Afterglow sodanvastaisissa tunnelmissa Katariinalla


Yhtye kantaesitti ensimmäisen oma kappaleensa Empty Air.

Keikka-arvio:
Afterglow: Prog on the deck 2022 -konsertti 15.7. -Easy Living in Kemi -tapahtumassa Katariinan terassi, Kemi.

35-vuotias progressiivisen rockin kemiläinen lipunkantaja, Afterglow-yhtye oli erinomaisessa vedossa perjantaisessa Easy living in Kemi -viikon konsertissaan. Soundit olivat kohdallaan, yleisö hyvin vastaanottavaista ja keikkaa oli nautinto seurata.

Bändi tarjoili kolmituntisen biisipaketin, josta tällä kertaa löytyi myös sodanvastainen teema, jonka taustaa tuskin tarvitsee selvittää. Teeman keskeisenä elementtinä oli kantaesityksenä ja ensimmäisen setin päätösbiisinä kuultu yhtyeen ensimmäinen oma biisi kautta aikojen. Empty Air -kappaleen sanoitus kertoo varsinkin Venäjän armeijan Ukrainassa käyttämistä barbaarisista termobaarisista pommeista, jotka imevät hengitysilman iskukohteestaan.

Tekstin tehneen vokalisti Ville Välkyn mukaan biisiä on rakenneltu parisen vuotta, mutta sen teko sai roimasti vauhtia Venäjän raakalaismaisen hyökkäyksen myötä ja muutti myös sen sanoitusta. Yhtyeen mukaan biisi ei vieläkään ole täysin valmis, ja se viimeistellään aikanaan ilmestyvälle ensimmäiselle Afterglow -äänitteelle. Mutta silti, jo nyt biisi kuulosti erinomaiselle ja oli hyvin linjassa muun biisimateriaalin kanssa.


Sodanvastaisiin kappaleisiin lukeutui myös Uriah Heepin tunnetuksi tekemä Fred Hellermanin ja Fran Minkoffin kauniin melodinen Come Away Melinda. Uriah Heep levytti kappaleen vuonna 1970 ...Very 'Eavy ...Very 'Umble -albumilleen. Hyvin erilaisen alkuperäisversion levytti Harry Belafonte jo 1963. Uriah Heepin levytyksen sanotaan olevan siivottu versio psydekeelistä rockia esittäneen Velvett Foggin (jossa vaikutti hetken mm. Tony Iommi) ilkikurisesta vuoden 1969 versiosta. Kolmas teemaan liittyvä biisi oli Emerson, Lake & Palmerin vuonna 1970 levyttämä Lucky Man.

Lisäksi teemaan voi hyvin liittää keikan avausbiisin, Jean Sibeliuksen Karelia -sarjan Intermezzon, jonka Sibelius sävelsi tilauksena viipurilaiselle osakunnalle vuona 1893 musiikin Karjalan historiaa käsittelevään kuvaelmasarjaan. Sen kaunis melodia yhdistyy pontevasti marssipitoiseen poljentoon. Kappale on tulkittu osaltaan myös pottuiluksi Suomea tuolloin hallinneelle Venäjän suurruhtinaskunnalle.


Totutusti keikan pääsisällön muodostivat varsinkin Genesis -yhtyeen kappaleet sekä David Bowien Space Oddity, Ziggy Stardust sekä The Man Who Sold The World, Yesin Looking around ja ELP:n The Sheriff sekä jo mainittu Lucky Man. Itselleni yksi keikan kohokohtia oli  hollantilaisen Focus -yhtyeen kakkoshitti, Thijs van Leerin ja Jan Akkermanin säveltämä Sylvia (ykköshittihän oli tietysti Hocus Pocus). Hieno kappale ja mainio sovitys, jossa bändin kitaristit Ville Salmi ja Matti Perkiö soittivat samaa melodiaa hyvän matkaa vuorotellen, mutta eri sävelkorkeudelta. Loistava idea, joka toimi älyttömän hyvin. Sylvia on yksi osoitus siitä kuinka kaunista rockmusiikki voi parhaimmillaan olla.

Myös encorena esitetty ja monissa yhteyksissä kaikkien aikojen parhaaksi rockbiisiksikin kehuttu Led Zeppelin Stairway To Heaven on myös aina ilo kuulla livenä - tietysti osaavan yhtyeen soittamana - sillä sen verran harvinaista herkkua se on.

Kuten jo mainittu, keikka oli yleisön mieleen. Ja yleisöä oli varsin hyvin, joskaan ei loppuunmyyty. Silmiinpistävää oli myös yleisön ikärakenne, joka painottui sevästi keski-iän jo ylittäneisiin musiikin ystäviin.

Afterglown muodostavat Matti Adolfsenin (koskettimet), Mikko Rintalan (basso, taurus), Seppo "Ville" Salmi (kitarat, mandoliini), Matti Perkiö (kitarat, huilu), Erkki Kari (rummut) ja Ville Välkky (laulu, akustinen kitara, tamburiini, kilkuttimet ja piano).

Settilista 15.7.2022

Karelia (Sibelius)
The Sheriff (ELP)
Come Away Melinda (Uriah Heep -versio)
Space Oddity (Bowie)
A Day In The Life (Beatles)
Time Table (Genesis)
The Lamia (Genesis)
Empty Air (Afterglow)

x x x

Ziggy Stardust (Bowie)
Lucky Man (ELP)
A Trick Of A Tail (Genesis)
The Man Who Sold The World (Bowie)
Looking Around (Yes)
Get Ém Out By Friday (Genesis)
Can - Utility and the Coastliners (Genesis)
Mandoliinimies (Hector)

x x x

Stairway To Heaven (Led Zeppelin)

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu