The Meänland kulttuurikierroksellaan. Kuva: Antti Mäki.

The Meänland goes culture

Yhtye järjestää kulttuurikierroksen etänä Tornio-Haaparannalla

23.3.2020
Tornion ja Haaparannan kaupungit reagoivat yhdessä vallitsevaan virustilanteeseen ja järjestävät ihmisten iloksi virtuaalisen kulttuurimatkan rajan molemmin puolin.

Paikallinen, suosittu meänkielinen reggae-bändi The Meänland kävi viime viikon lopulla musisoimassa rajakaupunkien eri nähtävyyksien äärellä. Käynnit taltioitiin videoille, jotka julkaistaan kaupunkien some-kanavilla muutaman viikon kuluessa.

Videosarjan tarkoituksena on tuottaa iloa ja kulttuuria kotisohville sekä nostaa esille ja tietoisuuteen alueemme nähtävyyksiä, patsaita ja muistomerkkejä. Paikkoja, joita poikkeustilanteesta huolimatta voi iltalenkin yhteydessä käydä myös fyysisestikin tarkastelemassa.

Tempauksen tarkoituksena on myös kannustaa muita tahoja ideoimaan ja järjestämään vastaavanlaisia tilaisuuksia ihmisten elämää ilostuttamaan tässä tälläisenä poikkeusaikana.

Rajakaupunkien kulttuuritoimet kehittelevät edelleen eri tapoja nauttia kulttuurista ja näin ollen myös tukea poikkeustilanteen vuoksi ahdingossa kamppailevaa kulttuurialaa.

The Meänland goes culture Torniossa: Tornion taistelun muistomerkki, Jääkäripatsas, Rajaleikkipatsas, Läpi Aikojen –teos, Vanha tuulimylly.

The Meänland goes culture Haaparannassa: Kauttakulun muistomerkki (Transit), Rautatiesillan suojelijaoravat, Unelma, halaus, rukous –kiviveistokset, Mia Greenin valokuvanäyttely, muistokävely-patsas hautausmaalla.

Kemi -palkinnon luovuttivat Tuomas Laajoelle Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä, Kemin kulttuurilautakunnan jäsen Pirkko Pehkonen ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n valtuuskunnan puheenjohtaja Airi Paloste.

Kemi-palkinto Tuomas Laajoelle

Tuomas Laajoki ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n valtuuskunnan puheenjohtaja, yliopettaja Airi Paloste.

Kemin Kulttuuri- ja tiedesäätiölle merkittävä lahjoitus.

22.11.2019
Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n ja Kemin kulttuurilautakunnan yhdessä jakaman Kemi-palkinnon on saanut tänä vuonna nuoriso-ohjaaja, tapahtumatuottaja Tuomas Laajoki. Palkinto ojennettiin Laajoelle säätiön syyskokouksen yhteydessä Kemissä torstaina.

Palkinto on järjestyksessään viides. Aiemmin palkinnon ovat saaneet Meri-Lapin jousikvartetti (2015), lastenkulttuurikeskus Sarjis (2016), kuvataiteilija Marjo Hyttinen (2017) ja elokuvateatteriyrittäjät Johanna ja Juha Åhman (2018).

Palkinnon perusteluissa todetaan, että Tuomas Laajoki on tehnyt ansiokasta työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi tuottamalla heille monipuolisia taide- ja kulttuuripalveluja sekä luomalla mahdollisuuksia kulttuurin harrastamiseen.
- Erityisesti kannattaa mainita hänen toimintansa Kemi Factorissa, jossa hän on onnistunut innostamaan työttömiä nuoria musiikin pariin,  totesi Kulttuuri- ja tiedesäätiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Lääkkölä.

Laajoki on kantava voima myös Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n vuosittain järjestämässä Pakkasukko Blues n´Jazz –tapahtumassa, Easy Living in Kemi -tapahtumassa ja monissa muissa kemiläisissä kulttuuririennoissa.

Kulttuuri- ja tiedesäätiölle yli 200 000 euron lahjoitus

Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 on saanut merkittävän lahjoituksen. Säätiö perii Annikki ja Jorma Riekon testamentin perusteella omaisuuden, joka on arvoltaan yli 200 000 euroa. Lahjoitus julkistettiin säätiön syyskokouksessa Kemissä torstaina.

Kulttuuri- ja tiedesäätiö on perustanut Annikki ja Jorma Riekon rahaston, josta lahjoittajien tahdon mukaisesti jaetaan apurahoja Lapista lähtöisin olevien kuvataitelijoiden ammatilliseksi edistämiseksi ja tunnustukseksi taiteellisesta toiminnasta.
­­- Kyseessä on toimintahistoriamme suurin lahjoitus, ja se parantaa oleellisesti säätiön resursseja kulttuuritoimintojen tukijana, Lääkkölä kertoo.

Testamenttilahjoitus pitää sisällään muun muassa Annikki Riekon laajan, yli 50 teosta käsittävän posliinitaidekokoelman: seinätauluja, vateja ja maljakoita.
- Testamentin mukaisesti teoksista kaksitoista asetetaan pysyvästi näytteille, muut säätiöllä on mahdollisuus myydä, Lääkkölä sanoo.

Annikki Riekon muistonäyttely pidetään Kemin historiallisessa museossa 6. 3. – 3. 5. 2020. Pysyvälle näyttelylle säätiö etsii parhaillaan sijoituspaikkaa.


Taiteilija Annikki Riekon
(1934-2019) ura alkoi 1960-luvun alkuvuosina. Vapaa-ajan harrastuksesta kehittyi sittemmin ammatti. Hän oli taiteilija Sirkku Tuurnan yksityisoppilaana kahden vuoden ajan ja suoritti posliininkoristajien kisällikirjan vuonna 1965.
Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä hän piti Rovaniemen kirjastotalossa vuonna 1968. Uransa aikana Annikki Riekolla oli kaikkiaan 14 taidenäyttelyä, kaukaisimmat Tukholmassa ja Tromssassa.

Annikki Riekko ammensi aiheensa Lapin luonnosta. Maaseudun rauhassa Ylipaakkolan ateljeessa piirtyivät kaakelille monesti massiiviset teokset, joissa pääosassa ovat Lapin luonto ja sen eläimet. Lapin aiheista erityisesti poro on Riekon teosten ehtymätön aihe.


Kiinteistöneuvos Jorma Riekko (1929-2017) teki elämäntyönsä rakennusalalla, mutta toimi myös maanviljelijänä ja karjankasvattajana.
Hän oli talouselämän tunnettu taustavaikuttaja, jonka työn jäljet näkyvät Kemin kaupunkikuvassa tänäkin päivänä. Jorma Riekolla oli lukuisia luottamustoimia. Näkyvimmin hän tuli tunnetuksi Kemin VPK:n ja VPK-säätiön hallituksen puheenjohtajana.

Riekko oli merkittävä kulttuurin tukija, toimija ja myös harrastaja. Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000:n toiminnassa hän oli mukana jo säätiön suunnittelusta lähtien ja toimi yli kymmenen vuotta hallituksen jäsenenä. Säätiön kunniajäseneksi hänet valittiin vuonna 2013.
Kulttuurin alueella Jorma Riekko toimi laajasti. Kuvataide ja klassinen musiikki olivat lähinnä hänen sydäntään. Hänen toimintansa Kemin Pirtin entisöinnissä on kestävä kulttuuriteko.