Suomen suosituin Youtube-tähtien kiertue saapuu ensimmäistä kertaa Meri-Lappiin maaliskuussa


5.12.2019
Ympäri Suomea jo viiden vuoden ajan kiertänyt TubeTour saapuu ensi vuonna viimein myös Meri-Lappiin. Kuusi tämän hetken suosituinta tubettajaa saapuu Tornion Putaan Urheiluhallilla järjestettävään tapahtumaan perjantaina 13. maaliskuuta klo 18 alkaen.
 
Tunnetuimpia tapahtumaan saapuvia tubettajia ovat eri tv-ohjelmissakin nähty Herbalisti, todella nopeaa kasvua kanavalleen saaneet Niko ja Santtu ja TubeTourin konkari ZoneVD. Lisäksi Urheiluhallin lavalle nousevat Ilona, Jennysvoices ja Mikirotta. Lasten ja nuorten fanittamat Youtube-tähdet ovat nykyajan suuridoleita. Kaikilla tapahtuman tähdillä on yli 100 000 seuraajaa omalla Youtube -kanavallaan.

Tornion kaupungin nuorisotoimi ja kulttuuritoimisto järjestävät tapahtuman Torniossa yhteistyössä vaikuttajatoimisto Trootin kanssa.
- Olemme miettineet mahdollista nuorisotapahtumaa Tornioon jo tovin, kunnes meillä kävi tuuri ja saatiin aikataulut sopimaan yhteen Trootin järjestämän TubeTourin kanssa, kertoo Markku Lukkariniemi Tornion nuorisotoimesta.

Lavashow ja Meet & Greet

Tapahtuman ohjelma koostuu lavashowsta ja Meet & Greet -osuudesta. Lavashowssa tubevideot heräävät henkiin ja parhaat sisällöt nähdään lavalla livenä. Meet & Greetissä tapahtumavieraat pääsevät moikkaamaan ja ottamaan kuvan tubettajien seurassa. Viime vuonna TubeTour vieraili Rovaniemellä ja Oulussa, mutta vihdoin tubetapahtuma pysähtyy myös Meri-Lapissa.
- Koska kyseessä on kaupungin järjestämä tapahtuma haluamme pääsylipun mahdollisimman edulliseksi, jotta jokaisella perheellä olisi mahdollisuus vierailla tapahtumassa, toteaa Merja Stenberg Tornion kulttuuritoimistosta.

Ei ikärajaa

Ennakkoon 11 euroa maksavat pääsyliput tulevat myyntiin ensi viikolla. Lippuja myyvät Ticketmasterin myyntipisteet sekä Palvelupiste Kompassi Tornion Kaupungintalon katukerroksessa.
- Vielä sopivasti ennen joulua myyntiin saadaan myös perhelippupaketti. Perhelipulla neljä henkilöä pääsee tapahtumaan kolmen henkilön hinnalla. Perhelippuja myydään erittäin rajoitettu määrä ainoastaan Palvelupiste Kompassissa, paljastaa tapahtumatuottaja Rami Ranta.
Tapahtumaan ei ole ikärajaa, mutta alle 13-vuotiaita suositellaan osallistumaan tapahtumaan yhdessä huoltajan tai sisaruksen kanssa. Seuraa tapahtuman kotisivua saadaksesi ensimmäisenä tieto lipunmyynnin aloittamisesta.

Tapahtumasta lisätietoa netissä: adapterimedia.fi/tubetour
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/928447174215804/

Tapahtuma sosiaalisen median kanavissa Tornion Nuorisotoimen tileillä:
Facebookissa: https://facebook.com/tornionnuorisotoimi
Instagramissa: https://instagram.com/tornion_nuorisotoimi


Kemi -palkinnon luovuttivat Tuomas Laajoelle Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä, Kemin kulttuurilautakunnan jäsen Pirkko Pehkonen ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n valtuuskunnan puheenjohtaja Airi Paloste.

Kemi-palkinto Tuomas Laajoelle

Tuomas Laajoki ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n valtuuskunnan puheenjohtaja, yliopettaja Airi Paloste.

Kemin Kulttuuri- ja tiedesäätiölle merkittävä lahjoitus.

22.11.2019
Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n ja Kemin kulttuurilautakunnan yhdessä jakaman Kemi-palkinnon on saanut tänä vuonna nuoriso-ohjaaja, tapahtumatuottaja Tuomas Laajoki. Palkinto ojennettiin Laajoelle säätiön syyskokouksen yhteydessä Kemissä torstaina.

Palkinto on järjestyksessään viides. Aiemmin palkinnon ovat saaneet Meri-Lapin jousikvartetti (2015), lastenkulttuurikeskus Sarjis (2016), kuvataiteilija Marjo Hyttinen (2017) ja elokuvateatteriyrittäjät Johanna ja Juha Åhman (2018).

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Tuomas Laajoki on tehnyt ansiokasta työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tuottamalla heille monipuolisia taide- ja kulttuuripalveluja sekä luomalla mahdollisuuksia kulttuurin harrastamiseen.
- Erityisesti kannattaa mainita hänen toimintansa Kemi Factorissa, jossa hän on onnistunut innostamaan työttömiä nuoria musiikin pariin,  totesi Kulttuuri- ja tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä.

Laajoki on kantava voima myös Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n vuosittain järjestämässä Pakkasukko Blues n´Jazz –tapahtumassa, Easy Living in Kemi -tapahtumassa ja monissa muissa kemiläisissä kulttuuririennoissa.

Kulttuuri- ja tiedesäätiölle yli 200 000 euron lahjoitus

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 on saanut merkittävän lahjoituksen. Säätiö perii Annikki ja Jorma Riekon testamentin perusteella omaisuuden, joka on arvoltaan yli 200 000 euroa. Lahjoitus julkistettiin säätiön syyskokouksessa Kemissä torstaina.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö on perustanut Annikki ja Jorma Riekon rahaston, josta lahjoittajien tahdon mukaisesti jaetaan apurahoja Lapista lähtöisin olevien kuvataitelijoiden ammatilliseksi edistämiseksi ja tunnustukseksi taiteellisesta toiminnasta.
­­- Kyseessä on toimintahistoriamme suurin lahjoitus, ja se parantaa oleellisesti säätiön resursseja kulttuuritoimintojen tukijana, Lääkkölä kertoo.

Testamenttilahjoitus pitää sisällään muun muassa Annikki Riekon laajan, yli 50 teosta käsittävän posliinitaidekokoelman: seinätauluja, vateja ja maljakoita.
- Testamentin mukaisesti teoksista kaksitoista asetetaan pysyvästi näytteille, muut säätiöllä on mahdollisuus myydä, Lääkkölä sanoo.

Annikki Riekon muistonäyttely pidetään Kemin historiallisessa museossa 6. 3. – 3. 5. 2020. Pysyvälle näyttelylle säätiö etsii parhaillaan sijoituspaikkaa.


Taiteilija Annikki Riekon
(1934-2019) ura alkoi 1960-luvun alkuvuosina. Vapaa-ajan harrastuksesta kehittyi sittemmin ammatti. Hän oli taiteilija Sirkku Tuurnan yksityisoppilaana kahden vuoden ajan ja suoritti posliininkoristajien kisällikirjan vuonna 1965.
Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Rovaniemen kirjastotalossa vuonna 1968. Uransa aikana Annikki Riekolla oli kaikkiaan 14 taidenäyttelyä, kaukaisimmat Tukholmassa ja Tromssassa.

Annikki Riekko ammensi aiheensa Lapin luonnosta. Maaseudun rauhassa Ylipaakkolan ateljeessa piirtyivät kaakelille monesti massiiviset teokset, joissa pääosassa ovat Lapin luonto ja sen eläimet. Lapin aiheista erityisesti poro on Riekon teosten ehtymätön aihe.


Kiinteistöneuvos Jorma Riekko (1929-2017) teki elämäntyönsä rakennusalalla, mutta toimi myös maanviljelijänä ja karjankasvattajana.
Hän oli talouselämän tunnettu taustavaikuttaja, jonka työn jäljet näkyvät Kemin kaupunkikuvassa tänäkin päivänä. Jorma Riekolla oli lukuisia luottamustoimia. Näkyvimmin hän tuli tunnetuksi Kemin VPK:n ja VPK-säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Riekko oli merkittävä kulttuurin tukija, toimija ja myös harrastaja. Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n toiminnassa hän oli mukana jo säätiön suunnittelusta lähtien ja toimi yli kymmenen vuotta hallituksen jäsenenä. Säätiön kunniajäseneksi hänet valittiin vuonna 2013.
Kulttuurin alueella Jorma Riekko toimi laajasti. Kuvataide ja klassinen musiikki olivat lähinnä hänen sydäntään. Hänen toimintansa Kemin Pirtin entisöinnissä on kestävä kulttuuriteko.

Uuden vuoden juhlia kosolti, varsinkin Kemissä

Tsekkaa tapahtumat esiintyjineen ja valitse omasi, myös livemusiikkia tarjolla runsaasti.

31.12.2018
Uusi vuosi tekee tuloaan ja vanha on siirtymässä historiaan. Uuden vuoden voi ottaa vastaan myös elävän musiikin parissa ja sitä onkin tänään tarjolla kosolti, etenkin Kemissä, jossa samalla aloitetaan kaupungin 150-vuotisjuhlavuosi.

Kemin viralliset uudenvuoden vastaanottajaiset pidetään Meripuiston laululavalla ja viereisessä sisäsatamassa klo 20. Tervehdysanat lausuu kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Teija Jestilä, jonka jälkeen nuoret lupaukset päästetään irti.

Meripuiston lavalle nousevat Olli and the Reindeers, DJ Bliniks ja DJ Strand. Olli and the Reindeers -yhtye koostuu Kemi Factorin nuorten työpajan soittajista. Bändi esittää 80-luvun tutuimpia biisejä heavy- ja hardrockversioina – onhan yhtyeen kotikaupunki Kemi rankattu Metal Capital of Finland hankkeessa kymmenen parhaimman joukkoon.

Bliniks alias Olli Saarenpää on elektronisen musiikin tuottaja ja DJ joka on tuottanut musiikia jo kuusi vuotta. Hänen musiikkiuransa alkoi hänen nähdessään vuonna 2012 Skrillexin First Of The Year -musiikkivideon ja alkoi kuunnella kaikenlaisten tuottajien tekeleitä. Hänen saatuaan tietää miten Skrillex ja monet muut tuottivat musiikkia, inspiraatio iski ja nuorukainen alkoi tuottaa musiikkia yksin ja jätti bändissä olemisen unelman sikseen.

Vuosi meni ja hän keksi artisti nimekseen Bliniks joka on lyhenne nimestä Blind Phoeniks. Kun elektroninen musiikki alkoi kyllästyttää, hän löysi uuden inspiraation lähteen suomihevistä ja alkoi yhdistellä varsinkin symphonisen metallin elementtejä musikkiinsa. Bliniks on tuottanut virallisia remixejä mm. ruotsalaiselle pop metallin jätille Amaranthelle, kemiläiselle Sonata Arcticalle ja nyt hän julkaisee oululaisen Blind Channelin kanssa remixin biisistä Alone Against All yhtyeen tulevalla sinkulla.

DJ Strand on kemiläinen elektronisen musiikin tuottaja. Hän aloitti tuottamisen 16-vuotiaana raptaustoista. Rapista hän vaihtoi elektroniseen tanssimusiikkiin josta hänen ensimmäinen julkaisunsa Saturdays julkaistiin 30.11.2018 SineUp Recordsin kautta.

Kemin juhlavuoden avaus huipentuu sisäsatamassa klo 21 järjestettävään ilotulitukseen.

Salakapakka aukeaa

Sisäsatamassa alkaa tapahtua itse asiassa jo klo 18, kun sisäsataman salakapakka eli Perinnelaiwa Katariina terasseineen avautuu klo 18 alkaen kun kippari-Olli miehistöineen kutsuu kansalaiset viettämään tunnelmallista iltaa tähtien alle. Baari on auki, laivassa lämmin, saunassa kuuma ja kodassa tulistellaan. Juhlapuheet ja -laulut tarjoilee Duo Gotham klo 22 alkaen.


Urkurilegendan jamit Ankkurissa

Kemin Ankkurissa puolestaan jamitellaan urkurilegenda Matti "Alfa" Adolfsenin 60-vuotisjuhlan merkeissä. Illan avaa Mika & Pullasormet kokoonpanolla Pekka Adolfsen (basso ja laulu), Mika Puro (rummut ja laulu) ja Simo Salminen (kitara ja laulu).

Illan ensimmäinen jami-houseband rakentuu solisti Eveliina Halmeen ympärille. Mukana ovat Pasi Hautalampi (rummut), Kari Hautalampi (koskettimet), Tuomas Laajoki (kitara) ja Seppo Salmi (basso).

Illan Toinen houseband on kasattu Afterglow -yhtyeen ympärille, vaikka flunssa on kaatanut soittajia, Tällä kertaa siis mennään triokokoonpanolla, jossa ovat Seppo Salmi, Mikko Rintala  ja rummuissa Erkki Kari. Vierailevia soittajia ja solisteja on jo muutama ilmoittautunut, lisää toki mahtuu edelleen. Ja koska kyseessä on jamit, niin soittimen kanssa pääsee sisään ilmaiseksi, muille lippu maksaa 10 euroa. Showtime on klo 21.30, heti Kemin uudenvuoden ilotulituksen jälkeen.

Ramonassa Arwid W. & Arabian Kuu

Yökerho Ramonan uusivuosi otetaan vastaan myös mielenkiintoisissa merkeissä, kun lavalle nousevat klo 23 tienoilla herrat Ari Viitala (kontrabasso), Kari Korkala (lyömäsoittimet) ja Tepa Lukkarinen (kitarat) eli Arwid W ja Arabian Kuu -yhtye, joka tarjoilee vintagea modernilla otteella, jossa on kosolti 1940- ja 50-lukujen henkeä, ripaus mustalaissävyjä, kansanmusiikkia sekä arabilaista poljentoa.

E-koodi villitsee Cornerissa

Corner Innin lavan valtaa puolestaan puolen yön aikaan kahden naissolistin, Eveliina Halmeen ja Eveliina Kuusijärven luotsaama energinen poprockia soittava bilebändi, jossa soittavat nuoret hurjat Roni Filppa (rummut & laulu), Emma Romsi (koskettimet), Jarmo Jakkila (kitara) ja Jyrki Perttu (basso).


Tornio-Haaparannalla Happy New Twice

Torniossa uudenvuoden bileet keskittyvät Victorian torille klo 23 alkaen. Jo perinteiset Happy New Twice -bileet. Uniikki tapahtuma Suomen ja Ruotsin rajalla tarjoaa kaksi tuntia vauhdikasta ohjelmaa. Avauksen ja tervehdysten lisäksi viihdykettä juhlijoille tarjoavat bilebändi Audile, performanssitaiteilija Meri Nikula, Arctic Blaze tulishow sekä kaksi vuoden vaihtumista ja kaksi ilotulitusta.

Audile on helsinkiläinen elektronisen future house -musiikin kokoonpano, joka rikkoo elektronisen kentän perinteistä kaavaa tuomalla livevokalistit dj:n rinnalle tarjoten kansainvälisen tason tanssimusiikkia.  Ryhmään kuuluvat tuottaja-dj Risto sekä laulajat Tia ja Emma. Trion debyyttialbumi Reload julkaistiin vuonna 2013 ja sitä seurannut EP Am I vuonna 2015.

Lukuisilla Euroopan lavoilla nähty Audile valittiin Suomessa YleX:n Nosteessa-artistiksi loppuvuodesta 2015 biisillä Lighting It Up. Lisäksi Audile oli vuoden 2016 pääesiintyjä 20 000 kävijän Maata Näkyvissä -festareilla. Tällä hetkellä kokoonpano valmistelee uutta musiikkia ja keikkailee entistä enemmän niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Meri Nikula on laulautaiteilija jonka ainutlaatuinen ääni vie kuulijat mukanaan matkalle, taianomaiseen maailmaan. Luonnon kesyttämättömät voimat virtaavat hänen vivahteikkaassa äänessään ja monet musiikkikulttuurit sulautuvat yhteen. Meri on kehittänyt Vocal Mosaic (äänimosaiikki) -tekniikan, jolla hän tekee kollaaseja äänellään, kerroksittain, yhdistellen useita laulutekniikoita. Tästä syntyy hänen harvinaislaatuinen äänimaailmansa joka hämmästyttää yleisönsä aina uudelleen.

Nikula työskentelee kansainvälisesti esiintyvänä taiteilijana tehden yhteistyötä monien eri taiteilijoiden, tanssijoiden ja muusikoiden kanssa. Hän on asunut pitkiä aikoja mm. Hollannissa, Norjassa ja Japanissa. Vuodesta 2017 Meri on asettunut asumaan juurilleen, Tornionjokilaaksoon. Uuden vuoden yönä, tähtitaivas takanaan avartuen Meri ilmestyy yläilmoihin jääkuningattarena ja loihtii uuden vuoden alkavaksi laulullaan.

Happy New Twice -tapahtumaan on ilmainen bussikuljetus Kemistä ja Kalixista. Kemin kuljetuksen aikataulu on: klo 22.10 Lumilinnan tapaamispiste, Kemi, 22.15 Scandic hotel, Kemi, 22.25 Keminmaa: Neste Tupasvilla bussipysäkki, 22.35 Kaakamo, 22.40 Laivaniemi, 22.45 Kyläjoki, 22.50 Ruohokari, 23.00 Tornio Victoriantori. Ajat ovat suuntaa-antavia. Busseissa on kyltti "Happy New Twice". Paluu klo 01.10 Victoriantorilta.
Kalixin bussin aikataulu (Ruotsin aika): Klo 21.00  Kalix linja-autoasema, 21.10  Sangiksen kioski, 21.20 Säivis E4, 21.30 Seskarö E4, 21.40 Nikkala E4. Paluu klo  24.10 Victoriantorilta.
Tapahtumapaikalla on myös paikallisia yrityksiä, jotka myyvät ruokaa ja juomaa.

Keminmaassa illan ensimmäinen ilotulitus 18.30

Illan ensimmäinen ilotulitus nähdään Keminmaan Kallinkankaalla. Hiihtokeskuksen perinteisessä uudenvuoden tapahtuma huipentuu klo 18.30 tapahtuvaan soihtulaskuun ja ilotulitukseen.

Keminmaassa piti olla toinenkin uudenvuodenjuhla, mutta Keminmaan Omakotiyhdistys perui Valmarinniemeen suunnitellun tapahtuman ilotulituksineen.
- Uudenvuoden tapahtuma Valmariniemessä tänään 31.12.2018 klo 18-21 on peruttu sääolosuhteista johtuen. Pahoittelemme peruuntumista, mutta emme turvallisuussyistä halua myöskään ottaa riskiä ampumalla raketteja. Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin mukaan tuulen keskinopeus em. aikana tulee olemaan alueellamme jopa 15 m/s ja kova lumisade on tulossa iltaa kohden, yhdistys kertoo Facebook -sivuillaan.
Omakotiyhdistys pyrkii järjestämään koko perheen tapahtuman tuonnempana.

Värin voimaa Tornion Taidekamarilla

1.12.2018
Tornion Kuvataideseuran Taidekamarin joulukuun näyttely on nimeltään Värin voimaa ja sen takaa löytyy Sirpa Ravantti, valkealalaislähtöinen evakonvesa, joka erinäisten mutkien kautta lennähti Tervolaan.
- Uusi kotipaikka toi tullessaan myös kuvataideseuran vaihdon Valkealan taideseurasta Tornion Kuvataideseuraan, joka oli lähin toimiva seura, Ravantti kertoo.
Lapsena nuorisoteatteriakin Pauli Silvon ohjauksessa harrastanut Ravantin mukaan Värin voimaa -näyttely ilmentää hänen rakkauttaan väreihin ja vahvaan ilmaisuun.
- Pienikin voi olla voimakas, isompi vielä isompi, Ravantti huomauttaa.
Ravantti kertoo, että varsinaisen potkun taidemaalauksen maailmaan hän sai äitinsä kuolemasta.
- Osaksi maalasin suruani ja osaksi tein sitä mistä olin aina haaveillut, omaa kuvataidenäyttelyä. Tilan varasin Kustaan Galleriasta ennen kuin olin tehnyt yhtään näyttelytyötä, Ravantti naurahtaa.
Viime vuonna, Tervolan eli ämpäripäiden valtakunnan täyttäessä 150 ja Suomi 100 vuotta hän piti aiheesta näyttelyn Tervolassa.

Värin voimaa - näyttely on avoinna Tornion Taidekamarilla (Keskikatu 26) ti-pe klo 12-17 ja la klo 11-15.

Mikin Vintti esittää tammikuussa Tabu -musiikkinäytelmän

1.11.2018
Torniolainen Mikin Vintti ry esittää tammikuussa Timo K. Mukan parikymppisenä kirjoittamaan Tabu-romaaniin perustuvan musiikkinäytelmän.

Mukan toinen teos Tabu ilmestyi vuonna 1965. Se kertoo nuoren tytön ja vanhemman miehen välisestä kielletystä rakkaudesta 1950-luvun Lapissa. Romaanissa ovat jännitteinä vastakohdat; hyvä ja paha, rakkaus ja viha sekä Kristus ja Perkele. Vanhahtavaan tyyliin kirjoitettu teos sai aikanaan ristiriitaisen vastaanoton. Teos sijoittuu 1960-luvun jumalanpilkkakeskustelun ytimeen niin ajallisesti kuin sisällöllisestikin.


Näytelmän on käsikirjoittanut Mirjam Kälkäjä, sen ohjaa Martti Kadenius, musiikin on säveltänyt Anna-Mari Vuontisjärvi ja laulut ohjaa Tarja Vanhala. Koreografiasta vastaa Elina Haapaniemi, pianosäestyksestä Matti Ylipiessa, puvustuksesta Tarja Lassila ja julisteen on tehnyt Minna Kangas.

Esiintyjinä on Tornion ja lähikuntien teatterin- ja musiikin harrastajia. Esityspaikkana on Seminaarin koulu Torniossa.

Yleisökenraali pidetään perjantaina 4. tammikuuta 2019 klo 19, johon liput maksavat 15 €. Ensi-illan (la 5.1. klo 19) ja muiden esitysten lipunhinta on 20 €. Lippuvaraukset puhelinnumerosta 040 3715647 alkaen 27.12. arkisin ma-to klo 12.00- 15.00 ja tuntia ennen ovelta.

Muut esitysasjankohdat

Su 6.1.2019 klo 15.00
Pe 11.1.2019 klo 19.00
La 12.1. 2019 klo 19.00
Su 13.1. 2019 klo 15.00
Pe 18.1.2019 klo 19.00
La 19.1.2019 klo 19.00
Su 20.1.2019 klo 15.00

Jope Ruonansuu ja Anu Pentik tähdittävät uutta lappilaista talk show -sarjaa

Muotoilija teki unelmasta totta - keminmaalaislähtöinen Julius Oförsagd toimii sarjan tuottajana ja juontajana.

5.11.2018
Rovaniemeläinen muotoilutoimisto ja tuotantoyhtiö Arctic Factory on tuottanut historian ensimmäisen lappilaisen talk show -ohjelmasarjan Juliuksen Hiace. Sarjassa muotoilija Julius Oförsagd ottaa tallista vuoden 1976 Toyota Hiacen ja kiertää pohjoisessa etsimässä tämän päivän lappilaisuuden syvempää olemusta. Sarjan kaikki osat julkaistaan 8.11.

Juliuksen Hiace on lappilaisvoimin tuotettu yhdeksänosainen netti-tv -sarja, jonka vieraina nähdään niin tunnettuja kuin tuntemattomampiakin Lapin ihmisiä. Sarjan aikana vieraillaan niin Jope Ruonansuun bänditreeneissä, Anu Pentikin studiolla, Kaj Kostianderin vieraana Tornion Panimolla kuin Kari Väänäsen kotirannassa. Sarja vie matkalle lappilaisuuden syvempään olemukseen.

- Olen haaveillut pitkään talk show -ohjelman tekemisestä ja eräänä päivänä yhdistin haaveeni ohjelmasta tallissa seisovaan vuoden 1976 Toyota Hiaceen. Kesken kuntosalitreenin syntyi päätös lähteä kiertämään Hiacella Lappia ja ottaa lappilaisia vänkärin paikalle kyytiin, kuvailee sarjan juontaja ja tuottaja Julius Oförsagd.


Jokaisessa jaksossa poiketaan kylään lappilaisten luo. Jakson vieraiden kanssa käydään ajelulla, istutaan talk shown luonteen mukaisesti sohvalle keskustelemaan ja lopuksi laitetaan hihat heilumaan, kun juontaja ja vieras tekevät yhdessä jotain vieraalle ominaista aktiviteettia. Sarjan aikana muun muassa pullotetaan olutta, pestään väinönputken juuria ja jammaillaan bänditreeneissä.

- Juliuksen Hiace on ensimmäinen lappilainen talk show -ohjelma, joka on syntynyt sekä rakkaudesta Lappiin että halusta näyttää että unelmien todeksi tekeminen on kiinni vain siitä että alkaako tehdä vai jääkö kotiin makaamaan. Juliuksen Hiace on myös esimerkki pohjoisesta yhteistyöstä sillä ilman yhteistyökumppaneita Hiace olisi jäänyt talliin ja talk show tekemättä, kertoo Oförsagd.


Ohjelma taustalla on Arctic Factory -yritys, joka on rovaniemeläinen luova tehdas, muotoilutoimiston ja tuotantoyhtiön moderni hybridi. Oförsagdin mukaan se on alusta luoda WOW-elämyksiä muotoilun avulla. Talk shown lisäksi yritys muun muassa kehittää lappilaisten terveyskeskusten palveluita asiakaslähtöisemmiksi muotoilun avulla ja on kehittämässä ekologista pienasumisen konseptia.

Juliuksen Hiace -talk show julkaistaan internetissä 8.11. Kaikki yhdeksän jaksoa tulevat nähtäville kerralla. Loppuvuoden aikana ilmestyy myös podcast-jaksoja sekä järjestetään live-tapahtumia ja julkaistaan ekstramateriaaleja sosiaalisessa mediassa.

- Juliuksen Hiace on oodi lappilaisuudelle ja kurkistus pohjoisen maakunnan pinnan alle. Talk show -sarja on todistusaineistoa tehemä pois -asenteelle ja pohjoiselle vieraanvaraisuudelle. Lappi on hieno paikka olla ja elää. Niin hieno että se on oman talk show -sarjan arvoinen, maalailee Oförsagd.

Sarja nähtävissä 8.11. alkaen osoitteessa www.juliuksenhiace.fi

Fakta

* Juliuksen Hiace -talkshow on netti-tv-sarja tämän päivän Lapista ja lappilaisuudesta
* Yhdeksän jaksoa
* Kymmenen vierasta
* Kesto 45 minuuttia per jakso

Vieraat

* Oula Guttorm, tuottaja, muusikko
* Liisa Holmberg, elokuvakomissaari, entinen Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtori
* Jussi Olavi Jokinen, näyttelijä, teatterinjohtaja, Lentävä Poro
* Kaj Kostiander, panimojohtaja, toimitusjohtaja, Tornion Panimo
* Katja Misikangas, kansanparantajan perillinen, yrittäjä, Arctic Warriors Oy
* Anu Pentik, muotoilija, perustaja, Pentik Oy
* Mika Riipi, Lapin maakuntajohtaja
* Jope Ruonansuu, koomikko, laulaja
* Tuomas Timonen, toimitusjohtaja, Kemijoki Oy
* Kari Väänänen, näyttelijä, ohjaaja

Isäntänä Julius Oförsagd, muotoilija, yrittäjä, Arctic Factory
Ohjaaja Jussi Olavi Jokinen
Kuvaaja, leikkaaja Antti Raatikainen
Tuotantoyhtiö Arctic Factory

Yhteistyökumppanit:

Kemijoki Oy
Arctic Warriors
Tojo-Auto, Auto Aho Oy
Kemin kaupunki
Tornion Panimo
Saamelaisalueen koulutuskeskus
House of Lapland
Kupilka

Taiteiden Yö saapuu Keminmaahan 2019

30.10.2018
Keminmaa liittyy ensi vuonna Taiteiden yö -tapahtumapaikkakuntien joukkoon. Keminmaan Taiteiden yö tullaan järjestämään alustavien suunnitelmien mukaan syys-lokakuun taitteessa 2019.

Keminmaan sivistyslautakunta hyväksyi asiaa koskevan valtuustoaloitteen kokouksessaan 24. lokakuuta. Lautakunnan päätöksen mukaan kunnan vapaa-aikapalvelut järjes­tävät Vuoden 2019 Taiteiden yö –tapahtuman talousarvion puitteissa syksyllä 2019.

Valtuustoaloitteen Keminmaan Taiteiden Yön järjestämisestä teki Rokkineuvoksen siviilipersoona, Keminmaan kunnanvaltuutettu ja sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Juhani Hiltunen. Aloitteen allekirjoittivat myös muut Vasemmistoliiton valtuustoryhmän kuusi jäsentä.


Tapahtuman tarkoituksena on nostaa Keminmaan kulttuuriprofiilia ja sen kautta kunnan kulttuuritoimijat pääsevät esittämään taitojaan. Ajatuksena on, että sisällön tapahtumaan tuottavat esiintyjät, yhtyeet, artistit, taiteilijat, järjestöt, kyläyhdistykset, urheiluseurat ja muut kolmannen sektorin toimijat. Myös keminmaalaiset yritykset voivat järjestää Taiteiden yöhön liittyviä tapahtumia tiloissaan. Tapahtumaan liittyen Keminmaan kirjasto ja museo olisivat avoinna tapahtuman ajan.

Aloitteessa esitettiin, että kunta antaa tapahtumaan tilat maksutta, toimii tapahtuman koordinoijana, hankkii tarvittavat luvat ja huolehtii osaltaan tapahtuman markkinoinnista.
Tapahtuman keskuspaikaksi on kaavailtu koulukeskusta, mutta tapahtumia voitaisiin järjestää myös kunnan joka kolkassa esimerkiksi kyläyhdistysten toimesta. Tapahtuman koordinoijana toimisi kunnan vapaa-aikapalvelut.

Ideana on, että tapahtuma sisältää kulttuuria ja taidetta laidasta laitaan; esimerkiksi teatteria, monipuolista musiikkia, konsertteja, maalaustaidetta, kuvanveistoa, elokuvia, videoita, runonlausuntaa, kirjallisuutta, tanssia, performansseja, liikuntaa, urheilua, näyttelyitä, luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, valotaidetta, kulttuurikirppiksen sekä osallistavia tapahtumia lapsille. Tapahtumat olisivat pääsääntöisesti maksuttomia. Kirjailijat voisivat myydä kirjojaan, kuvataiteilijat maalauksiaan ja niin edelleen.


Suomen ensimmäinen Taiteiden yö -tapahtuma järjestettiin Helsingissä vuonna 1989. Seuraavana vuonna tapahtuma alkoi myös Turussa. Ideana oli järjestää monipuolinen kulttuuritapahtuma, jonka aikana museot ja galleriat ovat auki, kirjakaupoissa ja kahviloissa on runonlausuntaa ja musiikkiesityksiä. Kulttuuritarjonnan näkyminen myös katukuvassa lukeutuu tapahtuman perusideaan.

Paikkakuntia, joissa Taiteiden yö on järjestetty Helsingin lisäksi ovat ainakin Haapavesi, Hamina (nimellä Valojen yö), Joensuu (nimellä Joen yö), Jyväskylä (nimellä Yläkaupungin yö), Kajaani, Kemi, Kouvola, Kuhmo, Kuopio (nimellä Kuopion Sataman yö), Lahti (nimellä Taidelauantai), Lappeenranta (nimellä Linnoituksen yö), Naantali (nimellä Birgitan yö), Oulu, Raahe, Rauma (nimellä Mustan pitsin yö), Rovaniemi, Seinäjoki (nimellä Seinäkuun yö), Tampere (nimellä Tapahtumien yö), Turku, Tuusula, Tyrnävä ja Vaasa.

Northern Kings eli Tony Kakko, JP Leppäluoto, Marco Hietala ja Jarkko Ahola.

Tony Kakko & Northern Kings mukana vuosisadan Kulttuurigaalassa

* Turun Logomossa keskiviikkona järjestettävä juhla nähdään TV1:llä suorana lähetyksenä klo 21 alkaen.

* Juhlassa selviää myös A.W. Yrjänän valinta Vuosisadan museoksi.

17.10.2017
Tony Kakko ja Northern Kings esiintyvät huomenna Turun Logomossa järjestettävässä Vuosisadan Kulttuurigaalassa monien muiden artistien ohella. Gaala alkaa kello 21 ja se lähetetään YLE TV1 -kanavalla suorana lähetyksenä.

Northern Kings on sinfonista laulumusiikkia esittävä metalliyhtye, jossa vaikuttavat Sonata Arctican Tony Kakon lisäksi Marco Hietala (Nightwish, Tarot), Jarkko Ahola (Teräsbetoni) ja JP Leppäluoto (Charon, Harmaja).  Jokainen nelikosta on mukana myös Raskasta Joulua -projektissa.

Northern Kings perustettiin vuonna 2007 ja se on julkaissut kaksi albumia; Reborn (2007) ja Rethroned (2008). Julkaisulistalta löytyy myös neljä singleä; We Don't Need Another Hero (2007), Hello (2007), Kiss From a Rose (2008) ja Lapponia (2010).

Harvakseltaan esiintynyt yhtye on tehnyt yhden harvoista keikoistaan Kemin Satama Open Airissa vuonna 2010.


Vuosisadan Kulttuurigaalassa Logomon lavalle nousevat myös Katri Helena ja Jenni Vartiainen, Irina ja Mikko Leppilampi, Paula Koivuniemi sekä oopperalaulajat Helena Juntunen ja Matti Salminen.

Katsojat saavat nauttia myös Jorma Uotisen loihtimasta tanssitaiteesta sekä sirkusammattilaisten taidonnäytteistä. Mukana ovat niin ikään a capella -yhtye Rajaton, Suomen vanhin viihdeorkesteri Dallapé ja Turun filharmoninen orkesteri Leif Segerstamin johdolla sekä Turun Kaupunginteatteri. Muotitaiteilija Jukka Rintalan juhlapukunäyttely punaisen maton äärellä luo asiaan kuuluvat puitteet jo gaalaan sisään tultaessa.


Gaalan huipentumana selviää kuka on Vuosisadan kulttuuripersoona. Alkukesästä julkaistiin sadan suomalaisen taiteen eri aloja edustavan taiteilijan lista suomalaisten äänestettäväksi.  Joukko on supistunut kansalta saatujen äänien ja Vuosisadan Kulttuurigaalan palkintolautakunnan valintojen pohjalta 20 suosituimman finalistin listaksi.

Sanna Stellanin ja Jaakko Saariluoman juontama Kulttuurigaalan suora televisiolähetys päättyy juhlavasti Vuosisadan kulttuuripersoonan julkistamiseen.

Loppusuoralle ovat päässeet Alvar Aalto, Eija-Liisa Ahtila, Pete von Bagh, Jörn Donner, Akseli Gallen-Kallela, Tove Jansson, Aki Kaurismäki, Eino Leino, Juice Leskinen, Väinö Linna, Vesa-Matti Loiri, Karita Mattila, Spede Pasanen, Kaija Saariaho, Helene Schjerfbeck, Jean Sibelius, Jari Sillanpää, Edith Södergren, Mika Waltari ja Tapio Wirkkala.

Gaalassa jaetaan useita muitakin tunnustuksia ja palkintoja. Muun muassa Museoliitto paljastaa muusikko ja muusikkokirjailija A.W. Yrjänän valinnan Vuosisadan museoksi.

Jouni Kangas (vas), Juha Nikupeteri. Jari Vesa ja Jani-Petteri Hägg lukeutuvat Kaakamon tapahtumia järjestävään porukkaan.

Jari Sillanpää palaa Kaakamoon

Vuoden lappilainen kylä on myös todellinen kesäfestarikylä lukuisine tapahtumineen.

8.6.2017
Kaakamon kesässä 2017 on tapahtumia joka kuukaudelle. Yksi huippuhetkistä koetaan sunnuntaina 23. heinäkuuta kun Jari Sillanpää ja Men in Black -orkesteri astuvat lavalle Kamoon Kaakamoon – Alapää soi -tapahtumassa. Edellisen kerran Sillanpää esiintyi Kaakamossa 2013 ja veti tapahtumaan 2 000 henkeä. Tuolloin Sillanpää ristittiin jo "puolikaakamolaiseksi".
Sillanpään kanssa lavalle nousee tutusti rautainen kaakamolais-kemiläinen Men In Black.

- Jari halusi itse tulla mukaan, kertoo Men In Black –yhtyeessä soittava Kaakamo-aktivisti Jani-Petteri Hägg. Tapahtuma on jäänyt ”Siltsulle” hyvin mieleen. Edellisellä kerralla hän osti myös pääsylipun tilaisuuteen. Taisi olla ensimmäinen kerta, kun mies osti lipun omalle keikalleen, mutta tapahtuman hyväntekeväisyysluonne puhutteli miestä vahvasti.


Tapahtuman muut esiintyjät ovat tuhtia iskelmäpoppia soittavat Rojal, upeaääninen kaakamolainen Ramona Vaara - ellei menestys Tangomarkkinoilla vie häntä muille maille sekä Kaakamon bändikoululaiset. Ramona Vaara on edennyt Tangokuningatar –kisassa kahdeksan semifinalistin joukkoon. 17.6. pidettävässä semifinaalista kuusi parasta pääsee loppukilpailuun. Ramona Vaara oli hyvin esillä myös talven Voice of Finland –kisassa ja putosi jatkosta vasta juuri ennen livelähetyksiä battle-vaiheessa.
- Ihme on, ellei Ramona pääse Tangomarkkinoiden loppukilpailuun, ennakoi Jari Vesa, joka muun muassa Häggin, Kaakamon Kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Juha Nikupeterin sekä Napakympin isännän Jouni Kankaan kanssa järjestelevät Tornion suurimman kylän tapahtumia.
- Mukana on paljon muitakin ja vaikka tapahtumat ovat hyvin erilaisia, aika pitkälle sama porukka niitä on puuhaamassa, Kangas tuumaa.
- Meillä on hyvä porukka, joka tekee hommia ja miljöö, jossa tapahtumia on helppo järjestää, Kangas lisää.
Jari Vesalla on vastaus valmiina, kun häneltä kysyy, että miksi tapahtumia järjestetään suorastaan hulvaton määrä.
– Miksi ei, Vesa kysyy takaisin.

Kamoon Kaakamoon -liput maksavat 20 euroa, ennakkoon 15. Myynti Napakympistä, Tornion Musiikista ja Kemin Musiikista. Kamoon Kaakamoon – Alapää soi on vuodesta 2011 alkaen järjestetty hyväntekeväisyystapahtuma, jonka tuotto menee lyhentämättömänä kaakamolaisten lasten ja nuorten hyväksi. Pääkohteena on koululaisten bändikoulu. Aiempina vuosina tapahtuman lavalle ovat nousset muiden muassa Pentti Hietanen perheineen, Arja Havakka ja Taiska.

Heme, Freezer ja The Bilebändi KaakamoFästeillä

Rokki soi ja laulu raikaa Kaakamossa tapahtuu jo lauantaina 17. kesäkuuta kello 19 alkaen, kun ensimmäistä kertaa järjestettävillä KaakamoFästeillä Joku Paikallinen Heme eli Heikki Vieresjoki pistää kansan joraamaan hittien tahdissa, Freezer tykittää ”ganesrokkia” luihin ja ytimiin ja lopullisen hippaniitin iskee The Bilebändi. Lisäksi Napakympin sisällä esiintyvät Jukka ja Juulia. Välihilpeyden takaa mikrofoniinpuhuja Tommi Reponen. Liput KaakamoFästeille maksavat 15 euroa, ennakkoon vain kympin ja myyntipaikkana on Kaakamon Napakymppi. Fästeistä on tarkoitus tehdä vuosittainen tapahtuma.

Kaakamo Summer Meet toista kertaa

Livemusiikkia on tarjolla myös lauantaina 12.8. alkaen toista kertaa järjestettävässä 2nd Kaakamo Summer Meet jenkkiautotapahtumassa. Tapahtuma pitää sisällään upeita autoja, kilpailuja ja rock'n rollia, josta vastaavat Apes On Parade, Stumble Boys sekä Bull By The Horns. Iltaohjelma, johon bändit lukeutuvat, alkaa klo 21 ja lippu kustantaa kymmenen euroa.

Päivätapahtuma alkaa jo klo 14 Kaakamon Kylätalon ja Napakympin piha-alueella harrasteajoneuvojen kokoontumisella. Tapahtuman kaava on pitkälti sama kuin viime kesänä; kolme parasta autoa palkitaan, moottorin hajotetaan, kilpailuja, syömistä ja juomista sekä taustamusaa. Päivälipun hinta on vain 5 euroa, alle 12-vuotiaat pääsevät alueelle ilmaiseksi.

Kulttuurikartanoista mopojen 24 minuutin ajoihin

1300 asukkaan Kaakamon kesässä tapahtuu paljon muutakin. Lauantaina 10. kesäkuuta klo 11 alkaen pidettävä Avoimet kylät -tapahtuma pitää sisällään kylän rakennusperinnettä, peräautokirppiksen, pyöräily- ja mopoilutempauksen. Tapahtuma on osa valtakunnallista Avoimet kylät tapahtumien ketjua. Vastaava tapahtuma järjestetään Suomi 100 –juhlavuoden merkeissä noin 700 kylässä eri puolella Suomea. Lapista mukana on 96 kylää.

Kulttuurikartanoihin eli kylän rakennusperinteeseen ja muuhun historiaan voi tutustua Raittiusseuran talolla, jossa on valokuvanäyttely 1920 ja 30 -luvulla Kaakamossa opettaja Piippolan ottamista, entisöidyistä lasinegatiiveista.
Historioitsija Mika Kulju kertoo Hirsikankaalla toimineesta sotahevossairaalasta, yhteislaulua ja puheita. Paikalla on puffetti, josta pikkurahalla kahvia ja pullaa.
Kaakamoniemessä pidetään Niemipirttiä avoinna ja paikalla on Pauli Dunder kertoilemassa paikan historiaa ja esittelemässä paikkoja.
Kylätalon pihapiirissä olela Alapään vanha koulu on myös avoinna, johon kiinnostuneet voivat käydä tutustumassa.

Peräkärrykirppis on Kylätalon pihapiirissä sekä Tiffany -taidelasityö-, kankaankudonta- ja nukentekokurssien näyttelyt. Pappa-mopojen 24 min ajot ja tikanheittokisat Napakympissä.
Tour De Kehäkangas pyöräilytapahtuma toteutuu yhteistyössä Laivaniemi-Kyläjoki kyläyhdistyksen kanssa. Tapahtumassa edetään pyörillä Kyläjoen koululta Kaakamon Kylätalolle pyörätietä käyttäen. Pyörät voivat olla polkupyörässä, rullaluistimissa, rullasuksissa, scuutissa tai vaikka rollaattorissa, kunhan ei ole moottoria varusteena. Osallistujille maalissa numerolappua vastaan heltiää makkara ja pillimehu/kahvi/tee.
Kirppis alkaa klo 11, Tour de Kehäkangas ajajakokous klo 11.30 ja muut klo 12. Tapahtumat päättyvät kello 15.

Kaakamon kesäjuhlat ja Leppikarin Saaripäivät

Lisäksi muutaman vuoden tauolla olleet, perinteiset Kesäjuhlat palaavat Kaakamon kesäohjelmistoon. Paikkana on idyllinen Kaakamonniemen lohikenttä ja pääohjelmanumerona on tietysti pohjoisen havumetsävyöhykkeen paras lohikeitto. Myös tikat lentävät, nauloja hakataan ja muutakin mukavaa tekemistä löytyy lauantaina 5. elokuuta.

Samaisena lauantaina järjestetään myös Leppikarin Saaripäivät yhteistyössä Laivaniemi-Kyläjoki Kyläyhdistyksen kanssa. Tapahtumassa esitellään uusi rantaväylä, mikä on ruopattu parin viime talven aikana.

Kaakamoon on jatkossa luvassa myös harrastajateatteria, ensimmäiset käsikirjoitukset ovat jo työn alla. Kesän aikana aloitetaan myös kiinteän esiintymislavan tekeminen Kylätalon pihalle ja piha-alue myös asfaltoidaan.

 

Fakta

Kaakamon tapahtumat kesällä 2017

* 10.6. Kulttuuria, kirppistä, pyöräilyä ja mopoilua.
* 17.6. Kaakamo Fästit, musiikkia Kylätalon pihalla ja Napakympissä.
* 23.7. Kamoon Kaakamoon - Alapää soi -tapahtuma, Kylätalon pihalla.
* 5.8. Kaakamon kesäjuhlat ja Leppikarin saaripäivät  Kaakamoniemessä.
* 12.8. Kaakamon Summer Meet. Jenkkiauto- ja rock –tapahtuma.

Presidentti Martti Ahtisaati Jopen piirtämänä.

Jope Ruonansuun karikatyyri-piirroksia esille Kemin sarjakuvanäyttelyyn

Jopen näkemys Lauri Tähkästä.

7.4.2017
Suomalaisten rakastama imitaattori, muusikko, koomikko ja näyttelijä Jope Ruonansuu on myös taitava karikatyyrien piirtäjä. Kemin sarjakuvanäyttely esittelee 29. huhtikuuta alkaen Ruonansuun karikatyyreja.

Mukana on teoksia lukuisista tunnetuista hahmoista kuten Sauli Niinistö, Lauri Tähkä, Kikka, M.A.Numminen, Martti Ahtisaari ja Urho Kekkonen. Esillä on parisenkymmentä teosta.

– Useimpia piirtämiäni hahmoja olen myös imitoinut. Ehkä niissä on sitä kautta jotain sellaista tuttua, jonka olen koittanut saada esiin myös piirtämällä. Täydentelen pikkuhiljaa Kemin näyttelyä ja mukaan saattaa tulla muutama kemiläinenkin legenda, kenties, Ruonansuu kertoo.

Suurin osa teoksista on originaalipiirroksia, mutta mukana on myös julistekopioita. Osa näyttelyssä olevista teoksista on myös myytävänä.

Kemin sarjakuvanäyttely on suljettuna 24.4.-28.4. näyttelyn ripustamisen ja pysyvän näyttelyosion muokkaamisen ajan.

Jope Ruonansuun teokset ovat nähtävillä Kemin sarjakuvanäyttelyssä elokuun loppuun asti.

Perustietoa Kemin sarjakuvanäyttelystä

Kemin sarjakuvakeskuksen näyttely on tiettävästi ainoa maassamme oleva pysyvä, kolmiulotteinen sarjakuvanäyttely. Jo laajuudessaankin kyseessä on ainutlaatuinen näyttely, joka esittelee niin kotimaista kuin ulkomaalaistakin sarjakuvaa, monin eri tavoin.

Kolmiulotteisten patsaiden lisäksi näyttelyssä on esillä muun muassa useiden tunnettujen suomalaisten piirtäjien originaaleja kuten Pertti Jarla (Fingerpori), Milla Paloniemi (Kiroileva siili), Ilkka Heilä (B.Virtanen), Kari Korhonen (Aku Ankka & Angry Birds), Tarmo Koivisto (Mämmilä) ja Ville Ranta (Useita sarjakuvia).

Sarjakuvanäyttely on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17 ja lauantaisin kello 11-16 osoitteessa Valtakatu 22, 94100 Kemi.

Peter Franzén oli tilaisuudessa mukana videoyhteyden kautta. Kuvassa koululaiset esittämässä kysymyksiä Franzénille.

Peter Franzén -palkinnot Taava Temoselle ja Anttu Väisäselle

Anttu Väisänen ja Taava Temonen palkittiin ensimmäisillä Peter Franzénin Elämän liekki -palkinnoilla tiistaina.

14.2.2017
Näyttelijä, kirjailija Peter Franzén jakoi videoyhteyden välityksellä nimeään kantavat Elämän liekki -palkinnot kahdelle Kirkonmäen koulun oppilaalle tiistaina Keminmaassa.

Palkinnon saivat 3 A-luokan oppilas Taava Temonen, joka on opettajien mukaan innokas osallistuja, nauttii esiintymisestä ja onkin taitava esiintyjä, joka puhkeaa kukkaan lavalla ja on lisäksi kohtelias, iloinen ja toiset huomioon ottava oppilas sekä 6 A luokan oppilas Anttu Väisänen, joka on kohtelias herrasmies, huomaavainen ja toisista huolehtiva kaveri sekä taitava laulaja ja esiintyjä.


Palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa. Franzén on Keminmaan koulukeskuksen kummi. Hän osallistui tilaisuuteen videoyhteyden välityksellä Ranskan kodistaan.
- Olen lomaillut täällä pari viimeistä kuukautta perheen kanssa. Loma on ollut tosin työntäyteistä, olen kirjoittanut kirjaa ja kolmea käsikirjoitusta. Runsaan kirjoittamisen lisäksi näyttelen, ohjaan elokuvia ja tuotan niitä, Franzén kertoi.
Työaikana Franzén oleskelee etupäässä Irlannissa, jossa kuvataan Viikingit -sarjaa, jossa hän on näytellyt toista vuotta.
- En tiedä vielä mitä kaikkea tämä vuosi tuo muknaan, mutta toivottavasti eteen tulee myös uusia juttuja ja haasteita, joista tykkään, 45-vuotias Franzén totesi.

Ystävänpäivän merkeissä pidetyssä tilaisuudessa koulun oppilaat kertoivat Franzénille mitä koulussa on tapahtunut viime aikoina, lauloivat kaksi yhteislaulua (Minun ystäväni on kuin villasukka ja Skidimandinkke) ja esittivät koulukummilleen kysymyksiä. Lisäksi Annu Ylimartimo ja Saara Pellikka esittivät runon ystävyydestä. Tilaisuuden juontavat rehtori Hannele Matinlassi, Jessica Heikkinen (5 B) ja Iida Marjeta ( 4 B).


Peter Franzén on syntynyt Keminmaassa 14.8.1971. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, omaan elämäänsä pohjautuvat Tumman veden päällä ja Samoilla silmillä. Franzén myös kirjoitti käsikirjoituksen ja ohjasi Tumman veden päällä -elokuvan vuonna 2013.

Franzen on näytellyt muun muassa elokuvissa Kuningasjätkä, Rukajärven tie, Badding, Emmauksen tiellä, Rölli ja metsänhenki, Kuutamolla, Pahat pojat, Koirankynnen leikkaaja, Matti, Rööperi, Ralliraita ja Suden arvoitus. Kaikkiaan hän on esiintynyt yli 40 elokuvassa ja 15 televisiosarjassa Suomessa ja ulkomailla. Ulkomaisista sarjoista hän esiintynyt mm. CSI Miamissa ja True Bloodissa.

Franzen on naimisissa näyttelijä-laulaja Irina Björklundin kanssa, joka saapuu konsertoimaan Keminmaan Vallenius-saliin lauantaina 18. maaliskuuta.