Arwid W. & Arabian Kuu -yhtyeen muodostavat Kari Korkala, Ari Viitala ja Tepa Lukkarinen.

”Uudenlaisen musiikin soittaminen on erittäin virkistävää”

17.11.2018 julkaistavan singlen kansikuva on Elmo Salmen käsialaa.

* Arwid W. & Arabian Kuu uskoo musiikkinsa toimivuuteen. Debyyttisingle julkaistaan 16. marraskuuta.
* Katso musavideo kappaleesta Kaikki Järjestyy tämän jutun alta.

4.11.2018
Tänä vuonna Meri-Lapin bändikuvioihin on ilmestynyt bändi, joka tuo pitkästä aikaa jotakin aivan uutta alalle. Pumppu tottelee nimeä Arwid W. & Arabian Kuu ja sen muodostavat pitkään musiikin parissa työtä tehneet Ari Viitala (kontrabasso), Kari Korkala (lyömäsoittimet) ja Tepa Lukkarinen (kitarat).
Kuten bändin soitinvalikoimastakin käy ilmi, kyse ei ole ihan perinteisimmästä triosta. Silti sana perinne voidaan huoletta iskeä bändin kylkeen. Yhtye nimittäin kertoo Facebook-sivuillaan tarjoavansa vanhan ajan vintage- eli vuosikertameininkiä reippaalla otteella. On siis syytä kysäistä miekkosilta, mikä on homman nimi.
– Ari Sai herätyksen, että pitäisi keksiä jotain uutta, kasata ryhmä, joka erottuu joukosta. Asiasta on puhuttu vuosia ja sitten vain naksahti kohdalleen tämä kokoonpano, jossa soitetaan vispilällä, kontrabassolla ja akustisella kitaralla, Korkala ja Lukkarinen selostavat.
Kolmikon mukaan heidän musiikkiaan voi kuvailla moderniksi, jossa on kosolti 1940- ja 50-lukujen henkeä, ripaus mustalaissävyjä ja kansanmusiikkia sekä arabilaista poljentoa soiton sävyissä.
– Genre on erittäin vaikeasti määriteltävä, mikä sekin kiehtoo, Lukkarinen tuumii.
Arwid W:n & Arabian Kuun musiikissa on myös sävyjä, joita löytää helposti vaikkapa Tuomari Nurmion ja Tuure Kilpeläisen tuotannosta, vaikka genre onkin eri. Yhteys Tuomari Nurmioon toki tulee jo legendan tekemästä Arabian Kuu -kappaleesta.
– Uudenlaisen musiikin soittaminen on soittajalle myös erittäin virkistävää, kolmikko vakuuuttaa.

17. marraskuuta ensimmäisen singlensä julkaiseva yhtye soittaa niin omia kappaleitaan kuin tarkkaan valikoituja covereitakin.
– Omia on ohjelmistosta noin puolet, eli Arin biisejä. Kaikki kuulostaa omilta sovituksellisten ratkaisujen myötä. Omia kappaleita tulee koko ajan lisää, Korkala mainitsee.
– Hittejä hitin perään, Lukkarinen virnistää jatkoksi.
Kolmikko uskoo, että heidän musiikillaan on myös kaupallista potentiaalia.
– Jo pelkästään se, että erotumme massasta, tekee sen, kolmikko arvioi jättäen kuitenkin mainitsematta soiton tasokkuuden. Omaa osaamistaanhan toimittajille ei passaa liikaa korostaa, vaikka se olisi tottakin; kuten tässä tapauksessa ehdottomasti on.

Uuden bändin perustamisen taustalta löytyy toki paljon muutakin.
– Esimerkiksi se, että tehtiin samalla ryhmällä 15 vuotta Baarikärpänen-nimellä coverkeikkoja ja se puoli hiipui, ja nyt mennään omat biisit edellä. Ja toisekseen itselleni on satojen trubakeikkojen jälkeen on piristävää paneutua johonki uuteen ja omaan, , Lukkarinen sanoo.
59-vuotias konkari teki ensimmäiset julkiset esiintymisensä jo 1970-luvun puolivälissä. Parhaiten mies tunnetaan perustamastaan De Soto -bluesbändistä, mutta toki monesta muustakin kokoonpanosta. Monipuolisuutensa mies on todistanut omien bändiensä lisäksi soittamalla muun muassa Jope Ruonansuun, Taiskan ja Maya Paakkarin kanssa.
Parhaiten Lukkarinen tunnetaan sähkökitaroinnistaan, mutta varsinkin viime vuosina hänen käsissään on nähty yhä useammin akustinen kitara.
– Akkarin kanssa on tosiaan tullut seikkailtua nykyään paljon, se on ihan oma maailmansa, Lukkarinen vahvistaa.

Kari Korkalan taustalta löytyy muun muassa tanssiorkesteri Steelsin jäsenyys ja Ari Viitala on soittanut muun muassa bändeissä Vaiettu Vimma, Tassuvaivat, Sharp Crone sekä Arasti. Vuonna 2015 hän julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Tähän Asti, jolla hän lopullisesti todisti biisintekijän kykynsä ja Arwid W. & Arabian Kuun kappaleet ovat jatkumoa sille. Viitala tekee myös biisien sanat.
– Ne eivät ole mitään diibadaabaa, vaan asiaa monelta kannalta, niissä käsitellään esimerkiksi jokaiselle tuttuja arkipäivän murheita, Viitala toteaa.

Kolmikon mukaan bändin saama vastaanotto keikoilla on ollut hämmentävän hyvä.
– Varsinkin ihmisiltä, jotka yleensä eivät käy keikoilla.
Kappaleista on moneksi, niin kuunteluun kuin tanssimiseenkin.
– Ehdottomasti, jos haluaa tanssia, niin poljento toimii kyllä, Korkala sanoo.
Bändillä on toiveena päästä soittamaan myös isommalla soundilla, esimerkiksi kokoonpanolla, jossa mukana olisi myös puhaltimia. Debyyttisinkulla studiossa oli mukana myös Jani-Petteri Häggin soittama saksofoni
ja Kari Hautalammen koskettimet.
Singleen, jolta löytyvät kappaleet Kaikki järjestyy ja Tuntematon, trio on varsin tyytyväinen.
– Se tuo hyvin ilmi mikä meidän bändin henki on, kaverukset painottavat.
Biisien sävellykset ja sanoitukset ovat siis Ari Viitalan, sovitukset koko bändin. Miksauksen ja äänityksen hoiti Great Sounds ky-studion Kime Klemettinen. Kannen kuvista ja layoutista on vastannut Elmo Salmi. Levyn tekemisestä on tukenut Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000.
– Jos meidän musiikki ja single ei kiinnostaisi ketään, hämmästyisin kyllä, Lukkarinen huomauttaa.
Yhtye on toimittanut sinkusta radioille 80 kopiota ja 30 muulle medialle.
–Uskoisin, että kyllä se sieltä pinosta soittoon nousee, Lukkarinen lisää.

Bändin toiveena on saada keikka-aluetta laajennettua nykyiseltä Kemi – Oulu -akselita etelän suuntaan. Sitä silmällä pitäen yhtye on ulkoistanut myynnin keikkamyyjä Marjo Sihvolalle.
– Etunamme on se, että bändimme on kevyt roudata vaikkapa olohuoneeseen, jos joku niin haluaa. Ja musiikkihan taipuu moneen tilaisuuteen, Viitala pohtii.
Lisäjulkaisujakin on jo suunnitelmissa, mutta niiden suhteen bändi toivoo löytävänsä yhteistyökumppanin.

Debyyttisinglensä julkaisujuhlaa Arwid W:n & Arabian Kuu viettää Kemin Ankkurissa perjantaina 16. marraskuuta klo 23 alkaen. Keikalla on mukana myös Jani-Petteri Hägg saksofoneineen.

Mika & Pullasormet juhlii 40 vuotista taivaltaan

Pohjolan Sanomissa 1978 julkaistu juttu yhtyeestä. Klikkaa kuvaa, niin saat sen isommaksi.


* Juhlakeikka lokakuussa Kemin Ankkurissa paraatikokoonpanolla, mukana myös Puntti Valtonen ja Jari "Heinä" Nieminen.

* Syksyn aikana on tulossa myös bändin ensimmäinen levyjulkaisu.

12.9.2018
Kemiläisiin bändilegendoihin lukeutuva Mika & Pullasormet juhlistaa bändin perustamisen 40-vuotisjuhlavuotta asiaan kuuluvalla juhlakeikalla Kemin Ankkurissa lauantaina 13. lokakuuta.

Yhtyeen ensimmäisen kokoonpanon muodostivat Hannu Tervaharju (kitara ja laulu), Jari "Heinä" Nieminen (kitara) sekä Mika Puro (rummut ja laulu). Ankkurin lavalle nousevat Niemisen ja Puron ohella Pekka Adolfsen (basso & laulu), Simo Salminen (kitara & laulu) sekä Matti Adolfsen (koskettimet).


Mika & Pullasormet perustettiin Kemin Tervaharjulla kesäkuussa 1978, kun Hannu Tervaharju oli kesälomalla Juice Leskisen bändistä ja kasasi jamikokoonpanon naapuripiirin nuorista soittajista. Poppoo päätti osallistua Kemin bändimestaruuskilpailuihin biiseillä Pulla ja Sormet.

Tuomaristo ei bändin esityksille juuri lämmennyt, mutta Ohjelmatoimisto Paul Karppinen tarjosi keikkaa seuraavaksi viikonlopuksi. Koska Tervaharjulla oli sovittuna Juicen keikka etelässä, bassoon tuli sijaiseksi Pekka Adolfsen. Koska jammailun lisäksi piti esittää laulettuakin musiikkia, tuli Simo Salminen keikalle laulamaan muutaman biisin, ja liittyi bändiin laulaja/kitaristiksi. Syksyllä yhtye täydentyi kosketinsoittaja Matti Adolfsenilla. Kokoonpano aloitti kovan treenaamisen ja siirtyi alun progevirityksistä kohti melodista rockia.

Lokakuussa 1978 yhtye voitti Kemissä pidetyt Pohjois-Suomen pop-yhtyeiden mestaruuskisat, joka oli kemiläisbändien juhlaa, jotka veivät kaikki mitalisijat. Toiseksi tuli Quo Vadis ja kolmanneksi Rostok Rockabilly Orc. Mukana oli kaikkiaan 11 bändiä, pohjoisin Kemijärveltä.
MIka ja Pullasormien eduksi mainittiin muun muassa se, että yhtye on kyennyt luomaan omapräisen soittotyylin varsin lyhyessä ajassa. Yhtyeen sävellyksiä kehuttiin herkän melodisiksi, vähän jatsahtaviksi ja ulosantia helpoksi ja vaivattomaksi.


Tuolloin 16-19-vuotiaista nuorista muodostetun yhtyeen keikkakalenteri alkoi täyttyä vinhaa vauhtia. Kahden vuoden aikana yhtyeellä yli sata keikkaa ympäri Pohjois-Suomea. Eteläisin keikkapaikka oli Nivala, pohjoisin Inari. Kitaristi vaihtui, kun Jari Nieminen lähti opiskelemaan pop-jazzkonservatorioon ja tilalle tuli Hannu "Puntti" Valtonen. Bändin settilista sisälsi yli 50 cover-biisiä 12 oman sävellyksen lisäksi.

Opiskelut ja Puntti Valtosen pääsy Juicen bändiin vei miehet eri paikkakunnille, ja bändin toiminta jäi tauolle pariksikymmeneksi vuodeksi.  Kaikki yhtyeen jäsenet jatkoivat kuitenkin soittamista eri kokoonpanoissa. Tasaisin väliajoin, vaikkakin välillä harvakseltaan, yhtye on kokoontunut juhlimaan muun muassa yhtyeen merkkipäiviä vuosina 1998 ja 2008) sekä projektityyppisesti, kuten Kemin Juice-rockit vuosina 2013 ja 2014.

Keväällä 2016 yhtye toteutetti pitkään haaveilemansa Procol Harum -tribuutin Hotelli Merihovissa. Myöhemmin samana keväänä yhtye vieraili Saariselän Tunturihotellissa Juicerock- teemalla.


Juhlavuosi saa jatkoa yhtyeen ensimmäisellä äänitejulkaisulla. Se, miksi se tapahtuu vasta nyt, johtuu Matti Adolfsenin mukaan siitä, että kun yhtye keikkaili aktiivisesti, äänitteillä ei ollut merkitystä keikkamyynnin kannalta.

Syksyn aikana ilmestyvän levyn materiaali pohjautuu keväällä 1979 YLE:lle tehtyyn kantanauhaan. Tämän jutun pääkuva on peräisin tuosta sessiosta YLE:n Kemin Pirtin studiolta.


Juhlakeikan Kemin Ankkurissa lauantaina 13.10 aloittaa Erkki Huru Band klo 22. Mika & Pullasormet nousee lavalle klo 23. Liput juhlahumuun maksavat 15 €.