Säkenöivä! -kuoro juhlii kymmenvuotista taivaltaan kahdella juhlakonsertilla

Jaa tämä sivu

Kuoronjohtaja Tuomas Lampela vetämässä Säkenöivien treenejä.

Kuoronjohtaja Tuomas Lampela: Toivottavasti pääsemme esiintymään loppuunmyydyille saleille

Kaikki ok. Lauantaina tärähtää, lupaa kuoronjohtaja Tuomas Lampela

3.5.2023
Kemiläinen naiskuoro Säkenöivä! juhlii kymmenvuotista taivaltaan tulevana lauantaina peräti kahdella juhlakonsertilla otsikolla 10 vuotta Euphoriaa. Konsertit pidetään Syväkankaan koululla Kemissä klo 14 ja 18.
Konsertit tarjoavat kuulijoille laajan katsauksen peräti 46-jäsenisen kuoron historiaan. Kummassakin konsertissa kuullaan upea kaksituntinen musiikillinen ilotulitus, jossa on mukana kappaleita kuoron alkuvaiheista saakka joulukonsertteja lukuunottamatta. Uusia kappaleita ei ole - sillä poikkeuksella, että mukana on lauluja pitämättä jääneistä kahdesta elokuvakonsertista, jotka jouduttiin perumaan korona-pandemian vuoksi.
- Nekin laulut ovat siis kuorolle tuttuja, mutta yleisö ei ole niitä päässäyt vielä kuulemaan, kertoo kuoronjohtaja Tuomas Lampela.


Odotukset korkealla


Lampelan odotukset juhlakonsertteja kohtaan ovat korkealla.
- Odotan, että pääsemme esiintymään yleisön eteen, mielellään loppuunmyydyille saleille. Toivottavasti ihmiset lähtevät nyt liikkeelle, kun jälleen saa olla livenä mukana, kun korona ei ole sotkemassa suunnitelmia.
Kuoro on harjoitellut juhlakonserttia varten viime syksystä saakka pääsääntöisesti kerran viikossa, loppua kohti toki tiivistäen tahtia. Opeteltavaa on ollut paljon, sillä konserteissa kuullaan komeat 21 kappaletta. Laulujen lisäksi treenattavana on ollut koreografiat, jotka tuovat konsertteihin yhden olennaisen elementin lisää.
Bändi tuli harjoituksiin mukaan tällä viikolla, mutta tiistain treenien perusteella nelikko on ottanut biisit varsin hyvin haltuunsa. Bändin muodostavat rumpali-lyömäsoittaja Tuomo Jakku, kosketinsoittaja Kari Hautalampi, kitaristi-saksofonisti Jani-Petteri Hägg sekä basisti Juhani Hägg, kaikki tuttuja ammattimiehiä myös Men In Black -orkesterista.


Konserteissa kuullaan
kuorolaisten jukeboksi


Esitettävät laulut on valikoitu kuorolaisten kesken demokraattisesti äänestämällä, joskin kuoronjohtajalla on ollut veto-oikeus, jos tietty kappale ei ole istunut kokokonaisuuteen.
- Tosin veto-oikeutta ei juuri tarvinnut käyttää, Lampela kertoo ja luonnehtii biisilistaa kuorolaisten jukeboksiksi. Kappaleita on mm. Juice Leskiseltä, Gimmeliltä, Nirvanalta, Sonata Arcticalta, Nicepapilta ja Maija Vilkkumaalta.
Yksi pieni yllätyskin on mukana. Konsertissa kuullaan myös miesääntä yhden biisin verran. Tällöin mikkiin tarttuu itse kuoronjohtaja Lampela, jolla on ollut melkoinen työ, sillä hän on harjoittamisen lisäksi tehnyt niin laulu- kuin bändinuotitkin.
- Urakka on ollut kohtuullisen iso, ei kuitenkaan aivan älytön, koska kaikki biisit on joskus laulettu, Lampela luonnehtii, mutta myöntää, että kahden ison konsertin läpivienti on niin laulajille kuin hänelle itselleenkin myös aikamoinen fyysinen suoritus.
Säkenöivän ensimmäinen kuoronjohtaja Jouko Kakko on myös mukana konsertissa. Alunperinhän yhtye oli nimetty hänen mukaansakin, Joukon Säkenöivä Voima, josta se lyheni Säkenöiväksi. Sen sijaan Kakon jälkeen kuoroa johtanut Mia Rantamo-Erkkilä ei pääse paikalle. Lampela on johtanut kuoroa hänen jälkeensä viitisen vuotta.


Runsaudenpula
hyvistä laulajista

Säkenöivän laulajien määrä oli alunperin asemoitu 40 laulajaan. Porukka on välillä vaihtunut ja uudet laulajat haetaan nykyään koelaulujen kautta.
- Viime koelauluissa oli laulajista runsaudenpula. Oli niin paljon helvetin hyviä laulajia, että laulajia on nyt kaikkiaan 46. Emme halunneet päästää hyviä laulajia käsistämme, Lampela taustoittaa.
Laulajien suuri määrä ei Lampelan mukaan sinänsä tuo ylimääräisiä haasteita kuoronjohtajan työsarkaan.
- Pikemminkin se menee voiton puolelle. Jos joku on poissa, niin sitä ei niin helposti huomaakaan. Toisaalta poissaoloja ei tule myöskään niin kontrolloitua.
Todellisuudessa kuorossa vallitsee niin hyvä henki ja tekemisen meininki, ettei treeneistä olla poissa muuten kuin pakosta, sairastumisen tai vastaavan syyn vuoksi.

Laulaminen
menee sielusta läpi


Anniina Mäntylä ja kuoron nykyinen puheenjohtaja Heidi Ylitalo ovat olleet kuorossa mukana sen perustamisesta saakka. Mäntylä oli kuoron ensimmäinen puheenjohtaja. Sanna-Pauliina Siira on puolestaan mukana vasta toista vuotta.
- En aio lopettaa kuorossa laulamista koskaan. Tai no, ehkä sitten mummo-iässä, jos ei enää ääntä tule tai ei voi kävellä, Mäntylä kuvailee mukana olon tärkeyttä.
- Tulin mukaan toissa syksynä koelaulun kautta. Pitkään haaveilin mukaan pääsystä, sitten uskaltauduin koelauluihin ja onneksi pääsin mukaan, laulamisesta suuresti nauttiva Siira kertoo.
- Minua kiehtoo laulamisen säännöllisyys ja tämä hyvä porukka. Treeneihin on aina mukava tulla, jo ala-asteen musiikkitunneista saakka laulua harrastanut Ylitalo painottaa. Hän myös säveltää omia kappeleita ja esiintyy niin soolona kuin eri kokoonpanojen kanssakin.
Siira kehuu kuorolaisia mahtaviksi ihmisiksi, joista on muotoutunut energinen ja hauska porukka.
- Laulaminen menee sielusta läpi, nainen kuvailee.


Tulossa on
tunteikas ilta


Kolmikosta jokainen odottaa innolla tulevia juhlakonsertteja.
- Ohjelmisto on tosi hyvä, monenlaisia lauluja. Tulossa on tunteikas ilta, jossa yleisö varmasti viihtyy Mäntylä uskoo.
- Minulle tämä on toinen isompi konsertti. Musiikillisesti liikutaan herkästä tunnelmasta riehakkaaseen bilemeininkiin. Jos yleisölle välittyy pienikin osa siitä fiiliksestä, joka kuoron sisällä vallitsee, niin hyvä tulee. Hieman jännittää, mutta se on vain hyvä, sillä se laittaa tekemään parhaansa, Siira tuumii.
- Minulla on ollut paljon vastuuta konserteista, tekemistä on riittänyt. Nyt otan pari päivää vapaata töistä, että voin täysin keskittyä lauantaihin. En jännitä, luotan siihen, että kaikki menee hyvin ja yleisö nauttii. Itsekin keskityn jännittämisen sijaan laulamisesta ja esiintymisestä nauttimiseen, Ylitalo painottaa.


Tapahtuma


Säkenöivä! -kuoron 10-vuotisjuhlakonsertit
Syväkankaan koulu, Kemi la 6.5. klo 14 ja 18
Konsertit juontavat Heta-Jemina Pudas ja Suvi-Tuuli Lehtinen
Konserteissa on väliaika.

Lippuja myyvät: lippu.fi https://www.lippu.fi/artist/saekenoeivae-kuoro ja R-kioskit
Lippujen hinnat:
Aikuiset 25 €
Lapset 3-17v. 12 €
Perhelippu (2+2) 65 €
Eläkeläiset 22 €
Alennuslippu todistuksella (opiskelija, työtön,varusmies, siviilipalv.) 18 €
Pyörätuoli + saattaja 25 €
Kemin taksipalvelu tarjoaa ilmaisen kuljetuksen konserttiin (ja takaisin) Kemin linja-autoasemalta klo 13.30 ja 17.30. Lipun lunastettuasi voit ilmoittautua kyytiin: https://forms.gle/RasKegicyhxECLEE9

Säkenöivä tiistain harjoituksissa Kemin lukiolla.