Ailu Valle ja Happoradio värittävät Päätalo-viikkoa Taivalkoskella

22.6.2016
Maanantaina 29. kesäkuuta alkaa Kalle Päätalon synnyinmaisemissa Taivalkoskella keskikesän Päätaloviikko. Se on sekoitus päätalolaista, taivalkoskelaista, kotimaista ja kansainvälistä kulttuuri-, kirjallisuus- ja kotiseutuohjelmaa. Suurin osa Päätaloviikon tapahtumista on ilmaisia. Päätalo-näyttelyn teemana on Kalle Päätalon rakennusalan ammattihistoria, joka on olennainen osa niin hänen henkilö- ja kirjailijahistoriaansa.

Tapahtumassa kirjallisuudella oma erityinen asemansa. Niinpä mukana on monenlaista kirjallisuusohjelmaa, kuten kirjoittajakurssi, kirjaseikkailuleiri, kirjailijavierailuja ja möllärivartit. Uutena ohjelmana viikolla on torstaina suvirunomaraton, jossa vierailevat Eeva Heila ja Talent-tähti Daniel Helakorpi.

Päätalo-faneilla on mahdollisuus tavata toisiaan moneen otteeseen mm. perjantain Kalle Päätalon kirjallissuuvesta tykkäävien yhistyksen fanitapahtumassa ja lauantain lukijatapahtumassa. Viikolla esiintyy myös useita Päätalofaneja kuten Veli Vaismaa ja Ismo Määttä.

Kalle Päätalon lapsuuden maisemassa Kallioniemessä pääsee tutustumaan maanantaista perjantaihin pärekaton tekoon. Perinneruokaa taahkuria pääsee maistelemaan tiistaina ja veneen tervaus kuulu perinteisesti ohjelmaan maanantaina ja tiistaina toista kertaa järjestettävät perinteiset seurat.  Päätalolaisia henkilöitä liikkuu perjantaina suvisella Kallioniemen kartanolla, kun näyttelijä Ismo Määttä esittää Kallen romaanien hahmoja.

Päätaloviikolla siirrytään tunnelmasta toiseen. Luvassa on hengen- ja ruumiinkulttuuria oman valinnan mukaan. Ohjelmaa on laidasta laitaan niin konsertteja, teatteria, retkiä, näyttelyitä, tansseja, hengellisiä tapahtumia, kuin vohkasuakin. Hengellisistä tapahtumista mainittakoon mm. pruasniekka, perinnekinkerit ja perinteiset seurat sekä juhlamessu. 

Taivalkoskelainen kansantanssiryhmä Flikat juhlistaa 15-vuotista taivaltaan Jokijärven Pölkky-teatterilla maanantaina yhdessä Nappamarkan pelimannien kanssa. Luvassa on kaksi juhlakonserttia. 

Musiikki on olennainen osa Päätaloviikkoa. Nuori venäläinen pianovirtuoosi Andey Romanov vierailee jälleen Päätaloviikolla esiintyen sekä keskiviikkona että perjantaina. Vasta 14-vuotias urkutaituri Joel Vartiainen esiintyy tiistai-iltana Taivalkosken kirkossa.  Saamelaisräppäri Ailu Valle valloittaa torstaina Museofolkin ja Happoradio lauantaina River Rockin, jossa esiintyvät myös Temor, Peter Wanerberg Five, E.N.N.N. sekä Basted.

Päätaloviikolla retkeillään innokkaasti. Toista kesää ohjelmassa olevalla hautausmaakierroksella tutustuttaa hautakivien äärellä Kalle Päätalon romaaneista tuttujen henkilöiden elämään Päätalo-seuran puheenjohtajan Raimo Aron opastuksella. Tänä vuonna on myös mahdollisuus tutustua Kalle Päätalon rakennushistoriaan linja-autoretkellä.  Muita retkiä tehdään mm. kenttäradalle ja Soiperoisen järven kauniisiin maisemiin sekä Metsäkylän Katajavaaraan. Luontoliikuntatapahtuma Iijokisoutu järjestetään 33. kerran 29.6.-4.7.

Viikolle osuvat monien kesänäyttelyiden avajaiset kuten Päätalo-näyttelyn ja Päätalokeskuksen taidenäyttelyn, Taivalkosken Taideyhdistyksen taidenäyttelyn, Jokijärven ja Metsäkylän kylien kesänäyttelyiden avajaiset. 

Taivalkosken kesään kuuluvat olennaisesti kesäteatteriesitykset Herkonmäellä ja Jokijärvellä. Herkonmäellä nähdään Havukka-ahon ajattelija ja Jokijärven Pölkkyteatterilla Mestari – Olavi Virran Elämää ja musiikkia.  Stand up –koomikot Päivi Kuuva ja Matti Patronen naurattavat lähes kuoliaaksi Jokijärven torstai illassa.

Ohjelmassa on jokaiselle jotakin, lapsiakaan unohtamatta. Tarjolla on teatteria ja aktiviteetteja satupolulla, seikkailupuistossa sekä Iijoella. Kauniin Soiperoisen järven luontopolulla etsitään merkkejä alueen historiasta ja harjuluonnon helmistä.  Perjantaina keppihevoset valtaavat kotiseutumuseon.

Suomen paras ja pahin rikollinen mieli saa paikan kirjailijana

12.6.2015
Johnny Kniga järjestää rikoskirjallisuuteen uusia nimiä houkuttelevan kirjoituskilpailun. Rikos-Kniga etsii valmiin käsikirjoituksen sijaan kirjaideoita, joita kilpailun aikana työstetään kohti kustannussopimusta.

Kolmivaiheisen kilpailun karsintoihin osallistutaan liuskan mittaisella juonitiivistelmällä, joista jatkoon valitaan kahdeksan. Semifinaalissa raadin mentoroimat kirjoittajat laativat laajemman juonitiivistelmän sekä kirjoittavat katkelman tekeillä olevasta tarinasta. Loppukilpailuun valitaan kolme kirjoittajaa, jotka kirjoittavat raadin edelleen ohjaamana romaanin aiemmin tekemänsä työn pohjalta.

Raadin puheenjohtajana Rikos-Knigassa toimii Johnny Knigan kustantaja Jaakko Pietiläinen ja sihteerinä kustannustoimittaja Timo Ernamo. Muut raadin jäsenet ovat WSOY:n käännetyn kaunokirjallisuuden ja asiaproosan kustantaja Henrikki Timgren, elokuvakäsikirjoittaja Jari Olavi Rantala, toimittaja Maria Veitola sekä muusikko Aino Venna.

Paras ja pahin käsikirjoitus palkitaan kustannussopimuksella ja rahapalkinnolla.  Palkintosumma on suuruudeltaan 10 000 euroa.

Voittaja julkistetaan loppuvuonna 2016 ja voittajateos julkaistaan vuoden 2017 aikana. Johnny Kniga varaa option julkaista kaikki palkitut teokset.

Lisätietoja voi kysellä sähköpostitse osoitteesta rikoskniga@johnnykniga.fi
Kilpailun tarkemman säännöt ovat osoitteessa: http://www.johnnykniga.fi/

CMX - Pirunmaitoa -kirja ilmestyy syksyllä

5.3.2015
Syyskuun 14. päivänä ilmestyvä Santtu Luodon kirjoittama CMX - Pirunmaitoa -kirja niputtaa Suomen yhden suosituimman ja monitulkintaisimman rock-instituution kolmekymmentä ensimmäistä vuotta.

Torniossa hc-yhtyeenä 1985 aloittanut CMX on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista rockyhtyeistä, jonka albumeja on ostettu kaikkiaan noin 400 000 kappaletta. CMX on myös yksi harvoista bändeistä, joka on musiikkilehtien vuosiäänestyksissä jatkuvasti sekä lukijoiden että kriitikoiden listaykkösenä.

CMX:n kolmikymmenvuotinen sota Torniosta koko valtakunnan tietoisuuteen on myös matka suomalaisen rockkulttuurin muutoksiin. Se on trippi Sex Pistolsin innoittamina nauhoitetuista C-kaseteista internetin syövereihin, siirtyminen puolentoista minuutin punkrypistyksistä progehenkisiin teema-albumeihin sekä sukellus suorapuheisuuteen ja runouteen, punkestetiikkaan ja henkisyyteen.

Suurelle yleisölle CMX on tuttu erityisesti basisti-laulaja A. W. Yrjänän kautta. Hänen mystisfilosofiset tekstinsä ja gnostishumoristiset haastattelunsa ovatkin olennainen osa yhtyeen myyttiä. Fanit kuitenkin tietävät, että CMX on orgaaninen kokonaisuus, jonka suuntaan ovat vaikuttaneet kaikki siinä soittaneet muusikot, Yrjänän ohessa pisimpään kitaristit Janne Halmkrona ja Timo Rasio.

Pirunmaitoa -kirjassa ovat äänessä niin soittajat kuin muut CMX:n uraan vaikuttaneet ihmiset: roudarit, tuottajat, fanit, keikkajärjestäjät ja toimittajat.

Santtu Luoto (s. 1964) on helsinkiläinen punkkari, toimittaja ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut elämäkertoja mm. Eppu Normaalista, Neljästä Ruususta, Ilke Kalliosta,  Agentsista ja Göstä Sundqvistista.

Luoto on työskennellyt mm. rockin ajankohtaislehti Rumban toimituspäällikkönä sekä toimittanut Ylen Radiomafia-kanavalle useita populaarikulttuuria käsitteleviä radiosarjoja, kuten sarjat Jee Jee Jee – suomalaisen rockin historia ja Café Veijon Baari. Hän on toiminut myös mm. Uutisvuoto-ohjelman tuottajana ja käsikirjoittajana.

CMX-opuksen lisäksi Johnny Knigan asiaproosan julkaisulistalla ovat Lamppu Laamasen Dave Lindholm – tietenkin, Tuomas Milonoffin & Riku Rantalan Mad Success – Seikkailijan self help. 99 askelta menestykseen duunissa, reissussa ja elämässä, Maj-Lis Pitkäsen toimittama Antaa salaman tulla, minä odotan – Kalervon Palsan kirjeitä, Tubecon - Tubettajien kuka kukin on 2015 sekä Markus Ånäsin HIFK – Ikuisesti sinun.

Johnny Kniga julkaisee syksyllä myös Tapio Koivukarin romaanin Unissasaarnaaja sekä Jo Nesbøn Verta lumella II – Lisää verta.

Ritva Kokkola julkaisi neliosaisen runokirjan

27.2.2015
Kemiläiskirjailija Ritva Kokkolan torstaina 26. helmikuuta julkaistun Pajatso-kokoelman runot kertovat menneestä ja nykyisyydestä, tuomitsevat ja ymmärtävät, ovat ankaria ja lempeitä, vastaavat kysymyksiin ja esittävät kysymyksiä.

Kokoelma on neliosainen. Ongintaa käsittelee mm. elämän salaisuutta, kuolemanpelkoa ja ihmisen vieraantumista luonnosta. Onnenpyörä on kahden ihmisen arpapeli. Runot kertovat rakkaudesta ironisesti, sarkastisesti, mutta myös lämpimästi.

Sotapelit kuvaavat, kuinka sota katkeroittaa ja kuinka todellisen elämän sotapelit lopulta tuhoavat puolustettavansa. Viimeinen osio Laatikkoleikkejä kokoaa kolmen muun osaston aiheita.

 

Runojen lisäksi vuonna 1948 syntynyt Kokkola on kirjoittanut rikosromaaneja, novelleja, lasten- ja nuortenkirjoja sekä kolumneja.

Kokkolan rikosromaaneja ovat Kemiin sijoittuvat esikoisteos Lukukauden loppu (2005) ja Kaupunginjohtajan kuolema (2008) sekä Murhattu mieli (2011), Kolmas mies (2013).

Novellikokoelma Palasin kynnykseltä ilmestyi 2010 ja nuortenkirja Koira katoaa (2009). Kokkolan lastenkirjoja ovat Ansku ja Armas (2012), Ansku ja Armas puhuvat koiraa (2012), Ansku ja Armas ynnä matikkatäti (2013).

 

Ritva Kokkola on syntynyt ja käynyt koulunsa Kemissä. Opiskeltuaan Turun yliopistossa mm. englantilaista filologiaa ja kirjallisuustiedettä hän palasi kotikaupunkiinsa Kemiin kieltenopettajaksi. Tällä hetkellä hän toimii englannin kielen lehtorina Kemi-Tornion ammattiopistossa.

Kirjoittamista Ritva Kokkola on opiskellut Lapin Kirjallisuusseuran ja Kemin työväenopiston kursseilla. Kokkola on Suomen Kirjailijaliiton ja Lapin Kirjallisuusseuran jäsen. Innokkaana teatteriharrastajana Kokkola sai Kemin kaupunginteatterin vuoden katsoja palkinnon 2001.

Heli Luokkala-Nevalaiselta runokirja helmikuussa

12.1.2015
Rokkimimmi Heli Luokkala-Nevalainen julkaisee helmikuussa ensimmäisen runokirjansa. Meritähtiseppele -teoksen kustantaja on kemiläinen Nordbooks-kustantamo.

- Kirja kiertyy valtamerten ja ihmisten kokoisten asioiden jälkeen ja niiden ohella muun muassa metsätähtiseppeletyttöön, autistiseen Milka-tyttäreeni, äitinä olemiseen, itse autismiin ja omaishoidon arkeen, Luokkala-Nevalainen kertoo.

- Runokirja on myös omaelämäkerrallinen, Luokkala-Nevalainen lisää.

Kirjan julkistamistilaisuus pidetään Kemin kaupunginkirjastossa tiistaina 10. helmikuuta klo 17.30.

-  Ohjelmassa on mukavaa jutustelemista, pullakaffittelemista, minun laulujani kitaran kanssa ja paljon muuta hauskaa ja lämminhenkistä, Luokkala-Nevalainen houkuttelee.

50-vuotias Heli Luokkala-Nevalainen on julkaissut aiemmin runojaan lähinnä Facebookissa. Naisen kirjoittajankyvyt ovat olleet tiedossa pitkään, onhan hän sanoittanut lukuisia lauluja niin Nicepappi-yhtyeen kuin soololevyilleenkin.

 

Nicepappi-yhtyeen kanssa Luokkala-Nevalainen on tehnyt kolme pitkäsoittolevyä, jotka ovat Kun astuit huoneeseeni (1987), Maallinen onni (1989) ja Demonit (2007). Viime vuonna ilmestyi neljä biisiä sisältävä IV -levy yhtyeen 30-vuotisen taipaleen kunniaksi. Sen kappaleet ovat kaikki Luokkala-Nevalaisen kirjoittamia.

Yhtyeen singletuotantoa ovat Näytelläänkö (1986), Keväällä / Kun astuit huoneeseeni (1987), Pieniä eleitä / Uusi vallankumous (1987), Viimeinen tunti / Ihanaa liejua (1987), Kuumatkalla / Maallinen onni (1989) ja Kylmä yö / Pako (1989). Lisäksi yhtye julkaisi vuonna 1986 maxisinglen, jossa ovat omat kappaleet Hui Hai Hulluus ja Näytelläänkö vielä? sekä coverversio Immuunix Sweet -yhtyeen hitistä Ballroom Blitz.

Julkaistuja singlejä ovat Näytelläänkö (1986), Keväällä / Kun astuit huoneeseeni (1987), Pieniä eleitä / Uusi vallankumous (1987), Viimeinen tunti / Ihanaa liejua (1987), Kuumatkalla / Maallinen onni (1989) ja Kylmä yö / Pako (1989).

Heli Luokkala-Nevalainen on julkaissut lisäksi kaksi sooloalbumia; Unohtunut Unelma (1992) ja Amor ja Kyy (1994).

Luokkala-Nevalainen on vieraillut myös laulajana Eternal Tears Of Sorrowin Vilda Mánnu -albumilla kuten myös Jope Ruonansuun Täällä Washington -albumilla.

Kirjauutuuksia (Päivitetty 22.4.)

Pohjoisen musiikkikirjat:

Matti Riekki: Täältä pohjoiseen. Sentencedin tarina. Like. Ilmestyy tammikuussa 2015.

Arto Junttila: Poppia Väylän Pyörteistä II. Musiikkijuttuja Tornionlaaksosta 1600-luvun Antti Keksistä 2000-luvun Lordiin. Julkaisija Väylän kirjat 2014. Hinta 22 €. Tilaukset www.vaylakirjat.fi tai tuomo.korteniemi@gmail.com

Marko J. Ollila: Sonata Arctica. Kustannusosakeyhtiö Paasilinna. Kemin kuuluisimman musiikillisen vientituotteen epätodennäköinen tarina. Ilm. 10/2014.

Muut pohjoiset kirjat:

Jaana Kotkansalo: Intohimona Fitness. Kehonmuokkausopas. Fitra 2014.

Mika Kulju: Kohtalona Tali-Ihantala - Ihmisiä Suomen ratkaisutaistelussa. Gummerus kustannus, lokakuu 2014.
Tali-Ihantala 1944 on suurin koskaan Pohjoismaissa käyty taistelu, joka vaati kahdessa viikossa 1100 suomalaisen sotilaan hengen. Puna-armeijan kaatuneiden määrä oli nelinkertainen suomalaisiin verrattuna.

Sauli Miettinen (toimi. Maippi Tapanainen, graafinen suunnittelu Petteri Lehtinen): Epäonnistumisen mahdollisuus. Kirja kertoo kirja kemiläisen kuvataiteilijan Sauli Miettusen teksteistä ja teoksista. Club End. Julkistettu 6.11.

Pentti Jaako: Paikalleen muuratut tulisijat. Nordbooks. Kokoelman tarkoitus on osoittaa paikalleen muurattujen tulisijojen yksilöllisyys ja ainutkertaisuus. Osa tulisijoita on sellaisia, joita kukaan muu ei ole aiemmin tehnyt. Kirjoittaja on pyrkinyt suunnittelemaan tulisijat niin, että ne soveltuvat eli istuvat ympäristöönsä ja kokonaisuuteen. Kirjoittaja on koulutukseltaan rakennusmestari ja tehnyt elämäntyönsä opettajana. Hän kehitti mm. kaksikuorista leivinuunia ja varaavaa takkaa. Runsaasti kuvitettu kirja sopii sekä oppimateriaaliksi ammattikouluihin että omaa tulisijaa suunnittelevalle.

Anita Kraatari: Kurjet lentävät kylän yli. Romaani kertoo Kemijoen rannalla sijaitsevasta pienestä kylästä ja sen ihmisistä sodan jälkeisenä aikana.

Kari Hanhisuanto: Maraton. Nordbooks/Atrain Kustannus. Mitä mielessä liikkuu maratonin aikana ja mitä kaikkea runsaan 42 kilometrin matkan varrella voi tapahtua. Ilm. 10/2014.

Kalevi Sipola: Elämää tylympiä kohtaloita. Nordbooks/Atrain Kustannus. Kertomuksia Kemistä ja vähän muualtakin. Ilm. 10/2014.

Susanna Saukko: Mieli tekee murhata. Surma torniolaisessa mielisairaalassa. Nordbooks/Atrain Kustannus. Verityön tekijä paljastuu, mutta kuka on salaniemen taakse kätkeytynyt kirjailija. Ilm. 10/2014.

Muut musiikkikirjat:

Billy Idol: Dancing with myself - elämäni. Like.

Gary Lachman: Aleister Crowley - Suuren pedon elämä ja teot. Like.

Yngwie Malmsteen: Voittamaton - muistelmat. Like.

Tommi Liimatta, Sami Yaffa, Otso Tiainen: Sound Tracker. Like.

Robert Hilburn: Johnny Cash. Like

Ari Väntänen: Michael Monroe.

AC/DC - High Voltage Rock´n Roll.

Paul Branningan, Ian Winwood: Syntymä, Metallica, kuolema.

Rex Brown & Mark Ellington: Pantera. 101-prosenttinen totuus. Uskomaton ja epätodennäköinen menestystarina, jonka varrelle mahtui paljon draamaa. Minerva.

Ken Sharp, Paul Stanley ja Gene Simmons: Kiss - legendan synty 1972-1975. Rockmaailman ikonin värikäs syntytarina perustajajäsenten kertomana. Minerva

Joel McIver: 100 kovinta metallikitaristia. Kitarasankarit Suomi-metallia unohtatta. Minerva.

Ian Gillan: Omaelämäkerta. Suorasukainen ja paikoin hävyttömän hauska rockelämäkerta. Minerva.

Henry Scott Irvine: Procol Harum. Bändin vaiheet bändin itsensä kertomana.

Antti Heikkinen: Risainen elämä. Juice Leskinen 1950-2006. Siltala 2014.
Vuosissa mitaten Juice Leskisen elämä jäi melko lyhyeksi, mutta matkansa varrella hän ehti tehdä monen ihmisen työt ja jättää lähtemättömän jäljen sekä suomalaisen rockmusiikin että suomalaisen lyriikan historiaan.

Hits 2014. F-Kustannus 2014.
Pop/rock -megahitit. Trendiopuksesta löytyy noin 50 kauden hittiä sanoin, melodioin ja soinnuin.

Suomipop: naiset! F-Kustannus 2014.
Suomipopin upeat artistit tyylikkäässä nuottikirjakokoelmassa. Mukana mm. Suvi Teräsniska, Jenni Vartiainen, Sanni, Maija Vilkkumaa, Jannika B, Anna Puu, Jonna Tervomaa, Katri Ylander, Chisu, Johanna Kurkela, Erin, Laura Närhi, Kaija Koo, Mariska, PMMP ja Yona. Kokoelmassa on noin 50 hittibiisin sanat ja melodiat sointumerkein.

Suuri toivelaulukirja 23. F-Kustannus 2014.
Pavarottista Sillanpäähän, Carole King'istä Maaritiin - musataivaan toivotut kiintotähdet! 130 uutta toivesävelmää pianosäestyksin keräilijän aarteistoon, laulajien ja soittajien lahjalistalle. Uusi toivelaulukirja sisältää vain sarjassa ennen julkaisemattomia lauluja.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu