Katso tästä Pakkasukko-festivaalin videokooste

Maarit Hurmerinta oli yksi Pakkasukko -festivaalin vetonauloista.

Pakkasukko Blues n´ Jazz tavoitti 1 734 ihmistä

Amerikkalainen Jackie Venson oli erittäin tyytyväinen kokemuksiinsa Pakkasukko -festivaaleilla.

Kemissä 13. kerran järjestetty festivaali on osanottajamäärältään Suomen talven eniten myydyin bluestapahtuma.

15.2.2018
Helmikuun alussa Kemissä pidetty, Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n järjestämä 13. Pakkasukko Blues n´ Jazz -festivaali oli menestys. Peräti kuuden päivän mittaiseen festivaalitapahtumien ketjuun osallistui ennätykselliset 1 734 ihmistä.
– Maksullisista tapahtumista eniten vetivät luonnollisesti viikonlopun pääkonsertit Ankkurissa ja Merihovissa, kaikkiaan 680 henkeä, kertoo promoottori Tuomas Laajoki.

Jackie Vensonin ja Jo´ Buddyn workshopit ja koululaiskonsertit Syväkankaan, Karihaaran ja Hepolan kouluilla tavoittivat komeasti 875 koululaista. Amerikkalainen Jackie Venson oli todella otettu ja tyytyväinen kaikesta kokemastaan. Karihaaran koululla hän jakoi yli 200 nimmaria.
–Koululaisjazz on loistava lisä Pakkasukko-kokonaisuudessa ja on musiikkikasvatusta esimerkin kautta parhaimmillaan, Laajoki korostaa.

Lipunmyynnissä tehtiin myös Pakkasukko-historiaa, sillä lauantain pääkonsertti myytiin loppuun jo ennakkoon. Edellisen kerran pääkonsertti oli loppuunmyyty vuonna 2009, mutta tuolloin viimeiset liput myytiin ovelta. Pakkasukon kävijöistä neljäsosa tuli muilta paikkakunnilta, etupäässä Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin puolelta. Myös hotellipaketteja myytiin ennätysmäärä.

Pakkasukon pääkonsertti on tähän mennessä talven eniten myydyin bluestapahtuma Suomessa. Kunniaa festivaali sai myös Finnish Blues Awards –gaalassa, jossa Pakkasukko äänestettiin viime vuoden osalta Suomen toiseksi parhaaksi bluestapahtumaksi.
– Laakereille ei voi kuitenkaan jäädä lepäämään, sillä tapahtuman pitää ansaita paikkansa joka vuosi uudestaan. Ensi vuoden festivaalin valmistelut on jo aloitettu ja esiintyjänimiä on jo pitkä lista mietittynä. 14:s Pakkasukko Blues n´ Jazz järjestetään Kemissä 1.-2. helmikuuta 2019, Laajoki toteaa.

Tapahtumaa laajensivat Kemin kulttuurikeskuksessa pidetty workshop livehaastatteluineen, jazzkonsertti sekä musiikkiaiheinen elokuvaesitys. Lisäksi kokonaisuuteen sisältyi kaksi jami-tapahtumaa.

Laajoki arvioi, että tänä vuonna myös artistivalinnat menivät nappiin.
Maarit ja Sami Hurmerinta sekä Jackie Venson kiinnostivat yleisöä eniten, mutta myös muut esiintyjät saivat varsin myönteistä palautetta. Ja artistien palaute oli hirmuhyvää niin järjestelyjen kuin festivaalin ilmapiirinkin osalta, he olivat aivan innoissaan.

– Maarit oli todella otettu saamastaan lämpimästä vastaanotosta, samoin Joakim Tinderholt, joka oli Pakkasukon historian ensimmäinen norjalaisesiintyjä. Hän kehui festivaalin ilmapiiriä estottomasti. Joakimin kautta meillä on nyt yhteydet auki Norjaan. Jackie Venson puolestaan kutsui meidät Teksasin Austiniin ja lupasi tutustuttaa meidät siellä moniin sikäläisiin artisteihin.

Laajoen mukaan Jackie Venson oli kaiken muun lisäksi ällistynyt taustallaan soittaneesta basisti Rauli Suurosen ja rumpali Olli Ontrosen muodostamasta rytmiryhmästä.
– Aikatauluista johtuen he eivät ehtineet harjoitella kertaakaan. Jackie hämmästeli kuinka loistavasti kaksikko soitti hänen kanssaan kylmiltään.

Laajoki kiittelee vuolaasti myös Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n monitaitoista väkeä.
– Kaikki vapaaehtoiset lipunmyynnistä roudaukseen ja artistien kuljetuksiin tekivät aivan mieletöntä työtä. Ilman sitä ja yhteistyökumppanien tukea festivaalia ei pystyttäisi järjestämään.

Tapahtumasta on luvassa vielä lisää materiaalia nähtäväksi ja koettavaksi.
– Youtube-pätkiä on tulossa ja lisäksi Kemi Factorin porukka on koostamassa festarista dokumenttia, Laajoki tietää.

Pakkasukko goes also kulttuurikeskus!

* Pakkasukko Blues n´ Jazz laajenee ja monipuolistuu peräti viisipäiväiseksi.
* 13. kerran järjestettävän rytmimusiikkifestivaalin ohjelmaan on lisätty kolme mielenkiintoista tapahtumaa.


19.1.2018
2.-4. helmikuuta juhlittavan Pakkasukko Blues n´Jazzin ohjelmistoon lisätty kolme tapahtumaa, Jussi Raulamon luento & konsertti, Oulun pop- & jazzkonservatorion Tribute to Melody Gardot -konsertti sekä dokumenttielokuva Tuhansien raitojen miehet.
Alla tapahtumat tarkemmin esiteltynä.

Ke 31.1. Jussi Raulamo - luento & konsertti. Teatteriravintola klo 18.00-20.00.
Tilaisuuteen on vapaa sisäänpääsy.

Jussi Raulamon, 51, musiikille leimallista on vanhan ajan henki. New Orleansin keinuva rytmi siivittää läpitunkevaa laulua, joka voisi olla peräisin savikiekolta. Raula ei voisikaan olla tämän päivän popvirrasta kauempana, vaikka itse hän kokee tekevänsä silti musiikkia tässä ajassa.

Raulamo alias Jo´ Buddy on ansainnut kulttistatuksensa vuosien kovalla työِllä. Oman tiensä kulkija tunnetaan takuuvarmana ammattimiehenä, joka taivaltaa jo 36:tta keikkavuottaan ja on ehtinyt innoittaa monia alansa huippuartisteja myöِs kansainvälisesti. Jo’ Buddyn originelleja kitarasoundeja on jäljitelty jo vuosia aina Kaliforniaa myِöten, sekä hänen biisejään esittävät ja levyttävät tänään alansa huiput Skandinaviasta Englantiin sekä Pohjois-Amerikkaa, aina Floridaa, New Orleansia & Teksasia myöten.

- Tarkoitukseni ei ole olla mikään systeemin ulkopuolinen outolintu, vaan työtään ihmisten parissa omalla käsialallaan tekevä, aikansa kliseitä välttelevä muusikko, Raulamo kuvailee rooliaan musiikkimaailmassa.


To 1.2. Oulun pop- & jazzkonservatorio: Tribute to Melody Gardot.
Kemin Teatteriravintola klo 17.00-18.15. Konserttiin on vapaa sisäänpääsy

Oulun pop- & jazzkonservatrion musiikinopiskelijoiden Melody Gardotin tuotantoon pohjautuva konsertti. Vuonna 1985 syntynyt Melody Gardot on amerikkalainen jazzlaulaja, lauluntekijä ja kitaristi, joka on imenyt vaikutteensa bluesin ja jazzin suurilta nimiltä kuten Judy Garland, Janis Joplin, Miles Davis, Duke Ellington, Stan Getz ja George Gershwin.
Hänen tunnetuin hittinsä on Baby I’m a Fool vuodelta 2009. Gardot on ollut myös Grammy -ehdokkaana. Gardot oli vuonna 2003 polkupyöräonnettomuudessa, jonka seurauksena hänelle jäi yliherkkyys valolle ja äänille. Siksi hän joutuu käyttämään tummia laseja ja sokeainkeppiä liikkuessaan.

 

Pe 2.2. Elokuva Tuhansien raitojen miehet - Suomen kompin tarina.
Kemin Kulttuurikeskuksen iso auditorio klo 18.00. Dokumenttielokuvan kesto 60 minuuttia. Paikalla on myös elokuvan ohjaaja, kemiläislähtöinen Tommi E. Virtanen. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tuhansien raitojen miehet -dokumentti kertoo studiomuusikoista ja heidän kultakaudestaan1960–90-luvulla, ennen kuin digitalisoituminen muutti peruuttamattomasti äänitelevyjen tuotantotapaa. Studioiden ydinryhmäksi valikoitui pieni porukka, jota kaikki tuottajat halusivat käyttää. Heidän avuihinsa kuuluivat koko populaarimuusikin tyylikirjon hallinta ja salamannopea nuotinlukutaito. Kapellimestarien käsissä nämä rautaiset ammattilaiset olivat kuin muovailuvahaa, jotka luovuudellaan pystyivät tarjoilemaan aina kulloiseenkin levytykseen tarvittavat soundit ja kompit.

Ikoninen Hopeinen kuu on kansallisaarteitamme ja kaikki tietävät sen laulajan, legenda Olavi Virran. Laulun saksofonisoolo on myös tuttu, sitä on helppo hyräillä, harva kuitenkaan tietää, että tenorisaksofonia soitti Seppo Rannikko.

Vastaavanlaisia tarinoita on lukuisia. Tuomo ”Nappi” Ikosen unohtumaton rumpufilli Tapani Kansan R-A-K-A-S -iskelmässä, Jukka Tolosen kitarasoolo Rauli ”Badding” Somerjoen Paratiisissa tai Heikki Laurilan wah-wah-kitara Uuno Turhapuro -elokuvien tunnusmusiikissa.

Nämä ikivihreiden laulujen soittajat ovat kuitenkin jääneet taustalle, suurelta yleisöltä tuntemattomiksi. Nyt nämä tuhansien unohtumattomien laulujen takana olleet muusikot, suurelta yleisöltä tuntemattomiksi jääneet taiturit, nostetaan esille. Elokuva kertoo, millaista soittajien arki oli, kun sessioita saattoi olla kolmekin päivässä, eikä usein tiedetty kenen levyä oltiin tekemässä. Biisejä tehtailtiin vuosikaudet liukuhihnalla – kuitenkin aina rautaisella ammattitaidolla.

Tuhansien Raitojen Miehet -elokuvassa Suomen kompiksi itseään nimittänyt ydinryhmä kokoontuu kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen studioon soittamaan ja tarinoimaan. Pääosissa nähdään tuhansilla levyillä soittaneet studioketut rumpali Tapani ”Nappi” Ikonen, basisti Heikki ”Häkä” Virtanen , kosketinsoittaja Olli ”Puppe” Ahvenlahti, kitaristi Juha Björninen, rumpali Vesa Aaltonen ja kitaristi Janne Louhivuori, joka vastaa myös dokumentin musiikin tuotannosta ja orkesterin johdosta. Tärkeä rooli on myös legendaarisella kitaristilla Heikki Laurilalla, jonka ykkösasema Gramexin soitettujen raitojen listalla on ollut pitkään täysin lyömätön. Eläkepäiviään viettävä 83-vuotias Laurila tavataan hänen nykyisessä kodissaan Nizzassa.


Naisia ei komppiryhmissä vielä tuolloin nähty. Taustalaulajina heidän panoksensa hittien synnyttämisessä oli kuitenkin korvaamaton. Elokuvassa heitä edustaa taustalaulajien eliittiin kuuluneet Irma Tapio ja Marjo-Riitta Kervinen. Heidän äänensä on jokaiselle suomalaiselle tuttu lukemattomien hittien ja mainosten kuoroista.

Myöِs nuoremman sukupolven muusikoita kuullaan. Tämän hetken ehkä käytetyimmän studiomuusikon, Anssi Nykäsen, tarinankertojan kyvyt pääsevät niin ikään esille tässä elokuvassa – kanssamuusikot ne hyvin jo tuntevatkin. Nykäsen tanakka komppi on tahdittanut tuhansia iskelmiä ja rockbiisejä 1980-luvulta lähtien. Ääneen pääsevät myös pitkän linjan äänittäjät ja muut studioammattilaiset orkesterinjohtajia unohtamatta.

Yleisradion arkisto sekä aikalaisten valokuvat kuvittavat tarinoita.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tommi E. Virtanen
Kuvaus: Jani Kumpulainen F.S.C.
Lisäkuvaukset: Hannu-Pekka Vitikainen, Tommi E. Virtanen
Äänitys ja äänisuunnittelu: Jukka Nurmela
Leikkaus: Antti Tuomikoski
Elokuvaan sävelletty musiikki ja musiikin miksaus: Janne Louhivuori
Tilaaja / Yle: Arttu Nurmi
Tuottaja / Yle: Aki Forsman
Yhteistyöِssä: Suomen Muusikkojen Liitto ry
Tuotanto: ILLUME OY / Jouko Aaltonen

Jackie Venson ja Maarit tähdittävät Kemin tämän vuoden Pakkasukko Blues´n Jazz -festivaalia

9.1.2018
Pakkasukko Blues n´ Jazz järjestetään Kemissä jo 13. kerran helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna 2-4.2. Juhlapaikkana on tutusti Café Bar Ankkuri ja hotelli Merihovi. Tapahtuman kirkkaimmat tähdet ovat kovassa nousussa oleva nuoren polven amerikkalaiskitaristi Jackie Venson ja kokenut, jo 46 vuotta esiintymislavoja kolunnut Maarit Hurmerinta.

Molemmat esiintyvät Kemissä lauantaina 3. helmikuuta. Lauantain taso on muutenkin erittäin kova, viiden artistin kattauksesta jokainen lukeutuu genren huippuosaajiin. Perjantain teemaksi puolestaan muotoutuu "Lapin bluesderby", kun kemiläiset ja rovaniemeläiset alan taitajat lyövät vuoronperään tiskiin kaiken osaamisensa.

Pääesiintyjä Jackie Venson on texasilainen blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä, josta povataan genren seuraavaa huippunimeä Gary Clark Jr:n jälkeen. Venson jatkaa Austinin kaupungin ylväitä bluesperinteitä, tunnetaanhan kaupunki bluesin mekkana. Vaikka Austinissa artistien välinen kilpailu on kovaa, Venson on nuoruudestaan huolimatta erottunut joukosta. Yhtenä mittarina voi pitää legendaarista Antone's -klubia, jossa hän on esiintynyt säännöllisesti.
– Hän tulee lyömään itsensä lopullisesti läpi tänä vuonna, aivan kuten Imelda May teki vierailtuaan Pakkasukko Blues n´ Jazzissa, uskoo promoottori Tuomas Laajoki.
Vuonna 1990 syntyneen nuoren naisen musiikki on sekoitus kaunista laulua ja sähköistä, välillä räjähtävääkin kitarointia. Tyylillisiksi vertailukohdiksi on usein mainittu nimet Amy Winehouse ja Joss Stone.
Venson vieraili ensimmäisen kerran Suomessa 2017 ja esiintyi Helsingissä, Porissa ja Tampereella loppuunmyydyissä saleissa. Tällä kertaa Venson avaa toisen Suomen kiertueensa Kemin Pakkasukosta ja päättää sen 10.2. Helsingin Kulttuuritalolle.


Maarit Hurmerinta ei juuri esittelyjä kaipaa. Hänen komea uransa esiintyvänä artistina käynnistyi jo vuonna 1972 ja se on kantaa edelleen vahvana peräänantamattomuuden, hienojen kappaleiden, omaperäisen laulutyylin ja -äänen ansiosta. Maaritin on urallaan tehnyt 18 albumia ja lukemattoman määrän singlejä, joista tunnetuimpia ovat muiden muassa Laakson lilja, Jäätelökesä, Siivet saan, Hymypoika sekä Neito ja ylioppilas.

Maarit on viimeksi vieraillut Kemissä 2011, jolloin hän esitti Kemin kaupunginorkesterin ja Oulu All Star Big Bandin solistina Hectorin lauluja. On siis korkea aika päivittää Maarit livekokemuksena hänen omilla biiseillään ja siihen Pakkasukko Blues n´ jazz tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden.

Pakkasukko lauantain tasokkaan annin täydentävät norjalainen Joakim Tinderholt and His Band, Olli Soikkeli & Marian Petrescu, Konstantin Kovalev & The Firebugs sekäDj Frankly Jo.


Joakim Tinderholt
on Norjan blueskaartin ykkösnimiä ja hän pääsee edustamaan maataan kotiyleisön edessä Norjan Hellissä maaliskuussa pidettävässä European Blues Challengessa. Tinderholt tekee Suomessa tällä erää vain kaksi keikkaa, Kemissä ja Helsingissä. Tinderholt perusti yhtyeensä Oslossa vuonna 2005 ja on jo kokenut ja vahva esiintyjä, jonka maine kasvaa vuosi vuodelta. Blues-voittoista rockabillyä soittava yhtye tunnetaan perinteikkään genren sisällä varsin hyvin, sillä erotuksella, että myös nuorempi polvi tuntee Tinderholtin. Bändin ensimmäinen levy You gotta do more myi todella hyvin, samoin viime kesäkuussa ilmestynyt kakkosalbumi Hold on.

Vuonna 1991 syntynyt Olli Soikkeli on tullut tunnetuksi taitavana kitaristina. New Yorkissa asuvan ja ammatikseen soittavan miehen ura on yhä nousukiidossa. Maailman jazzpääkaupungissa kilpailu on kovaa, mutta 25-vuotiaalle suomalaiselle kitarataiturille on ollut kysyntää ja hän on tehnyt jopa 250 keikkaa per vuosi.

Pakkasukossa Soikkeli soittaa yhdessä Grammy-palkitun pianisti Marian Petrescun kanssa. Soikkeli onkin esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Viime vuonna Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels -levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista.

Petroskoissa vuonna 1992 syntyneen ja Suomeen vuonna 2012 muuttaneen Konstantin Kovalevin johtama The Firebugs tarjoaa erittäin tanssittavaa rhythm’n’bluesia, bluesia ja soulia 1940-1960 -lukujen tyylillä. Kovalev itse on mieltynyt soittamaan vuoden 1959 mallin Harmony H70 Meteor -kitaralla.

 

Pakkasukko Blues n´ Jazzin perjantain yksi kiinnostavimmista nimistä on Brother Andy Liukko, joka on huuliharpun soiton vuoden 2017 Suomen mestari. 38-vuotias muusikko vahvistaa bluesin pohjoista karttaa, sillä mies muutti joulukuussa Kuopiosta Kemiin ja tuo varmasti aimo annoksen lisää osaamista lajin lappilaissceneen.

Avausillan muut esiintyjät ovat Suomea European Blues Challengessa edustava rovaniemeläinen Slim Butler & The SlimCuts, niin´ikään Lapin pääkaupungista saapuva Terho Keskitapio, joka on tunnettu enemmänkin jazz-miehenä, mutta tulee nyt näyttämään osaamistaan bluesin saralla The Blues Heart -kokoonpanonsa kanssa, jossa soittavat maestron ohella pianisti Antti Lassila, rumpali Mikko Silander ja basisti Hannu Raudaskoski.

Illan täydentävät kemiläiset Twangfellas- ja Flyin´Blind -yhtyeet – jälkimmäinen ennen kuulemattomalla spesiaaliohjelmistolla sekä kotimaisen juurimusiikin herttua, laulaja­-kitaristi-­lauluntekijä-­pelimanni Jo´ Buddy alias Jussi Raulamo.

Moninkertainen Kemin kävijä Jo´ Buddy on ansainnut kulttistatuksensa vuosien kovalla työllä. Oman tiensä kulkija tunnetaan takuuvarmana ammattimiehenä, joka taivaltaa jo 36:tta keikkavuottaan ja on ehtinyt innoittaa monia alansa huippuartisteja myös kansainvälisesti. Jo’ Buddyn originelleja kitarasoundeja on jäljitelty jo vuosia aina Kaliforniaa myöten, sekä hänen biisejään esittävät ja levyttävät tänään alansa huiput Skandinaviasta Englantiin sekä Pohjois-Amerikkaa, aina Floridaa, New Orleansia & Teksasia myöten.

Slim Butlerin debyyttialbumi Inner Blues valittiin vuoden 2012 kotimaiseksi blueslevyksi kahdessa valtakunnallisessa äänestyksessä. Levyn tuotti huippukitaristi Otis Grand. Slimin itsensä tuottama toinen pitkäsoitto Bad Intention puolestaan valittiin Yle:n bluesministerin äänestyksessä vuoden 2016 parhaaksi kotimaiseksi bluesalbumiksi. Suotta ei ei Slim Butleria ole kehuttu lappilaisbluesin kovimmaksi vientitykiksi.

Slimcutsin kokoonpanossa riittää laatua ja kokemusta. Kitaristi Harri Raudaskoski on soittanut muun muassa Jarkko Helin & Crawfish Kingsin, Veli-Matti Järvenpään Tex-Mex Bandin ja Raudaskoski Twinsin riveissä. Basisti Mikko Löytty on puolestaan tunnettu Q-Stonen, Remu & Hurriganesin ja SF-Bluesin riveistä. Ja rumpali Jartsa Karvonen on soittanut peräti noin 5000 äänilevyraidalla, kyse on siis konkarien konkarista.

Pakkasukko Blues n´ Jazz 2018

 

Perjantain liput ennakkoon 20 €, ovelta 30 €. Lauantain liput ennakkoon 25 € ja ovelta 35 €. Ennakkoliput hotelli Merihovin respasta ja Tiketistä ke 10.1.2018 alkaen.

Perjantaina ovet avautuvat klo 20 ja lauantaina klo 19.

Perjantai 2.2. Ankkuri ja Merihovi
Slim Butler & The SlimCuts
Jo´ Buddy
Terho Keskitapio & The Blues Heart
Twangfellas
Flyin´ Blind
Brother Andy Liukko
Dj Frankly Jo

Lauantai 3.2. Café Chillout klo 15-17
AfterBlues jamit, Pakkasukko Allstars HouseBand. Vapaa pääsy.

Lauantai 3.2. Ankkuri ja Merihovi
Maarit Hurmerinta
Jackie Venson (USA)
Joakim Tidenholt and His Band (NOR)
Olli Soikkeli & Marian Petrescu
Konstantin Kovalev & The Firebugs
Dj Frankly Jo

Sunnuntai 4.2. Olutravintola Polte klo 20
Pakkasukko Karonkka w special Guests. Vapaa pääsy.