Joonas Widenius Trio parkkeeraa arktisen jazztraktorinsa Tornion Kerhoravintolaan keskiviikkona

31.10.2016
Syyskuun lopulla uutuuslevynsä Arktik Traktor Konspirazy julkaissut Joonas Widenius Trio saapuu keskiviikkona levynjulkaisukiertueellaan Tornion Kerhoravintolaan. Joonas Wideniukselle keikka on erityinen, merkitseehän keikka vuonna 1980 syntyneelle flamenco- ja fuusiokitaristille paluuta synnyinkaupunkiinsa.  

Neljä vuotta modernin flamencon ja world jazzin maailmassa matkaneen trion edellinen levytys, vuonna 2014 ilmestynyt Guitarra – Utopia – Musica sai mainion vastaanoton ja myös yhtyeen toinen levy – jolla matkataan Andalusian auringon lämmöstä monien yllätysten kautta urbaanin ympäristön metrokiskoille ja takaisin aurinkoon – on yltämässä samaan.

 

- Trion yhteinen taival on kestänyt nyt neljä vuotta, ja hyvältä näyttää. Kakkoslevyllä musiikki on persoonallista ja samalla sillä uskoisi olevan potentiaalia menestyä laajalti pitkin Eurooppaa. Ja luulisi Espanjassakin herättävän kiinnostusta tällainen pohjoinen flamenco-visio, kirjoitti levyarviossaan suomijazz.com

Sivuston mukaan Widenius ei ole millään muotoa perinne-flamencon vanki, vaan ote on progressiivinen, eteenpäin katsova. Flamencokitaran tekniikka on perusta, jolle Widenius rakentaa, mutta musiikilliset vaikutteet tulevat moniaalta. Hienoa trion musiikissa on juuri tämä vissi määrittelemättömyys genremielessä, ja sitä myöten sekä rytminen varianssi että svengin kaikkinainen hienostuneisuus.

Suomijazz.comin koko arvostelun voit lukea täältä: http://suomijazz.com/levyarviot/2016/09/widenius-joonas-arktik-traktor-konspirazy/

Yleisön ja kriitikoiden keikkapalautteessa niin Suomessa kuin ulkomailla mainitaan usein virtuoottinen soitanta, trion jäsenten välinen yhteys, lavashow ja musiikillisesti moniulotteiset keikat.

 

Pohjolan Sanomien Anu Jormalainen hehkutti lauantaisen Rovaniemen konsertin maanantaina julkaistussa arviossaan yhtyeen taitavan yhteissoiton elävän, hengittävän ja kommunikoivan. Kriitikon mukaan yhtyeen sorkkaeläimen lailla groovaavassa hybridissä jolkottivat rinta rinnan muun muassa jazz, progressiiviset käänteet, country, itämaiset vaikutteet sekä kansanperinteet.

– Trion melodioista ja rytmitajua kutkuttavista mehukkaista kompeista löytyi omaäänistä otetta. Vaikka vaativa materiaali oli nuottivilinässä takkuherkkää, toi kokemus rentoutta ja kykyä vaihtaa sävellaji lennosta, Jormalainen kehui.

Joonas Wideniuksen (kitara) lisäksi yhtyeessä soittavat muun muassa Värttinän riveissä nähty Hannu Rantanen (basso) ja Karo Sampela (rummut, udu, pandeiro). Sampela on toiminut Suomessa rumpalina ja lyömäsoittajana monenlaisissa yhteyksissä räppäri Palefacesta balkanilaista musiikkia soittavaan Slobo Horoon. Espanjassa asuva Sampela Karo on esiintynyt ympäri maailmaa, viidessä maaosassa ja yli 25 maassa.

Alle kouluikäisenä kitaransoiton aloittanut Widenius puolestaan on esiintynyt ja tehnyt töitä lukuisten huippuartistien ja taiteilijoiden kanssa. Pitkällä listalla ovat esimerkiksi Perico Sambeat, Iiro Rantala, UMO, David Dominguez, Alba Carmona, Petri Kumela, Niko Kumpuvaara, Karo Sampela, Hannu Rantanen, Raul Mannola, Raul Björkenheim, Ilkka Heinonen, Kirsi Poutanen, Risto Toppola, Cinta Hermo, Jari ”Delay” Kolanen, Alpo Aaltokoski, Katja Lundén, Emilia Aho, Pirjo Yli-Maunula, Kaari Martin, Roni Martin, Erika Alajärvi ja Maija Lepistö.

 

Tornion konsertin järjestää jazzelämyksiä ihmisille tarjoileva Riverside Jazz ry. Yhdistyksen jäsenille, opiskelijoille ja eläkeläisille lippu konserttiin maksaa ainoastaan vitosen, muille 10 euroa. Konsertti alkaa Kerhoravintolassa keskiviikkona 2. marraskuuta klo 20.

Riverjazz ry:n toiminnasta löytyy tietoa täältä: http://www.riversidejazz.fi/

Muusikot Rovaniemeltä ja Murmanskista perustivat suomalais-venäläisen jazz-yhtyeen

Raja Jazz kaipaa keikkoja Suomen itärajan molemmin puolin.

28.10.2016
Raja Jazz on rovaniemeläis-murmanskilainen yhtye, joka soittaa jazz-musiikkia ja lähinnä murmanskilaisen muusikko Sergei Filippovin sävellyksiä.

Yhtyeessä soittavat Sergei Zaikin (perkussiot), Esko Ollilla (rummut), Hannu Raudaskoski (basso), Sergei Filippov (kitara) sekä Hannu Mikkola (saksofoni). Raudaskoski soittaa lisäksi rovaniemeläisessä Jarring -jazzyhtyeessä.

Raja Jazz esiintyi Murmanskissa Ledokol-klubilla Park Inn-hotellissa 28. syyskuuta onnitellakseen lokakuussa sata vuotta täyttänyttä Murmanskin kaupunkia. Yllä murmanskilaisen journalisti Andrey Sychovin kuvaama Youtubeen ladattu makupala konsertista. Aiemmin Raja Jazz on esiintynyt Murmanskissa vuonna 2015 mm. Rock n Roll Music Bar-klubilla.

Venäläisittäin yhtyeen nimi on RaЯ Jazz, joka on samalla sanaleikki. Raj on venäjäksi paratiisi, ja suomeksi, kuten tiedämme, se tarkoittaa rajaa vaikkapa maidemme välissä. Yhtyettä ei pidä sekoittaa 1970-luvulla Tornio-Haaparanta-Kemi akselilla toimineeseen Raja-Jazziin.

Jos haluat kysyä heitä esiintymään omaan tapahtumaanne, kannattaa ottaa yhteys yhtyeen rovaniemeläiseen basisti Hannu Raudaskoskeen: hraudaskoski@gmail.com<mailto:hraudaskoski@gmail.com>

Nina Mya konsertoi Torniossa keskiviikkona

1. heinäkuuta ilmestynyt Closure on Nina Myan kolmas albumi.

Moneen otteeseen palkittu jazzlaulaja esittelee entisessä kotikaupungissaan uusinta musiikkiaan.

18.9.2016
Keskiviikkona on edessä yksi Tornion musiikkisyksyn kohokohdista, kun jazzlaulaja Nina Mya saapuu entiseen kotikaupunkiinsa Suomen Jazzliiton kiertueella.

Myaa on kuvattu sillanrakentajaksi uuden ja vanhan vokaalijazzin välillä, ja hän tuo kvintettinsä kera lavoille entisaikojen vahvojen jazzlaulajien presenssiä ja intohimoista musiikkiin heittäytymistä. Hänen on sanottu myös omaavan paitsi jazzin teknistä taituruutta, myös gospelin vahvaa ja vivahteikasta tulkintaa.

Nina Myan sävellyksissä kaikuvat 50- ja 60-lukujen jazztyylit, kuten hard bop ja soul jazz, sekä afroamerikkalainen gospel. Tulkinnassa ja tyylissä on niin ikään viittauksia Aretha Franklinin ja Mahalia Jacksonin suuntaan. Lyriikat ovat Ninan omaa käsialaa ja kertovat henkilökohtaisia tarinoita. Laulaja-säveltäjä tunnetaan paitsi vahvasta tulkinnasta, vivahteikkaasta äänestä ja taitavasta improvisaatiosta, myös määrätietoisesta yhtyeen liidauksesta.

 

Nina Mya on julkaissut kolme albumia. Debyytti Flying Solo ilmestyi vuonna 2012 ja Our Time vuonna 2014. Heinäkuun alussa Porin Jazzeilla julkaistun Closure -albumin materiaalia laulaja kuvailee “tummempisävyiseksi kuin koskaan”.

- Closure on kolmas albumini, mutta selvästi tärkein ja merkityksellisin, Nina Mya painottaa.
- Ensimmäistä kertaa olen täysin sinut levyni kanssa enkä tekisi mitään toisin ja koen, että olen levyllä täysin oma itseni. Samalla levy on paitsi kumarrus Aretha Franklinille ja John Coltranelle, myös yleisemmin amerikkalaiselle jazzlaulajille, joiden laulamisessa on kuulunut gospel. Näihin vaikuttajiini lukeutuvat esimerkiksi Dinah Washington, Nancy Wilson ja Gregory Porter, Mya jatkaa.

Albumi on saanut hyvää palautetta. Muun muassa Jazzrytmit -lehden mukaan levyn tummasävyinen kokonaisuus poikkeaa piristävästi suomalaisen laulujazzin perinteestä ottaen vaikutteita gospelista ja soulista.
- Closure on musiikillisesti kypsä albumi, jolla Myan vahva ilmaisu syvenee entisestään. Albumin johtavana teemana on asioiden käsittelyn merkitys ja pyrkimys mielenrauhaan, Jazzrytmit kirjoittaa.

 

Levyn originaalikappaleiden lyriikat ovat Nina Myan käsialaa ja hänen kanssaan valtaosan biisinkirjoitusvastuusta albumilla jakaa Petri Puolitaival. Mukaan mahtuu myös muutama uudelleen sovitettu lainakappale, esimerkiksi Mongo Santamarian Afro Blue ja gospel-klassikko The Wayfaring Stranger. Punaisena lankana musiikissa on Myan vahva läsnäolo ja uuden bändin mukanaan tuoma syvästi svengaava yleissoundi. 

Muun muassa Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun solistipalkinnolla sekä Pori Jazzin Vuoden taiteilijana 2012 palkitun, vuona 1989 syntyneen Nina Myan (laulu & yhtyeenjohto) yhtyeessä soittavat Petri Puolitaival (saksofonit ja tuotanto), Jukka Eskola (trumpetti), Henri Mäntylä (piano), Jori Huhtala (basso) sekä Tuomas Timonen (rummut).

Tornion konsertti pidetään Musiikkitalolla (Etappitie 6, Tornio) keskiviikkona 21.9. klo 19.00.

Liput ennakkoon: 20 / 10 € (opiskelijat/eläkeläiset/Riverside Jazzin jäsenet): http://www.lipputoimisto.fi/TilaisuusPublic.aspx?id=14136

Liput ovelta: 25 € / 15 € (opiskelijat/eläkeläiset/Riverside jäsenet).