Klikkaa kuvaa, niin saat ohjelman isommaksi.

Kemin Taiteiden Yö on häkellyttävän laaja spektaakkeli

Taiteiden Yön toinen juontaja Jon Sebastian Säkkinen, Senioritanssijoiden Kyllikki Vilmi sekä tanssija Salla Kekäläinen Kemin Kulttuurikeskuksen uudessa Pakopelihuoneessa. Kuva: Reima Juopperi

14 tuntia kestävässä tapahtumassa lauantaina on mukana yli 400 esiintyjää.


23.10.2018
Kemin Taiteiden Yö tekee tänä vuonna melkoista tapahtuma-akrobatiaa. Nollabudjetilla tulevana lauantaina järjestettävässä tapahtumassa on mukana huimat yli 400 esiintyjää ja tapahtumakokonaisuus kestää 14 tuntia.
– Onhan tämä aikamoinen fakiiritemppu, me olemme kokonaisuudesta aika ylpeitä, myöntää järjestelyjä hoitava kulttuuripedagogi Venla Kakko.
– Lisäksi kaikkineen tapahtumaa on tekemässä lähemmäs 500 ihmistä, Kakko lisää. Hän ja muu ydinryhmä on hoitanut järjestelyjä oman työnsä ohessa.
Myös esiintyjien ikäskaala on varsin laaja. Nuorimmat ovat alle kouluikäisiä ja vanhimmat lähentelevät jo 90 ikävuoden rajapyykkiä.
Tapahtumat ovat pääosin maksuttomia, ainoastaan muutamasta kaupungin ravintoloihin sijoittuvista tapahtumista peritään 5-15 euron pääsymaksu.

Spektaakkelit kantava teema

22. kertaa järjestettävän Kemin Taiteiden yön kantavana teemana on tänä vuonna Spektaakkelit. Lisänimeen innoitti Kemin Aluetaidemuseon meneillään oleva Spektaakkelit - taidetta Muoniosta Simoon kuntien kokoelmista -näyttely. Niinpä Taiteiden yö pitää sisällään musiikki-, bändi-, tapahtuma- ja tanssispektaakkelit.

Tapahtumassa nähdään ja kuullaan muun muassa yhdeksän kuoroesitystä, 17 musiikkiryhmää tai bändiä, 14 tanssiryhmää, 10 näyttelyä, useita opastuksia ja taiteilijatapaamisia. Mukana myös suosittu kulttuurikirppis, lapsille suunnattuja työpajoja ja pelejä sekä K16 -pakohuonepeli.
– Tapahtumia on päivän ja yön aikana yhdessätoista kohteessa, ja varmasti jokaiselle löytyy jotakin, Kakko laskeskelee. Kulttuurikeskuksen tapahtumat on suunniteltu niin, että tapahtumat limittyvät toisiinsa niin, että kun yksi tapahtuma loppuu, niin toinen alkaa.
– Voivat ne toki mennä hieman päällekkäinkin. Tapahtumia on kellon ympäri puolilta päivin puoleen yöhön. Esiintymispaikkoina ovat vuorotellen aulan pieni lava, lehtilukusalin lava ja taidemuseon lava. Ideana on se, että väki liikkuu lavalta lavalle, Kakko mainitsee.

Laajasti elävää musiikkia


Bändi-Spektaakkelissa mukana on kemiläisiä nuoria muusikoita kuten DJ Strand, Veera Pyykkö, Northern Oath, Luopio, Skullrod ja Asketia Kulttuurikeskuksessa, Tiia Karhi & Kemi Factori Acoustic Houseband sekä Veera Pyykkö Cafe Hertassa. Ohjelmassa ovat myös karaoketanssit, Tyrskyvalli ja Radio LuxemburgChilloutissa (5 €), Liukko, Laajoki & Huovinen Trio Oluthuone Kukossa, anti-bile-trubaduuri Matti Virtasalo Old Gringossa, Päivi Heikura & Jani-Petteri Hägg Olutravintola Poltteessa (5 €), Teatterin Tähtihetkiä Scandic Lyhdyssä (15 €) sekä Flyin’ Blind sekä Taiteiden yön jamit Ankkurissa (10 €).

– Taiteiden yön jameihin pääsee muuten ilmaiseksi tuomalla soittimen mukanaan tilaisuuteen, Soitin voi olla mikä tahansa tinapillistä isompaan instrumentteihin, eikä sillä ole pakko soittaa, mutta ehdottomasti saa, jos niin haluaa, bändispektaakkeleista vastaava nuoriso-ohjaaja Tuomas Laajoki kertoo.
– Bändispektaakkelissa on hyvin paikallinen painotus ja se on hyvin monipuolinen räpistä raskaampaan heavymetalliin, mikä on iloinen asia, Laajoki lisää.
Laajoen mukaan Kemissä mennään myös myönteisessä mielessä vastavirtaan yleisestä suuntauksesta poiketen.
– Muualla aika yleinen suuntaus on, ettei bänditoiminta kiinnosta nuoria laajemmin. Kemissä on toisin, bänditoiminta kasvaa koko ajan ja siksi meillä on paljon alan tulevaisuuden tekijöitä.

Laajoen mukaan jokainen esiintyvä bändi ansaitsisi laajemmankin esittelyn, mutta suostuu nostamaan esille pari mielenkiintoista täkyä.
– Kolmannen kerran Kemin Taiteiden Yössä esiintyvä Tyrskyvalli hajosi viime vuoden tapahtuman jälkeen, mutta on nyt koottu uudelleen. Old Gringossa esiintyvä Matti Virtasalo tulee tarjoamaan tunnelmointia, hänellä ei ole ohjelmistossa kuulemma yhtään nopeaa biisiä. Lisäksi on pakko hehkuttaa jo perjantain etkoissa Ankkurissa esiintyvää Slim Butler & Slim Cuts –yhtyettä, joka tammikuussa matkustaa USA:n Memphisiin edustamaan Suomea International Blues Challenge -kilpailussa.

Musiikki- ja TanssiSpektaakkelit


MusiikkiSpektaakkeleihin kansainvälisen tuulahduksen tuo ammattitason nuorisokuoro Victoria Venäjän Apatiitista. Meri-Lapin alueelta tulevia esiintyjiä ovat legendaarinen Arja Havakka ja Akustiset, Ajan Laulu, Pohjan mieslaulajat, Ruska-kuoro, Laulunlyömät, Syke-kuoro, Mandoliiniorkesteri Remolo, Sudaruska, Lauluryhmä Tornio-Haaparanta, Meri-Lapin musiikkiopiston oppilaat sekä Sateenkaariorkesteri, jotka esiintyvät Kulttuurikeskuksen vilkkaassa iltapäivässä ja alkuillassa.

Taidemuseon Tanssispektaakkelissa esiintyvät Salla Kekäläinen, Balettiryhmä 5, MuMMoT RC, Tanssikoulu Stage, Nana Partanen, Kivalo-opiston Sambaryhmä La Fuente, Zahor-Itämainen tanssiryhmä, Senioritanssijat sekä Lady Akat.
– Esiinnyn sekä soolona että balettiryhmän kanssa. Soolonumeroni koreografia kertoo tässä hetkestä ja onnellisuudesta. Balettiryhmän esitys on puolestaan taianomainen esitys, joka kertoo prinsessa Ruususen tarinan, Salla Kekäläinen luonnehtii omaa osuuttaan.

Kemin kulttuuriosaston ja nuorisotoimen lisäksi ohjelmaa on ollut järjestämässä Kemin kuvataiteilijat, Kivalo-opiston musiikki-, tanssi- ja kädentaitojen ryhmät, Tanssikoulu Stage, Meri-Lapin musiikkiopisto, Ammattiopisto Lappian opiskelijat, Suomi-Venäjä-seura, Kemin Taideyhdistys, Kemi Factori sekä useita yksityisiä.


Taitelijatapaamisia ja työpajoja


Taiteilijatapaamisissa ja työpajoissa mukana ovat Seppo Mikkanen, Tuula Malo, Jukka Halttunen, Julia Wallen sekä Emma R ja Historiallisella museolla elämysopas Trokari Aaro tarinoimassa pirtun salakuljetuksesta. Kirjastolla Horror-huonepakopelin lisäksi valokuvasuunnistetaan ja pehmolelunsa voi tuoda Nalletohtorille terveystarkastukseen. Illalla Esko Mörökölli lukee kauhuteemaisia iltasatuja aikuisille. Kemin Lastenkulttuurikeskus Sauvotalolla ja Lappian opiskelijat sekä Julia Wallen Kulttuurikeskuksessa pitävät päivällä työpajoja lapsille ja aikuisille. Kemin nuorisotyö pitää koko illan auki Toimintakeskus Takitsua sekä Pop up-nuorisotilaa Kulttuurikeskuksessa Puuhapakun kanssa.


Hyvä aika Taiteiden Yölle


Ensimmäisen kerran Kemin Taiteiden Yö järjestettiin vuonna 1991 tammikuussa. Tuolloin avattiin Kulttuurikeskuksen kolmas vaihe, johon kuuluivat kirjasto ja taidemuseo. Sen jälkeen tapahtumajärjestelyissä oli muutaman vuoden paussi ja kun tapahtumaa ryhdyttiin uudelleen järjestämään, se siirtyi syksyyn. Nyt lokakuun viimeinen lauantai on vakiintunut tapahtuman pitopäiväksi.
– Kemin tapahtumarytmiä ajatellen tämä on hyvä aika kesän Easy living In Kemi –tapahtumakokonaisuuden ja syksyn Venetsialaisten jälkeen sekä tukee koko vuoden tapahtumakalenteri-ajatusta. Helmikuussa vuorossa on Pakkasukko Blues´n Jazz, Laajoki huomauttaa.
- Venetsialaisten ja Taiteiden Yön väliin on tulossa vielä Krunnitroka –tapahtuma ja mietinnässä on myös pikkujoulukauden runsaine konsertteineen niputtaminen vaikkapa Meri-Lappi soi ja taiteilee –kokonaisuudeksi, Kakko lisää.

Yleisötavoitetta tälle vuodelle ei ole asetettu, mutta sekä Kakolla että Laajoella on sellainen kutina, että väkeä tulee liikkumaan paljon. Aiempina vuosina osallistujia on ollut vähintään 2 000 ja parhaimmillaan lähes 13 000.
Taiteiden Yön etkot ja jatkot tarjoavat lappilaisen blueslähettiläs Jarmo "Slim Butler" Puhakan and the Slimcutsin lisäksi Kemin Taideyhdistyksen järjestämän Uuden eurooppalaisen elokuvan viikonlopun Kinopirtissä torstaista sunnuntaihin.
- Aika spektaakkelimaista, eikö vain, Venla Kakko päättää.

Kemin Taiteiden yö 2018 etsii esiintyjiä

Kemin syksyn suurin kulttuuritapahtuma järjestetään lauantaina 27. lokakuuta.


16.9.2018
Kemin Taiteiden Yö järjestetään jälleen valaisemaan syksyn synkeyttä lauantaina 27.10. Kemin syksyn suurin kulttuuritapahtuma järjestetään vuosittain lokakuun viimeisenä lauantaina ja tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille.

Monipuolisten kulttuuritapahtumien esiintymispaikkoina toimivat muiden muassa Kemin kulttuurikeskus, paikalliset ravintolat sekä muut mahdolliset tilat kaupungilla.

Järjestäjänä toimii Kemin kaupungin kulttuuriosasto, joka etsii nyt esiintyjiä Taiteiden yöhön. Esiintyjille järjestetään tilat, tarvittava tekniikka ja tilaisuuden markkinointi, mutta esiintymispalkkioita ei voida maksaa.


Järjestäjät kutsuvatkin kaikkia kulttuurin tekijöitä mukaan esiintymään seutukunnan yhteiseen kulttuuritapahtumaan. Ilmoita itsesi, ryhmäsi tai esityksesi tapahtumaan mieluiten sähköpostilla osoitteeseen venla.kakko@kemi.fi tai kirjeellä: Venla Kakko, Marina Takalon katu 3, 94100 Kemi tai puhelimitse 040 - 832 9691.

Järjestäjät pyytävät ilmoittamaan samalla myös esityksen nimen ja esittäjän, tila- ja tekniikkatarpeet sekä esityksen keston ja esiintyjien määrän. Lisäksi toivotaan, että esiintyjät lähettävät ennen tapahtumaa vielä lyhyen esittelytekstin esiintyjäryhmästä sekä esityksestä ja kuvamateriaalia markkinointia varten. Samalla pyydetään myös kuvauslupaa esityksestä tapahtuman aikana markkinointia ja dokumentointia varten.

Yksi osa Taiteiden Yötä on perinteinen kulttuurikirppis, jossa omistajaa vaihtavat niin kirjat, käsityöt, vaatteet, lelut, astiat kuin taideteoksetkin. Kirppis järjestetään kulttuurikeskuksen liikuntasalissa klo 12-18. Myyntipöytäpaikka on ilmainen, varaus tulee tehdä osoitteeseen taidemuseo@kemi.fi tai 016-258247 (ti-pe 11-19, la-su 10-15)

Tapahtuman valmistelujen etenemistä voi seurata myös Facebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/KeminTaiteidenYo/