Ebbot Lundberg & Indigo Children saapuu Kalottjazz & bluesiin kesäkuussa. Kuva: Peter Nilsson.

35 vuotta täyttävä Kalottjazz & Blues julkisti esiintyjiään

Kalottjazz & blues-tapahtuman järjestelyiden ytimessä ovat Paula Jokilehto (vas), Merja Stenberg, Pia Marttinen ja Mari Verronen. Nelikko kuvattuna Åströmin kartanon pihapiirin riihen edustalla, joka on ensi kesän uusi tunnelmallinen konserttipaikka.

* Tornioon saapuvat mm. Anna Järvinen, Aili Ikonen, Ebbot Lundberg & Indigo Children, Ida Bang & The Blue Tears, Sanna Ruohoniemi, Saverio Maccne & Double Ace sekä Örjan Mäen Favorite Hippies.* Kirkkokonsertin tähtenä loistaa Diandra.

5.4.2018
35 vuotta täyttävä Kalottjazz & blues -festivaali julkisti torstaina valtaosan esiintyjistään ja muista tulevan kesän suunnitelmistaan. Festivaali järjestetään Torniossa ja Haaparannalla 29.-30. kesäkuuta.

Perjantain avajaiskonsertissa esiintyvä laulaja ja säveltäjä Anna Järvinen valittiin Ruotsissa vuoden 2016 ruotsinsuomalaiseksi ja häntä on kuvailtu yhdeksi Ruotsin uniikeimmista ja lahjakkaimmista artisteista.

Järvisen albumit ovat herättäneet huomiota sekä Ruotsissa että Suomessa ja ovat poikineet useita Grammis -ehdokkuuksia. Järvinen on tullut monelle tutuksi myös radion ja television kautta, viimeksi Anna Järvinen ja naiset -ohjelmassa, jossa hän tapasi viisi naista, joilla oli juuret Suomessa.
- Järvinen on lupautunut laulamaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Olemme hyvin iloisia saadessamme Anna Järvisen vieraaksemme, Haaparannan kulttuurikoordinaattori Pia Marttinen iloitsee.


Perjantain bluesillan avaa Suomeen rakkauden perässä muuttanut argentiinalainen kitaravirtuoosi Saverio Maccne Double Ace -yhteensä kera. Aiemmin tapahtumassa ravintolamiljöössä esiintynyt Maccne pääsee nyt tykittämään päälavalle.

Bluesillassa lavan ottaa haltuun myös Swedish Blues Challengen vuonna 2015 voittanut Ida Bang & The Blue Tears, joka on kriitikoiden rakastama, palkittu nuori retro & rootsyhtye, joka on kysytty esiintyjä Euroopan blueslavoilla.
- Sukupuolikysymys on tärkeä myös Kalottjazz & blues –tapahtumassa, jonka musiikkigenreä ajatellaan miehisempänä kuin sen oikeastaan tarvitsee olla. On siis tärkeää huomioida myös naismuusikot, Marttinen perustelee.

Bluesillan kolmas bändi on tornionlaaksolainen superyhtye Favorite Hippies, jonka riveistä löytyvät muun muassa Willy Clay Bandista tutut Örjan Mäki ja Fredrik Elenius, Hardships -yhtyeen Johan Mäki sekö Örjanin kanssa Brickyard -bluesyhtyettä kannatellut Mattias Kauppi.Lauantain pääkonserttiin - jonka esiintyjistä vielä yksi on julkistamatta - tulee myös kunnon annos tasokasta naisenergiaa, kun lavalle nousee  Suomen arvostetuimpien jazzlaulajien joukkoon lukeutuva Aili Ikonen, jonka Osmo -veli vieraili tapahtumassa viime vuonna. Myös Aili Ikonen on nähty Kalottjazz- & blues -festareilla aiemminkin.

Ikonen julkaisi viime vuonna Piirrä minut -albumin, joka tuo esille viehättävän laulajan uutta ja arastelematonta suuntaa, hänen sävellyksistään huokuukin persoonallisuus ja tunteikkuus.
Vuonna 1982 syntynyt Ikonen valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2014 pääaineinaan jazz ja kansanmusiikki. Ikonen on julkaissut myös albumit Laulan (2016) ja Tribute to Ella (2013). Lisäksi hän on levyttänyt Norrbottenin Big Bandin, Herd- ja Kvalda -yhtydeiden kanssa.


Kalottjazz & blues ei ole myöskään arastellut tuoda tapahtumaan musiikkia jazz- ja bluesgenren ulkopuolelta. Tähän joukkoon lukeutuu pitkän linjan muusikko ja ruotsalainen indierock-ikoni Ebbot Lundberg, joka saapuu paikalle Indigo Children -yhtyeensä kera.

Lundberg loi kansainvälistä uraa Union Carbide Productions- ja The Soundtrack Of Our Lives- yhtyeissä kanssa. Jälkimmäisen yhtyeen vuonna 2001 ilmestynyt Behind the Music -albumi oli ehdolla USA:n Grammy -gaalassa parhaaksi rock/indie albumiksi. Se johti useisiin tv-esiintymisiin rapakon tuolla puolen, Lundberg pistäytyi muun muassa David Lettermanin, Jay Lenon ja Conan O’Brienin vieraana. Ruotsissa hän on vaikuttanut Så mycket bättre –ohjelmassa ja hänellä on ollut myös oma tv-ohjelma Ebbots Ark, jossa hän tapaa muusikkokollegoitaan.Lauantaina Alatornion kirkkokonsertissa laulaa ja soittaa viulua suosionsa huipulla oleva Diandra. Nuori ja taitava laulaja nousi julkisuuteen vuonna 2012 Idols-voiton myötä. Lempeitä säveliä kesäiltaan Diandran kera tuo hänen kuusihenkinen yhtyeensä.
- Kirkkokonsertin esiintyjä on jo perinteisesti tullut jazz/blues-genren ulkopuolelta, muistuttaa Tornion kaupungin tapahtumatuottaja Merja Stenberg.

Naisenergiaa festivaaleille tuo myös viime kesänä yleisönsä Pori Jazzeilla hurmannut ruotsinsuomalainen, Tukholmassa asuva Sanna Ruohoniemi, joka julkaisi debyyttialbuminsa Tales Of A Stranger vuonna 2016.

Sekä Kungliga Musikhögskolanissa että Sibelius-Akatemiassa opiskelleen Ruohoniemen musiikissa pohjoismaisen kansanmusiikin vaikutteet yhdistyvät luontevasti jazzilliseen ja leikkisään ilmaisuun. Ruohoniemi on musiikissaan unohtanut paatoksellisen jazzlaulun suosien sykähdyttävällä tavalla rajoja rikkovaa ilmaisua.

 
Tapahtuman pääpaikka on edelleen viime vuonna testattu Aineen Taidemuseo piha-alueineen.
- Se osoittautui loistavaksi niin kävijöiden kuin järjestäjienkin mielestä. Tapahtuma-alueen taidekatu toteutetaan tänäkin vuonna Jala Taide- ja käsityöyhdistyksen kanssa, Marttinen mainitsee.
Taidekamarin alueelle suunnitellaan lisäksi erilaista oheisohjelmaa ja –tapahtumia. Tarjolle tulee esimerkiksi joogaa, johon voi osallistua ennen musiikkiesitysten alkua.
- Tarjoamme eri toimijoille mahdollisuuden tulla mukaan tapahtuman oheisohjelman ja muun sisällön tuotantoon, intialaista päähieronnosta lähtien, Stenberg korostaa.


Ensi kesän uutuutena on uusi, tunnelmallinen ja charmantti konserttipaikka Åströmin kartanon pihapiirin riihessä. Kuvankauniissa historiallisessa miljöössä jammaillaan jazzin tahdissa niin perjantaina kuin lauantainakin.
Tornion Kuvataideseuran ylläpitämän Taidekamariin ja sen piha-alueelle suunnitellaan muun muassa taidepihaa ja mahdollisesti myös tapahtuman etkoja.
- Tornion kaupungin ala-aulaan tulee puolestaan valokuvaaja Jukka Piiroisen Jazzkuvia -näyttely, kertoo Taideyhdistyksen puheenjohtaja Mari Verronen.

Taidekamarin ja Åströmin kartanon ja tapahtumakokonaisuuteen linkittyy myös riihessä esitettäviä Tornion kesäteatterin esityksiä sekä Peräpohjolan markkinat.
- Uutena yhteistyökumppanina on myös tulossa SETA ja Border Pride -tapahtuma, mutta yhteistyömuoto on vielä auki, Stenberg kertoo.