaisessa esiintyjäjoukossa ensimmisenä miehenä esiintyi kemiläisille hyvin tuttu, muun muassa TimeKillers -yhtyeessä vaikuttava Tuomas Julku, joka akustisen kitaransa kanssa esitti laulut Happy people ja Rakkauslaulu.

Seuraavaksi kuultiin rovaniemeläispariskunta Heli Kaltiokummun ja Mikko Nuoralan esittämänä kappale Tähtikuvioita. Pariskunta vetää Rovaniemellä omaa Pop Up -musiikkikouluaan. Mikko tunnetaan myös Grooving High Allstars -yhtyeen kitaristina.


Viidentenä esiintymisvuoron sai yksi illan puuhanaisista ja samalla illan ehdottomasti kokenein artisti, Hannele "Taiska" Kauppinen, joka esitti kappaleet Suomimies, Viisi yötä jouluun ja Taikasukset (jtmo eli jos tulkitsen muistiinpanojani oikein). Biiseistä ensimmäinen on jo äänitetty ja se julkaistaan itsenäisyyspäivän tienoilla joulukuussa. Luonnollisesti Taiskan laulussa kuului kokemuksen mukanaan tuoma varmuus.

Illan toisessa sessiossa laulaja/lauluntekijät esiintyivät illan housebandin kanssa. Heli Kaltiokumpu esitti laulunsa Elämäni mies ja rovaniemeläinen Nele Mourujärvi kaksi kappaletta, joiden nimet jäivät merkitsemättä muistiin.

Kemiläinen Eemeli Pehkonen, joka viisi vuotta sitten nähtiin Idols-ohjelmassakin, tekee uutta tulemista ja esitti vakuuttavasti kappaleensa Huomisen mahdollisuus ja Varjoista valoon. Ivalolaisen Heli Aikion kappaleen nimi oli puolestaan Syksyn lehti. Kemiläisen Heidi Ylitalon kappaleet Tuulien tie ja Elämänantaja kirvoittivat yleisöltä komeat aplodit.


Myös Taiska esiintyi poikansa Elias Kauppisen johtaman housebandin kanssa kappaleet (jtmo eli jos tulkitsen muistiinpanojani oikein) Runoutuminen, Saat saattaa mua ja Taksilapsi. Illan päätteeksi lavalle nousi vielä uutta albumia valmisteleva Erkki Huru Band, jonka biisien nimet menivät hälinässä ohi.

Esitysten väleissä Aarnio haastatteli laulajia ja muusikoita sekä ammattiopisto Lappian lauluntekijöiden linjaa vetävää Arto Kiimalaista. Hänellä on parhaillaan vedettävänä jo kuudes vuoden mittainen lauluntekijöiden kurssi.

Lisää tätä, toivoo Rokkineuvos.

Skullrod matkalla Meri-Lapin Bändiskaban voittoon.

Skullrod jyräsi Meri-Lapin bändiskaban voittoon

TimeKillers nappasi kisan kakkossijan.

Meri-Lapin Bändiskaba. Valleniussali, Keminmaa 9.12.2017.

Kemiläinen genrerajoja rikkova metalliyhtye Skullrod voitti Keminmaan Valleniussalissa viime viikonvaihteessa pidetyn perinteisen Meri-Lapin Bändiskaban. Tuomareina toimineiden Ahti Kortelaisen ja Risto Koskisen mukaan yhtye oli kisan selkeä ykkönen.
- Bändillä oli hyvä lavabalanssi, mainioita riffejä, kaksi tasavahvaa laulusolistia ja hyvä rumpali, tuomarikaksikko perusteli valintaansa.
- Sanotaan, että hevillä ei pärjää, mutta tänään pärjäsi, Kortelainen tiivisti julistaessaan voittajan.
Skullrodin muodostavat Jani Marjanen (laulu), kitaristit Samuli Parpala ja Jimi Miettunen, Matti Kaikkonen (basso) ja Niko Peltoniemi (rummut).

Kakkossijan vei kilpailun kokenein yhtye, keminmaalainen modernia punkrockia soittava TimeKillers.
- Hienoja lauluja, biisit yksinkertaisesti toimivat ja bändillä oli selvästi mukavaaa lavalla, tuomaristo kiitteli palautteessaan.
Vuonna 2008 perustettu yhtye julkaisi esikoisalbuminsa Dead City Dreams vuonna 2015. Bändissa soittavat Jouni Yliherva (basso, laulu), Jere Peurasaari (kitara, taustalaulu), Jani Yliherva (rummut) sekä Tuomas Julku (ykköskitara, taustalaulu).

Kolmanneksi parhaaksi tuomaristo arvioi The Raveys -yhtyeen, joka tunnettiin alunperin nimellä The Pioneers. Yhtye voitti edellisen Meri-Lapin bändiskaban viime vuonna.
- Hyvää yhtyesoittoa, toimivia riffejä, valmis bändi taustalauluineen, tuomarit arvioivat, mutta toivoivat yhtyeeltä jatkossa lisäsärmää esiintymiseen ja lisää laulumelodioita.
The Raveysin muodostavat Miikka Viitala (laulu), Jaakko Mattila (ykköskitara), Aleksi Viitala (rytmikitara ja taustalaulu, Teemu Mikkola (basso ja taustalaulu) sekä Markus Ranta (rummut).

Kortelainen ja Koskinen painottivat arvioinnissaan, että arvostavat erityisesti omia biisejä. Niitä myös neljä viidestä kilpailuun osallistuneesta yhtyeestä tarjoili. Ainoastaan nuorten poikien The Light Side turvautui lainabiiseihin, mutta teki sen tyylillä. Niki Peurasaaren, Vili Sorosen, Aapo Hyrkäksen ja Joona Kajasviidan yhtye teki muun muassa kunnia Red Hot Chili Peppers -yhtyeelle Californication -tulkinnallaan.
- Uskomatonta antia noin nuorilta, makeasti vedetty. Lavasoundi pysyi kasassa ja yhtyesoitto toimi. Jos jotain voisi jatkossa toivoa, niin omia biisejä, tuomaristo totesi.

Torniolainen poprockyhtye Popsicles & isicles oli tuomarien mielestä jännittävä yhdistelmä kolmen miehen hevibändiä ja kahden naisen englanninkielistä Ultra Brata.
- Yleisilme oli iloinen, meininki oli positiivista, omat biisit plussaa ja varsinkin toisessa biisissä oli hieno melodia.
Yhtye putosi kuitenkin mitalitaistelusta teknisiin ongelmiin, joiden takia laulu jäi liiaksi taka-alalle.
- Laulun pitää kuulua, tuomaristo painotti.
Viisijäsenisen bändin keulilla ovat yhtyeen itsensä mukaan kaksipäinen solisti Pirjoanna (Pirjo ja Anneli) ja muun lineupin muodostavat Kermit Köyliö (kitara, taustalaulu), Pietari (basso) ja Archie (rummut).

– Taso yllätti ja haastoi tuomarit. Kaikki bändit olivat hyviä. Lisäksi jokainen bändi edusti eri genreä, joita on hankala verrata keskenään, tuomarit korostivat.
Kärkikolmikko sai palkinnoksi studioaikaa Tico Ticolta ja kunniakirjat. Kaikki soittajat saivat myös Sonata Arctican tekemän PS Kemin kannatusbiisi Ei oo muutako -singlen.

Yleensä Meri-Lapin bändiskaban tuomaristossa ollut Sonata Arctican vokalisti Tony Kakko ei ollut tällä kertaa paikalla Raskas Joulu -kiertueen vuoksi, mutta lähetti silti yhtyeille terveisensä. – Maailma on täynnä hienoja harrastuksia, liikunnallisia, älyllisiä ja taiteellisia. Erilaisia adjektiiveja voisi lisätä loputtomasti. Mutta on olemassa myös sellaisia, jotka hienolla tapaa yhdistävät nämä kaikki, kuten musiikki. Se voi olla juuri sitä, mitä sinä tarvitset, Kakko viestitti.
– Eikä kenenkään muun tarvitse olla kanssasi samaa mieltä. Kuitenkin siinä vaiheessa kun huomaat jakavasi musiikkimaun tarpeeksi laajan ihmisryhmän kanssa, se mahdollistaa harrastuksen muuttumisen myös ammatilliseksi toiminnaksi. Mutta silti, musiikki on myös hieno ja kehittävä, koulumenestystä parantava harrastus.

Kakko muistutti viestissään, että vaikka vakavamielinen kilpailu musiikissa on vähintäänkin kyseenalaista, on se ollut erittäinkin iloinen ja tärkeä osa hänen omassakin kasvussaan bändisoittajaksi.
– Kiersimme esi-Sonatan kanssa kaikki mahdolliset kilpailut alueella ja saimme palkinnoksi aina vähintäänkin arvokasta esiintymiskokemusta sekä palautetta yhtyeemme sen hetkisestä kehityksen tilasta.
Kakolla oli selkeä sanoma myös kisan menestyjille.
– Teille on luvassa studioaikaa Tico Tico studiolla Ahti Kortelaisen jämerän hellässä ohjauksessa. Käyttäkää se aika hyvin, Kakko päätti tervehdyksensä.

The Light Side edusti kisan nuorinta kaartia.

Popsicles & isicles -yhtye ei yltänyt Keminmaassa parhaimpaansa.

Melkein kaikki yleisön edustajat keikan alkaessa.

Yleisömenestys jäi haaveeksi Keminmaassa

Pepe Ahlqvist & The Stumble Boys Käpylässä.

Pepe Ahlqvist & Stumble Boys. Ravintola Käpylä, Keminmaa 6.12.2017

Rock´n roll on täällä pirun harvinaista, lauloi Ratsia -yhtye vuonna 1979 julkaistulla debyyttisinglellään Lontoon skidit. Sanaa lausahdusta voi huoletta käyttää varsinkin nykyään Keminmaan kunnasta.

Bändikeikkoja kunnassa on nähty todella harvakseltaan, etupäässä muutamana viime vuonna pidetyn Meri-Lapin bändiskaban yhteydessä, eikä nekään ole varsinaisia yleisöjuhlia olleet. Eivätkä kyllä normikeikkojakaan. 2-3 biisiä per bändi ja that´s it. Sama pätee muutamaan Kallilla pidettyyn nuorisotapahtumaan. Lisäksi koulukeskuksen salissa on pidetty konsertteja, joiden antia voi luonnehtia lähinnä iskelmällisiksi.


Blueskeikkaa en muista Keminmaassa nähneeni ennen Pepe Ahlqvistin visiittiä kertaakaan aiemmin. En tosin kyllä muista bändikeikkojaan edellämainittuja tapahtumia lukuunottamatta. Ainoa, joka tulee mieleen on pari-kolme keikkaa 1970-luvun puolivälissä tehnyt paikallinen BBB -yhtye (Baikallinen Baska Bändi). Ainakin yhdellä BBB:n keikalla olin läsnä Maulan discossa, olisikohan vuosi ollut 1974 tai 1975.

Eli bändikeikoilla Keminmaassa ei ole todellakaan bändikeikoilla mässäilty. Niinpä otin vastaan tiedon Pepe Ahlqvistin saapumisesta kotikuntaani mielihyvällä ja odotukset olivat korkealla. Mielessä kävi ajatus, että jokohan tästä alkaisi Keminmaassa livemusiikin uusi aika. Etenkin kun tiedän Käpylän uuden omistajan Teija-Liisa Paanasen tehneen hyvää työtä pitkän historian omaavan ravintolan perämisessä, monellakin tapaa. Ja Facebook-eventin mukaan keikasta kiinnostuneita oli lähemmäs sata. Yleensä se realisoituu ainakin osittain.

Enää en ole niin optimistinen. Keikan alkaessa Käpylän retrohenkisessä salissa oli paikalla hulppea kahdeksan (8) hengen yleisö plus henkilökunta. Keikan päättyessä yleisömassa oli kasvanut peräti 11 hengen suuruiseksi.


Pakostakin tuli miettineeksi, että missä vika? Eikö artisti houkutellut, ollut riittävän nimekäs tai tasokas? Sitä en jaksa uskoa, onhan Pepe Ahlqvistilla takanaan yli 40 vuoden komea ura. Ja uskoakseni useimmat vähääkään musiikkia seuraavat tuntevat ainakin miehen nimen, elleivät enemmänkin.

Vai onko kyse siitä, että Keminmaassa ei todellakaan ole livemusiikin ystäviä, joita varsinkaan blues ei hetkauta pätkääkään? Keminmaahan on kerännyt kyseenalaista mainetta kuntana, jossa kulttuuriin ei juuri satsata. Puhutaan jopa kulttuurivastaisesta kunnasta. Jos tämä on syynä, niin silloin ei ole juuri muuta tehtävissä kuin nostaa kädet pystyyn ja antaa olla.

Vai löytyisikö totuuden siemen todennäköisimmästä vaihtoehdosta. Oliko päivä yksinkertaisesti vain huono uuden keikkakulttuurin avaukselle Keminmaassa? Itsenäisyyspäivä ja saman aikaan vietetty linnanjuhla keräsi töllöttimen ääreen jopa 3,6 miljoonaa suomalaista. Tätä vaihtoehtoa Ahlqvist itse piti todennäköisimpänä syynä yleisökatoon.

- Itsenäisyyspäivän ilta ei varmaan ollut paras mahdollinen vaihtoehto. Mutta tämmöistä tämä joskus on, tuumasi Ahlqvist tyynesti yli 6 000 keikan kokemuksen syvällä rintaäänellä hieman ennen keikkaa vaihtaessamme muutaman sanan. Edellisiltana Oulun Tubassa Pohjois-Suomen kiertueen ensimmäisellä etapilla tupa oli ollut täysi.


Kellonaikakaan ei ollut paha, showtime oli 21 ja vaikka aamulla oli odottamassa töihinmeno, niin kotia kohti pääsi jo yhdentoista tienoilla, eli koisaamisaikaakin jäi riittävästi. Eli sekään selitys ei kelpaa. Toki jos ravintolaan voi mennä vain ottamaan keikan ohessa perskännit, niin asia on toki toinen.

Yksi selittävä tekijä on varmaankin se, että Pepe & Stumble Boys esiintyvät jo tulevana lauantaina 9.12 Kemin Ankkurissa. Ehkäpä osa juurimusiikin ystävistä on tähdännyt sinne.

Joka tapauksessa harmitus on melkoinen, niin Pepen ja bändin kuin Teija-Liisan ja hänen henkilökuntansakin puolesta. Ja myös poissaolleen liveyleisön puolesta. Onhan nimittäin selvää, että ainoa tapa, jolla livekeikkoja saadaan lisää on se, että niissä käy riittävästi väkeä. Muuten yhtälö ei toimi.


Vuodatuksen päätteeksi muutama sana vielä itse keikastakin. Pepe sekä kitaristi Tuomas Laajoen, basisti Rauli Suurosen ja rumpali Jeremia Kankaan muodostama yhtye ei antanut vähäisen väkimäärän haitata, vaan vetivät täysipainoisen kaksi settiä sisältäneen keikan ja antoivat läsnäolleille kunnon näytön osaamisestaan rytmibluesin maailmassa.

Tässä suhteessa keikkaa voi huoleti luonnehti hyväksi, jopa erinomaiseksi. Sounditkin oli mallikkaasti kohdallaan.  Ja itse maestro oli kaikesta huolimatta hyvinkin rento oma itsensä ja näytti nauttivan soittamisesta ihan samaan tapaan kuin isommankin yleisön edessä.

Yleisökään ei antanut tilanteen masentaa, vaan kuunteli keskittyneesti jalat rytmiä tapailleen ja antoi tukensa yhtyeelle myös tanssien ja aplodeeraten rajusti bravo-huutojen kera. Siinäpä se illan palkinto musikanteille.

Ja sainpas pienen uutisenkin Pepe Ahlqvistilta. Mies työstää soololevyä, jonka hän lupasi ilmestyvän ensi vuoden aikana.


Ja lopuksi vielä tiukka tiivistys. Jos haluamme nähdä livekeikkoja, meidän täytyy lähteä liikkeelle kun niitä on tarjolla. Ellemme käy, ei keikkojakaan tule. Valinta on meidän, ei kenenkään muun.

Jon Sebastian Säkkinen on kehittynyt laulajana vuosi vuodelta ja oli sisäistänyt hyvin myös monelle suomalaiselle tärkeät Kirkan biisit.

Kulttuuriteko parhaasta päästä

Kitaristi Elias Kauppinen ja baisisti Mikko Raappana.

* Kirka –tribuutti tarjosi loppuunmyydyn Ankkurin yleisölle laajan kattauksen laulajalegendan parhaita paloja.

* Konsertti järjestetään uusintana tammikuussa 2018, ja se yritetään järjestää myös Rovaniemellä ja Oulussa.

26.10.2017
Viime lauantaina toteutettu Kirka -tribuutti Silta yli Synkän virran oli onnistunut - erittäinkin - konsertti, jolle ilmiselvästi oli tilausta. Siitä kertoo jo se, että Ankkurin tilat oli jo ennakkoon melkein myyty loppuun. Ovelta voitiin myydä vain 20 lippua ja menivät alta aikayksikön. Ja monen sisälle pyrkineen kohtalona oli kääntyminen ovelta takaisin. Tupa oli siis täynnä. Ja sen huomasi. Ahdasta oli. Mutta hyvä niin, harvemmin Meri-Lapin alueen keikoilla näin käy.

Tunnelma konsertin alkua odotellessa oli jopa hieman outo. Ikäänkuin kansa olisi odotellut itse Kirkaa lavalle pitkän, pitkän tauon jälkeen. Tavallaanhan näin olikin, eipä Kirkan biisejä tässä mittakaavassa ole Kemissä kuultu sitten itse legendan viimeisen vierailun. Tiettävästi Kirkan viimeinen Kemin keikka koettiin HullunMyllyssä 7.7.2006. Laulajatähti poistui keskuudestamme 56-vuotiaana 31.1.2007.

Jon Sebastian Säkkisen ideoima ja soittokavereineen toteuttama tribuuttikonsertti oli myös hyvin ajoitettu, tulihan tänä vuonna kuluneeksi kymmen vuotta Kirkan kuolemasta. Se oli siis enemmän kuin paikallaan. Ja tietysti konsertin suosio alleviivasi tätä.

Säkkinen yhtyeineen suoriutui vaativasta tehtävästään hyvin, jopa erinomaisesti. Biisilista oli hyvällä maulla laadittu - tehtävähän oli varsin vaikea, Kirkan levyttämiä biisejä kun riittää. Avausbiisinä John Fogertyn Down on the cornerin suomennos Kulman kundit toimi oivallisesti ennen Hengaillaan ja Varrella Virran -kappaleita, jotka lukeutuvat Kirkan tunnetuimpiin levytyksiin.

Kirkan hempeämmältä osastolta kuultiin myös useampi kappale, joista Surun pyyhit silmistäni ja Pääsi rinnaillen painuu ovat sellaisia, etteipä niitä tribuuttikeikalla oikein voi väliin jättääkään. Säkkinen mikrofonin varressa pystyi varsin hyvin pääsemään laulujen sanomaan sisälle myös balladeissa, vaikka mies olikin parhaimmillaan Kirkan vauhtibiiseissä, joista Under the pressure of your love ja Strangers of the night edustavat jopa melodista heavyä - joka on ollut vuosikaudet Säkkisen leipälaji.

Itselleni Under the pressure of your love oli jopa keikan kohokohta. Biisi, joka oli jo pyyhkiytynyt muistista. Aivan erinomainen kappale, jonka Säkkinen joukkoineen veti todella komeasti. Sama pätee myös Noitanainen -kappaleeseen, senkin olemassolo oli jäänyt jo aktiivimuistin ulkopuolelle. Hienoja valintoja settiin, ehkä jopa aina vaadittavia yllätysvalintojakin. Pieni yllätys oli myös paremminkin Sammy Babitzinin biisinä muistettava Daa-Da -Daa-Da, jonka toki veljespari ehti esittää yhdessäkin.

"Pakollisista" biiseistä kuultiin luonnollisesti konsertin nimikappaleen ohella Leijat ja keikan päättänyt Hetki lyö. Toiseksi viimeisenä eläimellisellä raivokkuudella irtosi Kirkan rockkauden yksi keikkahuipennuksista, Steppenwolfin Born to be wild.

Aivan täydellinen konsertti ei ollut. Vika ei ollut solistissa, eikä bändissä, vaan yleisössä, joka välillä tuntui suhtautuvan välinpitämättömästi Säkkisen spiikkeihin ja tunnelmankohotusyrityksiin. Aploditkin olivat välillä vaimeita, joskin muutaman biisin kohdalla kiitettävän hurmioituneitakin. Ehkä syynä oli se, että yleisöstä moni oli Kirkan faneja - siis selvästi teini-iän jo ohittanutta väestöä. Kappaleita kyllä hyräiltiin mukana, mutta enemmänkin hissunkissun kuin voimallisesti. Myöskään teknisiltä ongelmilta ei vältytty.

Säkkistä ja hänen taustalla soittanutta bändiä ei voi liikaa kiittää. Säkkisen vokalistitaidot ovat kehittyneet viime vuosien aikana huimasti samalla kun hän on monipuolistanut repertoaariaan. Erittäin ammattitaitoinen bändi on yksi versio Kemin muusikoiden Allstars -kokoonpanoista. Lapin kulttuuripääkaupungissahan tunnetusti tasokkaita muusikoita riittää.

Oli ilo seurata millä itseluottamuksella ja taidolla kitaristi Elias Kauppisen, basisti Mikko Raappanan, rumpali Pasi Hautalammen, kosketinsoittaja Kari Hautalammen ja taustalaulaja Eveliina Halmeen muodostama yhtye urakkansa hoiti.

Konsertille tulee myös jatkoa. Se otetaan uusiksi Ankkurissa lauantaina 6. tammikuuta. Säkkisen ja kumppanien pyrkimyksenä on viedä se myös naapurikaupunkeihin, ainakin Ouluun ja Rovaniemelle. Näitä pyrkimyksiä on syytä arvostaa. Juuri näin harvinaislaatuisten konserttien kohdalla tulee toimia.

Konsertti kokonaisuudessaan oli kulttuuriteko parhaasta päästä. Ja kansa kiittää.

Silta yli synkän virran -konsertissa kuullut kappaleet

1. Kulman kundit
2. Hengaillaan
3. Varrella virran
4. Kaksin rannalla yksinäiset
5. Pyydä vain
6. Anna käsi
7. Surun pyyhit silmistäni
8. Pääsi rinnallein painuu
9. Noitanainen
10. Leijat
11.
Under the pressure of your love
12. Strangers in the night.
13. Rock
14. Daa-da daa-da
15. Silta yli synkän virran

------ encoret ------

16. Born to be wild
17. Hetki lyö

 

EDIT. Korjattu Kirkan Kemin viimeisen keikan päivämäärä. Kiitos korjauksesta Jaana Tikkala-Lehtelä 👍

 

Heidi Kyrö ja Kemin kaupunginorkesteri tarjosivat upean Kesäri -konsertin

27.8.2017
Kemin kaupunginorkesterin vuosittaiset Kesäri -konsertit alkavat olla jo käsite. Tänä vuonna orkesteri oli saanut solistikseen jo pitkään Hämeenlinnassa asuneen kemiläislähtöisen Heidi Kyrön.

Kyrö oli valikoinut ohjelmistoonsa itselleen tärkeitä kappaleita, niin covereita kuin poimintoja omista levytyksistäänkin. Rennosti esiintynyt Kyrö kertoili laulamisen ohella myös kappaleiden taustoja. Ohjelmisto sisälsi myös muutaman yllätyksen.

Avauskappale oli oikeastaan ilmiselvä valinta ottaen huomioon Kyrön uran ja Suomi 100 -vuoteen liittyneen konsertin teeman "Sata päivää sataan vuoteen". Se oli tietysti Kyrön uran alkuvaiheisiin liittyvä Sun Suomineitos oon vuodelta 1994.

Ohjelmistossa tehtiin myös kunniaa merilappilaisille tekijöille. Toisena kuullun Menneet matkaissain kulkee- ja kolmantana esitetyn Päivänvaloon -kappaleiden sanoittaja on kaakamolainen monitoimimies Jari Vesa. Lisäksi Kyrö esitti versionsa kemiläisen Nicepappi -yhtyeen suurhitistä Kuumatkalla.

Vuonna 1998 ilmestyneellä Tuut mua rakastamaan -albumilla oleva Päivänvaloon -laulu on selvästi Kyrölle erityisen tärkeä biisi, jonka alkuperäisversio Love Shine A Light on Katrina & Waves -yhtyeen Euroviisujen voittokappale vuodelta 1997. Lisäksi Kyrön versio voitti Cover-Euroviisut vuonna 1998 Etelä-Afrikassa.

Myös neljäntenä kuultu Murheellisia aamuja lukeutuu Kyrön menestystä niittäneisiin kappaleisiin, sillä se on Pop'n Roll sävellyskilpailun voittajasävelmä vuodelta 2011. Janne Saksan sävellykseen sanoituksen on tehnyt Sana Mustonen, jonka sanoituksiin lukeutuu myös muun muassa Robinin Frontside Ollie.

Konsertin coverkappaleista Liisa Akimofin säveltämä ja sanoittama, Tavaramarkkinat -yhtyeen klassikkoa Kevät Kyrö on esittänyt aiemminkin, samoin kuin upeaa Balladi elokuvasta Klaani -laulua, jonka alkuperäisversion esitti Päivi Portaankorva. Nicepapin Kuumatkalla -kappaleesta Kyrö ja konsertin kaikki laulu sovittanut aviomiehensä Kimmo Kopra olivat tehneet aika tavalla alkuperäisesityksestä poikkeavan version, joka vaatii hiukan sulattelua.

Konsertin kaksi viimeistä biisiä olivat silkkaa hunajaa isojen biisien ystäville. Varsinaisen setin päätti Nightwish -yhtyeen mahtipontinen Amaranth, jonka päälle yleisö sai vielä nautiskella Stratovarius -yhtyeen herkästä balladista Land of ice and snow.

Kyrö kertoi konsertin täyttäneen hänen pitkäaikaisen haaveensa päästä esiintymään Meripuiston laululavalla ison orkesterin kanssa. Kyrö teki hyvää jälkeä, mutta myös kapellimestari Erkki Lasonpalon johtama Kemin kaupunginorkesteri oli harjoitellut ja sisäistänyt kappaleet esimerkillisen hyvin.

Konsertti osiitti jälleen kerran, että rockbiisit toimivat erinomaisesti myös sinfoniaorkesterin esittäminä. Ideahan ei ole suinkaan uusi, ensimmäisenä populaarimusiikin helmiä taisi leivittää Lontoon Sinfoniaorkesteri vuonna 1978, kun ensimmäinen Classic Rock -albumi ilmestyi. Sitä muuten kelpaa edelleen suositella.

Mutta näitä tähtihetkiä livenä toivoisi kuulevansa useamminkin.

 

Heidi Kyrö & Kemin kaupunginorkesteri 26.8.2018

Biisilista

1. Sun Suomineitos oon
2. Menneet matkassain kulkee
3. Päivänvaloon
4. Murheellisia aamuja
5. Sielu lentää levoton
6. Kevät
7. Polska (instrumentaali)
7. Hiekkamyrsky
8. James Bond
9. Balladi elokuvasta Klaani
10. Sano
11. Kuumatkalla
12. Amarath
13. Land of ice and snow

Kim Lönnholm (vas), Jore Marjaranta ja stemmalaulaja Kari Vehkaluoto suoriutuivat Kesäri-konsertin lauluosuuksista erinomaisen tyylikkäästi. Kuva: Pentti Korpela.

Eagles- ja Billy Joel -hitit soivat upeasti Meripuistossa

Sadesäästä huolimatta Meripuistoon saapuis suuri joukko musiikin ystäviä. Kuva: Pentti Korpela.

Kemin kaupunginorkesteri solistivieraineen hurmasi yleisön sadesäästä huolimatta.

28.8.2016
Kemin kaupunginorkesteri näytti jälleen kerran taitonsa ja monipuolisuutensa lauantaisessa Kesäri-konsertissa. Orkesteri soitti Eagles -yhtyeen ja Billy Joelin hittejä kuin omiaan.

Konsertti onnistui erinomaisesti sateisen koleasta ja tuulisesta säästä huolimatta. Aivan liian vähällä käytöllä olevalla Meripuiston laululavalla pidettyä konserttia seurasi alkuvaiheissa arviolta runsaat tuhat henkeä, joista osa poistui sateen yltyessä puolitoistatuntisen rupeaman puolenvälin paikkeilla.

Kapellimestarina toiminut Jarkko Kiiski oli tehnyt huolellista ja erinomaista työtä sovittaessaan kaikki esitetyt 17 kappaletta isolle orkesterille. Hienoa työtä tekivät myös solistit, Eaglesin kappaleet laulanut Kim Lönnholm ja Billy Joelin biisit laulanut Jore Marjaranta, jolla on Kemissä sukuakin. Unohtaa ei sovi myöskään stemmoja laulanutta Kari Vehkaluotoa, jonka osuus laulujen tulkinnoissa oli piste iin päälle.

Kemiläisten ja lähiseutujen asukkaiden on syytä olla ylpeitä Kemin kaupunginorkesterista. Sellaisen olemassaolo on erittäin suuri rikkaus. Lauantainen konsertti – kuten viimevuotinenkin, jolloin solistina esiintyi Tony Kakko – oli siitä erinomainen esimerkki.

Konsertin kohokohdaksi nousi perättäin esitetyt kappaleet New Kid In Town, Piano Man ja Hotel California, lisäksi konsertin loppupuolella esitetty Eaglesin Desperado sai ihokarvat nousemaan pystyyn. Myös konsertin huipennus kappaleilla New York State Of Mind, Take It Easy ja All About Soul oli upea.

Kaikkiaan, konsertti oli hieno ja toivottavasti Kesäri-konserttien perinne jatkuu myös tulevaisuudessa.

Konsertin biisilista

1. Easy Feeling (Eagles)
2. Honesty (Billy Joel)
3. Wasted Time (Eagles)
4. Just The Way You Are (Billy Joel)
5. I Can´t Tell You Why (Eagles)
6. New Kid In Town (Eagles)
7. Piano Man (Billy Joel)
8. Hotel California (Eagles)
9. Take It To The Limit (Eagles)
10. Leningrad (Billy Joel)
11. New York Minute (Eagles)
12. Don´t Ask Me Why (Billy Joel)
13. Uptown Girl (Billy Joel)
14. Desperado (Eagles)
15. New York State Of Mind (Billy Joel)
16. Take It Easy (Eagles)
17. All About Soul (Billy Joel)

Diandra laulatti yleisöään Täikön torilla

20.7.2016
Poplaulaja Diandra veti Täikön torin täyteen väkeä keskiviikon Summer Pop Up -konsertissa Kemissä. Yleisön joukossa oli niin uteliaisuuttaan paikalle tulleita kuin Diandran fanejakin, jotka osasivat suosikkinsa kappaleet ulkoa. Diandra oli selvästikin odotettu vieras.

Paikalla oli paljon lapsia, jotka olivat innoissaan päästyään elokuussa 22 vuotta täyttävän Idols-voittajan keikalle, toisaalta yleisön joukossa oli myös mummoikäistäkin väkeä. Myös yleisön ja artistin yhteislaulut onnistuivat hienosti, varsinkin Diandran hittikappaleissa Onni on ja Paha poika, jonka Diadra esitti settinsä päätöskappaleena.

Molemmat lauluthan ovat peräisin kesäkuussa 2014 julkaistulta Dynamiittii -albumilta. Luonnollisesti keikalla kuultiin myös tuore, tämän vuoden toukokuussa ilmestynyt julkaistu Huitoo -single, joka kertoo ystävyydestä ja kesäisen keveästä meiningistä. Räppäri Cheek on osallistunut kappaleen sanoitukseen ja fiittaukseen.


Illan kovimman urakan eteen Diandra taisi joutua vasta keikan jälkeen, kun nimikirjoituksen metsästäjät piirittivät backstagena toimineen teltan. Diandran nimmarilla varustettuja postikortteja jaettiin vielä pitkään jo torin muuten tyhjennettyä. Monet lapset puristivat saamiaan kortteja kuin kalleinta aarrettaan.

Keikka todennäköisesti täytti useimpien toiveet ja tarpeet. Vaativat kuulijat olisivat olleet enemmän mielissään, mikäli Diandralla olisi ollut bändi mukanaan. Nyt hänellä oli mukanaan dj/taustanauhojen pyörittäjän lisäksi taustalaulajana toimiva pikkusiskonsa Dede Flores.

Kemin kaupungin nuorisotyötä ja Kemitiimiä on kuitenkin syytä suitsuttaa konsertin järjestämisestä. Ihan jokaisessa kaupungissa vastaavia ilmaiskonsertteja nuorille ei tarjota. Konsertti oli osa meneillään olevaa Easy Living in Kemi -tapahtumaviikkoa.


Diandra iskeytyi julkisuuteen vuonna 2012 voitettuaan Idols-laulukilpailun kuudennen tuotantokauden. Kahdeksan vuotta aiemmin Diandra oli voittanut Staraoke-lastenlaulukilpailun.

Diandran kultaa myynyt esikoisalbumi Outta my Head julkaistiin kesäkuussa 2012 ja kakkoslevy Dynamiittii ilmestyi lokakuussa 2014. Lisäksi Diandra julkaisi vuonna 2015 Kerran joulukuun aikaan - joululevyn.

Lisäksi Diandra on osallistunut Uuden Musiikin Kilpailuun, ääninäytellyt Ice Age 4 -animaatioelokuvassa sekä osallistunut Tähdet, tähdet -ohjelmaan. Diandra on toiminut myös The Voice Kids -ohjelman tähtivalmentajana.

 

Thyrane veti jäätävän hienon tykkikeikan Jalometallissa

Blastmor Jalometallin lavalla kännykkäkameralla kuvattuna.

* Yhtye veti teltan täyteen, vaikka pääesiintyjä Sabaton esiintyi samaan aikaan.

* Bändi vihjaili kenties jatkoakin olevan luvassa.


9.7.2016
Thyranen paluukeikka oli allekirjoittaneelle Oulun Jalometalli -festivaalin ensimmäisen päivän ykkösjuttu. Ja hittolainen, minkälaisen keikan bändi teki. Aivan kuin kymmenen vuoden hiljaiseloa ei olisi ollutkaan. Kerrassaan hätkähdyttävän hieno veto, kestoa komeat tunti ja 20 minuuttia, sisältäen täyden tusinan tuttuja Thyrane -biisejä.

Thyrane veti telttastagen tuvan täyteen fanejaan ja muita uteliaita, huolimatta siitä että perjantain pääesiintyjä Sabaton veti powermetalliaan samaan aikaan ykköslavalla.  Kaikin puolin onnistunut keikka kertoo, että Thyranelle olisi edelleen kysyntää niin suomalaisen kuin kansainvälisessäkin metallimusiikin kentällä.


Toivoa sopii, että yhtye sai hienosta keikasta lisää intoa jatkaa, niin keikkailemista kuin uuden musiikin tekemistäkin. Bändi oli itsekin silmin nähden riemuissaan saamastaan vastaanotosta ja pääjehu Blastmor vihjaili jo loppuspiikissään, että jatkoa saattaa seurata - sittenkin.
- Tämä oli nyt sitten tässä. Tai sitten ei. Saa nähdä mitä tapahtuu, mies täräytti mikrofoniin. Vastaavia vihjailuja jatkosta kuulunut muiltakin.
- Tehdään keikka alta pois ja katellaan mitä loppukesä tuo tullessaan, basisti Daemon lauahti www.nousu.netin haastattelussa ennen keikkaa.

Kaikesta näki, että Thyrane on treenannut ankarasti. Soitto kulki, yhteispeli oli saumatonta ja bändi nautti esiintymisestään.  Ahkerasta treenaamisesta kertoo sekin, kun jutellessani ennen keikkaa Blastmorin kanssa, hän kertoi hikoilleensa treeneissä niin, että jo entuudstaan hoikasta vartalosta on lähtenyt yli viisi kiloa painoa pois.


Yleisö todellakin piti näkemästään ja kuulemastaan. Siitä kertovat Facebookiin laitetut kommentit:
- Huippukeikka, perjantain paras.
- Veti poijat ky nii kovan setin että...!!.
- Tykkikeikka. Tehkääpä lisää vain.
- Ja minkä keikan jätkät veti!
- Ei pahemmin kuulunut vuosikymmenen tauko soitossa :)
- Oli niin kova, ettei mitään tolkkua...
- Thyrane oli kunnon mätinkiä !!!
- Aivan naamattoman kova keikka!
- Oli kyllä kova!!!


Thyrane soitti kokoonpanolla Blastmor (laulu, kitara), Daemon (basso), Hanna-Mari (koskettimet), Joni Lahdenkauppi (kitara), Ville Miinala (rummut).

Bändin setti Jalometallissa 2016:

1. Intro + Insidious dream of inhuman fear
2. Parasites of submission
3. Satanist
4. Words of the prophet
5. Crushing defeat of the triune godhead
6. Black harmony
7. Travesty of heavenly essence
8. Chaotic profane phenomena
9. In the shape of a demon
10. Dance in the air
11. Satanic ages overture
Encore: Nox Diaboli

Epic Male Bandin Anssi Salminen viuhtoo, taustalla rumpali Janne Mathlin ja basisti Juho Kivivuori. Kuva: Juhani Hiltunen.

Yksi vuoden keikoista koettu

Esko Järvelä.

Esko Järvelä Epic Male Band. Pop & jazz konservatorio Lappia, Tornion Musiikkitalo 13.4.2016.

Kun ajelin torstaina alkuillasta kohti Torniota, ounastelin, että tänään tarjolla on jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Esko Järvelä Epic Male Bandin kohdalla luonnehdinta folkrock sai minut liikkeelle. Mutta enpä arvannut, että näkisin ja kokisin yhden tämän vuoden parhaista keikoista. Mutta sellainen se epäilemättä oli.

Helsinkiläisyhtye on varsin vekkuli ilmestys niin musiikillisesti kuin lavaesiintymiseltäänkin. Kappaleet ovat lähes kaikki instrumentaaleja, vain yhdessä kappaleessa oli varsinainen lauluosuus, joka sekin rajoittui biisin nimeen toistamiseen. Lisäksi muutamassa kappaleessa bändin kitaristit, viulusti ja basisti hymistelivät vain äänellä, mikä on hyvä tehokeino säästeliäästi käytettynä.


Folkrock on tämän bändin kohdalla varsin väljä ilmaus. Yhtyeen kappaleista löytyy paljolti myös piirteitä, joiden myötä antia voi osin kutsua folkprogeksi tai jopa hardfolkiksi. Toisaalta kappaleista löytää myös valssin, polkan ja sottiisin poljentoa - joskin vaikeasti löydettävässä muodossa, kuten yhtye lavalla itsekin tunnusti.

Esko Järvelän viulu on musiikissa päällimmäisenä ja leimaa-antavana, mutta basisti Juho Kivivuoren ja rumpali Janne Mathlinin rakentaman jämäkän pohjan päälle myös Anssi Salmisen akustinen kitara ja Jani Kivelän sähkökitara loivat sellaisia kuvioita, että oksat pois. Kivelän kitaroinnissa oli jopa eläimellistä raivokkuutta. Salmisen tapaa esiintyä voisi luonnehtia vaikkapa hallituksi hulluudeksi. Mies laukkoi kuin vimmattuna lavan pituussuuntaan, hyppi, pomppi, kieri soittaen niin selällään maaten kuin soittopeli niskan takanakin. Naamaansakin mies väänteli kuin mielisairaalasta valkotakkisia karkuun päässyt potilas.

Keikka oli kaikkiaan riemastuttava kokemus, eikä yleisö meinannut päästää bändiä millään lavalta, ei edes encoreiden jälkeen. Harmi vain, että Musiikkitalon sali oli enemmän kuin puolityhjä. Maksaneita oli vain muutamia, pääosa yleisöstä oli konservatorion oppilaita, mutta heitä olisi voinut olla paljon enemmänkin. Ei ihme, että konservatorion tiimivastaava Jussi Leipälä oli äkeissään, sillä konserttiin osallistuminen oli oppilaille periaatteessa pakollista.
- Miten opiskelijat voivat kuvitella, että heidän opinnäytekonsertteihinsa tulee väkeä, kun he eivät itsekään osallistu muiden konsertteihin, Leipälä moitti.

Olisi kannattanut osallistua.  Esko Järvelä Epic Male Bandin tapaisia konsertteja on tarjolla hyvin harvoin.


Konsertin jälkeen piipahdin vielä Pikku Berliinin jameissa, jossa housebändinä toiminut We Are The World -suurtuotannon bändi esitti kolmen vartin verran tuotannossa kuultuja biisejä. Bändin soitto kulki, se oli rennompaa kuin musiikkitalolla ja soundit olivat hyvin kohdallaan. Black Sabbathin War Pigs, Metallican One, Genesiksen Land of Confusion, U2-sikermä, Laineen Kasperin 7 miljoonaa soluttautujaa ja Neil Youngin Rockin` In The Free World olivat tälläkin kertaa kivaa kuunneltavaa.

Afterglow uuden Chilloutin lavalla.

Afterglow tarjosi hienon illan Chilloutissa

Ville Välkky, Afterglown laulusolisti.

30.1.2016
Afterglown perjantainen David Bowien tribuutti-ilta oli tasokas ja enemmän kuin paikallaan. Juuri näin edesmenneitä rockmusiikin suuruuksia ja heidän elämäntyötään pitää kunnioittaa.

Afterglow muodostuu musiikin ammattilaisista, bändissä on taitoa ja osaamista vaikka mihin. Nytkin Bowien biisit soljuivat kuulijoiden korviin hienosti tulkittuina, vaikka bändi ehti treenata niitä vain parisen viikkoa. Toki - jos aikaa olisi ollut enemmän - ne olisivat varmasti tulleet vieläkin viimeisteltyimpinä.


Omaan korvaani mieleenpainuvin oli tulkinta The Man Who Sold The World -kappaleesta, johon laulusolisti Ville Välkyn ääni sopi erityisen hyvin. Mutta toki muutkin biisit kelpasivat paremmin kuin hyvin, olihan joukossa omat Bowien ikisuosikkini Life On Mars, Starman, The Prettiest Star ja Space Oddity. After All ja Five Years olivat yllätysvalintoja.

Erityisen hienoa oli kuunnella Arto Perkiön terävää kitarointia. Mutta eipä kokonaisuudessakaan ollut mitään valittamista. On suorastaan hämmentävää, kuinka paljon Kemi-Tornio -alueella on loistavia muusikoita, mukaan lukien Afterglown basisti Mikko Rintala, ja musiikin monitaiturit, kosketinsoittaja Matti Adolfsen ja kitaristi Erkki Kari. Kymmenistä muista alueen muusikoista puhumattakaan.


Biiseissä oli haastetta jokaiselle. Sen myös yhtyeen liideri Matti Adolfsen myöntää.
- Tämä keikka oli kyllä aika mielenkiintoinen siinä suhteessa, että settilista muuttui näinkin paljon aivan vielä viikkoa ennen keikkaa. Viime kesänä settilistalla oli 2 Bowien biisiä, syksyllä otettiin mukaan Space Oddity ja pohdittiin Starmania. Loput on treenattu tammikuun puolen välin jälkeen, Adolfsen kertoo.
- Life On Mars on tosin minulla ollut jonkinlaisena versiona treenattuna jo parinkymmenen vuoden ajan mutta sille ei ole tähän mennessä löytynyt käyttöä, aina on siivottu pois keikkalistalta. Nyt se sopi sinne hyvin. Viimeiset muutokset pianostemmaan piti poimia eilen aamulla, Adolfsen paljastaa.
Adolfsenin mukaan tällaisenaan perjantain settiä yhtye tuskin tulee koskaan soittamaan toista kertaa.
- Mutta tietysti biisit jäävät käyttöön muilla keikoilla, onpahan vaihtelun varaa niin unplugged- kuin sähköisessäkin setissä.


Afterglow aloitti illan soittamalla ensimmäisessä setissään progressiivisen rockin klassikoita, King Crimsonia, Genesistä ja Emerson, Lake & Palmeria. Minulle mieluisin oli kuitenkin Uriah Heepin Come Away Melinda. Kerrassaan oivallinen veto, joka sai pohtimaan, että olisipa hienoa, jos Afterglow ottaisi ohjelmistoonsa joskus Uriah Heepin vanhasta tuotannosta mukaan vaikkapa kappaleet Salisbury, Bird of Prey tai High Priestess.

Joka tapauksessa parituntinen ilta Chilloutissa oli varsin mukava. Vastaavia tribuutti-iltoja soisi olevan enemmänkin, myös elossa oleville artisteille ja bändeille. Progepuolelta esimerkiksi Pink Floydille, Jethro Tullille tai Focus -yhtyeelle omistettu ilta voisi olla paikallaan. Ja lähellä progea olevista bändeistä esille voisi nostaa Vangeliksen, Mike Oldfieldin, sekä vaikkapa Moody Bluesin. Onhan näitä.

Mutta iso käsi Afterglowlle progen esilläpitämisestä. Arvostan.


Afterglow 29.1.2016 Chilloutissa, biisilista:

1. King Crimson/I talk to the wind
2. Uriah Heep/Come Away Melinda
3. Genesis/ Cockoo, cocoon
4. Emerson, Lake & Palmer/From the Beginning
5. Emerson, Lake & Palmer/Still you turn me on
6. Emerson, Lake & Palmer/Lucky Man
7. Genesis/Can utility and the coastliners
8. Steve Howe/Mood for a day
9. Peter Gabriel/Here Comes The flood
10. David Bowie/Life on Mars
11. David Bowie/The Prettiest Star
12. David Bowie/The Man Who Sold The World
13. David Bowie/ Ziggy Stardust
14. David Bowie/After All
15. David Bowie/Five Years
16. David Bowie/Space Oddity
17. David Bowie/Starman
18. Led Zeppelin/Thank You (encore)

Ruiskubetonin ilta ja Kivirockjamit oli menestys

 Perjantaina 29.4. Kemin Ankkurissa pidetyt Kivirockjamit oli menestys. Kansa oli kuullut kutsun ja väkeä oli kerääntynyt paikalle kuuntelemaan housebändi Ruiskubetonia sekä sen jälkeistä jamittelua.

Outokummun kaivosmiehistä koottu Ruiskubetoni soitti historiansa toisen keikan ja ensimmäisen nykyisellä kokoonpanolla. Lavalle nousivat kitaristilaulaja Marko Haapaniemi, basisti Samuli Roivas, kitaristi Esa Hyvärinen ja rumpali Pasi Määttä. Yhtyeen kajauttamat kaikille tutut coverbiisit saivat myös tanssilattian täyttymään.


Ruiskubetoni avasi illan Shadowsin Apache -instrumentaalilla, jota seurasivat That´s Allright Mama (Elvis), California Dreamin (Mamas & Papas), CCR-klassikot Have You Ever Seen The Rain ja Proud Mary, Johnny B. Goode (Chuck Berry), Burning Love (Elvis) sekä Fortunate Son (CCR). Hieno setti.

Klubi-isäntinä toimivat tuttuun ja tyylikkääseen tapaansa Tuomas Laajoki ja Samuli Paldanius. Lavalla piipahtivat myös Ensimmäinen kivi -kirjaansa esitellyt Rokkineuvoksen siviilipersoona Juhani Hiltunen sekä vappuhenkisen lyhyen tietovisan pitänyt Nordbooks-kustantamon Matti Ylipiessa.
- Yli 40 vuotta olen Ankkurissa käynyt ja nyt olen ensimmäistä kertaa lavalla. Siinäpä on muillekin haastatetta, Ylipiessa totesi tietovisan ja kirjapalkintojen jakamisen lomassa.

Ruiskubetoni oli niin tyytyväinen iltaan, että backstagella virisi samantien keskustelu mahdollisista seuraavista keikoista.
- Meille oli myös kunnia päästä soittamaan Kivirockjameihin. Ilman Ensimmäinen kivi -kirjan päähenkilö Martti Matilaista ei välttämättä olisi Elijärven kaivosta, eikä Tornion tehtaitakaan, eikä meillä myöskään töitä, eikä tätä bändiäkään olisi perustettu, kuvaili yhtyeen rumpali Pasi Määttä tuntemuksiaan.

Kalottjazz & blues vietettiin 33. kerran rajakaupungeissa

1-3.7.2016
Kalottjazz & Blues Festival on takana 33. kerran. Uudistunut tapahtuma käynnistyi perjantaina puoliksi Tornion ja puoliksi Haaparannan puolella olevalla Victoriantorilla. Avausesiintyjän kunnia oli suotu torniolaiselle Future Soul Groupille, joka soitti puolituntisen australialaisyhtye Hiatus Kaiyote -yhtyeen erikoista, muun muassa neo- ja future souliksi luonnehdittua moniulotteista musiikkia.

Hiatus Kaiyoten kappaleille ominaista ovat muun muassa epätavalliset rakenteet ja tahtilajien yllätykselliset muutokset, mielikuvitukselliset sovitukset sekä kappaleiden välillä suuresti vaihteleva tunnelma.

Esiintyjien suojaksi pystytetty teltta oli tosiaan täsmälleen rajalla. Puolet bändistä soitti Suomen ja puolet Ruotsin puolella. Vastaavaan harvemmin törmää muualla kuin Tornio-Haaparannalla.

Future Soul Groupin keulakuva on viehkeä laulusolisti Aino Mero, joka teki Tornion Pop & jazzkonservatoriossa opinnäytetyönsä nimenomaan Hiatus Kaiyoten musiikista. Bändissä soittavat Heikki Isoniemi, kitara, Roni Helminen, basso, Pentti Väisänen, koskettimet ja Jani Kenttä, rummut. Yhtyeen antia pääsi kuuntelemaan kalottijatseilla myös perjantai-iltana Tornion Kerhoravintolassa ja lauantaina uudestaan Victoriantorilla.

 

Avauspäivän toinen esiintyjä Reggis Kentucky Blues soitti myös puolilta päivin, mutta Ruotsin aikaa ja keikkapaikkana oli Tinas restaurang Haaparannalla. Sebastian Reginan (kitara, basso), Elias Sarkkisen (kitara, basso) ja Hampus Täikkön (rummut) muodostama yhtye ei ole iällä pilattu, sillä kolmikon yhteenlaskettu ikä on 49 vuotta.

Vaikka ikä ei nuorukaisia paina, on kolmikko soittanut rokkia ja bluesia lapsesta saakka. He ovat vuosien varrella soittaneet lukemattomissa koulujen päättäjäisissä ja kulttuurikoulun kevätjuhlissa. Keikkoja on ollut myös Vasemmistoliiton kevätkulkueesta Inarin Rajarockin pääesiintyjäksi saakka.

Reggis Kentucky Blues -yhtye käyttää kaiken aikansa, rahansa ja erityisesti sydämensä musiikin parissa, mikä viestii vahvasta sitoutumisesta. Viime vuonna yhtye soitti kalottijatseilla jazzia, tänä vuonna yhtye operoi bluesrockin parissa.


Musiikkitalon avajaiskonsertissa Ale Möller osoitti, että puheille Ruotsin parhaasta ja laaja-alaisimmista multi-instrumentalistista on katetta. Mies yhdessä pianisti Mats Öbergin ja basisti, perkussionisti Olle Linderin kanssa tarjosi erinomaisen konsertin, joka oli taidokas, mielenkiintoinen, veikeä, hauska, vaihteleva ja yllättävä.

Ale Möller soitti konsertissa vähintään kymmentä eri instrumenttiä, muun muassa viittä eri huilua, pajupilliä, tuohitorvea, trumpettia mandoliinin ja kitaran lisäksi saaden niistä irti mitä kummallisimpia sointuja. Trion musiikkia on mahdoton lokeroida mihinkään genreen, lähimpänä lienee omanlaisensa maailmanmusiikki, jossa on vaikutteita kymmenistä eri musiikin suuntauksista. Esimerkiksi soittamansa intialaisen Ravi Shankarin kappale päättyi yllättäen Metsäkukkia –kappaleeseen. Biisiä Möller nimitti pohjois-intialaiseksi humpaksi. Miehen välispiikit tai pikemminkin kappaleita ja yhtyeen musiikkimaailmaa sekä kappaleiden taustoja  selvittäneet välipuheet olivat kerrassaan verrattomia, luonteva osa showta ja ällistyttävän hienoa musiikkielämästä.

Perjantai-illan bluesillan avaaja, luulajalainen Lindsvalls Lads osoittautui enemmän kuin kelvolliseksi bluescomboksi. Yhtye soitti bluescovereita sielulla ja sydämellä saaden taatusti uusia ystäviä. Knucklebone Oscarin, Mr. Hillsiden ja Yukka Whiten palkittu White Knuckles Trio ei myöskään jättänyt yleisöä kylmäksi, vaan saa kansan vuolaasti tanssilattialle jalan alle menevällä bluesillaan. Ihan parhaimmillaan yhtye ei ollut, ihan samaa irtonaisuutta bändin annissa ei ollut kuin esimerkiksi talven Pakkasukko –festivaalin keikalla. Mutta hyvä setti joka tapauksessa ja monelle paikallaolleelle ensikosketus yhtyeeseen. Yleisöä Haaparannan Folkets Husilla oli erinomaisen paljon, todennäköisesti jopa enemmän kuin järjestäjät osasivat odottaa.

Bluesnightin kruunasi virtuoosimainen Erja Lyytinen yhtyeineen. Vuoden bluesartistina Suomessa palkittu Lyytinen saapui rajaseudulle suoraan levytysstudiolta, jossa hän on työstämässä seuraavaa, syksyllä ilmestyvää albumiaan. Lähes parituntisella keikallaan Lyytinen sai yleisön suorastaan villiksi, naisen esiintyminen Kalottjazz & bluesissa oli selvästi odotettu tapaus.

Avausillan päätteeksi nousi vielä Saverio Maccne kitaroineen täpötäyden ravintola Ponden lavalle Haaparannalla.

Lauantain Rantalajavajazz oli siirtynyt Pikisaaresta Umpitunnelin ulkolavalle. Pääosa yleisöstä nautti Josefine Lindstrandin ja Norrbotten Big Bandin sekä Hans Oldingin, Jaska Lukkarisen, Manuel Dunkerin ja Mattias Wallinin kvartetin sekä Niko Ahvosen ja Tilanteen Herrat -yhtyeen musiikista ravintolan terassilta käsin nurmikkoalueella ollessa vain noin 40 henkeä.

Rantalavajazzin jälkeen, oikeastaan sen ollessa vielä käynnissä Niko Ahvosen Ongen ongintaa -kappaleen vielä soidessa Rokkineuvoksen piti rientää tietokoneen ääreen kirjoittamaan juttua ja valikoimaan kuvia tapahtumasta, minkä vuoksi toisen päivän muut konsertit piti jättää väliin.

Kari Tapion laulujen juhlakiertue Keminmaahan

31.8.2017
Kari Tapion tunnetuksi tekemiä lauluja kuullaan loka-marraskuussa juhlakiertueella, joka kunnioittaa satavuotiasta Suomea. Kari Tapio – Sinivalkoinen Ääni 100-vuotiaalle Suomelle -kiertueella esiintyy Hänen Orkesterinsa solisteinaan suuri joukko suomalaisia suosikkiartisteja.

Suomen juhlavuotta kunnioittava konserttikiertue saapuu Keminmaan Valleniussaliin perjantaina 27. lokakuuta. Kiertue käynnistyy edellisenä päivänä Hyvinkäältä ja päättyy itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta Espoon Sellosaliin. Muut kiertuepaikat ovat Kuopio, Kokkola, Rovaniemi, Kiuruvesi, Ylivieska ja Kuusamo. Konserttien liput ovat jo myynnissä lippukaupoissa.


Kiertueella kuullaan Kari Tapion legendaarisia sinivalkoisia lauluja sekä tarinoita hänen elämästään ja urastaan artisti- ja muusikkoystävien kudelmana. Lauluja säestää Hänen Orkesterinsa, joka viettää samalla 20-vuotisjuhlavuottaan Jiri Jalkasen johdolla. Vierailevina solisteina ovat muiden muassa Jani Jalkanen, Anna Hanski, Janus Hanski, Ilkka Vainio, Kulkuriveli Jami, Dimitri Keiski, Sakari Kuosmanen ja Mika Lappalainen. Konsertit juontaa Joona Jalkanen.
– On hienoa päästä taas vuosien jälkeen lavoille ja vieläpä isäni laulujen ääreen, kertoo Kari Tapion vanhin poika Jiri Jalkanen, joka on Hänen Orkesterinsa perustajäsen.
– Olen pitänyt muutaman vuoden ajan taukoa musiikkielämästä, mutta veljieni Janin ja Joonan pyynnöstä päätin nyt liittyä heidän mukaansa tälle hienolle kiertueelle, Jalkanen jatkaa.


Kari Tapio, oikealta nimeltään Kari Jalkanen, syntyi Suonenjoella 22.11.1945. Hän menehtyi sairaskohtaukseen joulukuussa 2010. Kari Tapio sai uransa aikana yhteensä 21 kultalevyä, kahdeksan platinalevyä ja yhden tuplaplatinan. Iskelmä-Finlandian hän sai vuonna 2003. Lisäksi hänet valittiin Emma-gaalassa parhaaksi miespuoliseksi artistiksi vuosina 1999 ja 2005.

Kiertuepaikkakunnat

26.10. Hyvinkää, Hyvinkääsali
27.10. Keminmaa Valleniussali
28.10. Kuopio, Kuopion Musiikkikeskus
14.11. Kokkola, Snellman-sali
15.11. Rovaniemi, Korundi
16.11. Kiuruvesi, Kiurusali
17.11. Ylivieska, Ylivieskatalo
18.11. Kuusamo, Kuusamotalo
5.12. Espoo, Sellosali

Kaikki konsertit alkavat klo 19.00.

Lavatanssikausi alkaa jo huomenna Meri-Lapissakin

Arkistokuvassa Suukosken nurmikko viheriöi, todellisuudessa vielä ei, mutta silti lavatanssikausi alkaa tänään.

Suukosken Keitaan avajaisissa tanssittaa Souvarit, Pohjanranta avaa kautensa kahden viikon kuluttua.

13.5.2017
Vaikka sääolosuhteista ei välttämättä uskoisi, kesän 2017 lavatanssikausi alkaa jo huomenna lauantaina. Suukosken Keitaan kauden avajaisissa Tervolan Koivussa tanssittaa Souvarit, joka saapuu Suukoskelle myös heinä- ja syyskuussa.

Suurempia yllätyksiä 380 neliöisen koivuparketin omaavan tanssikeitaan ohjelmistossa ei ole, luvassa on osaavia ja takuuvarmoja artisteja, jotka saanevat väen hyvin liikkeelle.  Mukana on myös veteraanien veteraani Eino Grön, 78, joka aloittu laulajan uransa jo vuonna 1957. Iskelmäpuolen supertähdistä Keitaalle saapuu elokuun lopulla Suvi Teräsniska. Iltaa säväyttää myös nuorten miesten nousussa oleva Keltainen Sukellusvene -yhtye, joka soittaa covereita vanhoista rock-klassikoista 50-luvulta lähtien.

Suurin piirtein sulan maan aikana Suukoskelle saapuvat myös muun muassa Jarkko Honkanen, Simo Silmu ja Yölintu, Teemu Roivainen ja Saija Tuupanen.

Keminmaan Pohjanrannassa odotellaan rauhassa sään lämpiämistä ja kausi avataan vasta kahden viikon kuluttua 27.5, jolloin entisen navetan ylisille kipuaa viihdyttäjäksi Charles Plogman & Rosette.

Myös Pohjanranta pelaa artistivalinnoissaan pitkälti varman päälle, esiintyjät ovat tanssikansalle varsin tuttuja. Hienoa on sekin, että Suukoskella ja Pohjanrannassa on läpi kesän pääosin eri artisteja Tarja Lunnasta ja Susanna Heikkiä lukuunottamatta. Liedakkalan maisemiin saapuvat kesän aikana muun muassa T.T. Purontaka, Aki Samuli, Anne Mattila, Heidi Pakarinen ja Marita Taavitsainen.

Suukosken Keitaan kesän 2017 ohjelmisto

La 13.5. Lasse Hoikka & Souvarit sekä Seppo Hakorinne.
La 20.5. Jarkko Honkanen & Taiga.
La 27.5. Marko Maunuksela & Talisman.
La 3.6. Juha Alvari, Simo Silmu & Yölintu.
La 10.6. Tulipunaruusut.
La 17.6. Kalle Jussila & Ari Nylundin orkesteri.
Pe 23.6. Rainer Friman, Rainer Bollström.
La 24.6. Channel Four.
La 1.7. Kanarian Mikki, Teemu Roivainen.
La 8.7. Jaska Mäkynen & Nelostie, Sari Koivikko & Seireenit.
La 15.7. Susanna Heikki & Voimamiehet, Hannu Hautaniemen yhtye.
La 22.7. Lasse Hoikka & Souvarit.
La 29.7. Eino Grön.
La 5.8. Sami Keskitalo & Jettiset.
La 12.8. Saija Tuupanen & EXmiehet.
La 19.8. Tarja Lunnas.
Pe 25.8. Suvi Teräsniska, Keltainen sukellusvene.
La 26.8. Jore Siltala, Nina Åkerman.
La 2.9. Lasse Hoikka & Souvarit.
La 9.9. Ässät.
La 16.9. Leif Lindeman & Avec.

Pohjanrannan kesän 2017 esiintyjät

La 27.5. Charles Plogman & Rosette.
La 3.6. Kaija Lustila & Rubiini.
La 10.6. Tomi Markkola & Fernet.
La 17.6. T.T. Purontaka & Tähtitaivas.
La 24.6. Antti Ahopelto & Etiketti.
La 1.7. Tarja Lunnas & Rosso.
La 8.7. Eija Kantola & Omega.
La 15.7. Aki Samuli & Fantasia.
La 22.7. Anne Mattila & Deja-vu.
La 29.7. Erika Vikman yhtyeineen.
La 5.8. Heidi Pakarinen & Karavaani.
La 12.8. Pekkaniskan Pojat.
La 19.8. Susanna Heikki & Voimaorkesteri.
La 26.8. Jaska Mäkynen.
La 2.9. Marita Taavitsainen & Koivu.

Kolme lappilaista tangomarkkinoiden semifinaaliin

Marko Haapaniemi.

Kemiläinen Marko Haapaniemi, ylitorniolainen Sulo Pajuniemi ja torniolainen Ramina Vaara jatkavat tangomatkaansa kohti kirkkainta kruunua.

11.5.2017
Kemiläinen Marko Haapaniemi, ylitorniolainen Sulo Pajuniemi ja torniolainen Ramina Vaara ovat selvinneet jatkoon Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun esikarsintavaiheesta. Turussa käytävään semifinaaliin eli Tangomaratoniin selvisi kaikkiaan 64 laulajaa.

Semifinalistit seulottiin kymmenessä esikarsintatapahtumassa ympäri Suomen sekä videoilmoittautumisten muodossa maalis-huhtikuun aikana. Esikarsintaan ilmoittautui tänä vuonna yhteensä 311 kilpailijaa.


Semifinaali järjestetään lauantaina 27.5. Turun Venus Nightlifessa. Koko päivän kestävään tapahtumaan on yleisölle vapaa pääsy. Semifinaalin seremoniamestarina toimii tangokuningas Jukka Hallikainen.

Semifinaalista tuomaristo valitsee kahdeksan mies- ja kahdeksan naislaulajaa jatkamaan tangomatkaansa kohti kirkkainta kruunua. 16 parasta laulajaa osallistuvat 17.6. Keravan Klondykessa käytävään finaalin karsintaan. Finaalin karsinta nähdään ja kuullaan AlfaTV:n ja Järviradion suorina lähetyksinä.

Tangolaulukilpailun tuomaristossa tänä vuonna ovat Seinäjoen Tangomarkkinoiden taiteellinen johtaja ja Tangolaulukilpailun tuomariston puheenjohtaja Martti Haapamäki, laulaja-näyttelijä-laulunopettaja Hanna-Riikka Siitonen, musiikkitoimittaja Tarja Närhi, 20-vuotista Tangokuningasvuottaan juhliva Matti Korkiala sekä säveltäjä-muusikko Esa Nieminen.


Marko Haapaniemi, 47, oli viime vuonna mukana Olavi Virran musiikkiin perustuneessa Legendan lauluja -näytelmässä ja alkuvuodesta niinikään Torniossa nähdyssä Harmony Sisters -musiikkinäytelmässä vaimonsa Elina Haapaniemen kanssa.

Haapaniemi soittaa tanssiorkesteri The Steelsissä, Ruiskubetoni -yhtyeessä sekä vaimonsa kanssa myös bilebändi Sharp Cronessa. Elina ja Marko Haapaniemi tekevät myös duokeikkoja.

Ramona Vaara, 32,  esiintyi julkisesti ensimmäistä kertaa alkuvuodessa The Voice of Finland-kilpailun Ääni ratkaisee -vaiheessa.

Sulo Paksuniemi puolestaan on tehnyt tanssikeikkoja ja hän osallistui tangokilpailuun edellisen kerran vuonna 2011.

Janne Raappanan Aika aukeaa Radio Suomen kolmanneksi kuunnelluin kappale

Janne Raappana.

16.3.2017
Kemiläissyntyisen laulaja Janne Raappanan tammikuussa ilmestynyt single Aika aukeaa on noussut Yle Radio Suomen soitetuimpien kappaleiden listan kolmoseksi. Raappanan edellä ovat vain listan ykkönen Pariisin kevät kappaleella Pilvissä ja poppari Ulpu kappaleella Anna.

- Kappaleen sanoitus ja sävel kolahtivat heti. Sen sanat avautuvat kuulijoille varmaan monella tapaa. Musiikkivideolle, jonka aspektina on ikuinen rakkaus, valittiin vanha pariskunta. Aika aukeaa -kappale on siis myös rakkauslaulu. Jo pidempään olen etsinyt toisella korvalla levytettävää musiikkia. Nyt löytyi, Raappana kertoo tyytyväisenä ohjelmatoimisto Magnum Liven nettisivuilla.


Aika aukeaa -laulun ovat säveltäneet ja sanoittaneet Jukka Karppinen ja Erkki Koivisto, joka on myös sovittanut ja tuottanut singlen. Koivisto tunnetaan myös bilebändi Grooving High Allstarsin kosketinsoittajana.

Miksauksesta on vastannut Seppo Santala ja masteroinnista Chartmakersin Henkka Niemistö. Ylläolevan musiikkivideon on kuvannut Teppo Mikkonen, joka on myös ohjannut videon yhdessä Hannu Frimanin kanssa.


Tammikuussa 1977 Kemissä syntynyt Raappana muistetaan Taikakuu-yhtyeen riveistä, jonka solistina ja basistina hän toimi viitisentoista vuotta. Vuosien saatossa ilmestyi seitsemän Taikakuu-albumia. Muutama vuosi sitten Janne jättäytyi pois yhtyeestä ja hoitaa nykyään Palojärven lomakeskusta.

Musiikkia Raappana ei kuitenkaan ole jättänyt, vaan hän on tehnyt satunnaisesti keikkoja oman yhtyeensä kanssa. Lisäksi hän on tehnyt erilaisia jazzkeikkoja ja teatteriprojekteja. Viimeisimpiä musiikkiteatteriohjelmia on ollut viime vuoden puolella Rovaniemellä pyörinyt pikkujoulushow.


– Tein putkeen 18 vuotta keikkaa. Oli hengähdystauon paikka, mutta laakereille lepäämään en ole tosiaan jäänyt, enkä musiikkia jättänyt. Olen tehnyt silloin tällöin iskelmä- ja tanssilavakeikkoja oman yhtyeen kanssa ja nyt keväälle niitä näkyy kalenterissa kymmenisen, mikä on hyvä määrä. Olen yrittänyt ohjelmatoimistoani myynnin osalta toppuutella, harvakseltaan keikoilla nykyään nähtävä Raappana toteaa.

Raappanan uraa ovat siivittäneet myös kolme soololevyä, Oven avaan hiljaisuuteen (2008), Rakkaus on hulluus (2010) ja Rakkaus ei kuole (2011).

Mikin Vintin Harmony Sisters on osa Suomen satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa

Yleisökenraali Torniossa torstaina, ensi-ilta perjantaina.

2.1.2017
Perjantaina ensi-iltansa Torniossa saava Mikin Vintin uusin musiikkinäytelmä Harmony Sisters kertoo aikansa ensimmäisestä naislauluyhtyeestä, Valtosen sisaruksista, joka hurmasi yleisönsä koko Euroopassa vuosina 1920-1950.
Valtosen perhe asui Torniossa 1920-luvun taitteessa. Perheen isän, Kuusiluodon sahalla toimineen Adolf Valtosen äkillisesti kuoltua äiti Ester muutti tyttärineen Kotkaan, jossa sisarukset varttuivat ja aloittivat laulu-uransa.
- Sota-aikana Harmony Sisters antoi Suomen kansalle niin paljon valoa ja energiaa, kirjoitti sisarusten ystävä ja tukija, säveltäjä Georg de Godzinsky.
- Te laulatte lauluja salatusta harmoniasta, jonka katoaminen maailmasta on pelottava asia, sanoi ruotsalainen kapellimestari Hans Bush.
Valtosen sisarusten Veran, Mairen ja Raijan lahjakkuus vei heidät rintamakiertueille ja laajoille konserttimatkoille Eurooppaan. Harmony Sisters oli laajalti rakastettu yhtye, jonka räiskähtelevä yksityiselämä pidettiin visusti taka-alalla.


Runsaasti
Harmony Sistersien lauluja sisältävän näytelmän kirjoitti Mirjam Kälkäjä, ohjaus Martti Kadenius. Musiikin sovitti Jenni Isoaho, laulut harjoitti Tarja Vanhala ja säestävää yhtyettä johtaa Mari-Ella Laukkanen.
Musiikkinäytelmän kaikki esitykset nähdään Tornion Seminaarin koululla (Seminaarinkatu 16) tammikuun aikana.
Yleisökenraali on torstaina 5.1. klo 19 ja ensi-ilta loppiaisena 6.1. klo 15. Seuraavat esitykset viikonloppuisin pe-la klo 19 ja su klo 15. Viimeinen esitys on sunnuntaina 22.1. klo 15. Pääsyliput tuntia ennen ovelta, käteismaksu. Lippujen ennakkovaraus puh. 046 947 28 84. Pääsylippu maksaa 20 euroa, paitsi yleisökenraalissa, jota pääsee seuraamaan 15 eurolla.

 

Näytelmä on osa tänä vuonna 20 vuotista taivaltaan juhlivan Mikin Vintin juhlavuotta sekä Suomen satavuotisjuhlavuotta. Mikin Vintti on koko historiansa ajan pyrkinyt antamaan yleisölle antoisia, ajatuksellisia ja viihdyttäviä esityksiä. Esimerkiksi vuosien 2014-2015 aikana Mikin Vintillä oli kolme ensi-iltaa; Puhtaana käteen, Mukka - Olen toinen kuin tiedät ja Talo.
- Ne ovat vaatineet runsaasti työtä ja sitoutumista harrastajatekijöiltä. Kiitokset kaikille, jotka olivat mukana produktioita toteuttamassa, yhdistys kiittelee nettisivuillaan.

Mikin Vinttiä voi tukea – paitsi käymällä teatteriesityksissä tai liittymällä Mikin Vintti ry:n jäseneksi – myös lahjoittamalla haluamansa summan tilille FI90 5475 0020 1005 04.
- Varat käytetään täysimittaisesti tasokkaan harrastajamusiikkiteatterin tuottamiseen Torniossa. Olemme iloisia pienistäkin summista. Poimimme marjatkin maasta, teatteritoimintamme mahdollistamiseksi.


Harmony Sisters –
musiikkinäytelmän esitysajat:

To 5.1. klo 19. (yleisökenraali).
Pe 6.1. klo 15 (ensi-ilta).
La 7.1. klo 19.
Su 8.1. klo 15.
Pe 13.1. klo 19.
La 14.1 klo 19.
Su 15.1 klo 15.
Pe 20.1. klo 19.
La 21.1. klo 19.
Su 22.1. klo 15.

Harmony Sisters

* Yhtyeen muodostivat Maila Raija Valtonen (myöh. Avellan, 27. 3.1918 – 23.2.1997), sopraano, yhtyeen johtaja, Vera Valtonen (myöh. Enroth, 4. 12.1914 – 17. 12.1997), mezzosopraano, manageri ja Else Maire Valtonen (myöh. Ojonen, 17. 6.1916 – 14. 1.1995), altto.
* Yhtye lauloi aluksi ikivihreitä sävelmiä englanniksi, mutta laajensi ohjelmistoaan kansainvälisillä iskelmillä, amerikkalaisilla hiteillä ja ranskalaisilla chansoneilla ja lopulta esittivät kappaleita kymmenellä eri kielellä.
* Yhtyeen toiminta jakautui kolmeen eri jaksoon; swing- ja jazz –vaikutteiseen sotaa edeltäneeseen aikaan, sota-aikaan ja Ruotsin-kauteen sekä viimeisiin levytyksiin.
* Ensimmäiseltä kaudelta on elämään jäänyt erityisesti kaihoisa Sataman valot. 1930-luvulta muistetaan myös muun muassa Purppurapurjeet, Josef, Josef ja Naura ja vihellä.
* Sota-aikana sisarukset esiintyivät asemiesilloissa, sotasairaaloissa ja Päämajan viihdytyskiertueilla. Aikakauden ikivihreisiin lukeutuu muun muassa countryballadi Kodin kynttilät.
* Lauluyhtye vieraili YLE:n lähettämänä kahdesti Saksassa vuosina 1942–1943, jolloin se tunnettiin nimellä Geschwister Waltonen.
* Levytyssopimus Telefunkenin kanssa sekä esiintymiset ja levytykset Ruotsissa ja Keski-Euroopassa sekä kiertueet monesta kansallisuudesta koostuvissa taiteilijaseurueissa tekivät heistä kansainvälisesti tunnettuja tähtiä.
* Kymmenenä toisen maailmansodan jälkeisenä vuonna lauluyhtye levytti pääasiassa Ruotsissa Cupol-levymerkille, suuntautuen sikäläisille markkinoille.
* Harmony Sisters palasi joksikin aikaa Ruotsin kautensa jälkeen levyttämään suomalaisen Levytukku Oy:n Triola -levymerkille, jolle taltioitiin muun muassa Olavi Virran kanssa levytetyt Sinitaivas (1955) ja Syysunelmia (1956).
* Vuoden 1956 levytykset jäivät lauluyhtyeen viimeisiksi.

Kemin iskelmäsällit hurjana radiolistoilla

Risto Määtän iskelmälaulajan ura on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti.

Ilkka Marttala ykkösenä Pookin ja Jyväskylän listoilla, Risto Määttä kakkosena ja kolmosena.

30.10.2016
Kemiläiset iskelmälaulajat hallitsevat tällä hetkellä totaalisesti Radio Pookin listaa. Sunnuntai-iltana julkaistulla tuoreella listalla Ilkka Marttalan Ajopuu komeilee edelleen ykkösenä ja heti hänen perässään toiseksi rynnisti Risto Määttä kappaleellaan Punainen tupa vai vieraat maat. Määttä ei ole aiemmin ollut Pookin listalla yhtä korkealla.


Marttala valtasi ykköspaikan myös Radio Jyväskylän listalla, jolla Risto Määttä nousi kolmanneksi. Lisäksi Marttala otti kolmossijan Radio Kajauksen listalla ja on kaikkien Suomen paikallisradioiden soitetuimpien kappaleiden listalla sijalla 20 viikolla 42.

Molemmat iskelmäveijarit iloitsivat äänestystuloksista tuoreeltaan Facebookissa.
- Olen otettu ja otankin heti kun siihen on tilaisuus. Kiitos, ilkamoi Ilkka Marttala.
- Jeeee. Aivan järkyttävän hienoa, päässä tykyttää, kommentoi puolestaan Risto Määttä onnittelijoille.

Jamppa Tuomisen laulut soivat tänään Tornion musiikkitalolla loppuunmyydylle katsomolle

Aamu toi, ilta vei -viihdekonsertissa kuullaan lauluja ja tarinoita Jampan elämästä.

26.10.2016
Suurien tunteiden tulkin, vuonna 1998 vain 49-vuotiaana edesmenneen Jamppa Tuomisen iskelmäura starttasi 40 vuotta sitten kappaleella Aamu toi, ilta vei. Tämän päivän iskelmätähdet haluavat kunnioittaa rakastettua artistia ja hänen laulujaan muistoja herättävällä konserttikiertueella.

Tänään Tornion Musiikkitalolle pysähtyvällä konserttikiertueella ovat mukana Eija Kantola, Teemu Roivainen, Aki Hietala ja Jaana Raivio. Loppuunmyydyssä konsertissa, joka kantaa nimeä Jamppa Tuominen – Aamu toi, ilta vei, kuullaan tarinoita ja muistoja Jamppa Tuomisen elämästä ja hänen suosituimmat hittinsä, nimikkokappaleen lisäksi muun muassa Kevään ensi kukkanen, Vesipisaroiden laulu ja Kuumat kyyneleet.

 

Kiertueen tähdet ovat kaikki tuttuja konserttilavoilta ja esittäneet Jampan kappaleita, osin myös levyttäneet. Eija Kantola ja Teemu Roivainen muistetaan Tangomarkkinat-laulukilpailun voittajina, jotka ovat tutustuneet Jampan musiikkiin vuosien varrella. Jamppa Tuomisen sisaren tytär Jaana Raivio ja Aki Hietala ovat niin ikään vuosien varrella tulkinneet paljonkin Jampan kappaleita. Kiertueen musiikista vastaa Omega-orkesteri.

 

Jarmo ”Jamppa” Tuominen ponnahti koko kansan tietoisuuteen vuonna 1976 Iskelmähaavi-kilpailun kautta ja Veikko Juntusen säveltämällä levytyksellään Aamu toi, ilta vei (1977). Jampan useat levytykset ylittivät jopa 50 000 myydyn levyn huiman timanttilevyrajan. Jampan viimeiseksi jäänyt 17. soololevy Kukkivat ruusut kerran ilmestyi vuonna 1995.

Konserttikiertue jatkaa Torniosta torstaiksi Rovaniemen Korundiin ja päättyy perjantaina Ylivieskan Akustiikka-saliin. MagnumLive Oy:n järjestämät konsertit alkavat klo 19 ja kestävät noin 2 tuntia, sisältäen 20 minuutin väliajan.

Meri-Lapin kolmikko jatkaa listaseikkailujaan

Ilkka Marttala kahdella listalla neljäntenä, Risto Määttä viidentenä ja Juha Alvari seitsemäntenä

10.10.2016
Meri-lappilaisten iskelmälaulajien suosio Radio Pookin ja Radio Jyväskylän radioaalloilla jatkuu.

Sunnuntaina julkaistulla Radio Pookin tuoreimmalla listalla Risto Määttä nousi jälleen pykälän ylemmäksi kappaleellaan Punainen tupa vai vieraat maat. Kolmannella listaviikollaan biisi nousi jo viidenneksi. Myös Radio Jyväskylän listalla kappale on viidentenä, kuten viime viikollakin.

Pookin listalla Ilkka Marttalan Ajopuu on pykälää korkeammalla, neljäntenä. Nousua viime viikosta on neljä pykälää. Myös Radio Jyväskylän listalla Marttala on neljäntenä, mutta siellä suunta on lievästi alaspäin, sillä viime viikolla Ajopuu komeili listakakkosena.

Pookin listalla Juha Alvarin Vapaa sieluni on on nyt seitsemäntenä pudoten viime viikosta kolme sijaa. Sen sijaan Radio Jyväskylän listalla Alvari nousi yhden sijan seitsemänneksi.

Meri-Lapin iskelmälaulajat kylpevät radiokuuntelijoiden suosiossa

Risto Määttä. Kuva: Juhani Hiltunen.

6.10.2016
Vieläkö Meri-Lapin iskelmälaulajien vahva panos radiolistoilla jatkuu tällä viikolla? Asia on radioasemien kuulijoiden ja äänestäjien käsissä, joiden suosioon ainakin toistaiseksi Juha Alvarin Vapaa sieluni on, Risto Määtän Punainen tupa vai vieraat maat ja Ilkka Marttalan Ajopuu ovat sukeltaneet.

Radio Pookin tuoreimmalla listalla Juha Alvari komeilee neljäntenä ja sijalle kuusi - kolme sijaa edellisviikkoa korkeammalle - kurkotti Risto Määttä soolodebyytillään.  Ilkka Marttalakin on nousussa, tällä viikolla miehen tuore sinkku on kahdeksantena. Lappilaislaulajista kärkipäässä on myös Jarkko Honkanen, jonka Kulkijan laulu on Radio Pookin listalla sijalla 13.


Radio Jyväskylän listalla Ilkka Marttala on hienosti kakkosena ja Risto Määttä viidentenä. Juha Alvari on kahdeksantena ja Jarkko Honkanen sijalla 11. Radio Jyväskylän listan sijalle 23 nousi uutuutena myös Keminmaassa vuodesta 2007 asuneen Arja Havakan (ja Jamin) kappale Vuonna 66. Souvareiden Virta toi virta vei on listan 26:s.


Tamperelaisen Radio Musan Tätä Suomi tanssii -listalla Souvareiden hitti Tunturissa tanssitaan on pyörinyt jo pitkään. Nyt 34. listaviikollaan kappale piti komeasti kakkossijansa.
Kappaleet soivat toki muidenkin radioasemien lähetyksissä. Esimerkiksi Ilkka Marttala on Radio Kajauksen Kajaushitti -listan kärkipäässä. Myös Risto Määtän kappale on soinut Kajauksen aalloilla. Molemmat biisit on kuultu myös Yleisradion kanavilla.

Täällä voit tsekata Radio Pookin listan kokonaisuudessaan ja myös äänestää suosikkiasi: http://www.radiopooki.fi/lista

Täällä voit tsekata Radio Jyväskylän listan kokonaisuudessaan ja myös äänestää suosikkiasi: http://www.radiojyvaskyla.fi/lista

Uudet listat julkaistaan sunnuntai-iltana.

Risto Määttä ja Ilkka Marttala rynnivät radiolistoille

Risto Määttä. Kuva: Juhani Hiltunen.

Juha Alvari komeilee Radio Pookin listan ykkösenä.


25.9.2016
Kemiläinen iskelmälaulaja Risto Määttä rynni tuoreella singlellään Punainen tupa vai vieraat maat komeasti eri radiosoittolistoille. Radio Pookin listalla Määtän single nousi peräti yhdeksänneksi ollen korkeimmalle sijoittunut listatulokas.

Pookin lista on muutenkin merilappilaisittain hieno. Ykkösenä komeilee keminmaalaisen Juha Alvarin Vapaa sieluni on ja toiseksi korkeimpana tulokkaana on niinikään keminmaalaisen Ilkka Marttalan uusin single Ajopuu.

Pohjoista voimaa Pookin listalla edustavat myös nelossiijalla oululaisen Hannu Hautaniemen Älä tunteita kiellä sekä sijalla 13 majailevan rovaniemeläisen Jarkko Honkasen Kulkijan kaipuu. Juha Alvarin jälkeen listan kakkosena on Kalle Jussilan Kuumaa ja kaunista ja kolmantena Heidi Paganin Mitä tein jos väärin tein.


Radio Jyväskylän listalla Ilkka Marttalan Ajopuu on puolestaan paras tulokas, sijaluku yhdeksän. Määttä ja Punainen tupa vai vieraat maat on hienosti sijalla 13. Radio Jyväskylän listaykkönen on Kalle Jussilan Kuumaa ja kaunista ja Heidi Paganin Mitä tein jos väärin tein kakkosena. Listakolmonen on Leif Lindemanin Ei rakkautta suurempaa.

Hannu Hautaniemen Älä tunteita kiellä on "Nykäskylässä" kuudentena ja Jarkko Honkasen Kulkijan kaipuu kahdeksantena.
Tamperelaisen Radio Musan ylläpitämällä Tätä Suomi tanssii -listalla Lasse Hoikka ja Souvarit on listakkosena kappaleellaan Tunturissa tanssitaan edellään vain Juhamatin Haikeus. Kolmossijaa pitää Teuvo Oinas kappaleellaan Suomalainen tango.


Risto Määtällä ja Ilkka Marttalalla on samoja voimia taustallaan. Molempien tuoreiden kappaleiden säveltäjä on Kai Jämsä. Marttalan kappaleen on sanoittanut Kai Jämsän isoveli Veli-Matti Jämsä ja sovittanut keminmaalainen Kimmo Klemettinen, joka on tehnyt yhteistyötä myös Risto Määtän kanssa. Määtän Punainen tupa vai vieraat maat -kappaleen sanoittaja on Minna Immonen.

Rokkineuvos haastatteli Risto Määtän viime viikolla. Haastattelu on luettavissa täällä ja kappale kuunneltavissa täällä: http://www.rokkineuvos.fi/412159448

Radio Pookin listan löydät täältä: http://www.radiopooki.fi/lista

Radio Jyväskylän listan löydät täältä: http://www.radiojyvaskyla.fi/lista

Ilkka Marttalalta uutta rockimpaa musiikkia

Ajopuu-single pureutuu suomalaisen miehen sielunmaisemaan.

9.9.2016
llkka Marttala julkaisee ensi viikolla uuden singlen Ajopuu, joka on tarina suomalaisen miehen tilinteosta menneisyytensä kanssa. Kappaleen on säveltänyt Kai Jämsä, sanoittanut Veli-Matti Jämsä ja sovittanut Kimmo Klemettinen.

…Olen kauan ollut ajopuu, virran antanut vain viedä.
Aina uuden mutkan taakse kuljettaa, nyt jo voisin olla joku muu.
Miksi kaiken annoin mennä näin, sitä en kai tule tietämään.
Ehkä mallin tän sain isältäin vai tällainenko olin syntyjään.
Veri sukumme niin varmaan on, mitäs turhaa tuota kieltämään.
Hyvin liikkuva ja levoton, on kaikki tulleet sen jo näkemään…

– Jokainen meistä on tehnyt elämänsä aikana virheitä ja vääriä valintoja. Ajopuu kertoo siitä, kuinka meidän pitäisi kuitenkin olla armeliaita itseämme kohtaan. Kun hyväksyy virheensä, on myös toivoa kokea rakkaus, jossa kelpaa pelkästään omana itsenään, kesällä avioitunut Marttala kuvaa uuden biisinsä sanomaa Auraviihteen tiedotteessa.

Ajopuu on rockimpaa kuin mikään aikaisemmista Ilkan tuotannoista. Iskelmiä tähän saakka laulanut mies vakuuttaa, että muutos ei ole niin dramaattinen, etteikö kappale olisi vielä tanssittavissakin.
– Ajopuu on niin melodinen ja tarttuva biisi, että uskon sen uppoavan tanssikansaan siinä missä radionkuuntelijoihinkin.


Keminmaassa asuva laulava autokauppias on keikkaillut vuodesta 1989 lähtien ja julkaissut useita sinkkuja. Vuonna 2012 julkaistu Luota en enää kohtaloon -kappale oli Suomen kaikkien radiokanavien 33. soitetuin ja Radio Suomessa se kipusi koko vuoden 40 soitetuimman joukkoon.
Myös edellisenä vuonna julkaistu Tumma Joki oli Radio Suomen 50 soitetuimman joukossa ja parhaimmillaan Vexi Salmen sanoittama ja Jukka Rasinkankaan säveltämä kappale nousi listakakkoseksi.

Säkenöivä! näytti kuorolaulannan mallia

20.5.2017
Hieno, lämminhenkinen, koskettava, energinen, tasokas, viihdyttävä.
Kaikkea tätä oli Säkenöivä -kuoron Kevätkonsertti, joka lauantai-iltapäivällä täytti Kemin Sauvotalon. Onnistumisesta kertoo jo se, että viimeisen kappaleen jälkeen yleisö nousi osoittamaan suosiotaan seisaaltaan taputtaen.

Nelikymmenpäinen viihdekuoro - kai Säkenöivää sellaiseksi voi kutsua - oli koonnut konserttiin kappaleita, joiden kanssa he itse ovat kasvaneet. Mikä ei sinänsä ole lainkaan hassumpi peruste kappalevalinnoille.


Erityislaatuisia kappaleista teki niiden uskomattomat sovitukset, joista vastasi kuoron johtaja Mia Rantamo-Erkkilä. Itse asiassa voisi sanoa, että jokainen kappale oli illan kohokohta. Ja tässä tapauksessa kohokohtien kohokohta oli "Säkkärien" versio Nirvanan superhitistä Smells Like Teen Spirit. Raivokas biisi oli sovitettu alkuosaltaan upeaksi balladiksi, joka nosti ihokarvat pystyyn ja sai selkäpiin kihelmöimään. Biisin loppuosa oli puolestaan kiihkeää, kun pitkän, nautinnollisen rakastelutuokion eläimellinen loppuhekuma. Siinä bändi pääsi irroittelemaan tosissaan, jota kuoro hyminällään tuki. Ai että!

Kauaksi siitä ei jäänyt myöskään kuoron upea versio No Doubt -yhtyeen Don´t Speak -biisistä. Myös se sai kuulijatkin säkenöimään.


Konsertin ensimmäinen jakso oli omistettu 1990-luvun kappaleille ja toinen osa sitä edelliseltä vuosikymmeneltä poimituille kappaleille. Niistä jokainen toi muistoja mieleen ja himpun verran muiden yläpuolelle nousi Skädäm -yhtyeen Katujen kuningatar, joka on Suomirockin yksi unohdetuimpia loistobiisejä. Mutta kylmiä väreitä nostattivat myös Blondie -yhtyeen Call Me kappaleen versio Soita mulle ja Pelle Miljoonan Moottoritie on kuuma.Säkenöivä -kuoro on löytänyt riveihinsä toinen toistaan loistavampia laulajia. Moista äänenkäyttöä ei voi kuin ihailla - ja olla siitä kateellinen.

Laulajien ja konsertin bändin yhteistyö oli saumatonta. Yhtyeessä soittivat timanttisella ammattitaidollaan kitaristi Jarno Tiihonen, koskentinsoitonvelho Kari Hautalampi, basisti Mikko Raappana, rumpali Jiri Holpainen sekä sellisti Olli-Pekka Kajasviita, jonka osuus juuri Smells Like Teen Spirit -kappaleessa oli se kuuluisa viimeinen piste iin päälle.

Oma tärkeä osansa onnistuneessa konsertissa oli eloisallla koreografialla sekä maltillisesti toteutetulla äänentoistolla, josta huolehti Kemi Factorin nuoret työkokeilijat saaden mitä parhainta työssäoppimista. Kemi Factori teki myös livetallenteen keikasta ja valaistuksesta huolehti Mika Lumpus. Iso rooli oli myös leppoisasti konsertin juontaneella Tatja Hirvenmäellä.


Jos Suomessa olisi viihdekuoroille olemassa kilpailu, olisi Säkenöivä vahvoilla. Vastaavista kuoroista en ole tosin kuullut. Ainoa vertailukohta, joka tulee mieleen, on takavuosien tv-ohjelma Kuorosota, joskin sillä erolla, että niissä kuorot oli koottu vain ja ainoastaan tv-ohjelmaa varten.

Konsertissa kuultiin seuraavat kappaleet:

Ysäri:
Kaikki Nuoret Tyypit (Tehosekoitin)
Bailando (Enrique Iglesias)
Jos sulla (Jossulla) on toinen (Taikapeili), solistit Henna Järvi ja Sanna Kotajärvi
Don´t Speak (No Doubt), solistit Essi Sainio ja Sanna Stark
Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
Nti Groove (Aikakone)
Rakastuin mä looseriin (Nylon Beat)

Kasari:
Like a Virgin (Madonna)
Soita Mulle (Call me - Blondie)
Beat It (Michael Jackson), solisti Mia Kakko.
Katujen Kuningatar (Skädäm)
Moottoritie on kuuma (Pelle Miljoona)
Africa (Toto)
Odota! (Aikakone)