Blavatskyn perilliset tarjosi musiikillisen elämyksen Torniossa

Yhtyettä pääsee kuuntelemaan vielä tänään Kemin Ankkurissa.

18.2.2017
Tornion musiikkitalolla on tullut vuosien saatossa koettua paljon sykähdyttäviä, monipuolisia ja tasokkaita konsertteja. Perjantaina kuultu Blavatskyn Perilliset -yhtyeen YUP-tribuutti Toppatakkeja ja Toledon terästä menee heittämällä listan kärkipäähän.

En edes muista milloin olen viimeksi kuullut Yhdistyneiden Urbaanien Puoskareiden musiikkia livenä. Perjantain kolmen vertin konsertti, jossa kuultiin yhtyeen vuonna 1994 julkaiseman kolmosalbuminsa Toppatakkeja ja Toledon terästä - kappaleet kronologisessa järjestyksessä, oli siitäkin syystä varsin erityinen.

YUP on edelleen määrittelemättömän pituisella tauolla, eikä ole mitään varmuutta, tekeekö bändi koskaan paluuta. Taukokin alkoi jo vuonna 2009.


Blavatskyn perilliset teki YUP:n monipolviselle albumille kunniaa, vaikka kekseliäät biisit eivät ole helpoimmasta päästä soitettavia. Kappaleissa on mielikuvituksellisia väliosia ja jopa väliosien väliosia. Eikä myöskään laulettavia, sillä sanoja Jarkko Martikainen on tunkenut kappaleisiin varsin paljon.

YUP:n musiikkia ei ole turhaan kutsuttu outorockiksi. On jopa sanottu, että bändi on luonut oman genrensä. Kotimaassa lähimpänä sitä lienee torniolaislähtöinen CMX. YUP:n moneen suuntaan rönsyilevissä biiseissä tyylilajit vaihtelevat myös kappaleiden sisällä. YUP:n musiikkia on kuvattu muun muassa progressiiviseksi hc-punkiksi. Onhan se sitäkin, mutta myös paljon muuta, jota on hankala määritellä, eikä se ehkä ole tarpeenkaan.

Toppatakkeja ja Toledon terästä -teemalevyn soundia on kuvattu hallituksi kaaokseksi, musiikin Monty Pythoniksi ja musiikiksi, joka ei ole tästä maailmasta. Albumi kertoo laulavan salapoliisi Henry Blavitskyn sekavista tutkimuksista tehtaanjohtaja, kusipää Volmar Pätsin hämäräperäisten liiketoimien suhteen.

 
Torniossa Blavatskyn perilliset tarjoilivat levyn kappaleet kaikilla mausteilla  - kahden kitaran, basson, rumpujen, perkussioiden ja koskettimien lisäksi soitinvalikoimaa täydensivät vibrafoni, huilu, saksofoni ja erilaiset pillit.

Bändissä soittivat Jani Lappalainen (laulu, basso), Aki Niskasaari (kitara, taustalaulu), Tommi Svetloff (kitara), Emma Romsi (kosketinsoittimet, taustalaulu), Tomi Raikaslehto (rummut, taustalaulu), Kasper Parkkinen (perkussiot, vibrafoni, taustalaulu), Eveliina Kuusijärvi (laulu), Arlene Kunelius (huilu) ja Milla Kinnunen (saksofoni).

Toteutukselle voi huoleti antaa kymmenen pistettä, miljoona papukaijamerkkiä sekä mahdottoman isot kiitokset musiikillisesta elämyksestä.

Blavetskyn perillisten antia pääsee nautiskelemaan myös tänään, sillä yhtye soittaa klo 22 alkaen Kemissä Ankkurin jamien housebändinä.

Tornion konsertissa kuultiin kappaleet:

1. Tyttö jota rakastan
2. Minä olen myyrä
3. Huonot uutiset
4. Älä astu kauppiaan päälle
5. Pää puhuu
6. Toppatakkeja ja Toledon terästä
7. Mitä elämän jälkeen?
8. Soljan käsittely
9. Kuonamagneetti
10. Taivaiden maisterit