30. loka, 2014

Voiko paikallinen bändi olla hyvä?

Ihmisillä on joskus kummallinen käsitys, jonka mukaan juuri mikään paikallinen ei voi olla hyvää. Olemme suorastaan erinomaisia etsimään vikoja omasta lähi- ja elinpiiristämme, oikeastaan kaikesta siihen liittyvästä. Varsinkin täällä Meri-Lapin alueella osaamme todella mallikelpoisesti mollata jotakuinkin kaikkea alueellamme olevaa, kaikkea mitä täällä yritetään ja tehdään. Mikään ei ole hyvin eikä hyvää, kaikki tunnutaan tehtävän jossain muualla paremmin.

Mutta eihän se voi pitää paikkaansa. Ei mitenkään.

Itse olen täysin päinvastaista mieltä. Kyse on asenteesta. Se ei tarkoita sitä, etteikö täällä olisi parannettavaa. On tietenkin. On kuitenkin käsittämätöntä, kuinka moni etsimällä etsii negatiivista sanottavaa lähes kaikesta, mitä täällä on.

 

Positiivisella asenteella saisi paljon enemmän aikaan. Korostamalla niitä asioita, jotka täällä ovat hyvin ja olemalla aktiivinen niiden asioiden suhteen, joissa tekemistä riittää.

On totta, että isoja ongelmia on. Työ- ja koulutuspaikat valuvat kasvukeskuksiin, työttömyys kasvaa, huume- ja muuta rikollisuutta on enemmän kuin omiin tarpeisiin ja niin edelleen.

Mutta - piru vie - kyllä täällä on myös paljon hyvää. Esimerkiksi mahdottoman paljon hyviä bändejä. Asemansa vakiinnuttaneita, vuosikausia musiikkia tehneitä, mutta myös ihan uransa alkuvaiheissa olevia.

 

Suuren suomalaisen bändirekisterin mukaan Kemissä on 233 bändiä, Keminmaassa 32, Torniossa 187, Tervolassa 23, Simossa 1 ja Ylitorniolla 8. Osa on jo toimintansa lopettaneita - bändimaailmahan elää ja muovautuu jatkuvasti. Anyway, lukumäärä kertoo joka tapauksessa siitä, että bänditoiminta on vireää. Ja toisaalta, selvää on sekin, etteivät kaikki yhtyeet ole kyseiseen rekisteriin tietojaan laittaneet.

Vaikka ajoittain tuntuu siltä, että raha on maailmasta tykkänään loppu, eikä varoja riitä yhtään mihinkään, vetoan kuntien päättäjiin. Pitäkää jatkossakin nuorisotilat toiminnassa, antakaa bändeille treenikämppiä, pitäkää nuoriso-ohjaajat palkkalistoillanne ja järjestäkää nuorille suunnattuja tapahtumia, joissa myös alueen omat orkesterit pääsevät esiintymään.

Se rahamäärä mikä tähän käytetään, on kuntien budjeteissa mitätön murunen, mutta paikallisten nuorten hyvinvoinnin kannalta iso asia. Jokainen euro, jonka nuorten harrastusmahdollisuuksien ylläpitämiseen käytetään, tulee moninkertaisesti takaisin muodossa tai toisessa.

Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa ajaa nuoria muualle kulmakunnaltamme ehdoin tahdoin. Valtio omilla - muun muassa työ- ja koulutuspoliittisilla päätöksillään - tekee sitä jo vähintään riittävästi. Meidän ei itse kannata pukata näihin kärryihin yhtään enempää vauhtia.

 

Hyvä esimerkki alueen bänditoiminnan vireydestä oli kolmisen viikkoa sitten kymmenen bändin voimin kisailtu Lockarock 2014. Rokkineuvoksella oli kunnia istua tapahtuman tuomaristossa yhdessä Maria Temosen, Mikko Anttilan ja Mikko Raappanan kanssa.

Jokaisella kolmen biisin näytteensä soittaneista bändeistä oli omat vahvuutensa, jos kohta myös kehitettävää. Mutta – hitto soikoon – en lakkaa ihmettelemästä sitä taitotasoa, joka näillä junnuilla on. On selvää, että treenikämpillä on vietetty aikaa ja paljon. Edellytyksiä on vaikka mihin, jos sama tahti jatkuu.

 

Tietysti aina kun kilpailusta on kyse, yhtyeet piti laittaa myös järjestykseen kärkikolmikon osalta. Voiton vei hiuskarvan erolla kemiläinen The Emils. Voiton takeena oli bändin lauluvoimaisuus, mutta lopullisesti voiton ratkaisi bändin ja samalla koko kisan viimeinen biisi, jossa olisi aineksia vaikka radiohitiksi.

Kakkossijalle nousi tervolalainen energinen ja itsevarmuutta uhkunut No Swaps pop-punkillaan. Kolmanneksi tuomaristo arvosti torniolaisen Meatgrinder –yhtyeen esityksen.

Mutta myös muut mukana olleet yhtyeet ansaitsevat isot aplodit. Heilläkin on tie auki vaikka mihin. Laittakaapa siis muistiin yhtyeet Running Free (Kemi), Viocris (Tornio), I´m Not Sleeping (Tornio), Ruutana (Kemi), Denial (Kemi/Keminmaa), Umpisuoli (Tornio) ja Glass Wipe (Kemi). Heistä kuullaan vielä.