Tässä koko Kemin Taiteiden Yön komea ohjelma kokonaisuudessaan. Klikkaa kuvaa, niin saat sen suuremmaksi.

Kemin Taiteiden Yössä järkelemäinen kattaus tapahtumia

Tulevana lauantaina kannattaa lähteä liikkeelle – ohjelmasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin


21.10.2019
Kemin Taiteiden Yö taide-, teatteri-, tanssi-, elokuva-, bändi-, taide-, musiikki-, nuorten bändi- ja lasten spektaakkeleineen on tänäkin vuonna massiivinen ja monipuolinen kemiläisen kulttuurin näytös, jossa esiintyjiä on satoja, kuten myös tapahtumien takana touhuavia puurtajiakin.
– Tapahtuman rakentaminen on vaatinut muun muassa tuhansia sähköpostiviestejä, huokaa tapahtuman valmisteluissa tiiviisti mukana ollut kulttuuripedagogi Venla Kakko.


Hurjaan tapahtumakattaukseen lauantaina 26.10. mahtuu esiintyjiä pikku balettitanssijoista rocklegenda Pelle Miljoonaan.
– Uutuuksiakin on mukana, kuten lasten spektaakkelit leikkiajoneuvojen katsastuksineen sekä koko päivän kestävä elokuva-spektaakkeli, jossa esitetään muun muassa kaksi paikallista ensi-iltalyhytelokuvaa. Taide- ja teatteri-, tanssi-, musiikki- ja illan bändi-spektaakkelit ovat pääasiallisesti maksuttomia tapahtumia ja niihin odotetaan paljon yleisöä, Kakko kertoo. Viime vuonna Kemin Taiteiden Yö kokosi noin 4 000 henkeä.

 

Bändi-spektaakkelit levittyvät koko kaupunkiin


– Tapahtumia on niin paljon, että myös valintoja joutuu tekemään, sillä vääjäämättä tapahtumat menevät osin päällekkäin, huomauttaa bänditapahtumista vastaava tapahtumatuottaja Tuomas Laajoki, joka nuorisotyöntekijän päivätyön lisäksi on tiiviisti mukana Kemi Factorin ja Kemi Rock Academyn toiminnoissa.
– Illan bändi-spektaakkelit levittyvät koko kaupunkiin. Illan esiintyjiä ovat Cafe Hertassa Krista Tiitinen duo, Oluthuone Kukossa toimintansa lopettaneesta bilebändi Grooving High Allstars -yhtyeestä tutut Mikko Nuorala ja Elina Malkamäki, Chilloutissa oululaistunut kemiläislähtöinen trubaduuri Jaakko Balk sekä rockyhtye Pääesiintyjä (5 €) sekä Old Gringossa omaa tuotantoaan esittävä trubaduuri Ari Viitala, Laajoki kertoo.

Lisäksi Ankkurissa tunnelmaa nostattaa Meri-Lapin soul-ääni Roland Berg vuosikymmenten kokemuksellaan kesällä ensimmäisen kerran esiintyneen Rocca’s Rythm ‘n’ Blues Revue -yhtyeen kanssa (12 €) ja RockBar & Grill 82:ssa rock-covereita latoo tiskiin Mr-X -yhtye.

Kemin Taiteiden Yön kovin kiinnitys on legendaarinen Pelle Miljoona & Rockers lämppärinään viime kesän Kemi-rockissa pitkän tauon jälkeen viimeksi esiintynyt kemiläinen Little Bee -yhtye, jotka esiintyvät Ramonassa (15 €).
– Lisäksi Hotelli Palomestarin Bar Brankkiksen lavalla nähdään Kari Koistinen & Tommi Pyykkö duo sekä trubaduuri Aleksi Viitala, jonka jälkeen ohjelmassa on Taiteiden yön jamit sekä Open stage Oscar Suovaniemen johdolla, Laajoki listaa. 

 

Nuorten bändi-spektaakkelit

Nuorten bändi-spektaakkeli alkaa kahdeksalta kulttuurikeskuksessa. Iltaa tähdittävät paikalliset nuoret kyvyt DJ Strand, muun muassa ruotsalaisen Amaranthen ja kemiläisen Sonata Arctican kanssa yhteistyötä tehnyt lahjakas elektronimuusikko Bliniks sekä Rock Academy Kemin bändi Umpimähkä, jonka karismaattisena speakerina ja solistina toimii Ville Köngäs, joka nuoresta iästään huolimatta on toiminut jo kymmenen vuotta Kemin Satama Open Air -festivaalin juontajanakin.
Myös Kemin nuorisotyön Puuhapaku on paikalla kulttuurikeskuksessa Taiteiden yön illassa seitsemästä yhteentoista saakka, jolloin talo sulkeutuu.

 

Musiikki-spektaakkelit

Kulttuurikeskuksen musiikki-spektaakkelissa kuullaan omaa tuotantoa esittävät Radio Luxemburg (Tuomas Julku ja Tero Kemppainen), Melymbrosia-biisintekijäduo Topi Lepojärvi ja Henri Nilsén sekä herkkä tulkitsija Kaisla Huovinen tyttö ja piano -teemalla.


Paikallista laulun ja soiton riemua lavalle tuovat Kivalo-opiston Syke-kuoro, pitkät perinteet omaava Pohjan Mieslaulajat, Suomi-neitojen kunniaksi ohjelmistonsa suunnannut Kivalo-opiston Mandoliiniorkesteri Remolo, slaavilaista musiikkia esittävä Suomi-Venäjä-seuran Sudaruska -kuoro sekä tanssimusiikkia soittavat lauluyhtye Haaparanta-Tornio ja Kivalo-opiston Viihdeorkesteri Sateenkaari. Päivän countryshowsta vastaavat Meri-Lapin Country ry:n rivitanssijat yhdessä MLC-Bandin kanssa.

MLC-Band ja Radio Luxemburg nähtiin myös syyskuussa pidetyssä Keminmaan Taiteiden Yössä, joka myös saa jatkoa ensi vuonna.

 

 

Taide- ja teatteri-spektaakkelit


Taide-spektaakkelit starttaavat kuvataiteilija Liisa Rautiaisen juhlaseminaarilla kulttuurikeskuksen isossa auditoriossa. Seminaarin luennoitsijoina ovat väitöskirjatutkija Kaisa Alatarvas, Ryhmä Kemin asiantuntija Liisa Harju sekä Kemin Kuvataiteilijoiden Liisa-Maria Tiihonen.

Taiteiden yön lauantaina kirjasto ja museot ovat aamukymmenestä iltayhdeksään asti auki. Taidemuseossa nähtävänä Tuomas Korkalon teoksia, joissa tutkitaan väriteoriaa sekä leikitellään muodoilla. Historiallisessa museossa esillä ovat viimeisimmät tutkimustulokset Keminmaan Pyhän Mikaelin kirkon kuuluisasta Rungius -muumiosta.

– Kannattaa tsekata myös Kabinetin, lehtilukusalin ja kirjaston näyttelyt. Kulttuurikeskuksen aulan Taidekujalla voi tutustua taiteilijoihin ja heidän tuotantoonsa kymmenestä kuuteen saakka. Sieltä voi ehkä löytää taidetta myös omaan kotiin, Kakko huomauttaa.

Kaupunginteatterin ohjelmistossa päivällä lämminhenkinen lastennäytelmä Viirun ja Pesosen joulun (14 €) ja illalla Kemin Pirtillä komedia Älä pukeudu päivälliselle (23 €).

 

Lasten spektaakkelit

Lasten tapahtumalistalta löytyy aamupäivällä kaupunginkirjastossa nalle- ja keppiheppatohtorin vastaanotto, keppiheppa Photo Booth sekä leikkiajoneuvojen katsastuskonttori yhteistyössä kaupunginteatterin (Satu Tala ja Kimmo Tuppurainen) kanssa.
- Samalla vierailulla voi osallistua Lapin AMK:n kädentaitopajaan kirjaston keskiaukealla ja iltapäivällä pinssipajaan. Lastenkulttuurikeskuksen avoin Halloween -työpaja starttaa kahdeltatoista Sauvotalolla ja lastenteatterinäytös Viirun ja Pesosen joulu Tullimakasiinissa kello kaksi (14 €), Kakko luettelee.
- Elokuvateatteri KinoPirtissä yhdeltä starttaavat elokuvat Late Lammas Farmageddon (S) sekä Jeti (K-7). Kahdelta alkavissa tanssi-spektaakkelissa Taidemuseossa on myös useita pienten ryhmiä lavalla. Lisäksi Tervahallilla Kemin Into ja Tornion Baletti ovat ryhmineen esiintymässä koko perheen hyväntekeväisyystapahtumassa. Lapsia liikuttaa myös Syväkankaan koululla järjestettävä MLL:n Temppulauantai, Kakko jatkaa.

 

 

Tanssi-spektaakkeleissa hurmaavia esityksiä

– Viime vuonna supersuosituissa tanssi-spektaakkeleissa nähdään jälleen hurmaavia esityksiä, Kakko kehuu.
Taidemuseolla pidettävässä tanssiosuudessa ovat mukana tanssikoulu STAGE:n lasten- ja nuorten ryhmät Nykytanssi-edistyneet, show 8-vuotiaat, jazzedistyneet, STAGE KidZ, STAGE United Crew sekä Team STAGE DTC muodostelma. Kivalo-opistolta lavalla nähdään Lady Akat, Senioritanssijat, itämaisen tanssin ryhmä Zahor sekä balettiryhmät 2 ja 4.
– Pilkettä silmäkulmassa on tanssiryhmällä MuMMoT RC, jonka lyhenne RC tarkoittaa rollattoriklubia, näyttäviä asuja nähdään sambaryhmä La Fuentella ja monikulttuurisuutta spektaakkeliin tuo Mister’s ry:n Danx Impactx. Tanssi-spektaakkelin aloittaa Nana Partasen soolotanssi, Kakko tietää.

 

Elokuva-spektaakkeleissa Kemissä kuvattuja lyhytfilmejä

Päivän aikana yleisöensi-iltansa saavat Juho Tuovilan ohjaama Kemi 150 -lyhytelokuva kulttuurikeskuksessa sekä Harri Haapakankaan Kemissä ja Temmeksessä kuvattu Some Kind of Plunder -lyhytelokuva Kinopirtissä. Kemi 150 elokuvassa seikkailee kaupungin perustaja keisari Aleksanteri II ihmetellen nykypäivän Kemiä. Ensi-illan jälkeen raina pyörii kulttuurikeskuksessa nostoppina.
 

Some Kind of Plunder lyhytelokuva edustaa ohjaaja Haapakankaan kehittämää Cinéma De Nouveau -genreä, jossa tarina ei ole lineaarinen, vaan siinä palataan kohtauksiin uudelleen eri henkilöiden kantilta. Eri tarinat nivoutuvat näin yhteen ja tekevät elokuvan ryöstöreissusta sangen kiinnostavan. Valkokankaalla nähdään mm. Tommi Perttunen, Kim Pedersen, Tommi Reponen, Juha Karhu, Tony Grundström, Tanja Suomela ja Jarmo Huotari. Kumpaankin ensi-iltaan on vapaa pääsy.
 

Elokuvateatteri KinoPirtti näyttää ensi-illan lisäksi koko päivän lukuisia elokuvia kampanjahintaan 10 € per elokuvalippu. Ohjelmistossa on perheen pienimmille Jeti ja Late Lammas, suomalaisia elokuvia Diva of Finland, Fingerpori ja Täydellinen joulu, Hollywoodista Judy, Gemini Man, Maleficent 2 ja kohuelokuva Joker sekä halloween-elokuva Zombieland 2.

 

 

Nuorten bändi-spektaakkelit

 

Kemin Taiteiden yön musiikki- ja tanssi-spektaakkelin juontavat Kemin kuninkaalliset Venla Kakko sekä Jon Sebastian Säkkinen. Kulttuurikeskuksen kahvilasta, jota pyörittävät Lukion opiskelijakunnan nuoret, löytyy pientä herkkua ja virvokkeita.


Ammattiopisto Lappian matkailualan opiskelijat toimivat päivän aikana kulttuurikeskuksessa oppaina ohjaten esiintyjiä sekä yleisöä tapahtuman tiimellyksessä. Lisäksi kulttuurikeskuksen aulassa voi tutustua kaupungin Vihreä ja Kestävä Kemi -ständiin, jossa on mm. hyvikkismoothie-baari.

 

Katso koko ohjelmisto ja päivän aikataulu tämän jutun yläpuolelta.

Klikkaa kuvaa, niin saat ohjelman isommaksi.