26. marras, 2014

Jupinaa keikkapaikoista, osa 1, Kemi

26.11.2014
Eräs lukijani lähestyi ja ehdotti blogikirjoituksen aiheeksi Kemin ja Tornion konserttitilojen tilannetta. Mikäpä ettei, joten tartun härkää sarvista.

Kemissä livemusiikkia on nykyisellään tarjolla kohtuullisen säännöllisesti Ankkurissa, ChillOutissa, Corner Innissä ja Ramonassa. Kesäisin myös tietysti sisäsatamassa, niin Katariinan terassilla kuin Makasiinissa, Seilarissa, Nuotassa ja Sataman Tähdessä.

Yksittäisiä keikkoja on toki silloin tällöin muuallakin, esimerkiksi Cumuluksessa, kouluilla, nuorisotaloilla, kulttuurikeskuksessa ja teatteriravintolassa, joskus jopa Pirtin hulppeassa talossa.

Siinäpä ne taitavat ollakin, kun maineikas Koodikin on enää pelkkä uljas muisto. Puretusta Urkista ja sen vuosien takaisesta keikka- ja treenikämppäperinteestä puhumattakaan.

Tökärin – joksi taloa edelleen kutsun, vaikka virallinen nimi nykyään lienee Sauvo-talo – konserttikäyttö on melko vähäistä, kuulemani mukaan osin korkeasta vuokrasta johtuen.

Keikkapaikkoihin liittyy hiukan pulmiakin. Esimerkiksi Ankkuri, joka on sinänsä hyvä ja tunnelmallinen mesta, on helposti melko ahdas, eikä bändilavallakaan liikaa tilaa ole. Näkemäesteinä ovat myös jykevät pilarit – jollainen oli muuten aikanaan myös Koodissa ihan lavan edessä.

Lukija valitteli myös paikkojen ahtautta, jota ilmenee etenkin nimibändien saapuessa huudeille. Hän kertoi olleensa vuosia sitten Cornerissa kuuntelemassa Klamydiaa.

- Siis todellakin vain kuuntelemassa. Sen tolpan takaa en bändiä nähnyt koko iltana. Samalla lailla olisin voinut kuunnella kotonakin omilta vehkeiltä eikä olisi tarvinnut maksaa pääsymaksujakaan, hän kirjoitti. Samalla hän aprikoi, että miksi tulevana perjantaina Apulanta on juuri siellä. Bändi kiinnostaisi, mutta paikka ei häntä innosta.

Totta toinen puoli, mutta eipä Kemistä taida juuri parempaakaan paikkaa löytyä. Ja kukin mesta tilaa haluamansa bändit, kun sopiva tilaisuus kohdalle sattuu. Tämä lienee syynä myös siihen, kun joskus Kemissä on useampikin keikka samana iltana.

Livemusiikkia tarjoavat paikat eivät juurikaan taida toistensa kanssa keskustella näistä asioista, vaikka syytä olisi. Esimerkiksi neljä päällekkäistä keikkaa – niitäkin iltoja on ollut – on Kemin kokoisessa kaupungissa liikaa. Todennäköisesti jokainen keikka kärsii silloin jonkin verran.

Mutta taas toisaalta – onpahan livemusiikin ystävillä valinnanvaraa. Ja tärkeintä minusta on kuitenkin se, että livekeikkoja on ylipäätään tarjolla.

Ramonaa kyseinen lukija kehui loistavaksi paikaksi ainakin duoille – hän on ollut pariinkin kertaan nauttimassa Kotipelto/Liimatainen –duon soitannasta.

Mutta varsinainen rockluola, kuten kunnon konserttisalikin, Kemistä tavallaan puuttuu. Sellaisten saaminen taitaa kuitenkin olla pitkässä kuusessa.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu