Säkenöivä! näytti kuorolaulannan mallia

20.5.2017
Hieno, lämminhenkinen, koskettava, energinen, tasokas, viihdyttävä.
Kaikkea tätä oli Säkenöivä -kuoron Kevätkonsertti, joka lauantai-iltapäivällä täytti Kemin Sauvotalon. Onnistumisesta kertoo jo se, että viimeisen kappaleen jälkeen yleisö nousi osoittamaan suosiotaan seisaaltaan taputtaen.

Nelikymmenpäinen viihdekuoro - kai Säkenöivää sellaiseksi voi kutsua - oli koonnut konserttiin kappaleita, joiden kanssa he itse ovat kasvaneet. Mikä ei sinänsä ole lainkaan hassumpi peruste kappalevalinnoille.


Erityislaatuisia kappaleista teki niiden uskomattomat sovitukset, joista vastasi kuoron johtaja Mia Rantamo-Erkkilä. Itse asiassa voisi sanoa, että jokainen kappale oli illan kohokohta. Ja tässä tapauksessa kohokohtien kohokohta oli "Säkkärien" versio Nirvanan superhitistä Smells Like Teen Spirit. Raivokas biisi oli sovitettu alkuosaltaan upeaksi balladiksi, joka nosti ihokarvat pystyyn ja sai selkäpiin kihelmöimään. Biisin loppuosa oli puolestaan kiihkeää, kun pitkän, nautinnollisen rakastelutuokion eläimellinen loppuhekuma. Siinä bändi pääsi irroittelemaan tosissaan, jota kuoro hyminällään tuki. Ai että!

Kauaksi siitä ei jäänyt myöskään kuoron upea versio No Doubt -yhtyeen Don´t Speak -biisistä. Myös se sai kuulijatkin säkenöimään.


Konsertin ensimmäinen jakso oli omistettu 1990-luvun kappaleille ja toinen osa sitä edelliseltä vuosikymmeneltä poimituille kappaleille. Niistä jokainen toi muistoja mieleen ja himpun verran muiden yläpuolelle nousi Skädäm -yhtyeen Katujen kuningatar, joka on Suomirockin yksi unohdetuimpia loistobiisejä. Mutta kylmiä väreitä nostattivat myös Blondie -yhtyeen Call Me kappaleen versio Soita mulle ja Pelle Miljoonan Moottoritie on kuuma.Säkenöivä -kuoro on löytänyt riveihinsä toinen toistaan loistavampia laulajia. Moista äänenkäyttöä ei voi kuin ihailla - ja olla siitä kateellinen.

Laulajien ja konsertin bändin yhteistyö oli saumatonta. Yhtyeessä soittivat timanttisella ammattitaidollaan kitaristi Jarno Tiihonen, koskentinsoitonvelho Kari Hautalampi, basisti Mikko Raappana, rumpali Jiri Holpainen sekä sellisti Olli-Pekka Kajasviita, jonka osuus juuri Smells Like Teen Spirit -kappaleessa oli se kuuluisa viimeinen piste iin päälle.

Oma tärkeä osansa onnistuneessa konsertissa oli eloisallla koreografialla sekä maltillisesti toteutetulla äänentoistolla, josta huolehti Kemi Factorin nuoret työkokeilijat saaden mitä parhainta työssäoppimista. Kemi Factori teki myös livetallenteen keikasta ja valaistuksesta huolehti Mika Lumpus. Iso rooli oli myös leppoisasti konsertin juontaneella Tatja Hirvenmäellä.


Jos Suomessa olisi viihdekuoroille olemassa kilpailu, olisi Säkenöivä vahvoilla. Vastaavista kuoroista en ole tosin kuullut. Ainoa vertailukohta, joka tulee mieleen, on takavuosien tv-ohjelma Kuorosota, joskin sillä erolla, että niissä kuorot oli koottu vain ja ainoastaan tv-ohjelmaa varten.

Konsertissa kuultiin seuraavat kappaleet:

Ysäri:
Kaikki Nuoret Tyypit (Tehosekoitin)
Bailando (Enrique Iglesias)
Jos sulla (Jossulla) on toinen (Taikapeili), solistit Henna Järvi ja Sanna Kotajärvi
Don´t Speak (No Doubt), solistit Essi Sainio ja Sanna Stark
Smells Like Teen Spirit (Nirvana)
Nti Groove (Aikakone)
Rakastuin mä looseriin (Nylon Beat)

Kasari:
Like a Virgin (Madonna)
Soita Mulle (Call me - Blondie)
Beat It (Michael Jackson), solisti Mia Kakko.
Katujen Kuningatar (Skädäm)
Moottoritie on kuuma (Pelle Miljoona)
Africa (Toto)
Odota! (Aikakone)