Supersankari Rendelistä näyttely Kemin sarjakuvakeskukseen

Huhtikuussa avautuvassa näyttelyssä esillä piirrosoriginaaleja, pukuja ja elokuvarekvisiittaa

15.3.2018
Lauantaina 21. huhtikuuta Kemin sarjakuvakeskukseen avautuu monipuolinen Rendel -näyttely. Esillä on supersankari Rendelistä tehtyjä sarjakuvaoriginaaleja, pukuja sekä rekvisiittaa ensimmäisestä suomalaisesta supersankarielokuvasta. Suurin osa materiaalista on yleisön nähtävillä ensimmäistä kertaa.
– On hienoa, että saamme esitellä materiaalia juuri suomalaisesta supersankarista ja että näyttelymateriaalia on esillä näinkin monipuolisesti, kertoo Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Risto Koskinen.


Näyttelyssä on mukana muun muassa Rendel -hahmon luojan, ohjaaja Jesse Haajan 14 -vuotiaana piirtämä ensimmäinen piirrosluonnos supersankarihahmosta. Mukana on myös muiden piirtäjien sarjakuvaoriginaaleja Rendel -sarjakuva-albumista.
– No onhan se nyt hemmetin upeaa kun omasta luomuksesta tehdään näyttely. Muistan nuorempana kun kävi katsomassa paikallisia sarjakuva- ja lelunäyttelyitä ja mietiskeli että olisi siistiä jos joku vaivautuisi joskus katsomaan jotain minun luomaani, Haaja sanoo.
Sarjakuvaoriginaalien lisäksi nähtävillä on elokuvarekvisiittaa ja useita pukuja Rendel -elokuvasta. Mukana on esimerkiksi Lahtaajan, Rotikan, Erolan, Marlan ja Rämön puvut sekä Rendel -varamaski.


Rendel on viime vuonna ensi-iltansa saanut suomalainen supersankarielokuva, joka perustuu ohjaaja Jesse Haajan luomaan supersankariin. Elokuvan pääosia näyttelevät Kris Gummeris, Renne Korppila, Matti Onnismaa ja Rami Rusinen. Muissa osissa nähdään muun muassa Aake Kalliala, Anu Palevaara, Kristiina Karjalainen ja Putouksestakin tuttu Alina Tomnikov.

Elokuva on myyty yli 30 maahan, esimerkiksi Meksikoon, Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Ranskaan, Japaniin, Etelä-Koreaan, Malesiaan ja Taiwaniin. Se on voittanut muun muassa parhaan toimintaelokuvan palkinnon Feratum Film Festivaleilla Meksikossa lokakuussa 2017. Rendel on myös ehdolla Yleisö Jussi -palkinnon saajaksi.

Rendel -elokuva julkaistaan Suomessa pian Blu-rayna ja DVD:nä. Lisäksi elokuva on parhaillaan nähtävillä Elisa Viihde -palvelussa.

Kiinalaista sarjakuvaa. Kuva: Petri Kittilä.

Kiinalaisen sarjakuvan näyttely Kemiin

Kapteeni Kiinan luoja Chi Wang saapuu USA:sta Kemiin 12. lokakuuta.

Kapteeni Kiinan luoja, Marvelillekin työskennellyt yhdysvaltalainen Chi Wang vierailulle Kemin sarjakuvakeskukseen.

26.9.2017
Kemin sarjakuvanäyttelyssä avataan lokakuussa kiinalaisen sarjakuvan näyttely. Esillä on kokoelma, jossa näyttäytyy sekä moderni kiinalainen sarjakuvailmaisu että perinteisempi sarjakuva.

Kiinalaisen sarjakuvan näyttelyssä on nähtävillä manhuaa, mutta myös Kiinalle tyypillistä lianhuahua -sarjakuvaa. Lianhuahua on varhaismuoto kiinalaisesta sarjakuvasta, jota julkaistiin manhuan ohella. Varhaisin linhuahua oletetaan olevan vuodelta 1884, mutta se koki uuden tulemisen 1920 luvulla.

Lianhuahua tarkoittaa linkitettyjä kuvia, eli se on eräänlainen kerronnallinen kuvatarina. Manhua on kiinalainen sarjakuvamuoto, joka muistuttaa japanilaista mangaa. Manhuaa on julkaistu pääsääntöisesti manner-Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa. Manhuan alkuajat ajoittuvat vuosien 1867 - 1927 välille.

Viimeisimpänä manhuan muotona pidetään myös sarjakuvia, jotka on tehty Kiinan ulkopuolella, mutta käsittelevät Kiinaa. Yksi sellainen esimerkki on Chi Wangin ja Jim Lain  Kapteeni Kiina. Kemin sarjakuvakeskus esitteli Kapteeni Kiinan Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2016.

Nykyään Kiinassa julkaistaan monenlaista sarjakuvaa ja moneen tarkoitukseen. On esimerkiksi opetus-, viihde-, komiikka- ja propaganda sarjakuvaa. Näyttelyssä halusimme tuoda esille myös opetus-sarjakuvaa muutamalla esimerkillä. Lianhuahuasta on muutamia esimerkkejä uusintapainoksina, jotka ovat yhä edelleen keräilykohteita Kiinassa.


Excel Comicsin omistaja ja Kapteeni Kiinan luoja Chi Wang saapuu Yhdysvalloista vierailulle Kemiin viikolla 41. Wang on tavattavissa näyttelyn avajaispäivänä 12.10.2017 klo 11.-15. Kemin sarjakuvanäyttelyssä (muutokset mahdollisia).

Chi Wang on freelancer ja graafinen taiteilija, jolla on 20 vuoden kokemus sarjakuvateollisuudesta. Hän aloitti vuonna 1993 harjoittelijana Marvel Comicsin toimituksessa ja on toiminut ammattilaisena siitä lähtien kaikissa suurimmissa amerikkalaisissa sarjakuvakustantamoissa, kuten Marvel, DC ja Archie Comics.

Wang on muun muassa toiminut värittäjänä esimerkiksi sarjakuvissa Hämähäkkimies, Teenage Mutant Ninja Turtles ja New Titans. Hänen Primary Graphix -studionsa tuotti tekstaus- ja prepress-materiaalia japanilaisille manga-yrityksille, kuten Viz Media, TokyoPop ja Yen Press.
Nämä aikaisemmat työkokemukset ovat tuoneet hänelle laajan osaamisen sekä amerikkalaisesta että japanilaisesta taide tyyleistä ja siitä, miten ne kytkeytyvät sarjakuvan, animen ja mangan tarinan kerrontaa.

Chi omistaa ja toimii tällä hetkellä Floridalaisessa Excel Comics -kustantamossa, joka julkaisee omia alkuperäisiä sarjakuva-albumeja ja kuvitettuja novelleja digitaalisessa muodossa Amazon.comissa. Hän on myös Floridassa sijaitsevan Anime Orlando Inc. -kaupan  omistaja ja johtaja.


Näyttely on esillä Kemin sarjakuvakeskuksessa Valtakatu 22, Sauvo-talo  12.10.2017 - 31.3.2018  Sarjakuvanäyttelyn normaalina aukioloaikoina ja on osa pysyvää näyttelyä.


Kemin sarjakuvakeskus ry on yli 30 vuotta Kemissä toiminut kulttuuriyhdistys. Kansainvälisten sarjakuvapäivien lisäksi yhdistys on tuottanut näyttelyitä, julkaissut sarjakuvia ja toiminut eri tavoin sarjakuvan edistämiseksi. Lisäksi yhdistys on järjestänyt sarjakuvaan liittyvää koulutusta, muun muassa kurssitoiminnan muodossa.