Riverside Jazzin hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossa


22.4.2022
Jukka Lamminen jatkaa Riverside Jazzin hallituksen puheenjohtajana. Myös muut hallituksen jäsenet, Pekka Oinonen (varapuheenjohtaja), Markku Raikaslehto, Petri Rankka sekä Jukka Piiroinen (sihteeri/rahastonhoitaja) jatkavat tehtävissään.

Ravintola Olafissa 13.4. Loska-yhtyeen keikan jälkeen pidetyssä vuosikokouksessa käsiteltiin myös muut sääntöjen määräämät asiat, kuten toimintakertomus vuodelta 2021 ja tilinpäätös vuodelta 2021 sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio kuluvalle vuodelle.

Yhdistyksen jäsenmaksu kuluvalle vuodelle on 25€. Kahden koronavuoden aikana yhdistyksen toiminta on ollut hiljaista. Ymmärrettävästi yhdistyksen jäsenmäärä on samalla laskenut. Kuitenkin jäsenmaksut ovat merkittävä osa yhdistyksen rahoitusta, joten nyt normaalien aikojen palatessa, myös jäsenmaksuja kaivataan kovasti.


Lisää jäseniä kaivataan

Jos yhdistys saa 50 jäsenmaksua, voi yhdistys pelkillä jäsenmaksutuloilla (50 x 25€=1250€) rahoittaa vähintään kaksi konserttia. Kun lisäksi tulee pääsylipputuloja ja mahdollinen kaupungin avustus, yhdistys pystyy järjestämään ainakin neljä konserttia vuodessa.
Maksamalla jäsenmaksun tukee siis elävän musiikin toimintaa kaupungissa. Jäsenet saavat myös alennuksia yhdistyksen järjestämien konserttien pääsylipuista. Myös Kalottjazz & Blues -festivaalin konsertteihin on luvassa jäsenille alennusta.

Jos haluat liittyä Riverside Jazziin, maksa jäsenmaksu suoraan yhdistyksen tilille (FI02 2048 1800 0042 83 / viesti: jäsenmaksu 2022 Matti Meikäläinen + postiosoite + sähköposti). Samassa yhteydessä kannattaa liittää mukaan myös posti- & sähköpostiosoitteet yhteydenpitoa varten.

 
Kalottjazz & Blues Festival 2022

Ensi kesän Kalottjazz & Blues -festivaali järjestetään koronatauon jälkeen normaalisti, mutta uudistuneena. Festivaalin lähes 20 konserttia levittäytyvät molemmin puolin rajaa torstaista 30.6. lauantaihin 2.7. saakka. Jatsia ja bluesia voi kuulla yllättävissäkin paikoissa, kuten laiturilla, rautatieasemalla tai leikkipuistossa.

Riverside Jazz tuottaa festivaalille kaksi jazzkonserttia, jotka molemmat soitetaan Åströmin kartanon riihessä. Perjantaina 1.7. riihessä soittaa suomalais-tanskalais-virolainen Joni Raikaslehto InFusion, joka yhdistää omaan näkemykseensä vaikutteita esimerkiksi Pekka Pohjolan ja Chick Corean sähköisestä jazzista. Lauantaina 2.7. riihen iltapäivässä esiintyy niinikään kansainvälinen yhtye. Case Kämäräinen on rumpali Tomi Kämäräisen johtama kvartetti, jonka muusikot tulevat Suomesta, Norjasta ja Puolasta.

Lisätietoja:
www.riversidejazz.fi
www.kalottjazzblues.net

Nina Mya Tornioon uunituoreen julkaisun ohjelmistolla

Nina Mya. Kuva: Teemu Mattson.

Nina Mya. Kuva: Teemu Mattson.

22.11.2021
Tornion kaupungin juhlavuoden lähettilääksi valittu torniolaislähtöinen jazzlaulaja ja  säveltäjä Nina Mya (os. Höynälä) saapuu Tornioon uunituoreen Just another lonely soul -julkaisunsa ohjelmistolla. Konsertti pidetään torstaina 9.12. Musiikkitalolla.

Vuonna 1989 syntynyt Nina Mya on palkittu ja kansainvälisestikin menestynyt torniolaislähtöinen jazzlaulaja ja säveltäjä. Hän on julkaissut neljä albumia; Flying Solo (Fredriksson Music 2012), Our Time (Texicalli Records 2014) ja Closure (Fredriksson Music 2016), joista viimeisin keräsi ylistyksiä myös kansainvälisesti Saksan julkaisun myötä. Neljäs albumi, Just Another Lonely Soul, julkaistiin 23.7.2021 Flame Jazz Recordsin kautta.

Tornion Musiikkitalossa kuullaan nimenomaan uunituoreen julkaisun ohjelmistoa, joka suomalaisten huippumuusikoiden käsittelyssä ei jätä ketään kylmäksi. Uusi levy on aiempaan poiketen selvemmin soulia, jossa kuitenkin kuuluvat edelleen jazzvaikutteet niin harmonioissa kuin loistavien muusikoiden soitossakin.

Sävellykset ja tekstit ovat Myan omaa käsialaa ja kappaleiden vaikutteissa soi vahvasti 1970-luvun soulnimet kuten Stevie Wonder, Donny Hathaway ja Aretha Franklin. Oman yhtyeensä ohella Mya on esiintynyt uransa varrella useiden kotimaisten ja ulkomaisten nimekkäiden artistien ja yhtyeiden kanssa, esimerkiksi Jukkis Uotilan, Iiro Rantalan, Frank McCombin ja UMO Helsinki Jazz Orchestran kanssa.

Yhtyeen kokoonpanon Tornion keikalla muodostavat Nina Mya, laulu, Jukka Eskola, trumpetti, Pope Puolitaival, saksofoni, Henri Mäntylä, piano, Varre Vartiainen, kitara, Timo Hirvonen, basso ja Jussi Lehtonen, rummut.

Keikkafakta

* Nina Mya Just another soul -konsertti
* Tornio Musiikkitalolla torstaina 9.12. klo 19.00
* Lippu 15 €, alle 12-vuotiaat lapset ilmaiseksi.
* Ennakkoliput ovat myynnissä kaupungintalon asiakaspalvelupiste Kompassissa.
* Lippuja myydään myös ovella konserttipäivänä, korttimaksulla. Maksuvälineenä käy myös Kaikukortti.
* Koronapassi tarkastetaan yli 16 –vuotiailta.
* Järjestää Tornion kulttuuritoimisto.

Saverio Maccne. Photo by Jonna Niinikangas.

Saverio Maccne. Photo by Jonna Niinikangas.

Jazz ja blues soivat rajakaupunkien syksyssä

Vuokko Hovatta Kolmisin.

Vuokko Hovatta Kolmisin.


Kalottjazz & Blues Autumn special korvaa kesällä perutun festivaalin.


30.9.2020
Tornion ja Haaparannan kulttuuritoimet järjestävät syksyn aikana jazz ja blues -konserttisarjan koronapandemian vuoksi kesältä perutun Kalottjazz & Blues –festivaalin tilalle. Konserteissa esiintyvät yhtyeet Vuokko Hovatta Kolmisin (jazz), Matti Salo Quartet (jazz), Saverio Maccne (blues), Duo Medicine Men (blues) sekä Mariah Hortans & M. Sandberg Duo (jazz). Konsertteja järjestetään molemmin puolin rajaa Tornio-Haaparannalla ja niihin tulee ilmoittautua sitovasti etukäteen.

Konserttisarjan aloittaa näyttelijänä ja Ultra Bra –yhtyeen jäsenenä tunnetuksi tulleen Vuokko Hovatan Kolmisin -yhtye sunnuntaina 11.10. Laulaja Vuokko Hovatan, alttoviulisti Atte Kilpeläisen ja vibrafonisti Panu Savolaisen muodostaman yhtyeen ohjelmisto koostuu kirjailija-runoilija Riina Katajavuoren runoista, joita ovat Savolainen ja Kilpeläinen ovat säveltäneet.
Konserttiin otetaan vallitsevien rajoitusten vuoksi maksimissaan yleisöä 50 henkilöä. Konsertti tullaan striimaamaan livenä Tornion Musiikkitalolta, jotta siihen voi osallistua myös kotisohvilta käsin. Konserttia tarjotaan katsottavaksi myös esimerkiksi vanhuslaitoksissa.

Kalottjazz & Blues Autumn special -konserttisarjan bluestarjoilusta vastaavat Saverio Maccne sekä Medicine Men duo.

Saverio Maccne on argentiinalainen blues- & rock-kitaristi, laulaja ja lauluntekijä. Buenos Airesista kotoisin oleva Maccne omaa vahvan ja juurevan soundin, jossa miehen virtuoosimaisen tarkkaan kitara-kontrolliin yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla rosoinen vapaus ja energinen voima. Maccne nousee lavalle Haaparannan Kansantalolla perjantaina 20.11.

Torniolainen Medicine Men duon muodostavat Tapani Ollonen ja Markku Paavalniemi. Medicine Men on akustispainotteinen blues/rock/country-duo, joka soittaa omalle tyylilleen sopivia biisejä; joukossa on niin tunnettuja klassikoita kuin vähän tuntemattomampiakin tunnelmapalasia. Konserttiin kaksikko tuo bluespainotteisemman setin, josta löytyy useita heidän aiemmilta keikoiltaan tuntemattomia biisejä. Konsertti tullaan järjestämään Ravintola Pajassa (Elämystehdas Lappari) perjantaina 27.11.2020.

Konsertit tullaan järjestämään molemmin puolin rajaa maiden vallitsevan tartuntatautitilanteen ja siihen liittyvien rajoitusten sallimissa rajoissa. Muutoksia konserttien järjestämiseen saattaa tulla lyhyelläkin varoajalla, jonka vuoksi esiintyjät ovat pääasiassa paikallisia. Festivaali sai Taiteiden edistämiskeskukselta avustuksen konserttien järjestämiseen ja tuota rahaa tullaan hyödyntämään musiikkielämysten toteuttamisessa. Kaikki konsertit ovat ilmaisia.

Sitovat ilmoittautumiset konsertteihin tulee tehdä sähköpostitse 30.9.2020 klo 10.00 (Suomen aikaa) alkaen. Konserteissa on rajoitettu määrä paikkoja. Tornion konsertit: kulttuuritoimisto@tornio.fi ja Haaparannan konsertit: pia.marttinen@haparanda.se  

Kalottjazz & Blues Autumn special –konsertit:

* Su 11.10. klo 15.00 Vuokko Hovatta Kolmisin, Musiikkitalo, Tornio (jazz)
* Pe 13.11. klo 19.00 Matti Salo Quartet, Haparanda Stadshotell, Haaparanta (jazz)
* Pe 20.11. klo 19.00  Saverio Maccne, Folkets hus, Haaparanta (blues)
* Pe 27.11. klo 19.00 Duo Medicine Men, Ravintola Paja (Lappari), Tornio (blues)
* Su 8.12.   klo 19.00 Christmas Jazz: Mariah Hortans & M. Sandberg Duo, Haaparannan   kirkko (jazz)

Kaikki ajat ovat paikallisia. Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Jazzliiton Yrjö-palkinnolla palkittu Riitta Paakki kvartetteineen tänään Torniossa

Riitta Paakki.

Riitta Paakki.

7.11.2019
Tänään Suomen Jazzliiton kiertueella Tornion musiikkitalolla konsertoiva Riitta Paakki Quartet on jazz-kentällä enemmän kuin ajankohtainen nimi. Viime viikonloppuna Paakki sai Suomen arvostetuimman jazzpalkinnon, Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon.

Palkinnon perusteluissa todettiin muun muassa, että "hänen hienostunut pianisminsa kumpuaa jazzmusiikin traditioista, jossa svengaavaa ja persoonallista ilmaisua leimaa vaivattomuus ja leikkisyys."


Pianisti Riitta Paakin viimeisimmässä kvartetissa yhdistyykin neljän suomalaisen huippumuusikon yksilölliset tyylit ja soundit. Manuel Dunkelin tenorisaksofoni täydentää Paakin soittoa hienovaraisesti. Rytmisektiossa Kaisa Mäensivun basso ja Joonas Riipan rummut luovat jykevän perustan Paakin hard-bop-vaikutteisille sävellyksille.

Riitta Paakki Quartetin ilmeikäs ja värikäs sointi syntyy muusikkojen välisestä vuorovaikutuksesta. Paakin sävellysten lisäksi yhtye tuo pöytään harvinaisia 60-luvun hard-bop-aarteita, luoden ajan ja paikan hämärtävän kokonaisuuden, jossa on jotain vanhaa, jotain uutta, jotain amerikkalaista ja jotain sinivalkoista.


Jazzmusiikin tohtori, pianisti Riitta Paakki on tutustunut syvällisesti Blue Noten 1960-luvun kultakauteen, ja tuon ajan vaikutteita voi kuulla myös yhtyeen kaikkien solistien ilmaisussa. Riitta Paakki Quartet julkaisi ensimmäisen albuminsa Live at Koko Jazz Club elokuussa 2018 Koko Records -levymerkille.

Levy on saanut hyviä arvioita ja kansainvälistä huomiota muun muassa Japanissa, jossa albumi myös julkaistiin. Jazzliiton kiertueella kuullaan levyn materiaalia, uusia kappaleita ja valikoituja afroamerikkalaisia helmiä.

Konsertti:
Riitta Paakki Quartet
Lappian Musiikkitalo, Tornio 7.11.2019 klo 19
Liput 20 €, opiskelijat, eläkeläiset ja Riverside Jazzin jäsenet 15 €.

Kotimaisen jazzin tähtikolmikko tänään Torniossa

Jukka Perko Tritonen konsertissa kuullaan materiaalia trion debyyttilevyltä Dizzy, jossa Perko käsittelee ensi kertaa trumpetisti Dizzy Gillespien musiikkia.

19.3.2018
Suomen arvostetuimpiin jazzartisteihin kuuluva saksofonisti Jukka Perko esiintyy maanantaina 19.3. Tornion musiikkitalolla Suomen Jazzliiton kiertueella mukanaan timantinkovana rytmisektiona lukuisissa eri yhtyeissä tunnetut basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen.

Konsertissa kuullaan materiaalia trion debyyttilevyltä Dizzy, jossa Perko käsittelee ensi kertaa trumpetisti Dizzy Gillespien musiikkia ja tekee samalla kauan kaivatun paluunsa bebop-perinteeseen.

Taustalla kulkee myös uskomaton tarina huittislaisen maanviljelijäperheen lapsen päätymisestä maailmankuulun jazzlegendan yhtyeeseen, jonka riveissä Perko soitti kahden vuoden ajan vuosina 1987-88. Gillespie pestasi tuolloin 19-vuotiaan Perkon big bandiinsa 70-vuotisjuhlakiertueelleen, jonka riveissä hän kiersi Eurooppaa ja Yhdysvaltoja kahden vuoden ajan.

Dizzy-albumia ei kannata erehtyä luulemaan nostalgiaprojektiksi. Väkevä triokokoonpano ottaa ilon irti klassikkosävellyksistä tuoden niihin oman näkemyksensä ja osoittaa, että paras jazz on aina omassa ajassaan elävää, aktiivista taidetta. Bändin sovitukset ovat luontevia, svengaavia, ja kolmikon kekseliäisyydellä marinoituja. Muun muassa kappaleet A Night In Tunisia, Con Alma ja Tin Tin Deo saavat tältä kotimaisen jazzin tähtikolmikolta osakseen juurevan monivivahteiset tulkinnat.

Torniosta trio jatkaa kiertuettaan Tuusulaan, Jyväskylään, Joensuuhun, Iisalmeen, Savonlinnaan ja Kotkaan.

Konsertin järjestävä Riverside Jazz on torniolainen kulttuuriyhdistys, jonka tarkoituksena on tarjota kaupunkilaisille elävän musiikin elämyksiä. Lokakuussa 1989 perustettu yhdistys on myös Suomen Jazzliiton jäsenyhdistys.

Jukka Perko Tritone Tornion Musiikkitalolla ma 19.3.2018 klo 19. Pääsyliput  20 €, opiskelijat ja eläkeläiset 15 €, Riverside Jazz ry:n jäsenet vain 10 €.

Musiikkia swingistä souliin ja kantrista jazziin

Alice Carreri esiintyy perjantaina 15.12. Kemin Ankkurissa.

Alice Carreri esiintyy perjantaina 15.12. Kemin Ankkurissa.

Italialais-tanskalainen Alice Carreri pelmahtaa perjantaina Kemin Ankkuriin

13.12.2017
Perjantaina 15.12. Kemin Ankkurissa on luvassa musiikkia swingistä souliin ja kantrista jazziin, kun lavalle nousee  italialais-tanskalainen laulaja Alice Carreri säestäjänään oululaisen Olli Estolan johtama yhtye.

Vuonna 1981 syntynyt Carreri on ollut osa Kööpenhaminan jazzyhteisöä työskennellen tanskalaisten huippumuusikoiden kanssa. Hän on myös esiintynyt yhden kauden ajan Tivoli Big Bandin solistina. Carrerin laajaan ohjelmistoon kuuluvat niin Billie Holidayn, Cole Porterin ja Kurt Weillin sävelmät kuin modernimmat tulkinnat mun muassa Black Keysin, The Raconteursin ja Janelle Monaen kappaleista.


Vuonna 1982 syntynyt Olli Estola on toiminut 2015–2017 Oulun konservatoriolla päätoimisena rumpujensoiton opettajana. Tällä hetkellä hän toimii viransijaisena Oulun Seudun Ammattikorkeakoulussa. Hänen rumputyöskentelyään voi kuulla nykyisin useissa kokoonpanoissa kuten Mopocop, Nordic View, Kenneth Sjöwall Didie Dudes, Janne Mikkonen 4tet ja Harri Sarkkinen Trio sekä Breezer-bilebändi.

Kööpenhaminassa, jonka jazzfestivaalilla hän on soittanut vuosittain vuodesta 2011 lähtien, on hänen yhteistyökumppaneihinsa kuulunut muun muassa Gemmer-Estola Quartet ja Bossa Nordica -yhtye.

Estolan yhtyeessä saksofonia soittaa vuonna 1997 syntynyt oululaislähtöinen Sami Leponiemi, joka opiskelee Sibelius-Akatemian jazzosastolla. Hän sijoittui ensimmäiselle sijalle helmikuussa 2017 järjestetyssä Huittisten Hullu Puhallus- puhallinsoitinkilpailussa, jossa tuomareina toimivat Jukka Perko ja Petri Juutilainen.


Kitaristina kokoonpanossa on vuonna 1987 syntynyt Heikki Ruokangas, joka tunnetaan myös säveltäjänä. Hänen ensilevynsä Change of Thought julkaistiin vuonna 2015 lontoolaisen F-IRE Recordsin kautta. Kakkosalbumi Monologues julkaistiin vuonna 2017 (Eclipse Music). Ruokankangas on nykyisin mukana suomalais-tanskalaisessa Ruokangas-Estola-Roland –trio Twisters –yhtyeessä.

Rovaniemeä kokoonpanossa edustaa kontrabasisti Jukka Nurmela, Lapin musiikkiopiston opettaja ja tuttu muusikko paikallisista kansanmusiikkiympyröistä.

Alice Carreri & Olli Estolan yhtye Kemin Ankkurissa pe 15.12. klo 23 alkaen. Liput 8 €.

Ainutkertaista ilmaisua jokaisessa konsertissa

Sid Hille F# feat Herbert Königshofer Aineen taidemuseolla torstaina 30.11.

27.11.2017
Torstaina 30.11. Aineen taidemuseolla esiintyvän F#-yhtyeen ja itävaltalainen saksofonisti Herbert Königshoferin musiikkia leimaa sen jäsenten tiiviiseen keskinäiseen kuunteluun perustuva vapaa vuorovaikutus. Lisäksi yhtyeen kaikki jäsenet käyttävät elektroniikka laajentaakseen akustisten soittimien sointimaailmaa.

Yhtye pyrkii jokaisessa konsertissa ainutkertaiseen ilmaisuun. Se muokkaa jokaisessa esiintymisessä sävellysten materiaalit, solistien ilmaisun ja koko yhtyeen tuottaman äänimaiseman uudestaan. Yhtyeen muodostavat Sid Hille, Fender Rhodes ja elektroniikka, Herbert Königshofer, saksofoni, bassohuilu, kontrabassoklarinetti, elektroniikka, Jori Huhtala, basso ja elektroniikka ja Markus Ketola, rummut ja elektroniikka.


Yhtye soittaa Hillen ja Könighoferin sävellyksiä. Musikaalisen laadun lisäksi yhtye tarjoaa yleisölle performanssi-tyyppisiä elämyksiä Könighoferin intensiivisen lavaolemuksen ansiosta.
F#-yhtye on toiminut keväästä 2016 alkaen. Aikaisemmin Sid Hille on tullut tutuksi suomalaiselle jazzyleisölle Platypus Ensemblen ja Contemporary Collectiven johtajana. Hän on myös soittanut viikoittaisia soolopianokonsertteja Temppeliaukion kirkossa vuodesta 2002 lähtien.

Yhtyeen basisti Jori Huhtala on noussut viime vuosina suomalaisten basistien terävimpään kärkeen. Hän vaikuttaa esimerkiksi Raoul Björkenheimin ja Eero Koivistoisen nykyisissä yhtyeissä. Rumpali Markus Ketola puolestaan on kotonaan niin oman fuusiojazzia soittavan Ketola Rewired-yhtyeen kuin UMO:n riveissä. Ketola on edistynyt pitkälle myös akateemisen jazztutkimuksen maailmassa, sillä hän väitteli tohtoriksi Sibelius-Akatemiassa vuonna 2007.


Sid Hille aloitti syksyllä 2016 yhteistyön itävaltalaisen saksofonistin ja multi-instrumentalistin Herbert Könighoferin kanssa. Hille ja Könighofer ovat soittaneet duokeikkoja sekä Suomessa että Itävallassa. Könighofer laajentaa F#-trion nyt kvartetiksi, kun hän saapuu Suomeen kiertuetta ja levytystä varten.

Yhtye esiintyy Aineen taidemuseolla Torniossa torstaina 30.11. klo 19 alkaen. Liput 10 €, jäsenet, eläkeläiset ja opiskelijat 5 €. Yhteislippu Sid Hille F# feat Herbert Königshofer ja Slim Butler & SlimCuts 20 €, jäsenet, eläkeläiset, opiskelijat 10 €.

Lue lisää Slim Butler & The Slimcuts -yhtyeestä täältä: http://www.rokkineuvos.fi/431892265

Django Bates ja Norrbottenin Big Band tulkitsevat Beatlesia Torniossa jazz -näkökulmasta

Popmusiikin uranuurtajabändin Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band -albumin julkaisusta 50 vuotta

5.10.2017
Beatlesin musiikin ystäville on tarjolla juhlapäivä torstaina 26. lokakuuta Tornion musiikkitalolla. Tuolloin brittiläinen multi-instrumentalisti Django Bates ja Norrbotten Big Band tulkitsevat 50 vuotta täyttäneen Beatlesin Sgt. Peppers Lonely Heart Club Band -albumin kappaleita jazz -näkökulmasta.

Vuonna 1967 julkaistua Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band -albumia pidetään yhtenä popmusiikin kehittymiseen voimakkaimmin vaikuttaneista julkaisuista. Rolling Stone -lehti valitsi sen taannoin maailman merkittävimmäksi levyksi. Albumi syntyi keskelle hippiliikettä ja sai heti julkaisunsa jälkeen vallankumouksellisen vastaanoton niin musiikkinsa, kansitaiteensa kuin studiotekniikkansakin osalta.

Psykedeelista ja perinteistä rockia sekä poppia sisältävä levy oli monella tavalla poikkeuksellinen. Se on ensimmäinen albumi, jonka laulut on miksattu kiinni toisiinsa ilman taukoja. Levy on myös ensimmäisiä, jonka kansilehteen on painettu kappaleiden sanoitukset. Myös albumin kansi oli huomiota herättävä, jopa vallankumouksellinen. Taiteilija Peter Blaken ideoima kansi oli 57 valokuvan kollaasi, johon oli kuvattu vahanukkeja ja Beatles-yhtyeen jäsenet värikkäissä univormuissa. Henkilögallerian valikoivat pääosin John Lennon ja Paul McCartney. Ringo Starr sai kuviin neljä valitsemaansa hahmoa ja George Harrison sivuutti hahmovalinnat kokonaan.

Albumilta löytyvät nimibiisin lisäksi muun muassa John Lennonin ja Paul McCartneyn kappaleet With a Little Help from My Friends ja Lucy in the Sky with Diamonds. Albumille äänitettiin myös Strawberry Fields Forever- sekä Penny Lane- kappaleet, mutta niitä ei lopulta otettu mukaan, vaan ne julkaistiin singleinä nelisen kuukautta ennen albumin julkaisua.

Brittiläinen multi-instrumentalisti, säveltäjä, sovittaja ja pianisti, vuonna 1960 syntynyt Django Bates on sovittanut albumista jazzversion neljän eurooppalaisen big bandin tilaamana. Ne ovat Norrbottenin Big Bandin lisäksi UMO, tanskalainen Danish Radio Big Band ja saksalainen hr-Bigband. Uusi sovitus sai kantaesityksensä viime lokakuussa Frankfurtin jazz-festivaalilla hr-Bigbandin ja Batesin toimesta.

Django Bates on valittu useita kertoja Iso-Britannian parhaaksi jazz-säveltäjäksi. Häntä kuvaillaan uskomattoman musikaaliseksi, anarkistisen huumorin ystäväksi ja elämäniloa pursuavan luovaksi persoonaksi. Bates on soittanut mm. Wynton Marsaliksen, Micheal Breckerin, Vince Mendozan ja Metropole Orchestran kanssa. Tunnetuksi hän tuli 1980-luvulla soittaessaan brittiläisessä Loose Tubes -orkesterissa.

Tornion konsertin jälkeen Django Bates esiintyy Saluting Sgt. Pepper -teemalla UMO:n kanssa Järvenpäässä 1. marraskuuta ja Helsingin Savoy -teatterilla 2. marraskuuta.


Norbotten Big Band och Django Bates. Saluting Sgt. Pepper -konsertti. Tornion Musiikkitalo to 26.10.2017 klo 19. Konsertin järjestää Haaparannan kaupunki/kulttuuri. Peruslippu15 €, eläkeläiset 10 €, opiskelijat vapaa pääsy. HUOM! Maksu vain käteisellä.

Joonas Widenius Trio parkkeeraa arktisen jazztraktorinsa Tornion Kerhoravintolaan keskiviikkona

31.10.2016
Syyskuun lopulla uutuuslevynsä Arktik Traktor Konspirazy julkaissut Joonas Widenius Trio saapuu keskiviikkona levynjulkaisukiertueellaan Tornion Kerhoravintolaan. Joonas Wideniukselle keikka on erityinen, merkitseehän keikka vuonna 1980 syntyneelle flamenco- ja fuusiokitaristille paluuta synnyinkaupunkiinsa.  

Neljä vuotta modernin flamencon ja world jazzin maailmassa matkaneen trion edellinen levytys, vuonna 2014 ilmestynyt Guitarra – Utopia – Musica sai mainion vastaanoton ja myös yhtyeen toinen levy – jolla matkataan Andalusian auringon lämmöstä monien yllätysten kautta urbaanin ympäristön metrokiskoille ja takaisin aurinkoon – on yltämässä samaan.

 

- Trion yhteinen taival on kestänyt nyt neljä vuotta, ja hyvältä näyttää. Kakkoslevyllä musiikki on persoonallista ja samalla sillä uskoisi olevan potentiaalia menestyä laajalti pitkin Eurooppaa. Ja luulisi Espanjassakin herättävän kiinnostusta tällainen pohjoinen flamenco-visio, kirjoitti levyarviossaan suomijazz.com

Sivuston mukaan Widenius ei ole millään muotoa perinne-flamencon vanki, vaan ote on progressiivinen, eteenpäin katsova. Flamencokitaran tekniikka on perusta, jolle Widenius rakentaa, mutta musiikilliset vaikutteet tulevat moniaalta. Hienoa trion musiikissa on juuri tämä vissi määrittelemättömyys genremielessä, ja sitä myöten sekä rytminen varianssi että svengin kaikkinainen hienostuneisuus.

Suomijazz.comin koko arvostelun voit lukea täältä: http://suomijazz.com/levyarviot/2016/09/widenius-joonas-arktik-traktor-konspirazy/

Yleisön ja kriitikoiden keikkapalautteessa niin Suomessa kuin ulkomailla mainitaan usein virtuoottinen soitanta, trion jäsenten välinen yhteys, lavashow ja musiikillisesti moniulotteiset keikat.

 

Pohjolan Sanomien Anu Jormalainen hehkutti lauantaisen Rovaniemen konsertin maanantaina julkaistussa arviossaan yhtyeen taitavan yhteissoiton elävän, hengittävän ja kommunikoivan. Kriitikon mukaan yhtyeen sorkkaeläimen lailla groovaavassa hybridissä jolkottivat rinta rinnan muun muassa jazz, progressiiviset käänteet, country, itämaiset vaikutteet sekä kansanperinteet.

– Trion melodioista ja rytmitajua kutkuttavista mehukkaista kompeista löytyi omaäänistä otetta. Vaikka vaativa materiaali oli nuottivilinässä takkuherkkää, toi kokemus rentoutta ja kykyä vaihtaa sävellaji lennosta, Jormalainen kehui.

Joonas Wideniuksen (kitara) lisäksi yhtyeessä soittavat muun muassa Värttinän riveissä nähty Hannu Rantanen (basso) ja Karo Sampela (rummut, udu, pandeiro). Sampela on toiminut Suomessa rumpalina ja lyömäsoittajana monenlaisissa yhteyksissä räppäri Palefacesta balkanilaista musiikkia soittavaan Slobo Horoon. Espanjassa asuva Sampela Karo on esiintynyt ympäri maailmaa, viidessä maaosassa ja yli 25 maassa.

Alle kouluikäisenä kitaransoiton aloittanut Widenius puolestaan on esiintynyt ja tehnyt töitä lukuisten huippuartistien ja taiteilijoiden kanssa. Pitkällä listalla ovat esimerkiksi Perico Sambeat, Iiro Rantala, UMO, David Dominguez, Alba Carmona, Petri Kumela, Niko Kumpuvaara, Karo Sampela, Hannu Rantanen, Raul Mannola, Raul Björkenheim, Ilkka Heinonen, Kirsi Poutanen, Risto Toppola, Cinta Hermo, Jari ”Delay” Kolanen, Alpo Aaltokoski, Katja Lundén, Emilia Aho, Pirjo Yli-Maunula, Kaari Martin, Roni Martin, Erika Alajärvi ja Maija Lepistö.

 

Tornion konsertin järjestää jazzelämyksiä ihmisille tarjoileva Riverside Jazz ry. Yhdistyksen jäsenille, opiskelijoille ja eläkeläisille lippu konserttiin maksaa ainoastaan vitosen, muille 10 euroa. Konsertti alkaa Kerhoravintolassa keskiviikkona 2. marraskuuta klo 20.

Riverjazz ry:n toiminnasta löytyy tietoa täältä: http://www.riversidejazz.fi/

Muusikot Rovaniemeltä ja Murmanskista perustivat suomalais-venäläisen jazz-yhtyeen

Raja Jazz kaipaa keikkoja Suomen itärajan molemmin puolin.

28.10.2016
Raja Jazz on rovaniemeläis-murmanskilainen yhtye, joka soittaa jazz-musiikkia ja lähinnä murmanskilaisen muusikko Sergei Filippovin sävellyksiä.

Yhtyeessä soittavat Sergei Zaikin (perkussiot), Esko Ollilla (rummut), Hannu Raudaskoski (basso), Sergei Filippov (kitara) sekä Hannu Mikkola (saksofoni). Raudaskoski soittaa lisäksi rovaniemeläisessä Jarring -jazzyhtyeessä.

Raja Jazz esiintyi Murmanskissa Ledokol-klubilla Park Inn-hotellissa 28. syyskuuta onnitellakseen lokakuussa sata vuotta täyttänyttä Murmanskin kaupunkia. Yllä murmanskilaisen journalisti Andrey Sychovin kuvaama Youtubeen ladattu makupala konsertista. Aiemmin Raja Jazz on esiintynyt Murmanskissa vuonna 2015 mm. Rock n Roll Music Bar-klubilla.

Venäläisittäin yhtyeen nimi on RaЯ Jazz, joka on samalla sanaleikki. Raj on venäjäksi paratiisi, ja suomeksi, kuten tiedämme, se tarkoittaa rajaa vaikkapa maidemme välissä. Yhtyettä ei pidä sekoittaa 1970-luvulla Tornio-Haaparanta-Kemi akselilla toimineeseen Raja-Jazziin.

Jos haluat kysyä heitä esiintymään omaan tapahtumaanne, kannattaa ottaa yhteys yhtyeen rovaniemeläiseen basisti Hannu Raudaskoskeen: hraudaskoski@gmail.com<mailto:hraudaskoski@gmail.com>

Nina Mya konsertoi Torniossa keskiviikkona

1. heinäkuuta ilmestynyt Closure on Nina Myan kolmas albumi.

1. heinäkuuta ilmestynyt Closure on Nina Myan kolmas albumi.

Moneen otteeseen palkittu jazzlaulaja esittelee entisessä kotikaupungissaan uusinta musiikkiaan.

18.9.2016
Keskiviikkona on edessä yksi Tornion musiikkisyksyn kohokohdista, kun jazzlaulaja Nina Mya saapuu entiseen kotikaupunkiinsa Suomen Jazzliiton kiertueella.

Myaa on kuvattu sillanrakentajaksi uuden ja vanhan vokaalijazzin välillä, ja hän tuo kvintettinsä kera lavoille entisaikojen vahvojen jazzlaulajien presenssiä ja intohimoista musiikkiin heittäytymistä. Hänen on sanottu myös omaavan paitsi jazzin teknistä taituruutta, myös gospelin vahvaa ja vivahteikasta tulkintaa.

Nina Myan sävellyksissä kaikuvat 50- ja 60-lukujen jazztyylit, kuten hard bop ja soul jazz, sekä afroamerikkalainen gospel. Tulkinnassa ja tyylissä on niin ikään viittauksia Aretha Franklinin ja Mahalia Jacksonin suuntaan. Lyriikat ovat Ninan omaa käsialaa ja kertovat henkilökohtaisia tarinoita. Laulaja-säveltäjä tunnetaan paitsi vahvasta tulkinnasta, vivahteikkaasta äänestä ja taitavasta improvisaatiosta, myös määrätietoisesta yhtyeen liidauksesta.

 

Nina Mya on julkaissut kolme albumia. Debyytti Flying Solo ilmestyi vuonna 2012 ja Our Time vuonna 2014. Heinäkuun alussa Porin Jazzeilla julkaistun Closure -albumin materiaalia laulaja kuvailee “tummempisävyiseksi kuin koskaan”.

- Closure on kolmas albumini, mutta selvästi tärkein ja merkityksellisin, Nina Mya painottaa.
- Ensimmäistä kertaa olen täysin sinut levyni kanssa enkä tekisi mitään toisin ja koen, että olen levyllä täysin oma itseni. Samalla levy on paitsi kumarrus Aretha Franklinille ja John Coltranelle, myös yleisemmin amerikkalaiselle jazzlaulajille, joiden laulamisessa on kuulunut gospel. Näihin vaikuttajiini lukeutuvat esimerkiksi Dinah Washington, Nancy Wilson ja Gregory Porter, Mya jatkaa.

Albumi on saanut hyvää palautetta. Muun muassa Jazzrytmit -lehden mukaan levyn tummasävyinen kokonaisuus poikkeaa piristävästi suomalaisen laulujazzin perinteestä ottaen vaikutteita gospelista ja soulista.
- Closure on musiikillisesti kypsä albumi, jolla Myan vahva ilmaisu syvenee entisestään. Albumin johtavana teemana on asioiden käsittelyn merkitys ja pyrkimys mielenrauhaan, Jazzrytmit kirjoittaa.

 

Levyn originaalikappaleiden lyriikat ovat Nina Myan käsialaa ja hänen kanssaan valtaosan biisinkirjoitusvastuusta albumilla jakaa Petri Puolitaival. Mukaan mahtuu myös muutama uudelleen sovitettu lainakappale, esimerkiksi Mongo Santamarian Afro Blue ja gospel-klassikko The Wayfaring Stranger. Punaisena lankana musiikissa on Myan vahva läsnäolo ja uuden bändin mukanaan tuoma syvästi svengaava yleissoundi. 

Muun muassa Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun solistipalkinnolla sekä Pori Jazzin Vuoden taiteilijana 2012 palkitun, vuona 1989 syntyneen Nina Myan (laulu & yhtyeenjohto) yhtyeessä soittavat Petri Puolitaival (saksofonit ja tuotanto), Jukka Eskola (trumpetti), Henri Mäntylä (piano), Jori Huhtala (basso) sekä Tuomas Timonen (rummut).

Tornion konsertti pidetään Musiikkitalolla (Etappitie 6, Tornio) keskiviikkona 21.9. klo 19.00.

Liput ennakkoon: 20 / 10 € (opiskelijat/eläkeläiset/Riverside Jazzin jäsenet): http://www.lipputoimisto.fi/TilaisuusPublic.aspx?id=14136

Liput ovelta: 25 € / 15 € (opiskelijat/eläkeläiset/Riverside jäsenet).

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu