Uutisia ja ajankohtaistietoa populaarimusiikin maailmasta Meri-Lapin näkökulmasta
Yhtye kantaesitti ensimmäisen oma kappaleensa Empty Air.
Keikka-arvio:
Afterglow: Prog on the deck 2022 -konsertti 15.7. -Easy Living in Kemi -tapahtumassa Katariinan
terassi, Kemi.
35-vuotias progressiivisen rockin kemiläinen lipunkantaja, Afterglow-yhtye oli erinomaisessa vedossa perjantaisessa Easy living in Kemi -viikon konsertissaan. Soundit olivat kohdallaan, yleisö
hyvin vastaanottavaista ja keikkaa oli nautinto seurata.
Bändi tarjoili kolmituntisen biisipaketin, josta tällä kertaa löytyi myös sodanvastainen teema, jonka taustaa tuskin tarvitsee selvittää. Teeman keskeisenä
elementtinä oli kantaesityksenä ja ensimmäisen setin päätösbiisinä kuultu yhtyeen ensimmäinen oma biisi kautta aikojen. Empty Air -kappaleen sanoitus kertoo varsinkin Venäjän armeijan Ukrainassa käyttämistä
barbaarisista termobaarisista pommeista, jotka imevät hengitysilman iskukohteestaan.
Tekstin tehneen vokalisti Ville Välkyn mukaan biisiä on rakenneltu parisen vuotta, mutta sen teko sai roimasti vauhtia Venäjän
raakalaismaisen hyökkäyksen myötä ja muutti myös sen sanoitusta. Yhtyeen mukaan biisi ei vieläkään ole täysin valmis, ja se viimeistellään aikanaan ilmestyvälle ensimmäiselle Afterglow -äänitteelle.
Mutta silti, jo nyt biisi kuulosti erinomaiselle ja oli hyvin linjassa muun biisimateriaalin kanssa.
Sodanvastaisiin kappaleisiin lukeutui myös Uriah Heepin tunnetuksi tekemä Fred Hellermanin
ja Fran Minkoffin kauniin melodinen Come Away Melinda. Uriah Heep levytti kappaleen vuonna 1970 ...Very 'Eavy ...Very 'Umble -albumilleen. Hyvin erilaisen alkuperäisversion levytti Harry Belafonte
jo 1963. Uriah Heepin levytyksen sanotaan olevan siivottu versio psydekeelistä rockia esittäneen Velvett Foggin (jossa vaikutti hetken mm. Tony Iommi) ilkikurisesta vuoden 1969 versiosta. Kolmas teemaan liittyvä
biisi oli Emerson, Lake & Palmerin vuonna 1970 levyttämä Lucky Man.
Lisäksi teemaan voi hyvin liittää keikan avausbiisin, Jean Sibeliuksen Karelia -sarjan Intermezzon,
jonka Sibelius sävelsi tilauksena viipurilaiselle osakunnalle vuona 1893 musiikin Karjalan historiaa käsittelevään kuvaelmasarjaan. Sen kaunis melodia yhdistyy pontevasti marssipitoiseen poljentoon. Kappale on tulkittu osaltaan myös
pottuiluksi Suomea tuolloin hallinneelle Venäjän suurruhtinaskunnalle.
Totutusti keikan pääsisällön muodostivat varsinkin Genesis -yhtyeen kappaleet sekä David Bowien
Space Oddity, Ziggy Stardust sekä The Man Who Sold The World, Yesin Looking around ja ELP:n The Sheriff sekä jo mainittu Lucky Man. Itselleni yksi keikan kohokohtia oli hollantilaisen
Focus -yhtyeen kakkoshitti, Thijs van Leerin ja Jan Akkermanin säveltämä Sylvia (ykköshittihän oli tietysti Hocus Pocus). Hieno kappale ja mainio sovitys,
jossa bändin kitaristit Ville Salmi ja Matti Perkiö soittivat samaa melodiaa hyvän matkaa vuorotellen, mutta eri sävelkorkeudelta. Loistava idea, joka toimi älyttömän hyvin. Sylvia on yksi
osoitus siitä kuinka kaunista rockmusiikki voi parhaimmillaan olla.
Myös encorena esitetty ja monissa yhteyksissä kaikkien aikojen parhaaksi rockbiisiksikin kehuttu Led Zeppelin Stairway To Heaven on myös
aina ilo kuulla livenä - tietysti osaavan yhtyeen soittamana - sillä sen verran harvinaista herkkua se on.
Kuten jo mainittu, keikka oli yleisön mieleen. Ja yleisöä oli varsin hyvin, joskaan ei loppuunmyyty. Silmiinpistävää
oli myös yleisön ikärakenne, joka painottui sevästi keski-iän jo ylittäneisiin musiikin ystäviin.
Afterglown muodostavat Matti Adolfsenin (koskettimet), Mikko Rintalan (basso, taurus), Seppo "Ville" Salmi (kitarat,
mandoliini), Matti Perkiö (kitarat, huilu), Erkki Kari (rummut) ja Ville Välkky (laulu, akustinen kitara, tamburiini, kilkuttimet ja piano).
Settilista 15.7.2022
Karelia
(Sibelius)
The Sheriff (ELP)
Come Away Melinda (Uriah Heep -versio)
Space Oddity (Bowie)
A Day In The Life (Beatles)
Time Table (Genesis)
The Lamia (Genesis)
Empty Air (Afterglow)
x x x
Ziggy Stardust
(Bowie)
Lucky Man (ELP)
A Trick Of A Tail (Genesis)
The Man Who Sold The World (Bowie)
Looking Around (Yes)
Get Ém Out By Friday (Genesis)
Can - Utility and the Coastliners (Genesis)
Mandoliinimies (Hector)
x x x
Stairway To Heaven (Led Zeppelin)
Pakkasukko Blues N`Jazz järjestetään Kemissä kahden koronavuoden tauon jälkeen. 8.-12. helmikuuta pidettävään kansainväliseen rytmimusiikkifestivaaliin on kiinnitetty kaikkiaan 22 esiintyjää. Tapahtuma järjestetään nyt 16. kerran.
– Fiilis on totta kai innostunut, kun päästään taas tuomaan tapahtuma kaupunkiin täysimittaisena ja suurempana kuin koskaan, kuvailee promoottori Antti Pasanen, joka on vastannut artistikiinnityksistä Tuomas Laajoen kanssa.
Pasasen mukaan luvassa on monipuolinen kokonaisuus, jossa eri rytmimusiikin lajit lyövät kättä toisilleen. Tapahtuman koosta kertoo paljon se, että mukana on lähemmäs sata soittajaa. Pelkästään perjantain ja lauantain tapahtumissa esiintyy 60 muusikkoa.
– Tällä kertaa uutena juttuna on ska-henkinen rhythm'n blues, jota edustaa tukholmalainen The Beat from Palookaville. Kovan menon aikaan saa varmasti myös eteläsuomalainen kahdeksanhenkinen rhythm and blues- ja rock and roll -yhtye Million Dollar Tones. Mr. Breathless trio tuo mukanaan Jerry Lee Lewisin pianoboogiewoogieklassikot ja on luvannut vetää myös viime Pakkasukon päätähden, syksyllä menehtyneen Robert Gordonin biisejä. Helsinkiläinen Constantine & Call Operators on mielenkiintoinen tuttavuus, joka vastikään julkaisi erittäin kovan uuden 50's -henkisen soul ja rhythm & blueslevyn.
Modernia irish folkia
Pasanen nostaaa esiin myös englantilaisen The Trials of Cato -yhtyeen.
– He soittavat modernia irish folkia, jota meillä ei ole ennen ollut. Bändin edellinen levy valittiin vuoden folklevyksi Englannissa, jota voi pitää aika isona meriittinä. Heitä on kutsuttu folkin uudistajiksi ja siksi heistä on käytetty luonnehdintaa folkin Sex Pistols. Bändin löytäminen festareille oli jo sinänsä niin monen sattuman summa, että olin vähän pakkoraossa pyytää heidät mukaan, kun löysin heidän keikalleen Leedsissä marraskuussa. Uskon, että moni yllättyy heistä positiivisesti, Pasanen kertoo.
22-Pistepirkko ensimmäistä kertaa Kemissä
Ensimmäisenä esiintyjänä julkistettiin 22-Pistepirkko, joka tekee Pakkasukossa pitkän uransa ensimmäisen Kemin keikan.
– Legendaarinen, kulttimainetta nauttiva 22-Pistepirkko sopii meidän ohjelmaan kuin nenä päähän, sillä haluamme hiukan erottua massasta ja tarjota yleisölle erilaisia elämyksiä, Pasanen luonnehtii.
Pasanen painottaa, että muutaman vuoden keikkatauolta palannut kovaa suosiota myös Suomen ulkopuolella nauttiva 22-Pistepirkko oli siksi helppo valinta.
– Odotukset heidän suhteensa ovat kovat ja uskon, että heitä saavutaan katsomaan varmasti myös kauempaakin ja paikalle tulee ehkä myös sellaisia ihmisiä, jotka eivät blues & jazz festareilla muuten käyneet.
Hollantilaista karismaa
Bluesin nälkään on tällä kertaa tarjolla hollantilainen Little Boogie Boy and his Blues Band.
– Hän ei nimestään huolimatta ole mikään pieni mies, ei myöskään taidoiltaan. Rytmikkään bluesin erikoismies, kitaristilaulaja Hein ”Little Boogie Boy” Meijer on karismaattinen lavaesiintyjä, joka vauhdikkaalla lavashowllaan ja iloisella asenteellaan tempaa yleisönsä mukaan ilonpitoon. Pasanen tietää ja lisää, että Euroopan ehdottomaan blueseliittiin kuuluva Hein innostui mustan musiikin rytmeistä jo lapsena ja liidasi ensimmäistä blues-yhtyettään jo varhaisessa teini-iässä.
Kokemusta siis on.
Lauantain illan Ankkurissa päättää Jo' Buddy and The Downhome Kings Pakkasukko All Star Band.
– Bändin runkona on Jo' Buddyn (kitara), Jaska Prepulan (basso) ja Tyko Haapalan (rummut) muodostama kolmikko, jonka ympärilleen Jo' Buddy kokoaa festarin artistivieraista jamikokoonpanon, jonka voi kuvitella olevan kova luokkaa ja näkemisen arvoinen, Pasanen mainitsee.
Ensimmäistä kertaa yhtenä festaripaikkana mukana olevassa Ramonassa on luvassa lauantaina keskiyön aikaan 60's -henkistä Beatles-surfing meininkiä The Jarnos -yhtyeen toimesta.
– Omaan rautalankasettinsä jälkeen kemiläislähtöinen muusikko Pekka Tiilikainen liittyy joukkoon ja ilta jatkuu The Renegadesin hengessä ja kuullaanpa setissä myös Pekan omaa tuotantoa.
Ramonan illan päättää karismaattinen laulaja ja kitaravirtuoosi Dimitri Keiski, joka saa taustalleen paikallisen kovan luokan The Stumble Boys -bändin. Remun rock'n roll prinssiksi nimeämältä Keiskiltä kuullaan rokkiklassikoita, bluesrockia ja Keiskin omaa tuotantoa.
Lumilinna kuin tehty festaripaikaksi
Ramonan ohella toinen Pakkasukon uusi esiintymismesta on Lumilinna, jonka lavalle lauantaina 11.2. klo 19 nousee muun muassa Johanna Iivanainen, jonka taituruutta ja kuulasta lauluääntä moni on varmasti odottanut pääsevänsä kuulemaan livenä. IIvanaisen ohella Lumilinnassa esiintyvät Constantine & the Call Operators, The Beat from Palookaville (SWE) ja The Trials of Cato (UK), joka esiintyy myös perjantaina Merihovissa.
Idea levittää tapahtumaa kaupunkifestarimaisesti uusiin paikkoihin eri puolille kaupungin keskustaa lähti Pasasen mukaan siitä, että järjestäjät ovat todenneet, että se toimii pienten etäisyyksien Kemissä hyvin.
– Näin myös kuluja saadaan jaettua ja lisää yleisökapasiteettia, Pasanen painottaa. Hänen mukaansa molemmissa uusissa esiintymispaikoissa on hyvät ja ja isot fasiliteetit.
– Esimerkiksi Lumilinna on kuin tehty tämän tyyppiseen tapahtumaan. Ideana on, että ihmiset tulisivat lauantaina ensin Lumilinnaan, jonka jälkeen ihmiset pääsevät valitsemaan haluamansa ohjelman tai voivat seikkailla paikkojen välillä, sillä samalla lipulla pääsee kaikkiin paikkoihin. Ihan
kaikkea loppu-illan ohjelmaa ei ehdi ilman aikakonetta näkemään, mutta halutessaan kaikkia ehtii kokemaan, Pasanen mainitsee.
Lumilinnalle on tulossa oma taksitolppa, joka helpottaa kyydin saantia.
– Tutkimme myös mahdollisuutta shuttle-bussiin, jotta välien siirtyminen olisi jouhevaa, Pasanen lisää.
Jamit mahtavia elämyksiä
Pasanen uskoo, että kaikkien aiempien Pakkasukko-festivaalien kävijät tietää, että tapahtumassa yhdistyvät hyvä musiikki, mukavat ihmiset ja lämminhenkinen ilmapiiri, jota tullaan katsomaan kauempaakin Kemin ulkopuolelta.
– Haluan muistuttaa vielä, että myös Pakkasukon monet jamit ovat aina mahtavia elämyksiä. Esimerkiksi lauantai-iltapäivän iltapäivän After Blues -tapahtuma Sataman Krouwissa oli viimeksikin lähes uskonnollinen kokemus.
Järjestäjät nostavat vielä ohjelmasta esille muutaman herkkupalan osanottosuosituksin. Ne ovat:
- Pakkasukko goes Kulttuurikeskus keskiviikkona klo 18.00-20.30. Esiintymässä pop- & jazzkonservatorio Lappian yhtyeet Soul Fantasy, Blues Otters sekä Soul Seals.
- Pakkasukon avausklubi Sataman Krouwissa 9.2. Esiintymässä Vietnam Twist tribute to Laika & the Cosmonauts, Vies Vignette sekä Mind busters klo 19-22.
- Pakkasukon Karonkka ja päätösjamit 12.2. CafeBarKinossa klo 19.-22.
Pakkasukko Blues N`Jazzin kahden päivän lippu maksaa 70 €, joka on varsin edullinen. Päivälippu ennakkoon ostettuna maksaa 39 € ja ovelta 45 €. Lippuja myy ennakkoon Tiketti. Tapahtuman järjestää entiseen tapaan Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry.
16. Pakkasukko Blues N`Jazzin esiintyjät:
22 Pistepirkko, The Beat from Palookaville (SWE), The Trials of Cato (UK), Little Boogie Boy & his Blues Band (NED), Mr. Breathless Trio, Dimitri Keiski, Jo’Buddy & The Down Home Kings Pakkasukko All Stars, Funk Capital, The Blue Eye Factor, Constantine & the Call Operators, Johanna Iivanainen, Million Dollar Tones, The Jarnos, Pekka Tiilikainen, The Stumble Boys, The Good Stuff, Vies Vignette, Soul Fantasy, Blues Otters, Soul Seals, Vietnam Twist, Mind busters ja De Soto.
Lisätietoja esiintyjistä löytyy Pakkasukko Blues N`Jazzin ja Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n
Facebook-sivuilta sekä tapahtuman nettisivuilta osoitteesta https://pakkasukkobluesnjazz.com/