ALMA nousi odotetusti albumilistan kärkeen


24.5.2020
Viikolla 21 albumilistan kärkeen ponkaisi odotetusti pitkään odotettu ALMAn debyyttialbumi Have U Seen Her?, jonka äänitykset on aloitettu jo syksyllä 2017. Ennen esikoisalbumiaan ALMA onkin ehtinyt luoda ennennäkemättömän laajan pohjan uralleen.

Vuonna 2013 Idols-kilpailusta juuri ennen semifinaalia pudonnut, Kuopiosta kotoisin oleva 24-vuotias laulaja-lauluntekijä on työskennellyt monien maailmantähtien kanssa. Hän tehnyt biisejä muun muassa Miley Cyrukselle ja on ollut mukana kirjoittamassa Charlien Enkelit elokuvan tunnuskappaletta Don´t Call Me Angel Ariana Granden, Miley Cyruksen ja Lana Del Reyn esitettäväksi.

Esikoisinglensä Karma ALMA julkaisi jo vuonna 2016. Sen jälkeen hän on vieraillut vokalistina saksalaisen Felix Jaehin Bonfire -kappaleella, joka nousi Saksan sinkkulistan kolmiseksi. Samana vuonna ALMA valittiin Soundi-lehden äänestyksessä Vuoden kotimaiseksi tulokkaaksi. Sama titteli heltisi myös Emma-gaalasta, jossa hän sai myös vuoden Vienti-Emman oltuaan ehdolla viidessä eri kategoriassa.

Vuonna 2017 ALMAn Chasing Highs -single nousi listoille Suomessa, Itävallassa, Saksassa, Britanniassa ja Irlannissa. Brittilistalla se oli parhaimmillaan sijalla 18. Samana vuonna ALMAn seuraavalla singlellä Phases vieraili jenkkiräppäri French Montana ja biisi nousi sinkkulistoille kotimaan lisäksi Britanniassa, Sveitsissä ja Ruotsissa.

Vuosi 2017 oli ALMAlle huikea. Hänelle myönnettiin lisäksi Suomi-palkinto, hän voitti MTV Europe Music Awardsin Suomen kategorian ja kutsuttiin presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Vuonna 2018 Emma-gaalassa hän voitti jälleen Vienti-Emman sekä Vuoden biisi -palkinnon Chasing Highs -kappaleesta. Vuonna 2019 ALMA toimi lämmittelijänä Christina Aguileran X Tour -kiertueella Iso-Britanniassa.

Ja kaiken tämän jälkeen vasta esikoisalbumi. Huh.


Suomen tuoreen albumilistan kakkospaikaltakin löytyy uutuuslevy, Paradise Lostin Obsidian. Kolmen kärjen täydentää The Weekndin After Hours (Deluxe). Vuonna 1988 Englannin Halifaxissa perustettua Paradise Lostia pidetään goottimetallin pioneerina, mutta edustaa nykyään jälleen deathmetal -genreä soitettuaan välillä myös syntikkapoppia Depeche Moden hengessä. Obsidian on yhtyeen 16. albumi.

Paradise Lost lukeutuu bändeihin, jotka ovat päässeet nauttimaan suomalaisesta osaamisesta, sillä bändin rumpalina on toiminut vuodesta 2016 lähtien Waltteri Väyrynen. Sitä ennen Väyrynen oli yhtyeessä parisen vuotta sessiojäsenenä. Obsidian on toinen Paradise Lost -albumi, jolla Väyrynen soittaa, ensimmäinen oli vuonna 2017 ilmestynyt Medusa. Bändi on ollut myös Nightwishin Yhdysvaltain kiertueen lämmittelijänä. Paradise Lost on nähty myös Ruisrockissa.


Tämän viikon albumilistalle tungeksi uutuuslevyjä runsaasti paljon hiljaisempien muutosviikkojen jatkeeksi. Kolmanneksi korkeimmalle noussut uutuus on viidenneltä sijalta löytyvä Lauri Haavin Silmät kii. Kyseessä on  Suomen Drakeksikin luonnehditun Haavin esikoisalbumi. Haav on sulavasti hip hopin ja R&B:n välimaastossa liikkuva artisti.

Listan muita uutuuslevyjä ovat kotimaisen metalliyhtye S-Toolin Exitus (10.), aiemmin Tuuttimörkö -nimellä tunnetun Ex Tuuttizksen Kaikki keil on välii digaa Ex Tuuttizt LP (15.), kokoelma Eurovision Song Contest 2020 (24.), amerikkalaisräppäri Polo G:n The Goat (38.), metallia ja kaihoromantiikkaa yhdistelevän Viikatteen Kaajärven rannat (39.) sekä jenkkiräppäri Nayvadius DeMun Wilburnin alias Futuren High Off Life (43.).

Vähäistä liikehdintää albumilistalla - ykkösenä The Weeknd


17.5.2020
Liikehdinta Suomen virallisella albumilistalla on ollut vähäistä, TOP 50:een pääsi ujuttautumaan vain kaksi uutuuslevyä, molemmat rap-kaartiin lukeutuvilta artisteilta.

Sijalle 17 ponkaisi Jyväskylän Kuokkalasta kotoisin olevan Adi L Haslan 8. Päivä ja sijalle 49 yhdysvaltalaisen 27-vuotiaan tuottaja Getterin alterego Terry Reidin Hot Vodka 1. Se on Kalifornian San Josesta kotoisin olevan 27-vuotiaan hepun kolmas albumi. Ensimmäinen, I Want More ilmestyi vuonna 2013 ja kakkoslevy Vicveral vuonna 2018.

8. päivä on Haslan kolmas sooloalbumi. 28-vuotiaan Haslan, oikealta nimeltään Adil Hatni, debyyttialbumi Habiturientti julkaistiin vuonna 2015 ja toinen, Pieni Punainen Kana ilmestyi marraskuussa 2017. Näiden lisäksi Haslan julkaisulistalta löytyy Adi L Hasla & Heinis -albumi #HASLA vuodelta 2015. Miehen julkaisutahti on on ollut hurja, sillä julkaistuja singlejä on jo 19 ja musiikkivideoita peräti 24.


Viikon 20 listaykköseksi heilahti kahdeksannella listaviikollaan The Weekndin After Hours (Deluxe). Levy on ollut koko listahistoriansa neljän kärjessä, mutta on nyt ensimmäistä kertaa ykköspallilla. Kakkosena on niin ikään kahdeksannella listaviikollaan hilluvan Dua Lipan Future Nostalgia ja Nightwish albumillaan Human. :Ii: Nature sai väistyä kolmospaikalle.

Top kymppiin mahtuvat edelleen myös JVG:n Rata/Raitti (4), MKDMSK:n MKDMSK (5), Gettomasan Diplomaatti (6), Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla (7), Draken Dark Lane Demo Tapes (8), Antti Tuiskun Valittu Kansa (9) sekä Pyhimyksen MIKKO (10).

Viikko on ollut The Weekendille hyvä, sillä mies komeilee myös singlelistan ykkösenä kappaleellaan Blinding Lights. Kakkosena on Arttu Wiskarin (feat. Leavings-Orkesteri) Tässäkö tää oli? ja kolmosena jenkkiräppäri 6ix9inen GOOBA.

Fyysisellä albumilistalla on ollut enemmän tapahtumia. Ykkösenä jatkaa Nightwish, mutta kärkikolmikkoon iskeytyi kaksi uutuutta, Verneri Pohjolan The Dead Don't Dream ja ...and Oceansin Cosmic World Mother. Kymppikärjen muita levy-uutuuksia ovat Zen Cafen Ua Ua (5), Ezkimon Agentti Sumo (6) ja amerikkalaisen trashmetalbändi Havokin V (8).

Suomen virallista julkaisee Musiikkituottajat IFPI Finland ry. Listat löytyvät kokonaisuudessaan osoitteesta www.ifpi.fi/lista


JVG syrjäytti Nightwishin listakärjestä

11.5.2020
Viikolla 19 albumilistan ykkössijalle nousi JVG:n Rata/ Raitti, joka on viihtynyt listalla jo komeat 47 viikkoa. Aiemmin kahteen otteeseen viikon ajan kärkipaikkaa pitänyt Nightwishin Human. :Ii: Nature tipahti kakkoseksi neljännellä listaviikollaan. Kolmosijalla asemansa piti Dua Lipan Future Nostalgia takanaan kuusi listaviikkoa.

Kärkipaikalla Rata/ Raitti oli viimeksi viime elokuun viimeisellä viikolla. Ilmestyessään juhannusviikolla 2019 albumi nousi suoraan listaykköseksi. Hämmästyttävintä on se, että albumi on ollut koko 47 viikon listahistoriansa ajan listan kymmenen myydyimmän albumin joukossa.

Kymppikärkeen mahtuivat myös The Weekndin After Hours (Deluxe) (4), Draken Dark Lane Demo Tapes (5), Antti Tuiskun Valittu kansa (6), Graciaksen Graciasi (7),  MKDMSK:n MKDMSK (8) sekä yhden viikon listaykkösinäkin piipahtaneet Turmion Kätilöiden Global Warning (9) ja Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla (10).


Kanadalaisräppäri Draken Dark Lane Demo Tapes on miehen jo seitsemäs albumi. Debyyttialbuminsa Thank Me Later 33-vuotias Drake, koko nimeltään Aubrey Drake Graham, julkaisi vuonna 2010. Myös näyttelijänä toiminut torontolainen on siis ollut kohtuullisen tuottelias.

Taiteilijanimellä Gracias uraansa luova Deogracias Masomi on Helsingissä asuva rap-artisti. Graciasi on hänen kolmas albuminsa, aiemmat ovat vuonna 2012 julkaistu Globe ja 2014 ilmestynyt Elengi. Gracias on syntyisin Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupunki Kinshasasta. Suomeen hän tuli vuonna 1992 ollessaan neljävuotias. Griacias ja hänen perheensä päätyivät Suomeen paetesssaan Kongon sisällissotaa. Gracias on esiintynyt myös elokuvissa. Hänet nähdään vuonna 2012 ilmestyneessä Vuosaari- ja vuonna 2013 ilmestyneessä Leijonasydän -elokuvissa.

Albumilistalta löytyy tällä viikolla Draken ja Graciaksen lisäksi kolmaskin uutuusalbumi, Mustaschin Killing It For Life, joka löytyy sijalta 31. Mustach on pitkän linjan ruotsalainen metalliyhtye, joka on perustettu Göteborgissa vuonna 1998. Killing It For Life on Suomessakin usein nähdyn bändin kymmenes pitkäsoitto. Mustach on nähty keikalla mm. Torniossa.

Katso koko lista täältä: https://www.ifpi.fi/lista/albumit/2020/19/

Nightwish palasi virallisen albumilistan kärkipaikalle

3.5.2020
Turmion Kätilöt sai albumillaan Global Warning juhlia Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalla vain viikon, sillä suuri ja mahtava Nightwish palasi viikolla 18 listaykköseksi viikon tauon jälkeen megalomaanisella albumillaan Human. :Ii: Nature.

Turmion Kätilöt tipahti listaneloseksi, sillä kärkikolmikkoon palasivat myös Dua Lipan Future Nostalgia (2) ja The Weekndin After Hours (Deluxe) (3).

Viidenneltä sijalta löytyy viikon korkeimmalle kivunnut uutuus, ensi vuonna jo 30 vuoden ikään yltävän ruotsalaisen metallibändi Katatonian City Burials. Top Teniin nousi myös toinen uutuuslevy, melodista metalcorea soittavan jenkkibändi Triviumin What The Dead Men Say, juurikin kymmenenneksi.  Muita viikon listalle yltäneitä uutuuksia ovat  helsinkiläisräppäri Skandaalin kolmas studioalbumi The Incredible Mulk (20) ja helsinkiläisen laulaja/lauluntekijä Leon (Stillman) toinen studioalbumi Mä Rakastan Sua (41).

Jo mainittujen lisäksi kymmenen kärjestä löytyvät Pyhimyksen MIKKO (6), JVG:n Rata/Raitti (7), Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla (8) ja MKDMSK:n postuumialbumi MKDMSK (9).

Turmion Kätilöt ohitti Nightwishin albumilistan kärjessä

26.4.2020
Tällä viikolla Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle nousi Turmion Kätilöiden uutuusalbumi Global Warning. Näin Nightwishin Human. :Ii: Nature -eepos sai pitää kärkipaikkaa hallussaan vain yhden viikon.

Global Warning on kuopiolaispoppoon yhdeksäs pitkäsoitto. Se julkaistiin perjantaina 17.4. samanaikaisesti 36 maassa. Syksylle industrial metal -yhtye on suunnitellut kattavan Suomen kiertueen - jos koronatilanne sen sallii - ja sen jälkeen yhtye liittyy loppuvuodeksi Nightwishin karavaaniin kiertelemään eurooppalaisia urheilupyhättöjä.


Yötoiveen yhdeksäs studioalbumi on puolestaan saavuttanut komeita sijoituksia muuallakin kuin kotimaassa. Listaykköseksi se kiipesi Soundi-lehden mukaan Suomen lisäksi ainakin Saksassa. Kakkospaikalle se singahti Hollannissa, Itävallassa ja Sveitsissä, kolmoseksi ainakin Puolassa ja Portugalissa, neljänneksi Norjassa ja seitsemänneksi Australiassa. Iso-Britanniassa albumi on noussut toistaiseksi parhaimmillaan sijalle 53, Kanadassa sijalle 85 ja Yhdysvalloissa Billboardin top 200:ssa sijalle 110.

Listakolmoseksi nelospaikalta nousi Dua Lipan Future Nostalgia ja kolmossijalta neloseksi tipahti The Weekndin After Hours (Deluxe). Viikon toiseksi korkeimmalle yltänyt uutuusalbumi on viitossijan napannut psykedeelistä black metalia soittavan Oranssi Pazuzun Mestarin Kynsi.

Kymppikärjessä ovat lisäksi viime viikon tapaan myös JVG:n Rata/ Raitti (6), Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla (7), MKDMSK:n MKDMSK (8), Gettomasan Diplomaatti (9) sekä Mouhousin I Hate Mouhous (10).

Listan kolmanneksi korkeimmalle korottanut uutuus on jenkkiräppäri Dababyn Blame It On Baby, joka löytyy sijalta 11. Muita viikon listauutuuksia ovat Tehosekoittimen Rock´n Roll (19) ja Palefacen Helsinki Shangri-Lan 10-vuotisjuhlajulkaisu (21).

Nightwish ponkaisi suoraan albumilistan kärkeen

19.4.2020
Piakkoin kansainvälisesti hurjaan kymmenen miljoonan levymyyntiin yltävä sinfonisen metallin ykköstykki Nightwish hurjasteli odotetusti Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle.

Tuhansien fanien hartaasti odottama Human. :II: Nature on kiteeläisyhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Se on äänitetty edellisalbumi Endless Forms Most Beautifulin (2015) tapaan Kiteen Röskössä. Lisäksi äänityksiä tehtiin Finnvox Studioilla, Petraxilla sekä Troy Donockleyn kotistudiolla Yorkshiressä. Albumin on miksannut Mikko Karmila yhdessä Tuomas Holopaisen ja Tero Kinnusen kanssa. Masteroinnista vastaa Mika Jussila.


Paperi T & Khidin toinen yhteisalbumi Hbd Rip piti asemansa listakakkosena, mutta kaikki muut kärkikymmenikön kappaleet - lukuunottamatta viikon toista uutuusalbumia, kahdeksanneksi noussutta Wolfheartin Wolves of Kareliaa - menettivät sijoituksiaan.

Suomen arvostetuimpiin hiphop-taiteilijoihin lukeutuvien Paperi T:n ja Khidin edellinen yhteistyön tuotos, seitsemän vuotta sitten, vuonna 2013 julkaistu Ex ovis pullus non natis serò fit ullus -vinyyli EP muodostui julkaisunsa jälkeen keräilyharvinaisuudeksi.


Listan kolmantena on The Weekndn After Hours (Deluxe), nelosena pari viikkoa listaykkösenä viihtynyt Dua Lipan Future Nostalgia, viidentenä JVG:n Rata/raitti, kuudentena Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla, seitsemäntenä MKDMSK:n postuumisti julkaistu nimikkoalbumi, yhdeksäntenä Gettomasan Diplomaatti ja kymmenentenä Mouhousin I Hate Mouhous.

Wolves of Karelia on lahtelaisen, vuonna 2013 perustetun melodista death metalia soittavan Wolfheartin viides studioalbumi, jonka kantavana teemana on 70 vuoden takainen Suomen talvisota. Bändissä soittavat Tuomas Saukkonen – laulu, kitara, Lauri Silvonen – basso, taustalaulu, Joonas Kauppinen – rummut ja Mika Lammassaari – kitara.

Dua Lipa jatkaa albumilistan kärjessä

Testament -yhtyeen Titans of Creation nousi suoraan listan sijalle kuusi.

Testament -yhtyeen Titans of Creation nousi suoraan listan sijalle kuusi.


Tämän viikon ainoat listalle yltäneet uutuuslevyt ovat Testamentin Titans of Creation ja Dynaztyn The Dark Delight.

12.4.2020
Vaikka Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalla pysyvyys on ollut viime aikoina vähäistä, nyt tuuletus on pysähtynyt, sillä viikon 15 listan kolmen kärki on tismalleen sama kuin edellisviikollakin. Ykkösenä jatkaa brittiläisen laulaja-lauluntekijä Dua Lipan kakkosalbumi Future Nostagia, kakkosena The Weekndin After Hours (Deluxe) ja kolmosena Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla.

Kymppikärjessä nousijoita ovat JVG:n Rata/ Raitti (6->4), MKDMSK:n eli tammikuussa 21-vuotiaana kuolleen rap-artisti Atte Toikan postuumisti julkaistu MKDMSK -albumi (7->5), Gettomasan Diplomaatti (9->7), Mouhousin I Hate Mouhous (10->9) ja Antti Tuiskun Valittu Kansa (11->10). Pysyvyyttä edusti kärkikolmikon lisäksi Pyhimyksen Mikko, joka pysyi sijalla 8.

Listan Top Teniin nousi vain yksi uutuusalbumi, Testamentin Titans Of Creation, joka löytyy sijalta kuusi. Trash metal-veteraanien uusi luomus on vuonna 1983 perustetun kalifornialaisyhtyeen järjestyksessään 13. studioalbumi. Viimeksi helmikuussa Helsingissä ja Tampereella esiintynyt Testament on saanut uutukaisestaan hyvää palautetta.

- Melodisesta laulusta rähinän kautta örinään sujuvasti taipuva Chuck Billy kun on edelleen metallisolistien ehdotonta eliittiä. Laulumelodioiden lisäksi upeat kitaraleadit ovat ansaitsemassaan roolissa ahnaasti runttaavan jytinän pinnalla. Tunnin mittainen levy on aimo paketti vauhdikasta ja energistä mutta tarttuvaa thrashiä. Kappaleisssa on kuitenkin kautta linjan ytyä, vaihtelua ja rutkasti tarttumapintaa, ylistää Soundi-lehti, jonka arvion voit kokonaisuudessaan lukea täältä: https://www.soundi.fi/levyarviot/arvio-pois-alta-testament-tulee-thrash-titaani-on-vanhoilla-paivillaan-kovassa-vedossa/

Testament lukeutuu myös bändeihin, joita korona-virus ja muutkin terveysongelmat ovat koetelleet. Solisti Chuck Berry sai tartunnan, mutta on kaikeksi onneksi jo toipumaan päin. Terveysongelmia miehellä on riittänyt myös aiemmin, sillä vuonna 2001 hänellä todettiin syöpä, josta hän parani. Hieman aiemmin yhtyeen kitaristi James Murphyltä löytyi aivokasvain, mutta myös hän parantui.


Testamentin ohella listalle nousi vain yksi uutusalbumi, ruotsalaisen Dynaztyn The Dark Delight, joka päätyi sijalle 28. Vuonna 2007 perustettu, melodista powermetallia soittava tukholmalaisyhtye on ollut varsin tuottelias, sillä The Dark Delight on yhtyeen jo seitsemäs albumi, varsinkin kun ottaa huomioon, että ensijulkaisu Knock You Down ilmestyi vasta vuonna 2011.  Ensisinglensä Far Away yhtye pukkasi maailmalle vuonna 2009 ja sen jälkeen pikkulevyjä on ilmestynyt 11 lisää.

Dynazty lukeutuu myös niihin yhtyeisiin, jotka ovat pyrkineet Euroviisuihin. Yhtye otti  osaa Melodifestivalen -nimellä kulkeviin Ruotsin karsintoihin vuosina 2011 ja 2012.

Dua Lipan Future Nostalgia listakärkeen

5.4.2020
Tällä viikolla albumilistan ykköseksi nousi moninkertaisesti palkitun 24-vuotiaan brittiläisen laulaja-lauluntekijä ja mallin Dua Lipan kakkosalbumi Future Nostagia.

Vuonna 2017 debyttialbuminsa julkaissut Dua Lipa palkittiin viime vuonna parhaan uuden artistin ja parhaan tanssikappaleen (Electricity) Grammy-palkinnoilla, vuoden parhaan brittiläisen singlen (One Kiss) pystillä. Palkintosade oli jatkoa vuodelta 2018, jolloin Dua Lipa sai muun muassa parhaan brittiläisen naisartistin ja parhaan brittiläisen tulokkaan Brit Award -pokaalit sekä parhaan popin MTV Europe Music Award -palkinnon. Myös tulokasvuonnaan 2017 Dua Lipa palkittiin useilla palkinnoilla, kuten muun muassa parhaan uuden artistin MTV Europe Music Award -pystillä.

Elokuussa 1995 syntyneen Lipan musiikkiura alkoi 14-vuotiaana, kun hän alkoi tehdä YouTubeen cover-versioita eri muusikoiden kappaleista. Vuonna 2015 hän allekirjoitti levytyssopimuksen Warner Recordsin kanssa ja julkaisi ensimmäisen singlensä Be the One pian sen jälkeen.


Albumilistan kakkosena paikkansa piti The Weekndin After Hours (Deluxe). Ida Paul & Kalle Lindrothin Vuonna Nolla tipahti kaksi sijaa ykköspaikalta kolmoseksi. Listaneloseksi nousi sijalta 47 Eevil Stöön 6lack Album kolmannella listaviikollaan. Uutuuslevyistä listan toiseksi parhaan sijoituksen nappasi sijalle 5 yltänyt grungekonkari Pearl Jamin Gigaton -platta.

Listan kymppikärjen täydentävät JVG:n Rata/ Raitti, MKDMSK:n MKDMSK, Pyhimyksen MIKKO, Antti Tuiskun Valittu Kansa ja Gettomasan Diplomaatti.


Dua Lipan ja Pearl Jamin lisäksi viikon viralliselle albumilistalle nousi tällä viikolla kolme uutuusalbumia, ylivieskalainen pohjoisen melankolian metallinen sanansaattaja Nicumo kolmosalbumillaan Inertia (sijalla 13), australialaisen poprockjoukkue 5 Seconds of Summerin neljäs studioalbumi Calm (24.) sekä helsinkiläisen poprap-artisti Pesson kolmoslevy Mikset Sä Oo Niinku Kaikki Muut (36.)

Ida Paulin ja Kalle Lindrothin Vuonna Nolla listaykköseksi

29.3.2020
Viikolla 13 albumilistan ykköseksi nousi popduo Ida Paulin ja Kalle Lindrothin Vuonna Nolla. Listan kakkosena The Weekndin After Hours ja kolmantena vanhan kunnon Timo Rautiainen & Trio Niskalaukauksen Mahdoton Yhtälö.

Suursuosioon noussut Ida Paul & Kalle Lindrothin duo julkaisi esikoisalbuminsa Nää kaikki kertoo susta maaliskuussa 2018. Albumi sai jo ennakkoon platinalevyn, sillä siltä ennakkoon julkaistuja singlejä oli striimattu yli 20 miljoonaa kertaa. Tätä taustaa vasten uuden albumin kärkipaikka ei ollut yllätys.

The Weeknd, siviilinimeltään Abel Makkonen Tesfaye, on Suomessakin nähty etiopialais-kanadalainen R&B-muusikko ja tuottaja. After Hours on hänen jo viides albuminsa. Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on nauttinut suosiota jo pitkään. Vuonna 1996 perustettu yhtye teki lopullisen läpimurtonsa vuonna 2002 julkaistulla kolmosalbumillaan Rajaportti, joka sisälsi muun muassa kappaleet Lumessakahlaajat, Elegia ja Surupuku, joka lienee yhtyeen tunnetuin biisi. Bändi lopetti toimintansa 2004 ja teki paluun vuonna 2017.


Listan kymmenen kärjestä löytyvät myös Vesalan Etsimässä Rauhaa, JVG:n Rata/ Raitti, MKDMSK:n nimikkoalbumi, Antti Tuiskun Valittu Kansa, Pyhimyksen MIKKO, Mouhousin I Hate Mouhous sekä Gettomasan Diplomaatti.

Kärkikolmikon ja Vesalan Etsimässä Rauhaa -albumin lisäksi albumilistalta löytyy tällä viikolla vielä yksi uutuuslevy, Paperi T & Khidin Hbd Rip, joka on sijalla 13.

Jani Liimataisen Insomnium räväytti listaykköseksi

15.10.2019
Melodista death metallia soittavan Insomnium -yhtyeen - jonka riveissä soittaa myös kemiläislähtöinen kitaristi Jani Liimatainen - uutuusalbumi Heart Like A Grave pyyhälsi ilmestyttyään saman tien Suomen virallisen albumilistan kärkeen.

Heart Like A Grave on Joensuussa vuonna 1997 perustetun yhtyeen kahdeksas studioalbumi. Listan paalupaikka on yhtyeelle tuttu, sillä myös vuonna 2016 ilmestynyt Winter’s Gate nousi listaykköseksi. Bändin tuoreimman jäsenen Jani Liimataisen ohella yhtyeessä soittavat perustajajäsenet kitaristi-laulaja Ville Friman, rumpali Markus Hirvonen ja laulaja-bassokitaristi Niilo Sevänen sekä kitaristi Markus Vanhala. Insomnium levytti aluksi Candlelight Recordsille ja vuodesta 2010 alkaen sen levy-yhtiö on ollut Century Media Records.

Insomnium starttaa 12. marraskuuta Pariisista kuukauden mittaisen, 29 keikkaa käsittävän Tour Like A Grave Euroopan kiertueen yhdessä amerikkalaisen lajitoverinsa The Black Dahlia Murderin ja Stam1nan kanssa. Ensi vuoden maalis-huhtikuussa Insomnium lähtee kiertämään Pohjois-Amerikkaa Omnium Gatherumin ja bostonilaisen sinfonista metallia ja melodista death metallia yhdistelevän Seven Spiresin kanssa.

Ylläolevan komean ja koskettavan, Kolin jylhissä maisemissa kuvatun Heart Like A Grave –videon takaa löytyvät nimet Vesa Ranta ja Aapo Lahtela.

 

Viikon 41 listalle nousi Insomniumin ohella kolme muutakin uutuusalbumia. Jarkko Aholan Metallisydän nappasi kuudennen sijan, vanha konna Nick Caven & The Bad Seeds sai tyytyä albumillaan Ghosteen sijaan 41 ja amerikkalaisen laulaja-lauluntekijä ja levytuottaja Lauvin ­~how I’m feeling~ sijaan 44.

Listakakkoseksi tipahti edellisen viikon kärkilevy Vain Elämää Kausi 10 Ensimmäinen kattaus. Kolmosijalle nousi kolme pykälää jyväskyläläisräppäri Gettomasan Diplomaatti. JVG:n RATA/RAITTI tipahti pykälän verran listaneloseksi, samoin Post Malonen Hollywood’s Bleeding nelosesta viidenneksi.

Jarkko Aholan Metallisydän -levyn jälkeen kärkikymmenikköön mahtuivat vielä vantaalaisräppäri Kuben Hakunila Killah (7), Ed Sheeranin No.6 Collaborations Project (8), Ellinooran Vaaleanpunainen Vallankumous (9) ja Lauri Tähkän Meidän Päivät Tulevat (10).

Sonata Arctican Talviyö Suomen listaykköseksi

16.9.2019
Sonata Arctican uutuusalbumi Talviyö nousi tuoreeltaan suoraan Suomen virallisen fyysisen albumilistan kärkeen. Listan kakkoseksi nousi The Rasmuksen Dead Letters (Fan Edition) ja kolmoseksi Viikatteen Noutajan valssi.

Seuraavilla sijoilla ovat Ninni Poijärven ja Tommi Kaleniuksen Kosketus, Iggy Popin Free, Ellinooran Vaalenpaunainen Vallankumous, Rammsteinin Rammstein, Lana Del Reyn Norman Fucking Rockwell, Toolin Fear Inoculum ja Slipknotin We Are Not Your Kind.
Sonata Arctican kymmenes studioalbumi pärjäsi hyvin ilmestymisviikollaan myös albumien kokonaismyynnissä, jossa myös digimyynti huomioidaan. Talviyö on virallisen albumilistan kakkosena jenkkiräppäri Post Malonen uutuuslevy Hollywood´s Bleedingin jälkeen.

Kolmoseksi nousi Ellinooran Vaaleanpunainen Vallankumous, joka oli viime viikolla listaykkösenä. Laskussa oleva JVG:n Rata/raitti putosi pykälän verran listan neljänneksi.
Nousussa ovat viidentenä oleva jyväskyläläisräppäri Gettomasan Diplomaatti ja kuudetta sijaa pitävä Rammsteinin nimikkoalbumi. Ed Sheeranin No. 6 Collaborations Project putosi seitsemänneksi ja Lukas Leonin kahdeksanneksi. Yhdeksäntenä on amerikkalaisen laulaja/lauluntekijä Billie Eilishin When We All Fall Asleep, Where Do We Go ja kymmenentenä Lauri Tähkän Meidän Tulevat Päivät.

Post Malonen, Sonata Arctican ja Ellinooran lisäksi virallisen albumilistan tulokkaita ovat The Rasmuksen Dead Letters (Fan Edition) (11.), Melanie Martinezin K-12 (20.), Viikatteen Noutajan valssi (34.),  Iggy Popin Free (41.) ja Ninni Poijärven ja Tommi Kaleniuksen Kosketus (42).

CMX:n Alkuteos nousi suoraan listaykköseksi

18.2.2018
CMX:n 16. studioalbumi Alkuteos nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkeen tuoreeltaan. Albumi on  pitkäperjantaina vuonna 1985 Torniossa perustetun CMX:n jo kahdeksas albumi, joka on noussut Suomen virallisen albumilistan ykköseksi.

Aiemmin A. W. Yrjänän, Janne Halmkronan, Timo Rasion ja yhtyeeseen vuonna 2013 liittyneen rumpali Olli-Matti Wahlströmin muodostama yhtye on tehnyt saman albumeilla Vainajala (1998), Isohaara (2002), Aion (2003), Pedot (2005), Iäti (2010), Seitsentahokas (2013) sekä Mesmeria (2015).

Albumin kappaleiden teemat keskittyvät länsimaisen kulttuurin alkukuvastoon sekä äärimmäisiin tietoisuudentiloihin. Albumi, jonka työnimi oli kaikessa yksinkertaisuudessaan TROGOAUTOEGOCRAT, HEPTAPARAPARSHINOKH, TRIAMATZIKAMNO!, termit perustuvat värikkäänä ja arvoituksellisena tunnetun armenialaisen George Gurdjieffin psykologiaan.
Albumijulkaisun myötä CMX lähtee Kolmen vuosikymmenen lauluja -kiertueelle, jonka pohjoisin etappi on Oulun Hevimesta 29. maaliskuuta.


Albumilistan kakkospaikalle nousi niinikään uutuuslevy, amerikkalaisräppäri Kendrick Lamarin Black Panther The Album Music From And Inspired By. Kymmenen kärkeen mahtui kaksi muutakin listauutuutta, elokuvasoundtrack Fifty Shades Freed, joka päätyi seitsemännelle sijalle ja sijalta yhdeksän löytyvä Stig Doggin Playlist, vol.1, joka on Stigin kuudes studioalbumi.

Listakolmosena on yhden sijan tippuva JVG:n Popkorni, nelosena niinikään pykälän alaspäin heilahtava Antti Tuiskun Anatude, joita molempia voi jo pitää listaveteraaneina. JVG:n teos on ollut listalla jo 25 viikkoa ja Anatude kolme viikkoa vähemmän. Viidentenä on viime viikon listaykkönen Aleksanteri Hakaniemen debyyttialbumi Nuorena Jaksaa. Videobloggaaja ja dj Aleksanteri Hakaniemi on aiemmin toiminut muun muassa Reino Nordinin yhtyeen taustalaulajana sekä Justimuksen ja Evelinan DJ:nä.

Kymppikärkeen mahtuivat myös historiallisen musikaalidraaman The Greatest Showman elokuvasoundtrack sijalle kuusi, amerikankuubalaisen laulaja-lauluntekijä Camila Cabellon ensimmäinen soololevy Camila, sekä englantilaisen laulaja, lauluntekijä Ed Sheeranin Divide, joka löytyy peräti 50. listaviikollaan sijalta kymmenen.

Viikon albumilistan viides uutuus on sijalta 39 löytyvä jo vuonna 1977 perustetun veteraaniyhtye Toton 40 Trips Around The Sun. Juhlakokoelma sisältää kaikki kaikki bändin rakastetuimmat klassikkot Africasta Hold the Lineen ja Rosannaan.

Anatude jatkaa albumilistan ykköspaikalla

1.10.2017
Antti Tuiskun Anatude jatkaa vakuuttavaa menoaan Suomen virallisen albumilistan ykkösenä jo toista viikkoa putkeen. Kysymys kuuluukin, että kuka ja koska pystyy Tuiskun listaliiderin paikalta syrjäyttämään?

Albumilistan kaksi muuta mitalisijaa ovat viime viikon tapaan JVG:n Popkorni ja Foo Fightersin Concrete and Gold. Nelossijalle nousi 30. listaviikollaan brittiläisen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranin Divide, joka nousi viisi sijaa. Amerikkalaisräppäri Macklemoren kakkosalbumi Gemini on viikon listan korkeimmalle noussut uutuus.

Haloo Helsinki! -yhtyeen Hulluuden Highway piti asemansa kuudentena. Platta on pysytellyt nyt listalla komeat 29 viikkoa. Huomattavasti paremmaksi panee kymppisijalta seitsemänneksi noussut Sannin nimikkoalbumi, joka on viihtynyt listalla jo huimat 51 viikkoa eli liki vuoden. Ja epäilemättä se vuosikin täyteen tulee.

Kahdeksantena on listan toiseksi korkeimmalle kivunnut uutuus, brittimetallia paahtavan Cradle of Filthin Cryptoriana-The Seductiveness Of Decay. Kymppikärjen täydentävät amerikkalaiset räpartistit Post Malonen Stoney -albumillaan ja Xxxtentacion nimen 17 saaneella levyllään.

Jo mainittujen lisäksi listalle pääsi viisi albumiuutuutta, The Killersin ehtaa jenkkirockia sisältävä Wonderful wonderful (16), Norjan black metal -hurjimus Satyriconin Deep calleth upon deep (17), vähemmän yllättäen Twin Peaks -soundtrack (36), laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen Hillitön elämä (38) ja tamperelaisen metallibändi Skeinin Deadweight (39).


Antti Tuiskun kovasta suosiosta osoituksena on hänen edellisen albuminsa En Kommentoi killuminen listan 13. sijalla 123 listaviikon jälkeen.

Singlelistallakin Tuiskulla on kaksi plattaa, Tragedia kahdeksantena ja Aamukuuteen (feat. Erin) yhdeksäntenä. Sinkkulistaakin räppärit hallitsevat kohtuullisen selvästi, sillä ykkösenä on Post Malonen Rockstar (Feat. 21 Savage), kakkosena Cheekin Jari Sillanpää -cover Sinä ansaitset kultaa ja kolmantena JVG:n Älä jätä roikkuu.

Hieman yllättäen Antti Tuiskun Swäg (feat. JVG) on latauslistalla vasta viidentenä. Piikkipaikalla on nosteessa olevan Alman ja French Montanan Phases. Striimatuimpien listalla Tuiskun biisikaksikko on niinikään sijoilla 8 ja 9. Radiosoittolistan ykkösenä Aamukuuteen sen sijaan toki on.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu