Pakkasukko blues & jazzille vihdoin tunnustusta valtiolta

Tammi-helmikuun taitteessa kymmennenen kerran Kemissä järjestetty Pakkasukko blues & jazz -festivaali on saanut taloudellista tukea Taiteen edistämiskeskukselta. Tuki osoittaa, että tapahtuma on vihdoinkin noteerattu myös virallisten instanssien taholta.

Kaikkiaan Taiteen edistämiskeskus ja valtion musiikkitoimikunta myönsivät yli 2 miljoonaa euroa musiikin edistämiseen.

Katso tukisummat ja lue aiheesta lisää täältä: http://www.rokkineuvos.fi/412159448

Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:lle tukea Pakkasukon järjestämiseen

10.3.2015

Taiteen edistämiskeskus ja valtion musiikkitoimikunta ovat myöntäneet Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:lle 4 000 euroa kymmenennen Pakkasukko Blues & Jazz -tapahtuman järjestämiseen.

RyMy:n ohella erityisavustuksen sai 91 hakijaa. Lapista avustusta saivat myös Hetan Musiikkipäivät ry (2 000 €) sävellystilaukseen Johannes Piirrolta sekä Lapin Nuorison Liitto ry (3 000 €) harmonikkaleirin ja mestarikurssin järjestämiseen. Avustusta sai myös muun muassa Is this Art! Oy 3 000 euroa Kioski Levy-yhtiölle Bättre Folk -festivaalin ohjelmatuotantoon.

Kaikkiaan erityisavustuksia myönnettiin 871 000 euroa. Hakijoita oli 214. Yhteisöjen erityisavustuksia myönnetään mm. leirien, tapahtumien, kilpailujen ja konserttisarjojen järjestämiseen sekä produktioihin ja sävellystilauksiin.


Kaikkiaan Taiteen edistämiskeskus ja valtion musiikkitoimikunta myönsivät yli 2 miljoonaa euroa musiikin edistämiseen

Kohdeapurahan sai 89 taiteilijaa tai työryhmää, 298 hakijan joukosta. Kohdeapurahoina myönnettiin yhteensä 361 500 euroa. Kohdeapurahoilla tuetaan mm. sävellystyötä, harjoittelu- konsertti- ja kiertuetoimintaa sekä tapahtumien ja konserttien järjestämistä.

Saajien joukossa olivat muun muassa Jaakko Laitinen, joka sai 3 000 euroa Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtyeen Saksan kiertueen kuluihin. Rovaniemeläinen Ilkka Puputti sai 1 500  euroa käyrätorven kellon ja suukappaleiden hankintaan. Nimiartisteista Maija Vilkkumaalle myönnettiin 15 000 euroa Aja!-esityksen toteuttamiskuluihin.


Kirjastoapurahoja myönnettiin yhteensä 55 taiteilijalle, hakemuksia saapui 115. Kirjastoapurahat on tarkoitettu säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille joiden teoksia on julkaistu nuotteina tai äänitteinä sekä esittäville taiteilijoille, joiden esityksiä on tallennettu äänitteille. Kirjastoapurahoja myönnettiin erityisesti sävellys-, sanoitus- ja sovitustyöhön. Kirjastoapurahoja myönnettiin yhteensä 115 000 euroa.

Saajien joukossa olivat Jaakko Laitinen (2 000 €) laulujen tekemiseen, Anna Puustjärvi  (2 000 €) sanoitustyöhön, Emma Salokoski (3 000 €) taiteelliseen työskentelyyn, Jori Sjöroos (1 500 €) sävellys-, sanoitus-, sovitus- ja tuotantotyöhön, Seppo Tammilehto (1 000 €) sävellys- ja sanoitustyöhön sekä rovaniemeläinen Outi Tarkiainen (3 000 €) sävellystyöhön ja taiteelliseen työskentelyyn Berliinissä.


Lisäksi 35 hakijalle myönnettiin toiminta-avustusta. Tuen saajista vain neljä (Saaristo-oopperayhdistys ry, Suomalaisen Kamarioopperan kannattajayhdistys ry, Särestön kamarikonsertit –yhdistys ry sekä Vaasan Oopperasäätiö) oli uusia toiminta-avustusten saajia. Kaikki neljä ovat aiemmin saaneet Taiteen edistämiskeskukselta projektikohtaisia tukia.

Toiminta-avustuksia myönnettiin yhteensä 769 000 euroa. Hakijoita oli 67. Saajien joukossa olivat muun muassa Seinäjoen Elävän Musiikin yhdistys ry (25 000 €) ja Uleåborg Jazz Organisation ry (46 000 €)

Pakkasukko-festivaali oli menestys

Kymmenes Pakkasukko blues´n jazz -festivaali oli todellista rytmimusiikin ilotulitusta. Tapahtuma onnistui erinomaisesti. Yleisöä riitti, esiintyjäkattausta kiiteltiin laajasti ja myös artistit olivat erittäin tyytyväisiä tapahtuman antiin.

Se oli kaikkien aikojen Pakkasukko

Yleisöä riitti ja väki viihtyi bluesin ja jatsin parissa

2.2.2015.
Viikonvaihteessa Kemissä järjestetty kymmenes Pakkasukko blues´n jazz -festivaali onnistui erinomaisesti. Musiikillinen kattaus monipuolisuudessaan oli runsaslukuisen yleisön mieleen.
Lauantai-illan kohokohta oli amerikkalaisyhtye The Paladinsin liki parituntinen keikka.

Legendaarinen yhtye antoi lavalla kaikkensa. Yleisön joukossa oli yhtyeen pitkäaikaisia faneja, jotka olivat odottaneet yhtyeen näkemistä jopa kymmeniä vuosia. Myös yhtye itse nautti esiintymisestä täysin siemauksin.

- Loistava  yleisö, oli todella hienoa esiintyä, nokkamies Dave Gonzalez totesi poistuttuaan hikisenä lavalta.
Gonzalezin mukaan pitkä reissu San Diegosta Suomeen ei ollut turha.
- On todellinen siunaus, että saamme tehdä tätä työtä ja soittaa musiikkiamme yleisölle. Vuosien tauon jälkeen yhtyeen kokoaminen jälleen yhtyeen oli kuin korkeimman johdatusta. Me todella nautimme tästä työstä, yritämme elää päivän kerrallaan niin hyvin kuin voimme, Gonzalez sanaili.

Mies johti yhtyettään lavalla hyväntuulisena, mutta antoi tilaa myös bändikavereilleen. Rumpali Brian Fahey lippalakissaan virnisteli patteristonsa takana ja takoi kapuloitaan kuin heikkopäinen. Basisti Thomas Yearsley puolestaan soitti kontrabassoaan liki kaikissa mahdollisissa asennoissa, välillä selällään maaten isokokoinen soitin sylissään leveä hymy naamallaan.


Lauantai-illan Cumuluksessa avasi Suomen parhaisiin blueskokoonpanoihin lukeutuva Tomi Leino trio, joka teki suururakan. Yhtye soitti oman keikkansa lisäksi myös amerikkalaisen Kat Balounin kanssa. Myös Baloun oli lavalla liekeissä, kuten Tomi Leinonkin kolmikko. Esiintymistään hermoillut Baloun lauloi sydämensä kyllyydestä ja näytti taitonsa myös huuliharpistina.
- Olen aina jännittänyt esiintymisiäni, vaikka kokemusta alkaa jo olla, Saksan pääkaupunmi Berliinissä jo parisenkymmentä vuotta asunut Baloun kertoi hieman ennen lavalle nousemistaan.
The Paladinsin tavoin Baloun osaa arvostaa korkealle sen, että saa tehdä juuri sitä työtä mitä haluaa.
- Esiintyminen on parasta mitä tiedän, Baloun vakuutti. Ja sen huomasi. Puhelias nainen hurmasi monisatapäisen yleisönsä.


Huippuartistit eivät jättäneet festivaalikokemusta pelkän esiintymisensä varaan, vaan käyskentelivät juhlapaikalla yleisön joukossa ennen ja jälkeen esiintymisensä. The Paladinsin Thomas Yearsley käyskenteli myös myyntipöydän takana yhtyeen levyjä ja paitoja myyden. Myös muiden bändien keikkojen seuraaminen kuului kuvioon.
­- Täällä on todella hyviä bändejä, ihan jokainen, Dave Gonzalez arvioi juuri ennen uransa pohjoisinta keikkaa kiitellen samalla vuolaasti kutsusta Kemiin.

Hurmaava ja mahtavan äänen omaava helsinkiläinen Molly Moonstone ei jäänyt kansainvälisten artistien varjoon, vaan veti tyylikkäästi oman osuutensa juuri ennen The Paladinsia. Viimeisenä esiintynyt brittiyhtye Oliver Darling and the Living Legends kärsi hieman myöhäisestä soittoajasta. Yhtyeen keikan alku venyi lähes puoli kolmeen ja tyylikäs yhtye joutui lopettamaan osauutensa hieman kesken ravintolan kiinnimenoajan lähestyessä.
Hyväntuulinen yhtye oli yhtä vakuuttava kuin perjantai-iltanakin Ankkurissa. Aamupuolella yötä yleisö harveni, mutta tanssijoita riitti lavan edustalla viimeiseen nuottiin asti.

Aiemmin lauantai-iltana Merihovin tiloissa lähes viimeisillään raskaana oleva Kel Elliott kolmen miehen orkesterinsa kanssa soitti viihdyttävän keikan, jolle yleisö osasi antaa arvoa. Sama päti myös, Olli Soikkelin, hollantilaisen Paulus Schäferin ja Hot Club de Finlanden esitykseen, jota tosin teknisen ongelmat hieman haittasivat.

Myös Kel Elliot nautti Kemissä olostaan täysin siemauksin. Hän nousi yhtyeensä kanssa lavalle vielä sunnuntain Pakkasukkokanronkassa Tap Waters Orchestran jälkeen.

Kat Baloun puolestaan oli enemmän kuin mielissään päästyään laulamaan myös lauantai-iltapäivän kolmituntisissa AfterBlues-jameissa Lumilinnan linnanaitassa, jossa festivaaliartistit esiintyivät vaihtelevissa kokoonpanoissa. Jameissa soitti myös pitkän linjan kitaristi, huuliharpisti ja laulaja Henry Ojutkangas.


Pakkasukkofestivaalin ja Lumilinnan yhteistyöavaus osoittautui onnistuneeksi. Linnanaitta oli tupaten täynnä väkeä ja erityisesti linnaan tutustumaan saapuneet lukuisat ulkomaalaiset olivat yllättäen kohdalleen osuneesta tapahtumasta silminä nähden innoissaan. Myös sekä festaripromoottorit että yhtä hymyä ollut lumilinnaväki olivat kokeiluun tyytyväisiä ja yhteistyön laajentaminen ensi vuonna nousi esiin.
- Ensi vuonna voisimme pitää täällä esimerkiksi myös avajaiskonsertin, kaavaili Tuomas Laajoki.
Laajoen mukaan ensi vuodelle saattaa tulla muitakin uudistuksia.
- Harkinnassa on tapahtuman siirtäminen viikolla eteenpäin ja yhteistyön tiivistäminen Ylläs jazzbluesin kanssa. Siirrolla saisimme aikaan pohjoiseen viikon blues- ja jazzputken, joka alkaisi Ylläkseltä ja päättyisi Kemiin.

Pakkasukon perjantai-ilta oli menestys - Tuomari Nurmio nostatti tunnelman huippuunsa

Hän oli täällä eilen.

Tuomari Nurmion esiintyminen Pakkasukko blues´n jazzissa oli äärimmäisen intensiivinen, hikinen ja odotettu. Tuskin koskaan Merihovin sali on ollut niin täynnä kuin mitä se oli suomalaisen legendan esiintyessä.

Muutenkin tapahtumailta onnistui erinomaisesti. Jokaisella artistilla oli omat faninsa ja lipunmyynnissä rikottiin ennätyksiä.

Tuomari Nurmio räjäytti pankin Pakkasukossa

Pakkasukko blues´n jazzin perjantai-ilta oli menestys. Vielä alkuillasta ensimmäisenä Merihovin komealle estradille nousseiden jazzlaulajar Zoe Kilbyn ja kontrabasisti Andy Championin aloittaessa väkimäärä oli vähäinen, mutta illan mittaan kansaa kokoontui juhlapaikalle tungokseen saakka.

Lippuja myytiin pitkälti yli 300 mikä on Pakkasukon uusi perjantai-illan ennätys. Illan odotetuin esiintyjä oli Tuomari Nurmio, jonka mainion setin aikana lämpötila nousi Merihovin salissa erittäin kuumaksi ja hikiseksi. Mies laatikkokitaroineen osasi ottaa yleisönsä. Tuomarin karisma on tallella.

Toki yleisölle kelpasivat mainiosti muutkin illan artistit; jokaiselle löytyi yleisönsä ja faninsa. Ankkurin lavalla skotlantilaissuomalainen Robbie Hill Band, Jussi Sydänmäen J. Hearthill Trinity, Ina Forsman ja Helge Tallqvist Band sekä moninkertaisen Kemin kävijä Oliver Darlingin johtama The Living Legends nostivat tunnelman huippuunsa.

Merihovin puolella myös Olli Estola Polyeuropean band solistinaan latvialainen saksofonitaituri Karlins Auzins saivat yleisön huudahtelemaan ihastuksesta. Auzinsin, rumpali Estolan, kontrabasisti Jaakko Konttilan sekä etenkin puolalaispianisti Artur Tuznikin tunnelmointia oli ilo seurata.

Kaikkiaan tunnelma oli erinomainen, ihmiset olivat liikkeellä hyvällä fiiliksellä. Tapahtumaa oli selvästi odotettu.

Pakkasukko jatkuu tänään kello 15-18  Lumilinnan linnanaitassa afterBlues-jameilla kello 15.00 alkaen. Pakkasukkopassilla pääsee ilmaiseksi sisälle, ilman passia Lumilinnan pääsymaksulla. Jamien seremoniamestarina toimii suomibluesin hurjapää Juho Kinaret.


Jamien jälkeen Pakkasukko blues´n jazz jatkuu kello 19 Merihovissa Gypsyswing Nightin merkeissä. Illan aloittaa Kel Elliott orkstereineen ja kello 20.45 lavalle nousevat loistavat Olli Soikkeli & Paulus Schäfer (NED) Hot Club de Finlanden kera.

Loppuilta hurahtaa rattoisasti Cumuluksen tiloissa, missä  Tomi Leino Trio soittaa klo 21.00-21.45, amerikkalainen huuliharpisti ja laulajatar Kat Baloun klo 21.45-22.45 ja Molly Moonstone klo 23.0-00.00.

Hurjan illan päättävät pääesiintyjät, amerikkalainen The Paladins klo 00.15-01.45 ja englantilainen Oliver Darling and the Living Legends klo 02.00.

Artur Tuznik ihastutti Pakkasukko-avauksessa

ymmenes Pakkasukko blues´n jazz käynnistyi torstai-iltana Kemin Cafe & Bar Ankkurissa kahden erinomaisen jazzkokoonpanon voimin.

Juhlafestivaalin avaajana toimi useita jazzkilpailuja voittanut puolalainen pianisti Artur Tuznik, joka on asunut seitsemän vuotta Kööpenhaminassa. Ensimmäisen reippaan puolituntisen Tuznik oli lavalla yksin pianoineen soittaen omia suosikkikappaleitaan. Miehen sorminäppäryys ja tyylitietoisuus tekivät vaikutuksen.

Toisen kolmivarttisen Tuznik tyylitteli seuranaan rumpali Olli Estola ja kontrabasisti Jaakko Konttila sekä niin´ikään Kööpenhaminassa opiskeleva latvialainen saksofonisti Karlis Auzins. Yleisö arvosti kuulemaansa palkiten soittajat runsailla aplodeilla ja muusikot puolestaan arvostivat yleisön mukanaoloa.

- Olette loistava yleisö, Tuznik totesi useaan otteeseen, eikä häntä tuntunut juurikaan haittaavan se, ettei sali ollut tupaten täynnä.
- Ei se välttämättä mitään ratkaise, vaan tunnelma, jonka yhtye ja esiintyjä luovat yhdessä. Tänään tunnelma oli oikein hyvä, Tuznik arvioi rennon ja hyväntuulisen keikan ja asiaankuuluvan encoren jälkeen.

Avausillan toisena esiintyjä kuultiin Meri-Lapin sekä Oulun alueella toimivaa nuorten muusikoiden New Deal- yhtyettä, jossa soittavat kemiläinen kitaristilupaus Leo Loueranta, rumpali Petteri Kuivala, kontrabassoa monilahjakas Roni Helminen sekä Marja-Kaisa Villasta tuurannutsaksofonisti Krista Tiitinen, joka huolehtii myös lauluosuuksista.

Rokkineuvoksen juontama Pakkasukko blues´n jazz jatkuu perjantaina täyslaidallisella monipuolista rytmimusiikkia.

Illan avaa Merihovin saliin pystytyllä jyhkeällä lavalla Iso-Britanniasta saapuva Zoe Kilby kello 19. Yleisöä pyydetään saapumaan ajoissa paikalle, sillä juhlapaikka täyttyy ihan varmasti ja aikatauluista pidetään kiinni. Soitto alkaa siis tasan kello 19.

Perjantain toisena esiintyjänä on skotlantilainen Robbie Hill bändeineen. He aloittavat urakkansa katutasossa Ankkurin stagella kello 20. Merihovin puolella on tämän jälkeen kello 21 alkaen vuorossa Olli Estola Polyeuropean band feat. Karlis Auzins (LAT). Kello 22.15 päästetään irti Ankkurin puolella J. Herthill´s Trinity.

Yksi koko festivaalin odotetuimpia esiintyjiä on Kemissä harvakseltaan vieraillut Tuomari Nurmio, jonka osuus alkaa Merihovin salissa kello 23.15.

Perjantain kaksi viimeistä esiintyjää, Ina Forsman with Helge Tallqvist Band (klo 00.15-01.15) sekä brittiyhtye The Living Legends (01.30 ->) esiintyvät Ankkurin puolella.

Pakkasukko blues´n jazzin järjestelyt loppusuoralla

Kemissä kaikki alkaa olla valmista torstaina käynnistyvään kymmenenteen Pakkasukko blues´n jazziin.

- Kiirettä on pitänyt, mutta positiivista sellaista, kertoo Tuomas Laajoki, toinen tapahtuman promoottoreista.

Laajoen mukaan myös lippujen ennakkomyynti on sujunut mukavasti.

­- Kemin majoituspalveluihin on oltu tapahtumaviikonlopun osalta muun muassa Ylivieskasta, Oulusta, Kokkolasta ja Rovaniemeltä, joten väkeä on tulossa hieman kauempaakin. Esimerkiksi Oulusta Ou´Blues -yhdistys on järjestämässä yhteiskyytejä.

- Myös Hollannista on tulossa 14 hengen ryhmä, Laajoki muistaa.

Tapahtuman ykköstykki, amerikkalainen The Paladins, joka esiintyy lauantaina Cumuluksen lavalla, esiintyy edellisenä iltana Tampere-talolla ja tiedot Nääsvillestä kertovat, että jo viikko sitten lippuja oli myyty ennakkoon yli 400.

Tapahtuma näkyy ja kuuluu Kemin ja lähiseutujen katukuvassa, sillä julisteita on levitetty laajasti ja myös alueen suurilla valomainostauluilla kerrotaan tulevasta.

Laajoki toivoo, että myös paikalliset ovat hereillä varsinkin aikataulujen suhteen.

- Kun ohjelmassa lukee, että esimerkiksi lauantaina ensimmäinen esiintyjä (Zoe Gilby) aloittaa kello 19, niin se alkaa myös kello 19. Paikalla on siis hyvä olla ajoissa, Laajoki opastaa.

Ainoa muutos alkuperäiseen ohjelmaan on se, että Oliver Darling & The Living Legends tekee festivaaleilla toisenkin keikan. Yhtye esiintyy perjantai-illan päätteeksi ravintola Ankkurin lavalla sekä lauantai-illan viimeisenä esiintyjänä hotelli Cumuluksessa.

Pakkasukko blues´n jazzin tarkat aikataulut ovat myös valmistuneet (katso alta). Tapahtuman ensimmäinen esiintyjä on tanskalaispianisti Artur Tuznik, joka nousee torstaina kello 20 alkaen ravintola Ankkurin lavalle.

Lauantaina LumiLinnan Aittaravintolassa klo 15-18 pidettävän afterBlues jamsessionin jami-isännäksi on saatu suomibluesin hurjapää Juho Kinaret, joka toimii laulajana muiden muassa Wentus Blues Bandissa, Kathmandu Blues Bandissa, Small Axessa ja The Kinaret Brothersissa.

-Jameja ei kannata missata. Paikalla myös festivaalin artisteja, sekä timantinkova houseband joka pistelee muurit sulattelevan aloitussetin, Laajoki houkuttelee.

Pakkasukon artisteista Kemissä harvakseltaan käynyt Tuomari Nurmio on paistatellut julkisuudessa vierailtuaan viime viikolla Kingi-ohjelmassa.

- Myös Handen keikka lukeutuu niihin, joita ei kannata missata. Unohtamatta tietenkään Zoe Kilbyä, jota on perjantain aloitusesiintyjä jo kello 19, Laajoki painottaa.

Pakkasukon myötä rytmimusiikin ilosanomaa viedään myös Kemin kouluille torstaina ja perjaantaina. Torstaina Syväkankaan koulun workshopeissa mukana ovat festarin esiintyjistä Polyeuropean jazzband sekä Zoe Gilby & Andrew Champion.

Syväkankaan koululla on myös koulukonsertti otsikolla Johdatus rytmimusiikin jazzimpaan puoleen. Vastaavat konsertit pidetään perjantaina myös Hepolahden ja Karihaaran kouluilla.

- Koululaisjazzin kautta noin 600 koululaista pääsee osalliseksi Pakkasukko -festivaaliin, Laajoki mainitsee.

Säiden haltijalle Laajoella on myös harras toivomus.

- Toivotaan, etteivät jenkkien talvimyrskyt ei riepottele meidän artistien koneita, Laajoki ristii kätensä.

Pakkasukko Blues´n Jazz 2015 ohjelma

Torstai 29.1. Cafe-Bar Ankkuri

20.00-21.00 Artur Tuznik(DEN)

21.15 –> New Deal

Perjantai 30.1. Hotelli Merihovi/Ankkuri

DJ Madame Mons & El Dude North

19.00-19.45 Zoe Gilby

20.00-20.45 Robbie Hill Band

21.00-22.00 Olli Estola Polyeuropean band feat. Karlis Auzins

22.15-23.00 J.Hearthill`s Trinity

23.15-00.15 Tuomari Nurmio

00.15-01.15 Ina Forsman with Helge Tallqvist Band

01.30- The Living Legends

Lauantai 31.1. LumiLinna, Aittaravintola

15.00-18.00 Pakkasukko afterBlues- jamsession, isäntänä Juho Kinaret.

Gypsyswing Night Hotelli Merihovi

17.00-19.00 Hotelli Merihovin jazzillallinen

19.00-20.30 Kel Elliott and her three man orchestra

20.45-22.00 Olli Soikkeli & Paulus Schäfer with. Hot Club de Finlande

Hotelli Cumulus

20.00 Dj Madame Mons & El Dude North

21.00-21.45 Tomi Leino Trio

21.45-22.45 Kat Baloun

23.00-00.00 Molly Moonstone

00.15-01.45 The Paladins

02.00- The Living Legends

Sunnuntai 1.2.

Cafe & Bar Ankkuri, Pakkasukkokaronkka

20:00 – Tap Waters Orchestra, jamisessio

HOT NEWS! Oliver Darling and the Living Legends soittaa toisenkin keikan Pakkasukko-festivaaleilla

Englantilainen Oliver Darling and the Living Legends –yhtye soittaa toisenkin keikan Kemin Pakkasukko blues´n jazz –festivaaleilla. Yhtye tanssittaa festivaalikansaa menevällä rhyhm´n bluesillaan myös perjantaina Ankkurissa lauantai-illan Cumulus-keikan lisäksi.

Puhallinvetoista 1950-luvun bluesia, swingiä ja rock ’n’ rollia soittavan yhtyeen lisäkeikka varmistui torstaina.

The Living Legends on Dirty Robbers –yhtyeessä vaikuttaneen Oliver Darlingin uusi kokoonpano, jossa kiinnostavuutta riittää. Pelkästään bändin fonistien John Martinin ja Nick Luntin biografiat ovat kättä pidemmät. Puhaltajat ovat levyttäneet muun muassa Ray Charlesin ja Van Morrisonin kanssa.

Dirty Robbers vieraili Pakkasukossa vuosina 2009 ja 2012 ja Kemin Kesäkissabluesissa heinäkuussa 2013. ”Ollie” Darling puolestaan soitti Pakkasukko-festivaaleilla ensimmäisen kerran Mike Sanchezin bändin jäsenenä vuonna 2007.

Kymmenettä Pakkasukko blues´n jazz –festivaalia juhlitaan Kemissä 29.1. – 1.2.

Festivaalin ohjelma:

Torstai 29.1.

Cafe-Bar Ankkuri klo 20 alkaen:
Artur Tuznik (DEN)
New Deal

Perjantai 30.1. Hotelli Merihovi/Ankkuri klo 19.00-03.30

TUOMARI NURMIO
Zoe Gilby (UK)
Ina Forsman with Helge Tallqvist Band
Robbie Hill Band (SCO/FIN)
J.Hearthill`s Trinity
Oliver Darling and the Living Legends (UK)
Olli Estola Polyeuropean band
feat. Karlins Auzins (LAT)
DJ Madame Mons & El Dude North

Lauantai 31.1.

klo 15.00-18.00 LumiLinna, Aittaravintola
Pakkasukko afterBlues- jamsession .

klo 19.00-22.00 Gypsyswing Night Hotelli Merihovi
Olli Soikkeli & Paulus Schäfer (NED)
with Hot Club de Finlande
Kel Elliott Band (UK)

klo 20.00-03.30 Hotelli Cumulus
THE PALADINS (USA)
Kat Baloun (USA)
Oliver Darling and the Living Legends (UK)
Tomi Leino Trio
Molly Moonstone
DJ Madame Mons & El Dude North

Sunnuntai 1.2. klo 20.00 Cafe-bar Ankkuri , Pakkasukkokaronkka
Tap Waters Orchestra

Liput:


Pakkasukkopassi 60 €, sis.torstai, perjantai ja lauantai.

Ennakkomyynti: Hotelli Merihovi, Ankkuri ja online: www.tiketti.fi


ERILLISLIPUT:

TORSTAI 29.1. Cafe-Bar Ankkuri 8 € /10 € (ennakkoon/ovelta)
PERJANTAI 30.1. Hotelli Merihovi/Ankkuri 29 €/35 € (ennakkoon/ovelta)
LAUANTAI 31.1. Hotelli Merihovi 20 € /25 € (Ennakkoon/ovelta)
Hotelli Cumulus 29 €/35€ (Ennakkoon/ovelta)

Ennakkomyynti: Hotelli Merihovi, Ankkuri ja online: www.tiketti.fi

Pakkasukko Blues & Jazz ja Kemin Lumilinna yhteistyöhön

Tammi-helmikuun vaihteessa jo kymmenennen kerran järjestettävä Pakkasukko Blues & Jazz -festivaali ja 20 vuotta täyttävä Kemin LumiLinna ovat solmineet yhteistyösopimuksen.

Pakkasukon perinteisesti tunnelmaiset afterbluesjamit pidetään lauantaina 31.1. kello 15.-18. LumiLinnan Aittaravintolassa. Jameissa tapahtuman artistivieraat ovat innokkaasti revitelleet toistensa ja yleisönsä kanssa.

Linnanemäntä Teija-Liisa Paanasen mukaan on todella hienoa, että juhlavuosia viettävät LumiLinna ja Pakkasukko –tapahtuma saavat yhteistyön käyntiin. LumiLinna avataan viikkoa aiemmin lauantaina 24. tammikuuta.

– Olemme onnellisia, että saamme tehdä yhden ehdottomasti kaupungin hienoimman tapahtuman kanssa yhteistyötä. Se sopii hienosti koko kaupungin talvibrändiin ja myös Lumilinnan brändiin, linnanemäntä Teija-Liisa Paananen kertoo.

Pakkasukko Blues & Jazzia tukevan Kemin kaupungin kansliajohtaja Jukka Vilén on samoilla linjoilla.

-Arvostamme paljon Pakkasukko Jazz & Blues -tapahtumaa ja sen korkeatasoista musiikillista antia. Se tuo kaupunkiimme myös vieraita muualta.

Osana Pakkasukkoa järjestetään kolmatta kertaa koululaisjazz, jonka puitteissa rytmimusiikin ilosanomaa levitetään Kemin kouluille. Promoottorien Tuomas Laajoen  ja Antti Pasasen mukaan koululaisjazziin osallistuu noin 600 koululaista torstain ja perjantain aikana.

Pakkasukkorytinät käynnistyvät torstaina 29. tammikuuta Ankkurissa laadukkaalla jazzilla Kööpenhaminassa asuvan palkitun pianistin Artur Tuznikin  ja paikallisen kitarajazzin helmiä tarjoilevan New Deal –yhtyeen soitolla.

Perjantai-iltana Merihovin ja Ankkurin lavoilla käy vilske, kun festarivieraita viihdyttävät Tuomari Nurmio, Zoe Gilby (UK), Ina Forsman ja Helge Tallqvist Band, Robbie Hill Band (SCO/FIN), J.Hearthill`s Trinity, Olli Estola Polyeuropean band feat. Karlins Auzins (LAT) sekä DJ Madame Mons & El Dude North.

Lauantain LumiLinnan Aittaravintolan jamien jälkeen meininki jatkuu Merihovissa gypsyswing-illan merkeissä, jota vauhdittavat Hot Club de Finlande solisteinaan Olli Soikkeli ja Paulus Schäfer (NED) sekä Kel Elliot Band (UK).                                                                             

Merihovin jälkeen festivaaliväki siirtyy kello 20 alkaen hotelli Cumulukseen, jossa esiintyvät tapahtuman ykköstykki The Paladins (USA), Kat Baloun (USA), Oliver Darling and the Living Legends (UK), Tomi Leino Trio, Molly Moonstone sekä DJ Madame Mons & El Dude North.

Päätöspäivänä sunnuntaina 1. helmikuuta on vuorossa kello 20 alkaen Pakkasukkokaronkka Ankkurissa, jossa soittaa Tap Waters Orchestra.

Edullisimmin Pakkasukkoa pääsee seuraamaan hankkimalla 60 euron hintaisen Pakkasukkopassin, jolla sisäänpääsy on turvattu kaikkiin festaritapahtumiin. Myös päiväkohtaisia lippuja on saatavilla ennakkoon Merihovista ja Tiketti.fi:sta. Oveltakin lippuja saa, mikäli niitä on jäljellä, joskin hieman tyyriimpään hintaan.

Torstain lippu maksaa ennakkoon 8 euroa, ovelta kympin. Perjantain päivähinta on 29/35 € ja lauantain samoin 29 / 35 € .

Tarkemmin Pakkasukko –festivaaliin ja sen esiintyjiin voit tutustua osoitteessa www.pakkasukko.com

Tuomari Nurmio Pakkasukko Blues n´Jazziin

Tammi-helmikuun vaihteessa Kemissä pidettävästä kymmenennestä Pakkasukko Blues n´Jazz -festivaalista on tulossa todella tasokas tapahtuma, johon on kiinnitetty toinen toistaan kovempia artisteja.

Yksi tuoreimmista esiintyjähankinnoista on varsin harvoin Kemissä käynyt Tuomari Nurmio. Suomirockin arvostetuimpien artistien joukkoon kuuluva Hannu Juhani "Tuomari" Nurmio nousi kertaheitolla suosioon vuonna 1979 julkaistun Kohdusta Hautaan -albumin myötä.

Tuomari Nurmio ja Köyhien ystävät -kokoonpanolla julkaistulta levyltä löytyvät myös Hande Nurmiona ja nykyisin Dumarina esiintyvän artistin jo ikivihreinä tunnetut kappaleet Kurjuuden kuningas, Hän on täällä tänään, Oi mutsi mutsi, Älä itke iines, Aavaa preeriaa, Kurja matkamies maan, Ankara sekä Valo yössä -twist. Albumista on tänä vuonna julkaistu re-masteroitu versio bonusbiiseineen.

Debyyttinsä jälkeen Tuomari Nurmio on julkaissut 20 studioalbumia eri kokoonpanojen kanssa. Näistä tunnetuimpia ovat Maailmanpyörä palaa 1980, Lasten Mehuhetki 1981, Punainen planeetta 1982 sekä Kuu 1988. Tuorein on tänä vuonna ilmestynyt Dumari ja Spuget bailaa!

Kyseessä on kohtuullisen harvinainen vierailu. Edellisen kerran Tuomari Nurmio käväisi Kemissä vuonna 2009, jolloin hän esiintyi Kemin sarjakuvapäivien iltabileissä Bar Koodissa.

Kovan luokan kotimaista kaartia edustaa myös J. Hearthill Trinity, jossa laulaa ja soittaa kitaraa Jussi Sydänmäki, joka loi maineensa Hearthill -yhtyeessä 1980-luvulla

J. Hearthill Trinityssä soittavat Sydänmaan lisäksi Marko "Maine" Mainelakeus ja Mika Kolehmainen, jotka olivat Sydänmaan mukana myös Hel-Gators -yhtyeessä. Helsinkiläinen J. Hearthill Trinity kutsuu musiikkiaan hearthillbillyksi.

Jo aiemmin Pakkasukon esiintyjistä on vahvistettu festivaalin ykköstykki The Paladins (USA) sekä Tomi Leino trion kanssa esiintyvä amerikkalaissyntyinen Kat Baloun.

Uusia kiinnityksiä ovat myös aiemminkin Pakkasukossa vieraillut Hot Club De Finlande feat Olli Soikkeli & Paulus Schäfer (FIN/NED), sekä juhlavuoden kunniaksi paluun Kemiin tekevät Kel Elliot Band (UK), Robbie Hill & The Blue 62´s (USA/UK/FIN) ja Zoe Gilby (UK).

Lisäksi Pakkasukko Blues n´Jazzissa esiintyvät ainakin Artur Tuznik (DEN), Molly Moonshine, Helqe Tallqvist Band & Ina Forsman, Tap Water Orc sekä New Deal.

Ensimmäisenä Pakkasukon esiintyjäkiinnityksistä kertoi Väylän Pyörre Musiikkiuutiset, jonka juttuun pääset tästä: http://www.vaylanpyorre.com/pakkasukko-blues-njazz-10-vuotta-the-paladins-hot-club-de-finlandetuomari-nurmio-kel-elliott-robbie-hill-ina-forsman/

Huuliharppubluesin taitaja Kat Baloun Pakkasukkoon

Kemin Pakkasukko Blues & Jazz –festivaaliin tulonsa varmistanut Kat Baloun on varsin mielenkiintoinen artisti. Hän on paitsi laulaja, myös yksi harvoista naispuolisista huuliharppubluesin taitajista.

Kemiin amerikkalaissyntyinen Baloun saapuu Tomi Leino trion kanssa. He ovat myös levyttäneet yhdessä. Noin vuosi sitten Baloun ja Tomi Leino trio julkaisivat yhteisen She's Got It -cd:n. Baloun laulaa ja soittaa harppua levyn kahdellatoista raidalla.

- Kaksi kappaleista on omaa tekoani. Loput ovat suosikkejani, joita olen soittanut vuosia. Sven Zetterbergin kappaleen Ain’t No Hurry To Go Home kuulin matkalla keikalle. Se kosketti minua kovasti. Valitsemieni kappaleiden on tunnuttava minusta henkilökohtaisilta, se on tärkeää. Tosin Tomi Leino ja basisti Jaska Prepula valitsivat kappaleen Somewhere Down The Line, ja sekin tuntui hyvältä, Baloun kertoo Skenet.fi –sivustolla.

Levy nauhoitettiin Leinon studiolla Karkkilassa. Baloun ja Leino tekivät yhteistyötä ensimmäisen kerran vuonna 2010. Suomessa Baloun oli kuitenkin käynyt jo 25 vuotta aiemmin.

Kat Baloun työskenteli nimittäin Tampereella muutaman kuukauden ajan vuonna 1985 valmistuttuaan yliopistosta ja toimittuaan pörssimeklarin avustajana.

- Minulla ei ollut aavistustakaan, että palaisin tänne myöhemmin. Oli hienoa nähdä Tampere uudelleen, vaikka samalla oli pettymys siitä, että tehdas oli suljettu. Minulle merkitsee todella paljon että pääsen palaamaan Suomeen ammattimuusikkona.

- En myöskään olisi voinut kuvitellakaan 25 vuotta sitten tehdessäni tylsiä tietokonehommia Finlaysonin konttorissa, että soittaisin joskus huuliharppua ammatikseni. Se Tampereella viettämäni syksy oli minulle todella kasvattavaa. Osaltaan se vaikutti siihen, että päätin myöhemmin tarttua unelmiini ja toteuttaa ne, Baloun kertoo.

Vuodesta 1994 Berliinissä asunut maailmankansalainen Katherine Elise Baloun syntyi Teksasin El Pasossa heinäkuussa 1956, vietti nuoruutensa Ohion Cincinnatissa ja muutti nuorena San Franciscoon ennen päätymistään Berliiniin.

Ammattilaisuraansa hän aloitteli 90-luvun alkupuolella San Franciscossa, jossa nuoren Katin sensuelli lauluääni, viettelevä lavashow ja bluesharppu herättivät bluesyleisön huomion hänen esiintyessään paikallislegenda Elmer Lee Thomasin yhtyeessä.

Lapsuuden kotikaupunkinsa mukana Baloun oli jättänyt kertaallen jo soittamisen. Vasta yliopistosta valmistuttuaan ja pörssimeklarin avustajana toimiessaan hän tarttui harppuun uudelleen.

- Tarvitsin silloin purkutien stressille. Siihen aikaan tapasin myös paljon muusikkoja, muun muassa Elmer Lee Thomasin, jolla oli akustinen deltablues-bändi. Liityin ryhmään aluksi huuliharpistina ja sittemmin minut taivuteltiin myös laulamaan.

Kat Baloun lauloi nuorena Mary Lou -pianistiäitinsä johtamassa kirkkokuorossa. Hän opiskeli pianon ja viulun alkeet alle 10-vuotiaana. Rock ja blues tuntuivat kuitenkin aina läheisiltä.

- Ajatus bluesin tai rockin soittamisesta pianolla ei kuitenkaan tuntunut mukavalta. Huuliharppu taas oli kevyt ja helppo opetella, Baloun kertoo.

- Aloin soittaa harppua 13-vuotiaana, koska useimmat pojat soittivat tuohon aikaan autotallirokkia, ja minä halusin tavata poikia, Baloun muistelee.

Poikien lisäksi vetovoimaa oli itse musiikilla. Baloun kertoo vaikuttuneensa teininä vuonna 1969 muun muassa John Mayallista and Taj Mahalista.

- Jimi Hendrix ja Janis Joplin olivat tietenkin myös isoja siihen aikaan. Canned Heatilta ja John Lee Hookerilta tuli materiaalia ja brittien bluesaalto iski samoihin aikoihin.

Saksan pääkaupungista käsin Baloun on keikkaillut Euroopassa ja hän on levyttänyt mm. Nina ja Eb Davisin kanssa. Muutaman viimeisen vuoden ajan Baloun on tehnyt yhteistyötä Tomi Leino Trion kanssa, joka on tänä päivänä yksi Suomen kansainvälisimmistä roots-kokoonpanoista. Yhtye keikkailee Suomessa ja Keski-Euroopassa sekä omalla kokoonpanollaan että myös kansainvälisten blues-artistien taustayhtyeenä.

Harpisti/kitaristi/laulaja Tomi Leinon luotsaama yhtye edustaa maamme terävintä blueskärkeä. Ahkerasti keikkaileva Tomi Leino Trio on yksi harvoista tällä tyylisaralla päätoimisesti vaikuttavista yhtyeistä. Yhtyettä on luonnehdittu tyylikkääksi ja tiukasti yhteenhitsautuneeksi livebändiksi. Homma toimii toki myös levyllä, josta osoituksena on muun muassa maaliskuussa 2013 ilmestynyt Tomi Leino Trion uusin cd Get On Down.

Kemissä ryhmä esiintyy kokoonpanossa: Kat Baloun – laulu ja huuliharppu, Tomi Leino – kitara, Jaska Prepula – basso ja Mikko Peltola – rummut.

Suomalaista blues-yleisöä Baloun kertoo rakastavansa.

- He todella nauttivat musiikista, arvostavat sitä ja lähettävät hyviä viboja.

Baloun esiintyy Kemin Pakkasukko Blues & Jazzissa lauantaina 31. tammikuuta. Edellisenä iltana Baloun soittaa Ylläs Jazz Bluesissa.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu