Suomen UMK-finalistit julkistetaan keskiviikkona

Finaaliin valittiin seitsemän artistia lähes 300 hakijan joukosta

12.01.2020
Uuden Musiikin Kilpailun voitosta ja pääsystä Euroviisuihin kilpailee tänä vuonna seitsemän artistia, jotka julkistetaan YLE TV1:ssa keskiviikkona 13. tammikuuta klo 13. Kilpailuun tuli 278 hakemusta, ja biisien taso oli kilpailun järjestävän YLE:n mukaan kovempi kuin koskaan. 20. helmikuuta tuoreelle UMK-voittajalle ojennetaan Minna Viitalähteen suunnittelema kiertopalkinto.

Finaalikappaleet valittiin jälleen YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakasen vetämän UMK-ammattilaisraadin toimesta.
– Biisien ja artistien taso oli mielettömän vahva ja olen varma, että meillä on tulossa keväällä 2021 kaikkien aikojen kovatasoisin UMK. Olen todella iloinen ja kiitollinen joka ikiselle kappaleensa Ylelle lähettäneelle muusikolle.

Mukana oli laaja joukko Suomen lahjakkaimpia ja menestyneimpiä biisintekijöitä ja tuottajia. Lisäksi UMK:hon hakeneiden artistien tunnettuus on kokenut ison harppauksen eteen- ja ylöspäin. YLE:n mukaan näyttää siltä, että niin uudet ja nousevat kuin kokeneet ja tunnetut artistit näkevät UMK:n hienona mahdollisuutena.
– Hakijoiden joukossa oli mm. useita menneiden vuosien euroviisuedustajia, Emma-gaalassa palkittuja kestotähtiä, Suomen tämän hetken potentiaalisimpia musiikin vientitoivoja, Vain Elämässä nähtyjä artisteja, energisiä rock-bändejä sekä kriitikoiden ylistämiä vaihtoehtomusiikin kuumia nimiä. Lähetettyjen kappaleiden monipuolisuus näkyy myös lopullisessa seitsemän kappaleen kattauksessa, Hakanen hehkuttaa.

UMK21-kausi huipentuu finaaliin 20. helmikuuta. Tampereen Mediapoliksen tv-studioilla järjestettävä finaali näytetään suorana Yle TV1:llä ja Yle Areenassa. Vuoden 2021 Eurovision Song Contest järjestetään Rotterdamissa, Alankomaissa 18.-22.5.2021.

UMK-kiertopalkinnoksi valittiin Before the Party Starts

10. Uuden Musiikin Kilpailun kunniaksi keväällä avattiin UMK-palkinnon suunnittelukilpailu. Esivalinnan jälkeen finaaliin valikoitui kaksi teosta, joista suomalaiset äänestivät suosikikseen Minna Viitalähteen suunnitteleman Before the Party Starts -pystin. Pöydällä levätessään palkinto muistuttaa jykevää mikrofonia, mutta toimii samalla tavalla kuin lumisadepallot, joita jokainen meistä on ainakin kerran elämässään pitänyt käsissään. Pallossa valuva glitteri on kuin kaunis muistutus voittajan päälle satavasta konfetista.

– Olo äänestyksen päätyttyä oli hyvin sanaton, mutta äärimmäisen kiitollinen. On edelleen hieman haastavaa uskoa tätä todeksi. En ollut alkuun ollenkaan vakuuttunut kisaan osallistumisestani, mutta huomasin kuitenkin viikkojen kuluessa kuin varkain suunnitelleeni palkinnon jo hyvinkin valmiiksi pääni sisällä. Hyvin viime hetkellä onneksi päätin lähettää presentaationi raadin arvioitavaksi. Vieläkin tosin hieman puistatuttaa, kun mietin kuinka lähellä oli että jätin osallistumatta. Hienoksi suunnittelukilpailun voiton tekee myös se, että asun tällä hetkellä Rotterdamissa. Olenkin täällä jo valmiiksi Suomen liput liehuen odottamassa, Viitalähde iloitsee.

Palkintoon kaiverretaan kaikkien UMK-voittajien nimet, ja pysti ojennetaan helmikuussa UMK21-voittajalle. Esivalinnan tehneen raadin jäseninä toimivat tuotesuunnittelija
Saara Renvall, Design Forumin toiminnanjohtaja Petteri Kolinen, UMK:n tuottaja Anssi Autio ja verkkotuottaja Sandra Saulo.
David Bowie illan tähtenä Yle Teemalla


* Kanava esittää illalla Bowien musiikin sävyttämän fantasiaelokuvan Labyrintti, jossa Bowie myös näyttelee. Sen jälkeen on vuorossa kiintoisa dokumentti Bowien uran vaikeista alkuvaiheista.

2.1.2021
Klo 22 alkavassa Labyrintti-fantasiaelokuvassa teinityttö Sarah uskaltautuu maagiseen labyrinttiin pelastaakseen pikkuveljensä peikkokuninkaan valtakunnasta. Jo klassikoksi kohonneessa elokuvassa pääosia esittävät 16-vuotias Jennifer Connelly ja Toby Froud. David Bowie itse näyttelee Jim Hensonin ohjaamassa elokuvassa pekkokuningasta.

Sarahiin rakastunut peikkokuningas Jareth kidnappaa poikavauvan todellisuudesta omaan valtakuntaansa, tarkoituksenaan houkutella pojan vahdiksi jätetty Sarah omaan valtakuntaansa. Sarah lähtee hakemaan veljeään takaisin, ja Jareth antaa hänelle 13 tuntia aikaa ratkaista vaikea labyrintti, jonka keskellä odottaa peikkokuninkaan linna, jossa peikkokuningas pitää Sarahin veljeä. Matkan varrella Sarah tutustuu useisiin erilaisiin olentoihin, joista osa on ystäviä ja osa Jarethin apulaisia.

Vuonna 1986 ilmestyneen elokuvan tuotti George Lucas ja sen yhtenä käsikirjoittajana oli Monty Python -yhteyksistään tunnettu Terry Jones.

Bowien hapuilevat alkuvuodet

Mielenkiintoinen dokumentti David Bowien ensimmäiset vuodet (David Bowie: Finding Fame) pelmahtaa Yle Teema & Fem -kanavalla ruutuun klo 23.40. Kyseessä on vuonna 2019 valmistunut dokumenttielokuva David Bowien uran ensimmäisistä, hapuilevista vuosista Ziggy Stardustin läpimurtoon asti.

Francis Whatelyn BBC:lle ohjaaman kiitetyn Bowie-trilogian päätösosassa vedetään lankoja yhteen ja kerrotaan, kuinka David Jonesista tuli vuonna 1966 David Bowie, Bowiesta Ziggy Stardust ja Ziggystä lopulta kuolematon – ja miten vaikea Bowien oli löytää omaa tietään.

Mukana paljon ennen esittämätöntä arkistomateriaalia. Haastateltavina on sukulaisia, ystäviä, työtovereita ja viimeinen elossa oleva Spiders from Mars -bändiläinen Woody Woodmansey.

Dokumentissa kerrotaan Bowien lapsuudesta Brixtonissa, nuoruudesta Bromleyssa ja etsikkovuosista Lontoossa sekä näiden vuosien keskeisistä henkilöistä: etäisestä äidistä, skitsofreniaan sairastuneesta Bowien velipuolesta Terry Burnsistä (All the Madmen), Bowien sydämen särkeneestä ensirakkaudesta Hermione Farthingalesta (Letter to Hermione), miimikko-mentori-rakastaja Lindsay Kempistä, estraditaiteilija Anthony Newleystä, jota Bowie matki, sekä monista enemmän tai vähemmän epäonnistuneista tyyli- ja bändiviritelmistä Buzzista Hypeen.

Bowien varhaisvaiheita muistelemassa ovat myös Hermione Farthingale (joka puhuu nyt ensi kertaa Bowiesta) ja Lindsay Kemp (viimeisessä tv-haastattelussa ennen kuolemaa 2018) lisäksi serkku Kristina Amadeus (!), lapsuudenystävä Geoff MacCormack, muusikko-tyttöystävä Dana Gillespie, tuottaja-bändikaveri Tony Visconti, pianisti Rick Wakeman, ja kitaristi John Hutchinson.

Ismo Alanko. Kuva: Arttu Kokkonen.

Ismo Alanko. Kuva: Arttu Kokkonen.

Yle Teema & Fem juhlistaa tänään Ismo Alangon 40-vuotista uraa


Tsekkaa illan Alanko-ohjelmat tästä jutusta ja lue Rokkineuvoksen muisteluita kohtaamisista Alangon kanssa.

14.11.2020
Ismo Alangon mittavaa uraa suomirockin parissa kunnioitetaan Yle Teema & Fem -kanavalla tänään perusteellisesti. Iltakahdeksasta alkaen kanavalla esitetään toinen toistaan mielenkiintoisimpia ohjelmia tämän viikon torstaina 60 vuotta täyttäneeseen Alankoon liittyen. Ohjelmissa nousevat esiin Alangon bändit, erityisesti Hassisen Kone ja Sielun Veljet, unohtamatta myöskään vuonna 1960 syntyneen muusikon soolouraa. Katso illan Alanko-ohjelmien esittelyt tämän jutun alta.


Ismo Alangon ura pääsi kunnolla vauhtiin maaliskuussa 1980 Oulun Urheilutalolta, kun Hassisen Kone -yhtye, jossa soittivat tuolloin kitaristilaulaja Alangon lisäksi myös Reijo Heiskanen (soolokitara), Jussi Kinnunen (bassokitara) ja Harri Kinnunen (rummut), voitti Rockin Suomen mestaruuden Uuden aallon sarjassa.

Rokkineuvoksen nuori varhaisminä oli paikalla Oulun Urheilutalolla todistamassa Hassisen Koneen läpimurtoa. Tapahtumasta voit lukea Rokkineuvoksen muisteluja laajemmin täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159397/6889875/posting/

Sittemmin Hassisen Kone tuli nähtyä keikoilla useasti, muun muassa Oulun Kuusrockissa 1980 ja 1981 sekä Tervolan Kaarihallilla.


Rokkineuvoksen ja Alangon tiet ovat ristenneet myös Sielun Veljet -yhtyeen aikana. Siekkaritkin tuli nähtyä livenä useampaankin kertaan. Parhaiten näistä ovat mieleen jääneet yhtyeen vedot Maailman nuorison ja opiskelijoiden festivaaleilla Moskovassa vuonna 1985 sekä varsinkin vastaavissa kekkereissä Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjangissa vuonna 1989.

Korean matkalla, jolle osallistui Suomesta 167 hengen valtuuskunta, allekirjoittanut toimi matkanjohtajana. Mukana reissussa oli toinenkin suomalaisbändi, Peer Gunt sekä runsaasti muuta kulttuuriväkeä, kuten ohjaaja Pauli Pentti Villealfa Filmproductionista sekä tanssiteatteri Hurja Ruuth.


Viimeksi pääsin nokikkain Ismo Alangon kanssa lokakuun lopulla vuonna 2002. Ismo Alanko Säätiöllä oli tuolloin keikka Hullu Pohjola -ravintolassa Kemissä. Työskentelin tuolloin sanomalahti Pohjolan Sanomien toimittajana ja haastattelin Alangon ennen keikkaa. Haastattelupaikkana oli hotelli Merihovi. Kyseinen keikka on toistaiseksi viimeinen, jonka Alanko on Kemissä tehnyt.

Tämä ei ole ihmekään, sillä keikka ei sujunut kovin hyvin. Juopunut Alanko putosi lavalta pariin otteeseen ja lopulta keskeytynyt keikka jäi kemiläisyleisön harmiksi kovin lyhyeksi. Alanko pahoitteli asiaa julkisesti myöhemmin, josta voit lukea vaikkapa täältä: https://www.is.fi/viihde/art-2000000130352.html.

Haastattelu sinänsä meni hienosti, vaikka maestro oli selvästi juopunut jo sen aikana ja juttu julkaistiin. Sitä ei valitettavasti kuitenkaan löydy netin kätköistä enää, sillä Pohjolan Sanomat lakkautettiin vuonna 2017.

Tästä episodista huolimatta - elämässähän sattuu ja tapahtuu - Rokkineuvos on lukeutunut Alangon koko uran ajan hänen fanijoukkoihinsa ja lukeutuu edelleen. Levyhyllystä löytyy aikamoinen nippu Alangon ja hänen yhtyeidensä tuotantoa. Miehen uraa on ollut sikälikin mellevää seurata, sillä olemmehan Alangon kanssa myös ikätovereita, Ismo on vain runsaan vuoden Rokkineuvosta nuorempi.

Ohjelmat 14.11:

Teemalauantai esittää. Ismo Alanko 60 vuotta. Pitkä Teemalauantai omistetaan 12.11.2020 60 vuotta täyttävälle laulaja-lauluntekijälle. Luvassa aivan uusi dokumentti sekä arkistojen aarteita Alangon pitkän, komean ja monipuolisen musiikkiuran varrelta, Saimaa-ilmiöstä ja Hassisen Koneesta alkaen. Lisäksi illan aikana ohjelmien väleissä nähdään neljä Ismo Alangon klassikkobiisiä vuoden 2018 versioina Ruisrock-keikalta. HD Yle Teema & Fem klo 20.01.

Ismo Alanko: Ihminen, mutta mikä se on? Rocklegenda näyttää kuinka tekee biisejä jollaisia "kukaan muu ei pistä tulemaan" ja kertoo miten laulut saivat alkunsa jo lapsuudessa. Tarina ympäristöään ihmettelevästä lauluntekijästä ja esiintyjän uusiutumisesta. HD Yle Teema & Fem klo 20.02.

Ismo Alanko: Rakkaudesta. Lauluntekijä esiintyi yhtyeineen Ruisrockin Rantalavalla kesällä 2018 ja esitti 80-luvun bändinsä Sielun Veljien klassikkobiisin. HD Yle Teema & Fem klo 21.04.

Yle Live: Sielun Veljet. Kuumana kesäpäivänä Provinssirockissa 1986 Sielun Veljet -bändi esittää mm. kappaleet Kuka teki huorin, Säkenöivä voima ja Kansallispäivä. Yle Teema & Fem klo 21.10.

Ismo Alanko: Kun Suomi putos puusta. Ismo Alangon Helsingin Juhlaviikoille säveltämä tilaustyö: "Valheita ja onnenpekkoja", visio modernista reissumiehestä, lauluja vapaan pudotuksen aikakaudelta. Konserttitaltiointi Vanhalta Ylioppilastalolta 2.9.1990. Yle Teema & Fem klo 21.40.

Ismo Alanko: Rappiolla. Lauluntekijän ja hänen yhtyeensä näkemys klassikkokappaleestaan Ruisrockin Rantalavan keikalta kesältä 2018. HD Yle Teema & Fem klo 22.23.

Konsertissa: Hassisen kone. Kooste ohjelmista (1981) Tuubi ja (1982) Iltatähti. Ismo Alanko ja yhtye esittävät kappaleet Odotat, Tuomiopäivä tulee, Vapaus versoo verestä ja raudasta,
Oikeus on voittanut taas, Julkinen eläin ja Levottomat jalat. Yle Teema & Fem klo 22.28.

Ismo Alanko: Peltirumpu. Sielun veljien 80-luvun hitti Ismo Alangon tulkintana Ruisrockin Rantalavan keikalta heinäkuussa 2018. HD Yle Teema & Fem klo 22.51.

Alanko & Lindfors: Labra 2000. Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin kirjaimellisesti monikerroksinen musiikkispektaakkeli ulottuu kauas järjen tuolle puolen. Petri Lehtisen tilaan ja Marjaana Mykkäsen televisioon ohjaama teos oli Helsingin kulttuurikaupunkivuoden tapauksia. Yle Teema & Fem klo 22.57.

Ismo Alanko: Rakkaus on ruma sana. Legendaarisen lauluntekijän hittibiisi Ruisrockin keikalta kesältä 2018. HD Yle Teema & Fem klo 23.53.

Saimaa-ilmiö. Aki ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva Juice Leskinen Slamin, Hassisen koneen ja Eppu Normaalin konserttikiertueesta kesäisellä Saimaalla 1981. (U) HD Yle Teema & Fem klo 23.57. (S).

Lisäksi huomenna sunnuntaina 15.11. esitetään samalla kanavalla klo 13.01 alkaen Yle Live: Ismo Alanko 40/60 - Yli 40 vuotta musiikkia ja 60-vuotissynttärit -konsertti. Siinä lauluntekijä Ismo Alanko konsertoi syntymäpäivänään 12.11. Helsingin Tavastia-klubilla ja juhli ilman paikalla olevaa yleisöä.

Queen-fanien toiveilta tänään

5.9.2020
Queen-yhtyeen diggareita hellitään tänä iltana Yle Teema & Fem -kanavalla. Tuhtiin pakettiin lukeutuu musiikkivideo, dokumenttielokuva sekä konserttitaltiointi.

Illan avaa klo 21.27. musiikkivideo The Show Must Go On vuodelta 1991. Single julkaistiin 14.10.1991, vain kuusi viikkoa ennen Freddie Mercuryn kuolemaa.

Heti perään laadukkaista musiikkiohjelmistaan tunnettu kanava esittää Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On -dokumentin brittibändistä, joka on nykyään suurempi kuin koskaan - 50 vuotta perustamisensa jälkeen. Osa ansiosta dokumentin mukaan kuuluu amerikkalaiselle Idols-tähti Adam Lambertille, joka vuonna 2011 liittyi bändiin vokalistiksi ja toi Queenin musiikin uuden sukupolven tietoisuuteen.

Dokumenttielokuvassa seurataan Queenin vaiheita Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen, pohdintoja jatkamisesta sekä sitä, miten kohtalo toi lopulta yhtyeelle kultakimpaleen nimeltä Adam. Vuonna 2019 valmistuneen dokkarin ovat ohjanneet Simon Lupton ja Christopher Bird.

Varsinainen helmi on klo 22.57 alkava konserttitallenne Queen: Live at the Rainbow. Huolellisesti restauroitu ja masteroitu Queen-yhtyeen konsertti on taltioitu kahtena iltana Lontoon Rainbow-teatterissa marraskuussa 1974.

Vasta 40 vuotta myöhemmin virallisesti julkaistussa konserttitaltioinnissa Queen oli tuolloin hurjassa nousukiidossa, takana oli ensimmäinen oma kiertue (The Sheer Heart Attack Tour) ja edessä paikka rockmaailman terävimmällä huipulla. Kyseessä on konserttielovan Suomen ensiesitys.

Konsertti esitetään uudestaan Yle Teema & Fem -kanavalla lauantaina 12.9. klo 00.00. Queen & Adam Lambert: The Show Must Go On -dokumentin uusintaesitys on puolestaan samalla kanavalla jo keskiviikkona 9. syyskuuta klo 23.55.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu