Satama Open Airin avauspäivä onnistui loistavasti

5.8.2017
Satama Open Airin tämän vuoden ensimmäistä päivää voi kuvata erinomaisen onnistuneeksi. Jokainen perjantain artisteista esiintyi rennolla fiiliksellä, täytti paikkansa ja muisti kehua niin paikkaa, tapahtumaa kuin yleisöäkin.

Väkeä oli arviolta jotakuinkin tavoitteen mukaisesti, noin 4 000 henkeä. Ilahduttavaa oli, että yleisöä oli mukavasti paikallo jo ensimmäisten artistien, Mikko Kuustosen ja Anna Puun noustessa lavalle perinteisen kourallisen sijasta, joka usein on avaavan artistin kohdalla. Tämä kertoo varsinkin artistien esiintymisjärjestyksen onnistumisesta.

Mikko Kuustonen oli kova. Ja hänen bändinsä oli järjettömän kova, rumpali keminmaasta lähtöisin oleva Mikko Kaakkuriniemi, joka tunnetaan Von Hertzen Brothersien kannujentakojana.


Anna Puu ja Arttu Wiskari vetivät myös tasokkaat setit. Kumpaisenkin anti on kuin luotu festareille, vaikka ei heidän suurfaninsa olisikaan. Arttu Wiskari muisteli Satama Open Airin liittyvän hänen uraansa olennaisesti siten, että ensimmäistä kertaa paikalla vuonna 2011 esiintyessään kyseessä oli hänen uransa ensimmäinen festariveto.

Aikakoneella on nippu hittejä, jonka useimmat suomalaiset tunnistavat. Nelikon keikka jäi kuitenkin perjantain köykäisimmäksi ja etäisimmäksi. Musiikki tuli nauhalta, jonka päälle Alex, Maki ja alkuperäiset naisjäsenet Sanin ja Veran korvanneet Jazu ja Jenna lurittelivat sanansa. Ainoa soitin lavalla oli Maki Kolehmaisen akustinen kitara, joten lavapreesenskin jäi varsin vaatimattomaksi.

Vertailukohdaksi voi ottaa JVG:n - ja täysin riippumatta siitä, pitääkö sen annista vai ei. JVG täytti päätösesiintyjäna lavan huomattavasti Aikakonetta paremmin, vaikka VilleGallen ja Jaren lisäksi stagella oli vain deejii. Lavaa oli täytetty isolla dj:n korokkeella ja videotauluilla, mikä toimi varsin hyvin. Ja JVG oli illan toiseksi odotetuin esiintyjä Antti Tuiskun ohella - yleisön reaktiothan eivät valehtele, eiväthän. JVG:n musiikillinen anti - ja tämä on vain allekirjoittaneen mielipide - on varsin varsin vaatimatonta, minkä vuoksi sen suosiota hämmästelen. Mutta kyllä kaksikko osaa shown järjestää, se on myönnettävä.


Antti Tuiskunkaan musiikki ei allekirjoittanutta erityisemmin puhuttele. Mutta on pakko kunnioittaa sitä työmoraalia, jolla Rovaniemen poika hommansa hoitaa. Mies uskoo itseensä kuin vuoreen ja antaa lavalla itsestään kaiken, jollei sitä kuuluisaa 110 prosenttiakin. Ja lisäksi Tuisku osaa järjestää todellisen shown. Viimeisen päälle suunniteltu esiintyminen tanssijoineen, valoineen, savuineen, biisijärjestyksineen oli varsinainen spektaakkeli, joka jo sinällään herättää kunnioitusta.

Pete Parkkonen ja Chisu saivat myös yleisön puolelleen. Parkkosella oli otollinen paikka iskeä vaisun Aikakoneen jälkeen, mutta Chisulle lyötiin kunnon haaste, kun esiintymispaikka oli Antti Tuiskun ja JVG:n välissä. Hyvin Pihiputaan poika hommansa hoitikin, eikä Christel Sundberginkään settiä voi moittia. Parkkosen oma materiaali on suurelle yleisölle osin tuntematonta ja shown kohokohta olikin jo alussa, kun Parkkonen kutsui JVG-kaksikon ilakoimaan kanssaan lavalle. Chisu puolestaan luotti puhtaasti omaan musiikkiinsa, jonka melankoolisuutta korosti sinertäväntummien valojen runsas käyttö.


Satama Open Airin alue herätti ansaittua ihastusta. Avaruutta oli aivan toiseen malliin kuin entisellä paikalla koirapuiston alueella. Kaksi rinnakkaista päälavaa toimi äärettömän hyvin - se oli Eventworksilta loistava oivallus. Myös palvelut pelasivat, ruokaa ja juomaa oli tarjolla useammassa pisteessä aikaisempaan verrattuna eli tarjonta oli monipuolisempaa, eikä hillittömiä jonojakaan päässyt syntymään.

Itselläni kävi mielessä, että harmi, ettei tapahtumaa aiemmin hoksattu siirtää nykyiselle paikalle. Niin paljon paremmin se toimii entiseen verrattuna. Vaikea uskoa, että Kemistä tätä parempaa paikkaa löytyy, ellei tapahtuma kasva nykyisestä huomattavasti.

Ja mikä parasta - ihmiset olivat iloisella mielellä nauttimasta aurinkoisesta festaripäivästä. Itse en nähnyt tai kuullut yhdestäkään järjestyshäiriöstä. Sekin kertoo osaltaan festaripäivän onnistumisesta.

Tänään lauantaina paikalle odotetaan noin 6 000 ihmistä. En näe mitään syytä, miksi tavoite ei täyttyisi. Kymppitonni paukkunee siis rikki, mikä takaa osaltaan festivaalin tulevaisuuden.

EDIT 6.8. klo 17.40.
Juttuun korjattu Aikakoneen kokoonpanotiedot.