Matti Nykänen tänään Kemissä

Hän on täällä tänään, Kemin kauppamaratonilla, Matti Nykänen.

Biisit Elämä on laiffii, Ehkä otin, ehkä en, Fifty-sixty, Elämä on ihmisen parasta aikaa ja Jokainen tsäänssi on mahdollisuus soivat tänään Kauppamaratonilla.


22.6.2017
Kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä Matti Nykänen, legenda jo eläessään, esiintyy tänään Kemissä levylaulajan roolissaan. Vaikka Nykäsen ympärillä on kohuja riittänyt syystä ja toisestakin - tai ehkä juuri sen takia - mies on yleensä vetänyt tuvat turvoksiin energisellä keikkasetillään.

Täyttääkö Nykänen esiiintymislavan edustan myös tänään Kemin kauppamaratonin keikoillaan? Se nähdään illa klo 20.30 ja 22.00, kun Nykänen kipuaa kahdesti kemiläisyleisön eteen. Nykäsen ohjelmatoimisto Magnum Liven mukaan Nykäs-spektaakkelia on turha selittää, se pitää nähdä paikan päällä.


Matti Nykäsen levylaulajan uran alusta on jo 25 vuotta. Esikoislevy Yllätysten yö ilmestyi vuonna 1992. Kaikkiaan mäkikotka on levyttänyt kolme pitkäsoittoa. Kakkoslevy Samurai ilmestyi 1993 ja kolmoslevy Ehkä otin, ehkä en vuonna 2006.

Ja kyllä - Nykäsen levyjä on myös muuty vähintään kohtuullisesti. Kesällä 2013 Nykänen julkaisi 50-vuotisjuhlansa kunniaksi singlen Jokainen tsäänssi on mahdollisuus, joka  on ylittänyt jo 10 000 kappaleen platinasinglen rajan. Matti Nykänen on Tapio Rautavaaran ohella ainoa suomalainen olympiavoittaja, joka saanut kultalevyn levymyynnillä.

Nykänen on viime aikoina ollut paljon julkisuudessa vaaihteeksi positiivisissa merkeissä. Tämän vuoden keväällä Nykänen oli mukana Teemu Selänteen isännöimässä Supertähdet-ohjelmassa ja sai kiitosta avoimuudestaan. Keväällä sai ensi-iltansa myöskin musiikki-ilottelu Show Not – Matti Nykänen, jonka tähtenä esiintyi Nykänen itse.


Nykäsen urheilu-ura on vertaansa vailla. Koko kansan Matti on voittanut urallaan viisi olympiamitalia, joista neljä kultamitaleita, kolme henkilökohtaista, yksi joukkue- ja 14 maailmanmestaruusmitalia, joista kuusi kultamitalia sekä  22 SM-mitalia, joista 13 kultamitalia. Vuoden 2013 Urheilugaalassa Matti Nykänen palkittiin Elämänura-erikoispalkinnolla.

Kuusi kertaa avioliiton solminut Nykänen on ollut paljon julkisuudessa naisseikkailuistaan, sekä vuonna 2004 saamastaan kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomasta vankilatuomiostaan. Julkisuutta Nykänen on saanut myös politiikan saralla oltuaan vuonna 1995 SMP:n ehdokkaana eduskuntavaaleissa saaden 525 ääntä. Vuotta myöhemmin hänet valittiin Uuraisten kunnanvaltuustoon Perussuomalaisten listalta. Nykänen on myös nimitetty Suomen turhimmaksi julkkikseksi peräti kolmesti;  vuosina 1996, 2003 ja 2005.


Nykäsestä tehty elokuva Matti sai ensi-iltansa perjantaina 13. tammikuuta 2006. Aleksi Mäkelän ohjaamassa elokuvassa Nykästä näyttelee Jasper Pääkkönen. Viime vuonna Nykäsestä julkaistiin Kim Finnin ohjaama dokumentti Nykänen omin sanoin.

Vuonna 1988 julkaistiin Nykäsen muotokuvalla varustettu postimerkki ja samana vuonna Jyväskylässä sijaitseva Laajavuoren hyppyrimäki nimettiin Matti Nykäsen mäeksi. Huomionosoitukset olivat välitöntä seurasta Nykäsen menestyksestä Calgaryn vuoden 1988 talviolympialaisissa, joissa Nykänen voitti kolme kultamitalia.


Kauppamaraton

Paikka: Kemin Täikön torilla ja kävelykadulla.
Ostoaika: klo 10-24
Ohjelmassa:
14.30 Lastenkonsertti (miska pressan katti)
15.00 Karkkisinko
17.30 Popcicles & Icicles
18.30 Factori Band
19.30 Factori Band
20.30 Matti Nykänen Duo
22.00 Matti Nykänen Duo
23.00 Oluthuone Kukko: Duo Gotham

Arvokkaasti harmaantuneen Kaseva -yhtyeen herkkyys ja karisma on vain kasvanut muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Yhtyeen lukuisat hitit kuten Vanha mies, Tyhjää, Stripteasetanssija, Pena ja Kun maailma elää purevat yhä.

Kaseva ja Club For Five Tervolaan elokuussa

Club For Five saapuu Maaseudulta ksin -markkinoille Tervolaan elokuussa.

6.6.2017
Tervolan Maaseudulta käsin -messujen tämän vuoden tähtiesiintyjät ovat entisille nuorille nostalgiaa edustava ja samalla uutta tulemistaan tekevä Kaseva -yhtye sekä upeaa ihmisäänen monikäyttöisyyttä edustava a cappella-yhtye Club For Five.

Lisäksi perheen pienimpiä ilahduttaa Kikattava Kakkiainen ja vähän isommille lapsille on luvassa fanitapaaminen Tube-tähtien ZoneVD:n ja Sita Salmisen kanssa. Messut pidetään tutusti Ammattiopisto Lappian Louen toimipisteellä. Lauantaina 26.8. tapahtuma on ilmainen, sunnuntaina 27.8. pääsymaksu on 10 euroa, alle 7-vuotiaat veloituksetta.


"Missä on Kaseva?" kyseltiin Aknestikin Suomirokkia -hitissä. Arvoitus on ratkennut, kun Tampereen enkelikuoro on palannut takaisin konserttilavoille.  Arvokkaasti harmaantuneen yhtyeen herkkyys ja karisma on vain kasvanut muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Yhtyeen lukuisat hitit kuten Vanha mies, Tyhjää, Stripteasetanssija, Pena ja Kun maailma elää ovat osa kansallista muistiamme.

1970-luvun puolivälissä erittäin suositun Kasevan tarinassa ei ole nimeksikään perinteisen rockunelman aineksia. Ensin neljä tavallista duunaria päätti perustaa bändin, joka treenasi kellarissaan vuosikaudet ilman, että kukaan tiesi heistä mitään. Lopulta yhtye lähetti Love Recordsille englanninkielisistä biiseistä kasatun demon, joka herätti yhtiön kiinnostuksen, mutta vain sillä ehdolla, että laulut käännettäisiin suomeksi.

Näin tapahtui ja bändi, jolla ei ollut edes nimeä ja joka ei ole tehnyt ensimmäistäkään keikkaa, sai valmiiksi ensialbuminsa Silloin kun (1974). Se valloitti radioaallot ja sitä myytiin yli 22 000 kappaletta. Tässä vaiheessa orkesterilla oli sentään jo nimi. Mikko ja Nils Jokelan sisko löysivät Kalevalasta sanan kaseva, joka tarkoittaa kätevää ja näppärää. Love-pomo Atte Blom tuhahti nimen kuullessaan: "Vai että Kaseva? Kas kun ei Sukeva!"


Kasevan ensimmäinen keikka oli 5.2.1975 Helsingin kulttuuritalolla. Usko omaan tyyliin, Beatlesilta opittuun stemmalauluun perustuvaan melodiseen ja kauniiseen musiikkiin oli vahva. Ja siinä lajissa Kaseva hakee edelleenkin vertaistaan tässä maassa.

Vertailua Beatlesiin on tapahtunut laajemminkin. Soundi -lehti kirjoitti vuonna 2010, että "jos Suomen Beatlesin epäkiitollinen titteli pitäisi väen väkisin jonkin artistiparan niskaan sälyttää, eiköhän Kaseva olisi oikein osoite." Lehti muistutti, että kahden pääbiisintekijän ympärille muodostuneen yhtyeen melodia- ja stemmalaulutaju sekä värikkäät sovitukset ovat hengeltään lähellä liverpoolilaiskvartettia, ja kuluneet vuosikymmenet ovat todistaneet Kasevankin musiikin kestävän sukupolvelta toiselle.

Yhtyeen nykyiset jäsenet ovat Mikko Jokela (sävellys/sanoitus, akustinen kitara ja laulu), Jouko Järvinen (basso ja laulu), Nils Jokela (rummut) sekä Tommi Kekoni (sähkökitara ja laulu). Heistä Mikko ja Nils Jokela ovat alkuperäisjäseniä.

Alkuperäisjäsenistä Asko Raivio - joka kirjoitti suurimman osan yhtyeen menestyskappaleista - menehtyi hukkumalla 41-vuotiaana vuonna 1989. Hänen lisäkseen yhtyeen entisiä jäseniä ovat Tapio Rauma ja Tapio Virtanen.


Club for Five on Helsingissä vuonna 2000 perustettu suomalainen a cappella -lauluyhtye. Yhtyeen erikoisuutena on instrumentaalinen lähestyminen laulamiseen, ikään kuin ihmisäänellä "soittaminen". Erityisesti erilaisten lyömäsoitinten jäljittely ihmisäänellä ja niin sanottu beatboxing on tyypillistä Club for Fivea. Yhtye voitti Tampereen Sävel -yhtyelaulukilpailun vuonna 2001. Yhtye on keikkaillut Suomen lisäksi myös ulkomailla, muun muassa Kiinassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Yhtye on julkaissut seitsemän studioalbumia ja niistä viisi myynyt kultaa. Club For Fiven muodostavat sopraano Maija Sariola, altto Susanna Hietala, tenori Jouni Kannisto, basso Tuukka Haapaniemi sekä baritoni Juha Viitala.