Uutisia ja ajankohtaistietoa populaarimusiikin maailmasta Meri-Lapin näkökulmasta
23.8.2021
Pekka Tiilikainen & Beatmakers on ollut erittäin tuottelias yhtye. Se on julkaissut urallaan huimat 22 albumia ja 11 singleä sekä ollut mukana peräti 40 kokoelmalla, niin kotimaisilla kuin
ulkomaisillakin. Moinen julkaisutahti on koko lailla poikkeuksellista, sillä vuonna 1988 perustettu yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Beatmakers vasta vuonna 1997.
Toimintavuosiin mahtuu myös pitkä, vuonna 2008 alkanut ja
melko tarkalleen viisi vuotta sitten elokuussa 2016 päättynyt keikkatauko. Näidenkin vuosien ajan biisi- ja levytuotanto pysyi varsin aktiivisena.
Kemiläislähtöisen Pekka Tiilikaisen
johtaman yhtyeen tänä vuonna julkaisema tuorein albumi Ainutlaatuinen pitää sisällään 15 kappaletta. Tiilikaisen näppien jäljet näkyvät levyllä vahvasti. Mies on säveltänyt ja sanoittanut
kolmasosan biiseistä itse ja ollut toisessa mokomassa mukana joko säveltäjänä tai sanoittajana.
Tiilikainen liittyi yhtyeeseen tammikuussa 1998. Ennen Beatmakersia Tiilikainen oli levyttänyt kaksi singleä Patakunkku-yhtyeen
kanssa 1990-luvun alussa. Tiilikaisen (laulu ja kitara) lisäksi Beatmakersissa soittavat Juha Heinonen (soolokitara), Jori Venemies (basso) sekä J-P Harju (rummut, perkussiot). Levyllä on lisäksi
seitsemän vierailijaa, mukana muun muassa laulajat Justiina Luukaslammi ja Ninni Poijärvi sekä australiaslaiskitaristi Martin Cilla.
Muutaman kuuntelukerran jälkeen en
ihmettele lainkaan, miksi yhtyeen edellinen albumi Guitar Town palkittiin englantilaisen Pipeline-musiikkilehden Vuoden levy 2020 -tittelillä yhdessä The Doltonesin kanssa. Yhtye on toki huomioitu palkinnoilla aiemminkin.
Sille on myönnetty Rautalanka Award tunnustuspalkinto kesällä 2007 sekä Yyterin avain -tunnustus lokakuussa 2019. Eikä bändi ole välttynyt myöskään julkisuudelta.
Anyway, levyn kuuntelu yhdistettynä
tuoreessa muistissa olevaan livekokemukseen Kemin Run to 60´s -tapahtumassa heinäkuun lopulta johtaa vahvaan käsitykseen yhtyeestä, joka todellakin tietää mitä tekee, hallitsee genrensä suvereenisti ja jopa
harvinaisen monipuolisesti. Ja kaiken tämän päälle ryökäleet jopa vielä selkeästi nauttivatkin osaamisestaan.
Vierailijoihin palatakseni; Poijärven kanssa Tiilikainen duetoi kappaleen
DeSoto ja Luukaslammin kanssa Tiilikainen laulaa yhdessä singlenäkin ilmestyneen levyn nimikappaleen, joka on poimittu ruotsalaisyhtye Fatboyn ohjelmistosta. Originaaliversio The Way We Were löytyy Fatboyn
2008 ilmestyneeltä In My Bones -albumilta, jonka Fatboy-solisti Thomas Pareigis duetoi Sarah Dawn Finerin kanssa. Finer on myös yksi laulun kirjoittajista.
Fatboy on - tämä todettakoon,
vaikka hiukan sivuraiteille mennäänkin - kemiläisille tuttu bändi esiinnyttyään Perämeren Monacossa vuoden 2014 Pakkasukko Jazz´n Blues -festivaaleilla. Fatboyssahan on myös vahva suomalaispanos, sillä
yhtyeen kitaristi ja lauluntekijä on Keski-Pohjanmaalta lähtöisin oleva Hannu Kiviaho. Tämä siis sivuhuomiona.
Albumin cover-biiseistä Missä olit silloin (Dawn
in Ankara) on alunperin Atlantic Recordsin levymogulin, turkkilaissyntyisen Ahmet Ertegünin salanimellä tekemä biisi, jonka aiemmin on suomeksi levyttänyt Irina Milan.
Albumin toinen lainakappale
on My Happiness, jonka Tiilikainen vetää suomeksi, vaikka kansitiedoissa laulu kulkee kustantajan vaatimuksesta alkuperäisnimellään ja -tiedoillaan. Tiilikainen on kirjoittanut Onnenkuuksi ristimänsä tekstin
jo 1980-luvulla, mutta käännösluvaan saamisen kanssa meni jokunen vuosikymmen. Kappaleen on levyttänyt myös Elvis Presley varhaisvuosinaan.
Instrumentaaleja levyllä on niinikään kaksi, kitaristi
Juha Heinosen Dakota Road ja Ronski Gang -kitaristi Jari Pätärin Just Parted, joka löytyy Ronski Gangin vuonna 1983 ilmestyneeltä Rock´n Roll -albumilta.
Uransa huipulla Ronski Gang oli 1970-luvun lopulla ja usein pohjoisenkin keikka-areenoilla nähty vieras.
Bändin markkinatekstejä kirjoittavat kertovat yhtyeen tarjoilevan uuden levyn myötä jälleen
Suomen parasta rautalankabeatin, rockabillyn ja rock´n´rollin yhdistelmää. En voi olla eri mieltä, vaikka lajityypillä on Kemissäkin vahvoja kilpailijoita, The Jarnos etunenässä, mutta myös
Twangfellas, osin myös Nine Lives. Muutenkin Kemistä on aina löytynyt vahvoja rautalangan taitajia. Moni muistaa esimerkiksi The Skylights -yhtyeen.
Kaikkiaan Pekka Tiilikainen ja
Beatmakers osoittaa, ettei genressä pysyminen tarkoita millään muotoa yksitoikkoisuutta. Musiikillisen onnistumisen lisäksi bändi on satsannut sanoituksiin, jotka kaikki Ainutlaatuinen -levyllä on tehty ensimmäisellä
kotimaisella. Iso käsi on annettava myös siitä, että kappaleiden sanoitukset eivät ole mitään liirumlaarumia, vaan tekstit kertovat mielenkiintoisia tarinoita niin oikeista tapahtumista kuin mielikuvituksen tuotoksistakin.
Summa summarum. Ainutlaatuinen -albumin ja jo aiemmin mainitun livekokemuksen perusteella Pekka Tiilikainen & Beatmakers -yhtyeen tuotantoa ynnä keikkoja on helppo suositella myös muille kuin varsinaisille lajiniiloille.
Albumi on helppoa kuunneltavaa, osin nautinnollisen koukuttavaakin, yhteissoitto vaivattoman jämäkkää, ja kaikki tämä yhdistettynä levyn tarinoihin se luo kuulijan pääkoppaan mielenkiintoisia mielikuvia.
Sanalla
sanoen; toimii.
Atro Niiniluoto
02.06.2018 19:17
Onpa kiintoisaa, että Sunnarin Mira on musiikin parissa tangokuninkaallisuuden jälkeenkin.
Pakkasukko Blues N`Jazz järjestetään Kemissä kahden koronavuoden tauon jälkeen. 8.-12. helmikuuta pidettävään kansainväliseen rytmimusiikkifestivaaliin on kiinnitetty kaikkiaan 22 esiintyjää. Tapahtuma järjestetään nyt 16. kerran.
– Fiilis on totta kai innostunut, kun päästään taas tuomaan tapahtuma kaupunkiin täysimittaisena ja suurempana kuin koskaan, kuvailee promoottori Antti Pasanen, joka on vastannut artistikiinnityksistä Tuomas Laajoen kanssa.
Pasasen mukaan luvassa on monipuolinen kokonaisuus, jossa eri rytmimusiikin lajit lyövät kättä toisilleen. Tapahtuman koosta kertoo paljon se, että mukana on lähemmäs sata soittajaa. Pelkästään perjantain ja lauantain tapahtumissa esiintyy 60 muusikkoa.
– Tällä kertaa uutena juttuna on ska-henkinen rhythm'n blues, jota edustaa tukholmalainen The Beat from Palookaville. Kovan menon aikaan saa varmasti myös eteläsuomalainen kahdeksanhenkinen rhythm and blues- ja rock and roll -yhtye Million Dollar Tones. Mr. Breathless trio tuo mukanaan Jerry Lee Lewisin pianoboogiewoogieklassikot ja on luvannut vetää myös viime Pakkasukon päätähden, syksyllä menehtyneen Robert Gordonin biisejä. Helsinkiläinen Constantine & Call Operators on mielenkiintoinen tuttavuus, joka vastikään julkaisi erittäin kovan uuden 50's -henkisen soul ja rhythm & blueslevyn.
Modernia irish folkia
Pasanen nostaaa esiin myös englantilaisen The Trials of Cato -yhtyeen.
– He soittavat modernia irish folkia, jota meillä ei ole ennen ollut. Bändin edellinen levy valittiin vuoden folklevyksi Englannissa, jota voi pitää aika isona meriittinä. Heitä on kutsuttu folkin uudistajiksi ja siksi heistä on käytetty luonnehdintaa folkin Sex Pistols. Bändin löytäminen festareille oli jo sinänsä niin monen sattuman summa, että olin vähän pakkoraossa pyytää heidät mukaan, kun löysin heidän keikalleen Leedsissä marraskuussa. Uskon, että moni yllättyy heistä positiivisesti, Pasanen kertoo.
22-Pistepirkko ensimmäistä kertaa Kemissä
Ensimmäisenä esiintyjänä julkistettiin 22-Pistepirkko, joka tekee Pakkasukossa pitkän uransa ensimmäisen Kemin keikan.
– Legendaarinen, kulttimainetta nauttiva 22-Pistepirkko sopii meidän ohjelmaan kuin nenä päähän, sillä haluamme hiukan erottua massasta ja tarjota yleisölle erilaisia elämyksiä, Pasanen luonnehtii.
Pasanen painottaa, että muutaman vuoden keikkatauolta palannut kovaa suosiota myös Suomen ulkopuolella nauttiva 22-Pistepirkko oli siksi helppo valinta.
– Odotukset heidän suhteensa ovat kovat ja uskon, että heitä saavutaan katsomaan varmasti myös kauempaakin ja paikalle tulee ehkä myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät blues & jazz festareilla muuten käyneet.
Hollantilaista karismaa
Bluesin nälkään on tällä kertaa tarjolla hollantilainen Little Boogie Boy and his Blues Band.
– Hän ei nimestään huolimatta ole mikään pieni mies, ei myöskään taidoiltaan. Rytmikkään bluesin erikoismies, kitaristilaulaja Hein ”Little Boogie Boy” Meijer on karismaattinen lavaesiintyjä, joka vauhdikkaalla lavashowllaan ja iloisella asenteellaan tempaa yleisönsä mukaan ilonpitoon. Pasanen tietää ja lisää, että Euroopan ehdottomaan blueseliittiin kuuluva Hein innostui mustan musiikin rytmeistä jo lapsena ja liidasi ensimmäistä blues-yhtyettään jo varhaisessa teini-iässä.
Kokemusta siis on.
Lauantain illan Ankkurissa päättää Jo' Buddy and The Downhome Kings Pakkasukko All Star Band.
– Bändin runkona on Jo' Buddyn (kitara), Jaska Prepulan (basso) ja Tyko Haapalan (rummut) muodostama kolmikko, jonka ympärilleen Jo' Buddy kokoaa festarin artistivieraista jamikokoonpanon, jonka voi kuvitella olevan kova luokkaa ja näkemisen arvoinen, Pasanen mainitsee.
Ensimmäistä kertaa yhtenä festaripaikkana mukana olevassa Ramonassa on luvassa lauantaina keskiyön aikaan 60's -henkistä Beatles-surfing meininkiä The Jarnos -yhtyeen toimesta.
– Omaan rautalankasettinsä jälkeen kemiläislähtöinen muusikko Pekka Tiilikainen liittyy joukkoon ja ilta jatkuu The Renegadesin hengessä ja kuullaanpa setissä myös Pekan omaa tuotantoa.
Ramonan illan päättää karismaattinen laulaja ja kitaravirtuoosi Dimitri Keiski, joka saa taustalleen paikallisen kovan luokan The Stumble Boys -bändin. Remun rock'n roll prinssiksi nimeämältä Keiskiltä kuullaan rokkiklassikoita, bluesrockia ja Keiskin omaa tuotantoa.
Lumilinna kuin tehty festaripaikaksi
Ramonan ohella toinen Pakkasukon uusi esiintymismesta on Lumilinna, jonka lavalle lauantaina 11.2. klo 19 nousee muun muassa Johanna Iivanainen, jonka taituruutta ja kuulasta lauluääntä moni on varmasti odottanut pääsevänsä kuulemaan livenä. IIvanaisen ohella Lumilinnassa esiintyvät Constantine & the Call Operators, The Beat from Palookaville (SWE) ja The Trials of Cato (UK), joka esiintyy myös perjantaina Merihovissa.
Idea levittää tapahtumaa kaupunkifestarimaisesti uusiin paikkoihin eri puolille kaupungin keskustaa lähti Pasasen mukaan siitä, että järjestäjät ovat todenneet, että se toimii pienten etäisyyksien Kemissä hyvin.
– Näin myös kuluja saadaan jaettua ja lisää yleisökapasiteettia, Pasanen painottaa. Hänen mukaansa molemmissa uusissa esiintymispaikoissa on hyvät ja ja isot fasiliteetit.
– Esimerkiksi Lumilinna on kuin tehty tämän tyyppiseen tapahtumaan. Ideana on, että ihmiset tulisivat lauantaina ensin Lumilinnaan, jonka jälkeen ihmiset pääsevät valitsemaan haluamansa ohjelman tai voivat seikkailla paikkojen välillä, sillä samalla lipulla pääsee kaikkiin paikkoihin. Ihan
kaikkea loppu-illan ohjelmaa ei ehdi ilman aikakonetta näkemään, mutta halutessaan kaikkia ehtii kokemaan, Pasanen mainitsee.
Lumilinnalle on tulossa oma taksitolppa, joka helpottaa kyydin saantia.
– Tutkimme myös mahdollisuutta shuttle-bussiin, jotta välien siirtyminen olisi jouhevaa, Pasanen lisää.
Jamit mahtavia elämyksiä
Pasanen uskoo, että kaikkien aiempien Pakkasukko-festivaalien kävijät tietää, että tapahtumassa yhdistyvät hyvä musiikki, mukavat ihmiset ja lämminhenkinen ilmapiiri, jota tullaan katsomaan kauempaakin Kemin ulkopuolelta.
– Haluan muistuttaa vielä, että myös Pakkasukon monet jamit ovat aina mahtavia elämyksiä. Esimerkiksi lauantai-iltapäivän iltapäivän After Blues -tapahtuma Sataman Krouwissa oli viimeksikin lähes uskonnollinen kokemus.
Järjestäjät nostavat vielä ohjelmasta esille muutaman herkkupalan osanottosuosituksin. Ne ovat:
- Pakkasukko goes Kulttuurikeskus keskiviikkona klo 18.00-20.30. Esiintymässä pop- & jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Soul Fantasy, Blues Otters sekä Soul Seals.
- Pakkasukon avausklubi Sataman Krouwissa 9.2. Esiintymässä Vietnam Twist tribute to Laika & the Cosmonauts, Vies Vignette sekä Mind busters klo 19-22.
- Pakkasukon Karonkka ja päätösjamit 12.2. CafeBarKinossa klo 19.-22.
Pakkasukko Blues N`Jazzin kahden päivän lippu maksaa 70 €, joka on varsin edullinen. Päivälippu ennakkoon ostettuna maksaa 39 € ja ovelta 45 €. Lippuja myy ennakkoon Tiketti. Tapahtuman järjestää entiseen tapaan Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry.
16. Pakkasukko Blues N`Jazzin esiintyjät:
22 Pistepirkko, The Beat from Palookaville (SWE), The Trials of Cato (UK), Little Boogie Boy & his Blues Band (NED), Mr. Breathless Trio, Dimitri Keiski, Jo’Buddy & The Down Home Kings Pakkasukko All Stars, Funk Capital, The Blue Eye Factor, Constantine & the Call Operators, Johanna Iivanainen, Million Dollar Tones, The Jarnos, Pekka Tiilikainen, The Stumble Boys, The Good Stuff, Vies Vignette, Soul Fantasy, Blues Otters, Soul Seals, Vietnam Twist, Mind busters ja De Soto.
Lisätietoja esiintyjistä löytyy Pakkasukko Blues N`Jazzin ja Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n
Facebook-sivuilta sekä tapahtuman nettisivuilta osoitteesta https://pakkasukkobluesnjazz.com/