Presidentti Martti Ahtisaati Jopen piirtämänä.

Jope Ruonansuun karikatyyri-piirroksia esille Kemin sarjakuvanäyttelyyn

Jopen näkemys Lauri Tähkästä.

7.4.2017
Suomalaisten rakastama imitaattori, muusikko, koomikko ja näyttelijä Jope Ruonansuu on myös taitava karikatyyrien piirtäjä. Kemin sarjakuvanäyttely esittelee 29. huhtikuuta alkaen Ruonansuun karikatyyreja.

Mukana on teoksia lukuisista tunnetuista hahmoista kuten Sauli Niinistö, Lauri Tähkä, Kikka, M.A.Numminen, Martti Ahtisaari ja Urho Kekkonen. Esillä on parisenkymmentä teosta.

– Useimpia piirtämiäni hahmoja olen myös imitoinut. Ehkä niissä on sitä kautta jotain sellaista tuttua, jonka olen koittanut saada esiin myös piirtämällä. Täydentelen pikkuhiljaa Kemin näyttelyä ja mukaan saattaa tulla muutama kemiläinenkin legenda, kenties, Ruonansuu kertoo.

Suurin osa teoksista on originaalipiirroksia, mutta mukana on myös julistekopioita. Osa näyttelyssä olevista teoksista on myös myytävänä.

Kemin sarjakuvanäyttely on suljettuna 24.4.-28.4. näyttelyn ripustamisen ja pysyvän näyttelyosion muokkaamisen ajan.

Jope Ruonansuun teokset ovat nähtävillä Kemin sarjakuvanäyttelyssä elokuun loppuun asti.

Perustietoa Kemin sarjakuvanäyttelystä

Kemin sarjakuvakeskuksen näyttely on tiettävästi ainoa maassamme oleva pysyvä, kolmiulotteinen sarjakuvanäyttely. Jo laajuudessaankin kyseessä on ainutlaatuinen näyttely, joka esittelee niin kotimaista kuin ulkomaalaistakin sarjakuvaa, monin eri tavoin.

Kolmiulotteisten patsaiden lisäksi näyttelyssä on esillä muun muassa useiden tunnettujen suomalaisten piirtäjien originaaleja kuten Pertti Jarla (Fingerpori), Milla Paloniemi (Kiroileva siili), Ilkka Heilä (B.Virtanen), Kari Korhonen (Aku Ankka & Angry Birds), Tarmo Koivisto (Mämmilä) ja Ville Ranta (Useita sarjakuvia).

Sarjakuvanäyttely on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17 ja lauantaisin kello 11-16 osoitteessa Valtakatu 22, 94100 Kemi.

Peter Franzén oli tilaisuudessa mukana videoyhteyden kautta. Kuvassa koululaiset esittämässä kysymyksiä Franzénille.

Peter Franzén -palkinnot Taava Temoselle ja Anttu Väisäselle

Anttu Väisänen ja Taava Temonen palkittiin ensimmäisillä Peter Franzénin Elämän liekki -palkinnoilla tiistaina.

14.2.2017
Näyttelijä, kirjailija Peter Franzén jakoi videoyhteyden välityksellä nimeään kantavat Elämän liekki -palkinnot kahdelle Kirkonmäen koulun oppilaalle tiistaina Keminmaassa.

Palkinnon saivat 3 A-luokan oppilas Taava Temonen, joka on opettajien mukaan innokas osallistuja, nauttii esiintymisestä ja onkin taitava esiintyjä, joka puhkeaa kukkaan lavalla ja on lisäksi kohtelias, iloinen ja toiset huomioon ottava oppilas sekä 6 A luokan oppilas Anttu Väisänen, joka on kohtelias herrasmies, huomaavainen ja toisista huolehtiva kaveri sekä taitava laulaja ja esiintyjä.


Palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa. Franzén on Keminmaan koulukeskuksen kummi. Hän osallistui tilaisuuteen videoyhteyden välityksellä Ranskan kodistaan.
- Olen lomaillut täällä pari viimeistä kuukautta perheen kanssa. Loma on ollut tosin työntäyteistä, olen kirjoittanut kirjaa ja kolmea käsikirjoitusta. Runsaan kirjoittamisen lisäksi näyttelen, ohjaan elokuvia ja tuotan niitä, Franzén kertoi.
Työaikana Franzén oleskelee etupäässä Irlannissa, jossa kuvataan Viikingit -sarjaa, jossa hän on näytellyt toista vuotta.
- En tiedä vielä mitä kaikkea tämä vuosi tuo muknaan, mutta toivottavasti eteen tulee myös uusia juttuja ja haasteita, joista tykkään, 45-vuotias Franzén totesi.

Ystävänpäivän merkeissä pidetyssä tilaisuudessa koulun oppilaat kertoivat Franzénille mitä koulussa on tapahtunut viime aikoina, lauloivat kaksi yhteislaulua (Minun ystäväni on kuin villasukka ja Skidimandinkke) ja esittivät koulukummilleen kysymyksiä. Lisäksi Annu Ylimartimo ja Saara Pellikka esittivät runon ystävyydestä. Tilaisuuden juontavat rehtori Hannele Matinlassi, Jessica Heikkinen (5 B) ja Iida Marjeta ( 4 B).


Peter Franzén on syntynyt Keminmaassa 14.8.1971. Hän on kirjoittanut kaksi kirjaa, omaan elämäänsä pohjautuvat Tumman veden päällä ja Samoilla silmillä. Franzén myös kirjoitti käsikirjoituksen ja ohjasi Tumman veden päällä -elokuvan vuonna 2013.

Franzen on näytellyt muun muassa elokuvissa Kuningasjätkä, Rukajärven tie, Badding, Emmauksen tiellä, Rölli ja metsänhenki, Kuutamolla, Pahat pojat, Koirankynnen leikkaaja, Matti, Rööperi, Ralliraita ja Suden arvoitus. Kaikkiaan hän on esiintynyt yli 40 elokuvassa ja 15 televisiosarjassa Suomessa ja ulkomailla. Ulkomaisista sarjoista hän esiintynyt mm. CSI Miamissa ja True Bloodissa.

Franzen on naimisissa näyttelijä-laulaja Irina Björklundin kanssa, joka saapuu konsertoimaan Keminmaan Vallenius-saliin lauantaina 18. maaliskuuta.