7. maalis, 2016

Kirjoitin kirjan

733 652 kirjainmerkkiä välilyönteineen, 88 915 sanaa, 10 507 riviä, 210 A4-liuskaa.

Kyllä. Kirjoitin kirjan.

Yllä opuksen numeraalinen, tiivistetty esitys ennen aivan viimeisiä pieniä muutoksia, kuten nimihakemiston ja kuvaliitteen luomista.

* * *

Teoksen nimi on Ensimmäinen kivi. Se kertoo kromimalmin löytöhistorian Keminmaan Elijärvellä vuonna 1959 sekä löytäjän, sukeltaja Martti Matilaisen (1918-1983) värikkään elämäntarinan työ- ja arkielämän kuvauksineen, rankkoja sota-kokemuksia unohtamatta. Kirjassa on lukuisia mielenkiintoisia tarinoita varsinkin Kemin alueen paikallishistoriaan liittyen, on kuvauksia Isohaaran voimalaitoksen rakentamisesta ja sen aiheuttamista tunnoista, Akkunusuoman kaivamisesta, Röyttän sataman rakennustöistä ja niin edelleen.

Mielenkiintoisia ovat myös Martin kohtaamat julkisuudesta tutut ihmiset. Heitä olivat muiden muassa Urho Kekkonen, Väinö Myllyrinne ja Georg Ots. Toki noin 350 sivuun mahtuu paljon muutakin asiaa.

Löytö oli kohtuullisen merkittävä, onhan kromikaivos EU-alueen ainoa. Se on 50 vuoden aikana työllistänyt ison joukon ihmisiä, mikä kattaa arviolta noin kolmasosan koko Kemi-Tornio -alueen teollisista työpaikoista. Siinä on minusta ihan riittämiin perusteita kirjan kirjoittamiselle.

* * *

Opus on siis valmis ihan viimeisiä loppusilauksia lukuun ottamatta. Kirjan julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 26. huhtikuuta Kemin kulttuurikeskuksen pienessä auditoriossa kello 17.30 alkaen. Muitakin tilaisuuksia kirjan julkaisun tiimoilta tulee, mutta niistä lisää sitten tuonnempana.

Joka tapauksessa talvi on mennyt aika lailla tietokoneen ääressä kirjan tekstiä tuottaen. Pisimmät päivät koneella ovat olleet 16 tuntisia. Toki valtaosa kirjoittamispäivistä on ollut paljonkin lyhyempiä ja tietysti vapaapäiviäkin on ollut pakko pitää.

Mutta kyllä siinä tekemistä oli. Mielekästä ja mukavaakin enimmäkseen, mutta kyllä joukkoon mahtui epätoivon päiviäkin, jolloin tuntui, ettei kirja valmistu ikinä. Mutta niin vain tapahtui. Tervetuloa siis kirjan julkkareihin 26.4, tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

* * * 

Rokkineuvoksen sivujen ahkerimmat lukijat ovat varmaan huomanneet, ettei sivuille ole viimeisten neljän kuukauden aikana juttua tullut ihan yhtä paljon kuin sitä ennen.

Ylläoleva on syy tähän.

Ei ole yksinkertaisesti aika eikä rahkeet riittäneet enempään. Olen toki päivittänyt keikkakalenterin päivittäin ja tehnyt juttujakin sen mitä olen ehtinyt. On niitäkin pelkästään tämän vuoden puolella tullut tehtyä 79 kappaletta eli keskimäärin enemmän kuin yhden päivässä. Lienee kirjan kirjoittamisen ohella ihan kohtuullinen määrä.

Mutta kieltämättä, nyt kun tuo iso kirjoitusurakka on takanapäin, on hieman tyhjä olo. Se on kuitenkin vienyt viimeiset neljä kuukautta aika tarkkaan, vaikka kaikkiaan koko projekti on vienyt yli kaksi vuotta. Ensimmäiset rivit kirjaan kirjoitin siis jo alkuvuodesta 2014. Toisaalta olotila on myös helpottunut, osin innostunut, osin taas vähän pelottavakin. Onhan teos piakkoin lukijoiden arvioitavana.

* * *

Mutta nyt on jälleen aika keskittyä enemmän Rokkineuvos-sivustoon. Luvassa on monenlaista mielenkiintoisia juttuja rockin ihmeelliseen maailmaan liittyen. Ja monet niistä ovat uniikkeja aiheita, joita muualta ei löydy. Ideoita riittää ja niitä ryhdyn kevään aikana toteuttamaan. Varsinkin niitä työläämpiä, jotka olen suosiolla siirtänyt eteenpäin kirjaprojektin tieltä.

Myös pieniä uudistuksia sivustoon on tulossa kevättalven/kevään aikana. Yksi on jo toteutunutkin. Etusivun laskuri, joka aiemmin laski jokaisen sivuklikkauksen erikseen, laskee nyt ainoastaan sivustolla kävijät. Eli vaikka piipahtaisit jokaisella Rokkineuvoksen yksittäisellä sivulla, laskuri laskee vain yhden käynnin.

Tämän vuoksi laskurin luku ei enää kasva niin vikkelästi kuin aiemmin. Kävijämäärä on kuitenkin pysynyt yhtä korkealla tasolla kuin aiemminkin. Esimerkiksi käynee ajanjakso 12.-19.2. Etusivun kävijälaskurin mukaan ko. aikana kävijöitä oli 4171. Kuitenkin, pelkästään perjantaina 12.2 illalla ladattua kuvakavalkadia Tony, Katja ja Dimitri oli käyty sunnuntaihin 14.2. mennessä katsovassa 6389 kertaa. Tähän päivään mennessä se on katsottu jo 9510 kertaa. Se ei ole minusta lainkaan hassummin.

* * *

Ja vaikka ideoita on omassakin varastossa, niin tottakai juttuaiheita saa ja pitääkin ehdotella. Niitä voi laittaa sähköpostilla (rokkineuvos@gmail.com), kommentteina sivustolle ja kun satumme nokikkain vaikkapa keikoilla, niin hihasta saa ottaa kiinni ja ehdotella juttuaiheita ihan vapaasti.

Uusimmat kommentit

05.12 | 16:48

Jartse Tuominen & Hannu Leiden keikalla Sataman Krouvissa 16.12 klo 21.00 alkaen.

10.08 | 19:59

Mahtava asu Tuurella

09.08 | 13:38

Suvi, aivan ihabs

22.05 | 19:55

Upeaa

Jaa tämä sivu