Voitto oli tarjolla, tasapeliin oli tyytyminen

29.6.2017
PS Kemille jäi paljon jossiteltavaa 1-1 (1-0) -tasapeliin päättyneessä kauden toisessa jänkäderbyssä. Kotijoukkue kykeni luomaan Sauvosaaren nihkeällä nurmella rutkasti maukkaita tekopaikkoja ja joukkue olisi voinut ratkaista ottelun edukseen jo avausjaksolla, jonka ainoaksi maaliksi jäi kuitenkin ”Kenny” Mansallyn osuma 31. minuutilla.
Se olikin varsin komea. Rasmus Karjalainen haastoi oikealla laidalla RoPS-puolustuksen onnistuneesti, lähetti pallon maaliedustalle, jonne rynninyt Mansally sai tuikattua jalkansa pallon eteen ja peliväline iskeytyi voimalla RoPS-maalin kattoon.

Jo sitä ennen ehti tapahtua paljon. Jo 8. minuutilla Edwin Salazar pääsi nokikkain Requeron kanssa, mutta espanjalaisvahti onnistui torjunnassaan. Heti perään Salazarin kierteinen laukaus kolahti RoPS-maalin ristikkoon. 25. minuutilla puolestaan avausjakson ehdottomasti näkyvin pelaaja Rasmus Karjalainen hassutti kolme valkopaitaa kahville ja pääsi vetämään keskeltä, mutta laukaus kolahti jälleen vain ylärimaan. ”Rasse” olisi ansainnut ehdottomasti tilanteesta maalin, mutta aina palkintoa hyvästäkään suorituksesta ei heru.
- Niin se vain on, joskus ne menee, joskus ei, totesi Jari Åman ottelun jälkeen, mutta painotti olevansa tilanteisiin sikäli tyytyväinen, koska ne olivat hyvin rakennettuja.

Vielä viisi minuuttia ennen taukovihellystä Valencic-Mansally-Valencic yhdistelmä toimi hienosti ja Valencicin vihainen veto viuhui vain 20 senttiä tolpasta ohi. RoPS:n ainoa todellinen maalitilanne ensimmäisellä pelipuolikkaalla tuli jo minuutin pelin jälkeen kun Robert Taylorin laukaus kimmahti ylärimasta yli Oskari Forsmanin vartioiman maalin.

Kotijoukkue aloitti myös toisen jakson terävästi. Mansally pelattiin tekopaikkaan, mutta mies ei saanut tällä kertaa laukausta aikaiseksi. Sen jälkeen peli eteni hyvin tasaisissa merkeissä, kunnes PS Kemille tuli - kuten niin monessa muussakin ottelussa – yksi sysimusta hetki. Joukkue purki Robert Taylorin antaman kulmapotkun huonosti, pallo ajautui RoPS:n Leo Väisäselle, joka puski pallon rankkarialueen rajalta löysästi kohti kemiläismaalia. Kaikkien yllätykseksi pallo lirui täynnä pelaajia olleen boksin läpi maaliin saakka.

Vierasmaalin jälkeen PS Kemin ote kirposi täysin ja RoPS hallitsi mielin määrin palloa seuraavan vartin ja toinen vierasmaali ”leijui” ilmassa. Kunnon tilanteen olivat kuitenkin harvassa ja ottelun viimeisen vartin aikana kotijoukkuekin pääsi hiukan paremmin peliin mukaan.
Samalla kun kotijoukkueen pelikuviot hajosivat, myös tuomari Mikko Mörön puhalluslinja kirposi käsistä ja keltainen kortti seurasi toistaan, katsomosta käsin nähtynä pikkurikkeistä ja jopa aiheettakin. Seitsemän varoitusta siistissä ottelussa on ehdottomasti liikaa. Korttirumban seurauksena ainakin ”Kenny” Mansally joutuu huilaamaan seuraavan ottelun FC Lahtea vastaan.

Komean johtomaalin ja yhden sarjapisteen lisäksi ottelun parasta antia kotijoukkueen kannalta oli muhkea yleisömäärä. Kauden yleisöennätys Sauvosaaressa on nyt 3 225.
- Peli ja ottelutapahtuma oli hyvä. Fakta on se, että tämmöisiä tarvitaan, jotta yleisö tulee uudelleen ja uudelleen katsomoon. Tähän emme ole vielä tällä kaudella Rovaniemellä päässeet, sanaili RoPS-valmentaja Juha Malinen.
Tasapeliin mies ei kuitenkaan ollut tyytyväinen kuin osittain.
- Tasapeli on enemmän tappio kuin voitto. Siinähän menettää enemmän pisteitä kuin saa. Minusta tuntuu, että en ole aina edes voittoihin tyytyväinen, Malinen nauratti toimittajia lehdistötilaisuudessa.

Jari Åhman oli pettynyt omiensa toisen jakson esitykseen.
- Lähdimme ehkä liikaa puolustamaan maalin johtoamme. Samalla kun vastustajalle antaa pelin avaimet, yleensä jotakin tapahtuu. Avausjakson kaltaisella tekemisellä olisimme voineen saada paremman tuloksen aikaan, ainakin enemmän tapahtumia myös kentän toisessa päässä, Åman viittasi RoPS:n halpaan tasoitusosumaan.

Kokoonpanot:

PS Kemi: Forsman, David, Kaljumäe, Laitinen, Ojala, Guevara (65. var), Jama, Mansally (62. var), Karjalainen (72. Gullsten, 77. var.), Valencic (52. var.), Salazar (72. Ceesay).

RoPS: Requero, Tatomirovic, Addy, Hämäläinen, Väisänen (77. Stavitski), Okkonen (52. var.), Muinonen (88. Ylätupa), Nurmela (72. var.), Taylor, Eze (40+1 var.), Roiha.

Åhman: Piste parempi kuin nolla pistettä

21.6.2017
PS Kemi joutui tyytymään 1-1- tasapeliin FC Lahden isäntänä. Ottelu oli PS Kemille viides ja FC Lahdelle kuudes perättäinen tappioton ottelu.

Tasapelijoukkueeksi leimaantuneelle Lahdelle pistejako oli jo viides perättäinen. Maalinteossa onnistuminen oli vieraille mieluisaa, sillä neljässä edellisessä ottelussa Lahti ei (eikä vastustajat sen koommin) saanut maaleja aikaiseksi. Maalivahti Aleksandr Vasjutinin nollaputki kesti peräti 525 minuuttia. Kotijoukkueen tulikuumalla kymppipaikan haltijalla Filip Valencicillä puolestaan katkesi neljä perättäistä ottelua kestänyt maalitehtailuputki.

PS Kemin koutsi Jari Åhman oli pisteeseen tyytyväinen, mutta ei ollut kaikilta osin joukkueensa esitykseen tyytyväinen, minkä hän pisti osin tiukan ottelurupeaman piikkiin.
- Pelitahti on aivan hirveä. Otteluiden välillä ei ehdi harjoitella, ainoastaan palautella ja valmistautua seuraavaan peliin. Pojat ovat kovilla. Tänään tämä näkyi esimerkiksi siinä, ettei avausjaksolla tehty hirveästi aloitteita. Toisella jaksolla meni astetta paremmin.

- Mutta piste on parempi kuin nolla pistettä, ja tärkeää on sekin ettei Lahti saanut kolmea pistettä. Mutta olihan meillä saumat ottaa kolme pistettäkin, esimerkiksi Rasmus Karjalaisella oli kaksi hyvää vetopaikkaa. Mutta kaikkiaan tasainen esitys alun halpaa vierasmaalia lukuunottamatta, Åhman laskeskeli.

 

Lahtelaistenjohtomaali syntyi jo viidennellä peliminuutilla kun maalivahti Oskari Forsman meni pallolle turhan ujosti ja Marko Simonovski pääsi sijoittamaan pallon vaivatta kemiläismaaliin. Oli vierailla paikkoja lisäosumiinkin, mutta hehtaaripyssysyndrooma vaivasi mustapaitoja. Joukkue laukoi kaikkiaan 12 kertaa, mutta vain neljä niistä suuntautui maalia kohti, yleensä pallot viuhuivat reilusti ohi tai yli kemiläismaalin. Kotijoukkue sai kohti maalia yhtä monta vetoa, vaikka laukoi vain kuudesti.

PS Kemin tasoitus syntyi kun toista jaksoa oli pelattu kahdeksan minuuttia. Puoliajalla Momodou Ceesayn tilalle tullut Jussi Aalto antoi kulmapotkun matalana maalinedustalle, josse se ajatui Abdoulie Mansallyn jalkoihin ja mies täräytti voimalla pallon maalin perukoille. Osuma oli "Kennyn" kauden kolmas.


Ottelun kummallisuuksiin lukeutui vahvana vastahyökkäysjoukkueena tunnetun kotijoukkueen vahva pallonhallinta prosentein 69 - 31. Vieraat saivat kuitenkin tylsytettyä tiukalla ja hyvin liikkuneella pelimuodostelmalla kemiläisten hyökkäyspelin edellisotteluja vaatimattomammalle tasolle. Kuhnurit tukkivat työmiehen moraalilla keskikentän, eikä PS Kemi löytänyt juurikaan rakoja lahtelaisryhmityksestä. Toki punapaidat pyrkivät ratkaisuihin liiaksi keskeltä, ja laitojen käyttö jäi vähäiseksi.

Muutama terävä pystysyöttö lähti, mutta tuloksetta. Filip Valencic pääsi kerran avausjaksolla nokikkain Aleksandr Vasjutinin kanssa, mutta veskari veti pidemmän korren. Vastaavasta tilanteesta maalitykki osui keskiviikkona Helsingissä. Vasjutin oli hereillä läpi ottelun katkaisten lisäksi pari kertaa päällään kemiläisten pitkän pystysyötön rangaistualueen ulkopuolella.

 

Erotuomari Antti Munukan toimintaan kemiläisyleisö ei ollut tyytyväinen. Esimerkiksi sekä Valencic että Mansally lanattiin kertaalleen kumoon boksissa ja molemmilla kerroilla Munukka levitteli käsiään. Rikkeitä ottelussa nähtiin viljalti, kaikkiaan 29, joista yksi enemmän kotijoukkueelle. Varoitukset menivät tasan 3-3.

Selvästi täyttä pistepottia hakemaan lähteneen FC Lahden valmentaja Toni Korkeakunnas ei ollut täysin tyytyväinen tulokseen, eikä joukkueensa esitykseen.
- Saimme puolet enemmän tekopaikkoja kuin Kemi, mutta viimeiset yritykset olivat aika heppoisia. Mutta tasapeli sarjan kuuminta joukkuetta vastaan vieraskentällä vaikeissa olosuhteissa ja kuudes tappioton peli ei niin hirveän huonosti ole. Lähtökohdat otteluun olivat vaikeat, kun Mikko Kuningas piti jättää sivuun jalkapöytävamman ja Hendrik Helmke kuumeen vuoksi, "Toke" kertoi lehdistötilaisuudessa.

IFK Mariehamn kaatui kauden ehjimmällä esityksellä

14.6.2017
PS Kemi sai maajoukkuetauon aikana siirrettyä vieraspelien hyvät otteet myös kotoisalle Sauvosaaren nurmelle. Niinpä puolustava Suomen mestari IFK Maarianhamn sai poistua kotimatkalle tyhjin käsin. PS Kemin historian ensimmäinen liigavoitto saarelaisista kirjattiin aikakirjoihin numeroin 3-0 (1-0). Samalla PS Kemi maksoi potut pottuina, sillä toukokuussa IFK Mariehamn voitti PS Kemin kotonaan samoin lukemin.

- Ehdottomasti kauden ehjin esitys, iloitsi kotijoukkueen luotsi Jari Åhman ja oli luonnollisesti tyytyväinen niin täyteen pistepottiin kuin pelaajiensa otteisiin Sauvasaaren nihkeällä nurmella.

Kentän ehdoton kuningas oli PS Kemin Filip Valencic, joka raatoi laajalla alueella hillittömällä itseluottamuksella, piti palloa hallussaan ja jakoi mallikkaita syöttöjä. Slovenialainen teki hienolla yksilösuorituksella illan ensimmäisen maalin. Hän otti pallon haltuunsa syvällä omalla puoliskolla vieraiden kulmapotkun jälkeen, juoksi läpi kentän ja päätti soolonsa hallittuun laukaukseen, joka vei pallon ohi virolaismaalivahti Andreas Vaiklan.

Kauden kuudennen osumansa lisäksi Valencic syötti Aleksi Gullstenin laukoman kotijoukkueen kolmannen maalin. Maali oli Gullstenille kauden ensimmäinen. Ja tuuletuksesta näki, että melkoinen apina rymähti laitahyökkääjän selästä. Edellisen ja tätä ennen ainoan liigamaalinsa Gullsten teki FC Lahden verkkoon hieman yli vuosi sitten.


Toinen PS Kemin sankari oli maalivahti Oskari Forsman, joka pelasi varmasti läpi ottelun ja teki kaksi todellista huipputorjuntaa, joista ensimmäinen 1-0 -tilanteessa oli yksi ottelun kulminaatiopisteistä. 34. minuutilla Brian Span pääsi puskemaan vapaasta paikasta, mutta Forsman venyi upeasti pallon eteen.

- Oskarin torjunnat pitivät meidän pinnalla vaikeina hetkinä, Åhmankin huomioi.

Myös Momoudou Ceesay oli isossa roolissa, miehelle merkittiin syöttöpisteet niin Valencicin maaliin kuin "Kenny" Mansallyn 2-0 -tuikkaukseenkin. Mutta yhtä kaikki, jokainen PS Kemin pelaaja onnistui, mistä tuloskin kertoo omaa kieltään.

Toinen ottelun käännekohdista oli toisen jakson ensimmäinen vartti. Heti jakson alkuun PS Kemi sai rakennettua tekopaikan puolinopealla hyökkäyksellä, mutta tällä kertaa Filip Valencicin laukaus ei mennyt oikeaan osoitteeseen. Sen jälkeen saarelaiset ottivat pelin väkisin hallintaansa ja tasoitusosuma suorastaan roikkui ilmassa. Kulma- ja vapaapotkusumasta huolimatta kotijoukkue onnistui puolustamaan maaliaan tehokkaasti.

Kun Mansally teki 2-0 -osuman kulmapotkun jälkitilanteesta 63. minuutilla, alkoi pisteiden osoite olla selvä ja viimeistään kahdeksan minuuttia myöhemmin Gullstenin maalin jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä.

3-0 -tilanteessa PS Kemi pystyi rauhoittamaan peliään ja pitämään palloa hallussaan, jolloin oolantilaisten takaa-ajo jäi hyvin näennäiseksi. Ilahduttavaa oli myös se, että Åhmanin tekemät vaihdotkin toivat lisää pirteyttä sinipunapaitojen peliin.

IFK Mariehamnin valmentaja Peter Lundberg myönsi kotijoukkueen paremmuuden.
- Mutta 2-0 -tilanteeseen saakka olimme hyvin pelissä mukana ja varsinkin toisen jakson alussa saimme luotua hyvää painetta ja tekopaikkoja Kemin päätyyn. Myös Kemin ensimmäinen maali harmittaa, tilanne olisi pitänyt puolustaa paremmin, Lundberg soimasi omiaan. (Juhani Hiltunen)

Kokoonpanot

PS Kemi: Oskari Forsman, Lasse Nurmos, Marek Kaljumäe, Juuso Laitinen, Matias Ojala, Abdoulie Mansally (68. Aleksi Gullsten), Julian Guevara, Omar Jama, Rasmus Karjalainen (74. Justus Lehto), Filip Valencic, Momodou Ceesay (80. Jussi Aalto).

IFK Mariehamn Andreas Vaikla, Gabriel Petrovic (23. var.), Kristian Kojola, Philip Mantilla (76. Anthony Clement), Jani Lyyski, Amos Ekhalie (66. Robin Sid), Aapo Mäenpää (8. Tommy Wirtanen), Bobbie Da Cruz, Robbin Sellin, Brian Span, Rezgar Amani.

PS Kemin hallinta riitti vain tasapeliin

3.6.2017
PS Kemin nihkeästi sujuneet kotipelit saivat jatkoa, kun sinipunaiset joutuivat tyytymään 1-1 -tasapeliin sarjanousija JJK:n isäntänä Sauvosaaressa lauantaina. Sikäli pistejako oli kuitenkin tyydyttävä tulos, sillä joukkue oli hävinnyt kolme edellistä kotiotteluaan. PS Kemillä oli saumat täyteenkin pistepottiin, mutta joukkue oli liikkeellä silmin nähden väsyneenä, eikä peli ollut sitä mitä kotiyleisö odotti lievästä pallonhallinnasta huolimatta.

Myös JJK:lla oli paikkoja lisäosumiin, ja joukkue saikin pallon peräti neljästi kotijoukkueen verkkoon, mutta vain kerran hyväksytysti. Silti vieraiden kemiläislähtöinen luotsi Juha Pasoja oli Jari Åhmania tyytyväisempi pistejakoon.
- Piste vieraissa on aina hyvä, mutta tilanteisiin nähden olen vähän pettynyt, sekä varsinkin pallolliseen pelaamiseemme.
Pasojan mukaan Kemin hallinta oli kuitenkin näennäistä ja mies sanoi olevansa hemmetin ylpeä joukkueestaan.
- Suurin osa pelaajista onnistui lähelle omaa hyvää tasoaan. Ottelussa oli paljon hyvää. Lisäksi olemme pelanneet viisi ottelua kahteen viikkoon ja kolme viimeistä peliä ilman tappiota.

Jari Åhman päivitteli varsinkin JJK:n tasoitukseen johtanutta tilannetta, jossa kemiläispuolustus suorastaan lahjoitti maalin kettupaidoille. Juuso Laitinen yritti palauttaa pallon käsittämättömän hennosti Oskari Forsmanille, ja läpi ottelun vaarallinen Gael Etock rynni väliin ja pisti pallon helposti kemiläismaaliin.
- On kumma, että me aina joudutaan antamaan vastustajalle siimaa, Åhman manasi.
Åhman harmitteli myös ottelun loppupuolen tilannetta, jossa vaihdosta kentälle tullut Aleksi Gullsten antoi oivan keskityksen takatolpalle ja tilanteeseen hyvin heittäytyneen Matias Ojalan pusku meni niukasti ohi maalin.
- Jos Matiaksella olisi vähän isompi nenä, pallo olisi mennyt sisään, Åhman letkautti.

Kotijoukkueen johtomaali 28. minuutilla oli komea katsottavaa. Filip Valencic ampui vapaapotkusta pallon yläkulmasta sisään, eikä JJK:n veräjänvartija Jere Pyhärannalla ollut mitään mahdollisuuksia yltää palloon. Maali oli Valencicin kauden viides. Ottelun maalit syntyivät kolmen minuutin sisään.

Kotijoukkueen hallinnasta kertovat omaa kieltään myös ottelussa annetut varoitukset. JJK:n pelaajille kertyi kuusi varoitusta, kotijoukkueelle ei ensimmäistäkään. JJK:n lapuista kaksi otti Severi Vielma, joka joutui ulosajetuksi 88. minuutilla. Juha Pasoja ei kuitenkaan ollut korttisumasta moksiskaan.
- Kortteja tuli, mutta se kuuluu peliin, "Paso" kuittasi.
Jari Åhman arvioi otteluruuhkan aiheuttaman väsymyksen olleen syynä pelaajien kankeahkoon liikehdintään.
- Muutama pelaaja oli liikkeellä aika vähällä energialla, Åhman totesi.

Nyt joukkue pääsee lepäämään hetkeksi, sillä seuraava ottelu on ohjelmassa 14.6. Tuolloin Sauvosaareen saapuu Maarianhaminan IFK.

Kokoonpanot:

PS Kemi: Oskari Forsman, Lassi Nurmos, Marek Kaljumäe, Juuso Laitinen, Abdoulie Mansally, Matias Ojala, Omar Jama, Julian Guevara, Rasmus Karjalainen (77. Aleksi Gullsten), Momodou Ceesay (90. Edwin Salazar), Filip Valencic.

JJK: Jere Pyhäranta (28. var), Severi Vielma (55 ja 88 var, ulosajo), Felix Gustavsson, Antto Tapaninen (var. 83), Samu Suoraniemi (78. Toni Tahvanainen (90 + 1 var), Patrick Poutiainen, Tommi Kari, Honar Abdi, Tomi Petrescu (86. var.), Gael Etock, Mikko Manninen.

 

Yksi virhe maksoi jälleen paljon - VPS vei pisteet

27.5.2017
Alkuminuuttien herpaantuminen koitui jälleen PS Kemin liigamiehistön kohtaloksi. Vierailija VPS iski ottelun ainoan maalin jo runsaan kolmen peliminuutin jälkeen, mikä riitti kolmeen sarjapisteeseen. Steven Morrissey syötti keskeltä PS Kemin selustaan Jonas Leväselle, joka eteni päätyyn ja antoi taakse Juha Hakolalle, joka laukoi pallon helposti etukulmasta sisään.

PS Kemin paras paikka siunaantui aivan ottelun lopulla, viimeisellä lisäminuutilla. Filip Valencic pisti pallon VPS-osuman tapaan puolustuksen linjan taakse Abdoulie Mansallylle, joka siirsi pallon maalin eteen, mutta Rasmus Karjalainen ei saanut kunnon osumaa palloon vaikka tyhjä maali oli metrin päässä. Pallo oli silti vierimässä verkkoon, mutta VPS:n Timi Lahti sai siivottua pallon väljemmille vesille aivan maaliviivalta.

PS Kemi olisi ansainnut ottelusta pisteen hyvän toisen jaksonsa ansiosta. Joukkue oli heikkoon avausjaksoon verrattuna kuin uudestisyntynyt. Ensimmäinen jakso oli suorastaan tylsä VPS:n pimputellessa palloa maalinsa jälkeen kaikessa rauhassa mieheltä toiselle kotijoukkueen olemattoman prässin antaessa siihen mahdollisuuden.
Puoliajalla Jari Åhman teki kaksi oivallista vaihtoa ja kentälle tulleet Omar Jama ja Momodou Ceesay piristivät joukkueen otteita selvästi. Jama pystyi pitämään pelivälinettä hallussaan ja pelaamaan sitä ylöspäin peruuttelun sijaan. Ceesay toi hyökkäyspeliin yhden vaihteen lisää. Myös prässiä pystyttiin nostamaan puolesta kentästä eteenpäin ja vaasalaisilla oli huomattavasti vähemmän tilaa kuin avausjaksolla.

Totuuden nimissä täytyy myöntää, että VPS:lla ja varsinkin jamaikalaiskärki Morrisseyllä oli parikin paikkaa lisäosumiin ensimmäisellä pelipuolikkaalla. Toisella jaksolla vieraiden ainoa kunnollinen paikka oli virolaisella Markus Jurgensonilla.
Ottelu oli kaksijakoinen myös tuomaroinniltaan. Ensimmäisellä jaksolla sai pelata miehekkään kovaa, mutta toisella jaksolla Atte Jussilan pilli soi paljon herkemmin mikä teki pelistä rikkonaista. Törkeyksiä ei silti nähty yhtä lukuunottamatta.
57. minuutilla Jerry Voutilainen taklasi rumasti täydessä vauhdissa olleen Filip Valencicin, mutta selvisi tilanteesta vain varoituksella. Punainen kortti olisi ollut oikea ratkaisu, sillä Voutilaisella ei ollut yritystäkään osua palloon.


- Oli kaksi täysin erilaista puoliaikaa. Ensimmäisellä meidän olisi pitänyt tehdä toinenkin maali ja ratkaista peli. Toinen jakso oli taas hyvin rikkonainen, johon pelimme tyssäsi. Tunnetta oli enemmän kuin hyvää tekemistä, totesi VPS-luotsi Petri Vuorinen, joka oli tyytyväinen pisteisiin vaikeaksi näkemästään ottelusta.
Mies myös kiitteli vuolaasti Timi Lahtea, joka pelasti lopussa joukkueen takaiskulta.
- Olimme jo väsyneitä, minkä vuoksi tilanne pääsi syntymään. Onneksi Timi otti tilanteen pois.
Jari Åhman puolestaan kuvasi avausjaksoa joukkueensa osalta flegmaattiseksi.
- Annoimme VPS:n tehdä sen mitä ne osaa ja missä ne on hyvä. Toiselle jaksolle saatiin aikaan ryhtilikke ja päästiin mukaan peliin. Lopun tilanteen missaaminen oli epäonnea ja sen vuoksi menetettiin piste, joka olisi voinut olla tärkeä.
Åhman ei osannut sanoa mistä alun leväperäisyys johtui.
- Alkuminuuttuja on painotettu, niistä on yritetty puhua, ettei tehdä hölmöjä virheitä. On kelju lähteä takaa-ajoon tällaisen jälkeen.
Ceesayn ja Jaman panokseen mies oli tyytyväinen.
- Jama teki vahvan paluun loukkaantumisen jälkeen ja lunasti varmaan lisäminuutteja. Myös Ceesay toi ryhtiä peliimme.
Avauskoostumustaan Åhman selitti otteluruuhkalla.
- Meillä on viisi peliä 15 päivään. Pakko yrittää säästää miehiä. Mutta silti toiselle jaksolle oli myös pakko tehdä muutoksia.

PS Kemi: Oskari Forsman, Marek Kaljumäe, Juuso Laitinen (69. var.), Eduar Zea, Aubrey David (43. var.), Aleksi Gullsten (70. Rasmus Karjalainen), Matias Ojala (46. Hassan Jama), Julian Guevara, Abdoulie Mansally (78. var.), Edwin Salazar (46. Momodou Ceesay, 76. var.), Filip Valencic.

VPS: Marko Meerits, Jonas Levänen, Timi Lahti (11. var.), Veli Lampi (46. Ville Koskimaa), Jesper Engström, Mikko Viitikko, Aatu Laatikainen, Joonas Vahtera (71. Markus Jurgensson), Jerry Voutilainen (59. var.), Juha Hakola, Steven Morrissey (62. Andre Clennon).

PS Kemin hyvä peli-ilme ei riittänyt pisteisiin

19.5.2017
PS Kemin hyvä peli ei riittänyt pisteisiin Karihaaran tekonurmella sarjajohtaja Helsingin Jalkapalloklubia vastaan. Tasokas vierasjoukkue pystyi hyödyntämään yhden kotijoukkueen puolustusvirheen ja vei pisteet mennessään tuloksella 0-1 (0-1).

Ottelun ainoa maali nähtiin jo 7. minuutilla. Atom Tanaka jatkoi entisen PS Kemin peluri Obilorin rajaheiton taitavasti PS Kemin maalin takanurkalle, jonne maalinsylkijä Morelos oli jätetty vapaaksi ja mies pukkasi mutkattomasti kauden kahdeksannen osumansa.
- Olemme puhuneet joukkueen sisällä nimenomaan siitä, miten näitä tilanteita pitää puolustaa boksissa. Olihan se hyvin tehty maali, mutta silti se oli puolustettavissa, manaili kotijoukkueen valmentaja Jari Åhman.

Kokonaisuudessaan Åhman oli kuitenkin tyytyväinen joukkueen puolustuspeliin – lukuunottamatta maaliin johtanutta tilannetta. PS Kemin peli-ilme olikin nimekästä vierasjoukkuetta vastaan erinomainen, varsinkin verrattuna edelliseen kotiotteluun. Joukkue jaksoi taistella jokaisesta pallosta, repiä ja raastaa. Pakka pysyi hyvin koossa, pelaajien etäisyydet järkevinä ja bensakin riitti loppuun saakka.

Kotijoukkue sai myös rakennettua muutaman maukkaan tekopaikan. Paras tilanne oli 61. minuutilla Filip Valencicillä, jonka nostoon HJK-vahti Thomas Dähne nipin napin ylsi. Kemiläisille jäi paljon hampaankoloon myös toisen jakson alun tilanteesta, jossa kauden parhaan pelinsä pelannut kärkimies Momodou Ceesay kaadettiin rangaistusalueella, mutta tuomari Kalle Mäkinen ei nähnyt tilanteessa rikettä.

Avausjaksolla PS Kemi sai oikeastaan vain yhden todellisen tekopaikan, mutta HJK-puolustus sai siivottua Ceesayn pienestä kulmasta lähettämän tuikkauksen aivan maaliviivan tuntumasta. Toki HJK:lla oli paikkoja lisämaaleihinkin – varsinkin toisen jakson alussa joukkueen intouduttua laukaisutalkoisiin, mutta enimmäkseen kudit viuhuivat yli ja ohi tai sitten maalivahti Oskari Forsmanin ulottuville.

Laukaisut menivät tilastojen mukaan HJK:lle 13-5, mutta maalia kohti osuneet kudit vain 5-4. HJK:n pienoisesta hallinnasta toki kertoo kulmuritilasto, jonka miljoonamiehistö vei puhtaasti 9-0.

Ottelu antoi uskoa niin kotijoukkueelle kuin sen faneillekin. Jos peli-ilme pysyy vastaavana, pisteitä ropisee jatkossa ihan varmasti.
- Kyllähän pelin intensiteetti lämmittää mieltä, mutta kun pisteitä ei tule, tyytyväinen ei voi olla. Kyllä me lähdemme hakemaan jokaisesta ottelusta voittoa, Åhman vakuutti.

HJK:n käskyttäjä Mika ”Bana” Lehkosuo luonnehti ottelua vaikeaksi.
- Saimme maalin hyvään aikaan. Ja toisen jakson alussa oli paikat toiseenkin maaliin. Oli vastustajallakin hetkensä, mutta meillä oli tekopaikkoja enemmän. Kolmeen pisteeseen olen tyytyväinen. Myös toinen nollapeli putkeen miellyttää, Lehkosuo tiivisti. (Juhani Hiltunen)

Kokoonpanot

PS Kemi: Forsman Oskari, Kaljumäe Marek, Laitinen Juuso, Zea Eduar, Mansally Abdoulie, Gullsten Aleksi (81. Lehto Justus), Ojala Matias (68. var.), Guevara Julian (86. Heidari Reza), Karjalainen Rasmus, Ceesay Momodou (64. Salazar Edwin, 76. var.), Valencic Filip (32. var.)

HJK: Dähne Thomas, Rafinha, Patronen Hannu (81. var.), Obilor Faith Friday, Jalasto Ville, Dahlström Sebastian, Tanaka Atom (83. Onovo Vincent), Annan Anthony, Pelvas Akseli, Morelos (, 42. var., 86. Jallow Ousman), Mensah Evans (65. Pirinen Juha).

PS Kemi oli tehokas tekopaikoissa – SJK kaatui 3-1


PS Kemi oli ottelussa tehokas molemmissa päissä. Puolustus toimi vahvaa SJK:ta vastaan ja hyökkäyspäässä joukkue käytti tilanteensa. Neljästä maalia kohti suuntautuneesta laukauksesta kolme upposi SJK-vahti Mihkel Aksalun taakse.

Kotijoukkueen ykköstähti oli Abdoulie ”Kenny” Mansally, joka hankki 1-0 -maaliin johtaneen rankkarin ja syötti toisella jaksolla PS Kemin molemmat maalit. 2-1 osuman viimeisteli 78. minuutilla Mansallyn sivuvaparin jälkeen aivan maalin edestä Eduard Zea ja pari minuuttia myöhemmin ylivoimahyökkäyksen päätteeksi Filip Valencic niittasi loppulukemat Mansallyn oikea-aikaisesta syötöstä.

Voittajien sankareihin lukeutui myös maalivahti Oskari Forsman, jonka avausjaksolla torjuma Erfan Zenelin rangaistuspotku oli yksi pelin kulminaatiopisteistä.
– Se oli tosi tärkeä onnistuminen. Se antoi joukkueelle uskoa pelin kääntämiseen ja toimi joukkueen sytyttäjänä, arvioi kotijoukkueen luotsi Jari Åhman.
Myös Mansallyn esiintyminen oli Åhmanin mieleen.
– Mies pelasi kuumeessa, kuten Matias Ojalakin ja jaksoi silti painaa. Mansally antoi koko sydämensä joukkueelle tänään. Myös Momodou Ceesay tulee tuottamaan paljon iloa kemiläiselle jalkapalloilulle, kunhan pääsee kunnolla joukkueeseen sisään.

Åhmanin mieltä lämmitti myös oman joukkueen erikoistilannepelaaminen molemmissa päissä. Puolustuspään Åhman tilkitsi kolmella topparilla laitapuolustajien lisäksi.

- Tiesimme, että SJK tulee kovaa laidoilta. Halusimme pitää heidät pois aivan maalinedustalta, eivätkä he saaneetkaan aivan huippupaikkoja.


Hieman yllättäen myös SJK-valmentaja Sixten Boström oli pääosin tyytyväinen joukkueensa esitykseen toisen perättäisen tappion jälkeen.
– Tämmöistä tämä kuitenkin on. Teimme neljä virhettä, joista vastustaja rankaisi kolmesti. Silti – vaikka se ihmeelliseltä kuulostaakin tappion jälkeen – teimme lukemattoman määrän oikeita ratkaisuja ja pelissä oli paljon hyvääkin. Mielestäni pelasimme lähes parasta peliämme tälle kaudelle ja ottelu oli yksi ehjimmistä 90-minuuttisista muutamia virheitä lukuunottamatta, minkä vuoksi mieliala on nyt kaksijakoinen. Mutta se tietysti jää varjoon, vain loppulukemat muistetaan.

Boströmin mukaan tappiosta on vain otettava opiksi.
– Sanoin pelaajillekin, että se tuntuu rankalta, mutta juuri vastoinkäymiset ja virheet opettavat kehittämään peliämme.


Voittonsa ansiosta PS Kemi nousi sarjataulukossa jo neljänneksi tasapisteissä kolmantena olevan ja yhden ottelun enemmän pelanneen FC Interin kanssa. Seuraavaksi PS Kemi kohtaa vieraissa viikon kuluttua RoPS:n.

Kokoonpanot:

PS Kemi: Oskari Forsman, Aubrey David (var 71), Eduard Zea (var. 28), Marek Kaljumäe, Lassi Nurmos (75. Omar Jama), Abdoulie Mansally, Matias Ojala, Aleksi Gullsten, Julian Guevara, Jussi Aalto (46. Filip Valencic), Momodou Ceesay 88. (Rasmus Karjalainen).

SJK: Mihkel Aksalu, Marc Vales, Richard Dorman, Johannes Laaksonen, Tomas Hradecky, Matti Klinga, Diego Bardanca, Samper Jose Anton (68. Timo Tahvanainen), Erfan Zeneli, Aristote Mboma (86. Anatole Abang), Billy Ions.